Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Humljanin

#176 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Pa cijelo vrijeme vadiš citate i riječi iz pojedinih prijevoda Biblije i to uzimaš zdravo za gotovo.
da.

STo se tice biblije, to je knjiga koja ima i istine i lazi u sebi, znaci korumpirana je knjiga i ako nemas referncu koja ce je ispravljati tesko se snaci onda, a posto mi muslimani imamo referencu Kuran sa kojim se moze skanirati Biblija i detektovati greske.

Sam si dosad kao istinu uzimao da je Isus čovjek (koji nije Bog), kojemu je Bog dao moć otpuštanja grijeha.
nisam , nego samo kazem ako je zaista BOg dao ja to prihvatam, ali ja nisam uvjeren u to sto biblija kaze bas to da mu je data vlast da prasta grijehe, mada nemam problema sa tim ako mu BOg dadne to.

I sad kada te upitam kako Bog to može dati jednom čovjeku i da mi navedeš još kakav primjer takvog čovjeka , ti odjednom okreneš priču kako ne vjeruješ da je Bog Isusu dao takvu moć i da se nemože vjerovati Bibliji...
ne moze se vjerovati zato sto imamo masa gresaka i kontradikcija i problematicnosti u bibliji da se ne moze cijela kniga uzeti zdravo za gotovo.

Ne možeš vaditi pojedine riječi iz Biblije i proglašavati ih autentičnim činjenicama, a sve ostalo što ti ne ide u prilog proglasiti izmišljotinom. Kako možeš znati šta je istina a šta nije? Po kojoj metodi ti izvlačiš činjenice iz Biblije da i ja znam?
pa mozemo u dosta slucajeva, jer kad imamo skaner sa kojim se skanira Biblija, a to je bozija Knjiga direktna knjiga Kuran, preko nje mozemo da detektujemo devijacije u dosta slucajeva.

Sacjetujem ti da i ti procitas Kuran, da malo prosiris vidike, kao sto i ja volim da studiram bibliju i ti bi trebao studirati Kuran da mozes da vagas sta je ispravno a sta ne.
To nije nimalo pošteno prema kolegama sa kojima raspravljaš. Poštenije je reći sa tvoje strane: Biblija je sva laž ili u Bibliji je sve istina.
Niti je biblija sve laz, niti je sve istina, nego je mjesovina i lazi i istine. Cak i biblija ti kazes da sadrzi lazi, kud ces dalje :-)
Ja pokušavam iskreno analizirati sa tobom naše vjere i dekonstruirati sve činjenice pa da vidimo da li drže vodu ili ne. Spreman sam revidirati svoje stavove i mišljenja.
naiskrenije sto mozes uraditi da procitas jos i Kuran, pretpostavljam da si procitao bibliju, pa da sam sa sobom razcistis, jer ti sam kad vidis sta je sta, srce ce samo da odluci. tako i ja radim, ja u svoje ruke uzmem stvari i analiziram.

Ja kao vjernik musliman, vise sam vjernik u dosta dijelova biblije nego mnogi krscani i cak i sami svestenici, cak bi branio biblijske tekstove od napada Krscana i krscanskih svestenika na njih kao ovo

'Fairy tale': Many pastors don't believe Jesus born of virgin
https://www.wnd.com/2015/12/christian-p ... airy-tale/
Ovdje gdje svestenici nazivajui Isusovo rodjenje kao bajku :-) mi muslimani istinski sljedbenici Isusa Mesije moramo stati u odbranu njegovog rodjenja od Majke Marije bez oca.

Ja tebi mogu dokazati Kuranom naucno kako Allah daje primjer iz prirode kako je u prirodi moguce da se dijete rodi bez oca pa tako isto moze dati i covjek da se rodi bez oca.

