Problem ISIS / IDIL povratnika

Locked
Novak20

#176 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

SIPA uhapsila neprijavljenog povratnika iz Sirije, Mirsada Kandića.

http://www.zurnal.info/novost/20761/ter ... a-grbavici
Jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a na svijetu, pravog imena Mirsad Kandić, danas je sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, deportovan u SAD.

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti potražuju zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom privoru.

„Okružni sud Sjedinjenih Država, Istočni okrug New Yorka potražuje Mirsada Kandića zbog počinjenja krivičnih djela - urota u pružanju materijalne podrške i podrške u ljudstvu stranoj terorističkoj organizaciji“, navedeno je dokumentima u koje je Žurnal imao uvid.......
BHCluster

#177 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:SIPA uhapsila neprijavljenog povratnika iz Sirije, Mirsada Kandića.

Jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a na svijetu, pravog imena Mirsad Kandić, danas je sa sarajevskog aerodroma, specijalnim avionom, deportovan u SAD.

Čovjeka sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, američke vlasti potražuju zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom privoru.

„Okružni sud Sjedinjenih Država, Istočni okrug New Yorka potražuje Mirsada Kandića zbog počinjenja krivičnih djela - urota u pružanju materijalne podrške i podrške u ljudstvu stranoj terorističkoj organizaciji“, navedeno je dokumentima u koje je Žurnal imao uvid.......
Dokaz borbe protiv terorizma. :thumbup:
Last edited by BHCluster on 31/10/2017 14:34, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#178 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Novak20 wrote:SIPA uhapsila neprijavljenog povratnika iz Sirije, Mirsada Kandića.

Ja mislim da ti nisi ni pročitao tekst. Sipa nije nikoga uhapsila, odnosno jeste početkom jula 2017. godine od kada je ovaj o kojem članak govori u ekstradicijskom privoru. Ovo je još jedan dokaz koliko vlasti BiH sarađuju u borbi proptiv terorizma i koliko sistem barem što se tiče ovakvih likova funkcioniše.
Novak20

#179 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ja mislim da ti nisi ni pročitao tekst. Sipa nije nikoga uhapsila, odnosno jeste početkom jula 2017. godine od kada je ovaj o kojem članak govori u ekstradicijskom privoru. Ovo je još jedan dokaz koliko vlasti BiH sarađuju u borbi proptiv terorizma i koliko sistem barem što se tiče ovakvih likova funkcioniše.
Pročitao sam tekst do kraja, naravno, a vijest o hapšenju ovog lika nije objavljivana (koliko znam) od jula do njegove ekstradicije. Odnosno do današnjeg dana pa je meni svejedno, uhapšen-isporučen. Sve sam saznao danas u jednoj vijesti.

SIPA :thumbup:

Lik je stvarno bio dobro potkovan ilegalac i bjegunac. Drago mi je što sistem funkcioniše jer ovakvi baš i nisu za mirnog života i prevaspitavanja.
Maraschino

#180 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Maraschino »

...
Međutim, policijske agencije 18. januaru ove godine zabilježile su da je njegov mobilni telefon korišten u BiH i to preko jednog od predajnika na Palama. Od tada kreće intenzivna potraga za Kandićem. Kasnije je utvrđeno da je Kandić namjerno u avionu upalio svoj telefon kako bi policijske agencije preusmjerio na pogrešan trag. Tek nakon dvomjesečne bezuspješne potrage, policijske agencije su posumnjale da je Kandić u BiH ušao preko Aerodroma Sarajevo. No, njegovo ime nije zabilježeno na pasoškoj kontroli. Istražitelji, stoga, započinju pregled video nadzora i uspijevaju identifikovati Kandića koji je na teritoriju BiH ušao koristeći ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se Kandić odmah pronađe. Potraga je trajala nekoliko mjeseci, da bi, ipak, krajem juna bilo utvrđeno da se ovaj opasni saradnik ISIL-a nalazi u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

Konačno, pripadnici SIPA-e 4. jula upadaju u Kandićev stan. Kod njega su tada pronađena dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić. Osim toga, Kandić je imao i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić. Lični dokumenti na ime Mirsad Kandić nisu pronađeni, ali je policija prilikom pretresa pronašla tri bankovne kartice na razločita imena. U prozoru iznajmljenog stana, Kandić je skrivao i sim kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.
Dok mi spavamo neko profesionalno radi.
Novak20

#181 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Lik nije povratnik ali je živa reklama od isis-ovca. Jednu ovisnost zamijeniš drugom i to je to.

https://www.faktor.ba/vijest/detalji-pr ... anu-273692

Image
Enisa Muhić pronađena je u stanu u Novom Sarajevu sa Kenanom Kršom, potvrđeno nam je iz izvora bliskog istrazi.

