Zašto je nastala RS!?

Post Reply
DinoKotroman

#176 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by DinoKotroman »

stara četnička propaganda o 150.000 jadnih, ugroženih srba koji su živjeli u Sarajevu
ako su Pale i Ilijas Sarajevo onda je bilo 150.000
s druge strane prosrpski separatisti su na početku rata zauzeli najveći dio Sarajeva i u tom okupiranom dijelu su srbi normalno živjeli čitav rat !!! čak i duboko u samom gradu, na Grbavici,
stoga tebe pametnjakivića pitam koliko je to srba ostalo da živi u slobodnom dijelu Sarajeva, oni koji nisu poslusali karadžića i pobjegli na brda oklen ih tito i partija svukla u čaršiju

u samom gradu, u 5 gradskih opstina od Starog grada do Iluđe živjelo je prije rata 108.000 srba
u slobodnom dijelu koji nisu uspjeli okupirat prosrpski separatisti, pobunjeci s brda i divljaci, ostalo je vjerovatmo tek 20tak hiljada
tako da četnička propaganda o 150.000 jadnih ugoženih "protjeranih" srba iz Sarajeva ne pije vode

Image
Last edited by DinoKotroman on 26/12/2018 21:15, edited 1 time in total.
Haris.ba

#177 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haris.ba »

ernestalic wrote:Sarajevo kao distrikt i kantoni sa etničkim većinama, nepovezani i bez mogućnosti spajanja je bilo rješenje koje je moglo spasiti BiH. U Sarajevu je prije rata živjelo 150.000 Srba, a to je 10% ukupnog broja Srba u BiH. Srbima nije bilo drago napustiti Sarajevo, a pod pritiskom MZ i uz Miloševićev pristanak, moglo se možda postići rješenje o kojem govorim. Kažem možda jer mi obični smrtnici ne znamo šta se sve dešavalo iz zavjese. Moguće je da je srpska strana kao minimum ispod kojeg neće ići tražila Republiku. Bilo kako bilo, gotovo je sigurno da Alija nije htio da Sarajevo bude distrikt. Zašto nije, mislim da je to danas jasno!
Postoje knjige, tekstovi i izjave sudionika Dejtona. Nema potrebe pričati da se nešta dešavalo iza zavjese kada postoji pregršt informacija da se rekonstruiše kako su tekli pregovori. I kako je koja strana nešta pristala. I koji je kontekst Sarajeva bio u pregovorima.

Možda Alija nije htio distrikt, ali to i nije bila tema u Dejtonu. Tako da nema potrebe pričati da se nije htio distrikt. To nije realno ni bilo na stolu.

Miloševiš jeste ponudio "ujedinjeno Sarajevo" ali ne kao neki distrikt. To na kraju posta "reintegracija". Tražio je nešta po Krajini zauzvrat. I neki kažu da je to uradio iz unutarsprkih političkih razloga.
Last edited by Haris.ba on 26/12/2018 21:13, edited 1 time in total.
Haris.ba

#178 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haris.ba »

Hame_ wrote:
Haris.ba wrote:Samo da priupitam, odakle to da Vojvodina, pa i Kosovo postadose pokrajine kojima se rasparcavala Srbija?

Zanimljiva je to teza.
Ima dvadesetak godina od kada sam se zasitio i prestao s njima objašnjavati.
Ma reko možda otkrijemo nešta novo. :D
geralt

#179 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by geralt »

LBVIEW wrote:
geralt wrote:Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.

Ono sto mogu potvrditi je to da je medju veteranima VRS koje poznajem prica o "povampirenom ustastvu" glavni razlog zbog kojeg su se borili, jer je dio tog ogranka porodice zavrsio u ustaskoj jami '41. Ovo govorim bez namjere da ih pravdam ili da ulazim u osnovanost njihovog uvjerenja.
Da su se oni samo borili pa i nekako, medjutim isti su nerijetko u svojim "preventivnim" zlocinima znali nadmasiti i ustase , "patentirajuci" sekundarne/tercijalne masovne grobnice. :oops: I drugi su, prvenstveno Bosnjaci, imali itekako razloga strahovati zbog povampirenog cetnistva(ovo bez navodnika), pa nisu krenuli s "preventivnim" zlocinima nad Srbima.
Sve u svemu jeftin pokusaj pravdanja.
Nisi me razumio. Genocid se ne moze nicim opravdati. Ja sam proveo citav rat u opkoljenom Sarajevu; otac mi je zamalo izbjegao smrt u masakru u Vase Miskina, majka je bila na Markalama na pola sata prije nego sto se tamo desio masakar, a geler jedne od granata koja je pala u moju ulicu se zabio u zid moje sobe na metar od mene. Vjeruj mi kad ti kazem da nemam nikakvu namjeru pravdati cetnicke zlocine. Ja ti samo prenosim razmisljanje nekog ko je odlucio obuci uniformu VRS.
ernestalic

#180 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by ernestalic »

