HR Herceg Bosna / Udruženi zločinački poduhvat

Post Reply
Kitrona

#176 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:
Ali Kemal wrote:Sasvim normalna stvar u jednom nenormalnom ratu u kome je ratovao svako protiv svakoga i svako sa svakim, zavisno do lokacije. :oops:
Dzevade, izvini Kemale, mozda je za tebe normalno ali za Armiju Bosne i Hercegovine nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija koordinirala napade na Hrvatsku sa Srbima ali nije.

Nikakve ti potvrde za "koordinaciju napada" nisi dao, a jedna recenica "s nogu" u stilu "ajmo mi sta nam treba ovo" se prije moze opisati kao balkanski folklor.
"Saradnja je toliko uznapredovala da je u septembru 1993. dogovoreno da srpski artiljerci cijelih sedam dana daju artiljerijsku podršku jedinicama Armije RBiH iz haubica. Srpski i borci Armije RBiH su čak spavali zajedno!"
Uspostavljena je i “vruća linija”, pa je bilo dovoljno da Komanda 4. korpusa zatraži određen broj granata i da ih odmah dobije. Srbi su “po narudžbi” ispaljivali granate na položaje HVO-a. Dešavalo se da njihovi artiljerci ispale i koju granatu više i kažu: “Ovo kuća časti”. Pripadnici VRS su čak pucali i na veresiju. Za branioce Mostara posebno su navijali mostarski Srbi koji su neodoljivo željeli da se vrate u svoj grad.
http://www.krupljani.ba/bih/svjedoci-ot ... ostar.html
titinpionir

#177 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
titinpionir wrote:
Ali Kemal wrote:Sasvim normalna stvar u jednom nenormalnom ratu u kome je ratovao svako protiv svakoga i svako sa svakim, zavisno do lokacije. :oops:
Dzevade, izvini Kemale, mozda je za tebe normalno ali za Armiju Bosne i Hercegovine nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija koordinirala napade na Hrvatsku sa Srbima ali nije.

Nikakve ti potvrde za "koordinaciju napada" nisi dao, a jedna recenica "s nogu" u stilu "ajmo mi sta nam treba ovo" se prije moze opisati kao balkanski folklor.
"Saradnja je toliko uznapredovala da je u septembru 1993. dogovoreno da srpski artiljerci cijelih sedam dana daju artiljerijsku podršku jedinicama Armije RBiH iz haubica. Srpski i borci Armije RBiH su čak spavali zajedno!"
Uspostavljena je i “vruća linija”, pa je bilo dovoljno da Komanda 4. korpusa zatraži određen broj granata i da ih odmah dobije. Srbi su “po narudžbi” ispaljivali granate na položaje HVO-a. Dešavalo se da njihovi artiljerci ispale i koju granatu više i kažu: “Ovo kuća časti”. Pripadnici VRS su čak pucali i na veresiju. Za branioce Mostara posebno su navijali mostarski Srbi koji su neodoljivo željeli da se vrate u svoj grad.
http://www.krupljani.ba/bih/svjedoci-ot ... ostar.html

Imas odgovoro u postu iznad, vidjeces sta je ISTO a sta nije, vidjeces sta je SAVEZNISTVO a sta nije.

Cuj to " srpski artiljerci cijelih sedam dana daju artiljerijsku podršku ", ispada da u Zapadnom Mostaru ne bi cigla ostala citava. A ono kafici rade, struja, sve normalno, ovo je opis pripadnika hvo stanja u Mostaru :
Ma kakvu incijativu, nisu se javljali, na njihov jedan metak mi bi ispalili milijun, najzanimljivija stvar je bila pogled na Mostar noću sa neke uzvisine, točno se vidi kuda se pružala linija bulevar - šantićeva..., ovamo na našoj strani svijetli ko las vegas, ulična rasvjeta, svjetleće reklame, kafići rade, auta po ulicama..., a sa druge strane totalni mrak, jedino svijetlo koje se moglo vidjeti to je neprestani bljeskovi detonacija...

