Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
UterivacDugoga

#176 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by UterivacDugoga »

nineinchnails wrote:
UterivacDugoga wrote:Evo svi oni koji bi eventualno zeljeli u No.

Izvolite link sa frisko objavljenim potrebama za posao:
15624 slobodna radna mjesta danas u 8 sati i 37 minuta.

https://www.finn.no/job/fulltime/search.html?filters=

Bujrum,imate sansu ...

Pa sad da vidimo ko pise iskrenije,ja ili ovaj @meteor koji je po svemu sudjeci pao ovde ko pijan sa kruske.
Super. Jos samo reci kako se web stranica prebaci na engleski jezik?
Ne znam. Probaj koristiti Chrome prevodioc ili google trans.

Ili ako bas zapne,stojim na raspolaganju.
nineinchnails

#177 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by nineinchnails »

addony wrote:Sto se Australije tice , potrebno je da imas zanimanje koje je na listi deficitarnih. Lista je prilicno duga, ima cak i jako puno znata koji su pozeljni.
Nadjes instituciju koja je nadlezna za verifikovanje tvog zanimanja i oni ti naprave assesment. Assesment za IT inzinjera kosta oko 700KM. Zahtjeva se i poznavanje jezika, za razlicita zanimanja razliciti nivoi. Testiranje jezika koje je priznato kosta 330KM. Potrebno je da imas minimalno 60 bodova, od kojih recimo dobijes 30 ako imas do 32 godine, 15 na diplomu, jos dodatno na godine iskustva, engleski itd. Popunis obrazac kojim izrazavas svoju zainteresovanost za visu, i cekas da te pozovu da apliciras. Viza sama kosta mislim oko 4500dolara, za nosioca vize plus za clanove porodice odredjeni iznos (3clana porodica negdje oko 9000km). Takodjer traze i da imas odredjenu sumu novca kojom se mozes izdrzavati jedan period dok se ne snadjes. To je ono opcija bez da imas nekoga ko ce te pogurati, ili da imas ponudu od poslodavca. To ti je ukratko :D Elem koga zanima malo detaljnije https://www.border.gov.au/
Hvala na infu. Otisao sam na tu stranicu i ne mogu da se snadjem. Nije ono "user friendly".
Gdje nadjes tu listu zanimanja, i koji su sljedeci koraci?
sandzokan

#178 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by sandzokan »

nineinchnails wrote:
sandzokan wrote:I danas je moguce otici u Australiju. Neki moji clanovi sire familije su se preselili prije 2 godine, nije u pitanju bio brak.
Caka je da tamo moras da imas nekoga koji je njihov drzavljanin, cist ko suza i voljan da uplati pozamasnu sumu novca kao garanciju. Cifra je oko 100000 aus. dolara.
Posto si napisao da nemas nikoga u Australiji onda trazi drugu drzavu.
Imam prijatelja u Australiji. Ta finansijska garancija, čemu konkretno služi, i kada se vraća uplatiocu?
Mogu samo da nagadjam, a to ne zelim. U pitanju je kako sam rekao sira familija pa nemam sve informacije. Znam da je ta zena otisla prije 3 godine, brat joj je tamo uplatio te pare i garantovao za nju. Zena je sjela u avion sa muzem i dvojicom sinova i eno je u Melburnu, cujem da je i kucu uzela, na otplatu naravno. Ni ona ni muz nemaju neku skolu pa da pripadaju kategoriji def. zanimanja. Sljakeri kao i oni sto su otisli 96. Sve regularno. A ti eto pitaj tog prijatelja on ce imati potpune informacije.
Hajvan

#179 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hajvan »

Australija, naravno.
insomnia78

#180 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

UterivacDugoga wrote:
nineinchnails wrote:
UterivacDugoga wrote:Evo svi oni koji bi eventualno zeljeli u No.

Izvolite link sa frisko objavljenim potrebama za posao:
15624 slobodna radna mjesta danas u 8 sati i 37 minuta.

https://www.finn.no/job/fulltime/search.html?filters=

Bujrum,imate sansu ...

