Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

Dozer

#176 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Svar je u samosvjesnosti, kao i svjesnosti o moci koju imas na toj poziciji.
Ima dosta tu i do personalnosti.
Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#177 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Mikacha »

Evo, laickog pitanja svima koji citaju iz vlastitih pobuda i pod pretpostavkom da ih stvarno "zulja" viseslojna nepravda koja nas harci :

Koliko vas bi ulozilo neki svoj dinar (novac, ne bukvalno dinar!) u nekoga za koga smatrate da je kvalifikovan (sta god to vama znacilo!) da se uhvati u kostac sa stoglavom azdahom ?

Evo, ja kao inicijator teme cu uzeti slobodu sebi i odgovoriti prvi :

Javno nudim milju KM za registrovanje stranke na nevidjeno !

Treba nam jos samo 14 ovakvih koji vjeruju Dozeru i ekipi, koju je on garant sposoban skupiti, da probamo zaoprave !

Ako se ne moze naci 14 zainteresovanih molim vas pogledajte moj prijasnji post o :

"Crowdfunding [sh. Financiranje (putem) gomile(zainteresiranih)]
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
...

Mozete li zamisliti sok kod oponenata, kad bi shvatili da ima dovoljno ljudi koji bi ulozili, cak i svoj vlastiti novac za bolju buducnost cijele BiH ?

Ja licno mislim da je ideja, sigurno ne revolucionarna, ali veoma snazna i primjenjiva na nasu situaciju.
triconja

#178 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Mikacha wrote:Evo, laickog pitanja svima koji citaju iz vlastitih pobuda i pod pretpostavkom da ih stvarno "zulja" viseslojna nepravda koja nas harci :

Koliko vas bi ulozilo neki svoj dinar (novac, ne bukvalno dinar!) u nekoga za koga smatrate da je kvalifikovan (sta god to vama znacilo!) da se uhvati u kostac sa stoglavom azdahom ?

Evo, ja kao inicijator teme cu uzeti slobodu sebi i odgovoriti prvi :

Javno nudim milju KM za registrovanje stranke na nevidjeno !

Treba nam jos samo 14 ovakvih koji vjeruju Dozeru i ekipi, koju je on garant sposoban skupiti, da probamo zaoprave !

Ako se ne moze naci 14 zainteresovanih molim vas pogledajte moj prijasnji post o :

"Crowdfunding [sh. Financiranje (putem) gomile(zainteresiranih)]
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
...

Mozete li zamisliti sok kod oponenata, kad bi shvatili da ima dovoljno ljudi koji bi ulozili, cak i svoj vlastiti novac za bolju buducnost cijele BiH ?

Ja licno mislim da je ideja, sigurno ne revolucionarna, ali veoma snazna i primjenjiva na nasu situaciju.
Ja se ne bih kvarto u takve stvari bez sigurnosti da necu uzet sebi koji milion, ono zbog povratka naroda na prave sine, legalno naravno.

Politicar koji bi nesto uradio zbog naroda ne bi trebao da se bavi politikom, bolje mu je nek ide brat baje.
Dozer

#179 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

E, jesi se pretrg'o :lol: :lol: :lol:
Zajebanciju na stranu.
Sitne pare nisu problem, kako vec rekoh. Pod "sitnim parama" mislim na ove inicijalne cifre potrebne za registracije, kandidaturu i ostale infrastrukturne stvari poput pocetnog prostora, inventara, itd. To je nekih cirka 25-30.000 KM.

Ono sto jeste realni problem su stvari koje navedoh ranije - velika lova za prvu kampanju. Bez toga je, opet realno, besmisleno uopste i kretati u takvu avanturu.
Ako se mora brinuti o finansijskom prezivljavanju stranke i njenom uplivu na politicko nebo ove drzave, onda inicijalna sredstva moraju biti dovoljna za nesmetano funkcionisanje bar prve dvije godine.
Za to vrijeme ce se stranka ili etablirati, ili prosuti i propasti.
Bez ovoga se onda samo ulazi u sferu rasipanja ljudskih resursa na trazenje sredstava za opstanak, cime se onda direktno utice na sustinski posao, tj. vodjenje kampanje i borba protiv oponenata.
Ovo je, koliko god to nekome mozda izgledalo smijesno, zapravo identicno pokretanju firme, a direktno je vezano za menadzment.
Neko ko ima u dzepu milion, odmah ide na pokretanje firme koja ce od starta raditi u punom kapacitetu, pri cemu ce za rezervu od tog miliona ostaviti 10-20%, kako bi mogao pokriti tekuce troskove poslovanja do prodora na trziste. Neko ko ima 10.000 krenuce s necim malim, i postepeno ce navlaciti lovu za rast firme i poslovanja.
Ali, tek za 3-5 godina ce mozda dobaciti do nivoa onog prvog u startu, koji je krenuo s milionom, a taj ce vec tada biti na vrijednosti poslovanja od 10-15 miliona.

