Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post Reply
Hafis

#176 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

The 51st State wrote:makar su se
komsijskih kama spasli.
A ima i te. A na kraju krajeva, i bolji je život u Turskoj. Sila je to, među prvih deset ekonomija svijeta.
Mada mi selo izgleda kao scenarij za neki film koji obuhvaća razdoblje nakon II svjetskog rata.
The 51st State

#177 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by The 51st State »

Hafis wrote:
The 51st State wrote:makar su se
komsijskih kama spasli.
A ima i te. A na kraju krajeva, i bolji je život u Turskoj. Sila je to, među prvih deset ekonomija svijeta.
Mada mi selo izgleda kao scenarij za neki film koji obuhvaća razdoblje nakon II svjetskog rata.
pajdo, barem ih ne haba izborni zakon, a i pistaca u izobilju.
aratet

#178 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by aratet »

Ovi u Albaniji su imigrirali iz Hercegovine i tamo naselili 2 sela.

Ali otkud Bosnjaci u Bugarskoj? Da se ne misli tu na bugarske muslimane Pomake koji veze s BiH nemaju.
Hafis

#179 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

aratet wrote:Ovi u Albaniji su imigrirali iz Hercegovine i tamo naselili 2 sela.

Ali otkud Bosnjaci u Bugarskoj? Da se ne misli tu na bugarske muslimane Pomake koji veze s BiH nemaju.
Malo se autor teme zanio, pa mu se omakla i Bugarska.
Više Bošnjaka ima u Papua - Novog Gvineji nego u Bugarskoj.
aratet

#180 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by aratet »

Ponijela ga nacionalna osjecanja :D
GeeTnT

#181 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by GeeTnT »

Hafis wrote:
aratet wrote:Ovi u Albaniji su imigrirali iz Hercegovine i tamo naselili 2 sela.

Malo se autor teme zanio, pa mu se omakla i Bugarska.
Više Bošnjaka ima u Papua - Novog Gvineji nego u Bugarskoj.
..jeli to Dika zabranio da se googla...
kockakockica

#182 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Veze vi nemate. Ja licno sjedio sa Bosnjacima u Sofiji. Tema treba polahko da se zagrijava, razradi, pa tek onda da prodise kako treba. Ja pristupam projektima strpljivo i dugorocno.
Kao kad zeni prilazis (za vas laike), nisam jos ni do clanaka dosao, a gdje su ostali dijelovi tijela. Amateri :D
aratet

#183 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by aratet »

Sad sam tek skontao da je autor teme onaj lik sto tvrdi da u Kini ima preko 100 miliona muslimana i da rade ono sto su prema njemu i u SFRJ radili, smanjivali broj muslimana na popisima. :lol:
Naravno, za sve to ima dokaze, ali ih ne zeli postavljati.

I da, jos je pisao da Kina razvija neku svoju verziju Budizma kojom vrse uticaj na druge zemlje i tako u Mijanmaru vode vjerski rat, sto je fail naravno.
Niti Kinu nesto zaboli za Budizmm, niti Mijanmar za vjerskim ratovima.
kockakockica

#184 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

aratet wrote:Sad sam tek skontao da je autor teme onaj lik sto tvrdi da u Kini ima preko 100 miliona muslimana i da rade ono sto su prema njemu i u SFRJ radili, smanjivali broj muslimana na popisima. :lol:
Naravno, za sve to ima dokaze, ali ih ne zeli postavljati.

I da, jos je pisao da Kina razvija neku svoju verziju Budizma kojom vrse uticaj na druge zemlje i tako u Mijanmaru vode vjerski rat, sto je fail naravno.
Niti Kinu nesto zaboli za Budizmm, niti Mijanmar za vjerskim ratovima.

Pokusao sam biti blag prema tebi, ali ti ocito nikako ne shvatas ono sto ti se pise. Kao da se idem sa Hafizom naduravati oko izbornog zakona, pa jbt :lol:

Ovaj put cu ti odgovoriti ovako, mozda konacno shvatis!

Sa budalama se ne treba raspravljati :thumbup:
Kejn

#185 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Ući će u ove Bošnjake Kosova, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije svašta, i što je imalo veze sa Bosnom i što nema. Ono što me brine je što polako otvaramo front ne samo sa Srbima i Hrvatima već i sa Albancima kojima su djelovi bivšeg Bosanskog Ejaleta interesna sfera i ko insistiraju da su Sandžaklije slavenizirani Albanci. Također izgleda da većina Muslimana na Balkanu želi da bude Bošnjak a ne Albanac, a također se albanci lakše asimiliraju u Bošnjake....

