Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#176 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by dr.gog »

Imam par praktičnih pitanja, možda za one koji su već obavili hadž:

Koliko čovjeku treba novca da potpuno sam ode u SA na hadž? Ovo uključuje putovanje i boravak od, recimo, sedam dana- da se možda i obiđe nešto znamenitosti druge prirode.

Da li je moguće nemuslimanu, uz nekakvu proceduru možda, posjetiti Meku i vidjeti kako izgleda taj dio gdje se slijevaju milioni ljudi svake godine?

Gdje se treba prvo obratiti ako se želi obaviti hadž?
Fudo Bosna

#177 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Fudo Bosna »

dr.gog wrote:Imam par praktičnih pitanja, možda za one koji su već obavili hadž:

Koliko čovjeku treba novca da potpuno sam ode u SA na hadž? Ovo uključuje putovanje i boravak od, recimo, sedam dana- da se možda i obiđe nešto znamenitosti druge prirode.

Da li je moguće nemuslimanu, uz nekakvu proceduru možda, posjetiti Meku i vidjeti kako izgleda taj dio gdje se slijevaju milioni ljudi svake godine?

Koliko novca ?

Posto se, zbog ratnog stanja u Siriji, ide iskljucivo avionom preko Islamske zajednice, to znatno poskupljuje cijenu u odnosu na vrijeme prije 2011, kada se moglo putovati kopnom/autobusom i to je cijena od 8150km i da se, ono , nije bas bez novca, oko cirka 9000km po osobi, mada moze cak i manje, jer ako se nece kupovati neki pokloni familiji i prijateljima, imas samo eventualne troskove za taksi i kupiti par komada odjece/papuca, primjerenih , izuzezno visokim temperaturama tamo, u Meki se , nekoliko dana nosi samo ihram, dva carsafa, sto je isto u ovoj cijeni, ostale dane neka laka arapska odjeca, gulabija i sl. Hrana je u ovoj cijeni a dodatno moze za taj novac, jesti se i mimo aranzmana, cijene hrane nisu velike. Cijena jeste visoka, ali je hadz, kao specifican i obligatan/obavezan obred, (za razliku od umre), u iskljucivoj reziji islamskih zajednica drzava iz kojih hodocasnici dolaze i taj monopol je, pored troskova koji su, objektivno i veci nego za umru , razlog za ovako visoke cijene , ne samo IZBIH, nego i ostalih stotinjak drzava iz kojih hodocasnici/hadzije dolaze, hadz je skup u organizaciji i ostalih drzava, tj njihovih IZ.

Obilazak znamenitosti?

Ovo za boravak od sedam dana, hadz NIJE turisticko putovanje, i nema se nekog slobodnog vremena napretek, za fakultativni obilazak, sedam dana Medina, potom sedam dana Mekka, uglavnom Mekka u ihramima i pod strogim rezimom hadzskih obreda, tako da se samo u Medini moze , eventualno, nesto, obici, a i tamo se nema extra vremena, jer je potrebno svih pet dnevnih molitvi/namaza obaviti u dzamiji, pa za neki obilazak , cak i u Medini , ne ostaje mnogo, a u organizaciji hadza je isplanirano,da se jedan dan posveti obilascima; Uhud, Mesdzidul Kuba, Mesdzidul Kibletejn, Hendek itd...Moze se mimo toga ponesto u Medini i privatno, pozeljno je ako se zna arapski ili ako ne sa nekim bosanskim studentom tamo, mada je i tada kretanje, van grada Medine ograniceno, nemogu se napustiti granice grada Medine, jer je u vrijeme hadzdza u Pokrajini Hidzazu ali i cijeloj S Arabiji poseban rezim, jer zemlja u 15 tak dana ugosti zvanicno 3 miliona, nezvanicno i do 5 miliona, u dva grada , od kojih Mekka npr nije puno veca od jednog Beograda ili Medina kao Zagreb, otprilike, e sad , kada imas nekoliko puta vise gostiju nego stanovnika, npr. u Mekki nekada na molitvu , namaz, ako nisi krenuo satima prije nemozes prici osim na 1km, znaci milioni i milioni ljudi. Sve to valja organizovati, saobracajno, bezbjednosno, da svi imaju hrane, da nikad ne nestane vode , (tamo gdje kisa padne jednom, ili ni jednom godisnje i slicno), a sve je vezano za stroge "tajminge", borak na Arefatu van Mekke je samo i precizno jedan dan , 9 zul hidzdze, dan prije Kurban Bajrama, i svi moraju stici na vrijeme, imati smjestaj pod satorima, vodu wc, ljekarske ekipe i slicno.