NS je dobar primjer za ovo. Krenuli srcem, s nekim ljudima koje je javnost poznavala, ali nisu imali inicijalnih sredstava za bilo sta ozbiljno.
SDA krenula isto tako, ali je u startu usla u rat, pa im je taj rat priustio neophodna multimilionska sredstva da onda nakon njega krenu, tj. nastave opusteno.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 11:56, edited 3 times in total.
PM72

#180 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

Dozer,
Dali bi nam bio mal' Pelješac-za sve "političke i ine kriminalce"? Goli otok je mali...
realna do boli

#181 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by realna do boli »

Tacno...bez dosta pocetnog kapitala..nista od stranke.
ALI...kao neko ko je isto tako bio svjedok zacetaka NS..i sada kada vidim ko je bio clan, tada...jasnije su mi neke stvari.
A to su ljudi koji se infiltriraju u nove stranke..samo da bi radili na njihovom rusenju, iznutra. Prateci rad takvih ljudi, skontam da su sada najgorljiviju zagovornici SDA. Gledam...pratim ih..i kontam..koji su bili skotovi..dvolicni tipovi..a ima ih..ima.
Dozer

#182 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

@PM
Matere mi, bio bih spreman na sred Jablanickog izgraditi podzemni zatvor, bar 30m ispod dna, samo za njih. I da niko niti vidi niti cuje za njih.
I jos bih isao u ribu iznad njih.

Druga opcija bi bila da ih sve redom upregnem da sami sebi iskopaju zatvor u Prenju.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 11:53, edited 1 time in total.
triconja

#183 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:E, jesi se pretrg'o :lol: :lol: :lol:
Zajebanciju na stranu.
Sitne pare nisu problem, kako vec rekoh. Pod "sitnim parama" mislim na ove inicijalne cifre potrebne za registracije, kandidaturu i ostale infrastrukturne stvari poput pocetnog prostora, inventara, itd. To je nekih cirka 25-30.000 KM.

Ono sto jeste realni problem su stvari koje navedoh ranije - velika lova za prvu kampanju. Bez toga je, opet realno, besmisleno uopste i kretati u takvu avanturu.
Ako se mora brinuti o finansijskom prezivljavanju stranke i njenom uplicu na politicko nebo ove drzave, onda inicijalna sredstva moraju biti dovoljna za nesmetano funkcionisanje bar prve dvije godine.
Za to vrijeme ce se stranka ili etablirati, ili prosuti i propasti.

NS je dobra primjer za ovo. Krenuli srcem, s nekim ljudima koje je javnost poznavala, ali nisu imali inicijalnih sredstava za bilo sta ozbiljno.
Ovako na prepad ne bi mogo ni macku u vreci nekom prodat a kamoli ideju prodat zatucanom narodu. Prvi koraci bi trebali biti skupljanje finansija, naci par dobrostojecih ljudi i obecati im poboljsanje u vidu smanjenih poreza (ukoliko dodjes na vlast) ili nekih drugih povlastica, naravno moraju biti uprilicene vecere, druzenja i slicno sa istima dok se ne uvjeris da su indoktrinirani. Sa nizim stalezom se radi malo jednostavnije, bitno je probrati par njih koji su lojalni (najbolje par prijatelja iz skolskih dana) i njima obecati neku poziciju i nesto para, njihova funkcija bi bila da sire pricu o novoj stranci i da pricaju sta bi narod htio da cuje.

Trebalo bi napraviti par javnih nastupa sa najlojalnijim pratiocima koji bi se ponasali ko navijacice sjeverne koreje na olimpijskim igrama (mislim da se dobro uhoda akt) i trebalo bi da se posmatra kako skupiti sto vise jeftinih poena na nacin koji moze biti i montiran. Naravno gdje god su kamere trebali bi clanovi te stranke da idu ko muha na govno i da su veoma aktivni u javnom zivotu.

