U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
male_okice

#176 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

insomnia78 wrote:
djevojka bez imena wrote:Raditi u Klasu i u Njemackoj je isto? E sad mi je lakse :oops:
Pa bez nekih posebnih vjestina i znanja nije puno ni razlicito. Osim aspekta zastite radnika (osim ako te ne zapadne gazda Turcin il Balkanac :-D ) sa minimalcem se bas ni tamo neces usreciti.
pa bas tako. imam i ja rodbine koja je vani, narocito ove zenske, sad vec i starije koja je prije rata zavrsila osnovnu skolu u bosni i trenutno rade za 600 eura u holandiji kao cistacice. od te doticne snaha koja je zavrsila srednju u holandiji izmedju ostalog kao kao trgovac u primarku ima oko 800 eura. eh sad nadodaj na to da i suprug ima malo jaca primanja (ali radi kao varioc u jednom poganu i u smjenama) i da imaju 2 djece i kredit za auto i stan, realno ostane im 400 eura mjesecno za trosenje na hranu i eto neke luksuze.

tako da ne znam sta sad ocekujete koliko bi on trebao (pokretac teme) na gradjevini zaradjivati? uz to bez prethodnog radnog iskustva ili nekih posebnih extra vjestina??? pa ne rastu tamo pare na drvecu pa da sad ides uberes koliko ti treba i dobro. :-)
hrle1976

#177 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by hrle1976 »

Ista prica od ovih mojuh iz HR sto se dokopase SR Njemacke. :D

A da im samo vidis price na Facebooku, mał je reci da su pocesali muda necija. :D
djevojka bez imena

#178 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by djevojka bez imena »

Ne ocekujem nista, ali u smislu perspektive bolje mu je tamo nego u Klasu.Naravno ako ima imalo ambicije.
insomnia78

#179 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

djevojka bez imena wrote:Ne ocekujem nista, ali u smislu perspektive bolje mu je tamo nego u Klasu.Naravno ako ima imalo ambicije.
Pa jel ti se cini ko neko ambiciozan? :-D
Mislis da ce nakon 9-10 sati fizickog posla imati volje za ganjanje nekih prekvalifikacija? :D
male_okice

#180 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

djevojka bez imena wrote:Vjerujem ti, i ne kazem. da je igdje lahko nestrucnoj i nekvalifikovanoj osobi, ali imas bar sansu da rovis, ganjas, snalazis se za bolje. Sta ces u Bosni ganjat iz pozicije SSS? Maline jedino a i one 1,5 km
pa ne bih se bas slozila s tobom, dobar majstor sa sss tipa automehanicar, frizerka, vodoinstaler i sl imaju bolje sanse za zaposlenje nego neki vss pravnik ili ekonomista, i to u svojoj struci. imam kolegicu ona je frizerka radi u svom poslu vec 13 godina radnog staza u salonu, plus zaradi i sa strane kuci kad joj zafali para (komsinice, tetke, strine sve sisa farba :D ), onaj njen (sad vec muz) je zavrsio filozofiju i cekao je 5 godina na neki konkurs u gimnaziji kod nas da bude profesor (da radi eto u struci) i napokon je dobio neka 2-3 casa - sto je smijesno kad se uzme u obzir koliko je njegovo obrazovanje kostalo i finansijski i vremenski.
Last edited by male_okice on 04/08/2017 10:42, edited 1 time in total.
insomnia78

#181 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Previse nasjedate na price o medu i mlijeku. Ja smijem ruku na panj staviti da se vise od pola ovih njegovatelja koji odlaze od skoro bas pati. Ne kazem da nece to nadoci ali sigurno zive nekvalitetnije na neki nacin od pola vas u BiH
Last edited by insomnia78 on 04/08/2017 10:41, edited 1 time in total.
djevojka bez imena

#182 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

insomnia78 wrote:
djevojka bez imena wrote:Ne ocekujem nista, ali u smislu perspektive bolje mu je tamo nego u Klasu.Naravno ako ima imalo ambicije.
Mislis da ce nakon 9-10 sati fizickog posla imati volje za ganjanje nekih prekvalifikacija? :D
Sta znas, mozda zivne, poguran okruzenjem :lol:
Seyfo

#183 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Seyfo »

Ma trola lik.
Takvi ljudi ne postoje.I pray for it...

