Pa kaeBloo wrote:Sreca pa nisu imali pristup vodki i ginu..
drugi pogled na religiju
- triconja
#176 Re: drugi pogled na religiju
- Smrcak15
#177 Re: drugi pogled na religiju
stani malo ba, pa islam ne zabranjuje putovanja, cak sta vise Allah naredjiva putovanja , da ljudi vide kako su prijasnje generacije zivjele, da se gledaju njihove ostavstine itdBloo wrote:Zar je ovo dunjalučki život u punini, da citiram arzuhala?Smrcak15 wrote:
Alkohol
Kocka
Bludnicenje
Kamata
Svinjetina
Sve ove zabrane imaju neki historijat i objašnjenje.
U suštini svaku razumijem što se primjenjuje danas, osim svinjetine, ali da sad ne ulazimo u tu priču.
Alkohol, kocka, bludnicenje - naravno da je zabranjeno, jer se mi kao vrsta ne znamo baš najbolje kontrolisati u većini slučajevima i odemo u ekstreme. Posljedice uzasne po individuu, porodicu, drustvo, zdravlje....
Kamata - neosnovano bogaćenje pretpostavljam da je podloga za ovu.
Svinjetinu zaobilazim...
I kako ti sad vidiš mene kao ateistu, koji nema nikakvih pisanih zabrana, osim onih datih zakonom države u kojoj živim?
Šta mene spriječava da se odam, dunjalučkom životu u potpunosti?
Intrigira me što se ljudi ne odaju i drugim dijelovima dunjalučkog života - putovanjima, upoznavanju drugih kultura, ljudi, voljenju bližnjeg svoga...Bitno je da nema svinjetine
- triconja
#178 Re: drugi pogled na religiju
Jebo ga brojevi, zadnjih dana samo lezim i sanjam brojeve, prekjuce sanjo 3 i 4, juce 5 a danas 3.
Gripa naka jebena, glava rastura, pijem ihajhaj lijekova.
Gripa naka jebena, glava rastura, pijem ihajhaj lijekova.
- Bloo
- Globalna šefica
#179 Re: drugi pogled na religiju
a jel mogu sama ili me treba pratiti?Smrcak15 wrote:
stani malo ba, pa islam ne zabranjuje putovanja, cak sta vise Allah naredjiva putovanja , da ljudi vide kako su prijasnje generacije zivjele, da se gledaju njihove ostavstine itd
Zezam te.
Treba putovati i diviti sve svemu oko nas. Sa ili bez svinjetine.
Gdje si ti putovao u zadnje vrijeme ?
- arzuhal
#180 Re: drugi pogled na religiju
Zato sam taj dio (u tom postu) namjerno i naherio iliti nakrivio malo italikom (više volim od navodnika koje, također, koristim da nešto naglasim, istaknem, izuzmem...) pa je stajalo živjeti dunjalučkim životom u njegovoj punini...I nisam baš to sve imenovao porokom...A nakrivljivanje tog djela rečenice ukazuje da to ne tvrdim zasigurno nego uslovno velim...Jer: i sam vjernik već nužno živi dunjalučkim životom, jer to ne mora ni biti najsjajniji dio života, jer...I sama si uočila i istakla problem...Bloo wrote: Pa ti si rekao da su poroci punina dunjaluckog zivota...zapravo su praznina ako odu u adiktivni ekstreme.
Najdublje isprikeOni? Koji oni?
Ti tvoji oni su mi isti kao oni drugi koji mi vaze o alkoholu i svinjetini a niko ih nista nije pitao.
Baš kao što ima i nekih muslimana koji se nemuslimanima naslone na kosti.
Ih...Svijet bi bio bolje mjesto kad bi se svi drzali parole: svoj ti pos'o.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#181 Re: drugi pogled na religiju
kont'o u Siriju ali mu se omakloBloo wrote:a jel mogu sama ili me treba pratiti?Smrcak15 wrote:
stani malo ba, pa islam ne zabranjuje putovanja, cak sta vise Allah naredjiva putovanja , da ljudi vide kako su prijasnje generacije zivjele, da se gledaju njihove ostavstine itd![]()
Zezam te.
