Koja se knjiga cita najvise na svijetu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Sta si tacno htjela reci? :-?
rei

Post by rei »

BigusDickus wrote:Sta si tacno htjela reci? :-?
nije valjda bilo nerazumljivo OK, htjela sam reci da me iznenadjuju
ovi koji se busaju u svoju tolerantnost cim se pomene Islam kao da ih ubode zaoka. Ja nisam vjernik kao recimo zena ali sam tacno primjetila kako su takvi odmah spremni na viku cim se pomene Islam. :?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Da, upravo o tome sam i ja govorio... odmah ugrozeni, nesto im se namece, podmece, tjera ih se u torove i sta ja znam... :roll: Kad bi samo procitali nesto i naucili malo vise o onome po cemu pljuju i o cemu govore... :-?
CiCiban

Post by CiCiban »

pomene? daj jedan takav post .. na uvid ..pls u kojem se ''samo pominje'' da bude jasnije sta si rekla
wandy

Post by wandy »

hananah wrote:De zeno ba, ko te tjerao da otvaras temu namjenjenu "meni". To je moja osobna stvar. Da sam htjela otvorila bih je bez "posrednika" tako ti nemam na cemu biti zahvalna, a ni nezahvalna, jer si to uradila na svoju ruku. Bilo bi lijepo kada se i vi ne bi "prsili" onim stvarima koje se trebaju zadrzati izmedju cetiri zida zajedno sa svojim istomisljenicima. To i jeste moja poenta, smeta mi sto vjernici svugdje ama bas svugdje uvlace nit vjere, ma koja god ona to bila. Stavljajuci nesto "svoje osobno" na bilo koji forum uvijek ces naici na negodovanja.
Nego zeno priznaj bi li me rado kamenovala :D
Pitaj nekoga od svoje raje nek te kamenuje.Ako ti je do kamenovanja.

:-D
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

Kamenovanje nikada nije bilo u tradiciji Bosnjaka muslimana.
velez

Post by velez »

[quote="BECHO"]Ovdje su ti lave moj sve neki veliki Titini komunisti i u dezurni ateisti a kad progovoris o 'blagodatima' krscanstva, Celibatu i Hristosu Razapetpom onda te spaljuju na lomaci i lijepe ti etiketu mudzahedina! Sto se tice samog razvoja teme, nema se tu sta reci kad je ocigledno da nije niti crkva, niti pravoslavlje a niti katolicanstvo toliki problem koliki je Islam na ovim prostorima! Da se ne lazemo, mnogima zivci prorade i huja ih fata kad neko na forumu postavi neku suru, ajet, prouci fatihu, spomene Muhameda ili vidi one zamotane majke Srebrenice kao i arapsko pismo na nekom od basluka stradalih sehida! Takve srklet fata kad je vrijeme Ramazana i kad se trebaju klati Kurbani.Da se ne varamo, ovdje je covjek samo spomenuo knjigu koja je vjerovatno uz Bibliju najcitanija na svijetu a vi ste ga bez ikakvog razloga docekali na noz! Zbog cega? Upravo zbog ovog sto sam spomenuo u posljednjoj recenici...Nije ni crkva, ni krscanstvo, Isus ni Biblija toliki problem (ma koliko se vi trudili da ih poistovjecujete) kao sto je to Islam, Muhamed, Kur'an i Allah svevisnji! A ovi sto pricaju o tzv. Al-Kaidi i koji poistovjecuju famoznu arapsku civilizaciju (o arapskoj nepismenosti moze govoriti samo mahnitov koji nema pojma o zivotu) s nekim shupkom sto drzi pusku i Kur'an u ruci, mogu samo oni koji zive u medijskoj, moralnoj i svakoj drugoj blokadi i kojima su CNN i BBC glavni izvori informacija...[/quote]

POTPISUJEM!!!!!!

SVE JE RECENO!!!!!!

Moj brate ali najgori su mi nase balije a dosta ih je ovdje!!!!!

