Švedska - all about
- insomnia78
#176 Re: Švedska - all about
Zato sto je nemoguce.
- bingov buraz
#177 Re: Švedska - all about
insomnia78 wrote:U mene drug i njegova zena nidje nisu ni isli. Salju im Norvezani keš odozgo. Ni jezik ne znaju
- bingov buraz
#178 Re: Švedska - all about
Bez EU pasosa nisu ni taj stan mogli rezervisati za pocetak.
- Bluemore
#179 Re: Švedska - all about
Sto tako ogranicenobingov buraz wrote:Prilagodi se ili lezi i umriBluemore wrote:E moj buraz sta kad se ne naviknes na doticnebingov buraz wrote:Ja sam u BiH samo imam familije dosta gore pa odem bar jednom godisnje.
Kad naviknes na razne Bakire i sve popratne efekte vladanja istih a imas kakvu takvu egzistenciju ovo je najljepsa zemlja za zivjeti na svijetu.
- Bluemore
#180 Re: Švedska - all about
Sad ce ti napisatikloniran wrote:Imam ja druga koji je gore dobio posao kao elektricar(norveska)
i njegovu djevojku koja je dobila posao medicinske sestre,
oboje bh papiri, ona ima medicinski fax
on jedan drugi fax, ali radi sa srednjom skolom
za godinu gore provedenu je ovdje kucu napravio i platio svadbu cca. 20k KM
Jezik naucio na kursu(online kurs)
A kako kad nema stanova....
- Bluemore
#181 Re: Švedska - all about
ibizza wrote:vidis da moze!
Poznanik prije dvije godine, odluci da ide sa djevojkom u Oslo, malo su preko neta ucili jezik, posudi 10k Eura od amidze iz Njemacke i zapute se "vionom" u Oslo. Ranije su rezervisali neki stancic , smjeste se i krenu da dijele CV.
Djevojka je odmah nasla posao, obzirom da je zavrsila srednju medicinsku skolu(Ekonomski fax), a on je pronasao posao , cistio parkove itd...obzirom da je srednju Elektrotehnicku zavrsio(Politicke nauke-fax), nije odustajao pa je CV dijelio i dalje i tako i on ubode firmu. Sa direktorom dogovori sta sve treba, vrati se u BiH, uradi nostrifikaciju diplome i krene sa poslom. za 11 mjeseci, njih dvoje su zaradili toliko da su amidzi vratili dug, platili svadbu u Sarajevu, polozio vozacki u Norveskoj i kupio gore auto od 5 k Eura - cca 50.000 KM.
Danas, momak je dobio novi posao, mnogo vise placen, kupio je prije mjesec dana kucu od 300 k Eura(logicno, kredit) i doveo je gore jos 5 ljudi koji su se osamostalili, rade i zive sasvim dobro.
sad ce neko reci ja tnam jednog doso na azil i vratili ga
sve mu propalo slagali ga
i ranije se moglo
- insomnia78
#182 Re: Švedska - all about
Ono kad vjerujes da dvoje ljudi koji su tek dosli mogu po pet milja ostavljati na stranu 
- Kinesko prkno
#183 Re: Švedska - all about
Kad sam ja dosao u Norvesku ,docekase me nashi nesposobnjakovici sto su visili na socijali od 92 do 2006 ,sa istim kompleksima,kao sto si dosao jarane,nema ovdje nista,nesh posao naci ,nema stanova ....
a o nekoj vrsti podrske ili bolje receno savjeta od nashe dijaspore da ne govorim.Poslije dvije godine otvorim dvije firmice,opet ista prica sta ce ti to,idi guli ribu,prihvati se fabrike itd.
Pocnem zaradjivati 10 puta vishe para od zavidne buranije koja se grci i dozivljava mozdane udare kad cuje o kojoj se lovi radi ,al tad krece pricha :"ma to samo radi,nidje socijalnog zivota ,sagorice ,pregorice"
,u najmanju ruku kao da smrchu koku povazdan ,a vamo u loncu mrkva i krompir, na tvu hajat i shal bh fanaticosa na zidu.
Preselim se kasnije u Svedsku,sve u 5 deka,to ti gura tachke,samo ne bili te kako zajebalo.
Puno ljudi sto je izbjeglo u ratu ,smatra da ima neki ekskluzivitet na emigraciju,isti ti ljudi nece da novi emigranti vide da je njihov zivot kyrac od ovce jalovice.,zato toliki otpor prema novoj dijaspori.
a o nekoj vrsti podrske ili bolje receno savjeta od nashe dijaspore da ne govorim.Poslije dvije godine otvorim dvije firmice,opet ista prica sta ce ti to,idi guli ribu,prihvati se fabrike itd.
