Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
palestinka

#176 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by palestinka »

Zašto mislite su podaci lažirani? Ko bi lagao i zašto? Ne možete vjerovati? Pa osvrnite se malo oko sebe. Ljudi bjeże u stampedu. Svi, s malim primanjima, velikim, razloga je previše. Ovdje djecu rađati, odgajati je besmisleno. Umjesto protesta, izlaska na izbore, građanskog bunta, ljudi biraju da odu. Sve je toliko zatrovano da najbolja vlast ne može ništa popravviti ni za narednih 20 godina. A imamo najgoru.
muhafuca

#177 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by muhafuca »

palestinka wrote:Zašto mislite su podaci lažirani? Ko bi lagao i zašto? Ne možete vjerovati? Pa osvrnite se malo oko sebe. Ljudi bjeże u stampedu. Svi, s malim primanjima, velikim, razloga je previše. Ovdje djecu rađati, odgajati je besmisleno. Umjesto protesta, izlaska na izbore, građanskog bunta, ljudi biraju da odu. Sve je toliko zatrovano da najbolja vlast ne može ništa popravviti ni za narednih 20 godina. A imamo najgoru.
zato sto su podaci zvanicni/sluzbeni i uvazavaju odlazak kao definitivan tek kad se zvanicno potvrdi da je osoba otisla (kroz papirologiju.

A slabo ko trci da se odjavi i zavrsi sve ovdje pa da ide. Ljudi su uglavnom koncentrisani na ispunjavanje uvjeta zemlje u koju idu a ne one iz koju idu.

Tako da BiH vjerovatno skonta zvanicno da je neko otisao godinu , dvije ili vise nakon sto osoba ode.

koliko sam licno primjetio (po medijima a i iz okoline u kojoj zivim) odlasci su se omasovili u zadnje dvije ili najvise tri godine, a podatke o tome cemo vjerovatno imati za par godina.
krater

#178 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by krater »

:mrgreen:
dođu ovdje da ne zaborave jezik a zapravo pametuju i varaju žene
iz štokholma i minhena pišu da treba han pijesak demografski poklopiti...
nemojte vamo, ne valja nista
Uzese im poso
Bosna radi, Njemacka se gradi..
ti si momak za sjeverne koreje, a ne za modernog svijeta ....
Ko ti je izvojevao slobodu i od koga 

:lol: :lol: :lol:
krater

#179 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by krater »

Ja znam da vani mogu otići (i raditi) samo oni koji imaju hrvatske pasoše.Bošnje mogu ali malo sutra.Tri mjeseca i bjež' nazad jer ti je rampa podignuta sljedećih pola godine.
Hiljade ljudi imaju porodice u BiH, a koru hljeba zaradjuju u inostranstvu. Jedan dio para trosis za svoje potrebe i stedis, drugi dio saljes zeni i djeci...Svaku noc cujes se preko vibera/skajpa/fejsa...

Ti sto idu po tri mjeseca na crno u Njemacku pate se tako godinu-dvije rade irgetske poslove i imaju dovoljno da prezive i nista vise. U medjuvremenu nauce jezik i traze bolje placene/kvalifikovane poslove...

....borba...
Hendrix

#180 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hendrix »

Pisao sam ovo vec na drugoj temi al hajd, vise je vezano za ovu.

U mom komsiluku je vecina klosara i sitnih krimosa otisla u Njemacku i Austriju. To su oni tipovi kojima policija kuca na vrata kad se desi neka pljacka ili pretres, vrh im je eventualno da dilaju vutru djeci ili ukradu nesto sitno...e oni su svi u EU sad. :lol: Gledam ih na fejsu, brude se sastale, stara ekipa sabranih djela nesta moleraju lafo zidaju. Odliv kriminalaca brate!
TRANCE

#181 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by TRANCE »

Hendrix wrote:Pisao sam ovo vec na drugoj temi al hajd, vise je vezano za ovu.

