Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post Reply
insomnia78

#176 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by insomnia78 »

Salice reaguj na ove prozivke Irana.
Kako ono Iran pa deset praznih mjesta pa opet Iran
Ommadawn

#177 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:
Ommadawn wrote:Pička al’ živ.
Ljudi umiru jednom, picke citav zivot.
Ommadawn wrote:Čime te to tvoj Alija počastio kad si mu odbranio pola Bosne?
Nisam ja od njega nista nikad ni trazio, nije me puno ni zanimalo, zivot ide i bez toga.
A osjecao bih se i k'o zadnja ljiga da sam se u onoj nesreci, pored mora unakazenih, pridruzio onima "daj i meni".
I eto, dobro je, ima se neke nafake.
Nije Fudo htio da se osjeća poniženim pa neće da traži. Realno Fudo, ne bih te ja ponudio plavim (ni bordo) Ronhillom da si došao u BL nego Marlborom :) Potapšao po ramenu i rekao “To care, fala ti ko bratu”.
Samo kurac bi se kurčio da si slučajno bio u BL, Prijedoru, Foči, Zvorniku...
Nego slučajem okolnosti se našao na drugom mjestu, izbjegao poslijeratnu tranziciju i privatizaciju pa dižeš Dedu Aliju u nebesa iz daleke Junajtid Stejts. Može ti se.
pedeset

#178 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by pedeset »

Ovi koji su kao nešto "dobili" od SDA i Alije, njih donekle mogu i razumjeti da ga brane. Ali nikako ne razumijem ove kojima su djecu otjerali u bijeli svijet da se sami snalaze, ne daju im posao, penzije im ni za lijekova nisu dovoljne, i oni dođu i kao "prkose" nekome uzvikujući Alija, Alija. Da li su svjesni gdje i kako žive upravo zbog Alije, i još se kunu u njega. Ovo mi nikad neće biti jasno! Isto vrijedi i za ove u RS, i treće.
Fudo387

#179 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:Nije Fudo htio da se osjeća poniženim pa neće da traži
Ja cu radije jesti govna, kopati kanal, udarat glavom iz dana u dan u zid, nego se spustiti na taj nivo daajjjjj miiii, a pored
mene gledam ljude bez igdje icega i bukvalno jos dublje guram u kanalizaciju.
Nisam ta sorta, najebo jesam, moglo je puno laske, al' bi se hrako svaki dan i na kraju sigurno samoukino.

Ommadawn wrote:Samo kurac bi se kurčio da si slučajno bio u BL, Prijedoru, Foči, Zvorniku...
Gotovo sam siguran da bi me sad neki forenzicari sastavljali.
Nije to qrcenje, necu da budem crv i zdravo. Ako koga umlatim u svemu, super, ne umlatim...tako mi zapisano.

Ommadawn wrote: Može ti se.
Ima Boga.
PM72

#180 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Po meni nisu.Trebinje i Banja Luka su "najbolje" prošli.Sad bi se Srbi mjenjali s njima.
Ti nisi nikakvo mjerilo.
Rano nogirani rezervni drot koji je u ratu hujko vrane onim lizalom sto pise stop na njemu.
Clan sda, pa onih za bih, pa sbb, pa sdp, kako ti je ko multikuvator donirao tako se u tebe ideologija saltala.
Da si Amerikanac onaj Davy Crocett bi te priklo nedje oko Alama. :D
:thumbup:
Na tvoju golemu žalost niti sam bio rezervni drot niti sam "rano nogiran" kako ti kažeš.Nisam ni "hujko vrane" a za razliku od tebe što si zarobljavao motorke po šumi nemam potrebe da lažem kako sam dobitnik Zlatnog ljiljana.
Također,nikad nisam bio član SDA a kamoli SBiH ili SBB-tobe jarrabi.Simpatisao sam SDP a nisam bio član.
I ne treba mi motokultivator,ja sam gradsko dijete i nije mi lisica donosila poštu ko tebi...
Matzan