A za koordinaciju napada imas datume imas mjesta gdje je hv-hvo napadao u isto vrijeme kada su srbi napadali na drugim mjestima. Ako se sam ne sjecas imas internet pa se nauci malo vise nego sto znas sada.
Kitrona

#178 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote: A za koordinaciju napada imas datume imas mjesta gdje je hv-hvo napadao u isto vrijeme kada su srbi napadali na drugim mjestima. Ako se sam ne sjecas imas internet pa se nauci malo vise nego sto znas sada.
Ne kazem da suradnje nije bilo. Nemojmo se zavaravat, no jasno je da nekakvog globalnog dogovora i saveznistva izmedju HVO i VRS nije bilo. Primjer Mostara to dokazuje. I sami Bosnjaci Mostara govore kako ih je VRS drzala na zivotu.
titinpionir

#179 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
titinpionir wrote: A za koordinaciju napada imas datume imas mjesta gdje je hv-hvo napadao u isto vrijeme kada su srbi napadali na drugim mjestima. Ako se sam ne sjecas imas internet pa se nauci malo vise nego sto znas sada.
Ne kazem da suradnje nije bilo. Nemojmo se zavaravat, no jasno je da nekakvog globalnog dogovora i saveznistva izmedju HVO i VRS nije bilo. Primjer Mostara to dokazuje. I sami Bosnjaci Mostara govore kako ih je VRS drzala na zivotu.

Jasno je da je bilo dogovora i saveznistva hvo-vrs , na svim nivoima , od 1992-1995. Procitaj temu i vidjeces da sam naveo , od najvisih do najnizih nivoa saradnje, od politike pa do vojnika, od brigada pa do vojnika u rovu, od prebacivanja vojnika pa do prebacivanja logorasa. To sto ti negiras ja potpuno razumijem tvoje ciljeve ali moze proci u nekoj birtiji u zapadnoj ercegovini ali ovdje ne.
Last edited by titinpionir on 17/12/2015 16:32, edited 1 time in total.
titinpionir

#180 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Jedan od najpoznatijih slucajeva saradnje hvo-vrs u zlostavljanju civila Bosnjaka:
Irfan Ajanović, političar i zatvorenik u devet logora: U ratu zločin nad civilima, sada zločin nad pravdom i istinom

Kada je nakon 907 dana provedenih u čak devet logora na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i dijelovima Republike Hrvatske pred Novu 1996. godinu izašao na slobodu Irfan Ajanović je imao svega 56 kilograma.

Posljednji potpredsjednik Vijeća republika i pokrajina Skupštine SFRJ, zastupnik u Skupštini BiH nakon prvih demokratskih izbora, u periodu 1990.-1996. godine, te nakon toga zastupnik u šest uzastopnih mandata (1996.-2014.) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Ajanović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je o preživjelim strahotama za vrijeme dana provedenih u logoru.

Upravo ovih dana naime, širom Bosne i Hercegovine obilježavaju se sjećanja na otvaranja logora, ali i njihova zatvaranja nakon godina djelovanja.

– U žepačkom logoru sam bio samo jedan dan. Zarobljen sam 30. juna 1993. godine zajedno sa pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine u Žepču i smješteni smo u hangare tvornice koja je proizvodila, odnosno prerađivala i pakovala cement, a bila je u okviru Nove trgovine u Žepču. Samo sam noćio u logoru na betonu, zajedno sa još gotovo 2.000 ili pripadnika Armije BiH ili civila. I moja majka je sa 76 godina tada bila zarobljena i bila u logoru na betonu. Sutradan su me prozvali i Ivo Lozančić koji je bio komandant HVO brigade u Žepču me je predao četničkom komandantu Milanu Stankoviću koji je sadejstvovao zajedno sa HVO sa 17 tenkova koji su došli ispod Ozrena. Jednostavno pripadnici Armije BiH bili su prinuđeni da se predaju jer bi Žepče bilo tenkovskom paljbom potpuno sravnjeno. Noćio sam jednu noć, 30. juna 1993. i već sutra 1. jula prljav, umoran, iznemogao sam predat četničkim postrojbama, zvanično Vojsci Republike Srpske – priča Ajanović.

Prebačen je tog dana u Teslić koji je tada bio pod kontrolom srpskih snaga gdje je proveo 51 dan.