Za mene napad na isusa po pitanju ovakvih stvari, kao zacece bez oca je udar na Kuran i islam i mi to moramo da brani na intelektualnom nivou pa cak i od Krscanskih napada, cudno zvuci da muslimani moraju braniti Isusa od krscana ali tako ti je to druze moj.

Sa druge strane ne vidim da si ti pošten po tom pitanju. Čas ti je jedno istina , čas nije. Na takav način ne može se raspravljati i nema smisla gubiti vrijeme
ti kao da si iskljucio mogucnost da Biblija moze da sadrzi i istinu i laz??? je li moguce druze?? pa jeste, potpuno moguce...

Ja ti mogu dokazati kako biblija je istinski dijelom od Boga informacije, a isto tako mogu ti dokazati kako su pojedini dijelovi laz i nije od Boga, znaci mjesovina svega i svacega.

Hajde baš bi volio da mi dokažeš kako je Biblija dijelom istinski od Boga a dijelom laž.

Malo mi nepošteno djeluje tvoja konstatacija da ti je "skaner" za Bibliju Kuran ?
Ja sam očekivao da ćeš uvesti neke nove povijesne dokaze koji bacaju novo svjetlo na događaje opisane u Evanđelju. Ili da ćeš prezentirati neovisne povjesničare, znanstvenike ili kroničare tog vremena koji će dati druge činjenice vezane za život Isusa. Čak sam se nadao i nekim "ateističkim" objektivnim pristupom.

Ovako, kada mi kažeš da ti je skaner i referenca za određivanje točnosti i istinitosti Biblije sveta knjiga muslimana - Kuran, to mi djeluje vrlo pristrano i navijački.

Kako možemo uzeti Bibliju i Kuran za referencu ili skaner kako ti kažeš jedno za drugo, ako su u nekim stvarima međusobno suprotstavljeni i kontradiktorni. To su dvije svete knjige koje imaju svoj nauk i uzimati jednu da tvrdiš točnost druge mi je pomalo smiješno. Pa ne pricamo o znanstvenim radovima nego pobogu o svetim knjigama!

Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?

Zašto bi kao točniji zapis i izvješće o nekom događaju (Isusovom životu) uzeo djelo nastalo 600 godina nakon tog događaja, a ne bi vjerovao zapisu nastalom u vrijeme i neposredno nakon tih događaja?

Ovo su neka zdravorazumska pitanja koja se meni motaju po glavi.
Ja znam da ti kao musliman moraš vjerovati Kuranu i njega uzimati kao savršenu svetu knjigu bez mane. Ali meni kao običnom čovjeku koji se trudi prosuditi neke stvari malo izmaknuto i sa upaljenom zdravorazumskom logikom, nije nimalo uvijerljiv argument tipa "zato jer u Kuranu tako piše i to mora biti točno, a sve ostalo je laž".
Oprosti, ne zelim te uvrijediti, ali meni to ne pije vode. Ja ne vidim apsolutno nikakvog razloga da bi po pitanju života i djela Isusa Krista prednost dao Kuranu ispred Biblije. Čak, logičan mi se zaključak nameće da je logičnije vjerovati knjizi i izvješćima neposrednih i posrednih sudionika tih događaja , nego izvještaju nakon čitavih 600 godina.
Ovo govorim, kao običan čovjek, ne kao vjernik.

Hajde mi malo protabiri o tome.
Last edited by Humljanin on 10/02/2019 20:12, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#177 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Pa kod MArije je bila hiploidna ili diploidna partenogeneza? Koja?
ne znam kakva ali dovoljno je znak pametnom da sporedi sa svijetommrava i pcela...

znas i pametnom je isaret dovoljan ;-)
Pa decidno tvrdis da je bila partenogeneza, ja te pitam koja :) ima ih više.
dacha bosanac

#178 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Koju si glupost sada izrekao. Pošto sam usput pčelar, da ti objasni čiko par stvari. Maticu oplođava trut i to jednom, onog trenutka kada ona izađe iz matičnjaka. Od tog trenutka maticu više niko ne oplođava nego je ona ta koja u vrijeme proljeća, ljeta i jeseni zalježe mladu pčelu, ali i trutovsko leglo. Znači, matica jednom oplođena će zaljeći i žensku i mušku pčelu, a dosta toga zavisi od voska tj. satnih osnova.
Prema tome, ne lupaj oko toga, života ti.