Kenan Kršo i maloljetnica na saslušanju u policiji Kenan Kršo i maloljetnica na saslušanju u policiji
- Nakon pronalaska djevojčice privedene su osobe K. K. i Z. J. - potvrdila nam je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

Njih dvoje su sprovedeni u službene policijske prostorije, gdje će biti ispitani, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima u ovom slučaju.
U skladu sa Zakonom o postupanju s maloljetnim osobama, bit će obavljen i razgovor sa dvanaestogodišnjakinjom.
Iz policije i dalje zvanično ne žele iznositi nikakve detalje ovog slučaja, s obzirom na to da se radi o maloljetnojh osobi.

Podsjećamo, djevojčicina majka nam je nakon njenog nestanka kazala kako ju je supruga Kenana Krše "vrbovala" da se "uda" za njenog supruga, te da sumnja da su upravo oni odveli negdje njeno dijete.

Kršo je, inače, bio dugogodišnji ovisnik o heroinu i drugim opijatima, te osoba sa debelim kriminalnim dosijeom. U posljednje vrijeme navodno se "okrenuo vjeri", te je postao poznat kao veliki podržavatelj tzv. Islamske države.
Novak20

#182 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Ovog čovjeka ne terete za otmiciu curice od dvanaest godina nego za "oduzimanje" djeteta. U svrhu korištenja treće supruge-žene. Jbt.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnj ... /171125043
Heller

#183 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Heller »

Lance oko nogu i mrš kopaj autoput.
Rugafet

#184 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Rugafet »

Kršo je, inače, bio dugogodišnji ovisnik o heroinu i drugim opijatima, te osoba sa debelim kriminalnim dosijeom. U posljednje vrijeme navodno se "okrenuo vjeri", te je postao poznat kao veliki podržavatelj tzv. Islamske države
.
Kako god da okrenes prava intelektualno moralna gromada
sheilak

#185 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by sheilak »

ok, konkretno o slucaju kenana krse. i znam da se ponavljam, aki zasto je on bio na slobodi nakon nosanja zastave/majice sa obiljezjima isil-a i nakon napada u dzamiji? zasto se tu islo da se relativizira sve to, pa je obiljezje isil-a postalo Poslanikov pecat. mislim, lik je strava, cemu pustati ga da hoda ulicama ako vec imas potencijalni razlog da ga sklonis? ili zasto barem nije bio pod prismotrom kako treba? dijete je silovao, sta je jos gore, osim teroristickog napada, mogao uciniti?

a o temi, onima sa stranih ratista koji se bore za takvu ideologiju povratak u zemlju ne bi trebao biti dozvoljen.
Novak20

#186 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Nije problem vanserijska budala kakvih ima 1:1.000.000 normalnih ljudi. Problem je kad se otmica dvanaestogodišnjakinje od strane "normalnih" naziva oduzimanjem djeteta. Ja sam mislio da dijete mogu od porodice oduzeti samo socijalne službe, a ne novopečeni vjerski fanatici. Osim toga, bivši kriminalac i narkoman nije bio sam u ovome nedjelu pedofilskog karaktera. Imao je pomagače u otmici, a jedna od njegovih žena je vrbovala maloljetnicu za treću ženu. :-) Na kraju, čime se bave ovakvi likovi kad mogu izdržavati dvije, tri žene ? Da li neko smišljeno finansira ovakve nesorte za činjenje upravo ovakvih stvari ?

Dakle, ovakvih likova ipak ne fali jer mogu učiniti čuda ali fali osuda javnosti za njihove postupke.
DuckZz

#187 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by DuckZz »

Problem nisu oni što se žele vratit, problem su oni što su željeli otići....ali nisu uspjeli.
To su ustvari prave tempirane bombe.
Novak20

#188 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Hvala Bogu što su ovog uhvatili na vrijeme da ne napravi kakav belaj. Ko li samo finansira ove ljude i nabavlja im oružje ? Shvatio bih da se boje za vlastitu sigurnost ali ZOLJA ???

