Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post Reply
Maraschino

#176 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Maraschino »

kiligonzales wrote:
Srbijanska drzavna bezbjednost je trgovala oruzjem sa 5. korpusom, to je vec prezvakana stvar.

https://www.youtube.com/watch?v=Qh-0mBt8V6A
Sta time zelis da kazes?
Bosanski_kralj

#177 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Bosanski_kralj »

kiligonzales wrote:
U drugim krajevima BiH gdje VRS se direktno obracunavala sa ARBiH, broj vojnih zrtava, pa i civilnih je bio dosta veci nego u Pounju.
Jednostavno, stvaranjem autonomije 5. Korpus gubi (okvirno) 5000 vojnika, a neprijatelj za isti broj postaje jači. Otvara se novi front, sužava slobodna teritorija, iz mogućih ofanzivnih djelovanja odlazi se u totalnu defanzivu. VRS do pojave Autonomije nije uspjevala napraviti nikakve značajnije uspjehe u Bihaćkom okrugu, što su na početku rata zauzeli, to im je bilo to.
kiligonzales

#178 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by kiligonzales »

Bosanski_kralj wrote:
kiligonzales wrote:
U drugim krajevima BiH gdje VRS se direktno obracunavala sa ARBiH, broj vojnih zrtava, pa i civilnih je bio dosta veci nego u Pounju.
Jednostavno, stvaranjem autonomije 5. Korpus gubi (okvirno) 5000 vojnika, a neprijatelj za isti broj postaje jači. Otvara se novi front, sužava slobodna teritorija, iz mogućih ofanzivnih djelovanja odlazi se u totalnu defanzivu. VRS do pojave Autonomije nije uspjevala napraviti nikakve značajnije uspjehe u Bihaćkom okrugu, što su na početku rata zauzeli, to im je bilo to.
5 korpus sa Babinim autonomasima pitanje je koliko bi bio jaci. VRS je dobila ljudstvo koje je ginulo za njih, umjesto da ginu Srbi. Kad je autonomija pala, Srbi su je pokusali vratiti i ona je poznata kao operacija Pauk. Srbi su u julu 1995 godine imali posljednju ofanzivu i stali su na Cazinu sa operacijom Spržena zemlja. Sve bi mnogo teze bilo tada, posebice odbraniti se u tom dijelu BiH, da nije bilo zajednicke operacije HV, HVO i ARBiH, poznate kao Ljeto 95 koja je pomogla dosta 5. korpusu. Nije mi poznat broj ljudi koji je ucestvovao u operaciji VRS tada.

E sada li je ijedna operacija VRS podsjecala u tome dijelu BiH na operaciju Krivaja koja je lomila kicmu Srebrenicanima i Žepljacima, kada su na enklavu krenuli sa citavim drinskim korpusom od 3000 ljudi plus dobrovoljcima, gdje se broj vojnika penjao na gotovo 10 hiljada ( u nekim navodima taj broj je bio do dva puta veci), nisam siguran jer na takve podatke nisam naišao.
kiligonzales

#179 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by kiligonzales »

Maraschino wrote:
kiligonzales wrote:
Srbijanska drzavna bezbjednost je trgovala oruzjem sa 5. korpusom, to je vec prezvakana stvar.

Sta time zelis da kazes?
Da rat nije samo ono sto na prvi mah vidimo. Pogledaj video, bice ti jasnije.
Maraschino

#180 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Maraschino »

kiligonzales wrote:
Maraschino wrote:
kiligonzales wrote:

Sta time zelis da kazes?
Da rat nije samo ono sto na prvi mah vidimo. Pogledaj video, bice ti jasnije.
Ama ja sam ovo znao jos za vrijeme rata a i dalje ne znam sta zelis time reci osim da je ovo dio taktike.

Jedini nacin da se odbranimo od dvostruke agresije i domacih izdajnika je ili da nesto zarobimo ili da kupimo. I tako je i bilo.
Kupiti oruzje od neprijatelja je ogroman uspjeh a dozvoliti neprijatelju da se stobom grli í sprema taktike protiv tvojih sugradjana je teski poraz.
Bosanski_kralj

#181 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Bosanski_kralj »

kiligonzales wrote:
Bosanski_kralj wrote:
kiligonzales wrote:
5 korpus sa Babinim autonomasima pitanje je koliko bi bio jaci. VRS je dobila ljudstvo koje je ginulo za njih, umjesto da ginu Srbi. Kad je autonomija pala, Srbi su je pokusali vratiti i ona je poznata kao operacija Pauk. Srbi su u julu 1995 godine imali posljednju ofanzivu i stali su na Cazinu sa operacijom Spržena zemlja. Sve bi mnogo teze bilo tada, posebice odbraniti se u tom dijelu BiH, da nije bilo zajednicke operacije HV, HVO i ARBiH, poznate kao Ljeto 95 koja je pomogla dosta 5. korpusu. Nije mi poznat broj ljudi koji je ucestvovao u operaciji VRS tada.