BTW, lani se pričalo da mladi imaju dvije opcije: sadit maline ili pravac Njemačka. Obzirom na kataklizmu malinara ove godine, zaključak se nameće sam...
dječak sa šibicama

#184 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by dječak sa šibicama »

Sto se insomnija grcevito bori da jos bosanaca ne dodje tamo, uzese mu poso :D
ho oponopono

#185 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by ho oponopono »

...ima ono jebeno ALI, što mu sreću kvari...mora raditi...:pusi2:...može on i do Australije stići...on sanjari o nečemu dugoročnijem i penziji jebote, a ne zna kako izgleda jedan radni dan...:pisnula: i :pisnuo:
insomnia78

#186 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:Sto se insomnija grcevito bori da jos bosanaca ne dodje tamo, uzese mu poso :D
:thumbup: :-D
512MB

#187 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

Culi ste svakakvih stvari i 90% je netacno :)

Kolko god znam gradjevinara na zapadu ama bas svi klepaju pare ko ludi. Naravno na crno i prekovremenske a i nesmijes se bojat posla. Racunaj sa 35€ po satu na crnjaka, racunaj onda jednu cijelu subotu 10 sati odradit. Vecina ih koje ja hnam imaju svoje kuce.

A dobrih gradjevinaca treba sve vise, jebat ga kad mi informatiCari neznamo sarafa zavrnut.
dječak sa šibicama

#188 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

insomnia78 wrote:Previse nasjedate na price o medu i mlijeku. Ja smijem ruku na panj staviti da se vise od pola ovih njegovatelja koji odlaze od skoro bas pati. Ne kazem da nece to nadoci ali sigurno zive nekvalitetnije na neki nacin od pola vas u BiH
Nasa raja ne kuzi sta znaci biti njegovatelj u Njemackoj :D

Ja znam zensku, radila je to i prije 10 godina jer ima slovenacke papire. Covjece, glavni posao joj je bio da pere nepokretne bake i djedove, a to podrazumjeva i guzicu i... jel :D

Mislim, to je jako gadan posao, ali zato se i placa. Nijemci imaju stavku "dodatak na sramotu", koja prilicno pojaca mjesecnu platu.
male_okice

#189 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

insomnia78 wrote:Previse nasjedate na price o medu i mlijeku. Ja smijem ruku na panj staviti da se vise od pola ovih njegovatelja koji odlaze od skoro bas pati. Ne kazem da nece to nadoci ali sigurno zive nekvalitetnije na neki nacin od pola vas u BiH

skoro procitah bas dobar clanak vezano za ovo, pa kaze:

To smo uočili tokom razgovora sa potencijalnim kandidatima, koji kažu da imaju bolju ponudu od one koju im mi nudimo. No, kada ti ljudi dođu u Njemačku, čeka ih neugodno iznenađenje i zarada od 1.900 eura, što je u svim saveznim pokrajinama prosječno primanje na početku karijere njegovatelja. Te firme obećavaju sve samo da dođu do potrebnih kadrova i zarade svoj honorar.“

Njegovatelji, naravno, pojašnjava on, mogu zaraditi više novca od početne sume, ali to zavisi od njihovog dodatnog angažmana: noćnih smjena, rada nedjeljom i aktivnosti koje se posebno plaćaju.

Kod odabira agencija koje posreduju u zapošljavanju svakako treba birati one koje imaju dobre ocjene od strane osoba koje su preko nje dobile zaposlenje.

Realna zarada njegovatelja u Njemačkoj

Medicinsko osoblje, poput njegovatelja, na početku, tokom probnog rada, zarađuje u prosjeku 1.900 eura i na tom nivou ostaje sve do priznavanja stečene školske spreme, koja, u zavisnosti od pokrajine do pokrajine, traje od tri do šest mjeseci. Poslije toga oni mogu očekivati prosječna primanja od 2.400 eura.

„Iskustva su pokazala da se početna zarada, zahvaljujući dodatnom angažmanu u noćnim smjenama i tokom vikenda, može povećati za 20-30%. To je neki prosjek", kaže Simon.

