THE WITCHER (sve o)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SanskiBiser

#176 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

Image
Mali a bitni detalji. :thumbup:
aditon

#177 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by aditon »

samo da priupitam fanove...kako vam se dopada serija, vrijedi li je uopće gledati naročito ako nisam fan tj nism do sada "konzumirao witchera"
razmišljam da seriju lagano skidam s torrenata, vidim da dobro kotira na torrentima tj najskidaniji je fajl na većini torrent klijenata
AmirBaa

#178 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by AmirBaa »

aditon wrote: 31/12/2019 09:36 samo da priupitam fanove...kako vam se dopada serija, vrijedi li je uopće gledati naročito ako nisam fan tj nism do sada "konzumirao witchera"
razmišljam da seriju lagano skidam s torrenata, vidim da dobro kotira na torrentima tj najskidaniji je fajl na većini torrent klijenata
serija kao serija je sasvim ok, cak i dobra, ako nisi upoznat toliko s knjigama. Meni kao adaptacija knjige je lose, jer se Lauren pravila pametna pa ubacivala neke svoje vizije a izbacivala dobre stvari :D ali eto, ako volis ovaj zanr svidjet ce ti se sigurno :thumbup:
aditon

#179 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by aditon »

ma volim fantasy, samo me zanimalo šta fanovi misle...jbg i game of thrones je dosta odstupao od knjiga, i oni koji su čitali knjige nisu zadovoljni mnogi stvarima koje su urađene u seriji ali kako nisam čitao witchera niti sam igrao igru, moguće da će onda meni serija ustvari biti vrh
ferratilis

#180 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by ferratilis »

Citao sam knjige, obozavam igre, serija je ok. Ne znam sta im je proslo kroz glavu kad su dizajnirali one oklope, ali sta je tu je. Od najljepseg oklopa u igru su napravili sprdnju. Neke likove glume crnci, ali i ne smeta toliko jer i u samom svijetu witchera postoje zemlje koje su inspirisane arapskim i africkim svijetom (Ofier, Zerrikania). Sve u svemu, solidno.

Ali ako nisi citao knjige niti igrao igre, ne preporucujem seriju.

Image
AmirBaa

#181 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by AmirBaa »

ferratilis wrote: 31/12/2019 10:20 Citao sam knjige, obozavam igre, serija je ok. Ne znam sta im je proslo kroz glavu kad su dizajnirali one oklope, ali sta je tu je. Od najljepseg oklopa u igru su napravili sprdnju. Neke likove glume crnci, ali i ne smeta toliko jer i u samom svijetu witchera postoje zemlje koje su inspirisane arapskim i africkim svijetom (Ofier, Zerrikania). Sve u svemu, solidno.

Ali ako nisi citao knjige niti igrao igre, ne preporucujem seriju.

Image
ok sve, ali Fringilla crnkinja, Cahir pobijedi Vilgefortza u duelu, Nilfgard predstavljeni kao zaludjeni fanatici i Geralt ne sretne Ciri u Brokilonu. To su stvari koje nikakvog smisla nemaju. Mimo oklopa :mrgreen:
SanskiBiser

#182 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

Kako je opisan Nilfgard armor u knjizi:
Nilfgaardian soldiers in grey armor appeared from the dark of the forest. Not black nor black-clad as they were called in some parts of the kingdoms. These soldiers wore dark grey, veiny, scrotum-like chest armor with helmets resembling a rock troll's cock. The soldiers suddenly halted after seeing two figures sitting at a campfire.

Dandilion was the first to notice the mysterious soldiers. "Now what in the pox is this then? What are these poor souls wearing?" he said and looked at Geralt confusedly.

"I don't know. But we're about to find out." replied Geralt calmly while readying his blade.

"Oi! Who goes there?" asked the Nilfgaardian captain with a high-pitched, yet commanding voice.

"Oh, just two ordinary travelers enjoying the evening and breathing in the night air." Dandilion blurted out suddenly. Geralt looked at him with his eyes narrowed. Dandilion ignored Geralt's protest and continued. "May we return the pleasure of asking who might you be?"