E sada li je ijedna operacija VRS podsjecala u tome dijelu BiH na operaciju Krivaja koja je lomila kicmu Srebrenicanima i Žepljacima, kada su na enklavu krenuli sa citavim drinskim korpusom od 3000 ljudi plus dobrovoljcima, gdje se broj vojnika penjao na gotovo 10 hiljada ( u nekim navodima taj broj je bio do dva puta veci), nisam siguran jer na takve podatke nisam naišao.
Tvoja teorija je da bi VRS žešće napadao 5. Korpus da nije bilo babinih?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#182 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by emillio estevez »

Jucer sreo te pricao sa jednim babinim pulenom.
Kaze da Babo ima sve manju podrsku u Kladusi.
Otac mu bio autonomas te Hrvat sa putovnicom.
On osobno je Bosanac ,po prici uskoro Nijemac,radi u Hr kao vozac .
Stric mu je Bosnjak i bio pripadnik kako kaze hArmije otac i stric mu dan danas ne pricaju.

Cisto da prenesem njegovu pricu,te da mu zao sto mu je otac bio protiv bih.
biscanka2

#183 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by biscanka2 »

Istina koliki gad je taj izrod od covjeka :x (dabogda mu se sijeme zatralo :evil: ) evo i istinita prica
zena koje su za vrijeme rata bile po terenu i na linijama ...
Iz knjige
SLIKE RATA -RUZ
Price,reportaze zapisi

OPOMINJU SUZE DIDOVE
Lijeno poslijepodne prostrlo se nad Trscem.
Poneki snajperski hitac narusi tisinu, pa opet onaj grozni, nepodnosljivi mir.
Ni dijece, ni zivotinja osim vrane sto u malim jatima prolete iznad nasih glava...
U Delicima smo, brdu nasuprot Trsca.
Pricamo tiho ,rijeci se lijeno valjaju. Mijestani, njih nekoliko, sjede sa namapred jednom kucom,prilicito zaklonjenom.Svuda okolo komadi cigle , poneko drvo odsijeceno granatom, rupe na krovovima i komadi crne
zemlje kojima su granate skinule snjezni pokrov, kao uspomene na proteklu burnu i vatrenu noc.
Iz usta mijestana rijeci osude, ne prastanja, kletvi na racun onih tamo, onih izdajnika sto skupa sa cetnicima krenuse na svoj narod.
Tu je i on, namrstena lica, ledja pogurenih pod teretom godina, sa francuskom kapom na glavi, sa cigaretom
medju pozutjelim nervoznim prstima.Ponekad obrise suzu sa suhog obraza, pa ponovo obori pogled zemlji.
"Sin mi je tamo otis´o, dabogda ga nikad ne vidio", ispade mu recenica iz usta, gotovo sapat. Svi smo zanijemili.
I tako nekoliko trenutaka. A onda se dize i pozva nas da podjemo za njim u stalu...
Dugo je razgrtao sijeno , a onda se pred njim ukaza nisan, snjezno bijel, lijep, nov.
Primijetih samo godine nastanka i nestanka: 1974-1992.
"E, moja djeco ! Sam je krenuo da brani zemlju. Nestao je ono kad je bilo na Golubicu. Nismo znali ni je li ziv
ni je li mrtav. A onaj izrod se digo na mene, na mater, na ovaj nisan i brata sto lezi u zemlji.
Na drzavu svoju Kren`o. Sram ga bilo! Da bog da ga moje oci noikad ne vid`le. O, djecooo!"
Rijeci su se izgubile u mlazovima suza. Ni mi ih nismo mogli skriti...
Ponovo je nisan pokrio sijenom.
U nijemoj tisini, svako sa svojim mislima, napustismo stalu.
Da li je sve to moguce? Tuga je pritisla Delica, a tamo iza crnog Trsca su se culi hitci snajpera koji su opominjali
da je sve to stvarnost.
Ubice, izdajnici, mozda je i grijeh, ali vam zelim sve najcrnje. I zbog suza dida iz Delica.
Zemka Seferagic
kiligonzales