U mom komsiluku je vecina klosara i sitnih krimosa otisla u Njemacku i Austriju. To su oni tipovi kojima policija kuca na vrata kad se desi neka pljacka ili pretres, vrh im je eventualno da dilaju vutru djeci ili ukradu nesto sitno...e oni su svi u EU sad. :lol: Gledam ih na fejsu, brude se sastale, stara ekipa sabranih djela nesta moleraju lafo zidaju. Odliv kriminalaca brate!
Zar se više ne lože na Amsterdam i Marbellu? :mrgreen:
Bluemore

#182 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Ove terotije o „produaavanju trzista rada“ ne da su Povrsne, frizirane i naivne.
Pa i sada ces cuti da poslodavac tesko da nadje Pouzdanog i dobrog radnika to znaju ovi sto su samostalni
Pa opet to nije dovelo so rasta plata
Kod nas plate rastu u sektoru koji nam je svakako omaca na vratu
Kao sto je naivno reci da ce krediti mmf a donijeti ista Dobro sem onima koji te pare peru i trpaju u svoj djep
A efekti su sve samo nisu prodisavanje
O koje pisu pojedini
Te teorije su mi lice nekako na stranaclu ekspertizu
A Gdje nas je ona dovela vidimo natalost :bih:
Bluemore

#183 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Hendrix wrote:Pisao sam ovo vec na drugoj temi al hajd, vise je vezano za ovu.

Dobar ti komsiluk :lol:
palestinka

#184 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by palestinka »

muhafuca wrote:
palestinka wrote:Zašto mislite su podaci lažirani? Ko bi lagao i zašto? Ne možete vjerovati? Pa osvrnite se malo oko sebe. Ljudi bjeże u stampedu. Svi, s malim primanjima, velikim, razloga je previše. Ovdje djecu rađati, odgajati je besmisleno. Umjesto protesta, izlaska na izbore, građanskog bunta, ljudi biraju da odu. Sve je toliko zatrovano da najbolja vlast ne može ništa popravviti ni za narednih 20 godina. A imamo najgoru.
zato sto su podaci zvanicni/sluzbeni i uvazavaju odlazak kao definitivan tek kad se zvanicno potvrdi da je osoba otisla (kroz papirologiju.

A slabo ko trci da se odjavi i zavrsi sve ovdje pa da ide. Ljudi su uglavnom koncentrisani na ispunjavanje uvjeta zemlje u koju idu a ne one iz koju idu.

Tako da BiH vjerovatno skonta zvanicno da je neko otisao godinu , dvije ili vise nakon sto osoba ode.

koliko sam licno primjetio (po medijima a i iz okoline u kojoj zivim) odlasci su se omasovili u zadnje dvije ili najvise tri godine, a podatke o tome cemo vjerovatno imati za par godina.
U redu, neka je cifra otprilike.
Kome je u interesu da napuha ove podatke.
Poenta je da ljudi bježe i to ne više samo zbog novca. Zbog svega.
Rizvan

#185 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

Bluemore wrote:Ove terotije o „produaavanju trzista rada“ ne da su Povrsne, frizirane i naivne.
Pa i sada ces cuti da poslodavac tesko da nadje Pouzdanog i dobrog radnika to znaju ovi sto su samostalni
Kao sto je naivno reci da ce krediti mmf a donijeti ista Dobro sem onima koji te pare peru i trpaju u svoj djep
O koje pisu pojedini
I primjer Poljske, Rumunije i Hrvatske, i stanje na njihovim tržištima rada nakon veće emigracije je isto stranačka ekspertiza?

Problem kod naših medija, a i ovdje na forumu, je što se sve posmatra kroz dnevno političko stranačku prizmu, bez ikakvog kritičkog osvrta. Zato nam i jeste ovako, kako nam je.
umjerenaNaoblaka

#186 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by umjerenaNaoblaka »

pinkman wrote:
TRANCE wrote: Evo ovdje ima službena statistika za Hrvatsku:
https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/ ... 1_2017.htm
Mislim da im je statistika pouzdana jer se bazira na prijavama i odjavama prebivališta u policiji, a kod njih su jako visoke kazne ako se neko ne odjavi prilikom odlaska. To što neko ode i ne odjavi se ga neće spasiti od kazne, jer ima platu u EU koju mogu teretiti iz Hrvatske, kao i imovinu u Hrvatskoj. Zato 99% ljudi poštuje tu prijavu i odjavu boravka.