– Tu su me istraživali istražitelji Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su sadejstvovali sa srpskim pobunjenicima. Odatle sam prebačen u Bosanski Novi, potom u Banju Luku, pa onda opet u Bosanski Novi. Poslije sam bio ranjen, pa sam bio u logorima na prostoru Republike Hrvatske, pa ponovo u Tunjicama u Banjoj Luci, potom u Doboju, Kotorskom… Dakle, u devet logora sam ukupno proveo 907 dana. Uvijek, svaki dan u samici, potpuno sam u pet-šest do sedam kvadrata. Oslobođen sam 30. decembra 1995. godine za Novu godinu 1996. godinu – naveo je Ajanović.

Ističe da je zamijenjen zahvaljujući generalnu Mehmedu Alagiću koji je putem svoje Komisije za razmjenu zarobljenika učinio napore da bude razmijenjen zajedno sa pripadnicima Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet u Banjoj Luci.

– Tako sam otprilike nakon mjesec i po dana poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma bio oslobođen. Zajedno sa drugim brojnim logorašima na prostoru BiH smo osnovali Savez logoraša u BiH čiji sam bio predsjednik u periodu od 1997. do 2001. godine – istakao je Ajanović.

Fašizam nije pobijeđen

On ukazuje na 9. maj koji se proslavlja kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, koji, kako smatra Ajanović, nije pobijeđen.

– U svim prilikama kažem da fašizam nije pobijeđen i da je fašizam fenomen koji u ljudskom rodu živi od iskona do sudnjega dana. Mi 9. maj kao bivši logoraši obilježavamo i kao Dan logoraša u BiH. U martu i aprilu su i dani kada su otvoreni logori širom Bosne i Hercegovine, pa između ostalog, i zatvoreni širom BiH. Jedan od njih je bio je i žepački logor koji je organizirao HVO zajedno sa pripadncima srpskih paravojnih postrojbi – istakao je Ajanović.

Naveo je da se ne zna tačno koliko je ljudi bilo u logoru u Žepču, jer se nije moglo zapisati, jer za to nije bilo prilike, ali da se zna da ih je bilo preko 1.000.

Jako puno ih je prebačeno u Mostar, odatle na otoke, između ostalog i Pag. Jako puno ih je ubijeno. Vodi se evidencija u Udruženju logoraša u Žepču da su ubijena 74 logoraša u žepačkom logoru – naveo je Ajanović.

U razgovoru za AA istakao je da je i kao pravnik, a i kao zastupnik u ukupno sedam mandata od parlamenta bivše Jugoslavije, nakon završetka ratnih sukoba u BiH uvijek tražio u poslaničkim pitanjima da mu se daju odgovori zašto se ne procesuiraju optuženici za ratni zločin u logoru u Žepču.

– Optuženo ih je 16. Ja sam u Zenici dao svoju izjavu na 74 sitno kucane strane bez proreda. I ne samo ja, nego brojni drugi logoraši pred Haškim tribunalom, upravo prije svega stavljajući u prvi plan žepački logor. Nikada nisam dobio odgovore izuzev u samom početku gdje su mi odgovarajući iz Tužilaštva BiH rekli da je to u toku i da će se provesti. Niz drugih procedura, sa drugih prostora u BiH je provedeno i pravosnažno presuđeno, a Žepče kao Žepče stoji. I to što se ne procesuiraju optuženici za zločin u logoru u Žepču ja nazivam zločinom pravosuđa i zločinom pravnih i pravosudnih institucija nad istinom i nad pravdom – zaključio je Ajanović.

Pravda nije zadovoljena

Ono što se dešavalo u logorima, stav je Ajanovića, konkretno u logoru u Žepču, je zločin nad logorašima, nevinim civilima prije svega.

