Al-Batros wrote:Point. wrote:
Eh bravo, uzeo si relevantnu neku hebenu fb stranicu. Nema dalje. Svi smo mi Turci.
I pusti me tih djecijih fazona svedjani, dijaspora buhubuhu, vrlo dobro se na popisu vidjelo ko, sta i gdje. Ja vrlo dobro znam ko sam, upravi vi Bosanci ste malo zbunjeni gdje pripadate a sudeci prema komentarima na ovom forumu od prosvjetljenih i fol intelektualno superiornijih Bosanaca blizi ste srpskoj mantri. Jer ti si na jednoj temi Bosanac a na drugoj Jugosloven. De odluci se vec jednom.
Vi "Bosanci", dakle vas mizernih par hiljada sto ste se tako popisali ste popusili foru, pali na nekakvu velikosrpsku ublehu o Bosancima ali nije uspjelo jebiga pa vam je sada jedino ostalo da naprdjujete po forumimam i ispoljavate agresivnost i ljutnju prema Bosnjacima. Sto te nema nikad na nekoj temi gdje se kritikuje hrvatsko-srpska anti bosanska politika nego si se i na temi o Srbima nasao prozvan da napadas Bosnjake? Providan si i ti i svi satro Bosanci ovdje. Kako vam se samo da vise?
Kucaj na fb Kraljevina Bosna, Bosansko kraljevstvo ili bilo šta vezano za predtursku historiju i nćeš naći ništa, eventualno neke grupice sa malim brojem članova, jbt više pratitelja ima Saff. Facebook grupa Bošnjaci (ljudi koji su dali sebi za pravo da grupu tako nazovu) u jendom od 1000 postova spomene nešto u vezi Bosanske kraljevine. Ok, facebook nije relevantan, onda treba pitati običan svijet šta misli. U kraju gdje živim postoji nekropola stećaka Kameni svatovi. Tu je sada ostalo 20-ak stećaka jer su ih dobri Bošnjani trpali u temelje kuća koje su gradili. Kad nekog od njih pitaš nešto u vezi tih stećaka dobiješ odgovor u stilu: "Ko im jebe mater, nisu muslimani." Obdanište za bošnjačku djecu u mom gradu se zove Sultan Fatih (zašto nije Kralj Tvrtko?)... Kada je uvođen drugi strani jezik (izbor je bio njemački ili turski) u osnovne škole roditelji su odabrali turski (iako će im djeca sutra ići miješati malter i prati guzice po Njemačkoj). Moj prijatelj u sobi ima razapetu tursku zastavu i ljiljanku i nema pojma ni šta ti ljiljani predstavljaju. Drugi prijatelj kaže da smo Turci i svršava na Erdoganove izjave poput one "Ko dirne Bošnjake imat će protiv sebe bla bla bla", ustvari svršava na sve što ima veze sa Turskom, a da ga pitaš za kraljicu Katarinu rek'o bi: "ko joj jebe mater vlašku". Koliko Bošnjaka ode na Bobovac da proslavi ili oda počast našim kraljevima i predturskoj historiji. Tako ti je u svim manjim sredinama, a ni u većim nije ništa bolja situacija. Vjeruj mi da bi se razočarao kada bi na ovu temu popričao sa ljudima, prosječnim Bošnjacima.
Nemam razloga da ti vjerujem u sve sto si napisao. Posebno ovo kako Bosnjaci unistavaju stecke i ugradjuju u temelje. Svih ovih godina neprestana kampanja upravo od Bosnjaka za zastitu stecaka, a isti stecci stoje vise vjekova pored muslimana - pa kako se niko prije za svih vjekova nije sjetio skrnaviti to i praviti kuce? De malo logicku ukljuci - sve ove vjekove su stecci stajali i bas sad se grade kuce od njih? Nije bilo dovoljno kuca prije, pravili ih od slame mozda,... Mislim shvatam da si ogorcen na neke stvari - ali laganje i pretjerivanje samo pravi veci stereotip i vecu mrznju.
Poput one izmisljotine da SDPovci, ljevicari okrecu krme na raznju,... to kada hateri krenu malo dodavati i poslije to postane nepisano pravilo i "opcepoznata istina". Ista stvar i sa tvojim navodnim unistavanjem stecaka od strane Bosnjaka. Za takve stvari ne gine zatvor a lako je i otkriti. Svi stecci su registrovani vise od 100 god, sve i jedan lokalitet i broj, polozaj i skica. Imam i knjige o tome. Da li da kontaktiramo nadlezne i prijavimo slucaj - lako je istraziti koliko stecaka fali od zadnjeg upisa i uprti prstom u kuce gdje u temelju stoji bosancicom
A se lezi dobri,.. Odvratna je ta propagadna prma muslimanima.
A i ocekivanja. Ko biva imamo vecu koncesiju nad Katarinom i Bobovcem ako zapisamo teritorij jednom u godini sa vecim brojem ljiljana od sahara? Da tragicnu sudbinu te zene upotrebljavamo u dnevnopoliticke svrhe radi zapisavanja teritorija? Ako neko drugi pravi cirkus sa tim ili proslavom velikih bitaka u sluzbi dnevne politike - da se u to ludilo ubacimo i mi?
Neka hvala - mozda se pokoja manja lokacija privatno zove po sultanu ili nekom muslimanskom nacisti - to nije bilo niti ce biti primarno u Bosnjaka. Bosnjaci generalno, svi slojevi drustva postuju srednjovjekovlje. Ljudi su ginuli pod ljiljanima u ratu i ljiljani stoje na mezarjima. Najvece ulice, bulevari se zovu po srednjovjekovlju, najveci intelektualci u Bosnjaka pisu o srednjovjekovlju u kontekstu nase bastine, to je dio skolskih udzbenika, to je dio naseg bica. I to je vece, vaznije, relevantnije od nekog tvog prijatelja
sto hebe mater vlasku(i to sumnjam da ti je prijatelj ako uopce znas jednog takvog). E sad ako neko ne moze da shvati da covjek moze klanjati namaz a postovati Tvrtka, smatrati Bogumile svojim precima a ici i na Ajvatovicu,.. taj covjek ima problem i to veliki. A to opet nije razlog da se plasiraju neistine i prave stereotipi.