Prvo ne znam kako dodjose do tog prosjeka jer kad saberes gore potrosnje i podijelis izadje litar vise. Trosi 4 litra vise od TSI po gradu a prosjek isti, WTF
Sto se tice potrosnje TSI nije pretjerano mali potrosac u odnosu na novije atmo benzince slicne snage, to je tacno, ali to je iskljucivo zbog toga sto je tim atmo benzincima ubijen kuvet dugim prenosnim odnosima. Na nekoj temi sam ti pokazao crno na bijelo kako taj Mazdin motor slicne snage ima 20-40% losiju elasticnost od TSI, nesto losije ubrzanje i nesto losiju potrosnju, i vrlo slicne performanse i potrosnju kao BMW benzinac koje je BMW izbacio prije 5-6 godina. Tako da ja na tu temu nemam vise sta reci. Neciji subjektivni dojam je jedno ali brojke su neumoljive.
P.S Evo jos jednom da se podsjetimo:
http://autohits.ch/files/vw_golf_lim_ve ... 1_2013.pdf
Nije mi pri ruci da kopiram mjerenje performansi BMW 116i vs Golf 6 1.4 TSI iz test 2009. koji imam negdje na privatnom kompjuteru, pa da ti dokazem da se ovaj 116i cak i bolje nosi s TSI nego taj strasni u Mazdi (ako nista ima bolje ubrzanje 0-100), a motor je uveden 2007. i izbacen 2011. Ali to nije ni toliko bitno, ovaj gore link je dosta da se zavrsi diskusija na tu temu.