Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
-
Hakiz
#176 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Hvala piupiu, volimo i mi tebe 
- 512MB
#177 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Jarane kolko sam puta onaj ekg radio u sred noci u bolnici, i govorio doktorima da oni to malo bolje pogledaju nemore bit da nema nista sto posto je hercikaHakiz wrote:Baš tako. U 3 ujutro juriti u hitnu ili urgentni centar u bolnici da bi se ispostavilo da nije ništa, malo se polupali lončići512MB wrote:Potpuno sam ti isti bioHakiz wrote: Kod mene je bila uglavnom apatija, ne želiš da ustaneš iz kreveta, nije ti ni do čega, plus napadi panike, strahovi, fiksiranje na to da će se desiti nešto loše, neka teška bolest. Uz to osjećaj da gubim razum. Nisam imao faze da želim samoubistvo, ali da sam mogao izgubiti posao jer nisam htio ustati, moglo se desiti.
Prvi put je bilo gore jer nisam znao šta se dešava. Drugi put je bilo malo lakše, ali opet sam morao proći fazu sa tabletama da uopšte mogu funkcionisati.
Nemam savjet osim jednog: Ne pokušavati sam se liječiti i obavezno otići po stručnu pomoć. Treba znati koja tableta, kada prestati ili kada tu tabletu zamijeniti sa drugom da ne bi došlo do ovisnosti. Recimo Zoloft se ne smije piti tek tako, čovjeka se mora uvesti u Zoloft i izvesti iz Zolofta, ne može samo jedan dan počneš i onda samo jedan dan prestaneš.
Kod mene je bila kombinacija tableta, psihoterapije i autogeni trening preporučen i naučen od psihologa.najgore, nisam imao pojma zbog cega se to desava, nakon nekih terapija mi je onda bilo sve logicno. Pa znao sam u sred dana izjuriti iz voza u nekoj vukojebini od straha i panike da ce mi se neka jebada desiti
I tako 3-4 puta sedmično, nekoliko sedmica.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#178 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Imao sam u familiji slucajeva postratnih trauma, depresija, nazovite kako hoces.
Zahtjevalo je medicinske tretmane.
U jednom slucaju, godinu dana u komuni. Danas je sve ok.
Zahtjevalo je medicinske tretmane.
U jednom slucaju, godinu dana u komuni. Danas je sve ok.
-
Fudo387
#179 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ja sam isto negdje procitao da je to u Svedskoj cesta pojava.stakasa wrote:@512MB, dobro si proso. Sreca pa nisi pravio famu od toga, sakrivo, negiro, dobro je sto i sada pises o tome. Sve najbolje!
U Svedskoj gdje zivim je svak ziv bolovao od ovoga, dugo godina sam mislio da petljaju i traze prijevremenu penziju ali sam kasnije uvidio da to i nije bas tako jednostavno
Valjda zbog klime.
-
Fudo387
#180 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Je l' to znaci da nam nije nista?piupiu wrote:Samo da vam kažem, momci, da ste sjajni.
- HAVANA
#181 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Opet oni o klinicki depresivnim...Naravno da ce doktoru,ja kome ce? Moze kurcu plivat kad je takav.Plivanje ...ide poslije,kad stanes na noge.Moj zivot je bio sve osim lagan.Sada jeste.Nije meni 20.Meni je 47.Imam bolnice iza sebe ko neki ovde skole...dezurni_ucenik wrote:HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
Je li ti mislis da ljudi koji su klinicki depresivni mogu se lizlijeciti tako sto sto ce otici plivati? Nemoj biti neozbiljan. Kod nas se depresija bas shvata zdravo za gotovo. Dovoljno je zaplivati malo na Otoci, otici da te izmasiraju i nema vise problema. Eh da je zivot tako lagan. Tebi izgleda da jeste.
- stakasa
#182 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Upo si u pricu (par postova jedan za drugim) kad su ljudi kojima je konstatovana ta bolest pisali o vlastitim iskustvima i objasnjavali da se ne zajebaje sa vlastitim procjenama nego ako je doktor rekao da se uzmu tablete da se to i uradi. Mislim da je to (nije mi nista, nisam pizda, odo u teretanu...) veci problem nego samoinicijativno uzimat tablete. To je koliko toliko i zakonski rjeseno, ne daju ti ih bez recepta i gotovoHAVANA wrote:Ne znam sta ocekujes,da podrzim samoincijativno uzimanje tableta?O kakvim dijagnozama pises?Ko se razbacuje,gdje?Jedno je kukumakanje i olako pribjegavanje medikamentima, a sasvim nesto drugo lijecenje pod ljekarskim nadzorom i njihovim uputama.Naravno da trebaju lijekovi ako je dijagnoza i nacin lijecenja ustanovljen.Meni ne trebas pisati o tim stvarima jer sam ih sam prosao i izvadio se od govana.Na zalost u kuci imam sestru koja se od rata nikad oporavila nije i dan danas je na terapiji.U ratu su je kljukali nozinanima jer drugog nije ni bilo.Mislim da je taj nozinan vecu stetu napravio nego sve drugo.Ja samo kazem da se ne uzimaju olako lijekovi.Ko je prosao taj pakao razumijece me.Ima doktor da to odobri i preporuci.Forum nije sigurno za te stvari.stakasa wrote:Meni je golemo kako se ti usudujes razbacivati dijagnozama, razmislis li ikad sta se moze desit da te neko poslusa i ne vrati se. Ok, uspjesan si, jak, kapa dole ali pisu ti ovde ljudi sa vlastitim iskustvima, djele svoju muku da bi neko drugi izbjego kroz sto su oni prosli.HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
- stakasa
#183 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Po meni vise nus pojava prevelike produktivnostiFudo387 wrote:Ja sam isto negdje procitao da je to u Svedskoj cesta pojava.stakasa wrote:@512MB, dobro si proso. Sreca pa nisi pravio famu od toga, sakrivo, negiro, dobro je sto i sada pises o tome. Sve najbolje!