Treba putovati i diviti sve svemu oko nas. Sa ili bez svinjetine.
Gdje si ti putovao u zadnje vrijeme ?
-
zijancer
#182 Re: drugi pogled na religiju
you don't have it
belive me 
- staje
#183 Re: drugi pogled na religiju
Samo duboko nesretni ljudi nalaze smiraj u muzici pored ovoga...Bloo wrote:to sa muzikom mi nikad neće biti jasno...staje wrote:Kada bi slijedili očigledne PROMAŠAJE uleme otišli bi u NEVJERSTVO.
Jedan učenjak dozvolio jedan vid alkohola, drugi muziku, treći jedan vid kamate... Itd... ULEMA je davno pisala o ovoj stvari i kritikovala one koji se vežu za ove slabe stavove i da ko ih objedini kod sebe, objedinio je sva neispravna i ništavna mišljenja i praktikuje vjeru sa kojom nije poslat Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.
samo duboko nesretni ljudi ne vole muziku.........
https://youtu.be/LPUln2uIkLE
- Smrcak15
#184 Re: drugi pogled na religiju
evo sve trcim pa zapinjemNurudin wrote: kont'o u Siriju ali mu se omaklo
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#185 Re: drugi pogled na religiju
Sjo jarane moj šta ti je bogatstvo raznovrsnosti od ebu Hanife do Tome Zdravkovića i kako je zabavnije tako,
svega pomalo pa nek' je i papzjanija , bitno da ne rastavljamo nego sastavljamo.
svega pomalo pa nek' je i papzjanija , bitno da ne rastavljamo nego sastavljamo.
- arzuhal
#186 Re: drugi pogled na religiju
Da...To je taj dogmatski stav prema religiji...TLR wrote:Znate šta je tuga onih prvih pogleda na religiju... Da je hirerarhija tih pravila, npr. o alkoholu, svinjetini, pjesmi, plesu u višoj ravni nego ona poput: "ne laži, ne kradi" ... "isplatiti radnika dok mu se znoj ne osuši".
Šega je kako da se dobar dio humanističkog učenja, a koja su dio islama (kao i drugih religija) uopšte ne koristi za prepoznavanje ispravnosti vjernika, stepena vjerovanja.
Lopovluku će zvanična religija prije (odmah) progledati kroz prste, nego što će oprostiti grijeh da musliman npr. javno popije pivo.
Đeš to radit. Tobe jarabi.
- Bloo
- Globalna šefica
#187 Re: drugi pogled na religiju
Jedna od razloga što je jako teško povremeno komunicirati s tobom (da ne kažem frustrirajuće i na momente nemoguće), je ta vječna fluidnost značenja onoga što si napisao.arzuhal wrote:Zato sam taj dio (u tom postu) namjerno i naherio iliti nakrivio malo italikom (više volim od navodnika koje, također, koristim da nešto naglasim, istaknem, izuzmem...) pa je stajalo živjeti dunjalučkim životom u njegovoj punini...I nisam baš to sve imenovao porokom...A nakrivljivanje tog djela rečenice ukazuje da to ne tvrdim zasigurno nego uslovno velim...Jer: i vjernik ve živi dunjalučkim životom, jer to ne mora ni biti najsjajniji dio života, jer...I sama si uočila i istakla problem...Bloo wrote: Pa ti si rekao da su poroci punina dunjaluckog zivota...zapravo su praznina ako odu u adiktivni ekstreme.
.
Svakako tvoje trenutno objašnjenje Kako čitati arzuhalove postove, mišljenja i komentare (nadam se da će doživjeti i prošireno izdanje, te puno naklada) je u tom duhu.