– Ovo što se sada dešava je zločin nad pravdom i nad istinom. Mi nećemo moći doći do solucije, mi nećemo moći doći do modus vivendija, do života, suživota, do kohabitacije dok se ne utvrdi istina, na temelju istine pravda, a na pravdi konvencija da moramo zajedno živjeti kao što žive Francuzi i Nijemci jedni pored drugih, koji su kroz stoljeća ratovali na ovaj ili onaj način. Ovo što se sada dešava kada su logori u pitanju, ne samo žepački, ali Žepče je unikum, je paradigma bezobrazluka i nepravde, nesposobnosti pravosuđa ili smišljenog dogovora sa nekim faktorima između pravosuđa i nekih faktora da se nikada ne procesuiraju oni koji su optuženi za zločine u Žepču. Njih je 16, Ivo Lozančić je poginuo, međutim postoji niz drugih koji su optuženi, koji evo 20 i više godina nakon toga ne procesuiraju. To je nešto što zovem zločin nad pravdom, nad istinom – zaključio je Ajanović.

Ajanović smatra da pravda nije zadovoljena. Naglašava da u borbi za pravdu “imamo niz udruženja, udruga u okviru nevladinog sektora koji rade veoma, veoma značajne poslove”.

Ocjenjuje da se u posljednjih godinu – dvije u Srbiji dešavaju neki pomaci u smislu procesuiranja, u smislu ustanovljavanja istine i pravde prije svega zbog logora koji su bili na prostoru Srbije – Mitrovo Polje i Šljivovica.

– To su logori koje je organizirala država Srbija. Ona nije mogla biti po strani toga. Ne samo Srbija, nego i na prostoru Republike Hrvatske bilo je jako puno logora u kojima su bili zatočenici, uznici kako su ih nazivali, iz BiH, prije svega Bošnjaci. U logorima su bili pripadnici svih naroda u BiH, građana i ostalih, to govorim saglasno ustavnoj utemeljenosti svega toga. Najbrojniji logori su bili za Bošnjake. Procjene su otprilike da je 92 posto u logorima bilo Bošnjaka, šest posto Hrvata i oko dva posto Srba – naveo je Ajanović.

Država bez zakona o bivšim logorašima

Istakao je da se zalaže, i moli sve one druge faktore koji su bitni, koji to mogu, da se istraže svi logori, za sve građane, za sve pripadnike svih naroda i građana. Samo tako, ocjenjuje Ajanović, možemo doći do istine.

– Sjećam se, tada sam bio i poslanik u Saveznoj skupštini u Beogradu, Saveznoj Skupštini Jugoslavije, a bio sam i poslanik u Skupštini BiH da je predsjednik Komisije za ljudska prava u UN-u dr. Šerif Basjuni došao na prostor BiH. Na prostoru BiH proveo je više od 20 dana i ustanovio 683 logora u kojima su bili u najvećem broju Bošnjaci, preko 90 posto. Ja sam poslije toga, to je bio mart 1993. godine, u junu zarobljen i bio do 1996. u logorima – naveo je Ajanović.

Naglasio je da vjeruje da će Savez logoraša u BiH koji i sada djeluje i druge nevladine udruge i udruženja saglasno svojim programima, ciljevima i projektima uraditi ono što se od njih očekuje iako nemaju podršku vlasti. Ajanović navodi da upravo zbog toga što su nevladin sektor, nada se da će uz podršku nekih bitnih faktora iz međunarodne zajednice, kojima je stalo do istine, doći do relevantnih podataka o svemu i da će utjecati da se nađe još i onih 8.000 nestalih koji se vode i koje traži posebna državna komisija za nestale koja je ustanovljena i djeluje u Sarajevu.
Kitrona

#181 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:
Kitrona wrote:

Jasno je da je bilo dogovora i saveznistva hvo-vrs , na svim nivoima , od 1992-1995. Procitaj temu i vdijeces da sam naveo , od najvisih do najnizih nivoa saradnje, od politike pa do vojnika, od brigada pa do vojnika u rovu, od prebacivanja vojnika pa do prebacivanja logorasa. To sto ti negiras ja potpuno razumijem ali moze proci u nekoj birtiji u zapadnoj ercegovini ali ovdje ne.
Kao sto rekoh - Mostar, ABih, VRS, gradonacelnik, Mladic, o svemu obavjesten vrh ABiH... I jos izvor sami Bosnjaci sto ne iskljucuje mogucnost da je stvarnost bila i gora.

