Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hadzinicasa

#176 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by hadzinicasa »

Muhamed Đakmić wrote:Ja sam davno rekao, reformisati i svesti onaj fakultet na 15 predmeta koji će se izučavati po cijelu godinu i možda stvoriš stvarno kvalitetan kadar. Kvantitativni modeli, finansijsko računovodstvo, kvantitativna metode i operaciona istraživanja te statistika, to su ozbiljni predmeti koji trebaju biti baza svega.

Deset menadžmenta i deset marketinga je smiješno, to je prodavanje obične ublehe. Marketing i menadžment, dalje dijeljenje od toga nije potrebno.

Uvod u ekonomiju, pa mikroekonomija i makroekonomija, pa dalje dijeljenje oba predmeta. Također nepotrebno. Itd itd, reforma strašna bi se mogla sprovesti.
prinosi vrijednosnih papira, risk-adjusted pricing, analize optimizacije portfolia, big data mining, etc etc...

ali generalno, fakultet te ne moze pripremiti "posao" u kojoj god bransi s njim da se zaposlis. moze ti dati osnove znanja i razumijevanja, alat za rad.... ostalo je do tebe. a onda opet, sve to i bez fakulteta, ako zelis mozes nauciti. fakultet u Tom smislu onda postaje ulaznica na jedan visi pocetni nivo.
ultima_palabra

#177 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by ultima_palabra »

Muhamed Đakmić wrote:Naravno da je teško, kad im niko ne pruža šansu da se razviju nakon završetka fakulteta, a taj fakultet je smiješan jer je prvenstveno baziran na proizvodnji i prodaji marketing/menadžment ublehe.
Jedna dobra stvar je neka širina izbora... moj jaran godinama ne radi klasično 8-16, ali radi računovodstvo za 5-6 manjih firmi, plus položio za sudskog vještaka i poznaje nekih advokata pa ga oni zatrpaju slučajevima. Izađe na vrlo dobru platu.
dozadnjekapi

#178 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by dozadnjekapi »

Beskorisnog fakulteta sigrno nema, samo beskorisnog studiranja. Ne zna šta da upise, pa daj /pravo/ekonomija/političke ... ko je kriv? Roditelji koji nisu usmjerili djecu. Što se kvalitete tiče, tržište nauke je otvoreno, pa studenti mogu da biraju zemlju i studij koji žele. Da to puno košta, to je druga stvar. Ne može položiti ispit, pa onda je priča o korupciji lošem obrazovanju i dr. Ako ti se ne sviđa, ideš tamo gdje će ti biti dobro.
djkurt

#179 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by djkurt »

cyprus wrote:
Tomahawk11 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Hirurzi svi uzimaju i sa strane. Sve koverte po par stoja km. Inace i medicinskim radnicima se svim uleti nekako. Neko poklonom neko parom. Znas ono de pripazi malo, a slabo pripazi.
Tu je dosta i krivice naroda. Kaže amidža tako htio dati kovertu doktoru u Austriji, kakvi, ovaj se izgubio, nije smio uzeti, nema šanse.
Kod nas kome god se ide, doktoru, u opštinu, advokatu, daidži, komšiji, to se vuku kese, nose peškeši, koverte se guraju....e, onda kuknjava kako niko ništa neće da završi bez mita, pa to je mito naš narodni običaj :mrgreen:
Nije to - ima krivice i naroda... Tu je 90% krivice naroda, a 10% onoga ko uzima... Jer u 90% slučajeva "narod" ponudi i prije nego ga neko upita...
istina, meni se desilo na poslu upravo to, neki stariji covjek me zamolio da u popunim neki formular, tj da vidim sta i kako treba, kad sam za 10 minuta zavrsio sve vadi cojk petobanku i onako mrtav hladan mi je pruža, ja ga blehno onako začuđeno i laganim glasom reknem da nema potrebe to mi je dužnost. :-) :-) :-) :-) :-) :-)
ExNihilo

#180 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by ExNihilo »

Lice i naličje iste bolesti. Nema ovi/oni.
Nadzorna_ploca

#181 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Nadzorna_ploca »

Valjda je cilj da omladina ostaje ovdje i razvija se intelektualno, naucno, kulturoloski i na svaki drugi nacin.
Ali premalo smo mi trziste i sve je jasnije da i bez obzira na odliv ljudi tesko je jer posla ima vrlo malo. Bas u zadnjih mjesec dana intenzivno pratim posao.ba i potrebe za diplomiranim ekonomistom su mizerne u Tuzlanskom kantonu. Vozac, prodavac, montazer..sve je potrebnije.
Poceo sam uciti njemacki prije 3 mjeseca a planiram i polagati za certificiranog racunovodju pa vidjeti cemo hoce li se otvoriti sta sa tim.
ExNihilo

#182 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by ExNihilo »

Osnovni problem je taj što je fakultet ekonomije suštinski nepotreban ovakvom tržištu. Dakle, sve i kada bi se nastavni plan i program fokusirao isključivo na savremene trendove tržišta rada, poput kvantitativnih metoda i/ili DS, kome i čemu? Na prste jedne ruke možeš prebrojati firme koje se bave time u BiH.