Pocnem zaradjivati 10 puta vishe para od zavidne buranije koja se grci i dozivljava mozdane udare kad cuje o kojoj se lovi radi ,al tad krece pricha :"ma to samo radi,nidje socijalnog zivota ,sagorice ,pregorice"
,u najmanju ruku kao da smrchu koku povazdan ,a vamo u loncu mrkva i krompir, na tvu hajat i shal bh fanaticosa na zidu.
Preselim se kasnije u Svedsku,sve u 5 deka,to ti gura tachke,samo ne bili te kako zajebalo.
Puno ljudi sto je izbjeglo u ratu ,smatra da ima neki ekskluzivitet na emigraciju,isti ti ljudi nece da novi emigranti vide da je njihov zivot kyrac od ovce jalovice.,zato toliki otpor prema novoj dijaspori.
- Bluemore
#184 Re: Švedska - all about
Kinesko prkno wrote:Kad sam ja dosao u Norvesku ,docekase me nashi nesposobnjakovici sto su visili na socijali od 92 do 2006 ,sa istim kompleksima,kao sto si dosao jarane,nema ovdje nista,nesh posao naci ,nema stanova ....
-
moonca
#185 Re: Švedska - all about
Predpostavka je da ko god ide vani a nije doskolovljavanje, da ima nekog 'svog'. Ta osoba bi bila dovoljna da te uputi u pocetne momenta, koji su manje vise isti kao da si kod kuce.
Pravila su ista ,pitanje je nase motivacije kako ih dosljedno izvrsavati.
Vjerujem da svi ti koji su na 'socijali' bi radije radili i puno vise sebi obezbedjivali -ali 'bolest' invaliditet im to ne omogucava. Ne traba obracati paznju na njihove price.
Moze se ustedjeti 5000 eu, ako imate plan. Odlasci u Bosnu dosta kostaju, kao i svakodnevni zivot.
https://www.facebook.com/CityNewsPortal ... 436600179/
Vjerujem da svi ti koji su na 'socijali' bi radije radili i puno vise sebi obezbedjivali -ali 'bolest' invaliditet im to ne omogucava. Ne traba obracati paznju na njihove price.
Moze se ustedjeti 5000 eu, ako imate plan. Odlasci u Bosnu dosta kostaju, kao i svakodnevni zivot.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#186 Re: Švedska - all about
Ima takvih nesposobnjakovica na forumu koliko hoces. Ja se ne cudim sto su negativni.Bluemore wrote:Kinesko prkno wrote:Kad sam ja dosao u Norvesku ,docekase me nashi nesposobnjakovici sto su visili na socijali od 92 do 2006 ,sa istim kompleksima,kao sto si dosao jarane,nema ovdje nista,nesh posao naci ,nema stanova ....
Vide da su dosla neka druga vremena.
Sa druge strane nije ovo sto je doslo u zadnjih par godina nista, koliko ce raje doci u narednih par.
Sve to vuce jedno drugo.
- uglavnomja
#187 Re: Švedska - all about
moonca wrote:Predpostavka je da ko god ide vani a nije doskolovljavanje, da ima nekog 'svog'. Ta osoba bi bila dovoljna da te uputi u pocetne momenta, koji su manje vise isti kao da si kod kuce.
dvoje sa bezze poslovima mogu maksimalno zaraditi 5000 eur mjesecno, i ustedjeti jer je u norveskkoj sve dzaba, od stana, preko hrane do prevoza, telefona, interneta ...
radne dozvole se dijele dzaba, banke tuku ko nece kredit, imaju na aerodromima filijale, sve go hrmpalija sa motkama, ganjaju ove sto nece beskamatni kredit
cuj, svakodnevni zivot kosta
-
moonca
#188 Re: Švedska - all about
Zasto si tako ironican. Zar zbilja mislis da se ne moze.uglavnomja wrote:moonca wrote:Predpostavka je da ko god ide vani a nije doskolovljavanje, da ima nekog 'svog'. Ta osoba bi bila dovoljna da te uputi u pocetne momenta, koji su manje vise isti kao da si kod kuce.
https://www.facebook.com/CityNewsPortal ... 436600179/![]()
dvoje sa bezze poslovima mogu maksimalno zaraditi 5000 eur mjesecno, i ustedjeti jer je u norveskkoj sve dzaba, od stana, preko hrane do prevoza, telefona, interneta ...![]()
radne dozvole se dijele dzaba, banke tuku ko nece kredit, imaju na aerodromima filijale, sve go hrmpalija sa motkama, ganjaju ove sto nece beskamatni kredit
cuj, svakodnevni zivot kosta![]()
Samo se ti lupaj a drugi sredjuju svoj zivot.
