Autentični, pa zar se ne vidi?!stakasa wrote:Je li ovaj Memo autenticni Sarajlija ili se je doselio nakon rata?sandzokan wrote:Jel to to![]()
Nestaje li sarajevski akcenat?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#176 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
- Haris.ba
#177 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Mislim da bi trebalo osnovati neki Zavod za očuvanje sarajevskog akcenta. Pa zaposliti ljude da vraćaju točak historije.
Helem, ako će se promjene koje su neminovne u jeziku, pa i u akventu, dovesti do toga da konačno sarajlije nauče afrikate - jedva se nadam. Odem negdje u BiH, i odmah znaju odakle sam.
Helem, ako će se promjene koje su neminovne u jeziku, pa i u akventu, dovesti do toga da konačno sarajlije nauče afrikate - jedva se nadam. Odem negdje u BiH, i odmah znaju odakle sam.
- zateznistub
#178 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ko biva ni tamo ni 'vamo...uglavnomja wrote:
more spadat', a more i ne spadat'
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#179 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
pa naravno. zato što pravilno govoriš.Haris.ba wrote:Mislim da bi trebalo osnovati neki Zavod za očuvanje sarajevskog akcenta. Pa zaposliti ljude da vraćaju točak historije.
- Haris033
#180 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ako je tema bez veze, što se onda ti i tebi slični primate na istu? Fikretov komplekskonektovan wrote: Haj ne laprdaj bezezeze, mislim, tema je debilizam teški.
- konektovan
#181 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Vec su neki dali konkretne odgovore na temu, zaista, a ja se javljam jer ne mogu da vjerujem, da od svega i svacega sto muci ovaj grad, sto je nestalo, nadjete totalno nebitnu stvar, i ovdje je poturite, k'o da je genocid u pitanju, ned'o Bog...Haris033 wrote:Ako je tema bez veze, što se onda ti i tebi slični primate na istu? Fikretov komplekskonektovan wrote: Haj ne laprdaj bezezeze, mislim, tema je debilizam teški.
Evolucija druze, evolucija...a koliko je glupa tema, navodite kao glavni argument, akcenat jedne generacije, A sta je sa onim od prije?!
- HAVANA
#182 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Kako ba sta,jedna je otoka,otoka.zateznistub wrote:Šta smatraš pod "Otokom"?HAVANA wrote:Pa prilicno brzo u sarajevu mozes provaliti odakle je.Bistrik,vratnik,cvila,alpasinac...Ima nesto specificno i prepoznatljivo kod svih...Bar meni,u vecini slucajeva.Ko je bas zivio i odrastao u odredjenom dijelu poprimi to nesto...Recimo trebu il frajera odraslog na grbavici cu vrlo tesko zamijeniti sa onim sa bistrika,vratnika...Iz svrakinog ne lici na onog s dzidzikovca da jebe rak raka.Otoka i lugavina,nema sanse.Malo me jebe cvila i hrasno,malta,socijalno .
- insomnia78
#183 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
A spratovi? Prave sarajlije mogu i po spratovima
- zateznistub
#184 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Sarajevski govor je postojao, postoji i postojace...
Da ke će se vremenom mijenjati... Hoće I mijenja se.
Ono "ba" sto se jedno vrijeme spominjalo kao sarajevski mome dedi koji je rođen na Vratniku je bilo totalno strano I nepoznato. Dalje, ljudima kojima danas smete I para uši pojmovi Peterica, šesterica i sl. je moja nana rođena na Skenderiji koristila do svoje smrti. Govor je nesto sto se na određenom lokalitetu mijenja, ima ono nešto malo sto se zadržava kroz vrijeme....
Mnogo veći problem je stanje kulture ponašanja u Sarajevo nego izgovor koji je trenutno na snazi..
Ali neka teme, neka.. Čisto da se otkriju neka mišljenja i o gradu i o građanima...
Da ke će se vremenom mijenjati... Hoće I mijenja se.
Ono "ba" sto se jedno vrijeme spominjalo kao sarajevski mome dedi koji je rođen na Vratniku je bilo totalno strano I nepoznato. Dalje, ljudima kojima danas smete I para uši pojmovi Peterica, šesterica i sl. je moja nana rođena na Skenderiji koristila do svoje smrti. Govor je nesto sto se na određenom lokalitetu mijenja, ima ono nešto malo sto se zadržava kroz vrijeme....
Mnogo veći problem je stanje kulture ponašanja u Sarajevo nego izgovor koji je trenutno na snazi..
