Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Karajbića smo pitali da li je moguće formirati vlast i većine bez HDZ-a, na šta je kazao da je u Zastupničkom domu to moguće, dok je u Domu naroda to teško, odnosno da sve zavisi od izbora delegata iz kantonalnih skupština.
"Ukoliko HDZ bude imao 12 i više delegata u Domu naroda, onda su nezaobilazni u vlasti, jer ne postoji trećina iz hrvatskog naroda koja može predložiti predsjednika i potpredsjednike u FBiH, a to je prvi korak ka konstituiranju vlasti", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Elvir Karajbić.
Hafis wrote:
Ta mogućnost dolazi u obzir samo AKO im jedan bude falio...a ako odluka CIK-a bude ''nepovoljna'' onda će im trebati mnogo više od jednog.
Koliko se sjećam HDZ ipak nije DF, i ne pamtim da je bilo preletača u zadnje vrijeme. Ali sve je moguće.
kako trenutačno stvari stoje, cik će donijeti odluku da se izbor delegata u dom naroda vrši po popisu iz 2013. godine i doista i jeste teško izbaciti hdz iz vlasti, ali ako kojim slučajem bude popis iz 1991. godine, onda će to biti drukčije.
ostaje da se vidi. mada, koliki su kleptomani naši političari sve je moguće.
Hafis wrote:
Ta mogućnost dolazi u obzir samo AKO im jedan bude falio...a ako odluka CIK-a bude ''nepovoljna'' onda će im trebati mnogo više od jednog.
Koliko se sjećam HDZ ipak nije DF, i ne pamtim da je bilo preletača u zadnje vrijeme. Ali sve je moguće.
kako trenutačno stvari stoje, cik će donijeti odluku da se izbor delegata u dom naroda vrši po popisu iz 2013. godine i doista i jeste teško izbaciti hdz iz vlasti, ali ako kojim slučajem bude popis iz 1991. godine, onda će to biti drukčije.
ostaje da se vidi. mada, koliki su kleptomani naši političari sve je moguće.
Kako sada stvari stoje, ukoliko bude i dalje popis iz 1991. (sto je realno) a HDZ i dalje bude prijetio blokadom, kakva je sansa da oni iz svojih Zupanija uopste ne delegiraju kandidate za Dom naroda FBIH? I onda recimo bude svega 7 od 17? Tek sad vidim kako se na svakom koraku nesto moze blokirati, te klub naroda, te dom naroda, pa ovo, pa ono. Ovaj sistem treba mjenjati, inace svi odosmo iz BIH.
denis.istok wrote:
Kako sada stvari stoje, ukoliko bude i dalje popis iz 1991. (sto je realno) a HDZ i dalje bude prijetio blokadom, kakva je sansa da oni iz svojih Zupanija uopste ne delegiraju kandidate za Dom naroda FBIH? I onda recimo bude svega 7 od 17? Tek sad vidim kako se na svakom koraku nesto moze blokirati, te klub naroda, te dom naroda, pa ovo, pa ono. Ovaj sistem treba mjenjati, inace svi odosmo iz BIH.
ne delegiraju oni, delegira visoki predstavnik ili ovjeri ono što ima na raspolaganju. za svaku blokadu ima rješenje, a svako rješenje se krije u kabinetu visokog predstavnika.
sjećam se 2015. godine i koliko blokada je najavljaivao milorad dodik i na kraju ništa od navedenog nije bilo. sa druge strane, čisto sumnjam da će dragan čović toliko riskirati, jer najviše njemu nije u interesu da se nađe na američkoj crnoj listi.
denis.istok wrote:
ne delegiraju oni, delegira visoki predstavnik ili ovjeri ono što ima na raspolaganju. za svaku blokadu ima rješenje, a svako rješenje se krije u kabinetu visokog predstavnika.
sjećam se 2015. godine i koliko blokada je najavljaivao milorad dodik i na kraju ništa od navedenog nije bilo. sa druge strane, čisto sumnjam da će dragan čović toliko riskirati, jer najviše njemu nije u interesu da se nađe na američkoj crnoj listi.
Visoki predstavnik?? Jel me zezas ili?
Daj molim te, on moze biti samo ZaBHinut, i to je to. Davno je bio Padyy ovdje...ili Wolfgang. Ovo sve hadumi
denis.istok wrote:
Daj molim te, on moze biti samo ZaBHinut, i to je to. Davno je bio Padyy ovdje...ili Wolfgang. Ovo sve hadumi
samo konstatiram da ima rješenje za problem koji si naveo. nikada do sada država nije bila u takvoj krizi, tako da nitko od nas i ne zna kako će reagirati visoki predstavnik.
denis.istok wrote:
samo konstatiram da ima rješenje za problem koji si naveo. nikada do sada država nije bila u takvoj krizi, tako da nitko od nas i ne zna kako će reagirati visoki predstavnik.
Slazem se, ali on nece napraviti presedan kao onaj iz 2010 ili 2011 kad je rekao da je 1/3 5 od 17. Ko je tad bio uopste?
E super.
A evo i ja nešto gledam, u Grudama 17 308 stanovnika, što predstavlja nekih 12-13 000 glasača, a Komšo je svojim pomirljivim predizbornim programom privukao impozantnih 62 glasača, što predstavlja solidnih 0,47%, tako da je legitimitet u njegovom slučaju više nego neupitan.
P.S.
Ako treba gore kakav namicatelj znanja iz oblasti logike, spreman sam odraditi par sati tjedno, normalno bez materijalne nadoknade. To bi išlo u sklopu vertikalnog programa, tj. fonda solidarnosti.
