Bošnjaci katolici u Mađarskoj
Bošnjaci katolici u Mađarskoj još uvijek čuvaju svoje narodno ime
Bošnjakuša, profesore, Bošnjakuša! A ne Šokica!
Baranjski Bošnjaci žive u Baranji, u gradu Pečuhu, i u selima Kukinju, Semelju, Udvaru, u Salanti (gdje su došli u 18. stoljeću, a danas čine 32% sela), te Nijemetu, Poganu itd... Došli su iz Bosne u Baranju, velikim dijelom u 16. i 17. stoljeću, kada je taj kraj bio pod upravom Osmanskog carstva, ali i u znatnijem broju već u 14. stoljeću... Današnji građani BiH su rasuti po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i oživljavaju svoju tradiciju...
U Mađarskoj tako djeluje zajednica građana porijeklom iz BiH - katolika - koji sami sebe nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose stare bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. U BiH se o bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj ne zna gotovo ništa. Tek nedavno, boravkom jednog od članova zajednice u Tuzli, saznali su se neki vrijedniji detalji. Na čelu bošnjačke zajednice je univerzitetski profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva:
- "Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim sličnim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu."...
I dok se neki bh. državljani danas odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti - jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju - kaže profesor Đurok:
- "U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici iz Bosne - i pitaju:
- Imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori - a mi znamo odgovor. Ima li BiH neku obavezu brinuti se o nama? Ne financijski, to nam ne treba, nego u moralnom smislu - ima li Sarajevo, Tuzla, općenito BiH, neke obaveze da se brine o nama?"
Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH - pa i onu moralnu - bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost - u nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:
- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?
A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!
A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Da li trebam išta osim toga kazati?