Ali neka teme, neka.. Čisto da se otkriju neka mišljenja i o gradu i o građanima...
- HAVANA
#185 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Pa moze i to ponekad.Ako je iz starog grada nije s trinestog da jebe mater.insomnia78 wrote:A spratovi? Prave sarajlije mogu i po spratovima
- zateznistub
#186 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Hahaha ma zajebajem se, znaš kad na neki članak napisu da je na otoci a ono niđe veze sa otokom, pa zato...HAVANA wrote:Kako ba sta,jedna je otoka,otoka.zateznistub wrote:Šta smatraš pod "Otokom"?HAVANA wrote:Pa prilicno brzo u sarajevu mozes provaliti odakle je.Bistrik,vratnik,cvila,alpasinac...Ima nesto specificno i prepoznatljivo kod svih...Bar meni,u vecini slucajeva.Ko je bas zivio i odrastao u odredjenom dijelu poprimi to nesto...Recimo trebu il frajera odraslog na grbavici cu vrlo tesko zamijeniti sa onim sa bistrika,vratnika...Iz svrakinog ne lici na onog s dzidzikovca da jebe rak raka.Otoka i lugavina,nema sanse.Malo me jebe cvila i hrasno,malta,socijalno .
Zivko josilo i okolo.
Last edited by zateznistub on 21/05/2018 10:43, edited 1 time in total.
- Haris033
#187 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Fikrete, ti i tebi slični, koji živite u ovom vašaru od nekadašnjeg grada, nikada nećete saznati i osjetiti dašak onog vremena.. Zato, druže moj iz provincije, ova tema i nije napravljena za tebe, već za one koji su živjeli u Sarajevu prije rata..konektovan wrote:Vec su neki dali konkretne odgovore na temu, zaista, a ja se javljam jer ne mogu da vjerujem, da od svega i svacega sto muci ovaj grad, sto je nestalo, nadjete totalno nebitnu stvar, i ovdje je poturite, k'o da je genocid u pitanju, ned'o Bog...
U
Evolucija druze, evolucija...a koliko je glupa tema, navodite kao glavni argument, akcenat jedne generacije, A sta je sa onim od prije?!
- muha_sa
#188 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
jebla ga LUGAVINAzateznistub wrote:Šta smatraš pod "Otokom"?HAVANA wrote:Pa prilicno brzo u sarajevu mozes provaliti odakle je.Bistrik,vratnik,cvila,alpasinac...Ima nesto specificno i prepoznatljivo kod svih...Bar meni,u vecini slucajeva.Ko je bas zivio i odrastao u odredjenom dijelu poprimi to nesto...Recimo trebu il frajera odraslog na grbavici cu vrlo tesko zamijeniti sa onim sa bistrika,vratnika...Iz svrakinog ne lici na onog s dzidzikovca da jebe rak raka.Otoka i lugavina,nema sanse.Malo me jebe cvila i hrasno,malta,socijalno .
NIKAD LUgavina vec LOgavina
- Bloo
- Globalna šefica
#189 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Mejtaš poseban entitet! 
- zateznistub
#190 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
'ta će haustorće...muha_sa wrote:jebla ga LUGAVINAzateznistub wrote:Šta smatraš pod "Otokom"?HAVANA wrote:Pa prilicno brzo u sarajevu mozes provaliti odakle je.Bistrik,vratnik,cvila,alpasinac...Ima nesto specificno i prepoznatljivo kod svih...Bar meni,u vecini slucajeva.Ko je bas zivio i odrastao u odredjenom dijelu poprimi to nesto...Recimo trebu il frajera odraslog na grbavici cu vrlo tesko zamijeniti sa onim sa bistrika,vratnika...Iz svrakinog ne lici na onog s dzidzikovca da jebe rak raka.Otoka i lugavina,nema sanse.Malo me jebe cvila i hrasno,malta,socijalno .