U svojoj duhovnosti su otisli 100 godina unazad!!!!
velez

Post by velez »

[quote="BECHO"]Ovdje su ti lave moj sve neki veliki Titini komunisti i u dezurni ateisti a kad progovoris o 'blagodatima' krscanstva, Celibatu i Hristosu Razapetpom onda te spaljuju na lomaci i lijepe ti etiketu mudzahedina! Sto se tice samog razvoja teme, nema se tu sta reci kad je ocigledno da nije niti crkva, niti pravoslavlje a niti katolicanstvo toliki problem koliki je Islam na ovim prostorima! Da se ne lazemo, mnogima zivci prorade i huja ih fata kad neko na forumu postavi neku suru, ajet, prouci fatihu, spomene Muhameda ili vidi one zamotane majke Srebrenice kao i arapsko pismo na nekom od basluka stradalih sehida! Takve srklet fata kad je vrijeme Ramazana i kad se trebaju klati Kurbani.Da se ne varamo, ovdje je covjek samo spomenuo knjigu koja je vjerovatno uz Bibliju najcitanija na svijetu a vi ste ga bez ikakvog razloga docekali na noz! Zbog cega? Upravo zbog ovog sto sam spomenuo u posljednjoj recenici...Nije ni crkva, ni krscanstvo, Isus ni Biblija toliki problem (ma koliko se vi trudili da ih poistovjecujete) kao sto je to Islam, Muhamed, Kur'an i Allah svevisnji! A ovi sto pricaju o tzv. Al-Kaidi i koji poistovjecuju famoznu arapsku civilizaciju (o arapskoj nepismenosti moze govoriti samo mahnitov koji nema pojma o zivotu) s nekim shupkom sto drzi pusku i Kur'an u ruci, mogu samo oni koji zive u medijskoj, moralnoj i svakoj drugoj blokadi i kojima su CNN i BBC glavni izvori informacija...[/quote]

POTPISUJEM!!!!!!

SVE JE RECENO!!!!!!

velez

Post by velez »

POTPISUJEM!!!!!!

SVE JE RECENO!!!!!!

velez

Post by velez »

POTPISUJEM!!!!!!

SVE JE RECENO!!!!!!

velez

Post by velez »

POTPISUJEM!!!!!!

SVE JE RECENO!!!!!!

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Velez, .... ovo se naziva visestrukim orgazmom. :-) :zzzz:
Uh

Post by Uh »

Lojo_Hasanovic wrote:
Uh wrote:I sta je jako interesantno da muslimani misle da je Kuran nacitanija knjiga, krscani misle da je Biblija-sveto pismo..........
A sta je u stvari najcitanija knjiga,,,,,,,,ma koga briga za to?
Sta ima ko od toga osim onih sto prodaju sveta pisma? jedini oni profitiraju, a ostala raja ko raja trosi lovu i misli da je kupnjom svetog pisma se priblizio Bogu Alahu. Na kraju svi u pepeo i za pet dana ko da nikad nisi postojao, nit dzeneta nit dehenema i svi smo izmapulirani od strane profitera pa cak i preko religije.
A sta ako se zahebemo i bidne sve nako ko sto je opsiano u Svetim knjigama! :? :shock: :-)

A sta da te doceka snijezana i osam patuljaka (pisac se za*ebo u brojanju) I to su ti bile svete knjige kad si bio mali.
Bajke, care, sve su bajke!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Uh wrote: A sta da te doceka snijezana i osam patuljaka (pisac se za*ebo u brojanju) I to su ti bile svete knjige kad si bio mali.
Bajke, care, sve su bajke!
:roll: Ne slazem se. Postoje i dobre basne. :zzzz:
pitt

Post by pitt »

Ezop je bio legenda :D
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Umišljena Muha

Jedna muha, u lokvi magarečije mokraće, na jednoj slamci,

zamišljala je sebe da je lađar pa je počela dizati glavu.

Govorila je: Ja sam čitala o moru i lađama,

i razmišljala sam puno o tome.

Eto, ovo je more, ovo lađa,

A ja kao kapetan, ovako iskusan i pametan.

Tako ova muha tjera ovaj svoj balvan po lokvi kao po moru,

Ta mala lokva, u njenim očima, izgleda beskrajno velika.

Ta lokva u poređenju sa muhom, bila je ogromna, bez granica

Gdje je oko, koje bi to moglo pravo vidjeti.

Njen svijet je toliki, dokle joj pogled dopire

Oko joj toliko obuhvata, i lokva je za nju more.

