DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
2001

#176 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

SaraFina wrote:Nick "spavač " sa stotinjak postova za 6 godina :D to sve govori. Izranjate svakodnevno. Bolje Hafisagu odbanirati, bar ima stila za razliku od vas "padobranaca" :D
Šta to sve govori?
Da u životu imam pametnija posla od svakodnevnog laprdanja po forumu s 95% besposličara i uhljeba?
A ti, ovisnice o forumu...vidim imaš "stila"...ubijaš postovima...najmanje sedam dnevno... :lol:
detroit-mercy

#177 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote:
detroit-mercy wrote: Kad je cut off date za nekoga da se pocne smatrati necim/nekim, kada su se Prusi poceli smatrati Nijemcima ili doseljenici u Kanadu kanadjanima.
Bihacka regija, pripadala hrvatskoj vlasteli, stanovnistvo katolicko, cak se odrzao i naziv Turska Hrvatska, od kog momenta postaju Bosnjaci :mrgreen: .
pa da li je to onda isključivo Bošnjačko?

Država je temelj svega, ko živi tu, apsolutno nebitno, ali ustav je nakaradan koji je definisao nešto što nema smisla...
Ne razumijem sta hoce da kazes ovim drugim.
A prvo, mislim da je bitno ko zivi tu. Uzmi za primjer Kosovo ili Kataloniju u Spaniji.
512MB

#178 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote:
cyprus wrote:
512MB wrote: Nek je smatra maticnom ko god se tako osjeca. Za mene je maticna drzava Bosnjaka.
Tako gledano si upravu - svako individualno može smatrat šta god hoće i šta mu je ćeif... Samo ja mislim da iz nekih takvih stavova mogu nastati različite vrste problema, te da je čitav koncept 'matične države' jako problematičan, i zapravo nije ništa drugo nego manifest etnoteritorijalizacijskih ideja i želja... Etnija je jedno, država je drugo... U XXI stoljeću je spajanje toga besmisleno, ali i opasno...
Pa vidis da mi se je Edo malo zbunio, sta ako nosis dva ili tri drzavljanstva :mrgreen: sta li si onda :mrgreen:
Samnom radi Francuz, rodjen u USA i kad mu je bilo 2 mjeseca roditelji se vrate u Francusku, cio zivot proveo u Francuskoj, to mu je maternji, prdnulo mu da dodje da zivi u USA, ima i Francuski i US pasos :mrgreen: Uh teskih pitanja :mrgreen: .
Etnicko izjasnjavanje je kratkorocna roba i prolazna kategorija, varira izmedju popisa. Sad si Bosnjak za cetiri godine Dzedaj, i zato svakog k... boli za tim, barem u normalnom civilizovanom zapadnom svijetu. To je tako deal with it.

Inace, puno vaznija stvar je posjedovanje pasosa. Ako imas Americki i Francuski, onda mores birat. I naravno samo jednom popisat ili u US il Francuskoj.

To sto vi trubite da ste "Hrvati" nevrijedi pisljiva boba ni papira na kojem je napisano.
2001

#179 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

Kejn wrote:Pa ko je većina u Jajcu da nisu poskokovci :lol:
fifty-fifty je u Jajcu...ne provaljuj se...vlast zajednička između dvije koalicije...
Te tvoje puste želje o "dominantnoj" većini...možeš mačku o rep...
detroit-mercy

#180 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:
detroit-mercy wrote:
cyprus wrote:
Tako gledano si upravu - svako individualno može smatrat šta god hoće i šta mu je ćeif... Samo ja mislim da iz nekih takvih stavova mogu nastati različite vrste problema, te da je čitav koncept 'matične države' jako problematičan, i zapravo nije ništa drugo nego manifest etnoteritorijalizacijskih ideja i želja... Etnija je jedno, država je drugo... U XXI stoljeću je spajanje toga besmisleno, ali i opasno...
Pa vidis da mi se je Edo malo zbunio, sta ako nosis dva ili tri drzavljanstva :mrgreen: sta li si onda :mrgreen:
Samnom radi Francuz, rodjen u USA i kad mu je bilo 2 mjeseca roditelji se vrate u Francusku, cio zivot proveo u Francuskoj, to mu je maternji, prdnulo mu da dodje da zivi u USA, ima i Francuski i US pasos :mrgreen: Uh teskih pitanja :mrgreen: .
Etnicko izjasnjavanje je kratkorocna roba i prolazna kategorija, varira izmedju popisa. Sad si Bosnjak za cetiri godine Dzedaj, i zato svakog k... boli za tim, barem u normalnom civilizovanom zapadnom svijetu. To je tako deal with it.