Odlazak u Mekku i Medinu nemuslimanu?

Dakle, ne nemuslimanu , ni musliman, ne moze npr. uci u Mekku, " onako", kao turista, osim da obavi umru, arapski kao ,"mu'temir", u vecem dijelu godine, ili da obavi hadzdz, arapski , " muhrim". Prolazenje mi'kata tj granice za oblacenje ihrama a bez da se isti obuku i zanijjeti, ucini namjera rijecima za hadz ili umru je vjerski prekrsaj, povlaci sankciju u vidu otkupa kurbanom i ponovno vracanje na granicu/mikat. S tim sto se umra, dobrovoljni obred jednostavniji i manje zahtjevan od hadza moze obaviti u vecem dijelu godine, a hadz, obligatni obred za svakog imucnog , zdravog i slicno samo u mjesecima hadzadza, tj sevval, zul kade i zul hidze, s tim sto su svi obligatni obredi od 8 mog do 12 tog zul hidzdzeta, (naziv za arapski hidzretski lunarni mjesec) kada nastupa Hadzijski/Kurban bajram !
(To usko podrucje Mekke i Medine, tzv mikati, granice hodocasca,za razliku od npr Rijada , nije moguce posjetiti nemuslimanu, takav je vjerski propis a i musliman SAMO kao hodocasnik, ne onako turisticki...)

Kome se obratiti za hadz?

Za obavljanje hadza muslimani BIH se iskljucivo obracaju Rijasetu Islamske zajednice BIH, muslimani Hrvatske Hrvatskoj IZ, Srbije Srbijanskoj IZ i slicno , uredima za hadz islamske zajednice domicilne drzave !
mali jomu

#178 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

Zejnep wrote:
mali jomu wrote:
Zejnep wrote:

Eh... :mrgreen:

Kaže pitali nekog čovjeka kako to da se stalno moli Bogu a znaju svi da je lopov, ukrade šta stigne. Veli on "Pa baš zato".
Krade, pa moli za oprost, pa ukrade, pa moli ...kontaš?

Jasta je..... mozda ti?

Kontas......?
Šro ja? Ja samo prenosim priču koju sam čula...nejse..

:lol: :thumbup:

nejse....
animals

#179 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

jahh wrote:'Lahko', mnogo mu'mini lahko skupe iako imaju veoma mala primanja a hadzdz svake godine skuplji. Imaju cvrst nijjet za hadzdz i stede samo za toga, i za par godina skupe.

Pitanje za bosnje koje rade za 600-700 maraka, kako skupe pare za more, cigare, izlaske, alkohol itd...
To ti je isto kad neko vjeruje u ferari..
pa citav zivot sakuplja pare za to..
vjera je cudna stvar..
commendatore

#180 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by commendatore »

hadz tehnicki gledano da se obavi ne vrijedi brat bratu pola tih para - najmanje pola a vrlo vjerovatno veliki dio tih para je cista zarada 100000%.....

ne mogu da shvatim da avionski let koji je bitno kraci od prekookeanskog bude zajedno sa hotelom za to vrijeme toliko enormno skup..... odgovorno tvrdim da avionski let vrijedi max 1200-1500 dolara povratno a da za ostatak para zaista covjek treba da bude smjesten u nekom hotelu ala Burj-l-Khalifa ili neki Sheratomegatron.... ispada da je smjestaj par hiljada po danu.....

no, nejse.....
animals

#181 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Pitanje od nekoga ko nije musliman..
koliko je bolji onaj ko obavi Hadz, od onoga koji to ne uradi..
ajd recimo da ga uradi, 0.1% muslimana..
sta je svrha toga..
mali jomu

#182 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

Ja nikad necu moci skupiti ovolike pare za Hadz..... i sta, trebam krasti i onako ce mi biti oprosteno ko da sam beba.....

Kako cu skupit pare za Hadz?

Odakle vama tolike pare za Hadz?

prije sam i nekako mogao nesto skontat..... a sad nista nikako
Zejnep

#183 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

animals wrote:Pitanje od nekoga ko nije musliman..
sta je svrha toga..
Kome bolji?
insomnia78

#184 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Pa medju rajom
Zejnep

#185 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

mali jomu wrote:Ja nikad necu moci skupiti ovolike pare za Hadz..... i sta, trebam krasti i onako ce mi biti oprosteno ko da sam beba.....