#181 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Matzan »

pedeset wrote:Ovi koji su kao nešto "dobili" od SDA i Alije, njih donekle mogu i razumjeti da ga brane. Ali nikako ne razumijem ove kojima su djecu otjerali u bijeli svijet da se sami snalaze, ne daju im posao, penzije im ni za lijekova nisu dovoljne, i oni dođu i kao "prkose" nekome uzvikujući Alija, Alija. Da li su svjesni gdje i kako žive upravo zbog Alije, i još se kunu u njega. Ovo mi nikad neće biti jasno! Isto vrijedi i za ove u RS, i treće.

Da Alija nije počeo rat sad bi bili Švajcarska.
Max Bunker

#182 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Max Bunker »

drunken tiger wrote:
Max Bunker wrote:
drunken tiger wrote: Pa vidiš ja nisam rekao da ga je alija natjerao. Ja samo kažem da vi uopće nemate pojma šta se i kako dešavalo. Vi vidite samo jednu stranu, ustvairi ono kao konji kad im stave oglav pa vide samo pravo. Alija je jedan prosječan lik koji nije bio dorastao zadatku koji je preuzeo. A kakav je bio meni je dovoljno da znam ko je pokrenuo peticiju za njegovo puštanje iz zatvora, dovoljno je to da je Dobricu Ćosića oslovljavao sa "dragi prijatelju" dok se u BiH radilo etničko čišćenje i genocid koji je projektovao taj njegov prijatelj..
Evo reci nam ti kako je bilo i reci nam ko je trebao biti mjesto Alije na čelu države i kako je trebao pripremiti narod i/ili izbjeći rat?
Bilo ko od bitnih političkih figura tog vremena da je bio umjesto njega. U najgoru ruku prošli bi isto. Sigurno ne bi gore. On je imao dvoličnu politiku koju je propagirao prema Zapadu i Istoku. Istoku je agresiju na BiH predstavljao kao religijski rat a zapadu kao agresiju na suverenu i nezavisnu državu. Neki će reći da je i to vrlina, biti žongler. Ali ko god da je bio umjesto njega barem bi jedan od tri ponuđena mirovna sporazuma prihvatio i spriječio ubistva desetina hiljada nevinih ljudi. Ali tada ne bi imali kult žrtve, ne bi imali historiju izgrađenu na genocidu... ne bi imali vladavinu desetak odabranih porodica...
Bez ljutnje ali nisi dao konkretan odgovor. Ako ćemo relativizirati stvar, onda možemo reći da bi najbolje bilo da je Klinton bio u predsjedništvu.
Hajde da sebi dopustim pa i da prodiskutujem oko tih "bitnih političkih figura" tog vremena.
Fikret Abdić Babo-ja ni od koga nisam čuo da je on učestvovao u naoružavanju naroda, niti pripremi naroda za rat. Vrijeme pokazalo ko je i šta je i da je bio guja u njedrima (potraži na netu o Bijeljini i njegovom boravku tamo i žmirenju na ubijene muslimanske civile).
Nijaz Duraković-meni lično izuzetno drag čovjek i intelektualna gromada čije ime kada se spomene prvo treba ustati ali vrijeme je pokazalo da je sam sebi nanio više štete, nego bilo ko drugi (izbori, SDP, zaBiH, fakultet itd.)
Adil Zulfikarpašić-do tog trenutka totalni anonimus, koji se zalagao za neke "historijske" muslimansko-srpske sporazume i koji je logistički pomagao SDA.
Evo, nabrojah par imena koji su se uključili u određene političke tokove.

Nadalje, oko prikazivanja rata istoku na jedan način a zapadu na drugi je i koliko-toliko dobar diplomatski potez. Mislim, u trenutku kada imaš embargo, kada u dvorištu Europe ti goriš i krvariš on je trebao reći islamskom svijetu "ko vas jebe" ili im držati spisku o sekularnoj budućnosti BiH i očekivati njihovu finansijsku i diplomatsku pomoć...politika je interes a ne prijateljstvo.

