nisu to šupljine, to su zelene oazeO'zone wrote:
Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog
Advent u Sarajevu?
- biggrin
#176 Re: Advent u Sarajevu?
- Bloo
- Globalna šefica
#177 Re: Advent u Sarajevu?
Cuj svaki dan... Time warp i pojedes tri dana jedan daninsomnia78 wrote:Onda morate djeci o onaj adventski kalendar. Ono 24 prozorcica a iza svakog prozorcica cokoladica i svaki dan po iednu do bozica
- insomnia78
#178 Re: Advent u Sarajevu?
Ja od jarana malcu kupio ovaj Star Wars. Ufatili ga prvu noc u tri ujutru kako otvara sve na hinjaka.Bloo wrote:Cuj svaki dan... Time warp i pojedes tri dana jedan daninsomnia78 wrote:Onda morate djeci o onaj adventski kalendar. Ono 24 prozorcica a iza svakog prozorcica cokoladica i svaki dan po iednu do bozica
- Thorgerson
#180 Re: Advent u Sarajevu?
Licno - meni se vise svidja prijasnja lokacija Holiday marketa kod Ekonomije. Jos kad bi se onaj trg malo rascisistio i uredio, eh to bi bilo odlicno. Parking preko puta kod Doma Armije zatvoriti za to vrijeme, te i njega iskoristiti. I onda bi se to tematski moglo uvezati dalje sa Ferhadijom i Carsijom, pa sve i do zicare.O'zone wrote: Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog. Ima mjesta, ima mogućnosti. Nismo toliko tuntavi majku mu.
Al nebitno opet. Napraviti mapu - pa neka svako ide gdje mu je ćeif. Kazem opet evo Zg ima od ove godine Zoo Advent. Mislim nisam bio na adventu, ali znam da zooloski vrt nije blizu.
-
_Scarlett_
#181 Re: Advent u Sarajevu?
Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.
Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv"
Mislite da ce se Allah manje buniti sto pijete pivo i vodite djecu kod djeda mraza pod jelkom ako se market zove "Holiday Market" a ne Advent? 
Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv"
-
_Scarlett_
#182 Re: Advent u Sarajevu?
I meni se vise svidja prijasnja lokacija. Ove godine je predvidjeno renoviranje trga Oslobodjenja - Alije Izetbegovica tako da ce to valjda izgledati bolje do sljedeceg decembra.Thorgerson wrote:Licno - meni se vise svidja prijasnja lokacija Holiday marketa kod Ekonomije. Jos kad bi se onaj trg malo rascisistio i uredio, eh to bi bilo odlicno. Parking preko puta kod Doma Armije zatvoriti za to vrijeme, te i njega iskoristiti. I onda bi se to tematski moglo uvezati dalje sa Ferhadijom i Carsijom, pa sve i do zicare.O'zone wrote: Normalno ostaviti sve ali tematski uvezati a ne imati recimo šupljinu od parka A. Izetbegovića do Hastahane pa onda šupljina do Vilisonovog. Ima mjesta, ima mogućnosti. Nismo toliko tuntavi majku mu.![]()
Al nebitno opet. Napraviti mapu - pa neka svako ide gdje mu je ćeif. Kazem opet evo Zg ima od ove godine Zoo Advent. Mislim nisam bio na adventu, ali znam da zooloski vrt nije blizu.
- djkurt
#183 Re: Advent u Sarajevu?
ha ha ha ah ah ah aha ha ah vala bash. Tačno se čovjek zapita jesul u pravu oni likovi što vješaju one poruke da muslimani ne slave novu godinu. Ja sam mislio da se to zna pa su mi kao ti likovi ono gluperde svoje vrste, al svakim danom sve više i više sumljam da su možda u pravu._Scarlett_ wrote:Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.
Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv"Mislite da ce se Allah manje buniti sto pijete pivo i vodite djecu kod djeda mraza pod jelkom ako se market zove "Holiday Market" a ne Advent?
ha ha ha ah ah ah aha ha ha
-
dezurni_ucenik
#184 Re: Advent u Sarajevu?
Za to sam. Ali padne mi na pamet halabuka kad se digne oko javnih iftara.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#185 Re: Advent u Sarajevu?
Pa kako je to isto?
Advent mozes obiljezit kako ti je volja. Iftar bas i ne.
-
dezurni_ucenik
#186 Re: Advent u Sarajevu?
_BataZiv_0809 wrote:Pa kako je to isto?
Haj dobro. Ako ti tako kazes.
- Thorgerson
#187 Re: Advent u Sarajevu?
Ja samo govorim o marketinskoj fuli, koja bi se desila ako bi se stavio naziv Advent u Sarajevu. Sarajevo nije krscanski grad. Nije ni muslimanski. Ni pravoslavni, vec je od svih religija. I bas zbog toga se u Sarajevu najvise forsiralo slavljenje Nove godine. Da ne goovrim da bi bila glupost to raditi u gradu od 300.000 gdje njih 12k slavi taj Božić._Scarlett_ wrote:Mogu razumijeti ljude koji su za bozicne markete. Mogu razumijeti ljude koji su protiv.
Ne mogu razumijeti vjernike koji su za bozicne markete ali "eto neka nosi neki sekulrni naziv"Mislite da ce se Allah manje buniti sto pijete pivo i vodite djecu kod djeda mraza pod jelkom ako se market zove "Holiday Market" a ne Advent?