Inace, puno vaznija stvar je posjedovanje pasosa. Ako imas Americki i Francuski, onda mores birat. I naravno samo jednom popisat ili u US il Francuskoj.

To sto vi trubite da ste "Hrvati" nevrijedi pisljiva boba ni papira na kojem je napisano.
Prvo, od kuda tebi da sam ja Hrvat, ja sam ti 100% Bosnjo :mrgreen:.
Drugo, hoces reci da su Austrijanci jedan popis Austrijanci, drugi Slovenci, treci Italijani, cetvrti Tirolci :mrgreen:. Ne vidim bas da im od popisa do popisa varira nacionalna struktura iako i oni i Nijemci u bobu znaju koji postotak djece po skolama je od "auslandera" :mrgreen:
Kejn

#181 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Kejn »

2001 wrote:
Kejn wrote:Pa ko je većina u Jajcu da nisu poskokovci :lol:
fifty-fifty je u Jajcu...ne provaljuj se...vlast zajednička između dvije koalicije...
Te tvoje puste želje o "dominantnoj" većini...možeš mačku o rep...
HAHAHH FIFTY FIFYT yes ali prije 10 godina :lol:

istina boli! :lol:
detroit-mercy

#182 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

Sto ti je forum :mrgreen: djah si Hrvat, djah Amerikanac, djah Jedi :mrgreen:
Zbuniste me totalno :mrgreen:
2001

#183 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

512MB wrote:Etnicko izjasnjavanje je kratkorocna roba i prolazna kategorija, varira izmedju popisa. Sad si Bosnjak za cetiri godine Dzedaj, i zato svakog k... boli za tim, barem u normalnom civilizovanom zapadnom svijetu. To je tako deal with it.

Ovo boldirano je vrlo rijetko izrečena glupost i treba je zapamtiti! :lol:
...to jedino za one s krizom identiteta... :D

A za "trubljenje" biće da je obratno...kako na papiru, tako i u praktičnom životu... :wink:
SaraFina

#184 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

2001 wrote:
SaraFina wrote:Nick "spavač " sa stotinjak postova za 6 godina :D to sve govori. Izranjate svakodnevno. Bolje Hafisagu odbanirati, bar ima stila za razliku od vas "padobranaca" :D
Šta to sve govori?
Da u životu imam pametnija posla od svakodnevnog laprdanja po forumu s 95% besposličara i uhljeba?
A ti, ovisnice o forumu...vidim imaš "stila"...ubijaš postovima...najmanje sedam dnevno... :lol:

Koliko na matiĆnom forumu Džedaje imaš postova? 40k :lol: na dva nicka. Plus si sebi adminski status nabacio na oba, da si kao biva bitan :D

Od deset aktivnih forumaša ti si Hrvat Bosanac, Hrvat Hercegovac i povremeno Srbin. Ko vas ne zna, skupo bi vas platio Dr Džekil/Mr Jadovan :D
SaraFina

#185 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by SaraFina »

2001 wrote:
512MB wrote:Etnicko izjasnjavanje je kratkorocna roba i prolazna kategorija, varira izmedju popisa. Sad si Bosnjak za cetiri godine Dzedaj, i zato svakog k... boli za tim, barem u normalnom civilizovanom zapadnom svijetu. To je tako deal with it.