Pa sad da vidimo ko pise iskrenije,ja ili ovaj @meteor koji je po svemu sudjeci pao ovde ko pijan sa kruske.
Super. Jos samo reci kako se web stranica prebaci na engleski jezik?
Ne znam. Probaj koristiti Chrome prevodioc ili google trans.

Ili ako bas zapne,stojim na raspolaganju.
Evo ovo je odlican primjer nerealnih ocekivanja. Kako mislis obaviti razgovor za posao, kod doktora, sa administracijom, na ulici? Svi ce se prebaciti na engleski?
Bluemore

#181 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Bluemore »

Od neceg mora poceti
Isto kao i mnogi drugi
Ili su isli sa zavrsenim jezikom i licnim prevodiocem
:thumbup:
insomnia78

#182 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

Sto jest, jest
hatemondays

#183 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by hatemondays »

nineinchnails wrote:
addony wrote:Sto se Australije tice , potrebno je da imas zanimanje koje je na listi deficitarnih. Lista je prilicno duga, ima cak i jako puno znata koji su pozeljni.
Nadjes instituciju koja je nadlezna za verifikovanje tvog zanimanja i oni ti naprave assesment. Assesment za IT inzinjera kosta oko 700KM. Zahtjeva se i poznavanje jezika, za razlicita zanimanja razliciti nivoi. Testiranje jezika koje je priznato kosta 330KM. Potrebno je da imas minimalno 60 bodova, od kojih recimo dobijes 30 ako imas do 32 godine, 15 na diplomu, jos dodatno na godine iskustva, engleski itd. Popunis obrazac kojim izrazavas svoju zainteresovanost za visu, i cekas da te pozovu da apliciras. Viza sama kosta mislim oko 4500dolara, za nosioca vize plus za clanove porodice odredjeni iznos (3clana porodica negdje oko 9000km). Takodjer traze i da imas odredjenu sumu novca kojom se mozes izdrzavati jedan period dok se ne snadjes. To je ono opcija bez da imas nekoga ko ce te pogurati, ili da imas ponudu od poslodavca. To ti je ukratko :D Elem koga zanima malo detaljnije https://www.border.gov.au/
Hvala na infu. Otisao sam na tu stranicu i ne mogu da se snadjem. Nije ono "user friendly".
https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1
Evo ovdje upises osnovne podatke, izbacice ti koje vrste viza mozes traziti i koje profesije traze.Ova stranica je vrlo jednostavna i sve mozes uraditi online, po meni je najbolje ako imas familju da te pogura sa sponsorship i to je to.
I ja sam lutao tako trazeci gdje se ispaliti od 1999 and konacno upalilo 2002 morate probati, imao dva neuspjela pokusaja sa Novim Zelandom i Svedskom (preko familije) nije islo probo klokane upalilo.Kad sam nudio sestri i rodjaku prije 10 godina da dodju nece daleko i ostala vadionicarska prica sad bi svi ovamo valjda djeca porasla pa doslo iz guzare u glavu.Po mom misljenju do 40-te se vrijedi pokusati ispaliti (kome nije dobro u BiH) preko je teze naci posao ali ako je zbog djece vrijedi rizikovati.Zlatno doba je bilo od 2010 kad su uveli 457 visu masa ljudi je uslo u drzavu i puno raje iz Evrope (Irska, Skotska, Italija, Grcka) i Brazila pogotovu mada su oni vise ovdje na studiranju.Naravno Kina i Indija ulaze u puno vecim brojevima.
nineinchnails

#184 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by nineinchnails »

insomnia78 wrote: Evo ovo je odlican primjer nerealnih ocekivanja. Kako mislis obaviti razgovor za posao, kod doktora, sa administracijom, na ulici? Svi ce se prebaciti na engleski?
Konkretno za Svedsku ne moras znati jezik. U startu imas prevodioca, I od starta ucis svedski. U medjuvremenu mozes komunicirati na engleskom. Ja ne znam svedjanina da ne zna engleski :)
nineinchnails