DinoKotroman.... Vogošća, Hadzići i Ilijaš su bili, a i sada su dio Sarajeva. Dakle, u Sarajevu jeste živjelo 150.000 Srba. Ugroženi nisu bili, niti sam to rekao. Samo kažem da bi Sarajevo danas sa nacionalnom strukturom od prije rata, bilo važan faktor ujedinjenja i primjer za druge sredine da se može zajedno. Najgore je što sve veći broj Bošnjaka neće da čuje za suživot. A kao hoće Bosnu i Hercegovinu. Prije svega se radi o malobrojnim pripadnicima radikalnijih pogleda koji imaju neke mutne namjere! A ima i onih koji nedovoljno razumiju šta je BiH pa tako indirektno pomažu srpskom i hrvatskom planu razbijanja ove države.
TDK-90

#181 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by TDK-90 »

ernestalic wrote:DinoKotroman.... Vogošća, Hadzići i Ilijaš su bili, a i sada su dio Sarajeva. Dakle, u Sarajevu jeste živjelo 150.000 Srba. Ugroženi nisu bili, niti sam to rekao. Samo kažem da bi Sarajevo danas sa nacionalnom strukturom od prije rata, bilo važan faktor ujedinjenja i primjer za druge sredine da se može zajedno. Najgore je što sve veći broj Bošnjaka neće da čuje za suživot. A kao hoće Bosnu i Hercegovinu. Prije svega se radi o malobrojnim pripadnicima radikalnijih pogleda koji imaju neke mutne namjere! A ima i onih koji nedovoljno razumiju šta je BiH pa tako indirektno pomažu srpskom i hrvatskom planu razbijanja ove države.
:?

Kakve su to neke mutne namjere :shock:

Sjecam se ko sad, pocetak rata, cete se ukopale sa artiljerijom naoruzani do i opremljeni do zuba . A bosnjo s rudarima nosa jugozastave i titove slike i demonstrira za mir :-)
DinoKotroman

#182 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by DinoKotroman »

ernestalic wrote:DinoKotroman.... Vogošća, Hadzići i Ilijaš su bili, a i sada su dio Sarajeva. Dakle, u Sarajevu jeste živjelo 150.000 Srba. Ugroženi nisu bili, niti sam to rekao. Samo kažem da bi Sarajevo danas sa nacionalnom strukturom od prije rata, bilo važan faktor ujedinjenja i primjer za druge sredine da se može zajedno. Najgore je što sve veći broj Bošnjaka neće da čuje za suživot. A kao hoće Bosnu i Hercegovinu. Prije svega se radi o malobrojnim pripadnicima radikalnijih pogleda koji imaju neke mutne namjere! A ima i onih koji nedovoljno razumiju šta je BiH pa tako indirektno pomažu srpskom i hrvatskom planu razbijanja ove države.
dobra ti četnička propaganda
srbadija sama pobjegla na brda i pucala po gradu, terorizirala grad 4 godiine i treba ih neko dočekat rasirenih ruku, ma jašta nego
a niko im ne brani ni da se vrate, ali neće ONO da živi u "Alijinoj" državi i "Teheranu" kako ga zove sirovina od Laktaša
tako da vješto četničkom propagandom obrćeš teze
onih 20.000 srba koji su OSTALI u Sarajevu i prebrodili rat rame uz rame sa Bošnjacima za njih same i nas nit je bio nit će ikad problem
ali za četnička govna koja su pobjegla i pucala po gradu bogami ima debeo problem
nikad selendra Pale nit je bila nit će bit Sarajevo
gluposti komunjara o nekim predratnim zajednicama opstina gdje.su selende politički naguravali da budu u gradu..su samo komunističke gluposti
sad se to zove KANTON Sarajevo ako nisi znao, u kojem je Ilijaš, Vogišća, Hadžići... i veze nema sa pojmom grada u tom smislu riječi za koji se zna šta je , bar takvim se fala bogu može nacrtat, grad je najlakse objasnjivo,
ono odakle - dokle vozi tramvaj !!
Baščaršija-Ilidža
Haris.ba

#183 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haris.ba »

Ovo isto alternativna historija.

ernestalic

#184 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by ernestalic »

DinoKotroman.... Nikako se ne razumijemo. Kucaš na otvorena vrata. Živio sam u Sarajevu, cijeli rat proveo u Sarajevu i ranjen na prvoj liniji odbrane Sarajeva. Znači, sve znam. Srbi su napustili Sarajevo iz dijelova grada koje su okupirali u ratu ili bolje reći na početku rata, nakon Daytona po kojem je Sarajevo reintegrisano. Nisu htjeli, kako su sami govorili, da ostanu u Alijinoj državi. Ti meni stalno govoriš o četničkoj propagandi kao da ja ne znam šta je to. Ali, nisi u pravu kada tvrdiš da je Sarajevo duž tramvajske pruge. To je djetinjasto i glupo poimanje Sarajeva. Razgovaraš sa rodjenim Sarajlijom i to sa puno godina. Odavno Sarajevo ne čine samo Bistrik i Vratnik! Gradovi se šire i industrijska naselja postaju dio grada. Hoćeš li ti nekom koje je rodjen u Vogošći reći da nije Sarajlija?
ernestalic