- Bloo
- Globalna šefica
#188 Re: drugi pogled na religiju
Ti si malo zlopamtilo sa ponašanjem uvrijeđene mlade.Nurudin wrote:Sjo jarane moj šta ti je bogatstvo raznovrsnosti od ebu Hanife do Tome Zdravkovića i kako je zabavnije tako,
dobit ćeš čir
hoćeš li jednu ili nijednu pivu?
- arzuhal
#189 Re: drugi pogled na religiju
Bloo wrote:Jedna od razloga što je jako teško povremeno komunicirati s tobom (da ne kažem frustrirajuće i na momente nemoguće), je ta vječna fluidnost značenja onoga što si napisao.arzuhal wrote:Zato sam taj dio (u tom postu) namjerno i naherio iliti nakrivio malo italikom (više volim od navodnika koje, također, koristim da nešto naglasim, istaknem, izuzmem...) pa je stajalo živjeti dunjalučkim životom u njegovoj punini...I nisam baš to sve imenovao porokom...A nakrivljivanje tog djela rečenice ukazuje da to ne tvrdim zasigurno nego uslovno velim...Jer: i vjernik ve živi dunjalučkim životom, jer to ne mora ni biti najsjajniji dio života, jer...I sama si uočila i istakla problem...Bloo wrote: Pa ti si rekao da su poroci punina dunjaluckog zivota...zapravo su praznina ako odu u adiktivni ekstreme.
.
Svakako tvoje trenutno objašnjenje Kako čitati arzuhalove postove, mišljenja i komentare (nadam se da će doživjeti i prošireno izdanje, te puno naklada) je u tom duhu.
Al' ozbiljno: u sred rečeneice ja upotrijebim italic ili "navodnike", zar to ne govori o nečemu? I onda, nakon par stranica na temi, moram objasniti da pod puninom dunjalučkog života nisam apriori mislio niti nešto sasvim lijepo niti sasvim ružno, nego sve što ide u paketu u samom životu...
Znaš kako kaže Hadžija: Da svinjetina nije zabranjena u Kur'anu, ja je ne bih izbjegavao, ne bih nasilu govorio kako je ona "gadna i fuj" ili je zvao "paščetina" i sl. Ali pošto je zabranjena - game over, čaobambina, ne postojiš lutko za mene...
Izvini ako sam komplikovan, težak & smor

- arzuhal
#190 Re: drugi pogled na religiju
Baš zato i velim, znamo se komšijaTLR wrote:Nije dogmatski, ovo je iskustvo iz prve ruke. Živim u BiH, kontinent Evropa, Planeta Zemlja.arzuhal wrote: Da...To je taj dogmatski stav prema religiji...
- arzuhal
#191 Re: drugi pogled na religiju
Ja ću veliku kriglu nularice i nek je Helga donese ako nije šta...I nek' metne onaj bavarski lijepi hidžab...Bloo wrote:
- Nurudin
#192 Re: drugi pogled na religiju
Ma jok, varaš se, nisam zlopamtilo nego je to stvar cijele te moje priče u kojoj neko vidi bućkuriš, a neko vidi da jeBloo wrote:Ti si malo zlopamtilo sa ponašanjem uvrijeđene mlade.Nurudin wrote:Sjo jarane moj šta ti je bogatstvo raznovrsnosti od ebu Hanife do Tome Zdravkovića i kako je zabavnije tako,
svega pomalo pa nek' je i papzjanija , bitno da ne rastavljamo nego sastavljamo.![]()
dobit ćeš čir
u stvarnom životu, a ne ovom teoretskom, izmiješano sve .