#185 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by nineinchnails »

hatemondays wrote: https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1
Evo ovdje upises osnovne podatke, izbacice ti koje vrste viza mozes traziti i koje profesije traze.Ova stranica je vrlo jednostavna i sve mozes uraditi online, po meni je najbolje ako imas familju da te pogura sa sponsorship i to je to.
I ja sam lutao tako trazeci gdje se ispaliti od 1999 and konacno upalilo 2002 morate probati, imao dva neuspjela pokusaja sa Novim Zelandom i Svedskom (preko familije) nije islo probo klokane upalilo.Kad sam nudio sestri i rodjaku prije 10 godina da dodju nece daleko i ostala vadionicarska prica sad bi svi ovamo valjda djeca porasla pa doslo iz guzare u glavu.Po mom misljenju do 40-te se vrijedi pokusati ispaliti (kome nije dobro u BiH) preko je teze naci posao ali ako je zbog djece vrijedi rizikovati.Zlatno doba je bilo od 2010 kad su uveli 457 visu masa ljudi je uslo u drzavu i puno raje iz Evrope (Irska, Skotska, Italija, Grcka) i Brazila pogotovu mada su oni vise ovdje na studiranju.Naravno Kina i Indija ulaze u puno vecim brojevima.
Hvala, pregledao sam. Za početak, izgleda da trebam naći posao u Australiji i da mi poslodavac daje garancije. Tada mogu aplicirati za vizu. Ako sam dobro skontao.
Isto tako funkcioniše i za Švedsku.
Melbourne_Australia

#186 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Melbourne_Australia »

Znaci dolazak u Australiju iz BIH je pravo tesko.....Skoro nemoguca misija.....Australija je pravo teska kad je izdavanje viza za posjetu roditelja ili familije....A da dobijes iseljenicku vizu ja ne znam nikoga da je dobio....Procedura da se covjek ozeni ili uda kosta bruku dok se papiri poplacaju...Ceka se izmedju 12 i 24 mjeseca i kosta minimalno 14 hiljada dolara....A to da imas brata dole i on ti posalje papire, moze ali nemas prava raditi dole, on mora poloziti veliku lovu..Uglavnom "mission impossible"nazalost...
insomnia78

#187 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

nineinchnails wrote:
insomnia78 wrote: Evo ovo je odlican primjer nerealnih ocekivanja. Kako mislis obaviti razgovor za posao, kod doktora, sa administracijom, na ulici? Svi ce se prebaciti na engleski?
Konkretno za Svedsku ne moras znati jezik. U startu imas prevodioca, I od starta ucis svedski. U medjuvremenu mozes komunicirati na engleskom. Ja ne znam svedjanina da ne zna engleski :)
:lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#188 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Truba »

kad vidim što se sve traži možda je bilo bolje prikloniti se onim kolonama izbjeglica
insomnia78

#189 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:kad vidim što se sve traži možda je bilo bolje prikloniti se onim kolonama izbjeglica
Priklala bi te braca drugu noc
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#191 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Truba »

kažu u švedskoj beskućnici moraju plaćat smještaj noću
dok su romi-beskućnici toga oslobođeni :mrgreen:
mO k3

#192 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by mO k3 »

Black swan wrote:kažu u švedskoj beskućnici moraju plaćat smještaj noću
jeli to treba da bude neki vic??
512MB

#193 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by 512MB »

mO k3 wrote:
Black swan wrote:kažu u švedskoj beskućnici moraju plaćat smještaj noću
jeli to treba da bude neki vic??
U Njemackoj beskucnici placaju 2€ po noci, ko je sad oslobodjen neznam :)
addony

#194 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by addony »

nineinchnails wrote:
https://www.legislation.gov.au/Details/F2017L00850

Takodjer jako mnogo informacija se moze naci i na forumima
http://www.expatforum.com/
http://www.australiaforum.com/

Sve je naravno na engleskom, sto je dobra vjezba za test :D

Pa kad prodjes sve ove korake koje sam vec naveo i dobijes poziv da apliciras za vizu, slijedeci korak je da nam javis ovdje da si prosao da ti mozemo cestitati :D
Hajvan

