Mislim da je postenije ubit covjeka nego mu nasilno odredjivati hoce li imat potomstvo ili nece jer u oba slucaja nema potomstva. Sta mislis da bi ljudi tek tako na to pristali, tj. citav zivot da stvaraju neku vrijednost da bi ona na koncu presla u ruke drzave? Kako da ne moja ti, eee, kakvih bi tu pizdarija bilo, a vako bombardujes grad i ubijes 70k ko nista, i nema nikakvih posljedica. I jos se to kae kolateralna steta, a ti sto su to uradili vecinom budu herojiCherry-Cherry wrote:Upravo tako.medvjed23 wrote:nije isto.. ogromna je razlika između ne roditi se i roditi se pa biti lišen života..bolje je ne roditi se.
Reprodukcija
- triconja
#176 Re: Reprodukcija
- SaraFina
#177 Re: Reprodukcija
medvjed23 wrote:jasno.. kad ubiješ čovjeka, lišila si ga života.. kad odlučiš da ne napraviš dijete, to dijete nisi lišila ničega, jer koga nema i nikad ga nije bilo, ne može biti objekat lišavanja..
"lišiti" nije isto što i "ne lišiti", ni tehnički, ni subjektivno, ni objektivno, ni nikako..
A zašto se medo tvoje razmišljanje u vezi reprodukcije temelji isključivo na negativnosti?
Zar reprodukcija ne može biti pozitivna?Ima li išta ljepše nego donijeti na svijet drugo živo biće? Dio tebe i osobe koju voliš? Biće koje će u početku biti potpuno ovisno o tebi? A kasnije se učiti životu i samostalnosti? A ti ćeš to sve budno nadgledati
- triconja
#178 Re: Reprodukcija
Evo nesto na temu nekad davno sam gledo emisiju nesta u indiji idu po selima i ljudima nude da ih kastriraju i daju im cini mi se mikrovalnu, mikser i tako to i ima odziva. Ali caka je da to rade ljudima koji imaju vec troje cetvero djece i moze se to i opravdat nekako, ali da je humano nije.
Pa nije macka da kad ti dosadi sto se mora stalno parit da odes i kastriras je majka mu stara, nego covjek.
Pa nije macka da kad ti dosadi sto se mora stalno parit da odes i kastriras je majka mu stara, nego covjek.
- SaraFina
#179 Re: Reprodukcija
triconja wrote:Evo nesto na temu nekad davno sam gledo emisiju nesta u indiji idu po selima i ljudima nude da ih kastriraju i daju im cini mi se mikrovalnu, mikser i tako to i ima odziva. Ali caka je da to rade ljudima koji imaju vec troje cetvero djece i moze se to i opravdat nekako, ali da je humano nije.
Ma ne kastriraju bukvalno. Vazektomiju valjda urade?
- triconja
#180 Re: Reprodukcija
Ne sjecam se, samo znam da je metoda efikasna. Najvjerovatnije jest to.SaraFina wrote:triconja wrote:Evo nesto na temu nekad davno sam gledo emisiju nesta u indiji idu po selima i ljudima nude da ih kastriraju i daju im cini mi se mikrovalnu, mikser i tako to i ima odziva. Ali caka je da to rade ljudima koji imaju vec troje cetvero djece i moze se to i opravdat nekako, ali da je humano nije.
- SaraFina
#181 Re: Reprodukcija
triconja wrote:Ne sjecam se, samo znam da je metoda efikasna. Najvjerovatnije jest to.SaraFina wrote:triconja wrote:Evo nesto na temu nekad davno sam gledo emisiju nesta u indiji idu po selima i ljudima nude da ih kastriraju i daju im cini mi se mikrovalnu, mikser i tako to i ima odziva. Ali caka je da to rade ljudima koji imaju vec troje cetvero djece i moze se to i opravdat nekako, ali da je humano nije.
Pa dobro sad ako neko zbilja ima desetoro djece, koja su polugladna i nemaju osnovno za život, po nekoj logici ta osoba nije da ne zna isplanirati porodicu, nego je očigledno nemarna i neodgovorna. U takvim slučajevim treba ograničiti reprodukciju.