"We are..." the captain started. "Well, we are a group of Nilfgaardian extras from the upcoming Netflix show."
Znaci vjerna adaptacija u seriji.
Citajte knjige....
SanskiBiser

#183 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

aditon wrote: 31/12/2019 09:36 samo da priupitam fanove...kako vam se dopada serija, vrijedi li je uopće gledati naročito ako nisam fan tj nism do sada "konzumirao witchera"
Ako nisi fan vjerovatno da neces ni postati ako gledas seriju narocito ako ne poznajes dobro engleski pa ti trebaju titlovi jer ces se izgubiti u prici vec u prvoj i drugoj epizodi potpuno. U principu ko je fantasy zanr fan nece imati problema sa serijom, kod nas je kazem prepreka engleski jer dijalozi nisu Yes. No. Go here i samo Fuck i Hmm. Jako puno ekspozicije materijala sa vrlo malo objasnjenja pozadine u prve dvije epizode. :-)
Averus

#184 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by Averus »

Seriju ne treba upoređivati sa knjigama i igrama u velikoj mjeri. Serije (često i filmovi) pate od ograničenja. Ta ograničenja se vide u svim sferama jedne ovakve sage, a počevši sa očiglednim - manji broj angažovanih glumaca i statista, zatim CGI, kao i skraćivanje određenih dijelova priče.

Teško je prenijeti iz jednog medija u drugi, a ostati vjerodostojan. Jebiga, kad čitaš knjigu, pa lik trči kroz šumu na tri stranice, napetost je sve vrijeme tu. Čitaš i listaš, čekaš šta će se desiti. Preneseno na TV ili kino, pa često i igricu, ova scena od tri stranice se odvije kroz par sekundi. Zato često adaptacije i budu označene kao "loše" ili "neuspješne".

Na sva ograničenja i prepreke, serije i filmovi trpe i od vanjskih faktora kao što su politička korektnost, rasna inkluzija i raznovrsnost, kao i pažnja na određene detalje kako se neko ne bi našao uvrijeđenim. Nemam ništa protiv, stvarno. Ne smeta mi da određene likove zamijene ljudima azijskog, afričkog, latino ili bilo kog drugog porijekla. Milsim da to može i obogatiti jednu ovaku seriju. Ja imam problem samo ako jasno opisanu ulogu iz knjige u potpunosti promijene kao posljedicu toga. Ovdje najprije mislim na Triss. Da su joj obojili kosu u crvenu, mislim da bi bila puno bolje prihvaćena od strane fanova i ne bi toliki fokus bio na njenoj rasi.

Eh sad, priča u seriji nije previše komplikovana. Sviđa mi se što nisu uzeli objašnjavati glupanima šta se dešava, nego se drže tečnosti od početka do kraja sezone. Skaknje u vremenu, meni barem, nije uopšte bilo komplikovano jer su u svakoj takvoj sceni kroz jednu ili dvije rečenice dali do znanja otprilike u kom razdoblju se nalazimo. Generalno, može se podijeliti na prije pada Cintre i poslije pada Cintre, mada ima i drugih tačaka u prošlosti kojih su se dotakli.

Neko spomenu da je Nilfgaard predstavljen kao ultimate evil, a ovi "naši" kao ultimate good. Ne bih se složio. Jasno su nam dali do znanja da je sve sivo. I sam Witcher u nekoliko navrata krši svoj "kod" i upliće se u stvari u koje ne bi trebao. Glavni lik obično treba da nam se svidi, a onda ga gledamo kako odbija da prihvati dijete koje je sudbinom vezano za njega - i to njegovom krivicom. Isti taj Witcher je nešto ranije ubijedio druge da moraju ostati dosljedni zakonu iznenađenja. Kad je glavni lik tako siv (pun intended), onda ne moram ni navoditi dalje detalje kao histeričnu Calanthe, incestoidnog kralja, elfove koji su ga ipak poštedjeli, tragičnu priču sa Renfri itd.

