pa pisite normlano, a ne sa stavom bivsih radiklanih vjernikakerima1 wrote:Sada je rijec o islamu, otvori druge teme o ispravnosti krscanstva i judeizma pa ces nas cuti.pa to i jeste problem, budete vjerni u jednoj religiji i ucite o drugim religijma skljucivo iz kutka Islama
Isus u krscanstvu nije ista osoba Isa u Islamu , mislim pricate o istom covjeku , ali na potpuno drugaciji nacin
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Connaisseur Karlin
#176 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Connaisseur Karlin
#177 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Islam je u Bosnu dosao iz Turske , a ne iz Arabije , znaci obicaji konzumiranja alkohola su bili drugacijivaljuga wrote: Ma ja ba,Allah je vjerovatno rekao da svima zabranjuje alkohol osim na balkanu.Na balkanu more kako se kome digne.
najlakse je praviti glupe sale
- insomnia78
#178 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Znaci da bahnuse Kinezi sad bi klopali mačkeConnaisseur Karlin wrote:Islam je u Bosnu dosao iz Turske , a ne iz Arabije , znaci obicaji konzumiranja alkohola su bili drugacijivaljuga wrote: Ma ja ba,Allah je vjerovatno rekao da svima zabranjuje alkohol osim na balkanu.Na balkanu more kako se kome digne.![]()
- Connaisseur Karlin
#179 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
pa napisi, tko ti braniTLR wrote:Treba biti do kraja korektan i prikazati cijelu priču.
i ja sma napisala svoje misljenje
hajde, da cujem, sto je tvoje misjenje, sto tebe konkretno muci
- Connaisseur Karlin
#180 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
sad je kasno, ali to ne sprecava muslimana da ode u Kinu i proba macke , nece ga to istjerati iz Islamainsomnia78 wrote:Znaci da bahnuse Kinezi sad bi klopali mačkeConnaisseur Karlin wrote:
Islam je u Bosnu dosao iz Turske , a ne iz Arabije , znaci obicaji konzumiranja alkohola su bili drugaciji![]()
- insomnia78
#181 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa kad nece Vlahov ne ce ni macka sigurno
- Diwan
#182 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Connaisseur Karlin wrote:pa pisite normlano, a ne sa stavom bivsih radiklanih vjernikakerima1 wrote:Sada je rijec o islamu, otvori druge teme o ispravnosti krscanstva i judeizma pa ces nas cuti.pa to i jeste problem, budete vjerni u jednoj religiji i ucite o drugim religijma skljucivo iz kutka Islama
Isus u krscanstvu nije ista osoba Isa u Islamu , mislim pricate o istom covjeku , ali na potpuno drugaciji nacinsad samo pisete kao radiklani nevjernici
u oba slucaja slabo korsitite znanje i isrenost, a vise koristite bijes i inat
-
kerima1
#183 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Daj ba ti il ne citas il si drska i vazno da sta bilo napises.Connaisseur Karlin wrote:pa pisite normlano, a ne sa stavom bivsih radiklanih vjernikakerima1 wrote:Sada je rijec o islamu, otvori druge teme o ispravnosti krscanstva i judeizma pa ces nas cuti.pa to i jeste problem, budete vjerni u jednoj religiji i ucite o drugim religijma skljucivo iz kutka Islama
Isus u krscanstvu nije ista osoba Isa u Islamu , mislim pricate o istom covjeku , ali na potpuno drugaciji nacinsad samo pisete kao radiklani nevjernici
u oba slucaja slabo korsitite znanje i isrenost, a vise koristite bijes i inat
Ono sto Dadinjo pise je znanje al mocno.
- Diwan
#184 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa ne može vehabijsko-radikalni um I mentalitet biti drugačiji - samo presvlači jednu odječu sa drugom, a suština I pozadina je ista – mentalna zatucanost I odsustvo ikakvog logičkog I kritičkog mišljenja. Ja to nazivam transformers vehabijama . jednom vehabija uvijek vehabija.
- valjuga
#185 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ovo što sam napisao uopšte nije šala.Connaisseur Karlin wrote:Islam je u Bosnu dosao iz Turske , a ne iz Arabije , znaci obicaji konzumiranja alkohola su bili drugacijivaljuga wrote: Ma ja ba,Allah je vjerovatno rekao da svima zabranjuje alkohol osim na balkanu.Na balkanu more kako se kome digne.![]()
I najlakše je imat tako glupa razmišljanja.