Onaj koji tumači krivo, on je kao muha, a taj njegov tevil,

Kao i njegov ćejf, to je magarečija mokraća i mutna slika.

Da je muha imala valjano rasuđivanje, ona bi bila sretna,

Postala bi Huma-ptica (Feniks)

Kad bi ova muha iz toga mogla pouku uzeti, ona se ne bi zvala muha

Njena duša ne bi boravila u mizernom vanjskom liku…

Ademovo oko, kad je sa čistim nurom progledalo,

Duša i druge tajne su mu se kroz njega ukazale.

Kad su meleki pronašli nur u Ademu,

Odmah su pali na zemlju i prijavili se da mu služe.

Kad bih hvalio Adema do Sudnjeg dana, opet je kratko,

Ne mogu se te pohvale iskazati.

Ali, sa tolikim znanjem, kad je došla sudbina,

Tumačenje jedne zabrane, skrenulo ga je.

Pitao se je Adem, da li je zabrana stvarni haram

Ili za nju ima kakav tevil (dozvoljeni izlaz).

Kad je u Ademovu srcu pretegao tevil,

Njegova je priroda bila zbunjena, i pošao je prema zabranjenoj voćki.

Kad se vrtlaru zabode trn u nogu,

Kradljivci iskoriste tu priliku i pokradu voće.

Dok baščovan izvadi trn i umine mu bol,

Tek onda vidi da su ga pokrali lopovi.

Zaviče: Ah-vah, mi smo pogriješili, pala je tama,

Pa smo izgubili orijentaciju na putu.

Božija presuda je zaključak. Ona bude oblak koji prekrije Sunce,

Lav i aždaha su pred sudbinom kao miši.

Ako ne vidim onu zamku, kad je već presuda donesena

Nisam samo ja neznalica u ovome presuđivanju.

O sretniče, ako hoćes da si sretan, radi dobra djela,

Ostavi nasilje!

Ako te sudbina poklopi kao noć svojom tminom,

Ta ista sudbina pružiće ti na koncu ruku i izvući te.

Sudbina hoće po sto puta da ti izvadi dušu,

Sto puta će ti opet pružiti ruku da te izbavi.

Ako ti se sudbina stotinu puta popriječi na putu,

Na koncu će ti razapeti šatore.

To nam je od Božije dobrote, što nam je naredio da Ga se bojimo

Da dođemo u predjele sreće.

Vjetrovi su naši prohtjevi i želje, i kad te vjetrove otjeramo

Onda će nam doći haber od Njega.

Takvo je stanje onoga koji sluša svoga neprijatelja

čorav je onaj koji bude slušao šta mu dušman govori.

Ako dušman prijateljski govori, ne daj se prevariti

varka je nekakva u tome.

Ako ti med daje, znaj da je u njemu otrov,

A ako ti čini nešto što ti godi, znaj da je to tegoba.

Šta je pijanstvo, da ne vidiš, zatvoriti oči da ne vide

da se ne razluči pravi kamen od krivog.

Da nas učiniš neraspoloženim, daćeš da se napijemo,

A iz onog što ne postoji dadeš da vidimo vrijedno.

Šta je pijanstvo? Osjete promijeniti

kriv štap da vidiš kao sandalovo drvo.

Ja vidim i zamku koja mi je postavljena,

Ako sudbina na zastre oči mojoj pameti…
Jople

Post by Jople »

komi wrote:
Jople wrote:
komi wrote:Image
Miadza, djece mi :D
znao sam pa sam namjerno pronašao takvu naslovnicu :D:D:D dobro dobro

u knjizi ima dosta referenci na islam i arapske zemlje

ipak riječ je o PJEŠČANOJ planeti :D:D:D u 10 000. godini :D:D:D
Znam, ali malo prejudiciram buducnost ;)

Drago mi je da ti je smijesno. To je znak tolerancije :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

omiljena mi knjiga u kojoj je jedna od glavnih junakinja Alija :D sestra Muada Diba :)

jašta još samo da SF nije ono što zapravo jeste :D:D:D znanstvena fantastika :D:D:D
SD-6