Od 2013. je njima iselilo 102 hiljade ljudi, ali se i uselilo 47 hiljada.
Prije ulaska u EU im je iseljavalo 13 hiljada ljudi godišnje, a to su oni koji su mogli dobiti radne dozvole, u prevodu visokoobrazovani i stručnjaci. Budući da smo mi u BiH u prosjeku gluplji i slabije obrazovani od ljudi iz Hrvatske (koliko god se neko ljutio, ali to je tako), taj broj kod nas je vjerovatno nekih 5-7 hiljada godišnje visokoobrazovanih. Još ako tome dodamo BiH Hrvate koji od 2013. idu u EU bez viza, to je možda nekih 10-15 hiljada odlazaka godišnje, što za 5 godina izađe 50-75 hiljada ljudi, ali nikako 150 hiljada.
Koliko se uselilo u BiH u tom periodu, to bi bilo nemoguće procijeniti.
Izgleda da ni Hrvatska nema tacne podatke. Index je o tome pisao, odnosno istrazivao kontaktirajuci druge drzave:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/maso ... 96602.aspx
Primjerice, prema podacima DZS-a iz Hrvatske je u inozemstvo 2015. odselila 29.651 osoba. Prema našim podacima, 2015. godine samo u Njemačku je iselilo 57.000 Hrvata.
dakle u hrvatsku se uselilo 47 000 ljudi 2013.
to su vecinom ljudi iz bosne, sto znaci da je iz BiH u hrvatsku otislo u navedenom periodu preko 40 000 ljudi
Rizvan

#187 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Rizvan »

muhafuca wrote:

Pa onda su trebali tražiti podatke od statističkih zavoda zapadnih zemalja, a ne mahalati po mjesnim zajednicama. Zavodi već imaju podatke za 2016.
Matzan

#188 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Matzan »

Nikako da shvatim što je ova neka jako bitna vijest?!
Kao i svuda u Svijetu ljudi odlaze tražiti bolji posao, odnosno bolje uslove za život.
Šteta je jedino što nemamo pouzdane i precizne podatke pa da malo bolje proanaliziramo neke uticaje i posljedice.
Sve u svemu, ne vidim nikakvog razloga za zabrinutost i bombastične naslove.
Seyfo

#189 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Seyfo »

Primjecuje li iko podatak da je skoro isti broj iseljenih iz FBiH i RS (cak koja stotina vise iz RS) a FBiH ima dvostruko vise stanovnika? To niko ne vidi? Pretpostavljam da je to zato sto iz RS bjeze Bosnjaci i Hrvati (ako poneki jos ima tamo) a Srbi bjeze sto u majcicu Srbiju sto na zapad. I ono naroda sto ce ostati u RS ce biti u banjaluckoj regiji,istocni dio je vec pust.
broj dva

#190 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by broj dva »

radostan dan wrote:
Ludzak wrote:
radostan dan wrote:evo ga još jedna komunjara, što bi bajde guzici...
Olizao si Bakirovu guzicu i uhljebio te, a ti ovamo pametuješ o državi. Čim ti rečenice započinješ sa spominjanjem komunjara, očito da ti SDA programira mozak. A ljudi ne žele da im takvi kao ti krojiš sudbinu, i zato odlaze iz ove države. Jasno kao dan.
a da nećeš tito da ti vaskrsne, crvenkapice? i moše pijade?
---
Postavi anketu, recimo koga bi ste radije vratili iz groba, Aliju ili Tita ?
Narod zna...
muhafuca

#191 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by muhafuca »

palestinka wrote:
muhafuca wrote:

U redu, neka je cifra otprilike.
Kome je u interesu da napuha ove podatke.
Poenta je da ljudi bježe i to ne više samo zbog novca. Zbog svega.
Mozda te nisam skontao najbolje ali ja mislim da ove cifre nisu napuhane, vec da nisu ni blizu stvarnih. Tj da je broj onih koji su napustili BiH daleko veci nego ovi zvanicni podaci.
Bluemore

#192 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

Rizvan wrote:
Bluemore wrote:Ove terotije o „produaavanju trzista rada“ ne da su Povrsne, frizirane i naivne.
O koje pisu pojedini
I primjer Poljske, Rumunije i Hrvatske, i stanje na njihovim tržištima rada nakon veće emigracije je isto stranačka ekspertiza?

Problem kod naših medija, a i ovdje na forumu, je što se sve posmatra kroz dnevno političko stranačku prizmu, bez ikakvog kritičkog osvrta. Zato nam i jeste ovako, kako nam je.
da, da, Poljska, Hrvatska, Rumunije..... a ne smijemo ni zaboraviti sranje u Ruandi :run:
meteorit135531

#193 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

Max Bunker wrote:
Inače, što mi kaže moje iskustvo i iskustvo ljudi oko mene, iz BiH da se ode i kvalitetno živi vani, može:
1. Neko ko je studirao vani pa ostao vani
2. Neko ko je zaista nešto postigao u BiH i dobro odskočio po uspjehu od sredine u kojoj živi (dakle NE neki ekonomista, arhitekta, farmaceut kojem je gazda u firmi dva puta rekao "najbolji si, Tita mi."
3. Da imate sreće da radite za neku dobru organizaciju u BiH pa vas ona povuče vani (ali i tu trebate imate sreće da ne završite u Gruziji, Albaniji) ili iz takve organizacije u BiH da odete u drugu organizaciju na zapadu.

