Ma ko te pitaKaligrafija wrote:Meni je to nasa najdraza zastava, ali mnogi bi se iznenadili, kad bi znali sta ljiljan reprezentuje, uglavnom simbol kraljeva, od starih Egipcana pa na ovamo, a i prije njih, ljiljan je simbol i Hebreja, Davidove zvijezde, krsta, mnogih bozanstava, godisnjih doba...itd...Englezi i Francuzi su ga posebno cijenili, oslikavali su ga na stitovima, oruzju, zastavama...Tzv. Fleur-de-lis, ne znam ko je osmislio kao simbol na zastavi BiH u modernom vremenu tj, da ga uzme sa grba Kotromanica, ali ko god da je, napravio je pravi marketinski potez pri priznavanju nase drzave, i u ratu, jer Evropljani ga jednostavno vole kao simbol...Stvarno ne znam cija je zasluga zastava BiH sa ljiljanima, u ovom obliku, sramota znam, ali nisam nigdje cuo tu informaciju...Mislim ko je adaptirao grb Kotromanica u modernu zastavu sa ljiljanima!? Moglo bi se na dugo i na siroko o liljanu i ovom nasem Lilium bosniacum i fleur de lis i ostalim...! Da nije bilo rata, vjerujem da bi se svi narodi mogli pronaci u toj zastavi, vjerovatno je to bila i namjera prije rata...!
Ljiljan se digao u nebo
- orinoco
#176 Re: Ljiljan se digao u nebo
- bosan
#177 Re: Ljiljan se digao u nebo
Ne podvaljujemo mi vec ovi iz IZ i nasi SDA-ovci . Puna usta sehida i invalida na kojekakvim skupovima sve do onog momenta dok ne posjedaju u limuzine . Ja kad vidim svoje saborce meni suze krenu koji je to jad .insomnia78 wrote:Ne kaze zatonightvision wrote: Pa zato i kaze covjek...
Nisu ljudi isli u dzihad i gunuli pa postajali sehidi vec su goli zivot i kuce branili pa onda i drzavu. Nikome "sehidjenje" nije bilo na pameti. To je izmislila vjerska zajednica u sklopu onoga necega o cemu smo diskutovali... khhm...khhm...
-
dječak sa šibicama
#178 Re: Ljiljan se digao u nebo
Rijec je o jednom te istom, heraldickom anzujskom ljiljanu. Fleur de lis.supercali wrote:Glupo poredjenje francuskog i bosanskog ljiljana
Iako su slicni razliciti su
Kao da hrvatu kazes tvoja trobojka je bijela plava crvena a ne crvena bijela plava
Prepoznatljiv je po "zasiljenom" vrhu koji simbolizira mac ili oruzje. Nalazi se i na zastavi Quibeca u Kanadi.
Od strane Kotromanica i Hrvatinica uzet zbog porodicnih veza sa Anzuvincima.
Tlapnje o nekakvom lilicumu bosniakumu ili kako vec, najobicnije su gluposti i izmisljotine.
- supercali
#179 Re: Ljiljan se digao u nebo
Nije isti dobro pogledaj i uporedidječak sa šibicama wrote:Rijec je o jednom te istom, heraldickom anzujskom ljiljanu. Fleur de lis.supercali wrote:Glupo poredjenje francuskog i bosanskog ljiljana
Iako su slicni razliciti su
Kao da hrvatu kazes tvoja trobojka je bijela plava crvena a ne crvena bijela plava
Prepoznatljiv je po "zasiljenom" vrhu koji simbolizira mac ili oruzje. Nalazi se i na zastavi Quibeca u Kanadi.
Od strane Kotromanica i Hrvatinica uzet zbog porodicnih veza sa Anzuvincima.
Tlapnje o nekakvom lilicumu bosniakumu ili kako vec, najobicnije su gluposti i izmisljotine.
Ne onaj sa grba kotromanica nego ovaj sa zastave bih 92-98
-
dječak sa šibicama
#180 Re: Ljiljan se digao u nebo
Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
-
nightvision
#181 Re: Ljiljan se digao u nebo
Ti si skont'o sto si htio skontati. Ja vjerujem da sam dobro skont'o i zato sam rekao ono sto sam rekao kako sam rekao.insomnia78 wrote:Ne kaze zato nego se sad proteze prica kako su ove Alija i Reis nagovorili da ginu. To je oni ko nas zavadi. Svi su isti i slicna sranja
-
Fudo387
#182 Re: Ljiljan se digao u nebo
Zanimljivo,dječak sa šibicama wrote:Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
As far as I'm concerned,
To su Francuzi maznuli od Kotromanica.
Kvibek zdrao.