#185 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by ernestalic »

Interesantno je ovo današnje vrijeme i ljudi u BiH. Samo ću se osvrnuti na mlade generacije Bošnjaka koje su i najaktivnije na forumima. Kao što rekoh, proveo sam rat u Sarajevu, ranjen na prvoj liniji, teglio vodu, jeo konzerve boga pitaj iz kojih zaliha. Sa dvoje male djece koja tri i pol godine nisu vidjeli jabuku, da ostalo ne pominjem. I danas vidim da neki Bošnjacima koji rat nisu vidjeli očima zato što su se rodili poslije rata ili su ih roditelji odveli u druge zemlje i države, kao papagaji ponavljaju riječi genocid, četnici, ustaše itd. Neki bi, Boga mi, bar sudeći po forumima i komentatima odmah i pušku uzeli ako zatreba. Hoću da kažem, mrze više od mene. Nije nekako logično ili su ih roditelji dobro napalili. A šta reći za očeve koji su zbrisali (dezertirali), a napalili djecu da se sa četnicima i genocidnom tvorevinom ne može. Pa još pozivaju iz daljine na obračun sa genocidnom i UZP.
Poanta ovog mog obraćanja je da se vrtimo u začaranom krugu. Ne možeš nekom svaki dan govoriti da je genocidaš, a očekivati da BiH postane nornalna država. Ove mlade generacije Srba nisu počinile genocid! Vrijeme prolazi, dokle ćemo vako?
horkesh

#186 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by horkesh »

ernestalic wrote:Poanta ovog mog obraćanja je da se vrtimo u začaranom krugu. Ne možeš nekom svaki dan govoriti da je genocidaš, a očekivati da BiH postane nornalna država. Ove mlade generacije Srba nisu počinile genocid! Vrijeme prolazi, dokle ćemo vako?
Shvatam u potpunosti tvoje razmišljanje, ali...

Breme počinjenog genocida je, kako i treba, pripisano individuama. Problem je što su to isto breme, sve s pjesmom na usnama, preuzele mlade generacije u RS-u, i to potpuno dobrovoljno. Da ne govorimo o institucionalnoj podršci počinjenom genocidu, veličanju zločinaca, dodjeli medalja NSRS-a i tako dalje.

Naravno da Srbi nisu genocidan narod. Nisu ni Nijemci bili. Naravno da Srbi nisu "genocidaši". Ali, isto tako, 87 posto Srba negira genocid, a 85 posto Srba slavi zločince koji su počinili genocid kao heroje.

Ukratko, nove generacije na svoja pleća u velikoj većini preuzimaju breme genocida. Tako ih naučilo, od kuće preko medija do institucija.

Šta mi da radimo? Šta možemo uraditi? Jedino što bi te nove generacije zadovoljilo je da se izvinimo što su nas poklali i da obećamo da to više nećemo spominjati.

Da, vrtimo se u začaranom krugu, da, vrijeme prolazi, ali - šta mi možemo da uradimo, bilo na individualnom, bilo na kolektivnom nivou?
DinoKotroman

#187 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by DinoKotroman »

misliš 97% srba ?
onih 3 posto su na frekevnciji Čede Jovanovića i Nenada Čanka, jedinih osvjestenih srba. Taman koliko njihove stranke dobiju na izborima, cca 3%
ostali au milošević-karadžićevci koji su "branili" srpski jadni narod od "turaka" i "svetili se dahijama", čuvena izjava degenerika đenerala u Srebrenici koji kao i većina čobana srba jos živi u srednjem vijeku sa turcima, haman je jebiga, žestoka bolest i kompleks prema onima koji ti karaju ženski dio populacije 500 godina

i za koje će Bošnjaci uvjek bit turci koje treba protjerat i poubijat svakom prvom/novom prilikom i "završit" posao započet još srpskim ustancima 1804 i 1813 i prvim protjetivanjem i etničkim čišćenjem muslimana i Bošnjaka sa teritorije srspke kneževine
cisto da se posjetimo malo istorije, za one koji i ne znaju, turci za to protjerano stanovnistvo iz srpske kneževine kneza Mihajla,; prvog velikog četnika koji danas ima svoju glavnu ulicu u Beogradu i mnoge glupe Bosnje vole da njom prošetaju;
preseljavaju u Bosnu i čak prave posebna naselja za njih, npr. tako su nastali Odžak, Bos. Šamac, Orasje, Koraj
i Izetbegovići su npr. protjerani tada iz Beograda i naseljeni u Bos. Samac

samo mi nije jasno otkud termin "turci"
ako je poistovjećivanje sa vjerom zašto i albance ne zovu turcima, i oni su od turaka primili islam
ako je zbog "mjesanja" s turcima, pa vise su se oni mjesali genetika dokazala tako što je naučno utvrdeno da je medu srbima daleko rasprostranjeniji "turski" gen, dok je kod Bošnjaka zanemariv
Maraschino

#188 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Maraschino »