Svi mi koji smo igrali igre i/ili čitali knjige, želimo da imamo u seriji potpuni doživljaj tog svijeta. Nerealno je očekivati da prva sezona to i ostvari, jer od njenog uspjeha (prije svega finansijskog) zavisi da li će taj svijet uopšte postojati. Za sad, serija je uradila sasvim dovoljno da uspostavi osnove za dalji razvoj priče, likova i kreiranje jednog svijeta u kojem ćemo svi sigurno uživati.

O Henryju idu pohvale i hvalospjevi na sve strane, što podržavam 100%. Savršeno je uradio posao.
Mimo njega, Yennefer je dosta solidna, Ciri će trebati malo više navikavanja na ulogu, ali ide ka tome, a moram reći da je Jaskier/Dandelion odradio famozan posao. Potrefio je energiju lika iz knjiga samo tako!

Moj neki zaključak je da je serija solidna i da se može preporučiti čak i onima koji nisu upućeni u ovaj svijet, jer će 100% od druge sezone da se ekstremno popravi. Ne volim porediti ove dvije serije, ali moram iskoristiti Game of Thrones kao primjer. Kad je završena prva sezona, još uvijek niko nije znao šta zapravo gledamo. Tek krajem druge je GoT postao to što jeste. Mislim da će sličan slučaj biti i sa Witcherom.

Eto, već je dug post, pa da ne pišem dalje. Dosta od mene :D

PS: Nilfgard odore - vjerne knjizi (kao što je Sanski upravo napisao). Biće one popravljene u budućnosti, a meni iskreno uopšte nisu bole oči ni smetale.
SanskiBiser

#185 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

Averus wrote: 31/12/2019 11:34 Seriju ne treba upoređivati sa knjigama i igrama u velikoj mjeri. Serije (često i filmovi) pate od ograničenja. Ta ograničenja se vide u svim sferama jedne ovakve sage, a počevši sa očiglednim - manji broj angažovanih glumaca i statista, zatim CGI, kao i skraćivanje određenih dijelova priče.

Teško je prenijeti iz jednog medija u drugi, a ostati vjerodostojan. Jebiga, kad čitaš knjigu, pa lik trči kroz šumu na tri stranice, napetost je sve vrijeme tu. Čitaš i listaš, čekaš šta će se desiti. Preneseno na TV ili kino, pa često i igricu, ova scena od tri stranice se odvije kroz par sekundi. Zato često adaptacije i budu označene kao "loše" ili "neuspješne".

Na sva ograničenja i prepreke, serije i filmovi trpe i od vanjskih faktora kao što su politička korektnost, rasna inkluzija i raznovrsnost, kao i pažnja na određene detalje kako se neko ne bi našao uvrijeđenim. Nemam ništa protiv, stvarno. Ne smeta mi da određene likove zamijene ljudima azijskog, afričkog, latino ili bilo kog drugog porijekla. Milsim da to može i obogatiti jednu ovaku seriju. Ja imam problem samo ako jasno opisanu ulogu iz knjige u potpunosti promijene kao posljedicu toga. Ovdje najprije mislim na Triss. Da su joj obojili kosu u crvenu, mislim da bi bila puno bolje prihvaćena od strane fanova i ne bi toliki fokus bio na njenoj rasi.

Eh sad, priča u seriji nije previše komplikovana. Sviđa mi se što nisu uzeli objašnjavati glupanima šta se dešava, nego se drže tečnosti od početka do kraja sezone. Skaknje u vremenu, meni barem, nije uopšte bilo komplikovano jer su u svakoj takvoj sceni kroz jednu ili dvije rečenice dali do znanja otprilike u kom razdoblju se nalazimo. Generalno, može se podijeliti na prije pada Cintre i poslije pada Cintre, mada ima i drugih tačaka u prošlosti kojih su se dotakli.

