Gliser, jahta, brod.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ci-Nick

#176 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Ci-Nick »

Uvijek se sjetim izjave nekog milijardera. Pitao ga novinar kako to da nema vlastiti avion pa ni jahtu. Kaže čovjek: " Višak igračaka samo pravi probleme".
Čak i automobili pa i nekretnine koji ne donose prihode koštaju.
Zato imovinu treba posmatrati kao kapital i onda će odnos prema njoj biti "fer".
Sve što se povremeno koristi je bolje rentati, od alata do žene,. :lol:
Kocka25

#177 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

Ci-Nick wrote:Uvijek se sjetim izjave nekog milijardera. Pitao ga novinar kako to da nema vlastiti avion pa ni jahtu. Kaže čovjek: " Višak igračaka samo pravi probleme".
Čak i automobili pa i nekretnine koji ne donose prihode koštaju.
Zato imovinu treba posmatrati kao kapital i onda će odnos prema njoj biti "fer".
Sve što se povremeno koristi je bolje rentati, od alata do žene,. :lol:
Ima istine mnogo.
karanana

#178 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by karanana »

100%.
da se vratimo na postavljaca teme....
on dodje iz amerike i u bosni je mozda max mjesec dana godisnje, u najboljem slucaju. od toga mu je plan vjerovatno 7 dana u hrvatskoj na moru. preostale 3 sedmice bi kao vozao gliser po bosni i plovio jablanickim, borackim i drugim jezerima ako sam to skonto tako. 11 mjeseci bi gliser stajao negdje usidren ili u nekoj garazi.
nek malo stavi na papir sta sve mora rjesavati tokom godine da bi imao camac tih mjesec dana (a klinac ces bas svaki dan koji si u bosni koristiti za plovljenje). imas li camac u americi?
Tuzla111

#179 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Kocka25 wrote:Ja imam cilj sa 50 ili 60 godina imati svoju jahtu. Ja to gledam ovako: treba mi dvije nekretnine koje ce mi donositi zajedno oko 1000 eura prihoda mjesecno.Jednu su mi roditelji ostavili a drugu trebam sam stvoriti I za to vec stedim. Pored toga mi treba jedno 250.000 eura gotovine. To je moguce za 15 godina stvoriti ako recimo na berzu ulazete u fond svakog mjeseca 500 eura od plate.Mada sad za sad mi se to cini zanimljivo ali mozda kada budem imao 50 godina zelijet cu da kupim umjesto jahte jos dva stana za izdaju.
Ti prijatelju pricas ko neki tinejdjer, jos ti zivotu nisi okusio da valja :D
Tuzla111

#180 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

mO k3 wrote:ok :) ja mislim da ti malo petljas kao ulagac treba da imas znas u koje fondove ti pare ulazu i beo tvoga "da" ne bi smjeli da rade sa tvojim parama sta zele
svaki fond ima svoje ime, svoj broj zato te ponovo pitam koji to fond je svake godine napravio 14,5% da i ja u njega ulazem ....
ÖPostavi imena
ma ovo ti je ono sto ti prodaju agenti svakakve gluposti na zapadu,s ve je lijepo zlatno dok ne pokusas podici te pare i onda ti oni uzmi 50% na raznorazne gluposti, i onda od ostalih 50% drzava ti uzme porez :D i tebi ostane u najbolje slucaju nesto za cevapa da ne budes gladan. Ima i onaj slucaj, da ce vrlo vjerovatno market pasti u narednih 30 godina tako da ce veliku vecinu izgubiti na taj nacin.
Tuzla111

#181 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

karanana wrote:100%.
on dodje iz amerike i u bosni je mozda max mjesec dana godisnje, u najboljem slucaju. od toga mu je plan vjerovatno 7 dana u hrvatskoj na moru. preostale 3 sedmice bi kao vozao gliser po bosni i plovio jablanickim, borackim i drugim jezerima ako sam to skonto tako. 11 mjeseci bi gliser stajao negdje usidren ili u nekoj garazi.
nek malo stavi na papir sta sve mora rjesavati tokom godine da bi imao camac tih mjesec dana (a klinac ces bas svaki dan koji si u bosni koristiti za plovljenje). imas li camac u americi?
Ne, ja se vracam kompletno u BiH. Imamo "mali" biznis koji bi mogli jos uvijek raditi za americke kompanije preko interneta a i tmao bi se vremenom jos nesto moglo poceti i siriti ovaj biznis. Imam cak neki plan za koji sam mislio da otvorim temu na podofurmu auta da vidim misljenja ljudi( race track u Bosni i potreba za istom).
drndalo