Morat će se postići neki međunacionalni dogovor kako bi se izbjegao neki dublji sukob sa Albancima. Još nam i to treba...
bh.tornjak

#186 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by bh.tornjak »

Hafis wrote:
kockakockica wrote:
Ovako mi svejedno, nešto gledam ove prizore,i čini mi se da bi sa standardom danas kudikamo bolje stajali da su ostali u BiH.
pa ...kako god da pogledas ....stoje bolje od vecine sela u najuljudbenijoj drzavi na planeti Zemlji...
par primjera :wink:

Image
Image
Image
Last edited by bh.tornjak on 22/09/2017 21:56, edited 1 time in total.
Kejn

#187 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Potreban je i veći upliv Bošnjačkih institucija kulture i obrazovanja skupa sa državnim institucijama BiH kako bi se djeci ovih Bošnjaka osigurala kvalitetna nastava iz grupe etnonacionalnih predmeta. Na taj način bi se izbjeglo da Bošnjačka djeca uče iz ovakvih udžbenika:
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/60 ... uraka.html
kockakockica

#188 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Kejn wrote:Ući će u ove Bošnjake Kosova, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije svašta, i što je imalo veze sa Bosnom i što nema. Ono što me brine je što polako otvaramo front ne samo sa Srbima i Hrvatima već i sa Albancima kojima su djelovi bivšeg Bosanskog Ejaleta interesna sfera i ko insistiraju da su Sandžaklije slavenizirani Albanci. Također izgleda da većina Muslimana na Balkanu želi da bude Bošnjak a ne Albanac, a također se albanci lakše asimiliraju u Bošnjake....

Morat će se postići neki međunacionalni dogovor kako bi se izbjegao neki dublji sukob sa Albancima. Još nam i to treba...

Tu se nece nista desiti, a evo zasto. Prvo sto Albanci imaju svog "neprijatelja", svoju djecu uce tome od malih nogu. Jos vaznije je sto Albanci na citavom svijetu ponizno slusaju samo dvije drzave sta im govore, a to su USA i Turska. Erdogan u svim svojim govorima nabraja Bosnjake, Albance i jos neke kao svoju "bracu", sto Albanci pazljivo slusaju. Od dolaska Erdogana na vlast puno se toga promjenilo. Albanci prihvataju ono sto Erdogan govori, pa su nas sad i oni po raznim forumima i portalima poceli nazivati bracom. Rezultat toga je potpuna relaksacija odnosa npr. na Kosovu gdje sad Bosnjaci normalno pokazuju svoje osjecaje prema Bosni, koriste bosanski jezik i imaju vise od 600 ucitelja bosanskog jezika trenutno.

Naravno govorim o vecini, uvijek ima izuzetaka. Od prije nekoliko dana bosanski jezik se i u Turskoj koristi zvanicno. Ocito je da Turci imaju neku nostalgiju za njihovim carstvom, pa onda idu linijom manjeg otpora tako da uvazavaju obicaje, zelje i prohtjeve naroda sa kojima vide neke veze iz proslosti.

Evo jedan zanimljiv podatak sa popisa stanovnistva u Turskoj 1965.godine

Na popisu stanovništva u Turskoj 1965. godine 17.627 osoba navelo je bosanski kao maternji jezik, 2.345 osoba navelo je bosanski kao jedini jezik koji govore, a 34.892 osobe navele su bosanski kao drugi jezik koji najbolje govore
stari grad Visegrad

#189 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by stari grad Visegrad »

Svi Bosnjaci da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.
U suprotnom su zaboravljeni.
homar

#190 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by homar »

Tema je vrlo zanimljiva, ali mislim da neki forumaši ispoljavaju svoje frustracije i nedoprinose argumentovanoj diskusiji. Kako se na Balkanu oslobadjamo stega totalitarnih režima, tako i ljudi sve slobodnije i hrabrije ispoljavaju svoja osjećanja. Zato trebamo biti tolerantni i saslušati svakoga ko ima da kaže a što nismo do sada čuli. Meni su zanimljivi svi oni koji ovdje postave određene video zapise koji govore o zaboravljenim ljudima, a koji se osjećaju Bošnjacima ili Bosancima sve jedno i čiji su preci porijeklom iz BiH. Upoznao sam dosta ljudi u bivšoj državi čiji su preci se pokrenuli zbog ratova i buna i koji se izjašnjavaju "Muslimani iz Bosne" a naselili se u Sandžaku, Kosovu, Makedoniji...
Zato puna podrška za argumentovanu diskusiju.
Kejn