Alija nije bio ni svetac, kakvim ga pojedinci žele predstaviti ali nije bio ni totalni levat, kako ga opet želi predstaviti druga strana.
Nije se velikosrpska ideja probudila 1.03.1992.godine zbog nezavisnosti BiH pa odlučila da nas napadne, nego je to ideja koja traje već preko stotinu godina (istraga nad poturicama, Načertanije...).
Smatram da je morao biti odlučniji u pripremi naroda za rat ali je u ondašnjim okolnostima teško bilo a)u okruženju Hrvatske i Srbije naoružati bolje narod, b) narodu direktno saopštiti da će biti raja (pa 80% ljudi bi otišlo prvom prilikom i ne znam ni jedan primjer gdje je vladar neke države najavio rat svom narodu). Naoružanje TO smo morali po nekom dogovoru/naredbi predati JNA, baš kao i Hrvati, stim što su Hrvati imali prednost jer su graničili sa Madžarskom, Slovenijom i Italijom pa im je bilo lakše nabaviti naoružanje.
Možda smo i mogli dotući HVO ali da smo to uradili, ne bi nas bilo više nigdje, nego je ovako mudro ih oborio na koljena, zavrnuo ruku i natjerao da potpišu Vašingtonski sporazum (neko je maloprije pitao koji je njegov mudar potez).

O periodu od 1996.godine do njegove smrti ne mogu pisati i govoriti jer o tome nisam dovolno upućen.
Fudo387

#183 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Po meni nisu.Trebinje i Banja Luka su "najbolje" prošli.Sad bi se Srbi mjenjali s njima.
Ti nisi nikakvo mjerilo.
Rano nogirani rezervni drot koji je u ratu hujko vrane onim lizalom sto pise stop na njemu.
Clan sda, pa onih za bih, pa sbb, pa sdp, kako ti je ko multikuvator donirao tako se u tebe ideologija saltala.
Da si Amerikanac onaj Davy Crocett bi te priklo nedje oko Alama. :D
Na tvoju golemu žalost niti sam bio rezervni drot niti sam "rano nogiran" kako ti kažeš.Nisam ni "hujko vrane" a za razliku od tebe što si zarobljavao motorke po šumi nemam potrebe da lažem kako sam dobitnik Zlatnog ljiljana.
Također,nikad nisam bio član SDA a kamoli SBiH ili SBB-tobe jarrabi.Simpatisao sam SDP a nisam bio član.
I ne treba mi motokultivator,ja sam gradsko dijete i nije mi lisica donosila poštu ko tebi...
Jesi, jesi.
Jos sam bio blag kako si zasluzio.
palermo

#184 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by palermo »

It_is_a_Leclerc wrote:
I hoće li u seriji biti predstavljeni njegovi najveći advokati - Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj? :D
a znaš nekad napisati dobar post......šteta ovih izleta......

nego, vidim stara tema, stari likovi sa starom pričom.......mor biti ako vas zdravlje posluži i nekad dočekate neku reviziju historije.......al ne bih se baš kladio
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#185 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Ja cu radije jesti govna, kopati kanal, udarat glavom iz dana u dan u zid, nego se spustiti na taj nivo daajjjjj miiii, a pored
Nisam ta sorta, najebo jesam, moglo je puno laske, al' bi se hrako svaki dan i na kraju sigurno samoukino.

Ommadawn wrote:Samo kurac bi se kurčio da si slučajno bio u BL, Prijedoru, Foči, Zvorniku...
Nije to qrcenje, necu da budem crv i zdravo. Ako koga umlatim u svemu, super, ne umlatim...tako mi zapisano.