:lol:
Khovach

#189 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Khovach »

ernestalic wrote:Interesantno je ovo današnje vrijeme i ljudi u BiH. Samo ću se osvrnuti na mlade generacije Bošnjaka koje su i najaktivnije na forumima. Kao što rekoh, proveo sam rat u Sarajevu, ranjen na prvoj liniji, teglio vodu, jeo konzerve boga pitaj iz kojih zaliha. Sa dvoje male djece koja tri i pol godine nisu vidjeli jabuku, da ostalo ne pominjem. I danas vidim da neki Bošnjacima koji rat nisu vidjeli očima zato što su se rodili poslije rata ili su ih roditelji odveli u druge zemlje i države, kao papagaji ponavljaju riječi genocid, četnici, ustaše itd. Neki bi, Boga mi, bar sudeći po forumima i komentatima odmah i pušku uzeli ako zatreba. Hoću da kažem, mrze više od mene. Nije nekako logično ili su ih roditelji dobro napalili. A šta reći za očeve koji su zbrisali (dezertirali), a napalili djecu da se sa četnicima i genocidnom tvorevinom ne može. Pa još pozivaju iz daljine na obračun sa genocidnom i UZP.
Poanta ovog mog obraćanja je da se vrtimo u začaranom krugu. Ne možeš nekom svaki dan govoriti da je genocidaš, a očekivati da BiH postane nornalna država. Ove mlade generacije Srba nisu počinile genocid! Vrijeme prolazi, dokle ćemo vako?
Ma ovi dijasporci su spremni pusku odma' (Sarafina ;) ) da uzmu, da pucaju, da se bore a sta cemo dobiti? Kamaru leseva, udovica, sirocadi, itd. Ko pozeli rat u kuci mu bio Da Bog Da. Pa sta se dobilo iz ovog rata? A sta bi dobili iz buduceg? Ljudi poklopite se usima i nemojte biti mud*nje po forumu kad vas pola ne zna sta je rov i vlaga.
seln

#190 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by seln »

Khovach wrote:
ernestalic wrote:Interesantno je ovo današnje vrijeme i ljudi u BiH. Samo ću se osvrnuti na mlade generacije Bošnjaka koje su i najaktivnije na forumima. Kao što rekoh, proveo sam rat u Sarajevu, ranjen na prvoj liniji, teglio vodu, jeo konzerve boga pitaj iz kojih zaliha. Sa dvoje male djece koja tri i pol godine nisu vidjeli jabuku, da ostalo ne pominjem. I danas vidim da neki Bošnjacima koji rat nisu vidjeli očima zato što su se rodili poslije rata ili su ih roditelji odveli u druge zemlje i države, kao papagaji ponavljaju riječi genocid, četnici, ustaše itd. Neki bi, Boga mi, bar sudeći po forumima i komentatima odmah i pušku uzeli ako zatreba. Hoću da kažem, mrze više od mene. Nije nekako logično ili su ih roditelji dobro napalili. A šta reći za očeve koji su zbrisali (dezertirali), a napalili djecu da se sa četnicima i genocidnom tvorevinom ne može. Pa još pozivaju iz daljine na obračun sa genocidnom i UZP.
Ma ovi dijasporci su spremni pusku odma' (Sarafina ;) ) da uzmu, da pucaju, da se bore a sta cemo dobiti? Kamaru leseva, udovica, sirocadi, itd. Ko pozeli rat u kuci mu bio Da Bog Da. Pa sta se dobilo iz ovog rata? A sta bi dobili iz buduceg? Ljudi poklopite se usima i nemojte biti mud*nje po forumu kad vas pola ne zna sta je rov i vlaga.
A ti si bezbeli bio u prvim borbenim redovima, tri puta ranjavan i dobio orden Obilica sa zlatnim orlovim mudima?
Za tvoju informaciju, hejbet forumasa je odsjedilo svoje cetiri godine u rovovima, neki su i ranjavani, a otisli su kad su poslije rata izostale zlatne kasike.
Dusa su mi klonovi sa pet-sest postova koji bi da derse...
Last edited by seln on 28/12/2018 10:56, edited 1 time in total.
Point.

#191 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Point. »

Khovach wrote:
Duše dvije drage, vidi ih. Vas dvojica jedini bili u ratu.

Kme. Kme. Kme. Kme. Dijaspora. Kme. Kme. Toliko.
Sanjarko

#192 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Sanjarko »

ernestalic wrote:Sarajevo kao distrikt i kantoni sa etničkim većinama, nepovezani i bez mogućnosti spajanja je bilo rješenje koje je moglo spasiti BiH. U Sarajevu je prije rata živjelo 150.000 Srba, a to je 10% ukupnog broja Srba u BiH. Srbima nije bilo drago napustiti Sarajevo, a pod pritiskom MZ i uz Miloševićev pristanak, moglo se možda postići rješenje o kojem govorim. Kažem možda jer mi obični smrtnici ne znamo šta se sve dešavalo iz zavjese. Moguće je da je srpska strana kao minimum ispod kojeg neće ići tražila Republiku. Bilo kako bilo, gotovo je sigurno da Alija nije htio da Sarajevo bude distrikt. Zašto nije, mislim da je to danas jasno!
Ti Srbi su idalje tu. Samo su se odcijepili u Srpsko, sada Istocno Sarajevo, Vogoscu, Ilidzu, Pale, Ilijas itd., sto je sve pripadalo prijeratnom Sarajevu. Samo sto ih danas radi demografskog stanja i negativnog prirastaja ima oko 66.000 od nekadasnjih 150.000. Ako se doda da i u kako zovu Srbi dijelu prijeratnog Sarajeva, Federacijskom Sarajevu ima oko 15.000 Srba dodze se do brojke od oko 81.000 Srba u Sarajevu da danas ima od prijasnjih 150.000.