Za nekoliko godina ovog rezima moglo bi se glat dobiti par vodecih funkcija, i opet sve po istom dok se ne ostvari monopol, pa tek onda preci na drugi korak, tj. uspostava strahovlade.
O'zone
Globalni moderator

#184 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

PM72 wrote:Dozer,
Dali bi nam bio mal' Pelješac-za sve "političke i ine kriminalce"? Goli otok je mali...
Probaj sa nečim tipa Novi Zeland ili Australija....Pelješac je vrt
triconja

#185 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:@PM
Matere mi, bio bih spreman na sred Jablanickog izgraditi podzemni zatvor, bar 30m ispod dna, samo za njih. I da niko niti vidi niti cuje za njih.

Druga opciaj bi bila da ih sve redom upregnem da sami sebi iskopaju zatvor u Prenju.
Nemate vi pojma, u danasnji vakat bi zavrsili brze sa letvom u guzici nego novorodjence sa sisom u ustima.

Ne radi se to tako javno ba u vakat lahko prenosnih kamera. Da bi eliminisao politickog protivnika moras to uraditi tako da nema dokaza koji bi mogli da pokazu da ste vi naredili eliminaciju. Pa nije 39a kruh te vidio :lol:
KIseljak12

#186 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by KIseljak12 »

akaunt wrote:Da demokratija ista moze promijenit bila bi odavno zabranjena.
Moze li jedno ozbiljno ptanje? Jel vi stvarno mislite da su sadašnji a i ondašnji političari otudjeni dio naroda i da ne predstavljaju adekvatnu sliku pomenutog ....ili da su realna slika naroda i da bi se više od 70 procenata nas isto tako ponašali na njihovim pozicijama.
Dovoljno je pogledat
Njemce: Vrijedni, organizovani i misle samo na sebe. Zar nije Merkel isto?
Amerikanci: Plitke opste kulture i misle da su oni ti koji treba sve da odlucuju. Kakav je Tramp?
Zar Putin nije tipičan Rus
Pa vidite Berluskonija? Zajebat, prevarit,feštu napravit i zenu za guzicu uhvatit! Tipican Italijan.
Jos gore, ti izabrani funkcioneri, obicno nisu tipican primjer mentaliteta, oni su njegov IDEAL.
Pa tako i na Balkanu, odnosno zemljama ex-Yu, biramo na vodeca mjesta ljude kakvi bismo mi htjeli biti (mislim na vecinu koja ih jeste izglasala, ne ubrajam se u iste).
Dozer

#187 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Ma treba se vratiti u '39, da svi vide kako prolaze oni koji seru po narodu.
O'zone
Globalni moderator

#188 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Druga opcija bi bila da ih sve redom upregnem da sami sebi iskopaju zatvor u Prenju.
Što zatvor kad može tunel? Pa da i mi imamo neke koristi bez sredstava MMF.

Još jedna bitna stvar. Pričom o kažnjavanju isto tako se neće stići daleko. Svaki stanovnik BiH (uključujući i mene) mrzi kad mu neko prosipa silu. Možeš ga miloklizno handrit ko budalu dok ne crkne ali mu se ne možeš kurčit.

Što se tiče kaznene politike samo je primjenjivati pravedno i po zakonu. Čak i ovaj trenutni zakon zadovoljava sve potrebe našeg društva i pojednaca u njemu.

Mislim sve ovo može proći kao zajebancija ali u nekom ozbiljnom tonu ta priča je nešto što više odmaže nego pomaže.
Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#189 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Mikacha »

Dozer wrote: ...
E, onda Doza da skocimo ti, pm72, ja i, ko god hoce jos ,pa pravac Meho mesar i Salkan cevabdzija...

Mogla bi nas zabolit' guzana jednog dana, ako pobijedimo kojim slucajem ... :izet:
triconja

#190 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by triconja »

Kaznjavat se ne treba obican narod nego "neprijatelj" naroda (kojeg smo mi indoktrinacijom nametnuli), e onda bi se mogli takvi likvidirat na po ulice, niko ne bi prstom mrdno. Bilo je primjera tog koliko hoces.

Obican narod se ne bi trebao dirati bez potrebe, jer oni sto su te izabrali isto tako te mogu odjebat.
PM72

#191 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

O'zone wrote:

Još jedna bitna stvar. Pričom o kažnjavanju isto tako se neće stići daleko. Svaki stanovnik BiH (uključujući i mene) mrzi kad mu neko prosipa silu. Možeš ga miloklizno handrit ko budalu dok ne crkne ali mu se ne možeš kurčit.

