Da li znate gdje su vam djeca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#176 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Bloo »

Theta wrote:
Velika je razlika između da sama kažeš, ili ko što @wewa kaže pita
Procijeniš situaciju :D Ako si u milosti, onda samo kažeš. :D
Ako si nešto sjebao, onda umilno pitaš možeš li :D
I naravno da će te pitati jesi li planirao nešto taj dan, da zna gdje si, hoće li te računati za ručak, goste, odlazak negdje etc
Theta

#177 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Theta »

SmokingMan wrote:Ja na ulici često viđam kod omladine u kolikoj je mjeri zapravo kućni odgoj zakazao,istakao su godišta 2000-2005,po meni najkritičnija kategorija,dok se nešto mlađa generacija odgaja uz mobitele i tablete,kako bi roditelji skinuli dio obaveze sa sebe,imam i živući primjer kod mojih prijatelja,gdje su im djeca u jednoj mjeri onako,asocijalna,nedostaje tu neke slobode,kod njih se osjeća taj neki "grč" od novih osoba koje ulaze u njihov život,poput prijatelja njihovih roditelja,djece iz susjedstva.Mi kao djeca,smo nekada bili puno spontaniji,jednostavniji,boravili smo više u okolini nego kući,daleko smo lakše sklapali prijateljstva,ljudi su jednostavnije ulazili u naše živote.Ovi milenijalsi su daleko skloniji nasilju,laganju,otuđeniji su u nekoj mjeri.Ne vidim tu neku bliuskost u njihovim prijateljstvima.
To vidim na svojoj sestri, koja bukvalno život vodi na internetu, osim 3 mjeseca raspusta dok živi u kući, pa ima djece da se igra s njima.
Bloo wrote:
Theta wrote:
Velika je razlika između da sama kažeš, ili ko što @wewa kaže pita
Procijeniš situaciju :D Ako si u milosti, onda samo kažeš. :D
Ako si nešto sjebao, onda umilno pitaš možeš li :D
I naravno da će te pitati jesi li planirao nešto taj dan, da zna gdje si, hoće li te računati za ručak, goste, odlazak negdje etc
Vječito sam bio u milosti, šta ti je pogodnost 5.0 :mrgreen:
A izbjegavao sam ić' u goste, jer nije bilo mojih vršnjaka, a slušat ove po 30 godina starije od mene kako moja generacija ne valja, a oni su živjeli u svoje vrijeme :mrgreen: :run:
Hakiz

#178 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Hakiz »

SmokingMan wrote:Danas tinejdžeri o seksu znaju više nego što sam ja znao kada sam bio njihovih godina..
Ja kada sam bio tinejdžer internet nije postojao. Pa kada vidiš Erotiku na kiosku oči ti ispadnu.

Danas klinac i klinka sa 13 o seksu sve vidjeli sa 16 već sve probali i onda im dosadno. Stara izreka da tri puta vode do ženskog srca više ne važi. Onda problem pronaći novo uzbuđenje, obični seks postao dosadan. Pa se mora ići u izmišljanje novih načina uzbuđenja.

Imala Riblja čorba osamdesetih pjesmu "Pobeći negde" u kojoj je stih:

..."Nevinih preko 14 nema,
i teško dišem uveče kad legnem.
U meni samo ubica drema,
Ja moram brzo da pobegnem"...

I tada se vodila ista ova priča, i tada su ljudi pričali "Kakva su današnja djeca, u naše vrijeme je bilo drugačije."
wewa

#179 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by wewa »

Bloo wrote:
Theta wrote:
wewa wrote:imam dvoje srednjoskolaca i imamo jasno utvrdjene norme ponasanja - javlja se kad nastava zavrsi, ako se ima vremena/zelje/mogucnosti ostati negdje poslije skole to se kaze/pita i utvrdi se vrijeme dolaska kuci.

kasnjenje se ne tolerise, a zna se koliko (maksimalno) treba vremena za dolazak kuci.

svako odstupanje u raspolozenju i ponasanju je nekakav signal, a svaki dan nastojimo pricati o svacijem danu, pa smo u toku koliko je to ljudski moguce.