![]()
da ga jebla, haustorce jeNNo
![]()
- muha_sa
#191 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
HAVANAAAAAAAAAAAAAAAAA--javi se haustorce
tiŠ meni LUgavina

- HAVANA
#192 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Sta se bolan deres.Dobro.A jel somun il samun?muha_sa wrote:HAVANAAAAAAAAAAAAAAAAA--javi se haustorcetiŠ meni LUgavina
![]()
- zateznistub
#193 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
HAVANA wrote:Sta se bolan deres.Dobro.A jel somun il samun?muha_sa wrote:HAVANAAAAAAAAAAAAAAAAA--javi se haustorcetiŠ meni LUgavina
![]()
- muha_sa
#194 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
da nije božji nimet sad bi lano na sAmunHAVANA wrote:Sta se bolan deres.Dobro.A jel somun il samun?muha_sa wrote:HAVANAAAAAAAAAAAAAAAAA--javi se haustorcetiŠ meni LUgavina
![]()
- Dozer
#195 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Haris033 wrote:Fikrete, ti i tebi slični, koji živite u ovom vašaru od nekadašnjeg grada, nikada nećete saznati i osjetiti dašak onog vremena.. Zato, druže moj iz provincije, ova tema i nije napravljena za tebe, već za one koji su živjeli u Sarajevu prije rata..konektovan wrote:Vec su neki dali konkretne odgovore na temu, zaista, a ja se javljam jer ne mogu da vjerujem, da od svega i svacega sto muci ovaj grad, sto je nestalo, nadjete totalno nebitnu stvar, i ovdje je poturite, k'o da je genocid u pitanju, ned'o Bog...
U
Najbolji su mi ovi koji nemaju pojma o cemu se prica, ali se uredno bacakaju po temi
- Filter
#196 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
de se ne svadjajte... jednostavno i kratko... kaukcije abdulaha efendijemuha_sa wrote:jebla ga LUGAVINAzateznistub wrote:Šta smatraš pod "Otokom"?HAVANA wrote:Pa prilicno brzo u sarajevu mozes provaliti odakle je.Bistrik,vratnik,cvila,alpasinac...Ima nesto specificno i prepoznatljivo kod svih...Bar meni,u vecini slucajeva.Ko je bas zivio i odrastao u odredjenom dijelu poprimi to nesto...Recimo trebu il frajera odraslog na grbavici cu vrlo tesko zamijeniti sa onim sa bistrika,vratnika...Iz svrakinog ne lici na onog s dzidzikovca da jebe rak raka.Otoka i lugavina,nema sanse.Malo me jebe cvila i hrasno,malta,socijalno .
![]()
da ga jebla, haustorce jeNNo
![]()
-
kakonako
#197 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ko nije znao rahm.Mirsada Miseta Kaukciju(spominje ga i Dario Dzamonja u svojim pricama) unuka ef.Abdulaha nikad nece upoznati sarajevski govor.
- zateznistub
#198 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Imam ja jednog, Saad je u češkoj, ima problem sa izgovaranjem tako težih pojmova...Filter wrote:
de se ne svadjajte... jednostavno i kratko... kaukcije abdulaha efendije
Trebao biti neki Derek birvaktie prije rata i sad, znamo ulicu, znamo sve podatke od jedne vragolaste ženske osobe.... Ali ne znamo broj telefona... Uže ovaj bakduz poziva 988 I počne da muca a Čkaukčije, aučkije... nikako da okine... Reko, daj vamo taj telefon propade dernek zbog tebe...
Last edited by zateznistub on 21/05/2018 13:05, edited 1 time in total.
- HAVANA
#199 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
muha_sa wrote:da nije božji nimet sad bi lano na sAmunHAVANA wrote:Sta se bolan deres.Dobro.A jel somun il samun?muha_sa wrote:HAVANAAAAAAAAAAAAAAAAA--javi se haustorcetiŠ meni LUgavina
![]()
- konektovan
#200 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Nek ste vi osjetili dasak onog vremena, aferim, bas mi je drago sto je tako.Dozer wrote:Haris033 wrote:Fikrete, ti i tebi slični, koji živite u ovom vašaru od nekadašnjeg grada, nikada nećete saznati i osjetiti dašak onog vremena.. Zato, druže moj iz provincije, ova tema i nije napravljena za tebe, već za one koji su živjeli u Sarajevu prije rata..konektovan wrote:Vec su neki dali konkretne odgovore na temu, zaista, a ja se javljam jer ne mogu da vjerujem, da od svega i svacega sto muci ovaj grad, sto je nestalo, nadjete totalno nebitnu stvar, i ovdje je poturite, k'o da je genocid u pitanju, ned'o Bog...
U
Evolucija druze, evolucija...a koliko je glupa tema, navodite kao glavni argument, akcenat jedne generacije, A sta je sa onim od prije?!![]()
Najbolji su mi ovi koji nemaju pojma o cemu se prica, ali se uredno bacakaju po temi