"Trutovi su muške jedinke kod pčela. Njihov zadatak je oplođivanje matice. Trutovi imaju snažna krila i velike oči, a to im je potrebno da za vrijeme leta mogu opaziti i dostići maticu."

O tome da je Biblija pola istinita, pola pogrešna, okači mački o rep.
dacha bosanac

#179 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by dacha bosanac »

Smrcak15 wrote: Biblija:
Ponovljeni zakon 24,16 Ocevi neka se ne usmrćuju zbog djece njihove i djeca zbog otaca njihovih! Svaki neka bude usmrćen za svoj vlastiti grijeh!
Ajd, blago meni, nastavi dalje sam sa sobom i ostalima koji mogu da trpe to tvoje vađenje stihova iz konteksta.
Bloo
Globalna šefica

#180 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Don't ruin the fun :D
Taman smo krenuli putem jel Isus bio mutacija ili nešto treće u zavisnosti od broja hromozoma... :|
Bloo
Globalna šefica

#181 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Kad smo već u fazonu X-mena ima li šta o regeneraciji udova i organa kao kod životinja?
Humljanin

#182 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Pa kod MArije je bila hiploidna ili diploidna partenogeneza? Koja?
ne znam kakva ali dovoljno je znak pametnom da sporedi sa svijetommrava i pcela...

znas i pametnom je isaret dovoljan ;-)
Pa decidno tvrdis da je bila partenogeneza, ja te pitam koja :) ima ih više.

To mi vala isto nije jasno u islamu... Pokušava se Isusov (ni po čemu običan) život objasniti prirodom. Ne ide mi u glavu to.
Meni je (možda je glupo reći) puno normalnije ili proglasiti sve za laž i izmišljotinu, ili prihvatiti cjelokupno izvješće kao istinito, i onda odlučiti što ćeš sa time... Ili prihvatiti ili odbaciti.

Malo mi je kontradiktorno reći: "Da, Isus je samo čovjek. Ali čovjek koji je začet bez oca, rođen od djevice, činio svakakve nadnaravne stvari, činio samo dobro, uskrisavao mrtve, liječio bolesne, otpuštao grijehe, ljudima pokazao put prema Nebesima, mučili ga i ubili jer se predstavljao Božijim Sinom... I DA, ON JE SAMO OBIČAN ČOVJEK" ?
Ako vjeruješ u barem dio ovih stvari vezanih za Isusa, on nikako ne može biti običan čovjek. To mi je neshvatljivo totalno!
Ili ćeš proglasiti sve za laž, ili ćeš ga smatrati najluđim pacifistom i idealistom u povijesti, ili ćeš prihvatiti da je po svemu NEOBIČAN i da nema sličnog :ovjeka u povijesti.

To mene čudi kod ovakvog parcijalnog prihvaćanja Isusa. Kakva priroda kakvi bakrači.
Bloo
Globalna šefica

#183 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Humljanin wrote:
To mi vala isto nije jasno u islamu... Pokušava se Isusov (ni po čemu običan) život objasniti prirodom. Ne ide mi u glavu to.
Meni je (možda je glupo reći) puno normalnije ili proglasiti sve za laž i izmišljotinu, ili prihvatiti cjelokupno izvješće kao istinito, i onda odlučiti što ćeš sa time... Ili prihvatiti ili odbaciti.