#184 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by kiligonzales »

Bosanski_kralj wrote:
kiligonzales wrote:
Bosanski_kralj wrote: Jednostavno, stvaranjem autonomije 5. Korpus gubi (okvirno) 5000 vojnika, a neprijatelj za isti broj postaje jači. Otvara se novi front, sužava slobodna teritorija, iz mogućih ofanzivnih djelovanja odlazi se u totalnu defanzivu. VRS do pojave Autonomije nije uspjevala napraviti nikakve značajnije uspjehe u Bihaćkom okrugu, što su na početku rata zauzeli, to im je bilo to.

Tvoja teorija je da bi VRS žešće napadao 5. Korpus da nije bilo babinih?
Dosta je tu teorija, pa i ta između ostalog.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#185 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Nurudin »

It_is_a_Leclerc wrote:
Kaligrafija wrote:
Dobro druze Jeremicu Vuce, kad tako zdusno nabrajas, hajde spomeni i zlocine sa druge strane, mozes i logore, recimo Drmaljevo, ili su to bili zabavni parkovi...!?! A mozes i Skorpione u sadejstvu sa babicima...tim podatcima ne raspolazes jel!??
Na kraju, krajeva, babo nikad nece imati sta da ponudi u Velikoj Kladusi, zato sto babo nikad nece dobiti nikakav novac od Federacije za neke vece projekte, a Bgm ce slabo dobiti i sta od USK...Tako da dok god je on, babici ce biti kaznjeni, evo ja da ti kazem! Pa neka biraju ponovo istog!
Vi slabije razumijete šta ja vama pokušavam reći, pa ću probati malo jasnije...

Vidite, ja o zločinima Fikreta Abdića i njegove vojske znam sjajno. Uostalom, sudski su utvrđene i činjenice da je NOAPZB otvorila logore u Kladuši, premlaćivala civile, mučila zarobljenike i sl. Kao što su utvrđene činjenice da su Suad Kapić, Suljo Karajić i drugi pripadnici Armije RBiH isto radili civilima i zarobljenicima.

To što su vama mučenja i premlaćivanja ok na jednoj strani, a na drugoj nisu, vaš je problem. I pomalo je tužno.

Što se drugog dijela posta tiče, ja moram vam ukazati na činjenicu da je Laburistička stranka trenutno vladajuća na Unsko-sanskom kantonu i da je Velika Kladuša, nakon Bihaća i Cazina, treća po stavkama iz budžeta. Autonomaši drže ljestve SDA-u u pljačkanju USK, i to je suštinska činjenica, koju nijedno šehidsko spomen obilježje ne može oprati. :)