U mojoj.familiji ima par ljudi koji nisu krali, radile obične poslove, živjeli običan život.pa u nekim poznim godinana otišli na hadždž. Skupili pare i otišli. Nije nemoguće.
animals

#186 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Zejnep wrote:
animals wrote:Pitanje od nekoga ko nije musliman..
sta je svrha toga..
Kome bolji?
Bogu i raji :D
mali jomu

#187 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

Zejnep wrote:
mali jomu wrote:Ja nikad necu moci skupiti ovolike pare za Hadz..... i sta, trebam krasti i onako ce mi biti oprosteno ko da sam beba.....

U mojoj.familiji ima par ljudi koji nisu krali, radile obične poslove, živjeli običan život.pa u nekim poznim godinana otišli na hadždž. Skupili pare i otišli. Nije nemoguće.

Znnam da ima......... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

to su pojedinci a duznost je......

(nemoj me pogresno shvatit, hvala Bogu pa ide ko ide......)

mislim na siru masu koja je u situaciji da sad ne mogu jer je cifra dobro dobra....
triconja

#188 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by triconja »

Ne moze svak bit ni beg, jebiga jaro, pomiri se da si raja :lol: :lol: :lol:
mali jomu

#189 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

triconja wrote: Ne moze svak bit ni beg, jebiga jaro, pomiri se da si raja :lol: :lol: :lol:

:lol: :thumbup:
Gojeni H

#190 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Gojeni H »

Fudo Bosna wrote:
dr.gog wrote:Imam par praktičnih pitanja, možda za one koji su već obavili hadž:

... Cijena jeste visoka, ali je hadz, kao specifican i obligatan/obavezan obred, (za razliku od umre), u iskljucivoj reziji islamskih zajednica drzava iz kojih hodocasnici dolaze i taj monopol je, pored troskova koji su, objektivno i veci nego za umru , razlog za ovako visoke cijene , ne samo IZBIH, nego i ostalih stotinjak drzava iz kojih hodocasnici/hadzije dolaze, hadz je skup u organizaciji i ostalih drzava, tj njihovih IZ.
...

Dakle, ne nemuslimanu , ni musliman, ne moze npr. uci u Mekku, " onako", kao turista, osim da obavi umru, ...
...
!
Doktore

Na zalost, kao nemusliman legalno ne mozes primirisati Meki. Vjerovao ili ne, na glavnom putu se odvajaju izlazi za "muslimane" i "nemuslimane". Fudo i ja se necemo sloziti da je to vjerski propis ali to i nije toliko bitno.

Fudo

Sta mislis kako je napravljena ona infrastruktura? Naravno da ne moras biti hodocasnik da bi usao u Meku.
Ne znam otkud ti to?

Na temu, cijenu su digli Saudijci. Trebaju pare da se finansiraju ratovi i cuva socijalni mir.
IVZ ima monopol, ali je on djelimicno i nametnut. Saudijci svakoj zemlji namecu kvotu koliko ljudi mogu poslati na hadz.
Gojeni H

#191 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Gojeni H »

A sto razbijas time glavu? Nemas novce, nemas ni obavezu.
Ja imam novce ali nemam vremena. :D
arzuhal

#192 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

Svi ti koji rade protiv Allaha, Poslanika i vjere, dakle koji nastoje da ljudima otežaju a ne da olakšaju, da ih opterete a ne da razvesele...

A prozivati sve odgovorne i traziti objasnjenja treba stalno i organizirano.
Gojeni H

#193 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:Svi ti koji rade protiv Allaha, Poslanika i vjere, dakle koji nastoje da ljudima otežaju a ne da olakšaju, da ih opterete a ne da razvesele...

A prozivati sve odgovorne i traziti objasnjenja treba stalno i organizirano.
Naravno. Jest da ih nije ni briga ali haram im svaki rijal bio.
Fudo Bosna

#194 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Fudo Bosna »

Gojeni H wrote:
Fudo Bosna wrote:

... Cijena jeste visoka, ali je hadz, kao specifican i obligatan/obavezan obred, (za razliku od umre), u iskljucivoj reziji islamskih zajednica drzava iz kojih hodocasnici dolaze i taj monopol je, pored troskova koji su, objektivno i veci nego za umru , razlog za ovako visoke cijene , ne samo IZBIH, nego i ostalih stotinjak drzava iz kojih hodocasnici/hadzije dolaze, hadz je skup u organizaciji i ostalih drzava, tj njihovih IZ.
...