Ja koliko znam u Sarajevu se uvijek slavila Nova godina, jesu se slavili i Bozici, ali glavno i najvece slavlje jeste za Novu Godinu. Upravo zbog ispremijesanosti religija. I upravo zbog toga sto Nova godina nije vjerski praznik, pa je bio i kompatibilan poprilicno sa tadasnjom situacijom. Dakle, bas zbog toga ja jesam protiv naziva advent. Jer taj dogadjaj se nikad nije slavio u Sarajevu, niti ce se slaviti.
Na zapadu je i dalje glavni praznik Božić. Nova godina i ne baš. Ali na tom zapadu je većinski narod kršćanski.
Ali jesam za koncept tog fazona, u smislu da se napravi neki vašar. Mislim to nisu izmislisli krscani, ili se varam? Pokoja kucica sa hranom, malo zabave, sator. Jedino sto tu moze imati neke vjerske konotacije jeste djed mraz, ali djed mraz je sad globalna stvar i to je kapitalizam preuzeo. A i o tome ces tako razmisljati, bas ako si zadrt.
Zato kazem da taj događaj treba propagirati kao novogodišnja događanja...
A o tome da se neko brine sta ce Allah misliti u Sarajevu zaboravi. Ja samo govorim o mogucim problemima koji bi se bezveze stvorili ako bi se na silu furao naziv Advent u Sarajevu.
- black
#188 Re: Advent u Sarajevu?
zforumas wrote:Slave rodjendan Isaaca NewtonaHakiz wrote: Za Isusov rođendan ne smiju spomenuti slavljenika?!

- Banksy
#189 Re: Advent u Sarajevu?
Najvjerovatnije... Misli, 'advent' Nova godina.sinuhe wrote:
Decko, Hubijar, ocigledno ne zna sta je advent. Kao misli to brendirati a da ne spomene Bozic?
Bosanska posla.
- insomnia78
#190 Re: Advent u Sarajevu?
Pa brendirala ga je vec A. Dz.
Mi obiljezavamo advent al nevezano za bozic
Mi obiljezavamo advent al nevezano za bozic
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#191 Re: Advent u Sarajevu?
Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01. 
- insomnia78
#192 Re: Advent u Sarajevu?
Kae koljem kurban al ne slavim bajram
- Banksy
#193 Re: Advent u Sarajevu?
Zato što su 6. 1. Tri kralja, zadnji datum koji zaokružuje tu biblijsku priču._BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01.
https://www.bitno.net/vjera/formacija/t ... ih-darova/
- sadie_forever
#194 Re: Advent u Sarajevu?
da,to se smatra kraj bozicnih praznika,i praznik je inaceBanksy wrote:Zato što su 6. 1. Tri kralja, zadnji datum koji zaokružuje tu biblijsku priču._BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01.
- sadie_forever
#195 Re: Advent u Sarajevu?
eto znam jednog lika,nije htio serijatsko vjencanje kaze ateista sam,u dzamiju ne ide ni za bajram ateista je,,ali kad se rodilo dijete zaklao mu kurban,pitam ja sto to? kaze pa eto red je,nebi da zakidam dijete u slucaju da nisam u pravuinsomnia78 wrote:Kae koljem kurban al ne slavim bajram
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#196 Re: Advent u Sarajevu?
IndeedBanksy wrote:Zato što su 6. 1. Tri kralja, zadnji datum koji zaokružuje tu biblijsku priču._BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01.
- insomnia78
#197 Re: Advent u Sarajevu?
Ih kaka u Spaniji bude ludnica za tri kraljasadie_forever wrote:da,to se smatra kraj bozicnih praznika,i praznik je inaceBanksy wrote:Zato što su 6. 1. Tri kralja, zadnji datum koji zaokružuje tu biblijsku priču._BataZiv_0809 wrote:Ako je advent zaista priprema za Bozic i ako cemo ovaj sajam tako posmatrati, zasto onda onaj u Zagrebu npr.traje do 06.01.
https://www.bitno.net/vjera/formacija/t ... ih-darova/eto vidis kako ne znas a pametovo bi Bataziv
- insomnia78
#198 Re: Advent u Sarajevu?
Da al da bi bilo isto moro bi biti iz katolicke porodicesadie_forever wrote:eto znam jednog lika,nije htio serijatsko vjencanje kaze ateista sam,u dzamiju ne ide ni za bajram ateista je,,ali kad se rodilo dijete zaklao mu kurban,pitam ja sto to? kaze pa eto red je,nebi da zakidam dijete u slucaju da nisam u pravuinsomnia78 wrote:Kae koljem kurban al ne slavim bajram![]()
-
high_volume
#199 Re: Advent u Sarajevu?
"Advent" u Sarajevu treba realizirati tako da bude interes vjernika i katoličkih i pravoslavnih, podjednako, i svjetovni interes. Sarajevo to može, obzirom na njegovu istoriju i tradiciju, prijeratnu i dugotrajnu multikonfesionalnost.
Jedino ako mu se ne usprotive jake islamističke retrogradne struje, a takvih ima u Sarajevu.
I da traje od 15.12. do 15.01.
Jedino ako mu se ne usprotive jake islamističke retrogradne struje, a takvih ima u Sarajevu.
I da traje od 15.12. do 15.01.
- O'zone
- Globalni moderator
#200 Re: Advent u Sarajevu?
Turi ćevapa, kobaja, pljeskavica, odrezaka, vina, piva, šerbeta, sokića, rakiještine.....stavi iole pristupačne cijene....ko će se ba buniti?