Da su Sarajevo i Bihać prestali kažnjavati kladušku sirotinju za grijehe porodice Abdić, dosad bi možda i pukao balon od sapunice zvani "odanost Babi".
Dosta dobro si ispratio situaciju sa Krajinom i ratom ali ili nisi imao dovoljno godina tad ili si loše informisan, pa ti
se pomiješale neke stvari.
Prva poveznica koju svi propustaju jeste da se osnivanje autonomije dogodilo dva dana nakon prvog bošnjačkog
sabora , 27 septembra 1993. Tad je rah.Alija ponudio plan o podjeli BiH , koji je nakon dosta peripetija odbačen.
U taj plan se abdićeva autonomija savršeno uklapala. Ja ne bih isključio tu opciju da je Abdić poslan iz Sa, da osnuje
pokrajinu , čak je vrlo vjerovatna.
U vrijeme dolaska Abdića iz Sarajeva nisu slali nikakva naređenje komandi 5 korpusa, pa ni signale, samo su ćutali.
Raja se poslije čudila kako to da je Abdić imao toliko vremena da preuzme vlast nad nekoliko brigada u V.Kladusi,
nad medijima (Velkaton) i dijelom cazinske općine koji ide uz granicu sa Hr. Iz Bihaća nije bilo odgovora, čekalo se
vjerovatno da im kažu iz Sa šta da se radi. Jedino je Nanić imao akciju (vjerovatno na svoju ruku) zarobljavanja
pripadnika brigada koji su pokušali uspostaviti linije između općina Bužim-Kladuša (na potezu Vrnograč-Pećigrad)
i samo su bili razoružani, zadržani par dana i pustani, da "niko nije dobio pleske".
To mi je pričao čovjek koji je bio tu zarobljen.
Rat nastaje tek mjesec dana poslije na Johovici, kad je pala prva žrtva , a tad je definitivno odbačen
Alijin plan o podjeli i prestanku rata. Tad više nije bilo dvojbe, Abdić je pozivan da se vrati i to od
Mustafe Cerića :D koji je održao čitavu hutbu i maltene ga preklinjao preko radio Bihaća.
Međutim Abdić očigledno nije htio nazad i sukobi su se rasplamsali.
Nakon smjene Drekovića, Dudaković i Nanić taktički poražavaju neiskusne oficire kladuških brigada.
Opkoljavaju ih na Pećigradu, zarobljavaju , i opet niko nije diran, osim nekih koji su bili na zlu glasu, tipa
Kolač kojega je ubio Suljo hodža u bužimskom zatvoru ali ostali nisu dirani. To sam slušao iz prve ruke čovjeka
koji je bio zarobljeni oficir na Pećigradu.
Nakon Pećigrada autonomija je bila pred padom, jer to je magistralna cesta koja cjepa općinu Kladuše na dvoje.
Uskoro se to i desilo. Prije samog pada proglašena je amnestija i svi koji nisu radili zločine su mogli ostati , tako se
poručivalo sa radio Bihaća, a sa kladuškog Velkatona je narod plašen i pustane su informacije o "klanju",
osveti itd. Fikret je zbrisao u Rijeku u rezidencije Agrokomerca, a narod je ustravljen od ovih koji jesu radili
zločine, pobjegao u ničiju zemlju , u hrvatsku teritoriju pod okupacijom sao krajine.
Iako su pozivani da se vrate, ili nisu smjeli jer su ih zastrašivali ili su bili zaluđeni Abdićem ili kombinacija svega.
Nakon par mjeseci ciganije pod šatorima, Abdić se odlučuje vratiti u Kladušu oružanim putem , angažuje Jedinice
iz Srbije i kupuje oružje. Slijedi regrutovanje od 15 do 60 godina. Obuka ovih najmlađih je bila najteža, pod
palicom Legijinih stvorili su diverzantske jedinice "Surovi" i "Metalni" , a iza svake akcije je stajao Ulemek.
Svaka neuspješna akcija značila je prebijanje na mrtvo ime i javno ponižavanje.
Uspjeli su uzeti grad koji je na samom graničnom prelazu ali dalje nije išlo glatko . Ima ono poznato svjedočenje
onog Legijinog na yt, kako je ostao impresioniran Nanićem.
Tako je bila borba za svako brdo, a tad je već se prelomilo, nakon velikih gubitaka sa obje strane, mržnja je
bila dovoljno jaka da se čine zločini sa obje strane. Treba razumjeti taj kontekst koji nije jednostavan i nije
crno-bijel, jer su borbe bile intenziven tokom cijele druge autonomije i poginuli mladići su se brojali svaki dan.
58 mrtvih , u borbi za jedno selo , i to samo od strane korpusa
https://www.youtube.com/watch?v=OAw7AvFWh04

U biti , sve je to splet nesretnih okolnosti, nekoenzistentne politike iz Sa, koja nije znala bil' piškila ili kakila,
te jednog narcisoidnog lika koji je sebe doživljavao i doživljava još, većim nego što jeste.
Ako hoćemo baš da targetujemo krivce , onda bi bili krivi:
-Srbija i njihov sukob sa Pozdercima
-Fikret sa svojom , kako si dobro rekao "napoleonskom" osobnošću
-Alija, jer je poslao takvu osobu da obavi nešto što nije bio siguran da li će proći u Sa
-Ovi koji su bili i ostali operisani od realnosti i insistirali iz hotelskih podruma i sa 17% iscjepkane teritorije na
"cjelovitoj BiH" . Njihova krivica se posebno zanemaruje kad se govori o žrtvama i stradanju.
It_is_a_Leclerc

#186 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by It_is_a_Leclerc »

biscanka2 wrote:Istina koliki gad je taj izrod od covjeka :x (dabogda mu se sijeme zatralo :evil: ) evo i istinita prica
Iz knjige
SLIKE RATA -RUZ
Price,reportaze zapisi