Treba li jos nesto reci?
titinpionir

#182 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
titinpionir wrote:
Kitrona wrote:

Jasno je da je bilo dogovora i saveznistva hvo-vrs , na svim nivoima , od 1992-1995. Procitaj temu i vdijeces da sam naveo , od najvisih do najnizih nivoa saradnje, od politike pa do vojnika, od brigada pa do vojnika u rovu, od prebacivanja vojnika pa do prebacivanja logorasa. To sto ti negiras ja potpuno razumijem ali moze proci u nekoj birtiji u zapadnoj ercegovini ali ovdje ne.
Kao sto rekoh - Mostar, ABih, VRS, gradonacelnik, Mladic, o svemu obavjesten vrh ABiH... I jos izvor sami Bosnjaci sto ne iskljucuje mogucnost da je stvarnost bila i gora.

Treba li jos nesto reci?
Treba: Travnik, Vares, Zepce, Kiseljak, Konjic,Bugojno, Tuzla, Bihac. hvo, vrs, politicki vrh hrhb, o svemu obavjesten Franjo i ispostava u Grudama.

Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prebacivala svoje jedinice preko teritorije koju je kontrolisala vrs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija predavala svoje polozaje vrs-u prema dogovoru ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prodavala naftu Srbima 1994 ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je vlada Republike Bosne i Hercegovine 1993 imala zajednicku sjednicu sa vladom tzv rs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija cuvala srpsku artiljeriju i tenkove u svojim sladistima da ih sakrije od UN ali nije.

I to je samo vrh lednog brijega kao sto se moze porocitati na temi a ti se uhvatio Mostara, reklo bi se Zapadni Mostar izgledao kao Hirosima a ono :
Ma kakvu incijativu, nisu se javljali, na njihov jedan metak mi bi ispalili milijun, najzanimljivija stvar je bila pogled na Mostar noću sa neke uzvisine, točno se vidi kuda se pružala linija bulevar - šantićeva..., ovamo na našoj strani svijetli ko las vegas, ulična rasvjeta, svjetleće reklame, kafići rade, auta po ulicama..., a sa druge strane totalni mrak, jedino svijetlo koje se moglo vidjeti to je neprestani bljeskovi detonacija...
Last edited by titinpionir on 17/12/2015 16:53, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#183 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Ali Kemal »

titinpionir wrote:
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prebacivala svoje jedinice preko teritorije koju je kontrolisala vrs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija predavala svoje polozaje vrs-u prema dogovoru ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prodavala naftu Srbima 1994 ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je vlada Republike Bosne i Hercegovine 1993 imala zajednicku sjednicu sa vladom tzv rs ali nije.
Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija cuvala srpsku artiljeriju i tenkove u svojim sladistima da ih sakrije od UN ali nije.

Vidis Kemale, Dzevade ,Milane ili kako se vec zoves, to sto je tebi normalno nije ustvari normalno.
Ako vec hoces da polemises, prvo treba da naucis da citas :oops:
Znaci, ja ne tvrdim kako ti to podmeces da je to sve normalno, nego kada se vodi takav jedan nenormalan rat, onda je tu sve normalno, tj nenormalno, ako iskljucis prvu premisu.
Nesto kao ono pravilo iz matematike sa predznakom ispred zagrade.

Npr. Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prodavala naftu Srbima 1994 ali nije.

Ne znam za naftu, ali se zna da su se prodavale cak i granate iz Pretisa, kao i da je cvjetala trgovina svim i svacim.

Narod izglasa nacionalne stranke i onda se cudi nenormalnim pojavama, ma hajde. :zzzz:
titinpionir

#184 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Ali Kemal wrote: Ako vec hoces da polemises, prvo treba da naucis da citas :oops:
Znaci, ja ne tvrdim kako ti to podmeces da je to sve normalno, nego kada se vodi takav jedan nenormalan rat, onda je tu sve normalno, tj nenormalno, ako iskljucis prvu premisu.
Nesto kao ono pravilo iz matematike sa predznakom ispred zagrade.

Npr. Da je bilo normalno vidio bi danas dokaze da je Armija prodavala naftu Srbima 1994 ali nije.

Ne znam za naftu, ali se zna da su se prodavale cak i granate iz Pretisa, kao i da je cvjetala trgovina svim i svacim.