Što se tiče kaznene politike samo je primjenjivati pravedno i po zakonu. Čak i ovaj trenutni zakon zadovoljava sve potrebe našeg društva i pojednaca u njemu.

Mislim sve ovo može proći kao zajebancija ali u nekom ozbiljnom tonu ta priča je nešto što više odmaže nego pomaže.
slažem se samo da se ja pitam pod "politički" zatvorenici bih smatrao preletače i one koji iskoriste vlast za lično bogaćenje pa bi mu odrezao kaznu za oboje.
Također,kod mene se onaj Sejfović i Rastoder ne bi zraka nadisali
O'zone
Globalni moderator

#192 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Sarajmen wrote:Ja ne bih da učestvujem u projektima koji se povezuju sa pojmovima likvidacija odnosno ubistva drugih i drugačijih. Ili živim u neznanju da je bosanskohercegovačko društvo ozakonilo sankciju tzv ''smrtnu kaznu''. ?
Zato kažem da je ta priča kontraproduktivna. Zakon ima, kazne postoje, potrebno ga je samo provoditi onako kako jeste i bez beneficija prema bilo kome.
Maraschino

#193 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Maraschino »

ja mislio ozbiljna tema a ono neka zahebancija. :run:
PM72

#194 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

po tebi je onda ok kad ubica žene iza koje je ostalo dvoje sitne djece hoda po gradu? lično sam ga vidio.
Ili da prave sapunicu oko kretena što satra dvije djevojke na pravdi boga?
Dozer

#195 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

O'zone wrote:

Bas nam ne das ni da mastamo :D

Ma naravno da bi sve islo i treba ici po zakonu. Ali, zakon bi se sprovodio "ni po babi, ni po stricevima". Naglasak je na onome "rigorozan". Rigorozan nije isto sto i rigidan, a ovo st ose zafrkavamo su rigidne metode :)
O'zone
Globalni moderator

#196 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

PM72 wrote:po tebi je onda ok kad ubica žene iza koje je ostalo dvoje sitne djece hoda po gradu? lično sam ga vidio.
Citiraj gdje sam to rekao
mishic

#197 Re: SPASA NAM NEMA ! (s 'vakim!)

Post by mishic »

Dozer wrote:@pemanapemani
:thumbup: Konkretno.

Ja bih, ipak, isao malo drugacije.

Moj program bi podrazumijevao 5 osnovnih pravaca rekonstrukcije postojeceg sistema, i to:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
2. Program i strategija obrazovnih reformi
3. Program i strategija socijalnih i zdravstvenih reformi
4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
5. Program i strategija infrastukturnih reformi

Sta bi koji pravac konkretno znacio, evo i to ukratko:
1. Program i strategija ekonomskih reformi
- Minimiziranje i maksimalno pojeftinjenje administrativnih procedura vezanih za pokretanje malih i srednjih proizvodnih preduzeca, uz jake materijalne podsticaje istima.
- Zastita domace proizvodnje u vidu smanjenja izvoznih barijera, a povecanja uvoznih na rok od minimalno 3 godine (hebe mi se za CEFTE i sl.)
- Pravovremeni i iskoristivi podsticaji za poljoprivredu i stocarstvo
- Pokretanje drzavnih projekata u smislu sistemskog ispitivanja ino trzista, a zatim finansiranja i pokretanja namjenske proizvodnje u skladu s rezulatima istrazivanja (da, drzavne firme, koje bi kasnije mogle biti privatizovane, cime bi se drzavi vratilo ulozeno).
- Diverzifikacija poreskih stopa
itd.

2. Program i strategija obrazovnih reformi
- Sustinske promjene sistema osnovnog, a pogotovo srednjeg obrazovanja, s akcentom na iskoristivo usmjeravanje u srednjoj skoli. (Ovo, konkretno, znaci da bi djeca iz srednje skole morala izaci pismena i sposobna za samostalno razmisljanje i rjesavanje problema, a ne kao sada polupismena i neposobna za zivot). Svedski model je, recimo, jedan od vrlo naprednih.
- Sustinske promjene visokog obrazovanja, gdje bi se primijenilo neki od EU modela, npr. Talijanski.
itd.