Neko spomenu da je Nilfgaard predstavljen kao ultimate evil, a ovi "naši" kao ultimate good. Ne bih se složio. Jasno su nam dali do znanja da je sve sivo. I sam Witcher u nekoliko navrata krši svoj "kod" i upliće se u stvari u koje ne bi trebao. Glavni lik obično treba da nam se svidi, a onda ga gledamo kako odbija da prihvati dijete koje je sudbinom vezano za njega - i to njegovom krivicom. Isti taj Witcher je nešto ranije ubijedio druge da moraju ostati dosljedni zakonu iznenađenja. Kad je glavni lik tako siv (pun intended), onda ne moram ni navoditi dalje detalje kao histeričnu Calanthe, incestoidnog kralja, elfove koji su ga ipak poštedjeli, tragičnu priču sa Renfri itd.

Svi mi koji smo igrali igre i/ili čitali knjige, želimo da imamo u seriji potpuni doživljaj tog svijeta. Nerealno je očekivati da prva sezona to i ostvari, jer od njenog uspjeha (prije svega finansijskog) zavisi da li će taj svijet uopšte postojati. Za sad, serija je uradila sasvim dovoljno da uspostavi osnove za dalji razvoj priče, likova i kreiranje jednog svijeta u kojem ćemo svi sigurno uživati.

O Henryju idu pohvale i hvalospjevi na sve strane, što podržavam 100%. Savršeno je uradio posao.
Mimo njega, Yennefer je dosta solidna, Ciri će trebati malo više navikavanja na ulogu, ali ide ka tome, a moram reći da je Jaskier/Dandelion odradio famozan posao. Potrefio je energiju lika iz knjiga samo tako!

Moj neki zaključak je da je serija solidna i da se može preporučiti čak i onima koji nisu upućeni u ovaj svijet, jer će 100% od druge sezone da se ekstremno popravi. Ne volim porediti ove dvije serije, ali moram iskoristiti Game of Thrones kao primjer. Kad je završena prva sezona, još uvijek niko nije znao šta zapravo gledamo. Tek krajem druge je GoT postao to što jeste. Mislim da će sličan slučaj biti i sa Witcherom.

Eto, već je dug post, pa da ne pišem dalje. Dosta od mene :D

PS: Nilfgard odore - vjerne knjizi (kao što je Sanski upravo napisao). Biće one popravljene u budućnosti, a meni iskreno uopšte nisu bole oči ni smetale.

Treba naglasiti da je humor i parodiranje sa Fantasy zanrom ono sto je Sapkovski uradio u knjigama i u seriji toga ima napretek. Tako i ovaj Nilfgard armor je dio toga, armija kurceva :lol: Sto rece jedan - pa u "knjizi" su opisani kao "Dick looking army " :lol: ali to je tako na pocetku ovo sto gledamo je Nilfgard jos uvijek u pelenama tek treba da budu nesto, Foltest dolazi na kraju bitke sa vitezovima nakon sto je Yen odradila posao. Vilgeforc je dramaturski uradjen dobro i napravljen je foothold s njim za njegovu ulogu u drugoj sezoni i dopada mi se glumac jer je fizicki sposoban da odradi scene i ima potencijal da izraste u velikog antagonistu. Ocigledno da je Vilgeforc u seriji predstavljen kao neki double agent i da je predao borbu Kahiru. Kahir ocigledno ne zna kao ni magovi da Vilgeforc radi za Nilfgard. Vilgeforc hoce da unisti Aretuzu i rasturi asocijacije izmedju magova...

Pratim Lauren i Declana na Twitter pa kazu da su jako bolne odluke bile vezane za Brokilon i sam kraj je trebao da bude kao u knjigama.
Problem je sto ljudi ne razmisljaju svojom glavom nego odu na internet pa gledaju tamo sta se pise pa uzimaju to sve zdravo za gotovo na prvu loptu a likova sa raznoraznim agendama koliko hoce.

