Advent u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biggrin

#176 Re: Advent u Sarajevu?

Post by biggrin »

O'zone wrote:
Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog
nisu to šupljine, to su zelene oaze
Bloo
Globalna šefica

#177 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Onda morate djeci o onaj adventski kalendar. Ono 24 prozorcica a iza svakog prozorcica cokoladica i svaki dan po iednu do bozica
Cuj svaki dan... Time warp i pojedes tri dana jedan dan
insomnia78

#178 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:Onda morate djeci o onaj adventski kalendar. Ono 24 prozorcica a iza svakog prozorcica cokoladica i svaki dan po iednu do bozica
Cuj svaki dan... Time warp i pojedes tri dana jedan dan
Ja od jarana malcu kupio ovaj Star Wars. Ufatili ga prvu noc u tri ujutru kako otvara sve na hinjaka. :lol:
biggrin

#179 Re: Advent u Sarajevu?

Post by biggrin »

što baš TRI
Thorgerson

#180 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

O'zone wrote: Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog. Ima mjesta, ima mogućnosti. Nismo toliko tuntavi majku mu.
Licno - meni se vise svidja prijasnja lokacija Holiday marketa kod Ekonomije. Jos kad bi se onaj trg malo rascisistio i uredio, eh to bi bilo odlicno. Parking preko puta kod Doma Armije zatvoriti za to vrijeme, te i njega iskoristiti. I onda bi se to tematski moglo uvezati dalje sa Ferhadijom i Carsijom, pa sve i do zicare. :D

Al nebitno opet. Napraviti mapu - pa neka svako ide gdje mu je ćeif. Kazem opet evo Zg ima od ove godine Zoo Advent. Mislim nisam bio na adventu, ali znam da zooloski vrt nije blizu.
_Scarlett_

#181 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _Scarlett_ »

Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.

Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv" :D Mislite da ce se Allah manje buniti sto pijete pivo i vodite djecu kod djeda mraza pod jelkom ako se market zove "Holiday Market" a ne Advent? :D
_Scarlett_

#182 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _Scarlett_ »

Thorgerson wrote:
O'zone wrote: Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog. Ima mjesta, ima mogućnosti. Nismo toliko tuntavi majku mu.
Licno - meni se vise svidja prijasnja lokacija Holiday marketa kod Ekonomije. Jos kad bi se onaj trg malo rascisistio i uredio, eh to bi bilo odlicno. Parking preko puta kod Doma Armije zatvoriti za to vrijeme, te i njega iskoristiti. I onda bi se to tematski moglo uvezati dalje sa Ferhadijom i Carsijom, pa sve i do zicare. :D

Al nebitno opet. Napraviti mapu - pa neka svako ide gdje mu je ćeif. Kazem opet evo Zg ima od ove godine Zoo Advent. Mislim nisam bio na adventu, ali znam da zooloski vrt nije blizu.
I meni se vise svidja prijasnja lokacija. Ove godine je predvidjeno renoviranje trga Oslobodjenja - Alije Izetbegovica tako da ce to valjda izgledati bolje do sljedeceg decembra.
djkurt

#183 Re: Advent u Sarajevu?

Post by djkurt »

_Scarlett_ wrote:Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.

Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv" :D Mislite da ce se Allah manje buniti sto pijete pivo i vodite djecu kod djeda mraza pod jelkom ako se market zove "Holiday Market" a ne Advent? :D
ha ha ha ah ah ah aha ha ah vala bash. Tačno se čovjek zapita jesul u pravu oni likovi što vješaju one poruke da muslimani ne slave novu godinu. Ja sam mislio da se to zna pa su mi kao ti likovi ono gluperde svoje vrste, al svakim danom sve više i više sumljam da su možda u pravu.
ha ha ha ah ah ah aha ha ha
dezurni_ucenik

#184 Re: Advent u Sarajevu?

Post by dezurni_ucenik »

Za to sam. Ali padne mi na pamet halabuka kad se digne oko javnih iftara.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#185 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa kako je to isto?

Advent mozes obiljezit kako ti je volja. Iftar bas i ne.
dezurni_ucenik

#186 Re: Advent u Sarajevu?

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:Pa kako je to isto?

Advent mozes obiljezit kako ti je volja. Iftar bas i ne.

Haj dobro. Ako ti tako kazes.
Thorgerson

#187 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

_Scarlett_ wrote:Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.