Malo mi je kontradiktorno reći: "Da, Isus je samo čovjek. Ali čovjek koji je začet bez oca, rođen bez majke, činio svakakve nadnaravne stvari, činio samo dobro, uskrisavao mrtve, liječio bolesne, otpuštao grijehe, ljudima pokazao put prema Nebesima, mučili ga i ubili jer se predstavljao Božijim Sinom... I DA, ON JE SAMO OBIČAN ČOVJEK" ?
Ako vjeruješ u barem dio ovih stvari vezanih za Isusa, on nikako ne može biti običan čovjek. To mi je neshvatljivo totalno!
Ili ćeš proglasiti sve za laž, ili ćeš ga smatrati najluđim pacifistom i idealistom u povijesti, ili ćeš prihvatiti da je po svemu NEOBIČAN i da nema sličnog :ovjeka u povijesti.

To mene čudi kod ovakvog parcijalnog prihvaćanja Isusa. Kakva priroda kakvi bakrači.
Ako mene pitaš, ja ne vjerujem u to da je Isus bio Sin Božji niti išta od tog što vi vjerujete jer ja nisam vjernik. Mene interesuje osim sa filozofko-religijskog pointa i kroz prizmu historijskog kriticizma.

Generalno mi je ova vaša prepiska zanimljiva kada pogledam sličnosti (Bog koji oprašta i Bog koji kažnjava - dok se međusobno negirate da su vaši Bogovi takvi).

A što se tiče Smrčka - do sada si valjda mogao dokučiti da je to borba protiv vjetrenjača.

On je nešto što ja zovem antidaija - neko ko uspješno ljude odbija od islama.
arzuhal

#184 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by arzuhal »

Nije, šta ka'e, nevjernik onaj koji tvrdi da je Isus Bog nego onaj koji tvrdi da je samo Isus Bog :mrgreen:
zijancer

#185 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by zijancer »

Smrčak, pitanje:
Kako ide recept za taj tvoj sos?
Bloo
Globalna šefica

#186 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zaphode, ne brisala ja opet!
Bloo
Globalna šefica

#187 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Nije, šta ka'e, nevjernik onaj koji tvrdi da je Isus Bog nego onaj koji tvrdi da je samo Isus Bog :mrgreen:
A šta je onaj koji tvrdi da je Isa bio X-men :mrgreen:
arzuhal

#188 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Nije, šta ka'e, nevjernik onaj koji tvrdi da je Isus Bog nego onaj koji tvrdi da je samo Isus Bog :mrgreen:
Ne znam taj, šta je? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#189 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Ne znam taj, šta je? :mrgreen:
Xeretik :mrgreen:
arzuhal

#190 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by arzuhal »

Xavier :mrgreen:
Porodice Foht

#191 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Porodice Foht »

Bloo wrote:
Porodice Foht wrote:Fala, ne znajo! Samo i dalje ne kontam kako se grijesi mogu otpustiti!? :mastakazes:
Pa pročitaj Bibliju....

od+pustiti - razriješiti, skinuti....kao release, let go of
Citao, ne svu, ali citao i nesto se ovakvog prijevoda ne mogu sjetiti pa mi para usi. Mozda su noviji prijevodi jer nisam je citao preko 15 godina. I u IZ BiH su neki prijevodi Kur´ana donijeli osvjezenja i jezickih neologizama poput Enesa Karica pa kontam mozda je i kod brace katolika.
Bloo
Globalna šefica

#192 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Porodice Foht wrote:
Bloo wrote:
Porodice Foht wrote:Fala, ne znajo! Samo i dalje ne kontam kako se grijesi mogu otpustiti!? :mastakazes:
Pa pročitaj Bibliju....

od+pustiti - razriješiti, skinuti....kao release, let go of
Citao, ne svu, ali citao i nesto se ovakvog prijevoda ne mogu sjetiti pa mi para usi. Mozda su noviji prijevodi jer nisam je citao preko 15 godina. I u IZ BiH su neki prijevodi Kur´ana donijeli osvjezenja i jezickih neologizama poput Enesa Karica pa kontam mozda je i kod brace katolika.
Molitav Gospodnja iz "Psaltira" biskupa Šimuna Kožičića Benje, objavljenog u Rijeci 1530. godine:
Otče naš ki jesi na nebesih:
sveti se ime Tvoje
Pridi cesarastvo Tvoje.
Budi volja Tvoja: kako na nebesi: i na zemlji.
Hleb naš vsagdašnji daj nam danas.
I otpusti nam dlgi naše:
kako i mi otpušćamo dlžnikom našim.