Sto nije velik manjak s obzirom da Bosna ima danas 50% manje stanovnika nego prije rata.
DinoKotroman

#193 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by DinoKotroman »

samo po toj najširoj predratnoj kretenskoj komunjarskoj definiciji Sarajeva kao zajednicom opština bilo je 157.000 srba i toga se četnička propagnda drži kao pijana plota

Image

pitanje je ključno kolko je ČASNIH srba ostalo u slobodnom Sarajevu izloženih zajedno sa Bošnjacima 4 godine granatiranju i snajperisanju barbarskih divljih prosrpskih karadžićevih separatista sa brda

Image
Haman2

#194 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haman2 »

Zasto je nastala Rep. Srpska. To je bilja volja Srba koja se poklapa sa interesima medjunarodne zajednice. Zara nije malo cudno da Plan Cvetkovic-Macek puno slican Dejtonskom mirovnnom ugovoru kada su u pitanju granice Rep. Srpske i FBiH.
Dakle, u crtanju granica Planu Cvetkovic - Macecek i ranije je ucestvovala medjubnarodna zajednica, samo ne tako otvoreno kao u poslednjem ratu. Sjetimo se sta su pricali medjunarodni posrednici posevno lord Oven
DinoKotroman

#195 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by DinoKotroman »

Haman2 wrote:Zasto je nastala Rep. Srpska. To je bilja volja Srba koja se poklapa sa interesima medjunarodne zajednice. Zara nije malo cudno da Plan Cvetkovic-Macek puno slican Dejtonskom mirovnnom ugovoru kada su u pitanju granice Rep. Srpske i FBiH.
Dakle, u crtanju granica Planu Cvetkovic - Macecek i ranije je ucestvovala medjubnarodna zajednica, samo ne tako otvoreno kao u poslednjem ratu. Sjetimo se sta su pricali medjunarodni posrednici posevno lord Oven
volja srspkog naroda za paradržavom je bila jasna i nelegalno izglasana u skupstini paradžave prosrspkih separatista gdje su svi delegati bili srbi!!
to je zabilježeno samo u fašističkim tvorevinama kakva paradžava prosrspkih separatista i jeste bila
legimitet joj je dao šupak Holbruk decembra 1995.

Image
nenadivan

#196 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

LBVIEW wrote:
geralt wrote:Zbog svog (blago receno) "komplikovanog" porodicnog stabla, imao sam clanove rodbine na sve tri strane prethodnog rata - i u ABiH, i u HV, i u VRS, te i medju onima koji su branili i medju onima koji su napadali Dubrovnik. To mi je dalo priliku da iz prve ruke cujem potpuno razlicite perspektive na rat.