#191 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

kockakockica wrote:

Tu se nece nista desiti, a evo zasto. Prvo sto Albanci imaju svog "neprijatelja", svoju djecu uce tome od malih nogu. Jos vaznije je sto Albanci na citavom svijetu ponizno slusaju samo dvije drzave sta im govore, a to su USA i Turska. Erdogan u svim svojim govorima nabraja Bosnjake, Albance i jos neke kao svoju "bracu", sto Albanci pazljivo slusaju. Od dolaska Erdogana na vlast puno se toga promjenilo. Albanci prihvataju ono sto Erdogan govori, pa su nas sad i oni po raznim forumima i portalima poceli nazivati bracom. Rezultat toga je potpuna relaksacija odnosa npr. na Kosovu gdje sad Bosnjaci normalno pokazuju svoje osjecaje prema Bosni, koriste bosanski jezik i imaju vise od 600 ucitelja bosanskog jezika trenutno.

Naravno govorim o vecini, uvijek ima izuzetaka. Od prije nekoliko dana bosanski jezik se i u Turskoj koristi zvanicno. Ocito je da Turci imaju neku nostalgiju za njihovim carstvom, pa onda idu linijom manjeg otpora tako da uvazavaju obicaje, zelje i prohtjeve naroda sa kojima vide neke veze iz proslosti.

Na popisu stanovništva u Turskoj 1965. godine 17.627 osoba navelo je bosanski kao maternji jezik, 2.345 osoba navelo je bosanski kao jedini jezik koji govore, a 34.892 osobe navele su bosanski kao drugi jezik koji najbolje govore
Ako je to tako to je odlično. Pošto vidim da ih Albanci saljeću na youtube klipovima gdje im govore da mogu biti samo Islamizirani Srbi ili Slavenizirani Albanci. Naročito na piku imaju Bošnjake Rožaja i Plava.
Hafis

#192 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

kockakockica wrote:Veze vi nemate. Ja licno sjedio sa Bosnjacima u Sofiji.
Veliš skupa ste sjedili u autobusu?
I ja sam osobno sjedio s dvije Bošnjakinje sarajke u jednom restoranu u Seulu davne 2006. Bili istim poslom gore.
kockakockica

#193 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Kejn wrote:
kockakockica wrote:

Ako je to tako to je odlično. Pošto vidim da ih Albanci saljeću na youtube klipovima gdje im govore da mogu biti samo Islamizirani Srbi ili Slavenizirani Albanci. Naročito na piku imaju Bošnjake Rožaja i Plava.

Kao sto sam napisao, uvijek ima izuzetaka. Albanci imaju svojih ekstremista, ali imaju puno vise onih koji se zalazu za dobre i kvalitetne veze sa Bosnjacima. Tamo smo mi jako puno izvozili, vole nase proizvode, imali ogroman pozivitan odnos izvoza i uvoza, pa je onda Srbija umijesala svoje prste. Slazem se sa tobom da se svake godine sve veci broj muslimana sirom Balkana izjasnjava Bosnjacima. Pa mi u Bosni imamo blizu 2.000 ljudi koji su se izjasnili Bosnjacima katolicima i pravoslavcima. Imamo golem broj ljudi medju Hrvatima koji simpatisu bosnjastvo, ali su rezervisani po tom pitanju jer su istog momenta proglaseni izdajnicima od strane ekstremista kao sto su Hafiz i ostala kamena bratija :mrgreen:
General War

#194 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Kejn wrote:Potreban je i veći upliv Bošnjačkih institucija kulture i obrazovanja skupa sa državnim institucijama BiH kako bi se djeci ovih Bošnjaka osigurala kvalitetna nastava iz grupe etnonacionalnih predmeta. Na taj način bi se izbjeglo da Bošnjačka djeca uče iz ovakvih udžbenika:
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/60 ... uraka.html
:lol: :-) :-)
General War