sto ce reci, dogovor kucu gradi, uz jasne granice dozvoljenog.
Da si mi ti mama/babo, nikad ja s tobom pričao ne bih.Da te dijete preko 15 godina mora pitat' smijel otić na kafu poslije škole :run: :lol:
Da, meni je to normalno. To sam i ja radila (doba bez mobitela). Kažeš staroj da ćeš poslije škole prošetati i na kafu.
ja ne ocekujem od svoje djece nista sto i sama ne radim, nastojim biti fer.
ni ja sebi ne uzmem slobodu da poslije posla bez prethodnog dogovora s ukucanima produzim negdje na kafu, pa eto kad dodjem nek budu sretni.
a ako ja mogu imati toliko postovanja prema clanovima porodice, onda i od njih ocekujem isto. kako bi sutra i oni mogli formirati porodice u kojima se ljudi medjusobno postuju, pa shodno tome dogovaraju.
zippoo87

#180 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by zippoo87 »

wewa wrote:
Bloo wrote:
Theta wrote:
Da si mi ti mama/babo, nikad ja s tobom pričao ne bih.Da te dijete preko 15 godina mora pitat' smijel otić na kafu poslije škole :run: :lol:
Da, meni je to normalno. To sam i ja radila (doba bez mobitela). Kažeš staroj da ćeš poslije škole prošetati i na kafu.
ja ne ocekujem od svoje djece nista sto i sama ne radim, nastojim biti fer.
ni ja sebi ne uzmem slobodu da poslije posla bez prethodnog dogovora s ukucanima produzim negdje na kafu, pa eto kad dodjem nek budu sretni.
a ako ja mogu imati toliko postovanja prema clanovima porodice, onda i od njih ocekujem isto. kako bi sutra i oni mogli formirati porodice u kojima se ljudi medjusobno postuju, pa shodno tome dogovaraju.
nacelno ovo sto ti radis je ok i nije problem ali (uvijek ima ono ali)
problem nastaje kada se pojavi nesto usputno,novo i djeca bi da odu tamo,da vide a stalno su u grcu,da li smiju,jer se nisu javili roditeljima
u osnovnoj skoli ja sam imao jednog takvog druga,koji je valjda ima naredjenje da mora doci kuci u roku od 2-3 minute...on je stanovao u zgradi nekih 150m od skole i uvijek je nakon zvona trcao do kuce...nikada ,ali nikada nije ostao duze poslije skole
tu je i poligon ispred skole i na njegovom putu do stana...nikada nije ostao sa nama igrati fudbala a ja sam ostajao kada god nas je bilo dovoljno da igramo
dolazio kuci kada sam dolazio...2-3 sata kasnije nije uopste bio problem
svaki dan se vracali iz skole i sa drustvom polahko,pa sjedemo na jedan mostic,pa tu pricamo,pa onda preko brda...prosjek je bio sat vremena od zavrsetka casova
i niko nije smatrao da ce mene pojesti babaroga a nisam ni ja...jednostavno sam radio ono sto je nama djeci tada bilo zanimljivo
mati se bavila poslom,radila...dolazila kuci oko 4 obicno a do tada sam se i ja vracao kuci ali vecinom bi bio vani negdje ,igrao se
ako cu ici negdje na nepoznato mjesto ili ostati duze i ja sam ostavljao poruku na papiru,pa kad ona dodje sa posla,zna gdje sam i kada cu doci otprilike
svasta sam prozivio i dozivio...vi takvim strogim pravilima ubijate sve ono sto nekoga cini osobom...ubijate kreativnost,ubijate slobodu,ubijate slobodu misljenja ...posebno kod starijih tinejdzera
ali opet,staro pravilo je da se mora proci da se nesto iskusi i nauci

roditelji koji djecu ustroje po nekim svojim strogim pravilima,kad tad ce se ta pravila vratiti...ili ce se djeca "otkinuti sa lanca" ili ce im roditelji po stare dane morati rjesavati i probleme i zivot i brak i djecu i sve...a onda ce govoriti onu staru dobru "u cemu li sam pogrijesio" :D

ja sam za princip da svako zivi svoj zivot...a kroz taj zivot,kroz to kretanje,davati smjernice a ne ogranicenja,kazne,naredbe i ostalo
lejlamo

#181 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by lejlamo »

djecu od početka treba podučavati i usmjeravati na to da preuzimaju odgovornost za sve što rade...dati slobodu, mogućnost izbora, ali i mnogo razgovora, znanja...informacija....
i ne raditi za njih, naravno...ali ih ne smijemo "štititi" od njih samih...jer je to medvjeđa usluga...naći će se u situaciji da se moraju osloniti sami na sebe...vrlo brzo...
a, stoji i ona...."Pricace ti o plovidbi, ti sto nisu sidro digli"
dakle, tačan recept ne postoji...mnogo zavisi od konkretnih uslova i okolnosti...
mali jomu