Ima Boga.
XXS

#186 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by XXS »

sunceKOtepsija wrote: Ako bih mogao govoriti u svoje licno ime ovo mi je najbolji novogodisnji poklon. Vjerujem da ce se sa mnom sloziti svi-bez obzira na vjersku, nacionalnu, etnicku ili rasnu pripadnost.
Ostavivsi patriotska osjecanja po strani-sta ocekivati od serije? Prije svega visoku produkciju, emotivnu i bezvremensku pricu o borbi jednog covjeka (i njegove porodice) koji je prakticno sam-snagom svoje vjere i odlucnoscu na koljena bacio i na kraju porazio komunisticku oligarhiju i njihovu birokratiju te se suprostavio agresiji koja je za cilj imala unistenje Bosnjaka kao naroda.
Jest, on je i maglu u Sarajevu zaustavio. Dok je Alija bio predsjednik nikad magle nije u Sarajevu bilo, a djeca su se radjala sa automatskim poznavanjem turskog jezika. Kasnije su ucila bosanski.
Sve sam-snagom svoje vjere i odlucnoscu! :lol: :lol: :lol:

PS - jesul' ovo Turci unajmili Krajisnika da glumi Aliju? :shock: :-) :lol:
Matzan

#187 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Matzan »

Max Bunker wrote:
Bez ljutnje ali nisi dao konkretan odgovor. Ako ćemo relativizirati stvar, onda možemo reći da bi najbolje bilo da je Klinton bio u predsjedništvu.
Hajde da sebi dopustim pa i da prodiskutujem oko tih "bitnih političkih figura" tog vremena.
Fikret Abdić Babo-ja ni od koga nisam čuo da je on učestvovao u naoružavanju naroda, niti pripremi naroda za rat. Vrijeme pokazalo ko je i šta je i da je bio guja u njedrima (potraži na netu o Bijeljini i njegovom boravku tamo i žmirenju na ubijene muslimanske civile).
Nijaz Duraković-meni lično izuzetno drag čovjek i intelektualna gromada čije ime kada se spomene prvo treba ustati ali vrijeme je pokazalo da je sam sebi nanio više štete, nego bilo ko drugi (izbori, SDP, zaBiH, fakultet itd.)
Adil Zulfikarpašić-do tog trenutka totalni anonimus, koji se zalagao za neke "historijske" muslimansko-srpske sporazume i koji je logistički pomagao SDA.
Evo, nabrojah par imena koji su se uključili u određene političke tokove.

Nadalje, oko prikazivanja rata istoku na jedan način a zapadu na drugi je i koliko-toliko dobar diplomatski potez. Mislim, u trenutku kada imaš embargo, kada u dvorištu Europe ti goriš i krvariš on je trebao reći islamskom svijetu "ko vas jebe" ili im držati spisku o sekularnoj budućnosti BiH i očekivati njihovu finansijsku i diplomatsku pomoć...politika je interes a ne prijateljstvo.

Alija nije bio ni svetac, kakvim ga pojedinci žele predstaviti ali nije bio ni totalni levat, kako ga opet želi predstaviti druga strana.
Nije se velikosrpska ideja probudila 1.03.1992.godine zbog nezavisnosti BiH pa odlučila da nas napadne, nego je to ideja koja traje već preko stotinu godina (istraga nad poturicama, Načertanije...).
Smatram da je morao biti odlučniji u pripremi naroda za rat ali je u ondašnjim okolnostima teško bilo a)u okruženju Hrvatske i Srbije naoružati bolje narod, b) narodu direktno saopštiti da će biti raja (pa 80% ljudi bi otišlo prvom prilikom i ne znam ni jedan primjer gdje je vladar neke države najavio rat svom narodu). Naoružanje TO smo morali po nekom dogovoru/naredbi predati JNA, baš kao i Hrvati, stim što su Hrvati imali prednost jer su graničili sa Madžarskom, Slovenijom i Italijom pa im je bilo lakše nabaviti naoružanje.
Možda smo i mogli dotući HVO ali da smo to uradili, ne bi nas bilo više nigdje, nego je ovako mudro ih oborio na koljena, zavrnuo ruku i natjerao da potpišu Vašingtonski sporazum (neko je maloprije pitao koji je njegov mudar potez).