#182 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drndalo »

Trkacka staza u BiH ? Pa kod nas se svi dzabe trkaju na cestama, i to svi kvalitetniji od rahmetlije Senne... I jos da ti plate za to...? :shock:

Salu na stranu, dabogda...
Seawolf

#183 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

drndalo wrote:Trkacka staza u BiH ? Pa kod nas se svi dzabe trkaju na cestama, i to svi kvalitetniji od rahmetlije Senne... I jos da ti plate za to...? :shock:

Što, nije loša ideja, bez zezancije ... Pogotovu na nekoj visoravni / polju u Hercegovini.

24 sata Nevesinja, trka izdržljivosti, dobro zvuči.
Seawolf

#184 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Seawolf »

HAVANA wrote:Het is gewoon een droom...
You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope someday you'll join us. And the world will live as one
Ci-Nick

#185 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Ci-Nick »

Tuzla111 wrote:
Ne, ja se vracam kompletno u BiH. Imamo "mali" biznis koji bi mogli jos uvijek raditi za americke kompanije preko interneta a i tmao bi se vremenom jos nesto moglo poceti i siriti ovaj biznis. Imam cak neki plan za koji sam mislio da otvorim temu na podofurmu auta da vidim misljenja ljudi( race track u Bosni i potreba za istom).
Potrebe za stazom za trke sigurno nema, to bi bio siguran bankrot.
Ono što nam treba je ovo:
https://de.wikipedia.org/wiki/Fahrsicherheitstraining
ali da bi ostvarivao profit morao bi biti ili visokopozicionirani član stranke ili vješt u podmićivanju.
Zamisli da se usvoji zakon koji kaže da svi vozači ministara, policije, vojske, javnih preduzeća, profesionalni vozači,.. moraju jednom godišnje proći test na takvom poligonu,.. $$$$$
Kocka25

#186 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

Mislim da sa dolaskom arapa ce se svakako vise razvijati i luksuzni turizam. Recimo hotel za konje je prije dolaska arapa bio samo jedan kod Tarcina a sada arapi u sastavu resorta u Visokom prave jos jedan klub jahanja i hotel za konje. Nije ne zamislivo da pokupe i zemljiste u Neumu i naprave marinu kao sto su Turci to uradili u sibeniku. Onda bi mogli ploviti i sa bosanskom zastavom.
Kocka25

#187 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

Tuzla111 wrote:
mO k3 wrote:ok :) ja mislim da ti malo petljas kao ulagac treba da imas znas u koje fondove ti pare ulazu i beo tvoga "da" ne bi smjeli da rade sa tvojim parama sta zele
svaki fond ima svoje ime, svoj broj zato te ponovo pitam koji to fond je svake godine napravio 14,5% da i ja u njega ulazem ....
ÖPostavi imena
ma ovo ti je ono sto ti prodaju agenti svakakve gluposti na zapadu,s ve je lijepo zlatno dok ne pokusas podici te pare i onda ti oni uzmi 50% na raznorazne gluposti, i onda od ostalih 50% drzava ti uzme porez :D i tebi ostane u najbolje slucaju nesto za cevapa da ne budes gladan. Ima i onaj slucaj, da ce vrlo vjerovatno market pasti u narednih 30 godina tako da ce veliku vecinu izgubiti na taj nacin.
Odakle ti to? Uzmu ti fee od par posto. Znaci ako je meni u proteklih godina bio rendement 14,5 % u prosjeku to znaci da je stvari rendement bio negdje oko 17,8%. Ako se desi crasch na trzistu onda mi to svakako nece pogoditi cijeli portofolio jer imam sve lijepo rasporedjeno na Azijskom trzistu, u nafti, zlatu, srebru. Dakle ako bi se desio lupam crash americke berze i dolara onda bi mi automatski pozicije na zlatu letile u plus. Sve u svemu nemas pojma o cemu pricas.
Tuzla111