- uglavnomja
#189 Re: Švedska - all about
matematika
prosjecna neto plata u no je ispod 3000 eur.
dvoje sa nekim poslovima bez velike strucnosti, nk, sss bez staza i iskustva u norveskoj ... izadju maxx do 2.500 eur x 2.
izracunaj ti meni taj plan da se ustedi 5 milja
dvoje sa nekim poslovima bez velike strucnosti, nk, sss bez staza i iskustva u norveskoj ... izadju maxx do 2.500 eur x 2.
- uglavnomja
#190 Re: Švedska - all about
i bas me zanima kakv bi to mentallni sklop trpio u kuci dvoje ljudi, hranio ih, oblacio, placao telefon i internet i tv ... i ucio ih jezik ... dok oni stekaju 5000 mjesecno
da placaju svadbe i kupuju kuce po bosni i vozaju nove aute
ps. ovih 5000 za ljude koji jedva znaju tuc muc je previse, prije ce biti do 1-2000 manje
da placaju svadbe i kupuju kuce po bosni i vozaju nove aute
ps. ovih 5000 za ljude koji jedva znaju tuc muc je previse, prije ce biti do 1-2000 manje
- insomnia78
#191 Re: Švedska - all about
Ja ne mogu da vjerujem da likovi ovo ozbiljno pisu
- orinoco
#192 Re: Švedska - all about
Tema Švedska, a piše se o Norveškoj
Sve dijaspora, a ima tema Dijaspora
I na ovom forumu 90% učesnika je iz dijaspore
I na ovom forumu 90% učesnika je iz dijaspore
- Ommadawn
#193 Re: Švedska - all about
Slušajući naše ljude, dobio sam depresiju. Slušajući pametnije i uspješnije - napredovao sam.Kinesko prkno wrote:Kad sam ja dosao u Norvesku ,docekase me nashi nesposobnjakovici sto su visili na socijali od 92 do 2006 ,sa istim kompleksima,kao sto si dosao jarane,nema ovdje nista,nesh posao naci ,nema stanova ....
-
moonca
#194 Re: Švedska - all about
Ti bolje znas cijene pojedinih usluga.uglavnomja wrote:matematika![]()
Navedi -koliko im treba za -stan + rezije + hrana?
To moze da varira zavisi gdje je stan, s tim idu i rezije + hrana ne puno ali kontrola obroka da.
Osim toga imaj u vidu , sad nisam sigurna da li je to dozvoljneo u Svedskoj da vise familija/parova- dva mozda cak i 3, mogu da iznajme kucu ,koriste jednu kuhinju -ostale prostorije kako kome treba.
Koliko ce to kostati jednog para za zivot?
-
ibizza
#195 Re: Švedska - all about
Ma pusti parazite ba, niko nikome nije kriv sto je nesdposoban da se snadje. Evo, doticni o kojem sam pisao je 1.9. doveo mog dobrog druga(proces je trajao pola godine-4 meseca je cekao nostrifikaciju diplome, pa je otisao u Norvesku i potpisao ugovor, a onda cekao jos mjesec i po do 1.9.), taj drug se vratio proslu subotu u Sarajevo. Razlog-nostalgija... Gore , prvi pomenuti drugar ga je doveo kod sebe i zene u kucu, kupio mu kartu za dolazak, placao mu gore prijevoz do posla, znaci sve je imao obezbjedjeno, ali nije mogao izdrzati, pokupio se i nazad.Bluemore wrote:ibizza wrote:vidis da moze!
Poznanik prije dvije godine, odluci da ide sa djevojkom u Oslo, malo su preko neta ucili jezik, posudi 10k Eura od amidze iz Njemacke i zapute se "vionom" u Oslo. Ranije su rezervisali neki stancic , smjeste se i krenu da dijele CV.
Djevojka je odmah nasla posao, obzirom da je zavrsila srednju medicinsku skolu(Ekonomski fax), a on je pronasao posao , cistio parkove itd...obzirom da je srednju Elektrotehnicku zavrsio(Politicke nauke-fax), nije odustajao pa je CV dijelio i dalje i tako i on ubode firmu. Sa direktorom dogovori sta sve treba, vrati se u BiH, uradi nostrifikaciju diplome i krene sa poslom. za 11 mjeseci, njih dvoje su zaradili toliko da su amidzi vratili dug, platili svadbu u Sarajevu, polozio vozacki u Norveskoj i kupio gore auto od 5 k Eura - cca 50.000 KM.