Pošto je bog Jedan, onda i jedna piva, odnosno jedna po jedna
- Bloo
- Globalna šefica
#193 Re: drugi pogled na religiju
Da, govori da ističeš taj dio rečenice, ali ne daje konotacije na koji način (...A nakrivljivanje tog djela rečenice ukazuje da to ne tvrdim zasigurno nego uslovno velim...). Nisam u tvojoj glavi. Ili počni dodavati fusnote - Fusnota 1. autor nije tvrdio zasigurno, već uslovno. Pripaziti kada koristi kurziv na drugim temama, to može značiti nešto drugo. Fusnota 2. Popijte Xanax i prestanite se zamarati sa bukvalnim i prenesenim značenjima.arzuhal wrote:
Al' ozbiljno: u sred rečeneice ja upotrijebim italic ili "navodnike", zar to ne govori o nečemu? I onda, nakon par stranica na temi, moram objasniti da pod puninom dunjalučkog života nisam apriori mislio niti nešto sasvim lijepo niti sasvim ružno, nego sve što ide u paketu u samom životu...
Znaš kako kaže Hadžija: Da svinjetina nije zabranjena u Kur'anu, ja je ne bih izbjegavao, ne bih nasilu govorio kako je ona "gadna i fuj" ili je zvao "paščetina" i sl. Ali pošto je zabranjena - game over, čaobambina, ne postojiš lutko za mene...
Zabrana svinjetine, barem za mene ima pozadinu u prokletoj klimi, kalorijskoj vrijednosti i trihinelozi.
Ni ja na moru ne jedem pancetu na 42 C u hladu, a prije nego odem plivati.
Nit te ja tjeram da je jedeš. Nemoj je jesti, ali nemoj to naglas pravdati da je svinja ovakva i onakva. Razmišljaj o porijeklu zabrane.
Nisi ti ništa od navedenog, već si, ali to sam ti već više puta rekla, neopipljivo nedorečen i fluidan., što povremeno užasno ide na gonade. Meni.
Evo fino piše da to ne valja, biti takav
Anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, vjerni i istiniti svjedok, Stvoritelj Božjega stvorenja:
15 Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. Da si barem jedno ili drugo!
16 Ali zato što si poput mlake vode, ispljunut ću te iz usta!
- arzuhal
#194 Re: drugi pogled na religiju
Bloo wrote:Da, govori da ističeš taj dio rečenice, ali ne daje konotacije na koji način (...A nakrivljivanje tog djela rečenice ukazuje da to ne tvrdim zasigurno nego uslovno velim...). Nisam u tvojoj glavi. Ili počni dodavati fusnote - Fusnota 1. autor nije tvrdio zasigurno, već uslovno. Pripaziti kada koristi kurziv na drugim temama, to može značiti nešto drugo. Fusnota 2. Popijte Xanax i prestanite se zamarati sa bukvalnim i prenesenim značenjima.arzuhal wrote:
Zabrana svinjetine, barem za mene ima pozadinu u prokletoj klimi, kalorijskoj vrijednosti i trihinelozi.
Ni ja na moru ne jedem pancetu na 42 C u hladu, a prije nego odem plivati.
Nit te ja tjeram da je jedeš. Nemoj je jesti, ali nemoj to naglas pravdati da je svinja ovakva i onakva. Razmišljaj o porijeklu zabrane.
Nisi ti ništa od navedenog, već si, ali to sam ti već više puta rekla, neopipljivo nedorečen i fluidan., što povremeno užasno ide na gonade. Meni.
Evo fino piše da to ne valja, biti takav![]()
Anđelu Crkve u Laodiceji napiši: "Ovo govori Amen, vjerni i istiniti svjedok, Stvoritelj Božjega stvorenja:
15 Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. Da si barem jedno ili drugo!
16 Ali zato što si poput mlake vode, ispljunut ću te iz usta!

- arzuhal
#195 Re: drugi pogled na religiju
E, da ti je znat...TLR wrote:*ebo te Krleža da te *eboarzuhal wrote: Baš zato i velim, znamo se komšija![]()
![]()
Evo si me resetovao. Kolko god razmišljao o napisanom, ne mogu shvatiti to što si napisao.
Komšija, wink, baš zato i velim, dogmatski...
Jes' na prozoru da ti mahnem?
