Ljiljan se digao u nebo

Post Reply
orinoco

#176 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by orinoco »

Kaligrafija wrote:Meni je to nasa najdraza zastava, ali mnogi bi se iznenadili, kad bi znali sta ljiljan reprezentuje, uglavnom simbol kraljeva, od starih Egipcana pa na ovamo, a i prije njih, ljiljan je simbol i Hebreja, Davidove zvijezde, krsta, mnogih bozanstava, godisnjih doba...itd...Englezi i Francuzi su ga posebno cijenili, oslikavali su ga na stitovima, oruzju, zastavama...Tzv. Fleur-de-lis, ne znam ko je osmislio kao simbol na zastavi BiH u modernom vremenu tj, da ga uzme sa grba Kotromanica, ali ko god da je, napravio je pravi marketinski potez pri priznavanju nase drzave, i u ratu, jer Evropljani ga jednostavno vole kao simbol...Stvarno ne znam cija je zasluga zastava BiH sa ljiljanima, u ovom obliku, sramota znam, ali nisam nigdje cuo tu informaciju...Mislim ko je adaptirao grb Kotromanica u modernu zastavu sa ljiljanima!? Moglo bi se na dugo i na siroko o liljanu i ovom nasem Lilium bosniacum i fleur de lis i ostalim...! Da nije bilo rata, vjerujem da bi se svi narodi mogli pronaci u toj zastavi, vjerovatno je to bila i namjera prije rata...!
Ma ko te pita :D "Naš" je, i gotova priča :D
bosan

#177 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by bosan »

insomnia78 wrote:
nightvision wrote: Pa zato i kaze covjek...
Nisu ljudi isli u dzihad i gunuli pa postajali sehidi vec su goli zivot i kuce branili pa onda i drzavu. Nikome "sehidjenje" nije bilo na pameti. To je izmislila vjerska zajednica u sklopu onoga necega o cemu smo diskutovali... khhm...khhm...
Ne kaze zato
Ne podvaljujemo mi vec ovi iz IZ i nasi SDA-ovci . Puna usta sehida i invalida na kojekakvim skupovima sve do onog momenta dok ne posjedaju u limuzine . Ja kad vidim svoje saborce meni suze krenu koji je to jad .
dječak sa šibicama

#178 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by dječak sa šibicama »

supercali wrote:Glupo poredjenje francuskog i bosanskog ljiljana
Iako su slicni razliciti su
Kao da hrvatu kazes tvoja trobojka je bijela plava crvena a ne crvena bijela plava
Rijec je o jednom te istom, heraldickom anzujskom ljiljanu. Fleur de lis.

Prepoznatljiv je po "zasiljenom" vrhu koji simbolizira mac ili oruzje. Nalazi se i na zastavi Quibeca u Kanadi.

Od strane Kotromanica i Hrvatinica uzet zbog porodicnih veza sa Anzuvincima.

Tlapnje o nekakvom lilicumu bosniakumu ili kako vec, najobicnije su gluposti i izmisljotine.
supercali

#179 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by supercali »

dječak sa šibicama wrote:
supercali wrote:Glupo poredjenje francuskog i bosanskog ljiljana
Iako su slicni razliciti su
Kao da hrvatu kazes tvoja trobojka je bijela plava crvena a ne crvena bijela plava
Rijec je o jednom te istom, heraldickom anzujskom ljiljanu. Fleur de lis.

Prepoznatljiv je po "zasiljenom" vrhu koji simbolizira mac ili oruzje. Nalazi se i na zastavi Quibeca u Kanadi.

Od strane Kotromanica i Hrvatinica uzet zbog porodicnih veza sa Anzuvincima.

Tlapnje o nekakvom lilicumu bosniakumu ili kako vec, najobicnije su gluposti i izmisljotine.
Nije isti dobro pogledaj i uporedi
Ne onaj sa grba kotromanica nego ovaj sa zastave bih 92-98
dječak sa šibicama

#180 Re: Ljiljan se digao u nebo

Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
nightvision

#181 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by nightvision »

insomnia78 wrote:Ne kaze zato nego se sad proteze prica kako su ove Alija i Reis nagovorili da ginu. To je oni ko nas zavadi. Svi su isti i slicna sranja
Ti si skont'o sto si htio skontati. Ja vjerujem da sam dobro skont'o i zato sam rekao ono sto sam rekao kako sam rekao.
Fudo387

#182 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by Fudo387 »

dječak sa šibicama wrote:Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
Zanimljivo,
As far as I'm concerned,
To su Francuzi maznuli od Kotromanica.
Kvibek zdrao. :oops:
supercali

#183 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by supercali »

dječak sa šibicama wrote:Ma isti je, `92 uzet sa Kotromanic grba, a Kotromanici ga uzeli od Anzuvinaca jer su se porodicno spajdasili, povezali udajama i vjencanjima.
Pogledaj spajanje listova i temelja pogledaj "krst" ispod tih listova vidjet ces da nisu isti koliko god licili
nightvision