OPOMINJU SUZE DIDOVE
Ni dijece, ni zivotinja osim vrane sto u malim jatima prolete iznad nasih glava...
Pricamo tiho ,rijeci se lijeno valjaju. Mijestani, njih nekoliko, sjede sa namapred jednom kucom,prilicito zaklonjenom.Svuda okolo komadi cigle , poneko drvo odsijeceno granatom, rupe na krovovima i komadi crne
zemlje kojima su granate skinule snjezni pokrov, kao uspomene na proteklu burnu i vatrenu noc.
Iz usta mijestana rijeci osude, ne prastanja, kletvi na racun onih tamo, onih izdajnika sto skupa sa cetnicima krenuse na svoj narod.
Tu je i on, namrstena lica, ledja pogurenih pod teretom godina, sa francuskom kapom na glavi, sa cigaretom
medju pozutjelim nervoznim prstima.Ponekad obrise suzu sa suhog obraza, pa ponovo obori pogled zemlji.
"Sin mi je tamo otis´o, dabogda ga nikad ne vidio", ispade mu recenica iz usta, gotovo sapat. Svi smo zanijemili.
I tako nekoliko trenutaka. A onda se dize i pozva nas da podjemo za njim u stalu...
Dugo je razgrtao sijeno , a onda se pred njim ukaza nisan, snjezno bijel, lijep, nov.
"E, moja djeco ! Sam je krenuo da brani zemlju. Nestao je ono kad je bilo na Golubicu. Nismo znali ni je li ziv
ni je li mrtav. A onaj izrod se digo na mene, na mater, na ovaj nisan i brata sto lezi u zemlji.
Na drzavu svoju Kren`o. Sram ga bilo! Da bog da ga moje oci noikad ne vid`le. O, djecooo!"
Da li je sve to moguce? Tuga je pritisla Delica, a tamo iza crnog Trsca su se culi hitci snajpera koji su opominjali
da je sve to stvarnost.
Ubice, izdajnici, mozda je i grijeh, ali vam zelim sve najcrnje. I zbog suza dida iz Delica.
Zemka Seferagic
Slatka priča. Osim što je laž i gola propaganda iz pera žene koja je svoj ratni angažman u tadašnjem Centru za informisanje Opštine Cazin naplatila stanom u Bihaću. O njenim umobolnim tekstovima kojima je unosila paniku i širila mržnju sud će dati historija.
Na strani Fikreta Abdića sličnu ulogu i sličnoj svrsi je poslužio Sead Purić, sadašnji direktor Radio Velkatona. Također, svoju odanost gospodarima rata višestruko naplatio.
orinoco

#187 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by orinoco »

Nurudin wrote:...opet niko nije diran, osim nekih koji su bili na zlu glasu, tipa Kolač kojega je ubio Suljo hodža u bužimskom zatvoru...
Da li se ovdje radi o hodži, imena Suljo, ili možda o prezimenu Suljadžić, kojih ima u Bužimu?
biscanka2

#188 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by biscanka2 »

It_is_a_Leclerc wrote:
biscanka2 wrote:Istina koliki gad je taj izrod od covjeka :x (dabogda mu se sijeme zatralo :evil: ) evo i istinita prica
Iz knjige
SLIKE RATA -RUZ
Price,reportaze zapisi

OPOMINJU SUZE DIDOVE
da je sve to stvarnost.
Zemka Seferagic
Slatka priča. Osim što je laž i gola propaganda iz pera žene koja je svoj ratni angažman u tadašnjem Centru za informisanje Opštine Cazin naplatila stanom u Bihaću. O njenim umobolnim tekstovima kojima je unosila paniku i širila mržnju sud će dati historija.
Na strani Fikreta Abdića sličnu ulogu i sličnoj svrsi je poslužio Sead Purić, sadašnji direktor Radio Velkatona. Također, svoju odanost gospodarima rata višestruko naplatio.
:shock:
Ako ti ovo vidis kao slatku pricu onda mi te stvarno zao. :cry: Zalosno!
Sta ta zena (koju vidljivo da ne podnosis) danas ima ili nema u to ne ulazim.
Tokom rata nije ona sama po teerenu hodala - bilo je tu zena i iz drugih opstina. I sama imam uze i dalje rodbine na relaciji Velika Kladusa-Bihac koji su ite kako na svojoj kozi osjetili sve gadosti od pogibije, zarobljavanja do izzivljavanja, tako da ti ovo tvoje "laz i propaganda" mozes Abdicu o rep objesiti ili nekom "tamo" naivcu tupiti. :run:
It_is_a_Leclerc

#189 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

orinoco wrote:
Nurudin wrote:...opet niko nije diran, osim nekih koji su bili na zlu glasu, tipa Kolač kojega je ubio Suljo hodža u bužimskom zatvoru...
Da li se ovdje radi o hodži, imena Suljo, ili možda o prezimenu Suljadžić, kojih ima u Bužimu?
Nije u pitanju hodža, već koliko znam - nekakav učitelj. Hodža je nadimak.