O periodu od 1996.godine do njegove smrti ne mogu pisati i govoriti jer o tome nisam dovolno upućen.
Sve lijepo rečeno, samo da podebljam još ovaj dio.
Desetine hiljada je na prvi pucanj osvanulo u Hr i na zapadu.
Uz ogradu da je dobar dio njih imao razlog i opravdanje (žene, djeca, stariji ljudi), ali je bilo i jako mnogo vojno sposobnih koji su govorili "ovo nije moj rat".
PM72

#188 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PM72 »

Fudara,
Sasvim mi je jasno što su tvoji zemljaci govorili drugu Titu kad dođe u lov -" ne brinite se druže Tito,dok je nas biće i međeda"..
Ali,nebitni smo nad dvojca i lični animoziteti.Mene fascinira zasljepljenost tebe i još par likova sa sabranim Alijinim (ne)djelima ...
Ommadawn

#189 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Ommadawn »

Fudo387 wrote:

Ima Boga.
Svakome njegova vjera.

Nisi htio da prosiš, da moliš - okej, razumljivo. Digao sidro i otišao. Samo je razlika care što je tvoj frižider pun svega i svačega u jednoj sasvim drugoj državi i ti tu Aliju dižeš u nebesa. Bi li ga dizao da si ostao i kopao kanale, jeo govna (kako sam kažeš) i samoukino se uzdižući Aliju?

A da si kojim slučajem bio tamo što se danas zove RS (ili Herceg-Bosni) šta bi, nenaoružan?
Borio se? Aha.
Samoukino se? Zar to nije pičkasto? Ubiti se. Ejs...
kiligonzales

#190 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

XXS wrote:
sunceKOtepsija wrote: Ako bih mogao govoriti u svoje licno ime ovo mi je najbolji novogodisnji poklon. Vjerujem da ce se sa mnom sloziti svi-bez obzira na vjersku, nacionalnu, etnicku ili rasnu pripadnost.
Ostavivsi patriotska osjecanja po strani-sta ocekivati od serije? Prije svega visoku produkciju, emotivnu i bezvremensku pricu o borbi jednog covjeka (i njegove porodice) koji je prakticno sam-snagom svoje vjere i odlucnoscu na koljena bacio i na kraju porazio komunisticku oligarhiju i njihovu birokratiju te se suprostavio agresiji koja je za cilj imala unistenje Bosnjaka kao naroda.
Jest, on je i maglu u Sarajevu zaustavio. Dok je Alija bio predsjednik nikad magle nije u Sarajevu bilo, a djeca su se radjala sa automatskim poznavanjem turskog jezika. Kasnije su ucila bosanski.
Sve sam-snagom svoje vjere i odlucnoscu! :lol: :lol: :lol:

PS - jesul' ovo Turci unajmili Krajisnika da glumi Aliju? :shock: :-) :lol:
jes obrvast ahahaha
dobojlija81

#191 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by dobojlija81 »

kome je jos Alija bio na pameti dok je sjedio u rovu, a iza mati i sestra, serete bezveze po covjeku
pogotovo ovi Banjalucani ima vas više na spomenicima vrs nego sto je u armiji bilo
kiligonzales

#192 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by kiligonzales »

dobojlija81 wrote:kome je jos Alija bio na pameti dok je sjedio u rovu, a iza mati i sestra, serete bezveze po covjeku
pogotovo ovi Banjalucani ima vas više na spomenicima vrs nego sto je u armiji bilo
Od svih Banjalucana ovaj mi je najdrazi...

Image
Vidal89

#193 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Vidal89 »

pedeset wrote:Ovi koji su kao nešto "dobili" od SDA i Alije, njih donekle mogu i razumjeti da ga brane. Ali nikako ne razumijem ove kojima su djecu otjerali u bijeli svijet da se sami snalaze, ne daju im posao, penzije im ni za lijekova nisu dovoljne, i oni dođu i kao "prkose" nekome uzvikujući Alija, Alija. Da li su svjesni gdje i kako žive upravo zbog Alije, i još se kunu u njega. Ovo mi nikad neće biti jasno! Isto vrijedi i za ove u RS, i treće.
Bosnjaci, hrvati i srbi vise vole da nemaju hljeba da jedu, go*na bi jeli samo im ne diraj u vjeru i sda, hdz, snsd.