- Bloo
- Globalna šefica
#196 Re: drugi pogled na religiju
Meni je tvoja priča ok. Bila na početku. Dok si više baratao uopštenim terminima.Nurudin wrote: Ma jok, varaš se, nisam zlopamtilo nego je to stvar cijele te moje priče u kojoj neko vidi bućkuriš, a neko vidi da je
u stvarnom životu, a ne ovom teoretskom, izmiješano sve .
Pošto je bog Jedan, onda i jedna piva, odnosno jedna po jedna
Onda si počeo sa specifičnim, odakle je probijala tradicija u kojoj si odgojen. Onda se sve pretvorilo u papazjaniju nečeg što, ako mogu to nazvati tako uz tvoje odobrenje, lične vjere.
Which is still fine.. što se mene tiče
S tim da ne reagiraš pretjerano dobro na tuđe osvrte na vlastite principe, čak i ako su osvrti samo reakcija ili vlastito promišljanje. Odmah ideš u ofanzivu.
Ja se i dalje ne nakanim da napišem svoj svjetonazor.
Meni je tvoj sasvim validan. Sve dok ne ugrožava mene i tebe.
- Nurudin
#197 Re: drugi pogled na religiju
Malo nešto znam o Gurđijevu. U biti on je od raznih učenja stvorio neko svoje, neke posebne metode .fortaleza wrote:Gurdjiev je spominjao ulogu emocionalnog centra pri razumijevanju puta.Towelie wrote:Stvari i jesu zamućene kad ih dozivljavas intelektualno, kad teoretises o njima. Bolji je jedan ajet koji sam dozivis i u koji se osvedocis, nego ceo opus Ibn Arabija koji samo citas. To je svakako njegovo iskustvo, i ne vredi ni za koga drugog. Knjige islamskih mistika su u pocetku od pomoći, kasnije su prepreka na tom što bi se nazvalo "duhovni put".
Nema previse hajra od mentalne masturbacije, osim da se obozava licna duhovnost i da se hrani ego.To je upravo ono što ljudi ne mogu razumjeti. Zbog toga njihov cilj treba biti razvoj aktivnosti emocionalnog centra. Emocionalni centar je aparat mnogo tananiji od intelektualnog centra, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je u cijelom intelektualnom centru jedini dio koji radi, aparat koji oblikuje i da je mnogo stvari sasvim nepristupačno intelektualnom centru. Ako bilo tko želi znati i razumjeti više od onog što zapravo zna i razumije, mora shvatiti da će ovo novo znanje i novo razumijevanje proći kroz emocionalni centar a ne kroz intelektualni.
Negdje sam na fb jednom razgovarao sa nekim njegovim hajmo reći sljedbenicima, koji praktikuju nešto što zovu Rad.
- Towelie
#198 Re: drugi pogled na religiju
Naziv teme me podseti na onaj hadis o dozvoljenom prvom i zabranjenom svakom sledecem pogledu ka nepoznatoj zeni. Jeste prvi pogled i na zenu i religiju halal, al je zato drugi i treci i peti mnogo zabavniji, i to u oba slucaja. 
Last edited by Towelie on 29/01/2018 16:38, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#199 Re: drugi pogled na religiju
Towelie wrote:Naziv teme me podseti na onaj hadis o dozvoljenom prvom i zabranjenom svakom sledecu pogledu ka nepozntoj zeni. Jeste prvi pogled i na zenu i religiju halal, al je zato drugi i treci i peti mnogo zabavniji, i to u oba slucaja.

- Towelie
#200 Re: drugi pogled na religiju
Halal ti je da buljis koliko zelis, samo nemoj da si trepnula.Bloo wrote:Towelie wrote:Naziv teme me podseti na onaj hadis o dozvoljenom prvom i zabranjenom svakom sledecu pogledu ka nepozntoj zeni. Jeste prvi pogled i na zenu i religiju halal, al je zato drugi i treci i peti mnogo zabavniji, i to u oba slucaja.