Ovo ostalo je Boga mi u fazonu "daBogda kćeri da te aga uzme a cigani se oko kuće vrte".
Komentar za 10. :thumbup: Samo bih dodao da ljudi nekim cudom zaboravljaju u BIH zivi 550 hiljada Hrvata, ljudi koji imaju HR drzavljanstvo, domovnicu i putovnicu sto garantuje neometan i nesmetan pristup trzistu rada EU. Irska nije ogranicila pristup svom trzistu rada, pa su Hrvati odmah ulaskom Hrvatske u EU 2013 masovno krenuli u Irsku da rade.
Ali u masovnom broj, Slavonija posebno.
E onda dodjes do druge krajnosti nase realnosti. Samo 12 radnih viza je izdato za drzavljane BIH za rad u Irskoj u 2016 godini. :bih:
U tih 12 radnih viza spadaju ti vanserijski nadnaravni talenti koji su bili dovoljno zanimljivi poslodavcima , tj. kljucna radna snaga.
Nismo svi takvi, nazalost.

Ono sto je meni poznato, to je da ljudi u Njemacku idu i rade ona zanimanja koja je njemacka vlada proglasila deficitarnim. Varioci, bravari, medicinari, informaticari. vozaci teretni vozila, inzinjeri tacno odredjenih zanimanja i profila koja su ocajno potrebna njemackom trzistu..
Uglavnom , ona zanimanja koja se i nalaze na listi deficitarnih.
Ja naprosto ne znam, i jos nisam cuo da je covjek sa BH pasosem uspjesno konkurisao i poceo legalno raditi kao prodavac, konobar, zastitar, trgovac, ekonomista, pravnik, skladistar, automehanicar u nekoj proizvodnji i sl.

Jos nigdje nisam cuo za takav uspjesan primjer da ljudi iz BOSNE, sa BH pasosem rade takve obicne poslove.
Sigurno ih ima, ali prije toga su se udali/ozenili, pa onda poceli raditi.

Ono sto znam i sto je dostupno , je da se nasim ljudima sa Balkana nude poslovi koje niko ziv u Njemackoj ne zeli da radi, i obicno i po pravilu uslov je posjedovanje EU pasosa.
Obzirom da poznajem ljude koji su zavrsili ekonomiju i javnu upravu , i zele ici u Njemacku da rade kao ekonomisti i salterasi, sta drugo da o njima mislim nego da su opijeni ovim dnevnom politickom stampom i vijestima koji zaglupljuju narod i govore im da nesto moze, a ocito ne moze jer postoje ogranicenja.

Da bog da kceri da te aga uzme, ali cigani se oko kuce vrte. :kiss: :bih:
DaffyDuck

#194 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by DaffyDuck »

O koje pisu pojedini
kako ce rasti kad nameti stalno rastu...
Bluemore

#195 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

DaffyDuck wrote:

O koje pisu pojedini
kako ce rasti kad nameti stalno rastu...
Vrtimo se u krug
Nameti rastu jer budzetlije ispumpavaju lovu
U javno dobro se ne ulaze nista korisno
Vec po principu IMT u pranja „investicija“
A moze im se Pa i apetiti rastu
DaffyDuck

#196 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by DaffyDuck »

Upravo.
Bluemore

#197 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

DaffyDuck wrote:Upravo.
I zbog takve situacije i ociglednog Negativnog Trend vrlo lose srednjotocne a jos losije dugorocne razumljivo da masa odlazi u potrazi za boljim zivotom i buducnoscu.
Kome je i kako uspjelo rano je govoriti.
To cemo saznati za godinu dvije dok stanu na svoje noge nakon sto se snadju u novoj ali sredjenijoj sredini. Vizne olaksice Postoje od 1.1.2016 za Njemacku i ne odnose se na neka dificitarna zanimanja, vispreniji se informisu i traze odgovarajuce poslove. Ali da ne off topicarim :bih:
meteorit135531