#182 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by mali jomu »

wewa wrote: ja ne ocekujem od svoje djece nista sto i sama ne radim, nastojim biti fer.

lejlamo wrote:djecu od početka treba podučavati i usmjeravati na to da preuzimaju odgovornost za sve što rade...dati slobodu, mogućnost izbora, ali i mnogo razgovora, znanja...informacija....
i ne raditi za njih, naravno...ali ih ne smijemo "štititi" od njih samih...jer je to medvjeđa usluga...naći će se u situaciji da se moraju osloniti sami na sebe...vrlo brzo...
dakle, tačan recept ne postoji...mnogo zavisi od konkretnih uslova i okolnosti...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hakiz

#183 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Hakiz »

lejlamo wrote:djecu od početka treba podučavati i usmjeravati na to da preuzimaju odgovornost za sve što rade...dati slobodu, mogućnost izbora, ali i mnogo razgovora, znanja...informacija....
A onda dođemo do teme seks...
mali jomu

#184 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by mali jomu »

Hakiz wrote:

Roditelji trebaju bit vise otvoreniji prema djeci u svakom pitanju i odgovoru, pa i oko sexa.
Hakiz

#185 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Hakiz »

mali jomu wrote:
Hakiz wrote:

Roditelji trebaju bit vise otvoreniji prema djeci u svakom pitanju i odgovoru, pa i oko sexa.
U smislu "...preuzimaju odgovornost za sve što rade...dati slobodu, mogućnost izbora...ali ih ne smijemo "štititi" od njih samih..."

Seks je, uvijek, "nešto drugo".
mali jomu

#186 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by mali jomu »

Hakiz wrote:
U smislu "...preuzimaju odgovornost za sve što rade...dati slobodu, mogućnost izbora...ali ih ne smijemo "štititi" od njih samih..."

Dobro si ovo formulisao. :thumbup: :thumbup: :thumbup:

.... to je taj roditeljski sudar sa cim se treba suocit.
wewa

#187 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by wewa »

Hakiz wrote:
mali jomu wrote:
Hakiz wrote:

vlastito tijelo je primarno u smislu preuzimanja odgovornosti.
ne mozes dijete koje je naumilo iskusiti seks od toga odgovoriti. mozes probati oblikovati ga jos dovoljno malog da pokusa odgadjati stupanje u odnose, mozes razvijati vjeru i bogobojaznost ili pricati o apstinenciji kao izboru, ali onog trena kad dijete dodje u pubertet pa vrsnjaci postanu (nazalost) primarni uzori i izvor informacija i znacajan dio vrijednosnog sistema, roditeljski posao je manje-vise zavrsen.

kasnije mozes samo biti podrska, graditi otvorenu komunikaciju, nadati se da ces za izbore znati prije nego se iskuse.
mali jomu

#188 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by mali jomu »

wewa wrote:..........onog trena kad dijete dodje u pubertet pa vrsnjaci postanu (nazalost) primarni uzori i izvor informacija i znacajan dio vrijednosnog sistema, roditeljski posao je manje-vise zavrsen.

kasnije mozes samo biti podrska, graditi otvorenu komunikaciju, nadati se da ces za izbore znati prije nego se iskuse.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hakiz

#189 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Hakiz »

wewa wrote: vlastito tijelo je primarno u smislu preuzimanja odgovornosti.
ne mozes dijete koje je naumilo iskusiti seks od toga odgovoriti. mozes probati oblikovati ga jos dovoljno malog da pokusa odgadjati stupanje u odnose, mozes razvijati vjeru i bogobojaznost ili pricati o apstinenciji kao izboru, ali onog trena kad dijete dodje u pubertet pa vrsnjaci postanu (nazalost) primarni uzori i izvor informacija i znacajan dio vrijednosnog sistema, roditeljski posao je manje-vise zavrsen.

Kao što A. S. Neill kaže da kada mu je kćerka popčela izlaziti sa momcima, htio je da urla i da joj svašta kaže ali se suzdržavao i samo se nadao da je neće zapasti neki kreten.

Ne oponiram, naročito iskusnijima i pametnijima. Samo hoću da kažem da često, skoro po pravilu, svi teoretski principi, pa čak i praksa, počnu padati u vodu kada seks dođe na red.