Crnaca ima u seriji ali eto nekima smetaju crnci a nekima smeta sto postoji crni lik koji je antagonista i prikazana kao zla osoba. Ide se iz krajnosti u krajnost. Jednoj smetaju sise drugoj smeta sto se dotice serija silovanja itd...Ovo sto je uradjeno u prvoj sezoni je sasvim prihvatljiv nivo kompromisa za danasnje vrijeme u odnosu na originalni materijal tj. kanon. Nisu pretjerali.

Ovo je trebao biti originalni kraj serije po skripti ali posto su morali izbaciti Brokilon jer se nije uklapao dramaturski u ono sto su zamislili kao cjelinu morali su modifikovati:

Image

Izbacivanje price iz Brokilona je bila teska i bolna odluka iako je scena bila vec napisana isto tako borba sa Selkimore kad proguta Geralta je izbacena iako je trebala biti snimljena jer onda scena u taverni ne bi imala onakav komican efekat, inace scena koja je do najsitnijih detalja izrezirana koje covjek tek primjeti kad gleda po drugi ili treci put.
Last edited by SanskiBiser on 31/12/2019 12:23, edited 1 time in total.
ferratilis

#186 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by ferratilis »

U kojoj knjizi je taj opis Nilfgaard oklopa? Procitao sam samo prve tri knjige jer ostale nisam mogao nabavit na papiru, a mrsko mi citat na mobitelu. Evo sad vidim na books.ba da imaju knjige ali je cijena skocila na 25KM. Kad sam ih ja kupovao bile su po 10KM :-)
SanskiBiser

#187 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

Ovo je bio koncept art za scenu borbe Selkimore Vs Geralt

Image

i scena kad Geralt izlazi iz cudovista:

Image

ustvari pravo ime je Selkie Maw ali eto Selkimor po naski :lol:

Bice koje ne jede ljude i meso, hrani se planktonom ali je jako teritorijalno i agresivno nesto kao nilski konj.
SanskiBiser

#188 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

ferratilis wrote: 31/12/2019 12:05 U kojoj knjizi je taj opis Nilfgaard oklopa? Procitao sam samo prve tri knjige jer ostale nisam mogao nabavit na papiru, a mrsko mi citat na mobitelu. Evo sad vidim na books.ba da imaju knjige ali je cijena skocila na 25KM. Kad sam ih ja kupovao bile su po 10KM :-)
ni u jednoj ovo je gore zajebancija sa REDDIT :D jgb ja kontam da svi vec znaju za to, fazon je u tome sto je Sapkovski po onome sto znamo tako prakticno objasnio Lauren, da se radilo o Army of Dicks, a ovi su to doslovno prihvaitili kao ideju tj. nakalemili se, jer armor je trebao da izgleda lose i improvizovano i da ostavlja utisak prepotentnosti i pretencioznosti, jer nilfgard je sirova snaga i tek treba da dodju na onaj nivo kako je u Igri, znaci ono kao kad uzmes crn carsaf pa stavis na ledja i pravis se da si betmen. Trebalo je da budu predstavljeni kao fanaticna armija koja sirovom snagom i brojem vojnika ostvaruje ciljeve. Ono sto znamo 100% je da je planirano da taj oklop evolvira i mijenja se kako je Nilfgard jaci... :D

BTW ja ne znam koliko je poznato ali osoba koja je radila dizajn tih armora vise ne radi na seriji dobila je otkaz i radi druga osoba sad za sezonu 2.
Last edited by SanskiBiser on 31/12/2019 12:26, edited 1 time in total.
diablobih

#189 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by diablobih »

Svidjet ce ti se, samo nemoj zaboraviti da se gleda iz 3 razlicite strane (Ciri, Yennifer i Geralt), tek se pred kraj nalaze u istom vremenskom razdoblju. Ovo ti govorim da te ne zbuni sta se desava :D
SanskiBiser

#190 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

diablobih wrote: 31/12/2019 12:26
Svidjet ce ti se, samo nemoj zaboraviti da se gleda iz 3 razlicite strane (Ciri, Yennifer i Geralt), tek se pred kraj nalaze u istom vremenskom razdoblju. Ovo ti govorim da te ne zbuni sta se desava :D
U sustini samo mora biti strpljiv prve 3 epizode i pazljivo gledati nema ono surfas net i gledas pomalo. :-)
diablobih