- supercali
#183 Re: Ljiljan se digao u nebo
Pogledaj spajanje listova i temelja pogledaj "krst" ispod tih listova vidjet ces da nisu isti koliko god licilidječak sa šibicama wrote:Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
-
nightvision
#184 Re: Ljiljan se digao u nebo
Pod ljiljanom se borili ali ne kao pripadnici nekakvih vjerskih skupina niti su se borili za bakirov kalifat. I na kraju krajeva, ovo je njima bitno iskljucivo kao prikupljanje politickih poena. Ako stvarno mislis da je njima (stvarno) stalo do izginulih i invalida onda blago tebi jer ti zivis u nekom paralelnom univerzumu.zrakomlat wrote:Nema. Ima tu skupljanja političkih i slilčnih poena, ali skrivanja nema nikakvog jebote. Pod ljiljanom se borili, i sad ga izradili u obliku spomenika. I neka su.nightvision wrote:I te kako ima veze. Ali kako kazem. Ako se vec ne stidis onoga sto jesi nemoj onda da se krije ni iza cega.zrakomlat wrote:Al kakve veze ima tvoje mišljenje sa stvarnim stanjem tj namjerom. Nidje veze.
-
dječak sa šibicama
#185 Re: Ljiljan se digao u nebo
Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi 
- insomnia78
#186 Re: Ljiljan se digao u nebo
To smo mi drito s neba dobili

- GeeTnT
#187 Re: Ljiljan se digao u nebo
Djecace, da se "cevap" od 16 metara podigao, opet bi vi srali kako to nije orginalan...dječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi
-
zrakomlat
#188 Re: Ljiljan se digao u nebo
Slažem se s tobom ja kad ovako napišešnightvision wrote:Pod ljiljanom se borili ali ne kao pripadnici nekakvih vjerskih skupina niti su se borili za bakirov kalifat. I na kraju krajeva, ovo je njima bitno iskljucivo kao prikupljanje politickih poena. Ako stvarno mislis da je njima (stvarno) stalo do izginulih i invalida onda blago tebi jer ti zivis u nekom paralelnom univerzumu.zrakomlat wrote:Nema. Ima tu skupljanja političkih i slilčnih poena, ali skrivanja nema nikakvog jebote. Pod ljiljanom se borili, i sad ga izradili u obliku spomenika. I neka su.nightvision wrote: I te kako ima veze. Ali kako kazem. Ako se vec ne stidis onoga sto jesi nemoj onda da se krije ni iza cega.
-
zrakomlat
#189 Re: Ljiljan se digao u nebo
ćevap je na ovim prostorima od stoljeća sedmogGeeTnT wrote:Djecace, da se "cevap" od 16 metara podigao, opet bi vi srali kako to nije orginalan...dječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi
- insomnia78
#190 Re: Ljiljan se digao u nebo
Donjeli ga Hrvati iz Irana
-
zrakomlat
#191 Re: Ljiljan se digao u nebo
vazda problemi s ovim šijama
-
nightvision
#192 Re: Ljiljan se digao u nebo
Dobro, ne krijes se ti konkretno, ali se kriju "oni", i zloupotrebljavaju te pozitivne emocije vezane za ljiljana u svoje privatne predizborne svrhe.zrakomlat wrote:Slažem se s tobom ja kad ovako napišešnego ono skrivanje koje spominjes nema veze sa zivotom. a vidiš, meni lično je drago da je taj ljiljan podignut, a za baketa me zaboli chuna
-
dječak sa šibicama
#193 Re: Ljiljan se digao u nebo
Smetaju cinjenice, ja to razumijem 
Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare
Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare
- orinoco
#194 Re: Ljiljan se digao u nebo
I pola Bosne je zaostavština Osmanlijadječak sa šibicama wrote:Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare
- supercali
#195 Re: Ljiljan se digao u nebo
Naprotiv kriz je kod nas kod njih listovi naopakodječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi
Tako da ta teorija otpada
O heraldici i o veksilologiji slabo ko moze sa mnom
- supercali
#196 Re: Ljiljan se digao u nebo
Nema tu orginalan kopija nego cinjenice su takveGeeTnT wrote:Djecace, da se "cevap" od 16 metara podigao, opet bi vi srali kako to nije orginalan...dječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi
- GeeTnT
#197 Re: Ljiljan se digao u nebo
...i sve ih je vise. Nego, da li ti smetaju? Ha?orinoco wrote:I pola Bosne je zaostavština Osmanlijadječak sa šibicama wrote:Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare
-
dječak sa šibicama
#198 Re: Ljiljan se digao u nebo
Ne razumiijem sta zelis recisupercali wrote:Naprotiv kriz je kod nas kod njih listovi naopakodječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi
Tako da ta teorija otpada
O heraldici i o veksilologiji slabo ko moze sa mnom
Ovo je jedna vezija fleur de lis
a ovo svi znamo sta je

covjece, ja ti govorim o porijeklu Kotromanic i Hrvatinic ljiljana, to je sustina price. Ne o tome jel neki list drugaciji ovdje ili tamo.
- BHCluster
#199 Re: Ljiljan se digao u nebo
Evo vam predsjednice i ona bila ugrozena.
- insomnia78
#200 Re: Ljiljan se digao u nebo
I poslije ocekuju da Srbi i Hrvati vole BiH. Alija, Alija dje ce ti dusa Alija