Narod izglasa nacionalne stranke i onda se cudi nenormalnim pojavama, ma hajde. :zzzz:
A znas li da je je Armija prebacivala svoje jedinice u autobusima vrs preko teritorije vrs -a ?
A znas li da li je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs preko teritorije vrs-a ?
A znas li da li je Haris S. imao zajednicku sjednicu vlade sa Krajisnikom ?
A znas li da li je Armija cuvala artiljeriju i tenkove vrs u svojim skladistima da ih sakriju od UN ?
A znas li da je Armija predavala svoje polozaje vrs-u prema dogovoru sa njima ?
A znas li da su obavjestajci vrs-a sa dokumentima dobijenim od ARBIH, u uniformama dobijenim od ARBIH , u autima dobijenim od ARBIH 1995 obilazili polozaje hvo-a ?
A znas li da li je Armija 1995 , tajno ali zvanicno dostavljala podatke o hv-hvo srbima ?
A znas li da li je Armija pomagala srbima da ubace svoje diverzante u npr Grude kao sto je to hvo pomagao srbima u Tuzli ?

Znas li ista od toga pa da te granate iz Pretisa stavimo u isti kontekst kao i naftu na Kupresu oktobra 1994 pa da kazemo da je to normalno ?
Ali Kemal

#185 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Ali Kemal »

titinpionir wrote:Znas li ista od toga pa da te granate iz Pretisa stavimo u isti kontekst kao i naftu na Kupresu oktobra 1994 pa da kazemo da je to normalno ?
Polako, gdje si se zahajco, da se zaustavimo malo na granatama iz Pretisa, da li je to normalno?
strucnjak_kofol

#186 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by strucnjak_kofol »

dobar je ovaj izabrao nik , Titin pionir , vise bi mu odgovaralo mozda Alijin ,ali fakat je da nema gorih nacionalista od MultietniĆara ...
Kaligrafija

#187 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kaligrafija »

Bilo je svega, ne ponovilo se...zavisilo je samo, koliko je ko imao da plati...!

Kitrona

#188 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

Ne opravdavam, ne relativiziram ali ako se u 2. svjetskom ratu moglo desiti da se saveznici na istoj strani sa Wehrmachtom onda ne cude kojekakve kombinacije na Balkanu.

Kog zanima vise:

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_for_Castle_Itter
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#189 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Chmoljo »

strucnjak_kofol wrote:dobar je ovaj izabrao nik , Titin pionir , vise bi mu odgovaralo mozda Alijin ,ali fakat je da nema gorih nacionalista od MultietniĆara ...
smiri doživljaj :wink:
titinpionir

#190 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Ali Kemal wrote:
titinpionir wrote:Znas li ista od toga pa da te granate iz Pretisa stavimo u isti kontekst kao i naftu na Kupresu oktobra 1994 pa da kazemo da je to normalno ?
Polako, gdje si se zahajco, da se zaustavimo malo na granatama iz Pretisa, da li je to normalno?
Imao si isto takvih slucajeva u Bihacu srbi napadali a opet sa druge strane neki prodavali granate, u Starom Vitezu gdje je hvo napadao a opet su neki iz hvo-a prodavali municiju i hranu....cudno zar ne ali nisu to radili zbog zaradnje ili saveznistva sa istim ciljevima vec da bi izvukli iz zrtve sto vise mogu, para , informacija, neki rade ze obadvije strane pa ko pobijedi, to su bile anomalije, izuzeci a ne dio sistematske pomoci i saradnje. I zato se i gleda kontekst.

E sada kada sam ja tebi dogovorio na tebe je red pa da vidimo kakav je bio kontekst :

A znas li da je je Armija prebacivala svoje jedinice u autobusima vrs preko teritorije vrs -a ?
A znas li da li je Armija prebacivala zarobljenje civile hrvate u autobusima vrs preko teritorije vrs-a ?
A znas li da li je Armija cuvala artiljeriju i tenkove vrs u svojim skladistima da ih sakriju od UN ?
A znas li da su obavjestajci vrs-a sa dokumentima dobijenim od ARBIH, u uniformama dobijenim od ARBIH , u autima dobijenim od ARBIH 1995 obilazili polozaje hvo-a ?
A znas li da li je Armija 1995 , tajno ali zvanicno dostavljala podatke o hv-hvo srbima ?
A znas li da li je Armija pomagala srbima da ubace svoje diverzante u npr Grude kao sto je to hvo pomagao srbima u Tuzli ?