Uglavnom, iznimno brutalan čovjek koji je činio najstravičnije zločine protiv civila i ratnih zarobljenika tzv. NOAPZB. Od obezglavljivanja, silovanja, nosanja ljudskih glava po Bužimu, do polijevanja hladnom vodom i egzekucija.

O tim zločinima, presudom je pravorijek dao i Sud BiH.
http://www.sudbih.gov.ba/predmet/2473/show

U presudi se vrlo jasno vidi da nije istina da "niko nije diran". Navode se imena na desetine civila koji su odvedeni, maltretirani, a neki i ubijeni od strane zloglasne Vojne policije.
It_is_a_Leclerc

#190 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

biscanka2 wrote:
:shock:
Ako ti ovo vidis kao slatku pricu onda mi te stvarno zao. :cry: Zalosno!
Sta ta zena (koju vidljivo da ne podnosis) danas ima ili nema u to ne ulazim.
Tokom rata nije ona sama po teerenu hodala - bilo je tu zena i iz drugih opstina. I sama imam uze i dalje rodbine na relaciji Velika Kladusa-Bihac koji su ite kako na svojoj kozi osjetili sve gadosti od pogibije, zarobljavanja do izzivljavanja, tako da ti ovo tvoje "laz i propaganda" mozes Abdicu o rep objesiti ili nekom "tamo" naivcu tupiti. :run:
Pa normalno da je slatka jer se nije desila. Ovo je još jedan u nizu ratnih pamfleta koji su se tada čitali na radiju da se podigne moral borcima, i rasplače pokoja majka. I to je to. Svaki roditelj voli svoje dijete, pa makar bilo i Anakrist lično, a kamoli tamo neki autonomaš. Prema tome, kad već spominjete mačke i njihove repove, kompletan "ratni put" Zemke Seferagić možete okačiti od isti.

Hoćete da govorimo o zarobljavanjima i iživljavanjima ? Može, naravno. Evo već se vrlo zrelo na ovoj temi raspravlja o zločinima, kako jedne, tako i druge strane, i to argumentovano, uz činjenice i sudski utvrđenu istinu bez naprđivanja neke polu-novinarke koja se "solidarisala" s borcima i širila mržnju, da bi za to na kraju bila obilato nagrađena.

A naravno da ne podnosim ove ratne propagandiste, pse rata, netalentovane i nepismene nkv radnike koje je rat izbacio na pučinu, a koji su kroz eter slali ljudi u smrt.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#191 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Nurudin »

orinoco wrote:
Jok, Suljo Karajić zvani Hodža, iz Kladuše čovjek. U Zenici robija
orinoco

#192 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by orinoco »

Hvala obojici. Poznajem jednog Suljadžića, pa pomislih.... :-)
Nurudin

#193 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Nurudin »

It_is_a_Leclerc wrote:
orinoco wrote:
Nije u pitanju hodža, već koliko znam - nekakav učitelj. Hodža je nadimak.

Uglavnom, iznimno brutalan čovjek koji je činio najstravičnije zločine protiv civila i ratnih zarobljenika tzv. NOAPZB. Od obezglavljivanja, silovanja, nosanja ljudskih glava po Bužimu, do polijevanja hladnom vodom i egzekucija.

O tim zločinima, presudom je pravorijek dao i Sud BiH.
http://www.sudbih.gov.ba/predmet/2473/show