-
Fudo387
#182 Re: Reprodukcija
Nije, gledao sam i ja, otfikare mu ga sikiricom.SaraFina wrote:triconja wrote:Evo nesto na temu nekad davno sam gledo emisiju nesta u indiji idu po selima i ljudima nude da ih kastriraju i daju im cini mi se mikrovalnu, mikser i tako to i ima odziva. Ali caka je da to rade ljudima koji imaju vec troje cetvero djece i moze se to i opravdat nekako, ali da je humano nije.
Bas ce mu tamo u onoj djungletini sarafima jajnike stezat.
Panj, i bum. Evo ti televizor.
- SaraFina
#183 Re: Reprodukcija
Svašta. To je nečovječno. Užas.
Kako ljudi nastave živjeti nakon tih "zahvata"?
Last edited by SaraFina on 02/07/2018 23:32, edited 1 time in total.
- medvjed23
#184 Re: Reprodukcija
slažem se, ima dosta ljepote u tome.. recimo, meni je stiskanje obraščića buckastog djeteta jedna od ljepših aktivnosti koje iskusih.. takođe, uživao sam dok sam, radeći u lunaparku, pazio na debele bebane.. no, postoji bitna razlika između lijepog i ugodnog na jednoj te moralnog i razumnog na drugoj strani..SaraFina wrote:medvjed23 wrote:jasno.. kad ubiješ čovjeka, lišila si ga života.. kad odlučiš da ne napraviš dijete, to dijete nisi lišila ničega, jer koga nema i nikad ga nije bilo, ne može biti objekat lišavanja..
"lišiti" nije isto što i "ne lišiti", ni tehnički, ni subjektivno, ni objektivno, ni nikako..
A zašto se medo tvoje razmišljanje u vezi reprodukcije temelji isključivo na negativnosti?
Zar reprodukcija ne može biti pozitivna?Ima li išta ljepše nego donijeti na svijet drugo živo biće? Dio tebe i osobe koju voliš? Biće koje će u početku biti potpuno ovisno o tebi? A kasnije se učiti životu i samostalnosti? A ti ćeš to sve budno nadgledati
- SaraFina
#185 Re: Reprodukcija
medvjed23 wrote:slažem se, ima dosta ljepote u tome.. recimo, meni je stiskanje obraščića buckastog djeteta jedna od ljepših aktivnosti koje iskusih.. takođe, uživao sam dok sam, radeći u lunaparku, pazio na debele bebane.. no, postoji bitna razlika između lijepog i ugodnog na jednoj te moralnog i razumnog na drugoj strani..SaraFina wrote:medvjed23 wrote:jasno.. kad ubiješ čovjeka, lišila si ga života.. kad odlučiš da ne napraviš dijete, to dijete nisi lišila ničega, jer koga nema i nikad ga nije bilo, ne može biti objekat lišavanja..
Pa onaj " miris bebe ". Ulje i puderčić pomiješan sa nekim šamponom za kupanje. To je zbilja neprocjenjivo. Razum tu mi nikad ne bi igrao ulogu
-
Fudo387
#186 Re: Reprodukcija
Pa fino, gledaju televizor.SaraFina wrote:Svašta. To je nečovječno. Užas.
- SaraFina
#187 Re: Reprodukcija
Fudo387 wrote:Pa fino, gledaju televizor.SaraFina wrote:Svašta. To je nečovječno. Užas.
Ne izmišljaj budalaštinje
-
Fudo387
#188 Re: Reprodukcija
Ima na youtube, mrzi me da ti trazim link.SaraFina wrote:Fudo387 wrote:Pa fino, gledaju televizor.SaraFina wrote:Svašta. To je nečovječno. Užas.