Post by SD-6 »

hananah wrote:Nije Lojo nego filozofija, osim toga ateista jesam jer Budizam ne priznaje boga nego covjeka i sustina i jeste da se svi odgovori nadju u sebi a ne u knjigama ili u bogu, i sve sto se desi sam sebi kreiras a ne kreira ti Bog.
...vidju Lamuše sto ju je ponijelo :-)...r'n'r :evil: ...da ti nije marg sta u rodu :D...mislim da si ti... ovako odoka jos veci slucaj : :shock: ...inace,posto kazes da covjek sam sebi kreira zivott predlazem ti da za malo rekreacije dohvatis najblizi kipic s police i metnes ga na mjesto gdje se vec podosta paucine nakupilo :D i lagahno ga okrecesu u pravcu kazaljke na pjescanom satu :wink:sve tako dok dozivis nesto sto vec mozda i deceniju nisi ...i deder vidi s margi da ti rezervise krevetac u pazaricu ...zelim ti brz oporavak :), :oops:

U potpisu:
Ćelo(od Ćelija :D )
digger

Post by digger »

SD-6 wrote: ...vidju Lamuše sto ju je ponijelo :-)...r'n'r :evil: ...da ti nije marg sta u rodu :D...mislim da si ti... ovako odoka jos veci slucaj : :shock: ...inace,posto kazes da covjek sam sebi kreira zivott predlazem ti da za malo rekreacije dohvatis najblizi kipic s police i metnes ga na mjesto gdje se vec podosta paucine nakupilo :D i lagahno ga okrecesu u pravcu kazaljke na pjescanom satu :wink:sve tako dok dozivis nesto sto vec mozda i deceniju nisi ...i deder vidi s margi da ti rezervise krevetac u pazaricu ...zelim ti brz oporavak :), :oops:
U potpisu:
A ti prob'o stavljajuci kipic sebi tamo gdje sunce nikad ne sija. Samo nastavi: praksa cini savrsenim.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

digger wrote:
SD-6 wrote:...vidju Lamuše sto ju je ponijelo :-)...r'n'r :evil: ...da ti nije marg sta u rodu :D...mislim da si ti... ovako odoka jos veci slucaj : :shock: ...inace,posto kazes da covjek sam sebi kreira zivott predlazem ti da za malo rekreacije dohvatis najblizi kipic s police i metnes ga na mjesto gdje se vec podosta paucine nakupilo :D i lagahno ga okrecesu u pravcu kazaljke na pjescanom satu :wink:sve tako dok dozivis nesto sto vec mozda i deceniju nisi ...i deder vidi s margi da ti rezervise krevetac u pazaricu ...zelim ti brz oporavak :), :oops:
U potpisu:
A ti prob'o stavljajuci kipic sebi tamo gdje sunce nikad ne sija. Samo nastavi: praksa cini savrsenim.
Da pomognem... evo kipich.
hananah

Post by hananah »

Kao sto rekoh covjek sam sebi kreira zivot. Pa tako i ja. SD-6 znaci to iskljucuje da mi ga ti kreiras :D Ti si vjerovatno iz Logike imao 10 :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Drug_Tito wrote:Image
:D:D:D niđe veze :roll:
SD-6

Post by SD-6 »

hananah wrote:Kao sto rekoh covjek sam sebi kreira zivot. Pa tako i ja. SD-6 znaci to iskljucuje da mi ga ti kreiras :D Ti si vjerovatno iz Logike imao 10 :D
...draga hano, hanifa ...ja samo pomazem/sugerisem a na tebi je ostalo :oops:logicki zakljucih da se radi o klimakso-sizovrenicnoj polovnjaci kojoj bi more bit dobro doslo malo "rekreacije"... :D,a ti ne porece,znaci da sam u pravu(eh a kad nisam) ..zato drugi put draga hanifa prikuci vrata od tvoje stau-ćenife :D zasmrdi nam,a to ne prilici jednoj kazalisnoj umjetnici
drugovi ...misli se na ova dva uscavila fosila,cujte prijedlog
... narucio sam na bascarsiji da mi izrade jedan mega-sač :D glede vaseg skorog kremiranja(primiče se, ha :-)...cijena? :? molim vas ne vrijedjajte me ...ja to sve dzaba organizujem,iz mog merhamet srca...za prave drugove nista nije tesko :oops:
...poselam'te gore ko uspita i posaljite razglednicu
...next please :D hano da ja nabavim ćumura(ako se odlucis)...rostiljijada moze da pocne :-) :D
Post Reply