Takvi smo, seks je uvijek posebna tema, nije to ništa ni cinično, ni zajednljivo, niti kritika. Samo konstastacija.
tap3ah75

#190 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by tap3ah75 »

Kad čujem da je moj sin "opalio" neku .... osjećaj je kao da sam i ja sam to učinio. Ponosni tata.
A kad ćujem da mi se kći hebe .... osjećaj je kao da i mene natežu.
mali jomu

#191 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by mali jomu »

Roditeljstvo ne prestaje odrastanjem djece, ima tu jos pitanja i odgovora....... i lutanja i trazenja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#192 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Truba »

Htio sam nazvati roditelje
Ali djeca mudro ignoriraju
Mala se nije obazirala na moje pozive sa sidje
Mislio sam policiju i vaztogasce zvati
Ali sta da kazem mala se penje tolikom rutinom brzinom i smirenoscu kao kad ja setam

Image

Sve do jednom
Haris.ba

#193 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote: 19/08/2022 22:30 Htio sam nazvati roditelje
Ali djeca mudro ignoriraju
Mala se nije obazirala na moje pozive sa sidje
Mislio sam policiju i vaztogasce zvati
Ali sta da kazem mala se penje tolikom rutinom brzinom i smirenoscu kao kad ja setam

Image

Sve do jednom
Slikas tudju djecu po parkovima? Pravo pametno.
Truba

#194 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Truba »

Slikao sam brezu ona su se slucajno tu nasla :thumbup:
detroit-mercy

#195 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 27/11/2017 15:18
SmokingMan wrote:Danas tinejdžeri o seksu znaju više nego što sam ja znao kada sam bio njihovih godina..
Ja kada sam bio tinejdžer internet nije postojao. Pa kada vidiš Erotiku na kiosku oči ti ispadnu.

Danas klinac i klinka sa 13 o seksu sve vidjeli sa 16 već sve probali i onda im dosadno. Stara izreka da tri puta vode do ženskog srca više ne važi. Onda problem pronaći novo uzbuđenje, obični seks postao dosadan. Pa se mora ići u izmišljanje novih načina uzbuđenja.

Imala Riblja čorba osamdesetih pjesmu "Pobeći negde" u kojoj je stih:

..."Nevinih preko 14 nema,
i teško dišem uveče kad legnem.
U meni samo ubica drema,
Ja moram brzo da pobegnem"...

I tada se vodila ista ova priča, i tada su ljudi pričali "Kakva su današnja djeca, u naše vrijeme je bilo drugačije."
Sto je veoma interesanto odnosno kontradik cijeloj ovoj prici o danasnjoj djeci da dosta podatak pokazuje da je broj trudnoca kod tinejdzera znatno manji nego prije kao i da sve manje tinejdzera upraznjava seks, a razlog, pa upravo socijalne platforme gdje se djeca zabavljaju a bez i da se vide ili izadju zajedno :mrgreen:.
Truba

#196 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Truba »

Gdje su vam djeca na drvetu
Image

:mrgreen:
Hakiz

#197 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Hakiz »

Ma, ako misle da ih gušim petljajući se u njihov život zato što moraju poslije škole pravo kući, neka idu na tu kafu, neka žive svoj život, zaboga, odrasli su.

Samo, ako jedan dan sa 15-16 na toj kafi nešto zajebu, pa ili ih uhapsi policija, ona ostane trudna, neko ubije boga u njima itd, neka, takođe, žive svoj život i sami se snalaze. Neka ne traže od mene da ih vadim, da ih gušim petljajući se u njihov život.

I ne, neću ti čuvati bebu da odeš u školu ili na kafu. Neću se petjati u tvoj život i gušiti te.
Ozimician

#198 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by Ozimician »

Da, zanimljivo je da po svim mogućim svjetskim statistikama - nikad nije bilo manje sexa među mladima, jednostavno mladi sad imaju druge vrste zabave. xD

I to ne samo među tinejdžerima, u USA je izašla statistika da u 2021. god - 60% muškaraca u dobi 20-30 god nije u godini 2021 niti jednom imalo sex !

(u statistiku ušli svi muškarci, bez obzira na bračno stanje i sexualnu orjentaciju)
moonca

#199 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by moonca »

Novi trend.... curice se druze s ' curicama'..... 'traze se'..👭
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#200 Re: Da li znate gdje su vam djeca?

Post by laserShow »

Povjerenje, pa sve ostalo. To sto vam djeca iz skole moraju pravo kuci nije uspjesan odgoj, vec strah. Kad tad ce se izgubiti i dijete ce uraditi i ono sto nije pomislilo, jer je dobilo slobodu.

Dodatna stvar je edukacaija i razgovor s djecom.
Post Reply