#188 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Kocka25 wrote:
Tuzla111 wrote:
ÖPostavi imena
Odakle ti to? Uzmu ti fee od par posto. Znaci ako je meni u proteklih godina bio rendement 14,5 % u prosjeku to znaci da je stvari rendement bio negdje oko 17,8%. Ako se desi crasch na trzistu onda mi to svakako nece pogoditi cijeli portofolio jer imam sve lijepo rasporedjeno na Azijskom trzistu, u nafti, zlatu, srebru. Dakle ako bi se desio lupam crash americke berze i dolara onda bi mi automatski pozicije na zlatu letile u plus. Sve u svemu nemas pojma o cemu pricas.
Sretno tebi al to od 14% je nemoguca misija za nesto sto je cisto i sigurno. To su ogromni rizici i na duzi period sigurna propast. Sigurni bondovi su samo ispod 6% a to sigurno je pod velikim upitnikom. Ogromne se pare uzimaju kad budes pokusao da isplatis to, a i sam ces se uvjeriti. I na kraju, ko jos ulaze u naftu? Nafta je tu gdje jeste samo zbog velikom lobija al nece to moci zauvjek tako biti.
Tuzla111

#189 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Tuzla111 »

Ci-Nick wrote:
Tuzla111 wrote:
Potrebe za stazom za trke sigurno nema, to bi bio siguran bankrot.
Ono što nam treba je ovo:
https://de.wikipedia.org/wiki/Fahrsicherheitstraining
ali da bi ostvarivao profit morao bi biti ili visokopozicionirani član stranke ili vješt u podmićivanju.
Zamisli da se usvoji zakon koji kaže da svi vozači ministara, policije, vojske, javnih preduzeća, profesionalni vozači,.. moraju jednom godišnje proći test na takvom poligonu,.. $$$$$
Mislio sam da bi to sve moglo biti u sklopu trkace staze. Vikend trke a tokom sedmice test poligon za novinare i slicno. kao sto ti rece, mislim da bi veoma dobro bilo al samo bi se moralo dobro uloziti i u vladu da se to izvede i neki zakon donese kao sto si naveo :D
Kocka25

#190 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Kocka25 »

Tuzla111 wrote: Sretno tebi al to od 14% je nemoguca misija za nesto sto je cisto i sigurno. To su ogromni rizici i na duzi period sigurna propast. Sigurni bondovi su samo ispod 6% a to sigurno je pod velikim upitnikom. Ogromne se pare uzimaju kad budes pokusao da isplatis to, a i sam ces se uvjeriti. I na kraju, ko jos ulaze u naftu? Nafta je tu gdje jeste samo zbog velikom lobija al nece to moci zauvjek tako biti.
Izvini ali dezinformaciju siris. Smatra se da je normalni rendement iz nekretnina oko 7%. Znaci to je investicija bez rizika i najmanji rendement kojeg mozes imati u bilo kojoj investiciji.Malo gore od toga je bilo cvati pare na banci sa rendementom od do 4% ali ta vremena su prosla. Visoki rizici su ti na CFD certifikatima u kojim se koristi leverage a dobiti se tu vrte od 10% do 100% godisnje u ovisnosti koji leverage koristis. Ti ako svoje pare imas rasporedjene preko 200 raznih produkata bez leverega; nema sanse da te to odvuce u propast jer nemoze sve odjednom propasti. Moze berza izgubiti za 20% za jedan dan ali za godinu dvije tri opet ce se vratiti na isti nivo ili mnogo visocije a ti si samo dio svog kapitala investirao na tu berzu. To jeste: profesionalci su to za tebe uradili. Ja sam iskusio jake crashove berzi i otisao na nekim pozicijama u velike minuse da bi godinu kasnije to isto izaslo na ogromni plus. Jedino ako Wall street propadne to je vec druga prica ali to je i WW3 i onda t ipare nista ne znace.

Recimo sada je mnogo rizicno imati mnogo eura ili dolara. Pametni ljudi dio kapitala vec pumpaju u bitcoin recimo ili zlato. Rizika ima znaci svugdje a ne samo na berzi. Evo kolko je dolar samo u zadnih par dana izgubio na vrijednosti.