Policija :thumbup:

Image
Akcija policije na Autobuskoj stanici

Drama u Sarajevu: Kod povratnika sa sirijskog ratišta pronašli arsenal oružja

Hodžić: Ratovao u Siriji
Sarajevska policija jučer je u sedam ujutro na Autobuskoj stanici uhapsila Emina Hodžića (25), poznatog po odlasku u Siriju i ratovanju na strani Islamske države. Policajci su u njegovom automobilu pronašli arsenal oružja.

Redovna kontrola

Od izvora u policiji potvrđeno nam je da je Hodžić, koji je osuđen zbog ratovanja u Siriji, u gepeku Peugeota imao dvije automatske puške i 15 okvira, od kojih osam punih municije, te još jednu kesu municije. Uslijedio je detaljniji pregled vozila te su pronađeni još zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.

- Jedna osoba je lišena slobode zbog krivičnog djela iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada - kratko nam je potvrđeno iz Odjela za informiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Policijske uprave Centar prilikom redovne kontrole vozila na Autobuskoj stanici. U toku je utvrđivanje svrhe u koju je trebalo biti upotrijebljeno zaplijenjeno oružje.

- Ispituje se je li uhapšeni imao saučesnike i za šta je oružje bilo namijenjeno. S obzirom na to da je uhapšena osoba bila na sirijskom ratištu, akcija policajaca je tim značajnija - kazao nam je izvor blizak policiji.

Godina zatvora

Sud BiH osudio je 21. marta prošle godine Emina Hodžića na godinu zatvora, jer se 2013. borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. odletio sa Sarajevskog aerodroma za Istanbul, zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Supruga protjerana

Hodžić je u pritvoru proveo skoro tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je prošle godine mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne. On je tada zamolio da se ukine zabrana kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, s kojom je očekivao dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju u narednih pet godina, jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.
Roccohljup

#189 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Roccohljup »

Jarane, meni ovo više lici da nas je sreća pratila pa slučajnom kontrolom otkrili.

Zar ne bi SIPA (ili OSA) ove idiote pratiti dan i noc pa da se ne desi da u zadnji cas sprjece nesto? :-)
Novak20

#190 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Roccohljup wrote:Jarane, meni ovo više lici da nas je sreća pratila pa slučajnom kontrolom otkrili.

Zar ne bi SIPA (ili OSA) ove idiote pratiti dan i noc pa da se ne desi da u zadnji cas sprjece nesto? :-)
Kako god, ovakvima treba dati posebne metode. Serum istine, poligraf, tablete, struju...čisto da se vidi jei' krenuo sa zoljom i prslucima na novogodišnji koncert, ponoćku ili na Reisa. I odakle mu pare ? Neko sve ovo finansira. Ja nemam ni za čakije. :D

A Sud koji ovakvima pruža milost treba preispitati.
Roccohljup

#191 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Roccohljup »

Novak20 wrote:
Roccohljup wrote:Jarane, meni ovo više lici da nas je sreća pratila pa slučajnom kontrolom otkrili.

Kako god, ovakvima treba dati posebne metode. Serum istine, poligraf, tablete, struju...čisto da se vidi jei' krenuo sa zoljom i prslucima na novogodišnji koncert, ponoćku ili na Reisa. I odakle mu pare ? Neko sve ovo finansira. Ja nemam ni za čakije. :D

Ma samo ga amerima prosljediti....na waterboarding :D:D
SmokingMan

#192 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by SmokingMan »

Koliko znam ta "metoda izvlačenja informacija" je zabranjena.
Novak20

#193 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

SmokingMan wrote:Koliko znam ta "metoda izvlačenja informacija" je zabranjena.
Zabranjeno je i nosanje naoružanja u gepeku. Pa šta misliš ? Sud ga pusti da posjećuje hanumu u Srbiji, on dovlači oružje koje može ispucati na novogodišnjem koncertu u Sarajevu. Unesrećio bi mnoge, možda i mene i vratio bi nas godinama unazad što se tiće normalnog života.