Potrebno je znati i to da su primanja izražena uvijek u bruto iznosu, te da se od te sume moraju platiti sve zakonom predviđene dadžbine. Treba istaći i da u njemačkom poreskom sistemu manje novca za porez izdvajaju oni koji imaju porodicu. Primjerice, samcu od 2.400 eura bruto zarade, poslije odbijanja poreza i ostalih dadžbina, ostaje oko 1.600 eura, dok njegovatelji sa porodicom mogu računati sa oko 1830 eura, kao i sa oko 190 eura dječjeg doplatka po djetetu.

http://www.6yka.com/novost/125032/pripr ... -njemackoj
insomnia78

#190 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Culi ste svakakvih stvari i 90% je netacno :)

Kolko god znam gradjevinara na zapadu ama bas svi klepaju pare ko ludi. Naravno na crno i prekovremenske a i nesmijes se bojat posla. Racunaj sa 35€ po satu na crnjaka, racunaj onda jednu cijelu subotu 10 sati odradit. Vecina ih koje ja hnam imaju svoje kuce.

A dobrih gradjevinaca treba sve vise, jebat ga kad mi informatiCari neznamo sarafa zavrnut.
Pa jel mislis da ce neko ko do 30-e nema dana radnog staza preko noci postati dobar gradjevinac. Eto, po tebi sta mislis koji ga posao sljeduje
male_okice

#191 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

djevojka bez imena wrote:
insomnia78 wrote:
Sta znas, mozda zivne, poguran okruzenjem :lol:

sigurno :D
jos samo da nauci i jezik dovoljno dobro da moze uciti iz njihovih knjiga i isto tako nauceno primjenjivati :)
512MB

#192 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:

Pa jel mislis da ce neko ko do 30-e nema dana radnog staza preko noci postati dobar gradjevinac. Eto, po tebi sta mislis koji ga posao sljeduje
Naravno da ovaj kolega nece :) al ko se kuzi u zanat itekako more zaradit kijamet para u EU
insomnia78

#193 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

512MB wrote:
insomnia78 wrote:

Naravno da ovaj kolega nece :) al ko se kuzi u zanat itekako more zaradit kijamet para u EU
Naravno da moze. Ali takvi zaradjuju i u BiH
djevojka bez imena

#194 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Perspektiva perspektiiiivaaaaaa

Kljucna rijec u citiranom tekstu @ male okice je U POCETKU
male_okice

#195 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by male_okice »

512MB wrote:
insomnia78 wrote:

ali i fasovati dobru kaznu i zabranu ulaska ako ga skontaju, da ne govorim da u slucaju neke ozbiljnije nesrece u kojoj se polomis, ostanes invalid itd ne odgovara niko i onda mozes samo doci u bosnu i umrijeti. :-)
dječak sa šibicama

#196 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Ja sam slusao par "starijih" gradjevinaca, mislim starijih koji tamo rade po 20 godina. Kazu danas je to maltene gospodski posao, posebno na visokogradnji, ako se ne bojis visine. Najtezi dio posla, svezati armaturnu kontrukciju, sve ostalo rade masine. Naravno da nije lako, ali nema ko prije lopataj malter sa mjesta na mjesto. Pumpa, istovari gdje zelis, to je vec i kod nas odavno prisutno ali svabo je sve usavrsio. Za sve postoji masina.

Sto se tice gradjevine, meni je najjaca "zabica"

Image

njegove muke kad ode pishat`
insomnia78

#197 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

djevojka bez imena wrote:Perspektiva perspektiiiivaaaaaa

Shvatas da moras jesti, piti, spavati i raditi bez obzira na pocetak? Osim toga sa BH papirima bez nekih trazenih vjestina ili znanja neces ni dobiti priliku za pocetak pa da ne sirimo dzaba
djevojka bez imena

#198 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

insomnia78 wrote:
djevojka bez imena wrote:Perspektiva perspektiiiivaaaaaa

Shvatas da moras jesti, piti, spavati i raditi bez obzira na pocetak? Osim toga sa BH papirima bez nekih trazenih vjestina ili znanja neces ni dobiti priliku za pocetak pa da ne sirimo dzaba
Ona je pricala o njegovateljima, oni imaju vjestine i znanja, i trazeni su. I nemoj mi kvariti planove ja naumila ici :lol:
512MB

#199 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

Neznam, kao "perac guzica" il kako u Austriji kazu "Pflegehelfer" dobijes platu od 1500€ netto na ruke, i to 14x godisnje sa 5 sedmica odmora u godini. Bez ikakve kvalifikacije. Diplomirani "peraci guzica" zarade oko 1800€. Stanova ima naci i za 500-600€ mjesecno. Sad nek svak seb izracuna jel mu se isplati. A potraznja jest velika.
dječak sa šibicama

#200 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Isplati se, cim masa raja ide. Zacepis nos i potrudis se da misli budu negdje drugdje :D
Locked