- Connaisseur Karlin
#186 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
poanta je: kad bi se za svaki detalj ljudi izbacivali iz religije, danas ne bi bilo vise vjernika ni religijainsomnia78 wrote:Pa kad nece Vlahov ne ce ni macka sigurno
svako vjeruje u svojoj religiji onako zna moze i umije , ja tu nne vidim probem ako osoba svojim vjerovanjem ne ugorzava sebe i druge
religije su nekad pisale o alkoholizmu i ovisnosti,jer tad nije bilo doktora medicine koji ze napisati zurnal i predati rad nepismenom pucnastvu
religije su tad imale ulogu u svakoj pori drustva, one su imale ulogu odrzavanja egzistencije zajednice , jer su clanoci zajednice bili na takvom stupnju razvoja svijesti i znanja
sto misli i kaze danasnji klerk je iskljucivo misljenje jedne grupe, ali njihov utjecaj ne moze eliminirati reforme unutar svoje religije
- insomnia78
#187 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Odvadi. Pa koji ce nam onda religija. Neka svako odredjuje sebi
- Connaisseur Karlin
#188 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
kerima1 wrote:
Daj ba ti il ne citas il si drska i vazno da sta bilo napises.
dadinjo ima utjecaj na tebe, jer moje znanje primjeti da dadinjo ima problem, a to je, on je svijsetan da zna, ali nije svijestan sto ja znam
moze on tebi prodavati takvu pricu, ali ne moze meni
Last edited by Connaisseur Karlin on 08/02/2018 21:29, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#189 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
znam da si bistar , zato se ne pravi luckast: mucni glavom i odgovori sebi,zasto religije danas postojeinsomnia78 wrote:Odvadi. Pa koji ce nam onda religija. Neka svako odredjuje sebi
- insomnia78
#190 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Da imamo dje uhljebiti ove svrsenike teoloskih fakulteta?
-
kerima1
#191 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
A nismo te prepoznali odma svemocna zeno.Connaisseur Karlin wrote:kerima1 wrote:
Daj ba ti il ne citas il si drska i vazno da sta bilo napises.
dadinjo ima utjecaj na tebe, jer moje znanje primjeti da dadinjo ima problem, a to je, on je svijsetan da zna, ali nije svijestan sto ja znam![]()
moze on tebi prodavati takvu pricu, ali ne moze meni
A Dadinjo mi sad dodje ko poslanik slijedim ga kako si samo sveznajuca pa znas
- Connaisseur Karlin
#192 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
tako je, i da sirotinja hrani dalilame dzaba na tibetu, svi sretniinsomnia78 wrote:Da imamo dje uhljebiti ove svrsenike teoloskih fakulteta?
sad seuozbilji, postoji tu niz faktora, nisma ni ja ljubitelj raznih oblika izrabljivanja religija, a nisma ni ljubitelj ni kad me drzava pravi budalom
lakse je po religijama izbaciti bijes, umjesto ka drzavama
- Connaisseur Karlin
#193 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
primjetim opet jedna vas zajdencki sideffect: opet tezis nekakvom grupisanju i borbi protivh drugih i drugacijihkerima1 wrote:A nismo te prepoznali odma svemocna zeno.Connaisseur Karlin wrote:
dadinjo ima utjecaj na tebe, jer moje znanje primjeti da dadinjo ima problem, a to je, on je svijsetan da zna, ali nije svijestan sto ja znam![]()
moze on tebi prodavati takvu pricu, ali ne moze meni![]()
A Dadinjo mi sad dodje ko poslanik slijedim ga kako si samo sveznajuca pa znas
drugi sideeffect, ti ne znas razmislajti bez prethodnog odobreanj tvojih autoriteta
- Diwan
#194 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Poenta svih ovakvih I sličnih tema I pisanja nije da se kritički osvrne na date teme I pokuša doći do istine u moru dogmatskih I kvazi religijskih učenja I tefsira, nego da se ocrni određeni system bez da se ponudi valjan kontra odgovor. Primjer je tema o Poslaniku a.s. I sva ta priča oko Aiše I njenih godina, koja se nastavlja kroz druge teme. Iako postoje drugačija mišljenja I dokazi, isti se drže svojih uvjerenja jer bez tih uvjerenje ne bi mogli ni pisati to što pišu.
S tim pod ruku ide I kukavičko-izdajnička klika hodža I uleme koji ni po koju cijenu ne žele odstupiti od svetosti tekstova na kojima su I izgradili svoju lažnu religiju. Nitko ne sječe granu na kojoj sjedi.
U slučaju jednih I drugih istina nije prioritet nego očuvanje I zastupanje raznoraznih agendi I osječanja.
Kako to da nitko od drugih tzv. ‘islamskih’ veličina nije imao slučaj ‘Aiša’ … npr. Omer, Osman, Muavija, Ebu Bekr I drugi. Pametnom dosta.
Kao što kaže ajet, ‘Vama sinovi a Bogu kćeri’ . Ljudi koji nisu imali svjetla za vrijeme ili prije ‘islama’, ne mogu ga imati ni sada.
S tim pod ruku ide I kukavičko-izdajnička klika hodža I uleme koji ni po koju cijenu ne žele odstupiti od svetosti tekstova na kojima su I izgradili svoju lažnu religiju. Nitko ne sječe granu na kojoj sjedi.
U slučaju jednih I drugih istina nije prioritet nego očuvanje I zastupanje raznoraznih agendi I osječanja.
Kako to da nitko od drugih tzv. ‘islamskih’ veličina nije imao slučaj ‘Aiša’ … npr. Omer, Osman, Muavija, Ebu Bekr I drugi. Pametnom dosta.
Kao što kaže ajet, ‘Vama sinovi a Bogu kćeri’ . Ljudi koji nisu imali svjetla za vrijeme ili prije ‘islama’, ne mogu ga imati ni sada.