E super.
A evo i ja nešto gledam, u Grudama 17 308 stanovnika, što predstavlja nekih 12-13 000 glasača, a Komšo je svojim pomirljivim predizbornim programom privukao impozantnih 62 glasača, što predstavlja solidnih 0,47%, tako da je legitimitet u njegovom slučaju više nego neupitan.
P.S.
Ako treba gore kakav namicatelj znanja iz oblasti logike, spreman sam odraditi par sati tjedno, normalno bez materijalne nadoknade. To bi išlo u sklopu vertikalnog programa, tj. fonda solidarnosti.
E super.
P.S.
Doduše, kakvi smo skromni, glasali smo za njihove predstavnike iz reda Bošnjaka, pošto su im postave u parlamentu etnički homogenije od momčadi NK Đerzelez
Last edited by Hafis on 28/11/2018 16:52, edited 1 time in total.
Totalno je svejedno ko je za koga gdje glasao, vazno je da nije prekrsen ustav i izborni zakon.... sludjuje vas onaj Kahramatic sa tim izmisljotinama, ponavljate ko papagaji te mantre o legitimitetu i legalitetu jebote
512MB wrote:Totalno je svejedno ko je za koga gdje glasao, vazno je da nije prekrsen ustav i izborni zakon.... sludjuje vas onaj Kahramatic sa tim izmisljotinama, ponavljate ko papagaji te mantre o legitimitetu i legalitetu jebote
Apsolutno. Ne treba nasjedati na spinove o legitimitetu u legalitetu, pogotovo kada u Ustavu jasno stoji da se ne bira Hrvatski clan Predsjednistva nego clan Predsjednistva i reda Hrvatskog naroda kojeg biraju svi gradjani u FBiH. Tacka.
Dizel...e tko ga samo izmisli.
Pričamo parlamentu FBiH i broju glasova HDZ-a.
Tema o članovima predsjedništva je na drugom katu hodnikom lijevo, druga vrata. Na njima piše: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA).
Hafis wrote:Dizel...e tko ga samo izmisli.
Tema o članovima predsjedništva je na drugom katu hodnikom lijevo, druga vrata. Na njima piše: Kandidati iz reda Hrvatskog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA).
E super.
P.S.
madner wrote:Uglavnom opet jadni HDZ mora da se nosi sa zlim SDPom.
Interesantno, ali su stvarno k'o pas i mačka.
Evo sve i da se osmisli neka koalicija u koju bi obje stranke išle, bilo na federalnoj, bilo na državnoj razini - zapet će oko hrvatskih pozicija.
Evo sve i da se osmisli neka koalicija u koju bi obje stranke išle, bilo na federalnoj, bilo na državnoj razini - zapet će oko hrvatskih pozicija.
Ja sam bio za opciju SDA i HDZ, ali bas niko nece sa njima.
Bice opet, nepravda, matematika, majorizacija, gori od Drapsina, Brisel, Washington, necemo dolaziti na sjednice i slicno.
Ja sam bio za opciju SDA i HDZ, ali bas niko nece sa njima.
Bice opet, nepravda, matematika, majorizacija, gori od Drapsina, Brisel, Washington, necemo dolaziti na sjednice i slicno.
Od svih opcija najgora opcija je spoj HDZ/SDP (+ prateća mala raja), pogotovo ako se HDZ ne bude mogao izbjeći (a sve su prilike da neće).
SDP zbog imidža jednostavno neće htjeti u FBiH prepustiti HDZ-u ono što mu je npr. SDA omogućio ovoj odlazećoj postavci vlasti. I to će veoma veoma sporo ići, možda i mjesecima.
Što se tiče državne razine, tu HDZ ima SNSD u zaleđu i SDP ne bi imao muda, a i bilo bi nerealno tu zahtijevati nešto slično kao i na federaqlnoj razini.
Jedino ako se tu SDA ne uvali kao neki medijator, prvenstveno mislim na federalnu razinu. Inače ne vidim izlaza.
Hafis wrote:
E super.
P.S.
512MB wrote:Totalno je svejedno ko je za koga gdje glasao, vazno je da nije prekrsen ustav i izborni zakon.... sludjuje vas onaj Kahramatic sa tim izmisljotinama, ponavljate ko papagaji te mantre o legitimitetu i legalitetu jebote
Hafis wrote:Dizel...e tko ga samo izmisli.
Bas je neupuceno ovo kamrkanje kako je HDZ snuzden jer je “partnerska” SDA izgubila pa nesto ce HDZ njima pomagati. Boli njeznik hadezeovce za Bakirom. Nejaki lider, s pola mozga odlucuje a druga pola misli kako ce ga opozicija napasti da je “izdo Bosnu”. U stranci relativne snage ovisno o podrucju, nepouzdan, neefikasan, jedno obeca, drugo radi, nema samopouzdanja i liderske hrabrosti, za vaznije odluke saziva neke sabore u Vijecnici. HDZ zna da ce ga ako uzmognu sutnut i preglasat i SDAovci i kvazigradzani...
Jos se nekako bez ikakave logike plasira suplja kao da je u proslom mandatu SDA kao izasao u susret i uveo HDZ u vlast pa ga HDZ razocarao, a HDZovci imali 14 u Domu naroda FBIH i 4 u DN PSBIH..cak nisu ni na koji nacin uvjetovali srpskog partnera u koaliciji a mogli su i to...
Sve ovo mozete vidjeti iz prilozenog...prakticno HDZ suti...