#195 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hajvan »

Melbourne_Australia wrote:Znaci dolazak u Australiju iz BIH je pravo tesko.....Skoro nemoguca misija.....Australija je pravo teska kad je izdavanje viza za posjetu roditelja ili familije....A da dobijes iseljenicku vizu ja ne znam nikoga da je dobio....Procedura da se covjek ozeni ili uda kosta bruku dok se papiri poplacaju...Ceka se izmedju 12 i 24 mjeseca i kosta minimalno 14 hiljada dolara....A to da imas brata dole i on ti posalje papire, moze ali nemas prava raditi dole, on mora poloziti veliku lovu..Uglavnom "mission impossible"nazalost...
nije bas “pravo” tesko…
i da ne znate nikog, tesko mogu da u to povjerujem - jer ste navodno zivili u Melbournu. :)

no sve se svodi na onu- ko je uspjesan u Bosni, moze do Australije uz odredjeni trud i poduzimanje pravih koraka

ne mora biti ni neki uber akademac, da bi to postigo… dovoljno je da ima set vjestina (bie one akadmske ili “samo” zanatlijske) koji moze dokazati pred njihovim esnafskim udrugama, te uz znanje engleskog (dokazivo TOFL testom), te da si ispod 45 (mada zbog pass/pool marka ta dobna granica ide nize- po meni do 35, za povoljna ishod)

znaci, set vjestina koje si stekao te vode (ako dobro odradis pripremu i strazis) do pool/pass marka

proces moze rtrajati do godine dana cak i prilicno kosta…

ubrznije nesto ide, ako sam odlucis traziti evaluaciju meritornih agencija za zanimanje za koje tvrdis da imas potrebne vjestine…

ovko napisano, prosjecnom bosnji kladaricu/ispijacu kafa/ovdjenistanevalja/trebabjezatodavlen naravno da izgleda neostvarivo

za ljude sa znanjem, ne tolilko
Melbourne_Australia

#196 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Hajvan wrote:
Melbourne_Australia wrote:Znaci dolazak u Australiju iz BIH je pravo tesko.....Skoro nemoguca misija.....Australija je pravo teska kad je izdavanje viza za posjetu roditelja ili familije....A da dobijes iseljenicku vizu ja ne znam nikoga da je dobio....Procedura da se covjek ozeni ili uda kosta bruku dok se papiri poplacaju...Ceka se izmedju 12 i 24 mjeseca i kosta minimalno 14 hiljada dolara....A to da imas brata dole i on ti posalje papire, moze ali nemas prava raditi dole, on mora poloziti veliku lovu..Uglavnom "mission impossible"nazalost...
nije bas “pravo” tesko…
i da ne znate nikog, tesko mogu da u to povjerujem - jer ste navodno zivili u Melbournu. :)

no sve se svodi na onu- ko je uspjesan u Bosni, moze do Australije uz odredjeni trud i poduzimanje pravih koraka

ne mora biti ni neki uber akademac, da bi to postigo… dovoljno je da ima set vjestina (bie one akadmske ili “samo” zanatlijske) koji moze dokazati pred njihovim esnafskim udrugama, te uz znanje engleskog (dokazivo TOFL testom), te da si ispod 45 (mada zbog pass/pool marka ta dobna granica ide nize- po meni do 35, za povoljna ishod)

znaci, set vjestina koje si stekao te vode (ako dobro odradis pripremu i strazis) do pool/pass marka

proces moze rtrajati do godine dana cak i prilicno kosta…

ubrznije nesto ide, ako sam odlucis traziti evaluaciju meritornih agencija za zanimanje za koje tvrdis da imas potrebne vjestine…

ovko napisano, prosjecnom bosnji kladaricu/ispijacu kafa/ovdjenistanevalja/trebabjezatodavlen naravno da izgleda neostvarivo

za ljude sa znanjem, ne tolilko

Nikad niko nije dosao na ovo o cemu ti pricas iz BIH u Australiju......Znaci ovo sto ti pricas vazi za Azijate i radnike iz Evropske unije i Britance i recimo Amere..Cuj nije tako tesko :lol: Pa ni jedna diploma iz BIH nije priznata u Aus, kontas li?Stomatolog na primjer mora da bruku ispita ponovo polaze..
Hajvan