Ono sto mogu potvrditi je to da je medju veteranima VRS koje poznajem prica o "povampirenom ustastvu" glavni razlog zbog kojeg su se borili, jer je dio tog ogranka porodice zavrsio u ustaskoj jami '41. Ovo govorim bez namjere da ih pravdam ili da ulazim u osnovanost njihovog uvjerenja.
Da su se oni samo borili pa i nekako, medjutim isti su nerijetko u svojim "preventivnim" zlocinima znali nadmasiti i ustase , "patentirajuci" sekundarne/tercijalne masovne grobnice. :oops: I drugi su, prvenstveno Bosnjaci, imali itekako razloga strahovati zbog povampirenog cetnistva(ovo bez navodnika), pa nisu krenuli s "preventivnim" zlocinima nad Srbima.
Ja kad nađe m vrremena pročitam šta je ko napisao, pa ću možda biti nekome naporan. Izvinjavam se unaprijed.
Nisu to bili "preventivni" zločini. Zločini nad Bošnjacima su očigledno bili planirani, zarad etničkog čišćenja. Najprije je podignuta atmosffera straha i retorike tipa:"bolje mi njih nego oni nas", "neće oni više nas nenaoružane i nespremne klat", "500g su nas je8avali", "izdali su vjeru za večeru" i td. Onda su krenuli zločini, da se stanovništvo pokupi i ode (i da budu još i srećni zbog toga). To je '92. Kada je to sve i da li je detaljno isplanirano ne znam, ili su odluke donošene ad-hoc (jer su vjerovatno svi koji su nešto odlučivali isto mislili). Vjerovatno genezu odluka tog tipa nikada nećemo ni saznati, niti je to i bitno.
Ono što jeste činjenica, da je nakon te demonizacije kod većine je značajno smanjena ili čak i prestala da postoji ta neka opšta empatija - empatija prema individuama koje ne poznajete, a koji su Bošnjaci. Ja se dobro sjećam, bio sam gotovo odrastao, da mi je bilo žao tih mojih vršnjaka koje sam konkretno upoznao, i koji su bili smeteni i uplašeni. Posebno mi je bilo žao njih par iz miješanih brakova koji su promijenili ime iz tog straha. Fašizacija društva je toliko bila uzela maha da im čak ni to nije bilo dovoljno. Čulo se često ono tipa: "ma balija je to, samo se pravi". Nekako sam puno o tome razgovarao sa vršnjacima, i nažalost, samo nekoliko nas nismo bili došli u taj stadijum da sav taj narod s mržnjom gledamo. Vremenom sam uvidio da stičem neprijatelje zato što "branim balije" i "da nisam nikakav Srbin", pa sam se povukao, i o tome razgovarao samo sa malim brojem ljudi. Fašizam, čisti.
E šta sada uraditi? Da se krene redom i poubija svo fašizovano stanovništvo? Da se stalno provlači kroz medije "genocidaši", "genocidni narod"?
Ja nemam odgovor kako da se ovdje poprave odnosi, ali vidim da nije odgovor širenje mržnje.
Činjenica je da Srbi brane zločince. Oni za njih nisu zločinci. Kad pričate s ljudima o tome, i iznosite im dokaze - oni to sve pobijaju i kažu da je laž. I prestanu vas slušati. I to ljudi koji su od mjesta zločina bili udaljeni stotinama kilometara. Znači ispiranje mozga, sistematsko i dugogodišnje. I šta onda očekivati? Moja rodbina je 25% s hrvatske strane - i ista stvar. S rođakom jedno vrijeme nisam pričao. Bio malo popio i počeo da baljezga kako je sve trebalo pobit (misli na Srbe). Znači rod rođeni i tako ti kaže. Isprani mozgovi. I šta sad, treba da ga mrzim? Zato što je idiot.
Širenje mržnje odgovara elitama. Oni godinama uhljebljavaju svoju rodbinu na odličnim pozicijama. I opstaju zahvaljujući strahu.
LBVIEW

#197 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by LBVIEW »

nenadivan wrote:
LBVIEW wrote:

Ja kad nađe m vrremena pročitam šta je ko napisao, pa ću možda biti nekome naporan. Izvinjavam se unaprijed.
Nisu to bili "preventivni" zločini. Zločini nad Bošnjacima su očigledno bili planirani, zarad etničkog čišćenja. Najprije je podignuta atmosffera straha i retorike tipa:"bolje mi njih nego oni nas", "neće oni više nas nenaoružane i nespremne klat", "500g su nas je8avali", "izdali su vjeru za večeru" i td. Onda su krenuli zločini, da se stanovništvo pokupi i ode (i da budu još i srećni zbog toga). To je '92. Kada je to sve i da li je detaljno isplanirano ne znam, ili su odluke donošene ad-hoc (jer su vjerovatno svi koji su nešto odlučivali isto mislili). Vjerovatno genezu odluka tog tipa nikada nećemo ni saznati, niti je to i bitno.
Ono što jeste činjenica, da je nakon te demonizacije kod većine je značajno smanjena ili čak i prestala da postoji ta neka opšta empatija - empatija prema individuama koje ne poznajete, a koji su Bošnjaci. Ja se dobro sjećam, bio sam gotovo odrastao, da mi je bilo žao tih mojih vršnjaka koje sam konkretno upoznao, i koji su bili smeteni i uplašeni. Posebno mi je bilo žao njih par iz miješanih brakova koji su promijenili ime iz tog straha. Fašizacija društva je toliko bila uzela maha da im čak ni to nije bilo dovoljno. Čulo se često ono tipa: "ma balija je to, samo se pravi". Nekako sam puno o tome razgovarao sa vršnjacima, i nažalost, samo nekoliko nas nismo bili došli u taj stadijum da sav taj narod s mržnjom gledamo. Vremenom sam uvidio da stičem neprijatelje zato što "branim balije" i "da nisam nikakav Srbin", pa sam se povukao, i o tome razgovarao samo sa malim brojem ljudi. Fašizam, čisti.
E šta sada uraditi? Da se krene redom i poubija svo fašizovano stanovništvo? Da se stalno provlači kroz medije "genocidaši", "genocidni narod"?
Ja nemam odgovor kako da se ovdje poprave odnosi, ali vidim da nije odgovor širenje mržnje.
Činjenica je da Srbi brane zločince. Oni za njih nisu zločinci. Kad pričate s ljudima o tome, i iznosite im dokaze - oni to sve pobijaju i kažu da je laž. I prestanu vas slušati. I to ljudi koji su od mjesta zločina bili udaljeni stotinama kilometara. Znači ispiranje mozga, sistematsko i dugogodišnje. I šta onda očekivati? Moja rodbina je 25% s hrvatske strane - i ista stvar. S rođakom jedno vrijeme nisam pričao. Bio malo popio i počeo da baljezga kako je sve trebalo pobit (misli na Srbe). Znači rod rođeni i tako ti kaže. Isprani mozgovi. I šta sad, treba da ga mrzim? Zato što je idiot.
Širenje mržnje odgovara elitama. Oni godinama uhljebljavaju svoju rodbinu na odličnim pozicijama. I opstaju zahvaljujući strahu.
Ovo preventivni sam stavio pod navodnike, jer su radjeni pod izgovorom koji ti spomenu gore - "bolje mi njih nego oni nas". Dakle, za Srbe, pogotovo u krajevima gdje su na pocetku rata uz pomoc "JNA" preuzeli vlast nije bilo nikakve opasnosti od strane Bosnjaka, no unatoc tome, nad istima se vrse masovni zlocini pod raznoraznim izgovorima, izmedju ostalih i ovom gorepomenutom. :oops:
Btw. hvala na iskrenom i iscrpnom odgovoru - rijetko je cuti nekog s "te strane" ko je spreman priznati kakvo je javno mijenje u vecinski srpskim sredinama. Svaka cast, i za to, kao i za spremnost na borbu za istinu uprkos opcem sikaniranju i prijetnjama kojima si izlozen. :thumbup: :bih:
Sto se tice tvog pitanja, zaista ne znam kako i sta. :sad: Bosnjaci danas, nakon svega, jesu generalno nepovjerljivi prema Srbima(sto ne treba ni cuditi), ima tu i generaliziranja, sovinizma i sl., samo ubijedjen sam da, ukoliko bi srpska politika priznala ucinjeno, te aktivno, bez figa u dzepu, radila na dekontaminaciji fasizovanog javnog mijenja, to bi bilo prihvaceno s bosnjacke strane.
Haman2