Ja samo govorim o marketinskoj fuli, koja bi se desila ako bi se stavio naziv Advent u Sarajevu. Sarajevo nije krscanski grad. Nije ni muslimanski. Ni pravoslavni, vec je od svih religija. I bas zbog toga se u Sarajevu najvise forsiralo slavljenje Nove godine. Da ne goovrim da bi bila glupost to raditi u gradu od 300.000 gdje njih 12k slavi taj Božić. :-)

Ja koliko znam u Sarajevu se uvijek slavila Nova godina, jesu se slavili i Bozici, ali glavno i najvece slavlje jeste za Novu Godinu. Upravo zbog ispremijesanosti religija. I upravo zbog toga sto Nova godina nije vjerski praznik, pa je bio i kompatibilan poprilicno sa tadasnjom situacijom. Dakle, bas zbog toga ja jesam protiv naziva advent. Jer taj dogadjaj se nikad nije slavio u Sarajevu, niti ce se slaviti.

Na zapadu je i dalje glavni praznik Božić. Nova godina i ne baš. Ali na tom zapadu je većinski narod kršćanski.

Ali jesam za koncept tog fazona, u smislu da se napravi neki vašar. Mislim to nisu izmislisli krscani, ili se varam? Pokoja kucica sa hranom, malo zabave, sator. Jedino sto tu moze imati neke vjerske konotacije jeste djed mraz, ali djed mraz je sad globalna stvar i to je kapitalizam preuzeo. A i o tome ces tako razmisljati, bas ako si zadrt.

Zato kazem da taj događaj treba propagirati kao novogodišnja događanja...

A o tome da se neko brine sta ce Allah misliti u Sarajevu zaboravi. Ja samo govorim o mogucim problemima koji bi se bezveze stvorili ako bi se na silu furao naziv Advent u Sarajevu.
black

#188 Re: Advent u Sarajevu?

Post by black »

zforumas wrote:
Hakiz wrote: Za Isusov rođendan ne smiju spomenuti slavljenika?!
Slave rodjendan Isaaca Newtona :mrgreen:
Image
Banksy

#189 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Banksy »

sinuhe wrote:
Decko, Hubijar, ocigledno ne zna sta je advent. Kao misli to brendirati a da ne spomene Bozic?
Bosanska posla.
Najvjerovatnije... Misli, 'advent' Nova godina.
insomnia78

#190 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Pa brendirala ga je vec A. Dz.
Mi obiljezavamo advent al nevezano za bozic
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#191 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01. :?
insomnia78

#192 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Kae koljem kurban al ne slavim bajram
Banksy

#193 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01. :?
Zato što su 6. 1. Tri kralja, zadnji datum koji zaokružuje tu biblijsku priču.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/t ... ih-darova/
sadie_forever

#194 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Banksy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01. :?

da,to se smatra kraj bozicnih praznika,i praznik je inace ;) eto vidis kako ne znas a pametovo bi Bataziv
sadie_forever

#195 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:Kae koljem kurban al ne slavim bajram
eto znam jednog lika,nije htio serijatsko vjencanje kaze ateista sam,u dzamiju ne ide ni za bajram ateista je,,ali kad se rodilo dijete zaklao mu kurban,pitam ja sto to? kaze pa eto red je,nebi da zakidam dijete u slucaju da nisam u pravu :D :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#196 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote:

Indeed :thumbup:
insomnia78

#197 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:
Banksy wrote:

da,to se smatra kraj bozicnih praznika,i praznik je inace ;) eto vidis kako ne znas a pametovo bi Bataziv
Ih kaka u Spaniji bude ludnica za tri kralja
insomnia78

#198 Re: Advent u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:
insomnia78 wrote:Kae koljem kurban al ne slavim bajram
eto znam jednog lika,nije htio serijatsko vjencanje kaze ateista sam,u dzamiju ne ide ni za bajram ateista je,,ali kad se rodilo dijete zaklao mu kurban,pitam ja sto to? kaze pa eto red je,nebi da zakidam dijete u slucaju da nisam u pravu :D :D
Da al da bi bilo isto moro bi biti iz katolicke porodice
high_volume

#199 Re: Advent u Sarajevu?

Post by high_volume »

"Advent" u Sarajevu treba realizirati tako da bude interes vjernika i katoličkih i pravoslavnih, podjednako, i svjetovni interes. Sarajevo to može, obzirom na njegovu istoriju i tradiciju, prijeratnu i dugotrajnu multikonfesionalnost.

Jedino ako mu se ne usprotive jake islamističke retrogradne struje, a takvih ima u Sarajevu.

I da traje od 15.12. do 15.01.
O'zone
Globalni moderator

#200 Re: Advent u Sarajevu?

Post by O'zone »

Turi ćevapa, kobaja, pljeskavica, odrezaka, vina, piva, šerbeta, sokića, rakiještine.....stavi iole pristupačne cijene....ko će se ba buniti? :mrgreen:
Post Reply