Nama treba fakultet knjigovodstva, kancelarijske administracije, obračuna plaća i poreskih bilansa. Jer tržište je na tom nivou.
statixx

#183 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by statixx »

Ima i kod nas pozitivnih primjera, ali su rijetki. Evo ja znam dva momka koji su zavrsili ekonomiju, jedan je upao u WB, a sada je u sjedistu u Washingtonu, drugi u Deloitte, a sad je u Dubaiu radi za drugu firmu, plata oko 10 000 EUR.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#184 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote:Osnovni problem je taj što je fakultet ekonomije suštinski nepotreban ovakvom tržištu. Dakle, sve i kada bi se nastavni plan i program fokusirao isključivo na savremene trendove tržišta rada, poput kvantitativnih metoda i/ili DS, kome i čemu? Na prste jedne ruke možeš prebrojati firme koje se bave time u BiH.

Nama treba fakultet knjigovodstva, kancelarijske administracije, obračuna plaća i poreskih bilansa. Jer tržište je na tom nivou.
i predmet metodi kontemplacije u poreznim ispostavama.
Tomahawk11
Globalni moderator

#185 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Tomahawk11 »

ExNihilo wrote:Osnovni problem je taj što je fakultet ekonomije suštinski nepotreban ovakvom tržištu. Dakle, sve i kada bi se nastavni plan i program fokusirao isključivo na savremene trendove tržišta rada, poput kvantitativnih metoda i/ili DS, kome i čemu? Na prste jedne ruke možeš prebrojati firme koje se bave time u BiH.

Pa i nije više fakultet ekonomije, sad je to ekonomija i menadžment, pa se onda račva u milion nekih smjerova menadžmenta.
Naravno, ovo što si napisao u zadnjoj rečenici bi bilo logičnije, ali neće time niko da se zamara.
Vidi, ja sam u prošlom postu naveo slučaj sa smjerom aktuarstva, ali očito da nekom nije odgovaralo da sutra bude 60 novih aktuara. Ili 30, nije bitno.
Zato imamo 5000 marketing menadžera, 3000 međunarodnih menadžera, 4000 finansijskih menaždera....nastavi niz.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#186 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Truba »

najbezvredniji je onaj koji niste uspjeli unovčiti :D
Muhamed Đakmić

#187 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Muhamed Đakmić »

Ne bih se samo za finansijski menadžment složio, ozbiljna je to i konkretna nauka u odnosu na ove ostale nebuloze :D
insomnia78

#188 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by insomnia78 »

E cuj masinstvo bezvrjedno. Kae zavrsi ekonomiju pa ces sjediti u kancelariji :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#189 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:Ne bih se samo za finansijski menadžment složio, ozbiljna je to i konkretna nauka u odnosu na ove ostale nebuloze :D
Ozbiljna jeste, ali ima previše kadra.
ExNihilo

#190 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by ExNihilo »

Muhamed Đakmić wrote:Ne bih se samo za finansijski menadžment složio, ozbiljna je to i konkretna nauka u odnosu na ove ostale nebuloze :D
Jeste, ali će na ovom tržištu posao lakše pronaći marketing menadžer nego finansijski menadžer. Firme su reaktivne, nema finansijskog planiranja, nema "pogleda u budućnost", samo danas i ovdje, ad hoc. Ljudi ne znaju ni šta su finansije, knjigovodstvene odjele nazivaju finansijama, ne razumiju razliku između računovodstva i finansija.

Zbog svega toga su finansijski menadžeri relativno malo traženi, a i one firme koje traže finansijskog menadžera, traže jednog i sa obiljem iskustva. Nerijetkom se pod finansijskim menadžerom podrazumijeva, zapravo, šef računovodstva. S druge strane, svaka iole veća firma ima marketing odjel koji nešto raducka.