#191 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by diablobih »

To svakako, moras se udubiti drama i bit ce vrh. Meni ne smeta izgled "oklopa", to sam tek primjetio da izgledaju k'o muda kada sam po internetu poceo :D
ferratilis

#192 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by ferratilis »

Tacno nekad ne treba puno citat po internetu, pokvaris sebi dojam. Kad sam prelazio prvi put W3, nisam primjetio nijedan bug, onda sam poceo skidat razne modove i primjetio bugove koje sad ne mogu ignorisati. :(

Ignorance is bliss. :D
arnes_king

#193 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by arnes_king »

aditon wrote: 31/12/2019 10:00 ma volim fantasy, samo me zanimalo šta fanovi misle...jbg i game of thrones je dosta odstupao od knjiga, i oni koji su čitali knjige nisu zadovoljni mnogi stvarima koje su urađene u seriji ali kako nisam čitao witchera niti sam igrao igru, moguće da će onda meni serija ustvari biti vrh
Inace ne gledam te serije, knjige nisam citao, witcher 3 igrao samo nekoliko sati. Poceo ovu seriju gledati, stigao no 5 epizode i super mi je :thumbup:
redhat

#194 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by redhat »

Sve serije i filmovi koji su adaptacije igara pate od istih boljki a to je da ona linearnost koja je nebitna za igru jednostavno mora postojati u nečemu gdje gledalac očekuje početak, zaplet i kraj. Narativ igre, ili radnja igre mora biti takva da igru malo igraš pa prestaneš pa opet uzmeš igras i stalno tako - jer igra je upravo to, ubijanje dosade, zabava i to prosječni gamer ne očekuje vele priču. Witcher knjige s druge strane nisu ništa posebno, to su skup kratih priča, bajki koje imaju podlogu u poljskom folkloru i nisu nikad do igre bile pretjerano popularne ni komercijalne. Dvije navedene stvari treba posmatrati odvojeno i ne pretjerano povezano. Što se tiče Netflix Witchera serija je puna rupa u radnji, epizode su svaka barem po 15 minuta preduge i sve pate od nedovoljno razvijenih likova i plitke priče po principu borba između dobra i zla ali opet šta drugo očekivati od serije inspirisane igrom? Recimo World of Warcraft lore ili svijet, je deset puta kompleksniji od Witchera jer je Blizzard sjedio i pisao radnju i zaplete do epskih razmjera pa opet film nije ništa posebno jer nemoguće je sve natrpati u film čak ni od tri sata, a opet ako izbaciš neki bitan dio navučeš bijes na sebe. WOW je trebala biti trilogija ali od toga se odustalo jer ko hoće da doživi WoW.
Za mene serija ništa posebno, igra odlična, knjige srednja žalost za one koji nisu čitali Gospodara prstenova koji je kao djelo i autorski Biblija po kvaliteti za Witchera.
SanskiBiser

#195 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

redhat wrote: 31/12/2019 14:48 Sve serije i filmovi koji su adaptacije igara pate od istih boljki a to je da ona linearnost koja je nebitna za igru jednostavno mora postojati u nečemu gdje gledalac očekuje početak, zaplet i kraj. Narativ igre, ili radnja igre mora biti takva da igru malo igraš pa prestaneš pa opet uzmeš igras i stalno tako - jer igra je upravo to, ubijanje dosade, zabava i to prosječni gamer ne očekuje vele priču. Witcher knjige s druge strane nisu ništa posebno, to su skup kratih priča, bajki koje imaju podlogu u poljskom folkloru i nisu nikad do igre bile pretjerano popularne ni komercijalne. Dvije navedene stvari treba posmatrati odvojeno i ne pretjerano povezano. Što se tiče Netflix Witchera serija je puna rupa u radnji, epizode su svaka barem po 15 minuta preduge i sve pate od nedovoljno razvijenih likova i plitke priče po principu borba između dobra i zla ali opet šta drugo očekivati od serije inspirisane igrom? Recimo World of Warcraft lore ili svijet, je deset puta kompleksniji od Witchera jer je Blizzard sjedio i pisao radnju i zaplete do epskih razmjera pa opet film nije ništa posebno jer nemoguće je sve natrpati u film čak ni od tri sata, a opet ako izbaciš neki bitan dio navučeš bijes na sebe. WOW je trebala biti trilogija ali od toga se odustalo jer ko hoće da doživi WoW.
Za mene serija ništa posebno, igra odlična, knjige srednja žalost za one koji nisu čitali Gospodara prstenova koji je kao djelo i autorski Biblija po kvaliteti za Witchera.