A to sto udise najzagadjeniji zrak u europi, radi 7 dana u sedmici za 500KM, zivi na kredit, hoda pokvarenih zuba okolo, to uopste nije bitno.

Bice bolje i nedo Bog gore, samo nek se ne puca, suti. Ima i gore
XXS

#194 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by XXS »

Vidal89 wrote: Bosnjaci, hrvati i srbi vise vole da nemaju hljeba da jedu, go*na bi jeli samo im ne diraj u vjeru i sda, hdz, snsd.

A to sto udise najzagadjeniji zrak u europi, radi 7 dana u sedmici za 500KM, zivi na kredit, hoda pokvarenih zuba okolo, to uopste nije bitno.
Alija je Bosnjacima i zube popravljao sam-snagom svoje vjere i odlucnoscu!
Nije bilo pokvarenih zuba dok je Alija bio predsjednik.
Fudo387

#195 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Fudara,
Sasvim mi je jasno što su tvoji zemljaci govorili drugu Titu kad dođe u lov -" ne brinite se druže Tito,dok je nas biće i međeda"..
Ali,nebitni smo nad dvojca i lični animoziteti.Mene fascinira zasljepljenost tebe i još par likova sa sabranim Alijinim (ne)djelima ...
Oni su moji zemljaci u smislu koliko si i ti moj zemljak, i ostali sto se ovdje javljaju.
Malo su poteski, tersovi, al' kud su oni prosli danas je tu Bosna.
Respekt za to.
Nema tu zasljepljenosti sa likom i djelom, niko nije svetac, ali sigurno nije zasluzio ove bljuvotine koje ti i slicni tebi ovdje
pokusavate progurati.
Alija je vrhovni komandant Armije BiH koja je ratovala protiv zlocinackih organizacija i vojski susjednih drzava koje su izvrsile agresiju
na medjunarodno priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu pri tome praveci UZP i genocid.
Sve sto ti nije jasno obrati se Hagu.
To sto si ti izvisio kod svih drkotina stranka od kojih si se s vremena na vrijeme ogrebao, sta da ti kazem sem, zaboli me qrac.
Better Man

#196 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Better Man »

sunceKOtepsija wrote:Image
Prije svega, iskrene cestitke svima koji slave Bozic jer nam na ovaj dan (iako pisem 26. ali u pitanju su tehnikalije) dolazi vijest koja ce obradovati sve one koji Bosnu (pa i Hercegovinu ako treba) nose u srcu i dusi. Vijest koja nam dolazi iz prijateljske, ali prije svega bratske Turske-serija Alija o zivotu i pregalastvu Kralja Mudrosti, koji je zivot posvetio borbi za boljitak naroda, vjere pa i drzave ce se premijerno prikazati 30.01.2018.
:bih:
Ako bih mogao govoriti u svoje licno ime ovo mi je najbolji novogodisnji poklon. Vjerujem da ce se sa mnom sloziti svi-bez obzira na vjersku, nacionalnu, etnicku ili rasnu pripadnost.
Momak, bolje ti je malo u školu da dodatno ideš, nego što pišeš ovakve gluposti.
PeppermintSA