Ne izmišljaj budalaštinje
- medvjed23
#189 Re: Reprodukcija
poželjno je da razum igra veliku ulogu kad se bavimo tuđim životima.. no, jasno mi je da on tu ulogu, na globalnom nivou, nikad neće dobiti..SaraFina wrote:
Pa onaj " miris bebe ". Ulje i puderčić pomiješan sa nekim šamponom za kupanje. To je zbilja neprocjenjivo. Razum tu mi nikad ne bi igrao ulogu
- SaraFina
#190 Re: Reprodukcija
Neka te žena odvede na odmor tamo
Te destinacije su popularne in USA 
- SaraFina
#191 Re: Reprodukcija
medvjed23 wrote:poželjno je da razum igra veliku ulogu kad se bavimo tuđim životima.. no, jasno mi je da on tu ulogu, na globalnom nivou, nikad neće dobiti..SaraFina wrote:
Postoje ljudi koji roditeljske obaveze do perfekcije izvrše. Zašto im uskratiti, ili zašto bi se sami odrekli potomstva?
Oni koji ne žele djecu to je pak njihov izbor.
Nažalost za život ne postoji garancija da roditelj može dijete od svega u żivotu zaštiti. A to nije ni normalno ni nužno.
Djetetu je nužno usaditi da bude samostalno, vrijedno, karakterno i što je najvažnije da se samo izbori za sebe u budućnosti.
To su roditeljske dužnosti. Garancija za sreću nije certifikat i ne postoji niko, pa ni roditelj ko takvo što može izdati.
Nego na temeljima se čvrstim i porodičnim vrijednostima gradi čvrsta i samostalna osoba koja će umjeti da se izbori sa životnim nedaćama.
- triconja
#192 Re: Reprodukcija
Kae rad, red i disciplinaSaraFina wrote: Postoje ljudi koji roditeljske obaveze do perfekcije izvrše. Zašto im uskratiti, ili zašto bi se sami odrekli potomstva?
Nažalost za život ne postoji garancija da roditelj može dijete od svega u żivotu zaštiti. A to nije ni normalno ni nužno.
Djetetu je nužno usaditi da bude samostalno, vrijedno, karakterno i što je najvažnije da se samo izbori za sebe u budućnosti.
To su roditeljske dužnosti. Garancija za sreću nije certifikat i ne postoji niko, pa ni roditelj ko takvo što može izdati.
Nego na temeljima se čvrstim i porodičnim vrijednostima gradi čvrsta i samostalna osoba koja će umjeti da se izbori sa životnim nedaćama.
- medvjed23
#193 Re: Reprodukcija
da se razumijemo, antinatalizam nikad neće biti masovno prihvaćen.. antinatalisti nemaju ni mogućnosti, a, koliko ja znam, ni želje da svoje ideje sprovedu silom.. krajnji domet antinatalista je dobronamjeran savjet.. na stranu ideje, donekle bliske antinatalizmu i usmjerene, ne ka potpunom prestanku, već ka ograničavanju reprodukcije..SaraFina wrote:medvjed23 wrote:poželjno je da razum igra veliku ulogu kad se bavimo tuđim životima.. no, jasno mi je da on tu ulogu, na globalnom nivou, nikad neće dobiti..SaraFina wrote:
Postoje ljudi koji roditeljske obaveze do perfekcije izvrše. Zašto im uskratiti, ili zašto bi se sami odrekli potomstva?
taj pristup o kojem ti pričaš.. razumijem zašto ti misliš kako misliš, al ja svejedno mislim drugačije.. mislim da je moralnije ne ulaziti u nešto što može završiti katastrofalno (za drugu, ni krivu ni dužnu osobu), nego ući u to, pa se svim silama, moguće uzalud, truditi da se katastrofa izbjegne.. šanse da moji postupci dovedu do (tuđeg) života punog patnje su u prvom slučaju 0%, a u drugom, naprimjer, 10%.. što se mene tiče, izbor je jasan, a rizik nepotreban i neprihvatljiv.. kad je jedan život uništen, sjeban, rastrgan na komade, slaba je utjeha u tome što u lancu događaja koji su doveli do užasa postoji neko ko je imao dobre namjere..