#197 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hajvan »

ne bih se sa vama slozio, jer znam ljudi koji jesu…
Hendrix

#198 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by Hendrix »

Melbourne_Australia wrote:
Nikad niko nije dosao na ovo o cemu ti pricas iz BIH u Australiju......Znaci ovo sto ti pricas vazi za Azijate i radnike iz Evropske unije i Britance i recimo Amere..Cuj nije tako tesko :lol: Pa ni jedna diploma iz BIH nije priznata u Aus, kontas li?Stomatolog na primjer mora da bruku ispita ponovo polaze..
Fakat za covjeka koji je tamo zivio ti veze blage nemas o cemu pricas, kolega mi je nedavno otisao u Australiju sa nasom diplomom gradjevine koja je uredno priznata od strane njihove komore inzinjera nakon sto je prilozio dokumente i par izvjestaja o svojoj karijeri. Nikakvih dodatnih ispita nije imao niti ce imati. Dobio je neogranicen boravak na 5 godina i moze da trazi posao gdje hoce tamo, iako ga je vec nasao 2 mjeseca prije odlaska.

Mislim da je vrijeme da mali update uradis kako se moze doci u Australiju. U svim drzavama imaju odredjenje grupe i zanimanja koja su trazena i moze se s njima doci do vize ovisno o znanju engleskog, godinama, radnom iskustvu i obrazovanju.

Da je skupo to je istina, zara ziva...ali jbg svaka je imigracija slicna.
Melbourne_Australia

#199 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Hendrix wrote:
Melbourne_Australia wrote:
Fakat za covjeka koji je tamo zivio ti veze blage nemas o cemu pricas, kolega mi je nedavno otisao u Australiju sa nasom diplomom gradjevine koja je uredno priznata od strane njihove komore inzinjera nakon sto je prilozio dokumente i par izvjestaja o svojoj karijeri. Nikakvih dodatnih ispita nije imao niti ce imati. Dobio je neogranicen boravak na 5 godina i moze da trazi posao gdje hoce tamo, iako ga je vec nasao 2 mjeseca prije odlaska.

Mislim da je vrijeme da mali update uradis kako se moze doci u Australiju. U svim drzavama imaju odredjenje grupe i zanimanja koja su trazena i moze se s njima doci do vize ovisno o znanju engleskog, godinama i obrazovanju.

Da je skupo to je istina, zara ziva...ali jbg svaka je imigracija slicna.
Kao prvo, mislio sam da biras gdje ces da zivis kontas?? traze varioca koliko hoces, ali u pm??? Znaci nemas izbora, ako je pustinja u pitanju ides tamo i tamo radis......80 posto diploma nasih fakulteta nisu priznate...Mozes doci i da beres voce preko sezone..Pravnici, doktori, i jos milion fakulteta nisu priznati.....Znaci sta ces mi ti pricati ja sam dole proveo 17 godina, a sad svake godine idem dole kuci na odmor i ako sam u Sarajevu vec 11 godina...Imam druga ADVOKATA iz Sarajeva koji se ozenio dole, vozi pizze za pocetak i konobarise dok ne bude zavrsio raziliku u ispitima koja ce trajati od prilike oko 2 do 3 godine..Druga jaranica zavrsila MEDICINU kod nas , udala se dole, isto tako razlika u ispitima , evo 2 godine prosle jos nije zavrsila...
Last edited by Melbourne_Australia on 06/11/2017 13:46, edited 2 times in total.
dulekrele

#200 Re: Odlazak iz BIH - Svedska ili Australija

Post by dulekrele »

NEš ti jarane niđe. Zakasnio si 25 godina.Drž se svog posla koji ti je kako kazes dobar i ne pametuj.
Post Reply