#184 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by nightvision »

zrakomlat wrote:
nightvision wrote:
zrakomlat wrote:Al kakve veze ima tvoje mišljenje sa stvarnim stanjem tj namjerom. Nidje veze.
I te kako ima veze. Ali kako kazem. Ako se vec ne stidis onoga sto jesi nemoj onda da se krije ni iza cega.
Nema. Ima tu skupljanja političkih i slilčnih poena, ali skrivanja nema nikakvog jebote. Pod ljiljanom se borili, i sad ga izradili u obliku spomenika. I neka su.
Pod ljiljanom se borili ali ne kao pripadnici nekakvih vjerskih skupina niti su se borili za bakirov kalifat. I na kraju krajeva, ovo je njima bitno iskljucivo kao prikupljanje politickih poena. Ako stvarno mislis da je njima (stvarno) stalo do izginulih i invalida onda blago tebi jer ti zivis u nekom paralelnom univerzumu.
dječak sa šibicama

#185 Re: Ljiljan se digao u nebo

Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi :D
insomnia78

#186 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by insomnia78 »

To smo mi drito s neba dobili
Image
GeeTnT

#187 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by GeeTnT »

dječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi :D
Djecace, da se "cevap" od 16 metara podigao, opet bi vi srali kako to nije orginalan...
zrakomlat

#188 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by zrakomlat »

nightvision wrote:
zrakomlat wrote:
nightvision wrote: I te kako ima veze. Ali kako kazem. Ako se vec ne stidis onoga sto jesi nemoj onda da se krije ni iza cega.
Nema. Ima tu skupljanja političkih i slilčnih poena, ali skrivanja nema nikakvog jebote. Pod ljiljanom se borili, i sad ga izradili u obliku spomenika. I neka su.
Pod ljiljanom se borili ali ne kao pripadnici nekakvih vjerskih skupina niti su se borili za bakirov kalifat. I na kraju krajeva, ovo je njima bitno iskljucivo kao prikupljanje politickih poena. Ako stvarno mislis da je njima (stvarno) stalo do izginulih i invalida onda blago tebi jer ti zivis u nekom paralelnom univerzumu.
Slažem se s tobom ja kad ovako napišeš :thumbup: nego ono skrivanje koje spominjes nema veze sa zivotom. meni lično je drago da je taj ljiljan podignut, a za baketa me zaboli chuna
zrakomlat

#189 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by zrakomlat »

GeeTnT wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa to sto su bosnjacki politicari maknuli kriz jer im se ne dopada, to ne mijenja cinjenicu da je ljiljan "posudjen" od Francuza.. mice se i "u ime Oca i sina i duha svetog" iz Kulin Banove povelje, po potrebi :D
Djecace, da se "cevap" od 16 metara podigao, opet bi vi srali kako to nije orginalan...
ćevap je na ovim prostorima od stoljeća sedmog :D
insomnia78

#190 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by insomnia78 »

Donjeli ga Hrvati iz Irana
zrakomlat

#191 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by zrakomlat »

:lol:
vazda problemi s ovim šijama
nightvision

#192 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by nightvision »

zrakomlat wrote:Slažem se s tobom ja kad ovako napišeš :thumbup: nego ono skrivanje koje spominjes nema veze sa zivotom. a vidiš, meni lično je drago da je taj ljiljan podignut, a za baketa me zaboli chuna
Dobro, ne krijes se ti konkretno, ali se kriju "oni", i zloupotrebljavaju te pozitivne emocije vezane za ljiljana u svoje privatne predizborne svrhe. :bih:
dječak sa šibicama

#193 Re: Ljiljan se digao u nebo

Smetaju cinjenice, ja to razumijem :D

Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare :D
orinoco

#194 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by orinoco »

dječak sa šibicama wrote:Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare :D
I pola Bosne je zaostavština Osmanlija :D
supercali

#195 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by supercali »

Naprotiv kriz je kod nas kod njih listovi naopako
Tako da ta teorija otpada

O heraldici i o veksilologiji slabo ko moze sa mnom
supercali

#196 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by supercali »

GeeTnT wrote:
Nema tu orginalan kopija nego cinjenice su takve
GeeTnT

#197 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by GeeTnT »

orinoco wrote:
dječak sa šibicama wrote:Cevap je jos jedna zaostavstina osmanlija, to smo opet posudili od njih. Ali bi udarali patent i krivo nam kad drugi udare :D
I pola Bosne je zaostavština Osmanlija :D
...i sve ih je vise. Nego, da li ti smetaju? Ha?
dječak sa šibicama

#198 Re: Ljiljan se digao u nebo

supercali wrote:
Naprotiv kriz je kod nas kod njih listovi naopako
Tako da ta teorija otpada

O heraldici i o veksilologiji slabo ko moze sa mnom
Ne razumiijem sta zelis reci

Ovo je jedna vezija fleur de lis

Image

a ovo svi znamo sta je

Image

covjece, ja ti govorim o porijeklu Kotromanic i Hrvatinic ljiljana, to je sustina price. Ne o tome jel neki list drugaciji ovdje ili tamo.
BHCluster

#199 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by BHCluster »

insomnia78

#200 Re: Ljiljan se digao u nebo

Post by insomnia78 »

I poslije ocekuju da Srbi i Hrvati vole BiH. Alija, Alija dje ce ti dusa Alija
Post Reply