Ovo boldirano je vrlo rijetko izrečena glupost i treba je zapamtiti! :lol:
...to jedino za one s krizom identiteta... :D

A za "trubljenje" biće da je obratno...kako na papiru, tako i u praktičnom životu... :wink:
"AprtHeidisaćete" Jadnog Muju, Hasu i Fatimu u skorijoj budućnosti. ReKno US po apelaciji Ljubića :lol: :lol:
Samo što nije provedena :lol:
512MB

#186 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote: Prvo, od kuda tebi da sam ja Hrvat, ja sam ti 100% Bosnjo :mrgreen:.
Drugo, hoces reci da su Austrijanci jedan popis Austrijanci, drugi Slovenci, treci Italijani, cetvrti Tirolci :mrgreen:. Ne vidim bas da im od popisa do popisa varira nacionalna struktura iako i oni i Nijemci u bobu znaju koji postotak djece po skolama je od "auslandera" :mrgreen:
U Austriji ne postoji vise popis stanovnistva, statistike se jednostavno vade iz registra i analiziraju. To znaci, ko ima austrijski pasos on je Austrijanac i tacka. Mozda u daljnoj analizi ispadne da je "Austrijanac sa migracionom pozadinom" il tako nesto, al te dubinske analize se nigdje ne koriste osim mozda u nekim naucnim radovima itd..
2001

#187 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

Kejn wrote:HAHAHH FIFTY FIFYT yes ali prije 10 godina :lol:

istina boli! :lol:
Kakva istina, kakva bol? :lol: Previše doživljaš dječače...
Plaho mi se jebe za Jajce...a podaci su javni i dostupni pa se raspitaj...

Bolna činjenica i istina koja tebe boli, je da "vaša" većina u stvarnom svijetu ima minornu ulogu, kako u vlasti na nivou države, tako i u mjestima gdje niste apsolutna većina! Vidiš bolan da vas niko ne zarezuje ni dva posto, niti se šta pitate... :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#188 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by mk ultra »

detroit-mercy wrote:
mk ultra wrote:
detroit-mercy wrote: Kad je cut off date za nekoga da se pocne smatrati necim/nekim, kada su se Prusi poceli smatrati Nijemcima ili doseljenici u Kanadu kanadjanima.
Bihacka regija, pripadala hrvatskoj vlasteli, stanovnistvo katolicko, cak se odrzao i naziv Turska Hrvatska, od kog momenta postaju Bosnjaci :mrgreen: .

Država je temelj svega, ko živi tu, apsolutno nebitno, ali ustav je nakaradan koji je definisao nešto što nema smisla...
A prvo, mislim da je bitno ko zivi tu. Uzmi za primjer Kosovo ili Kataloniju u Spaniji.
Vise sam mislio na BiH
Jednostavno rijetke su sredine gdje mozes reci 100% su svi isti... Eto sve i da se podijeli, sta eto sa Jajcem, Travnikom, Mostarom, Livnom, Orasjem... Itd
Previse je zamrseno
Druga je situacija Katalonija i Kosovo
Ne postoji u Kataloniji samoj jos 10 gradova gdje su neki drugi. A tako ni na Kosovu

Zato je nebitno ko zivi
Drzava je temelj, a to je BiH i uvijek ce biti...

A o Hrvatskom porijeklu hercegovine, velikog dijela Bosne, kako je tekla islamizacija procitajte sami... Sve postoji na hiljadu mjesta opisano
Znam sve i iz licnog primjera

Bosna je postojala i prije muslimana i islama, tako da striktno vezanje za bosnjake (muslimane) nema smisla...
2001

#189 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

SaraFina wrote: Koliko na matiĆnom forumu Džedaje imaš postova? 40k :lol: na dva nicka. Plus si sebi adminski status nabacio na oba, da si kao biva bitan :D

Od deset aktivnih forumaša ti si Hrvat Bosanac, Hrvat Hercegovac i povremeno Srbin. Ko vas ne zna, skupo bi vas platio Dr Džekil/Mr Jadovan :D
Kakvi postovi, kakvi bakrači?
Kakav status, kakav admin?
Izgleda da je kod tebe zabluda po pitanju svega i svačega....konstanta.... :lol:
detroit-mercy