#198 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

Bluemore wrote:
DaffyDuck wrote:Upravo.
I zbog takve situacije i ociglednog Negativnog Trend vrlo lose srednjotocne a jos losije dugorocne razumljivo da masa odlazi u potrazi za boljim zivotom i buducnoscu.
Kome je i kako uspjelo rano je govoriti.
To cemo saznati za godinu dvije dok stanu na svoje noge nakon sto se snadju u novoj ali sredjenijoj sredini. Vizne olaksice Postoje od 1.1.2016 za Njemacku i ne odnose se na neka dificitarna zanimanja, vispreniji se informisu i traze odgovarajuce poslove. Ali da ne off topicarim :bih:
Vizne olaksice postoje od 01.01.2016 , ali ne samo za Bosnu i Hercegovinu vec za sve banana drzave Zapadnog Balkana.
Mozemo aplicirati za nedeficitarna zanimanja, ali prije toga ne smije biti drzavljanin Njemacke, onda ni drzavljanin EU koji je nezaposlen da moze obavljati taj posao, da bi te onda tek na red dosao BH drzavljanin.
Tako da je to jako dobro zamisljen zacarani krug.
Uglavnom , ne smijes biti prosjek, kako u BIH tako ni po zapadnim mjerilima da bi tako lako otisao vani.

Prošle godine njemački ministar za rad i socijalna pitanja Andrea Nahles otkrila je kako bi Njemačka u narednih pet godina trebala izdati dozvole za 20.000 radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.Trenutno su u Njemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku, od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara, do njegovatelja, za IT sektor i programiranje traže se inžinjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prijevoza, transporta i slično.

Ova brojka od 150 000 ljudi iz BIH koji su otisli je stvarno pretjerana, ali ono bas :run:
TDK-90

#199 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by TDK-90 »

meteorit135531 wrote:

Ja naprosto ne znam, i jos nisam cuo da je covjek sa BH pasosem uspjesno konkurisao i poceo legalno raditi kao prodavac, konobar, zastitar, trgovac, ekonomista, pravnik, skladistar, automehanicar u nekoj proizvodnji i sl.

Jos nigdje nisam cuo za takav uspjesan primjer da ljudi iz BOSNE, sa BH pasosem rade takve obicne poslove.
Sigurno ih ima, ali prije toga su se udali/ozenili, pa onda poceli raditi.
Samo ja iz svog mjesta TK Kanton znam za troje bosanaca zena 30-ak god. radi u pekari u proizvodnji, jedan 20 god mladic radi u stolariji - Kojem se nije svidio posao i mala placa 9.- € \ sat pa je na drugom mjestu nasao posao i vizu promijenio u Njemackoj , i jedan mladic 25 god. radi na gradjevini . Niko od njih nije strucnjak ili majstor vec obicni radnici koji su prosli viznu proceduru.

Radnika\ucenika u sektoru zdravstvo-njega ima more
pinkman

#200 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by pinkman »

Max Bunker wrote: 1. Neko ko je studirao vani pa ostao vani
2. Neko ko je zaista nešto postigao u BiH i dobro odskočio po uspjehu od sredine u kojoj živi (dakle NE neki ekonomista, arhitekta, farmaceut kojem je gazda u firmi dva puta rekao "najbolji si, Tita mi."
3. Da imate sreće da radite za neku dobru organizaciju u BiH pa vas ona povuče vani (ali i tu trebate imate sreće da ne završite u Gruziji, Albaniji) ili iz takve organizacije u BiH da odete u drugu organizaciju na zapadu.

Ovo ostalo je Boga mi u fazonu "daBogda kćeri da te aga uzme a cigani se oko kuće vrte".
Koja zabluda je tacka dva. Ne znam da li znas sta je Big 4, a to su revizorske i konsultantske kuce Deloitte, KPMG, Ernst & Young i PwC. Sve imaju urede u Sarajevu. Tamo ko odradi par godina u reviziji, moze birati posao u bilo kojoj EU zemlji. Eto to ti je jedan primjer kako ekonomista moze otici. :-) Mogu i oni koji nisu tu radili. Prijatelj prijatelja radi u Londonu u banci jer je vrh u svom poslu.

Od druga sestra otisla kao farmaceut u Njemacku bez ikakvog iskustva. Zavrsila fakultet, naucila jezik i otisla. Ima primjera mnogo, nema to veze sa zanimanjem.

Jedan od vecih problema ovdje je komunisticki mentalitet i smatranje da drzava treba nesto da obezbijedi. Svako je za sebe. Ucite, gradite poznanstva, veze, nemojte se zaustaviti na znanju sa fakulteta i bice vec bolje. Pa jedan svrseni student marketinga ne zna napravit Facebook reklamu, ne zna nista o tome. A svaki preko interneta moze raditi kao marketar.
Post Reply