I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?
Last edited by titinpionir on 18/12/2015 09:12, edited 4 times in total.
titinpionir

#191 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:Ne opravdavam, ne relativiziram ali ako se u 2. svjetskom ratu moglo desiti da se saveznici na istoj strani sa Wehrmachtom onda ne cude kojekakve kombinacije na Balkanu.

Kog zanima vise:

I jel onda ovo " dokaz " da su svabe i Amerikanci bili saveznici u 2 SR ili neka anomalija koja ustvari ne znaci nista ?
Kitrona

#192 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:
Kitrona wrote:Ne opravdavam, ne relativiziram ali ako se u 2. svjetskom ratu moglo desiti da se saveznici na istoj strani sa Wehrmachtom onda ne cude kojekakve kombinacije na Balkanu.

Kog zanima vise:

I jel onda ovo " dokaz " da su svabe i Amerikanci bili saveznici u 2 SR ili neka anomalija koja ustvari ne znaci nista ?

A jel dokaz saveznistva to sto su HV+HVO isprasili VRS u zapadnoj Bosni?
titinpionir

#193 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
titinpionir wrote:

Kog zanima vise:

Nije,
vec je dokaz kada su citavo to vrijeme pomagali srbima na drugim podrucjima u BiH da ulaze na podrucje pod kontrolom Armije RBiH i da izvode razlicite akcije,
dokaz je kada su im davali podatke o kretanju, oruzju, broju jedinica Armije
dokaz je kada su sprijecili pojacanja iz ostalih Korpusa Armije RBIH kada je pomoc bila prijeko potrebna za 5 Korpus, i kada su na kraju dopustili prolaz zabranili su prolazak bilo kakvog teskog naoruzanja,
dokaz je srpsko prepustanje Jajca hv bez ispaljenog metka da ne bi Armija unisla prva a u isto vrijeme se borili protiv Armije u Donjem Vakuf, dokaz je akcija na vrat na nos preko Une i Save da ne bi slucajno Armija izasla na Savu,
dokaz je okupacija kod Martin Broda,
dokaz je zabrana povratka Bosnjacima u Jajce godinama poslije rata.
Sve je to dokaz sistematskih i dugorocnih djelovanja protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine.

A mogli su isprasiti samo onu 1/3 snaga vrs u zapadnoj Bosni jer je VRS drzao samo 1/3 svojih snaga prema hv na tom podrucju a 2/3 prema Armiji i pogotovo jer to nije bilo jedino podrucje gdje su srbi vodili borbe sa Armijom , za razliku od hv :wink:
Kitrona

#194 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote:
Kitrona wrote:
titinpionir wrote:

Nije,
vec je dokaz kada su citavo to vrijeme pomagali srbima na drugim podrucjima u BiH da ulaze na podrucje pod kontrolom Armije RBiH i da izvode razlicite akcije,
dokaz je kada su im davali podatke o kretanju, oruzju, broju jedinica Armije
dokaz je kada su sprijecili pojacanja iz ostalih Korpusa Armije RBIH kada je pomoc bila prijeko potrebna za 5 Korpus, i kada su na kraju dopustili prolaz zabranili su prolazak bilo kakvog teskog naoruzanja,
dokaz je srpsko prepustanje Jajca hv bez ispaljenog metka da ne bi Armija unisla prva a u isto vrijeme se borili protiv Armije u Donjem Vakuf, dokaz je akcija na vrat na nos preko Une i Save da ne bi slucajno Armija izasla na Savu,
dokaz je okupacija kod Martin Broda,
dokaz je zabrana povratka Bosnjacima u Jajce godinama poslije rata.
Sve je to dokaz sistematskih i dugorocnih djelovanja protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine.