Uz sve to, ne treba zanemariti ni to da su finansije, po definiciji, cost centri, dok marketing ima prihodovnu ulogu. Naše gazde, kojima se vrijednost mjeri samo u tome koliko si mu para zgrnuo, ne jebe tvoje modele i ratio analize. Koliko si para donio, jarane? Tu priča završava.
Nadzorna_ploca

#191 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Nadzorna_ploca »

Meni su svi ti inzinjeri posebna sorta i poseban respekt njihovoj nauci. Mislim da nema puno inzinjera masinstva koji ne rade.
Pogledaj samo primjer te ekonomije i prava. U Tuzli imas drzavni univerzitet. Od prije par mjeseci imas fakultet menadzmenta i prava na Malinama industrijska zona :roll:. Vec od ranije ima Kalos u Robotu u Tuzli garantujem da i on ima ekonomiju :mrgreen:. Znam dosta raje i koja je isla u Bijeljinu na taj Aperion logicno da zavrsi ekonomiju. Postujem sve ali ipak je malo previse ljudi krnjavog znanja i zvanja. I danas svako ko ne zna sta ce upise upravo to, ekonomiju pravo ili te neke visoke poslovne.
Masinci elektroinzinjeri i ostali mislim nemaju ni upola takav problem. Mada imam prijatelje inzinjera koji radi u mikrokreditnoj. :mrgreen:
Surov je zivot i trziste rada ovdje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#192 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by _BataZiv_0809 »

Fakulteti su obezvrijedjeni i niko me ne moze ubijediti da to nije uradjeno planski i svjesno. Pritom ne mislim samo na poplavu instant fakulteta na ledinama Srednje Bosne, to je samo dio price.
detroit-mercy

#193 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Fakulteti su obezvrijedjeni i niko me ne moze ubijediti da to nije uradjeno planski i svjesno. Pritom ne mislim samo na poplavu instant fakulteta na ledinama Srednje Bosne, to je samo dio price.
Obezvrijedjena je ekonomija pa su zbog toga obezvrijedjeni i fakulteti. Da imas ekonomiju koja usisava radnu snagu vidio be da li su obezvrijedjeni, ovako malo studenata zavrsava a i to je poprilicno za ovu krzljavu ekonomiju.
Kad imas jaku ekonomiju (kao npr ovdje) sve sto izadje sa fakulteta u roku od par mjeseci je vec na radnom mjestu i jos ima i manjka ( a izadje dibeka kojima je licno ne bih dao dvije ovce na papiru da cuvaju, ali kroz posao se sve nauci). Nas ukopa ta neka socijalna ekonomija/tranzicija koja traje vec 20 i nesto godina, pa onda dolazimo do ovakvih rapsprava.
Ludzak

#194 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Ludzak »

Nastasia wrote:
Ludzak wrote:Ja ću vam nešta reči, ne morate se složiti. Ovako svoje mišljenje...
Ja sam osoba koja je završila mašinski fakultet. Iskreno, da mi je današnja pamet bila kada sam upisivao taj fakultet ne bih ga nikada upisao. Jer ko god misli da završavanjem tog fakulteta postaje dobro plaćen gospodin koji će svoje vrijeme provoditi u kancelariji, zayebao se. Dobro je mašinstvo ako planira bježati van Bosne. Zašto ovo kažem ?
Bosna je država koja je poprilično nerazvijena država. Samim time i mašinska industrija nije nešto. To je veoma stresan posao. Od tebe se očekuje da znaš tehnologiju, konstrukciju,kontrolu, CNC programiranje, postavljanje komada i mašine itd. A pogotovo ako se 'ubaciš' u firmu gdje ti šefuje poslovođa koji je jedva i srednju završio i koji je pokupio svu pamet svijeta. Pogotovo u privatnim firmama. To je veoma nezahvalan posao, i imat će dosta glavobolja. Što znači da ko god planira ostati u Bosni i završiti mašinstvo, onda nek mu je ovo na pameti.

Što se ekonomije tiče i ekonomskog fakulteta... Jeste da ih im ima more u Bosni i da je potražnja za tim mala i da se dolazi dosta teže do posla. Ali ko god se zaposlio sa tim fakultetom, on je gospodin u kancelariji.
IT je daleko najbolji fakultet. Sa tim promašiti nećeš.

Neko se neće složiti sa mnom, ali ovo je neko moje mišljenje.

Tacno.
Inace mef je na glasu kao dobar fakultet, daleko od bezvrijednog.
Ali ja kao student tog fakulteta sada bih savjetovala svima dabga zaobidju. Prvo zbog toga sto ce uciti neke stvari koje su davno zastarjele. Recimo mijos uvijek projekte radimo po jusu. Nema veze sto je sqv svijet na ISO.