U presudi se vrlo jasno vidi da nije istina da "niko nije diran". Navode se imena na desetine civila koji su odvedeni, maltretirani, a neki i ubijeni od strane zloglasne Vojne policije.
Opet ti kažem da si pobrkao stvari iz prve i druge autonomije. U prvoj autonomiji , na samom kraju (piše ti u
optužnici da se Suljo tereti od 94.g do 95) jedino što se desilo jeste da je u zatvoru ubijen taj Kolač, i to sam
već napisao. To sve što si ti napisao za Karajića (nisam čuo da je radio silovanja jer je bio religiozan, a ni ne piše
to u optužnici?? ) je radio isto i taj Kolač , samo sa druge strane.
Trebaš pročitati ispovjesti kladuških logoraša , kako su premlaćivanjem ubijena braća Erdić (u prvoj autonomiji )
kako su ljude gole vezali na mravinjak, ti fikretovi ratni psi . Ti ljudi su oslobođeni tek ulaskom korpusa u V.kladušu
a većina tih zlotvora je pobjegla u Ameriku.
Uglavnom, ta obezglavljivanja i premlaćivanja su se dešavala nakon toga, nakon napada autonomaša iz sao Krajine.
Tad je već sve postalo nenormalno na kvadrat, pogotovo uključivanjem srbijanskih Jedinica, gdje su i oni
koji su trebali biti samo pozadinci i huškači, imali desetak mrtvih.
Suljo je bio fanatik, ranjavan nekoliko puta, išao je u akcije sa fiksatorima u jednoj ruci.
To obezglavljivanje se nije desilo baš na zatvoreniku, već je to bio maltene dvoboj njega i još jednog fikretovog
gdje su se na Podzvizdu izvikivali tokom borbe, psovali itd i na kraju se se sreli, ovaj ga ubio, odsjekao mu
glavu i mlataro s njom. Ne opravdavam nikoga, samo govorim kako su tad govorili svjedoci o tim događajima.
orinoco

#194 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by orinoco »

Dakle, II Autonomija je bila mnogo surovija od I Autonomije, nakon Abdićevog povratka iz Rijeke i angažmana Legijinih instruktora, odnosno tokom saradnje Abdićevaca sa VRS i VJ. Zašto se Abdić, zapravo, vratio u Krajinu, zašto je ponovo podigao svoju vojsku?
Nurudin

#195 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Nurudin »

orinoco wrote:Dakle, II Autonomija je bila mnogo surovija od I Autonomije, nakon Abdićevog povratka iz Rijeke i angažmana Legijinih instruktora, odnosno tokom saradnje Abdićevaca sa VRS i VJ. Zašto se Abdić, zapravo, vratio u Krajinu, zašto je ponovo podigao svoju vojsku?
Da, u prvoj je na početku bio osjećaj zbunjenosti sviju. Niko nije shvatao šta se dešava jer sve je to bio jedan
narod, jedan korpus. Recimo prvi napadi na Grabežu kod Bihaća su zaustavljeni uz pomoć kladuščana, dosta momaka
iz 101.muslimanske je poginulo i nestalo, ne zna se ni danas gdje su ih četnici zakopali.
Drugi napad se opet dešava u bosanskoj Bojni, na kladuškoj općini i zaustavljen je uz pomoć bišćana i Šargana.
Čak se sumnjalo tokom prve autonomije da je to neka igra u kojoj Fikret glumi nešto, tako da mu Srbi otvore
koridor, pa je dolazila hrana i potrepštine koje su onda prodavane korpusu. Šverc je cvjetao
U drugoj autonomiji Abdić se vratio sa ciljem da vojno osvoji cijeli bihaćki okrug, tako što će on napadati
iz pravca Kladuše, a Srbi iz ostalih pravaca. Prije toga ih je dobro naoružao i obučio. Taj izbjeglički kamp je maltene
bio vojna obuka za mnoge. Malo je falilo da on u tome i uspije jer je korpus ostajao bez municije.
Nanić je već napravio plan da se žena i djeca sa te preostale teritorije pošalju u Bihać, kao neki sabirni centar, a
oni su planirali proboj kroz sao krajinu, do Hrvatske. Hrvatska da nije pokrenula Oluju to bi bio scenario, s tim da
nećemo srećom saznati da li bi Srbi prepustili Abdiću Bihać ili bi bila druga Srebrenica, s tim da i sa ovim fikretovim
se nebi dobro proveli ali ne vjerujem da bi ipak bilo tih masovnih ubijanja. Bužim bi bio drama
Odjednom , čim se osjetio početak Oluje , Srbi su počeli da staju sa napadima , korpus se pribrao i odmah napao
na Kladušu , ovi opet zbrisali u svoje šatore u Hr. Tu je bio veliki ratni plijen sa kojim su počeli da napadaju
dojučerašnje napadače. Skoro niko nije zarobljen od Srba, koga su stigli toga su i ubili , a kladuška općina
je bila totalno pusta , skoro svo staovništvo je pobjeglo u Hr.
Tvrtko II Kotromanić