3. Program i strategija socijalnih reformi
- Stimulisanje zaposljavanja kroz smanjenje ukupnih opterecenja na i od plata za min. 20% u pocetku, kasnije i vise.
- Povecanje penzija u roku od 1-2 godine za min. 30%, te uvodjenje kategorijskog penzionisanja na principu 3-4 kategorije bazirane na rasponu iznosa uplacenog tokom radnog vijeka.
- Zaposljavanje socijalnih kategorija u drzavne ekonomske projekte, uz mogucnost prekvalifikacija o drzavnom trosku.
- Uvodjenje dvostepenog i uvezanog ZO - uvezivanje privatnog i javnog sektora, uz iste iznose osiguranja za svakoga.
- Uvodjenje evaluacije doktora i medicinskog osoblja, od cega bi im zavisile licence, nagrade i sankcije na kraju godine.
itd.

4. Program i strategija sistemskih politickih reformi
- Ukidanje 10 kantona u FBiH i formiranje 3-4 regije. Mogu se nazivati i kantoni, ili guvernerske regije, ali sustina je da ne bi postojale vlade kao sada, nego bi te vlade ili guvernerske kancelarije bile nadlezne iskljucivo za koordinaciju opstina, ne bi postojala kantonalna ministarstva ni za sta, a glavnu rijec bi vodila entitetska vlada i njena ministarstva (dok se i to ne ukine i sve ne preuzmu drzavna ministarstva).
- Ukidanje entiteta i formiranje centralne drzavne vlade
itd.

5. Program i strategija infrastukturnih reformi
- Eksplicitno namjensko koristenje budzetskih sredstava (ceste, autoputevi, zeljeznica), uz jasne rokove za sve.
- Revizija elektro-energetskog sektora, uz jaku podrsku projektima energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno solarne i energije vjetra.
- Revizija vodovodnih sistema i njihovo unapredjenje uz snizavanje troskova za korisnike
- Rjesavanje problema nelegalne gradnje i uzurpacije drzavnih resursa
itd.

Vrijeme implementacije do funkcionalnosti: 2 - 5 godina.
Kaznena politika prema svim prekrsiocima: Rigorozna.

To su ti neki moji, ad-hoc pravci reformi. Znam da ce biti pitanja, vec otprilike znam i koja ce biti, ali sacekacu ih :D
Spisak lijepih želja je jedno a stvarnost nešto sasvim drugo.
Neko je već dobro primjetio "promjene u glavama ljudi zahtijevaju godine pa i decenije vremena" a bez njih se ništa ne može uraditi.
Svaka od ovih reformi je ponaosob samo fraza. Za svaku treba vremena, ljudi, novca i još koječega uključujući i polizičku ( ne pojedinačnu ) nego političku ( a to znači volju većine građana) volju.
Ne prepisuju se reforme ili modeli društvenog uređenja iz države u državu kao pitanja na kontrolnom u školi.
Prepisivali smo mi BOLONJU i dobili *ranje!!! Za bolonju trebaju bolji uslovi (objekti i oprema), bolji kadar (u nas su u prosvjetu preko 80% došli oni kojima je to zadnji izbor, nužda), puno puno više para nego što mi ulažemo u školstvo, itd. itd...
Dakle ovoj sredini (Balkan općenito) sada treba nekoliko decenija ozbiljnog, skoro pa revolucionarnog, pregnuća, i to u svim sferama života i društva da se saniraju višedecenijske mazohističke destrukcije koje su napravljene.
PM72

#198 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

O'zone wrote:
PM72 wrote:po tebi je onda ok kad ubica žene iza koje je ostalo dvoje sitne djece hoda po gradu? lično sam ga vidio.
ne ti nego sam dao komentar na Sarajmenovo komentarisanje kako je protiv poziva na likvidaciju .
O'zone
Globalni moderator

#199 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

PM72 wrote:
O'zone wrote:
ne ti nego sam dao komentar na Sarajmenovo komentarisanje kako je protiv poziva na likvidaciju .
Izvinjavam se.

Mada ti opet komentar nije na mjestu jer vjerujem da ni @Sarajmen nije tog mišljenja nego je čovjek direktno protiv fizičkog nasilja.

Ja sam sa druge strane za radne, društveno korisne kazne a protiv zatvora. Svaki od nas je drugačiji po nekom mišljenju ali bi fokusiranje trebalo da bude na onome po čemu se grupa ljudi slaže a vjerujem da se svi slažu da su za bolji ostatak života od ovoga što smo do sada imali. Pa hajde da se fokusira na to.
Dozer

#200 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Sarajmen wrote:
Dozer wrote:@Sarajmen
To se podrazumijeva.
Ako bi se nekada i pokrenula jedna ovakva opcija, s ovakvim idejama i platformom, i ako bih se ja pitao bilo sta u tome, onda bi prvo i osnovno pravilo bilo da se u stranku ne moze uclaniti bilo ko ko je bio clan i/ili funkcioner bilo koje etno-nacionalisticke partije koja je bila na vlasti bilo gdje u BiH.