I ne vavedi nas v napast.
Na izbavi nas od zla.
Amen.
Porodice Foht

#193 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Porodice Foht »

Aferim, Bloo. :thumbup: Pa ti si bolja od ovih nasih svecenika ovdje. Kontam bar jedan da je s Franjevacke teologije. :wink:
Bloo
Globalna šefica

#194 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Porodice Foht wrote:Aferim, Bloo. :thumbup: Pa ti si bolja od ovih nasih svecenika ovdje. Kontam bar jedan da je s Franjevacke teologije. :wink:
Otpuštanje dolazi od riječi otpust - jedno od značenja je i oprost.
Vjerovatno se kod nas prevodilo sa latinskog odnosno glagol dimitto - send away ili dismiss.

Kao kad vojniku kažeš da je dismissed - razrješen je obaveze. Tako neko bude i razriješen grijeha...
BHCluster

#195 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Da Bog postoji i da je istina ono sto pise u "svetim knjigama" ne bi bilo potrebe za ovolikim apologetama.
Humljanin

#196 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

BHCluster wrote:Da Bog postoji i da je istina ono sto pise u "svetim knjigama" ne bi bilo potrebe za ovolikim apologetama.
Ja tu ne vidim problem u Bogu nego u ljudima
BHCluster

#197 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Humljanin wrote:
BHCluster wrote:Da Bog postoji i da je istina ono sto pise u "svetim knjigama" ne bi bilo potrebe za ovolikim apologetama.

Tu se Bog i ne vidi jer ne postoji, zato su potrebne apologete.
Humljanin

#198 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

BHCluster wrote:
Humljanin wrote:

Tu se Bog i ne vidi jer ne postoji, zato su potrebne apologete.

Ne vidim uopće ni problem u raspravljanju o Bogu. Zašto ne?
allem_77

#199 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Humljanin,

Tvoj zaključak,
Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?

Isti je Autor svih svetih knjiga, mislim na Tevrat, Zebur, Indžil I Kur'an.
Muslimanima je obaveza da vjeruju u sve Gore navedene Knjige.
Jedino Kur'an je Bog obećao da će čuvati od izmjena. Postoji ajet u Kur'anu gdje Bog to kaže. Samo je spomenut Kur'an, nije čak spomenut ni hadis.
Zato pomalo muslimani lutaju, što se tiče hadisa, tačnije za ozbiljno se uzimaju samo oni hadisi koji imaju ne prekinuti lanac prenosilaca.

"Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti."

sura El-Hidžr - Hidžr, ajet 9

Ajet na arapskom jeziku:

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

Komentar ajeta:

Uzvišeni kaže da je On Taj Koji opomenu objavljuje, a to je Kur'an i On će ga čuvati od bilo kakvih promjena i preinaka.

Ima i onih koji misle da se lična zamjenica u govoru Uzvišenog: "nad njim bdjeti", odnosi na Poslanika, s.a.v.s., međutim, iz konteksta Allahova govora: l "Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti", sasvim je jasno da se to odnosi na Kur'an i da to upućuje na čuvanje od preinaka i promjena i to je ono što se riječima Hvaljenoga želi kazati.
Last edited by allem_77 on 10/02/2019 23:46, edited 1 time in total.
BHCluster

#200 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Zasto ljudi vjeruju u bilo koju religiju a ima ih oko 4,200?
Locked