#197 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by PeppermintSA »

sunceKOtepsija wrote:Image
Prije svega, iskrene cestitke svima koji slave Bozic jer nam na ovaj dan (iako pisem 26. ali u pitanju su tehnikalije) dolazi vijest koja ce obradovati sve one koji Bosnu (pa i Hercegovinu ako treba) nose u srcu i dusi. Vijest koja nam dolazi iz prijateljske, ali prije svega bratske Turske-serija Alija o zivotu i pregalastvu Kralja Mudrosti, koji je zivot posvetio borbi za boljitak naroda, vjere pa i drzave ce se premijerno prikazati 30.01.2018.
:bih:
Ako bih mogao govoriti u svoje licno ime ovo mi je najbolji novogodisnji poklon. Vjerujem da ce se sa mnom sloziti svi-bez obzira na vjersku, nacionalnu, etnicku ili rasnu pripadnost.
majke mi, fasov'o sam proljev čitajući ovo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Maraschino

#198 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Maraschino »

Fudo387 wrote:
Oni su moji zemljaci u smislu koliko si i ti moj zemljak, i ostali sto se ovdje javljaju.
Malo su poteski, tersovi, al' kud su oni prosli danas je tu Bosna.
Respekt za to.
Nema tu zasljepljenosti sa likom i djelom, niko nije svetac, ali sigurno nije zasluzio ove bljuvotine koje ti i slicni tebi ovdje
pokusavate progurati.
Alija je vrhovni komandant Armije BiH koja je ratovala protiv zlocinackih organizacija i vojski susjednih drzava koje su izvrsile agresiju
na medjunarodno priznatu drzavu Bosnu i Hercegovinu pri tome praveci UZP i genocid.

Sve sto ti nije jasno obrati se Hagu.
To sto si ti izvisio kod svih drkotina stranka od kojih si se s vremena na vrijeme ogrebao, sta da ti kazem sem, zaboli me qrac.
:thumbup: :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#199 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Chmoljo »

otišlo se bezveze u naklapanja oko rata, kako je i šta je sve mogao Alija uraditi.

to je šbb kbb i poprilično nezahvalno govoriti. time se trebaju nakon određenog proteka vremena pozabaviti ozbiljni historičari, onako kako je već danas moguće donijeti relevantan sud o Josipu Brozu. iako i tu ima ostrašćenih "analiza", ipak postoji sasvim pristojna objektivna historijska građa.

ono što mu ja lično zamjeram jeste njegov poslijeratni (ne)anganžman. jedina osoba koja je imala dovoljno velik autoritet da zaustavi opštu poslijeratnu pljačku čime bi se ova zemlja koliko toliko osovila na noge. propustio je priliku uvesti kakav-takav red, ono što kolokvijalno zovemo "pravnom državom". propustio je udariti temelje institucijama koje će školovati kadrove, koje će zadržavati omladinu, koje će graditi državu. ratna opasnost je bila prošla, međunarodni angažman ogroman, interes MZ-a za nas kao relativno uspješnog projekta ogroman. mogao je za početak razjebati talove sa donacijama, kazniti pokojeg ratnog profitera za primjer, posložiti neke stvari prije ahireta.

ako nije vidio čime je okružen, ako nije vidio enormno bogaćenje priprostih likova, ako nije bio svjestan čemu to sve vodi... šta nam to govori o njemu?

ostavljanje toga u amanet, a Bosne Erdoganu, napravilo bi ga istinskim državnikom.

Franjo Tuđman je isposlovao kompaktnu državu, koja odlučuje o svojoj sudbini, ali je svejedno stvorio i promovisao elitu kriminalaca i ratnih profitera, i to je sasvim dovoljno da ne bude tako sjajna zvijezda hrvatske historije.
Fudo387

#200 Re: Kralj Mudrosti-Alija TRT1

Post by Fudo387 »

Chmoljo wrote:ako nije vidio čime je okružen, ako nije vidio enormno bogaćenje priprostih likova, ako nije bio svjestan čemu to sve vodi... šta nam to govori o njemu?
Da smo mu dokurcili, i on je insan.
Stoji zamjerka, imao je dovoljan autoritet da naredi da sve svercere pobijemo.
Ustvari, nije morao ni narediti, mogao je samo namignuti.
Pored tog zamjeram mu sto nije napravio agenciju koja bi sve one silne koljace njegovog naroda u gluha doba noci davila kanafom.
Post Reply