Danas, momak je dobio novi posao, mnogo vise placen, kupio je prije mjesec dana kucu od 300 k Eura(logicno, kredit) i doveo je gore jos 5 ljudi koji su se osamostalili, rade i zive sasvim dobro.![]()
sad ce neko reci ja tnam jednog doso na azil i vratili ga
sve mu propalo slagali ga
i ranije se moglo
- insomnia78
#196 Re: Švedska - all about
Mozda je ovom ruzna zena
-
moonca
#197 Re: Švedska - all about
Mislim da mi iz vana grijesimo ako nudimo nekome da dodje, ponudis i smjestaj-i sve sto ide uz to. Nije pokazalo dobre rezultate.Ma pusti parazite ba, niko nikome nije kriv sto je nesdposoban da se snadje. Evo, doticni o kojem sam pisao je 1.9. doveo mog dobrog druga(proces je trajao pola godine-4 meseca je cekao nostrifikaciju diplome, pa je otisao u Norvesku i potpisao ugovor, a onda cekao jos mjesec i po do 1.9.), taj drug se vratio proslu subotu u Sarajevo
Jedino- pruzanje pomoci i primanje nekoga u svoju kucu samo za one --koji to traze od tebe, mole , insistiraju -takvi slucajevi vecinom uspjevaju.
- uglavnomja
#198 Re: Švedska - all about
ibizza wrote: Ma pusti parazite ba, niko nikome nije kriv sto je nesdposoban da se snadje. Evo, doticni o kojem sam pisao je 1.9. doveo mog dobrog druga(proces je trajao pola godine-4 meseca je cekao nostrifikaciju diplome, pa je otisao u Norvesku i potpisao ugovor, a onda cekao jos mjesec i po do 1.9.), taj drug se vratio proslu subotu u Sarajevo. Razlog-nostalgija... Gore , prvi pomenuti drugar ga je doveo kod sebe i zene u kucu, kupio mu kartu za dolazak, placao mu gore prijevoz do posla, znaci sve je imao obezbjedjeno, ali nije mogao izdrzati, pokupio se i nazad.
da provjerim, kupio mu kartu, doveo ga kod sebe, nasao mu posao, i to sa vss ... i ovaj se vratio
znaci
nostalgija
poslije mjesec dana
aha
ili je razlog u razlici izmedju ocekivanog i stvarnog stanja? u svakom pogledu
-
ibizza
#199 Re: Švedska - all about
Ne sa VSS, vec elektrotehnicar-zajedno su u srednju isli(jedan otisao na Politicke, ovaj drugi sto se vratio poslije mjesec i po, na Masinstvo).uglavnomja wrote:ibizza wrote: Ma pusti parazite ba, niko nikome nije kriv sto je nesdposoban da se snadje. Evo, doticni o kojem sam pisao je 1.9. doveo mog dobrog druga(proces je trajao pola godine-4 meseca je cekao nostrifikaciju diplome, pa je otisao u Norvesku i potpisao ugovor, a onda cekao jos mjesec i po do 1.9.), taj drug se vratio proslu subotu u Sarajevo. Razlog-nostalgija... Gore , prvi pomenuti drugar ga je doveo kod sebe i zene u kucu, kupio mu kartu za dolazak, placao mu gore prijevoz do posla, znaci sve je imao obezbjedjeno, ali nije mogao izdrzati, pokupio se i nazad.![]()
da provjerim, kupio mu kartu, doveo ga kod sebe, nasao mu posao, i to sa vss ... i ovaj se vratio![]()
znaci![]()
nostalgija
poslije mjesec dana![]()
aha![]()
ili je razlog u razlici izmedju ocekivanog i stvarnog stanja? u svakom pogledu
- uglavnomja
#200 Re: Švedska - all about
da bi neko gore radio sa strujom mora imati licencu, autorizaciju ... jer se mora potpisati i odgovara licno za sve sto je dirao.
za to se ide ili u norvesku skolu ili na neki kurs koji podugo traje i jos vise kosta.
a da bi isao na taj kurs mora znati norveski odlicno.
a posto nista od toga nije mogao uraditi - znaci da je radio kao pomocni radnik, nosac kablova, potrcko, iznosenje smeca i slicne visokostrucne poslove. mozda i nesto od struke, ne znam normalno.
a plata
da plati stancic i da prezivi i posalje 100 eur starcima.
sa dvije takve plate se moze opstati, sa jednom tesko.
za to se ide ili u norvesku skolu ili na neki kurs koji podugo traje i jos vise kosta.
a da bi isao na taj kurs mora znati norveski odlicno.
a posto nista od toga nije mogao uraditi - znaci da je radio kao pomocni radnik, nosac kablova, potrcko, iznosenje smeca i slicne visokostrucne poslove. mozda i nesto od struke, ne znam normalno.
a plata
sa dvije takve plate se moze opstati, sa jednom tesko.