#190 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:
detroit-mercy wrote: Prvo, od kuda tebi da sam ja Hrvat, ja sam ti 100% Bosnjo :mrgreen:.
U Austriji ne postoji vise popis stanovnistva, statistike se jednostavno vade iz registra i analiziraju. To znaci, ko ima austrijski pasos on je Austrijanac i tacka. Mozda u daljnoj analizi ispadne da je "Austrijanac sa migracionom pozadinom" il tako nesto, al te dubinske analize se nigdje ne koriste osim mozda u nekim naucnim radovima itd..
Ne postoji popis ali u bobu znaju koliko je koga, koliko pa cak i manjina poput Slovenaca, Hrvata, Madjara, Slovaka i sl.
Druga stvar, svi koji imaju pasos BiH u nacionalnom smislu su Bosanci i Hercegovci, svi koji dolaze iz BiH su za druge Bosanci i Hercegovci kao sto su i za nas svi koji dolaze iz Rumunije Rumuni iako u Rumuniji imas i Madjare, Srbe, Rome i koga jos sve ne. Ali isto tako, dok je bila juga mi smo svi bili Jugosloveni ali sa prestankom postojanja te drzave smo postali sve sto smo danas. Sutra da se ime BiH promijeni u npr Sultanija mi bi svi bili Sulatnijanci u nacinonalnom smislu, sad da li bi etnicki bili sulatnijanci je drugo pitanje.
Evo ti ovdje se proteze cinjenica da su Sandzaklije Bosnjaci i oni sami sebe nazivaju Bosnjaci. Sad reci mi, jesu li Sandzaklije Srbi ili Bosnjaci. Je li jedan sandzo dok zivi u Pazaru Srbin ali cim predje u Sarajevo postaje Bosnjak :mrgreen: .
detroit-mercy

#191 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote:
detroit-mercy wrote:
mk ultra wrote:

Vise sam mislio na BiH
Jednostavno rijetke su sredine gdje mozes reci 100% su svi isti... Eto sve i da se podijeli, sta eto sa Jajcem, Travnikom, Mostarom, Livnom, Orasjem... Itd
Previse je zamrseno
Druga je situacija Katalonija i Kosovo
Ne postoji u Kataloniji samoj jos 10 gradova gdje su neki drugi. A tako ni na Kosovu

Zato je nebitno ko zivi
Drzava je temelj, a to je BiH i uvijek ce biti...

A o Hrvatskom porijeklu hercegovine, velikog dijela Bosne, kako je tekla islamizacija procitajte sami... Sve postoji na hiljadu mjesta opisano

Bosna je postojala i prije muslimana i islama, tako da striktno vezanje za bosnjake (muslimane) nema smisla...
To je ono sto je bitno a ostala laprdanja su nebitna pa i ovo Muhicevo. Stari idiot bi od cijele BiH uzeo samo jedan dio iako ti ustav garantuje da je cijela drzava tvoja drzava :-) .
Kejn

#192 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Kejn »

mk ultra wrote:

De ba smanji bobe
Seyfo

#193 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Seyfo »

Ovaj 2001 je zaozbiljno uzeo onog svog kad je rekao "da se vidi ko je stvarno gazda u BiH". Bolan,salio se,popio malo ili je bio 1.april. Bas nemas smisla za salu.
archi_a

#194 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by archi_a »

Bošnjaci imaju svoju državu, to je Bosna i Hercegovina! :bih:
Men_of_Numenor

#195 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Men_of_Numenor »

Postoje Bošnjaci koji nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom nemaju... Dakle, Bosna i Hercegovina ne može biti matična država svih Bošnjaka...

Bosna i Hercegovina je matična država svim onim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i pripadnicima svih ostalih naroda i građana koji su tu rođeni ili imaju jako ukorijenjeno porijeklo... Dakle, postoje i Romi, Jevreji, Albanci, Ukrajinci, Turci, Arapi i mnogi drugi kojima je Bosna i Hercegovina matična država...[/quote]

Bosna jest matična domovina svih Bošnjaka jer su je Bošnjaci stvorili.