Mrs na foe listu. :thumbup:
SanskiBiser

#196 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by SanskiBiser »

Za ove ignoramuse sto lupetaju gluposti ko maksim po diviziji :D

https://www.ign.com/articles/2019/12/30 ... -in-the-us
The Witcher is a bonafide global hit. The Netflix series is now the most in-demand TV series in the world across all platforms.

UPDATE (DEC. 30): As Business Insider reports, per data company Parrot Analytics, The Witcher passed Disney Plus' Star Wars: The Mandalorian as "the top show in the world the week of December 22 to December 28."

"The Witcher was also the top show in the US with nearly 127 million demand expressions compared to The Mandalorian's 115 million demand expressions in the US that week."

[/b]

Toliko o popularnosti i koliko je zanimiljivo ili nije zanimljivo publici. Knjige rasprodane, igra se igra vise nego kad je izasla i prodaje vise nego po izlasku i onda dodje lik sa verbalnim dijarejama na temu. :-)
Raptor44

#197 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by Raptor44 »

Averus wrote: 31/12/2019 11:34 Neko spomenu da je Nilfgaard predstavljen kao ultimate evil, a ovi "naši" kao ultimate good. Ne bih se složio. Jasno su nam dali do znanja da je sve sivo. I sam Witcher u nekoliko navrata krši svoj "kod" i upliće se u stvari u koje ne bi trebao. Glavni lik obično treba da nam se svidi, a onda ga gledamo kako odbija da prihvati dijete koje je sudbinom vezano za njega - i to njegovom krivicom. Isti taj Witcher je nešto ranije ubijedio druge da moraju ostati dosljedni zakonu iznenađenja. Kad je glavni lik tako siv (pun intended), onda ne moram ni navoditi dalje detalje kao histeričnu Calanthe, incestoidnog kralja, elfove koji su ga ipak poštedjeli, tragičnu priču sa Renfri itd.
Nilfgaard je fakat predstavljen kao "ultimate evil", pa jesi vidio šta radi ona vojska, onakve stvari nisu ni orci iz LOTR-a radili, a da ne govorim o Fringilli, po meni tu je napravljeno rušenje tog balansa "sivog svijeta", i to je stvar koja mi se najmanje dopala što se tiče serije.
Ostali likovi su mi dosta dobro napravljeni po tom pitanju, baš je osvježenje vidjeti takav svijet gdje ne postoji definicija dobra i zla, ili ne postoji "lesser evil" citirajući Geralta, na kraju krajeva to je jedan od glavnih razloga zašto sam se još davno zaljubio u Witcher svijet.
Raptor44

#198 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by Raptor44 »

Image
:mrgreen:
l33t

#199 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by l33t »

Frajer foe-ao drugog forumasa zbog njegovog misljenja :D bravo majstore.

OT: igrao sam Witcher 3 ali nisam ga prekucao i serija se definitivno moze gledati. Dobra je produkcija i gluma i ima sisa :thumbup:
Optimus09

#200 Re: THE WITCHER (sve o)

Post by Optimus09 »

Gledao seriju,sad citam knjige :lol:
Seriju cu ponovo gledati :-D
Post Reply