#196 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Nurudin wrote:
orinoco wrote:Dakle, II Autonomija je bila mnogo surovija od I Autonomije, nakon Abdićevog povratka iz Rijeke i angažmana Legijinih instruktora, odnosno tokom saradnje Abdićevaca sa VRS i VJ. Zašto se Abdić, zapravo, vratio u Krajinu, zašto je ponovo podigao svoju vojsku?
Da, u prvoj je na početku bio osjećaj zbunjenosti sviju. Niko nije shvatao šta se dešava jer sve je to bio jedan
narod, jedan korpus. Recimo prvi napadi na Grabežu kod Bihaća su zaustavljeni uz pomoć kladuščana, dosta momaka
iz 101.muslimanske je poginulo i nestalo, ne zna se ni danas gdje su ih četnici zakopali.
Drugi napad se opet dešava u bosanskoj Bojni, na kladuškoj općini i zaustavljen je uz pomoć bišćana i Šargana.
Čak se sumnjalo tokom prve autonomije da je to neka igra u kojoj Fikret glumi nešto, tako da mu Srbi otvore
koridor, pa je dolazila hrana i potrepštine koje su onda prodavane korpusu. Šverc je cvjetao
U drugoj autonomiji Abdić se vratio sa ciljem da vojno osvoji cijeli bihaćki okrug, tako što će on napadati
iz pravca Kladuše, a Srbi iz ostalih pravaca. Prije toga ih je dobro naoružao i obučio. Taj izbjeglički kamp je maltene
bio vojna obuka za mnoge. Malo je falilo da on u tome i uspije jer je korpus ostajao bez municije.
Nanić je već napravio plan da se žena i djeca sa te preostale teritorije pošalju u Bihać, kao neki sabirni centar, a
oni su planirali proboj kroz sao krajinu, do Hrvatske. Hrvatska da nije pokrenula Oluju to bi bio scenario, s tim da
nećemo srećom saznati da li bi Srbi prepustili Abdiću Bihać ili bi bila druga Srebrenica, s tim da i sa ovim fikretovim
se nebi dobro proveli ali ne vjerujem da bi ipak bilo tih masovnih ubijanja. Bužim bi bio drama
Odjednom , čim se osjetio početak Oluje , Srbi su počeli da staju sa napadima , korpus se pribrao i odmah napao
na Kladušu , ovi opet zbrisali u svoje šatore u Hr. Tu je bio veliki ratni plijen sa kojim su počeli da napadaju
dojučerašnje napadače. Skoro niko nije zarobljen od Srba, koga su stigli toga su i ubili , a kladuška općina
je bila totalno pusta , skoro svo staovništvo je pobjeglo u Hr.
je li tokom trajanja tzv apzb bilo jedinica sto MUP-a sto ARBiH sa podrucja V.Kladuse koji su ostali na strani RBiH?
cuo sam za neku kladusku brigadu ( sad ne znam tacan br jel 506-ta il tako nesto)
Nurudin

#197 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Nurudin »

Da, bila je 506 brigada kladuščana koji su bili "korpusovci" . Mislim da je bilo oko 500 ljudi u početku, sa porodicama.
Moj otac je bio 506, ja sam bio u radnom vodu te brigade , 14godina sam imao tad.
Uglavnom smo se bavili dostavom hrane na linije i oko ranjenih, nismo kopali rovove, to su zarobljenici radili.
Ta brigada je bila normalno dio korpusa, kao i sve druge, samo je bila najmanja pa je skoro uvijek držala linije
skupa sa 505 brigadom. Ovaj Suljo o kojem pričamo je bio pripadnik 506-te.
Kasnije , padom autonomije i probijanjem obruča mnogi zarobljeni pripadnici autonomije, su dobili amnestiju i
priključeni brigadi, koja je onda učestvovala u oslobađanju Sanskog Mosta .
Bosanski_kralj

#198 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by Bosanski_kralj »

Ja znam par osoba koji su bili i u Korpusu i u Autonomiji. Zapravo ne samo to, bili su u logorima i zarobljeništvu i u autonomiji i u Korupusu. :-)
kockakockica

#199 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Post by kockakockica »

Svi zločini Fikreta Abdića Babe 2. EPIZODA

It_is_a_Leclerc

#200 Re: Svi zločini Fikreta Abdića Babe

Eto, vidiš ovaj thumbnail na videu i glavušu krimogenog Edhama Veladžića, i sve ti je jasno, i o filmu, i o zločinima Fikreta Abdića.

Koliko god je Abdić raselio i unesrećio u ratu, toliko je klan Veladžića (Edham, Mirsad i društvo) u miru. Ista meta, isto odstojanje.
Post Reply