Drugo osnovno pravilo bi bilo ....
Citirah samo dio tvog komentara, ne iz razloga što je preostali njegov dio manje vrijedan, već da nastavimo dijalog na tom dijelu.

Po meni je to shvatljiv ali i ne baš mudar pristup. Politički život ne počinje i završava sa osnivanjem i radom političkog subjekta u osnivanju. Ljudi su se decenijama bavili političkim radom i prije, pa je realno reći da njihov broj nije mali, da su u svom radu stekli značajno iskustvo na određenim poljima, da je dio njih postigao određene a mjerljive rezultate... kao i da je jedan dio njih prestao da se bavi politikom ili angažmanom u ''xy'' stranci, kako bi sačuvao svoj obraz, ljudsko dostojanstvo... bla blabla.
Primjenom pozitivne diskreditacije bi se dijelu tih bivših političkih radnika, onih dokazanih u svojoj struci i koji se lično nisu tokom angažmana ogriješili o zakon ili ljude, ipak može dati prilika da doprinesu radu ''nove opcije''. Ovo mišljenje je povezano sa pričom o pojmu strategija, koja podrazumijeva sistemska rješenja i multidisciplinaran pristup u rješavanju nekog problema. A činjenica je da se u predhodnim decenijama isprofilisao kadar koji bi mogao da iznese dio strategija za rješavanje evidentiranih problema. Bojim se da bi, ako se sa novom idejom-opcijom osvoji određeni procenat vlasti, problem mogao da predstavlja nedostatak stručnih kadrova koji bi se znali nositi sa naslijeđenim problemima. Dakle, shvatam rezon da bi ''nova opcija'' trebala da bude zatvorena za određeni profil lica, ali bi se moralo jasno reći za koga je otvorena. U tom smislu je korektnije imati pristup da u ''novoj opciji'' odnosno njenoj strukturi (organi i tijela) nije moguć ulazak lica kojima u tzv Uvjerenju o nekažnjavanju stoji da su bili proglašeni krivično odgovornim. Na taj način bi se poslala poruka da se sa takvim ne namjerava sarađivati i istovremeno bi se (Uvjerenje) naveo kriterij koji bi vrijedio za svakog pojedinca. Jedan od kriterija.
Eh...vidim da moram biti bas precizan do u milimetar u pisanju :)
Ovo sto sam ja napisao gore odnosi se na one koji bi u novu opciju presli direktno iz neke od navedednih stranaka, a gdje su bili ili samo clanovi bez funkcije, ili nekakvi funkcioneri sto u stranci, sto za stranku u vlasti. Ovakvih bi sigurno bilo, a koji bi se htjeli "preliti", medjutim tu se onda postavljaju 3 osnovna pitanja:
- Da li prelaze radi iskrenog neslaganja s tamosnjom politikom,
- Da li prelaze radi licnih interesa i ambicija neostvarenih tamo, i
- Da li prelaze po zadatku rovarenja nove opcije iznutra.
U svakom slucaju, ovakve osobe ne bi bile dobrodosle jer se ne vode istim ciljevima kao ova opcija. I ypravo radi ovakvih bi u pristupnici/ugovoru postojala ona tacka/klauzula o visokoj cifri za lazne podatke.

Da ima iskrenih ljudi koji jesu bili clanovi tih stranaka, a onda odavno nisu radi neslaganja s njihovim politikama - ima.
Da ti ljudi imaju nesporno iskustvo u politickim vodama, i to stoji, kao i da bi takvi ljudi i njihovo iskustvo i znanje bili dobrodosli u jednu ovakvu opciju.

Logicno, i mislim da se tu mozemo sloziti, ako narod nekoga "ne mirise" iz nekog razloga, i ako je to opstepoznato, nebitno je da li je kaznjvana ili ne, ili da li je bio u nekoj politickoj opciji ili ne. Takva osoba je naprosto kontraproduktivna za opciju u odnosu na glasace. Ovo se, naravno, veze za nas mentalitet (opet psihologija), u kojem se kroz svaku osobu koja je u ocima negativna na bilo koji nacin, ta slika odmah preljeva na kompletnu organizaciju.
Tipa: "To ona NBS u kojoj je onaj kloc XY? Ma bjezi."
Post Reply