-
kerima1
#195 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne treba ti to jer nekim ljudima ne mozes unisitit saopouzdanje il im nabiti komlekse.ja sam dosla do svojih razmisljanja prije nego se Dadinjo pojavio na forumu.A ne grupisem se moj realni svijet je satkan od dobrih ljudi svih vjera i nevjera.Connaisseur Karlin wrote:primjetim opet jedna vas zajdencki sideffect: opet tezis nekakvom grupisanju i borbi protivh drugih i drugacijihkerima1 wrote:A nismo te prepoznali odma svemocna zeno.Connaisseur Karlin wrote:
moze on tebi prodavati takvu pricu, ali ne moze meni![]()
A Dadinjo mi sad dodje ko poslanik slijedim ga kako si samo sveznajuca pa znas![]()
drugi sideeffect, ti ne znas razmislajti bez prethodnog odobreanj tvojih autoriteta
nastavi sa uvredama ispusi se draga
- Connaisseur Karlin
#196 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
narano da nema zdrave kritikeDiwan wrote:Poenta svih ovakvih I sličnih tema I pisanja nije da se kritički osvrne na date teme I pokuša doći do istine u moru dogmatskih I kvazi religijskih učenja I tefsira, nego da se ocrni određeni system bez da se ponudi valjan kontra odgovor. Primjer je tema o Poslaniku a.s. I sva ta priča oko Aiše I njenih godina, koja se nastavlja kroz druge teme. Iako postoje drugačija mišljenja I dokazi, isti se drže svojih uvjerenja jer bez tih uvjerenje ne bi mogli ni pisati to što pišu.
zato sma ja dodala komnatar za Mariju, kao da Bog nije mogao udahnuti svoj duh zeni od 20 godina , jel tako , no ,netko ce reci, pa Bog je imao razlog, sto je totalno bezveze zakljucak, jer od toliko zena na Planeti, eto Bog odluci zaceti djete od 13 godina; to je samo indikator kako ljudi nelogicno razmisljaju i to najcsece iz dva razloga, ne koriste pravilno mozak ili ne zele priznati da razumijeu radi vlastite sujete
- MarlboroGold
#197 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Problem religija i leži u tome što daju "odgovore" na sva pitanja i to obično bude "jer je Bog tako odredio". Zar je ljude sramota ili nemaju hrabrosti reći da ne znaju?
- seln
#198 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sjecam se ko da je bilo danas: ekskurzija, osamdeset i neke, mi sjedimo u sobi i cjevcimo neki stock...
u sobu ulijece Medo, ono, klizeci na koljena ko fudbaler kad ga spuca izvan kaznenog prostora, mlataranje pesnicama i vice:
"ljudi, jebo sam... jesam, majke mi, jebo sam"
za njim ulijece njegov haver (ime sam zaboravi) i vise "jeste ljudi, majke mi, ja sam vidio"
Cemu ova elegicna crtica iz moje mladosti? Pa, ovi haveri koji nas prosvjetljuju me pomalo podsjecaju na to: ulete na teren klizecim, mlataraju pesnicama i vicu "ljudi, spoznao sam pravu istinu... jesam, ljudi, majke mi"...
a za njima haver/haverica koji vicu "jeste ljudi, majke mi, ja sam vidio/vidjela".
Malo je ofirno sto su to pocesto likovi koji su prije par godina bili rigidni "vjernici", naspram kojih je rahmetli Joseph Barchich bio ko Richard Dawkins.
Njima je to zapravo moda. Sta se nosi ove sezone? Agnosticizam!
Sljedece sezone ce se nositi nesto drugo: scientology, nihilizam, skepticizam, vicca religija... ima toga, mashallah.
u sobu ulijece Medo, ono, klizeci na koljena ko fudbaler kad ga spuca izvan kaznenog prostora, mlataranje pesnicama i vice:
za njim ulijece njegov haver (ime sam zaboravi) i vise "jeste ljudi, majke mi, ja sam vidio"
Cemu ova elegicna crtica iz moje mladosti? Pa, ovi haveri koji nas prosvjetljuju me pomalo podsjecaju na to: ulete na teren klizecim, mlataraju pesnicama i vicu "ljudi, spoznao sam pravu istinu... jesam, ljudi, majke mi"...
a za njima haver/haverica koji vicu "jeste ljudi, majke mi, ja sam vidio/vidjela".
Malo je ofirno sto su to pocesto likovi koji su prije par godina bili rigidni "vjernici", naspram kojih je rahmetli Joseph Barchich bio ko Richard Dawkins.
Njima je to zapravo moda. Sta se nosi ove sezone? Agnosticizam!
Sljedece sezone ce se nositi nesto drugo: scientology, nihilizam, skepticizam, vicca religija... ima toga, mashallah.
-
dadinjo33
-
dadinjo33
#200 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Povukli pecinske vlage, budala do budaleseln wrote:Sjecam se ko da je bilo danas: ekskurzija, osamdeset i neke, mi sjedimo u sobi i cjevcimo neki stock...