- triconja
#194 Re: Reprodukcija
E vidis, to je posteno, znaci nek svak odluci svojevoljno bez ikakvih prijetnji a bogami ni nagrada hoce li ili nece imat djecemedvjed23 wrote: da se razumijemo, antinatalizam nikad neće biti masovno prihvaćen.. antinatalisti nemaju ni mogućnosti, a, koliko ja znam, ni želje da svoje ideje sprovedu silom.. krajnji domet antinatalista je dobronamjeran savjet.. na stranu ideje, donekle bliske antinatalizmu i usmjerene, ne ka potpunom prestanku, već ka ograničavanju reprodukcije..
- medvjed23
#195 Re: Reprodukcija
ja opet kažem, nek svako - mirne savjesti i, ako mu tako prahne, bez razmišljanja - odluči šta god hoće, sve dok odlučuje o svom i samo svom životu.. no, kad su u pitanju odluke koje se tiču tuđih života, poželjno je u njih udrobiti razuma, morala, opreza..
- medvjed23
#197 Re: Reprodukcija
There was a young man of Cape Horn
Who wished that he had never been born;
And he wouldn’t have been
If his father had seen
That the tip of the rubber was torn.
- Ramzess Veliki
#198 Re: Reprodukcija
Odvedu ga majstoru, skine gace, stane na kanal i majstor uzme dvije cigle ...triconja wrote:Ne sjecam se, samo znam da je metoda efikasna. Najvjerovatnije jest to.SaraFina wrote:
- SaraFina
#199 Re: Reprodukcija
medvjed23 wrote:da se razumijemo, antinatalizam nikad neće biti masovno prihvaćen.. antinatalisti nemaju ni mogućnosti, a, koliko ja znam, ni želje da svoje ideje sprovedu silom.. krajnji domet antinatalista je dobronamjeran savjet.. na stranu ideje, donekle bliske antinatalizmu i usmjerene, ne ka potpunom prestanku, već ka ograničavanju reprodukcije..SaraFina wrote:
taj pristup o kojem ti pričaš.. razumijem zašto ti misliš kako misliš, al ja svejedno mislim drugačije.. mislim da je moralnije ne ulaziti u nešto što može završiti katastrofalno (za drugu, ni krivu ni dužnu osobu), nego ući u to, pa se svim silama, moguće uzalud, truditi da se katastrofa izbjegne.. šanse da moji postupci dovedu do (tuđeg) života punog patnje su u prvom slučaju 0%, a u drugom, naprimjer, 10%.. što se mene tiče, izbor je jasan, a rizik nepotreban i neprihvatljiv.. kad je jedan život uništen, sjeban, rastrgan na komade, slaba je utjeha u tome što u lancu događaja koji su doveli do užasa postoji neko ko je imao dobre namjere..
Ne postoji garancija za sreću i poštedu, od životnih nedaća u životu. Nažalost!
Roditelj sa svoje strane, najviše što može učiniti je da dijete pripremi za životne nedaće i kako da se izbori s njima. Takodjer za svog života, može i treba pružiti svu moguću potporu djetetu, u njegovim odlukama, usponima ili padovima.
A taj paničan strah koji ti nazivaš antinatalizmom, da ćeš drugoj osobi koju doneseš na svijet prouzročiti patnje i nedaće je strah od odgovornosti na neki način? Ti jednostavno, čini mi se bojiš se odgovornosti i neuspjeha, koje tvom budućem potomstvu mogu prouzročiti životne nedaća? Ili sebe da ćeš na neki način zakazati kao roditelj? Obzirom da ne može ni Bog izdati garanciju za sreću i da je život rizik, ne vidim zašto zazireš od roditeljstva? Shvati da krivnja ne može biti na tebi za nešto u budućnosti što možebit negativno se iznjedri kroz život. A možda i ne.
Po mom mišljenju bitno je da ti nikad ne budeš uzrok patnje i boli svom djetetu, i da uvjek daš maksimum od sebe po tom pitanju. A na tok života ne možeš utjecati. Medjutim, kao što rekoh možeš ublažavati potporom neuspjehe, padove, davati savjete u nedoumicama bez pritiska i sl.
I to je sasvim u redu i dovoljno. To je uloga roditelja. Uloga roditelja nije da 100% zaštiti dijete od vanjskih utjecaja. Lomova i padova. Pa i životinje mladunčad "uče samostalnosti" lovu hrane, odbrani od jačih grabežljivaca i sl. U biti to je i kod ljudi slično. Odgoj, radne navike i škola, fakultet i postepeno stjecanje samostalnosti a onda rad i život. Pa porodica. Ciklus.