Dakle, ne nemuslimanu , ni musliman, ne moze npr. uci u Mekku, " onako", kao turista, osim da obavi umru, ...
...

Fudo

Sta mislis kako je napravljena ona infrastruktura? Naravno da ne moras biti hodocasnik da bi usao u Meku.
Ne znam otkud ti to?

Na temu, cijenu su digli Saudijci. Trebaju pare da se finansiraju ratovi i cuva socijalni mir.
IVZ ima monopol, ali je on djelimicno i nametnut. Saudijci svakoj zemlji namecu kvotu koliko ljudi mogu poslati na hadz.

Od cega se izgradilo?

I od hadzskih prihoda, oni su ogromni, ali ne smatram Saudijce krivcima zbog previsoke cijene, barem su puno manje krivi nego monopol IZ...

Ne moras biti hodocasnik, "kao mozes uci u Mekku bez ihrama"?

U Mekku, serijatsku propis, a znam jako dobro propise fikha za jednog neteologa, mozes uci , jedino u ihramima, sa nijjetom hadza, ako je vrijeme hadza ili sa nijjetom umre, ako nije sezona hadza...

(Lebejke ala humme hadzen/umreten, na arapskom, da sad ne pojasnjavam vrste hadza pa nijjet prvo umra pa hadz ili spojeno ili irfad itd; ali ni Erdogan ni premijer Indonezije, sekretar UN a ako je musliman, ne mogu doci , " onako", to je propis, imas fikh, propise vezane za mikate, pa procitaj, bio sam i doobro proucio litetaturu, ako ne obuces ihram to je veliki grijeh, moras zrtvovati/platiti kurban, pa opet nazad na mikat !)...
Mozes ti doci, obaviti umru pa ostati sa radnom vizom npr ,ako si neophodan kao npr inzinjer, ali da odes avionom u Bosnu, na godisnji , pa nazad, farz je opet uci ISKLJUCIVO u ihramima, koje poslije obavljene umre skidas, djelimicno si "civil" u vjerskom hodocasnickom smuslu, ali sve dok si u haremu /mikatu/ u uzem podrucju oko Mekke moras se pridrzavati odredjenih pravila jer je Mekanski Harem , sveto podrucje, nema svadje, ruznih rijeci, ne smijes uloviti divljac i slicno...

Postoji i siri mikat od Mekke , to je pet tacki,maltene cijeli Hidzaz, negdje daleko oko 80km/nablizi, od Mekke ,,negdje oko400/Medina, to je za nas Evropljane, i tu isto mozes uci samo u ihramu sa nijjetom ili hadz ili umra, koliko se sjecam , medjuprostor se zove ,tzv hill, i on je svet i muslimanu je zabrana ulaska bez ihrama !

Na tim tackama se oblaci ihram i nijeti umra /hadz!

To je vjerski propis !!!
Gojeni H

#195 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Gojeni H »

Fudo

Mislim da se nismo razumjeli. Nije ni tako bitno. :thumbup:
HardcoreMX

#196 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by HardcoreMX »

realno..ako netko ima zelju i moze izdrzati i pjeske da dodje..nije nicije da mu se uplice u nacin putovanja do hadzdza...
bosan

#197 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by bosan »

HardcoreMX wrote:realno..ako netko ima zelju i moze izdrzati i pjeske da dodje..nije nicije da mu se uplice u nacin putovanja do hadzdza...
Domacin odredjuje koliko osoba iz neke zemlje moze obaviti Hadzdz , znaci mora biti organizovano i moras biti u tefteru .
Tamo dolazi od 3 - 5 miliona ljudi i ne vjerujem da bi se iko snasao sam .
animals

#198 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by animals »

Problem je u nesnalazljivosti i nesumnji..
vjerski turizam, moze biti jako dobar..
primjer Medjugorja..
poentu ne mogu govoriti..
insomnia78

#199 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Poredis Medjugorje sa Mekom? :lol:
insomnia78

#200 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Glede ove price o nemuslimanima na svetim mjestima pade mi na pamet prica o specijalnoj jedinici francuske zandarmerije GIGN i talackoj krizi u Velikoj dzamiji u Meki. Tada je nekoliko pripadnika koji su ucestvovali u operaciji moralo brzinski preci na islam
Post Reply