#198 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by Haman2 »

Rep. Srpska je nastala u Dejtonu. To nije sretno rjesenje za BiH ali da bi se taj Mirovni sporazom mijenjao treba saglasnost tri naroda. Tu saglasnost sad nije moguce postici a u dogledno vrijeme jest.

Mi se polako zaduzujemo a Rep. Srpska nesto brze. Jednog dana doci ce u sitaciju da ne moze otplacivati dugove, palcati sluzbenike u drzavnim organima uprave, penzionere itd. Narod izlazi na ulice, i na kraju ispda da su pare od kojih se zivi najvaznije. Bez para nema hljeba a travu pasti ne mozmo zimi, ne mozemo jesti ni suho lisce.

Image

I sta onda biva. Prihvatamo sve diktate samo da bi pojeli koru hljeva ili leba. Hljeba-leba, hljeba-leba gospodoru, nevidjesno davno ljeba.
nenadivan

#199 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by nenadivan »

LBVIEW wrote:Ovo preventivni sam stavio pod navodnike, jer su radjeni pod izgovorom koji ti spomenu gore - "bolje mi njih nego oni nas". Dakle, za Srbe, pogotovo u krajevima gdje su na pocetku rata uz pomoc "JNA" preuzeli vlast nije bilo nikakve opasnosti od strane Bosnjaka, no unatoc tome, nad istima se vrse masovni zlocini pod raznoraznim izgovorima, izmedju ostalih i ovom gorepomenutom. :oops:
Btw. hvala na iskrenom i iscrpnom odgovoru - rijetko je cuti nekog s "te strane" ko je spreman priznati kakvo je javno mijenje u vecinski srpskim sredinama. Svaka cast, i za to, kao i za spremnost na borbu za istinu uprkos opcem sikaniranju i prijetnjama kojima si izlozen. :thumbup: :bih:
Hvala, mada se tu nema na čemu zahvaljivati niti čestitati - niti sam ja neki borac za ljudska prava, niti se moja riječ bilo gdje čuje, osim u krugu prijatelja. Samo me, eto, potresaju ljudske sudbine, nevezano za nacionalni identitet. Što se tiče prijetnji, nauči čovjek s vremenom (i iskustvom) gdje šta smije reći. I opet često pređe tu "razumnu granicu" pa ga optuže....Onda se malo povučeš (inače ćeš najebati u pravom smislu te riječi) i onda ovako po forumima svoje misli iznosiš - prilično patetično, kad sve čovjek sagleda.
Sto se tice tvog pitanja, zaista ne znam kako i sta. :sad: Bosnjaci danas, nakon svega, jesu generalno nepovjerljivi prema Srbima(sto ne treba ni cuditi), ima tu i generaliziranja, sovinizma i sl., samo ubijedjen sam da, ukoliko bi srpska politika priznala ucinjeno, te aktivno, bez figa u dzepu, radila na dekontaminaciji fasizovanog javnog mijenja, to bi bilo prihvaceno s bosnjacke strane.
Nema od toga, nažalost, ništa. Najtužnije je to što je u RS opozicija SDS - koji je bio organizator etničkog čišćenja i genocida. Dodik igra na tu igru čisto kalkultantski - sumnjam da on iskreno gaji takve neke animozitete. Čovjek je prosto oportunista, i uradiće sve da ostane na vlasti. Mislim da su ovi u opoziciji iskreno fašisti, ili bar ogrezli nacionalisti, sa puno elemenata fašizma. Tu je i još nekoliko drugih stranaka (PDP npr) gdje je većina ljudi potekla iz tog SDS-a, a koji su opet istog mišljenja kao i svi ostali, samo kalkulišu. Opozicija sada djeluje blaže jer im je Baja uzeo primat na priču o srpstvu - i oni ostavši bez svog fetiša pokušavaju nešto drugo da pričaju (zaobilazeći tu priču, manje više) - i naravno sa malo uspjeha. Nema opozicije. Srpska boljka proširivanja (osvajanja) teritorija im je svima u glavi, i tu nema pomoći.
Opet, ja kao Srbin smatram da najprije u svojoj kući treba da se "počisti", i posebno sam zainteresovan za zločine koje su počinili Srbi - jer iako meni nacionalni identitet predstavlja možda stotu najvažniju stvar u životu, ipak me posebno bole stvari koje su drugi Srbi učinili u moje ime - iako niti sam bio punoljetan veći dio rata, niti sam bio tu kad sam bio punoljetan, niti se ja s njima osjećam dijelom bilo kakve zajednice - opet osjećam nekakvu bol što je sve tako bilo.
Drugi treba da "čiste" svoju kuću, i da se ograđuju od svojih zločinaca i istih takvih ideologija. Ko je zainteresovan da pročita dosta kvalitetnu knjigu, napisanu sa srpskog aspekta - i po meni (a ne govorim unaprijed da sam 100% u pravu), preporučujem knjigu Jove Bakića - "Jugoslavija, razaranje i njegovi tumači"
muha_sa