Svi pametni ljudi svoje pare drze na berzi od najbogatijih arapskih i jevrejskih porodica do obicnih ljudi koji imaju neko obrazovanje. I to iz vise razloga:

1)Na taj nacin rizik rasporedis; umjesto da imas pare u vrijednosti dolara ti ih imas u vrijednosti zlata, nafte, dionicama, bitcoina i hiljadu drugih stvari. A nemoze sve odjednom propasti da si Bog.

2) Inflacija ti ne jede kapital vec ti se kapital polako mnozi. Moja najgora godina je bili 5% a najveca je bila 30%.
mayab

#191 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mayab »

Godinama sam na ljetovanju u Cavtatu, i to je omiljeno mjesto za jahte svih veličina, uglavnom je cijela riva puna parkiranih jahti, ljudi (mi, sitna boranija :D ), hodaju , slikaju, čude se, i onda proguglas ime jahte, i vidis da su sve, ali (skoro) bas sve jahte u najmu, mogu se tu vidjeti i cijene najma, koje su malo je reći masne......
Ako nemas barem 30 000 eura viska prihoda mjesecno, zaboravi na sopstvenu jahtu

http://www.superyachts.com/yacht-charte ... search.htm
problemnatravunu

#192 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by problemnatravunu »

Ko god misli da je posjedovanje broda, jahte sitnica, ja mu dam broj prijatelja iz Hr koji radi u jednoj marini u srednjoj Dalmaciji u remontnom brodogradilistu, gdje se rade redovni servisi, odrzavanja i popravke plovila :izet: , pa neka proćakulaju pola sata, i otrežnjenje vrlo brzo dolazi :babinsin: :janpi: :hitna:
Što reče, ako nemas mjesecno viška prihoda dvaes-tries kila eura, zaboravi :kiss:
drastic

#193 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by drastic »

Image
mO k3

#194 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

Kocka25 wrote:
Tuzla111 wrote:
ÖPostavi imena
lijepo ti to zboris sve , ali de mi reci koja ti je tezina zlata u portofoliu ??
Kazes roditelji ti imaju nekretnine jeli tako ??
mO k3

#195 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

mayab wrote:Godinama sam na ljetovanju u Cavtatu, i to je omiljeno mjesto za jahte svih veličina, uglavnom je cijela riva puna parkiranih jahti, ljudi (mi, sitna boranija :D ), hodaju , slikaju, čude se, i onda proguglas ime jahte, i vidis da su sve, ali (skoro) bas sve jahte u najmu, mogu se tu vidjeti i cijene najma, koje su malo je reći masne......
Ako nemas barem 30 000 eura viska prihoda mjesecno, zaboravi na sopstvenu jahtu

http://www.superyachts.com/yacht-charte ... search.htm
Pa ta jahta koji bi on kupio trosi najmanje na sat 300-500 litara :)
supercali

#196 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by supercali »

Kupio sam bp dionice rekao sam oli renu iz eu ajd ne zajebaji odvest cu te na janjetinu i rijeseno
Hadzi Lojo

#197 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by Hadzi Lojo »

Masallah, neka i mi imamo biznismene koji znaju da vrte sa akcijama i efektima na burzama, kako se vec zovu.
mO k3

#198 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by mO k3 »

Hadzi Lojo wrote:Masallah, neka i mi imamo biznismene koji znaju da vrte sa akcijama i efektima na burzama, kako se vec zovu.
tako nesto jebaji ga :)
supercali

#199 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by supercali »

mO k3 wrote:
Hadzi Lojo wrote:Masallah, neka i mi imamo biznismene koji znaju da vrte sa akcijama i efektima na burzama, kako se vec zovu.
tako nesto jebaji ga :)
Nek jebu tebe ne mene njima znacis nesto meni nista :mrgreen:
dječak sa šibicama

#200 Re: Gliser, jahta, brod.

Post by dječak sa šibicama »

Seawolf wrote:
drndalo wrote:Trkacka staza u BiH ? Pa kod nas se svi dzabe trkaju na cestama, i to svi kvalitetniji od rahmetlije Senne... I jos da ti plate za to...? :shock:

Što, nije loša ideja, bez zezancije ... Pogotovu na nekoj visoravni / polju u Hercegovini.

24 sata Nevesinja, trka izdržljivosti, dobro zvuči.
Takve stvari vec postoje, skupi se njih 10-20 sa terencima i organizuju "camel trophy" gdje im volja.
Post Reply