#195 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Hafis wrote:
kockakockica wrote:Veze vi nemate. Ja licno sjedio sa Bosnjacima u Sofiji.
Veliš skupa ste sjedili u autobusu?
I ja sam osobno sjedio s dvije Bošnjakinje sarajke u jednom restoranu u Seulu davne 2006. Bili istim poslom gore.
:lol:
Ja sam posjetio neko bosnjacko selo prije par godina u Guijeji Bissau...kazu najteze im palo sto nisu pozvani na bosnjacki kongres, i sto im fali udzbenika na bosanskom pa djeca zakinuta...treba tu nesto vidit sa drzavnim institucijama BiH :D
GeeTnT

#196 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by GeeTnT »

..i da nije autobus parkirao na stanici u Ugljeviku, i da se nisi probudio...imali bi kompletnu pricu....
Hafis

#197 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

E jebote ovih filmova što postavljate ovdje. Došli delegati u neko selo u Anadoliji, dva-tri lika im nabrajala neka bošnjačka prezimena, a nana im objasnila kako se pravi pita poprskuša na bosanski način i bila priča. Pojeo vuk kenjca.

A druge strane, recimo imamo primjer Gradišćanskih Hrvata u Austriji koji su daleko ranije napustili Hrvatsku i nastanili se u Austriji, a jedan dio i u Mađarskoj i Slovačkoj. Oni gotovo 100 godina imaju svoj list Hrvatske novine., svoje društvo Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću, svoje izdanje ''Gramatika gradišćanskohrvatskoga jezika'', čak i Hrvatski nogometni kup (Gradišće) i ostale nafaize.
To je ta europska uljudba o kojoj stalno pričam :)

Šalu na stranu. Za takve stvari, pomaganje i brigu o svojim manjinama u drugim zemljama, potrebna je kulturosociološka zrelost i same matice.

Image
kockakockica

#198 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Bošnjaci katolici u Mađarskoj

Bošnjaci katolici u Mađarskoj još uvijek čuvaju svoje narodno ime

Bošnjakuša, profesore, Bošnjakuša! A ne Šokica!

Image

Baranjski Bošnjaci žive u Baranji, u gradu Pečuhu, i u selima Kukinju, Semelju, Udvaru, u Salanti (gdje su došli u 18. stoljeću, a danas čine 32% sela), te Nijemetu, Poganu itd... Došli su iz Bosne u Baranju, velikim dijelom u 16. i 17. stoljeću, kada je taj kraj bio pod upravom Osmanskog carstva, ali i u znatnijem broju već u 14. stoljeću... Današnji građani BiH su rasuti po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i oživljavaju svoju tradiciju...

U Mađarskoj tako djeluje zajednica građana porijeklom iz BiH - katolika - koji sami sebe nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose stare bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. U BiH se o bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj ne zna gotovo ništa. Tek nedavno, boravkom jednog od članova zajednice u Tuzli, saznali su se neki vrijedniji detalji. Na čelu bošnjačke zajednice je univerzitetski profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva:
- "Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim sličnim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu."...

I dok se neki bh. državljani danas odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti - jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju - kaže profesor Đurok:
- "U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici iz Bosne - i pitaju:
- Imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina?
Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori - a mi znamo odgovor. Ima li BiH neku obavezu brinuti se o nama? Ne financijski, to nam ne treba, nego u moralnom smislu - ima li Sarajevo, Tuzla, općenito BiH, neke obaveze da se brine o nama?"

Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH - pa i onu moralnu - bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost - u nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:
- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?

A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!

Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!

A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!

Da li trebam išta osim toga kazati? :thumbup:
Hafis

#199 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

Nekako su mi čudne teksture ti Bošnjaci u Pečuhu, ni nalik onim u Anadoliji i na Kosovu. Bit će da je drugačija klima, panonska. A i nošnja im je neobična.

Inače, kače li i oni ljiljane k'o Bošnjaci u Sandžaku?
General War

#200 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Hafis wrote:Nekako su mi čudne teksture ti Bošnjaci u Pečuhu, ni nalik onim u Anadoliji i na Kosovu. Bit će da je drugačija klima, panonska. A i nošnja im je neobična.

Inače, kače li i oni ljiljane k'o Bošnjaci u Sandžaku?
Ne, ovi kace "vaj krem" :D
Post Reply