Jer da ti ljudi nemaju veze sa Bosnom ne bi se zvali Bošnjaci, zvali bi se Bugarima, Srbima i šta ja znam kako već.[/quote]

Bošnjaci su narod koji obuhvata sve ili gotovo sve južnoslavenske muslimane, odnosno ljude sa muslimanskim porijeklom... Većina takvih naseljava Bosnu, te se po toj dominantnoj grupaciji onda nazvao i čitav narod... Međutim, nemaju svi oni veze sa Bosnom, niti je Bosna njihova država... To je laž koju je vrlo lako raskrinkati...

A to da su samo Bošnjaci Bosnu stvorili - malo morgen :)[/quote]

Ti pojma nemaš o Bošnjacima i bosanskoj historiji.
cyprus

#196 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by cyprus »

Men_of_Numenor wrote:
cyprus wrote:Bošnjaci su narod koji obuhvata sve ili gotovo sve južnoslavenske muslimane, odnosno ljude sa muslimanskim porijeklom... Većina takvih naseljava Bosnu, te se po toj dominantnoj grupaciji onda nazvao i čitav narod... Međutim, nemaju svi oni veze sa Bosnom, niti je Bosna njihova država... To je laž koju je vrlo lako raskrinkati...

A to da su samo Bošnjaci Bosnu stvorili - malo morgen :)
Ti pojma nemaš o Bošnjacima i bosanskoj historiji.
Ja bih ipak rekao da imam... I to po svoj prilici više od tebe :)
kmirsad

#197 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by kmirsad »

arzuhal wrote:Ako od normalnog života i normalne države BiH ne bude ništa, poglavito zbog insistiranja komšija i njihova nemjerljivog doprinosa ljuljanju čamca, Bošnjaci bi se trebali nekako sprčiti na prostor od Save do mora i od Drine do Une...

Izvini arzo.... morao sam... :-D
arzuhal

#198 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by arzuhal »

kmirsad wrote:
arzuhal wrote:Ako od normalnog života i normalne države BiH ne bude ništa, poglavito zbog insistiranja komšija i njihova nemjerljivog doprinosa ljuljanju čamca, Bošnjaci bi se trebali nekako sprčiti na prostor od Save do mora i od Drine do Une...

Izvini arzo.... morao sam... :-D
Image
animals

#199 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by animals »

Ja sam za BiH..
i sve gradjane koji zive u njoj..
znaci Bosanski Hrvati ili Hercegovacki kao i Srbi i Bosnjaci..i ostali njeni gradjani..
Dozer

#200 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Reuf-Refko wrote:Bosnjaci vec imaju svoju drzavu, to je Bosna i Hercegovina. Ona je trajna kategorija, sa teznjom da bude unitarna u nekoj buducnosti. Svi gradjani koji ovdje zive su Bosnjaci, djeljene ljudi po vjerskoj odrednici odgovara jedino politicarima koji tako lakse manipulisu masama.
A joj... :roll:
Valjda su svi ovdje Bosanci i Hercegovci, a ne Bosnjaci... Bosnjaci su Bosnjaci, Srbi - Srbi, Hrvati - Hrvati, ali to su sve etnije. Narodi. I svi zajedno, ukljucujuci i sve one koji se ne izjasnjavaju kao jedan od nabrojanih ETNICKIH/NARODNIH kategorija, tj. pripadnosti, cinimo - Bosanskohercegovacku drzavnu naciju. I to nam je svima nacionalnost.

Batalite se vise ove glupe i isprazne etno-nacionalisticke price po kojoj su Bosnjaci, Hrvati i Srbi u BiH - nacioni/nacije. Nisu nacije ni po Ustavu, a niti su ovi narodi tako priznati u svijetu.

Naicjama se mogu nazivati samo i jedino unutar BiH, ali to je opet samo u tom etnickom smislu. Cim bilo ko od nas predje granicu BiH, niko nacionalno nije ni Bosnjak, ni Hrvat, ni Srbin (pod uslovom da nema Srbijanski ili Hrvatski pasos, ili neki treci). Svi mi s BH pasosem smo Bosanci za sav ostatak planete.

Postalo je zalosno i pateticno koliko ljudi ovdje ne kontaju sta je sta, i koliko sami sebe ne priznajete... Svi oni koji smatraju da su konstitutivne B, H i S komponente nacije - imate debelu krizu nacionalnog identiteta.
Post Reply