#200 Re: Zašto je nastala RS!?

Post by muha_sa »

nenadivan wrote:
LBVIEW wrote:Ovo preventivni sam stavio pod navodnike, jer su radjeni pod izgovorom koji ti spomenu gore - "bolje mi njih nego oni nas". Dakle, za Srbe, pogotovo u krajevima gdje su na pocetku rata uz pomoc "JNA" preuzeli vlast nije bilo nikakve opasnosti od strane Bosnjaka, no unatoc tome, nad istima se vrse masovni zlocini pod raznoraznim izgovorima, izmedju ostalih i ovom gorepomenutom. :oops:
Hvala, mada se tu nema na čemu zahvaljivati niti čestitati - niti sam ja neki borac za ljudska prava, niti se moja riječ bilo gdje čuje, osim u krugu prijatelja. Samo me, eto, potresaju ljudske sudbine, nevezano za nacionalni identitet. Što se tiče prijetnji, nauči čovjek s vremenom (i iskustvom) gdje šta smije reći. I opet često pređe tu "razumnu granicu" pa ga optuže....Onda se malo povučeš (inače ćeš najebati u pravom smislu te riječi) i onda ovako po forumima svoje misli iznosiš - prilično patetično, kad sve čovjek sagleda.
Nema od toga, nažalost, ništa. Najtužnije je to što je u RS opozicija SDS - koji je bio organizator etničkog čišćenja i genocida. Dodik igra na tu igru čisto kalkultantski - sumnjam da on iskreno gaji takve neke animozitete. Čovjek je prosto oportunista, i uradiće sve da ostane na vlasti. Mislim da su ovi u opoziciji iskreno fašisti, ili bar ogrezli nacionalisti, sa puno elemenata fašizma. Tu je i još nekoliko drugih stranaka (PDP npr) gdje je većina ljudi potekla iz tog SDS-a, a koji su opet istog mišljenja kao i svi ostali, samo kalkulišu. Opozicija sada djeluje blaže jer im je Baja uzeo primat na priču o srpstvu - i oni ostavši bez svog fetiša pokušavaju nešto drugo da pričaju (zaobilazeći tu priču, manje više) - i naravno sa malo uspjeha. Nema opozicije. Srpska boljka proširivanja (osvajanja) teritorija im je svima u glavi, i tu nema pomoći.
Opet, ja kao Srbin smatram da najprije u svojoj kući treba da se "počisti", i posebno sam zainteresovan za zločine koje su počinili Srbi - jer iako meni nacionalni identitet predstavlja možda stotu najvažniju stvar u životu, ipak me posebno bole stvari koje su drugi Srbi učinili u moje ime - iako niti sam bio punoljetan veći dio rata, niti sam bio tu kad sam bio punoljetan, niti se ja s njima osjećam dijelom bilo kakve zajednice - opet osjećam nekakvu bol što je sve tako bilo.
Drugi treba da "čiste" svoju kuću, i da se ograđuju od svojih zločinaca i istih takvih ideologija. Ko je zainteresovan da pročita dosta kvalitetnu knjigu, napisanu sa srpskog aspekta - i po meni (a ne govorim unaprijed da sam 100% u pravu), preporučujem knjigu Jove Bakića - "Jugoslavija, razaranje i njegovi tumači"
nenadivan

:thumbup:
Post Reply