A mogli su isprasiti samo onu 1/3 snaga vrs u zapadnoj Bosni jer je VRS drzao samo 1/3 svojih snaga prema hv na tom podrucju a 2/3 prema Armiji i pogotovo jer to nije bilo jedino podrucje gdje su srbi vodili borbe sa Armijom , za razliku od hv :wink:

Daj neki dokaz za svoje tvrdnje?

Mogu i ja nabrajat!

dokaz je da si napastvovao kornjaču
ni to ti nije bilo dosta pa si navalio na kozu
ni tu se nisi zaustavio nego si zaskočio i mazgu

itd...

P.S.

količina teksta te ne čini više intelektualno prisebnijim nego reference, pozivi na tvrdnje...
titinpionir

#195 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
Daj neki dokaz za svoje tvrdnje?

Mogu i ja nabrajat!

dokaz je da si napastvovao kornjaču
ni to ti nije bilo dosta pa si navalio na kozu
ni tu se nisi zaustavio nego si zaskočio i mazgu

itd...

P.S.

količina teksta te ne čini više intelektualno prisebnijim nego reference, pozivi na tvrdnje...
Moze, kada ti meni odgovoris na pitanja koja sam ranije postavljao , pa da krenemo od toga da li je bila ISTA saradnja kao hvo-vrs:

I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?
titinpionir

#196 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Dokumentovana saradnja u Varesu :

Image
Kitrona

#197 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Kitrona »

titinpionir wrote: I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?
Ako se referiras na suradnju HVO-VRS u tom periodu podsjecam te da je Washingtonski sporazum donesen ranije. Negdje pocetkom '94...
titinpionir

#198 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Kitrona wrote:
titinpionir wrote: I na sve ovo da dodamo : Da li Armija Republike Bosne i Hercegovine jednu akciju nije izvela na vrs i obratno 2 duge godine, od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 ?
Ako se referiras na suradnju HVO-VRS u tom periodu podsjecam te da je Washingtonski sporazum donesen ranije. Negdje pocetkom '94...
I znaci da je jos gore. I poslije tog sporazuma su sve do oktobra1994 direktno pomagali logisticki srpsku masineriju a sve do kraja rata i obavjestajno.

I vidim da namjerno ignorises sve one postove o sistematskoj saradnji i saveznistvu hvo sa srbima a nema ni odgovora na moja pitanja pa da vidimo jel bilo barem ista saradnja, cudi me a trudis se i te kako da nas ubijedis da su svi imali istu saradnju.

Ne obrati ti paznju na datum iz dokumenta o saradnji iz Varesa...septembar 1993 ;-) Obicno kvislinzi opravdavaju saradnju hvo -vrs u Varesu jel su ko fol morali to kada je Armija oslobodila Vares a koliko je poznato Armija je oslobodila Vares tek u novembru 1993. Znaci hvo gotovo 2 mjeseca prije nego sto su pocele borbe uspostavlja zvanicnu saradnju sa vrs-om na tom podrucju i sve to dokumentovano :thumbup:

I sto je najvaznije , dokumentovano se dokazuje da je saradnja bila organizovana na najvisim nivoima vlasti , nivo GS VRS-GS HVO !!
Last edited by titinpionir on 18/12/2015 16:19, edited 2 times in total.
Ali Kemal

#199 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by Ali Kemal »

titinpionir wrote:
Ali Kemal wrote:
Imao si isto takvih slucajeva u Bihacu srbi napadali a opet sa druge strane neki prodavali granate, u Starom Vitezu gdje je hvo napadao a opet su neki iz hvo-a prodavali municiju i hranu....cudno zar ne ali nisu to radili zbog zaradnje ili saveznistva sa istim ciljevima vec da bi izvukli iz zrtve sto vise mogu, para , informacija, neki rade ze obadvije strane pa ko pobijedi, to su bile anomalije, izuzeci a ne dio sistematske pomoci i saradnje. I zato se i gleda kontekst.

E sada kada sam ja tebi dogovorio na tebe je red pa da vidimo kakav je bio kontekst :

Dobro ba skrati, sta zelis da kazes?
Sta je poanta tvog pisanja?
titinpionir

#200 Re: Saradnja HVO-VRS U Bosni i Hercegovini 1992-95

Post by titinpionir »

Jos malo iz Varesa, sada je juli 1993:

Image
Post Reply