A kad vidim da mi kolege, koji su diplomirali, ili skede na birou ili rade za 600 km u firmama gdje im sefovi nemaju ni srednju, smuci mi se i masinstvo i posao i zivot.
Ili ako radiš u firmi gdje se još koriste stare mašine i ako nemaš prostora za usavršavanje svoje struke, onda yebo ti diplomu mašinskog fakulteta i inženjera tog istog.
Nastasia

#195 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Nastasia »

Ludzak wrote:
Nastasia wrote:
Ludzak wrote:Ja ću vam nešta reči, ne morate se složiti. Ovako svoje mišljenje...
Ja sam osoba koja je završila mašinski fakultet. Iskreno, da mi je današnja pamet bila kada sam upisivao taj fakultet ne bih ga nikada upisao. Jer ko god misli da završavanjem tog fakulteta postaje dobro plaćen gospodin koji će svoje vrijeme provoditi u kancelariji, zayebao se. Dobro je mašinstvo ako planira bježati van Bosne. Zašto ovo kažem ?
Bosna je država koja je poprilično nerazvijena država. Samim time i mašinska industrija nije nešto. To je veoma stresan posao. Od tebe se očekuje da znaš tehnologiju, konstrukciju,kontrolu, CNC programiranje, postavljanje komada i mašine itd. A pogotovo ako se 'ubaciš' u firmu gdje ti šefuje poslovođa koji je jedva i srednju završio i koji je pokupio svu pamet svijeta. Pogotovo u privatnim firmama. To je veoma nezahvalan posao, i imat će dosta glavobolja. Što znači da ko god planira ostati u Bosni i završiti mašinstvo, onda nek mu je ovo na pameti.

Što se ekonomije tiče i ekonomskog fakulteta... Jeste da ih im ima more u Bosni i da je potražnja za tim mala i da se dolazi dosta teže do posla. Ali ko god se zaposlio sa tim fakultetom, on je gospodin u kancelariji.
IT je daleko najbolji fakultet. Sa tim promašiti nećeš.

Neko se neće složiti sa mnom, ali ovo je neko moje mišljenje.

Tacno.
Inace mef je na glasu kao dobar fakultet, daleko od bezvrijednog.
Ali ja kao student tog fakulteta sada bih savjetovala svima dabga zaobidju. Prvo zbog toga sto ce uciti neke stvari koje su davno zastarjele. Recimo mijos uvijek projekte radimo po jusu. Nema veze sto je sqv svijet na ISO.

A kad vidim da mi kolege, koji su diplomirali, ili skede na birou ili rade za 600 km u firmama gdje im sefovi nemaju ni srednju, smuci mi se i masinstvo i posao i zivot.
Ili ako radiš u firmi gdje se još koriste stare mašine i ako nemaš prostora za usavršavanje svoje struke, onda yebo ti diplomu mašinskog fakulteta i inženjera tog istog.
Ma ja imam neke šanse da se fatam noge kad ga završim, to mi je jedina utjeha :D
JOINT_1921
Vozim: odlično

#196 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by JOINT_1921 »

Sve je koliko se ko trudi na fakultetu. Ti ako si zavrsio masinstvo onda si dobar inzinjer u tom podrucju ali se mora usavrsavati, traziti bolje, posvetiti necemu, a itekako ima placenih poslova a i ne treba biti vezan mjestom...
Ludzak

#197 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Ludzak »

insomnia78 wrote:E cuj masinstvo bezvrjedno. Kae zavrsi ekonomiju pa ces sjediti u kancelariji :lol:
Znaš li čitati?
Ko je rekao da je bezvrijedno?
Neko ko završi ekonomiju i i zaposli se u svojo branši sigurno radi u kancelariji.
Ludzak

#198 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by Ludzak »

JOINT_1921 wrote:Sve je koliko se ko trudi na fakultetu. Ti ako si zavrsio masinstvo onda si dobar inzinjer u tom podrucju ali se mora usavrsavati, traziti bolje, posvetiti necemu, a itekako ima placenih poslova a i ne treba biti vezan mjestom...
U Bosni teško da se može usavršavati. Posebno inženjer mašinstva. Većinom je to jalovo.
bossnjak

#199 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by bossnjak »

Ja nemam fakultet i sta sad :D
insomnia78

#200 Re: Bezvrijedni fakulteti koji će vam upropastiti život

Post by insomnia78 »

Nista. Jedino je bitno sta ostane kad se povuče refa
Post Reply