Mogla ga je navigirati i neka srpska služba koja ga ucjenjuje ženom i djetetom u Srbiji i parama da napravi sra..e. Ko zna ?

Treba mu pretitrati već isprani mozak bilo kojom efikasnom metodom da se bolesni naum spriječi u korijenu. Istinu sam od sebe neće reći sigurno.
SmokingMan

#194 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by SmokingMan »

Novak20 wrote:
SmokingMan wrote:Koliko znam ta "metoda izvlačenja informacija" je zabranjena.
Zabranjeno je i nosanje naoružanja u gepeku. Pa šta misliš ? Sud ga pusti da posjećuje hanumu u Srbiji, on dovlači oružje koje može ispucati na novogodišnjem koncertu u Sarajevu. Unesrećio bi mnoge, možda i mene i vratio bi nas godinama unazad što se tiće normalnog života.

Mogla ga je navigirati i neka srpska služba koja ga ucjenjuje ženom i djetetom u Srbiji i parama da napravi sra..e. Ko zna ?

Treba mu pretitrati već isprani mozak bilo kojom efikasnom metodom da se bolesni naum spriječi u korijenu. Istinu sam od sebe neće reći sigurno.
Općenito sam se osvrnuo na metode ispitivanja.

Ostalo prepuštam policiji i sudstvu/tužilaštvu.

Nikako nije isključena umješanost nekih drugih sigurnosnih službi (ne mora to nožno biti srbijanska služba ) to ne bi bio izuzetak.One su oduvijek bile u kontaktima sa radikalnim krugovima.
Novak20

#195 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Ja budale majko draga. Uhvaćen preko puta američke ambasade. Vjerovatno je bio sumnjiv zbog imidža i mjesta gdje se šetkao. Izjava mu je vrh. :D

Emin Hodžić: Da je oružje trabalo da bude upotrijebljeno, ono bi bilo upotrijebljeno Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina - kazao je Hodžić.

http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/327 ... rijebljeno
Image
.......Odbrana koju zastupa advokatica Indira Karahodžić zatražila je od Suda da se odbije prijedlog za određivanje pritvora Hodžiću, te istakla da se ovo krivično djelo ne može dovesti u vezu sa krivičnim djelom za koje je Hodžić bio osuđen....

......Advokatica Karahodžić je istakla da se ne radi o velikoj količini oružja, kako je istakao tužilac. Kazala je da je riječ o dvije puške, zolji, jednoj neispravoj bombi, te improviziranoj napravi. Po njenim riječima, tek vještačenjem će se utvrditi je li oružje bilo ispravno.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#196 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Truba »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nije puno oružja
joj ovi odvjetnici su koma

ali zar nisu na istoj strani u siriji :D
da tagut više ne vlada minjon će da strada
Novak20

#197 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Novak20 »

Black swan wrote::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nije puno oružja
joj ovi odvjetnici su koma

ali zar nisu na istoj strani u siriji :D
da tagut više ne vlada minjon će da strada
:lol:

Malo oružja za napad na dobro utvrđenu ambasadu ali dovoljno za njenu odbranu. :D

Ne bi me čudilo da ga Sud oslobodi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#198 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by Truba »

sjekira na pušku
sjekira na zolju
sjekira na pištolj pušku i zolju :D

ko bi u svađi pobijedio

dobro imam i pajser i čekić :D ali prvo se fatam sjekire :lol:
kad se potegnu argumenti
na parkingu
hAZNADAR

#199 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by hAZNADAR »

DuckZz wrote:Problem nisu oni što se žele vratit, problem su oni što su željeli otići....ali nisu uspjeli.
To su ustvari prave tempirane bombe.
Ko je htio otici - mogao je. Iz bilo koje drzave. Ko nije imao ni za kruha - mogao je prvom klasom do Turske i dalje utabanim stazama.

Razlika izmedju navijaca koji svrsavaju na videa i pravih veterana povratnika je ocigledna. Ovi drugi imaju iskustvo, usavrsenu tehniku, vecu odlucnost, rutinu. I zato realnija opasnost.
hAZNADAR

#200 Re: Problem ISIS / IDIL povratnika

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:

Zasto uopce trositi resurse, novac poreskih obveznika,... na to? A opet rizik.
Zabraniti ulazak u zemlju, izgon,... i neka budu nekome drugom problem. Oni vise nisu nasi
Locked