Ako usporediš radost pri stvaranju novog života i svoju ulogu zaštitnika kroz djetinjstvo, rano mladalaštvo, te općenito život, ti svoju ulogu i ako 70% uspiješ obaviti uspješno to je ipak nešto veliko.. Oni 30% kompenziraće se već
Ali čvrsti temelji iz kuće, djetinjstva i mladosti su preduvjet za prebroditi životne prepreke kasnije, koje te snadju u životu.
Ako taj dio nije sporan ja ne vidim zašto bi dijete a kasnije i odrasla osoba donešena na ovaj svijet uopće patila.
E sad zakazati kao roditelj ili postati roditelj stjecajem okolnosti, bez motovacije i rada i truda. .. sigurno će djetetu prouzročiti patnje i nedaća kroz život. Situacije koje će teško ili nikako rješavati i sl.
- medvjed23
#200 Re: Reprodukcija
garancija sreće ne postoji, ali garancija izbjegavanja nesreće postoji.. s tim na umu, ponoviću jedan citat:SaraFina wrote:
Ne postoji garancija za sreću i poštedu, od životnih nedaća u životu. Nažalost!

ne bih ja to nazvao strahom, pogotovo ne paničnim.. radi se naprosto o svijesti o odgovornosti koju roditelj nosi, jer zna ili barem ima mogućnost da sazna na kakav svijet donosi dijete.. ako sam ja nekoga, ni krivog ni dužnog, gurno u prostor gdje je patnja vrlo vjerovatna i ako je tog nekog, u tom prostoru, patnja pogodila, onda je deplasirana moja tvrdnja da ja s tim nemam ništa i da krivnja nije na meni.. ja sam, bez sumnje, jako bitan dio lanca uzroka koji se pruža do patnje i zbog iste nosim dobar dio krivnje.. taj dio mogu umanjiti, ali ne i zatrti ako se potrudim da patnju ublažim..SaraFina wrote:A taj paničan strah koji ti nazivaš antinatalizmom, da ćeš drugoj osobi koju doneseš na svijet prouzročiti patnje i nedaće je strah od odgovornosti na neki način? Ti jednostavno, čini mi se bojiš se odgovornosti i neuspjeha, koje tvom budućem potomstvu mogu prouzročiti životne nedaća? Ili sebe da ćeš na neki način zakazati kao roditelj? Obzirom da ne može ni Bog izdati garanciju za sreću i da je život rizik, ne vidim zašto zazireš od roditeljstva? Shvati da krivnja ne može biti na tebi za nešto u budućnosti što možebit negativno se iznjedri kroz život. A možda i ne.
Po mom mišljenju bitno je da ti nikad ne budeš uzrok patnje i boli svom djetetu, i da uvjek daš maksimum od sebe po tom pitanju. A na tok života ne možeš utjecati. Medjutim, kao što rekoh možeš ublažavati potporom neuspjehe, padove, davati savjete u nedoumicama bez pritiska i sl.
to me vraća već spomenutom samozavaravanju.. dobar dio ljudi je sklon precijeniti mjeru u kojoj čovjek kroji svoj život.. olako zanemarujemo brojne okolnosti mimo naše kontrole koje čak i djetetu najboljih i najprivilegovanijih roditelja mogu nametnuti nesnosnu patnju.. kao što si rekla, garancija sreće ne postoji i život je rizik ili, drugačije rečeno, kocka.. ja ni u jednom momentu ne sporim da je čovjek slobodan da se kocka sa svojim životom.. međutim, kockanje sa tuđim životom je, ako ne pravno, onda sigurno moralno sporno..SaraFina wrote:Ali čvrsti temelji iz kuće, djetinjstva i mladosti su preduvjet za prebroditi životne prepreke kasnije, koje te snadju u životu.
Ako taj dio nije sporan ja ne vidim zašto bi dijete a kasnije i odrasla osoba donešena na ovaj svijet uopće patila.