U Svedskoj gdje zivim je svak ziv bolovao od ovoga, dugo godina sam mislio da petljaju i traze prijevremenu penziju ali sam kasnije uvidio da to i nije bas tako jednostavno
Valjda zbog klime.
-
Fudo387
#184 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Kako to, a citav zivot mozes provesti da ne budes produktivan?stakasa wrote:Po meni vise nus pojava prevelike produktivnostiFudo387 wrote:Ja sam isto negdje procitao da je to u Svedskoj cesta pojava.stakasa wrote:@512MB, dobro si proso. Sreca pa nisi pravio famu od toga, sakrivo, negiro, dobro je sto i sada pises o tome. Sve najbolje!
Valjda zbog klime.
Cini mi se da su pominjali naku maglu, sivilo, kisu...nisu pricali o produktivnosti.
-
Hakiz
#185 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne daju bez recepta, iako, ima izuzetaka.stakasa wrote: Upo si u pricu (par postova jedan za drugim) kad su ljudi kojima je konstatovana ta bolest pisali o vlastitim iskustvima i objasnjavali da se ne zajebaje sa vlastitim procjenama nego ako je doktor rekao da se uzmu tablete da se to i uradi. Mislim da je to (nije mi nista, nisam pizda, odo u teretanu...) veci problem nego samoinicijativno uzimat tablete. To je koliko toliko i zakonski rjeseno, ne daju ti ih bez recepta i gotovo
Ja kada idem na put ponesem nekoliko Lexiliuma, iako, da budem iskren, nisu mi još zatrebali na putu. Kada idem preko granice, odem kod ljekara i on mi napiše da mi je Lexilium terapija, pa nemam problema na granici. Nositi ih bez takve potvrde je rizik, poznajem osobu koja je zbog jedne tablete zaboravljene u ruksaku platila visoku kaznu i dobila zabranu ulaska u državu na 5 godina. Bez potvrde se smatra kao nošenje narkotika, dakle dilanje.
Ali, otišli smo od teme.
-
Hakiz
#186 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Jug više ubistava, sjever više samoubistava. Svako se nosi sa frustracijom na način prihvaljiv u društvu u kojem živiFudo387 wrote: Cini mi se da su pominjali naku maglu, sivilo, kisu...nisu pricali o produktivnosti.
-
dezurni_ucenik
#187 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
HAVANA wrote:Opet oni o klinicki depresivnim...Naravno da ce doktoru,ja kome ce? Moze kurcu plivat kad je takav.Plivanje ...ide poslije,kad stanes na noge.Moj zivot je bio sve osim lagan.Sada jeste.Nije meni 20.Meni je 47.Imam bolnice iza sebe ko neki ovde skole...dezurni_ucenik wrote:HAVANA wrote:Zajebite ljudi tablete sta vam je.Pij taj tramadol mjesec dana,treba ce ti 4 sto su prije mogla 2.Poslije par mjeseci si tek u belaju, a kad prestanes bolice te sto te nikad bolilo nije.Neki dan sam na promijeni onoj popio zaracet,nista.Malo lakse i opet...Jebo to.Sauna,masazer,lagani fitnes,bazen...poslije izmasiro onim gelom od konjai bi mnogo lakse.Fizicka aktivnost je cudo.I za psihu i za tijelo.
Je li ti mislis da ljudi koji su klinicki depresivni mogu se lizlijeciti tako sto sto ce otici plivati? Nemoj biti neozbiljan. Kod nas se depresija bas shvata zdravo za gotovo. Dovoljno je zaplivati malo na Otoci, otici da te izmasiraju i nema vise problema. Eh da je zivot tako lagan. Tebi izgleda da jeste.
Pa krenuo si sa pricama o bazenima, vutri, cuganju. Sam si prosao takve stvari a zvucao si neozbiljno. Eto znas i sam da je to zajebano stanje.
- tranquil
#188 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Razlika između trajanja dana i noći ljeti i zimi gore je mnogo veća nego u BiH. Ljeti dan traje jako dugo, noć je haman pa par sati, ali je isto tako obratno zimi, i to vjerovatno djeluje na ljude. I hladnoća i nedostatak sunca.Fudo387 wrote:Kako to, a citav zivot mozes provesti da ne budes produktivan?stakasa wrote:Po meni vise nus pojava prevelike produktivnostiFudo387 wrote:Ja sam isto negdje procitao da je to u Svedskoj cesta pojava.
Valjda zbog klime.
Cini mi se da su pominjali naku maglu, sivilo, kisu...nisu pricali o produktivnosti.
Što se magle tiče, ne može biti gore od Sarajeva u decembru.
- stakasa
#189 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Te probleme prije svega imaju ljudi koji previse rade, i na poslu i kod kuce. Recimo visokoobrazovani parovi sa malom djecom. Sigurno da i klima ima uticaja ali ovo je glavno. A te hladnoce i sunce, Sarajevo i Stockholm su u pet deka
- raoul duke
#190 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Drzava psihijatrija otvorenog tipa, pun pogodak 
-
statixx
#191 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ma i to je individualno. Poznajem tri Spanjolke koje rade u Sarajevu (nisu EU birokrateFudo387 wrote:Pa to je skroz drugi mentalitet, samba, rumba, orilo, gorilo...sasomange.ultima_palabra wrote:Bio je onaj neki Brazilac što je ovdje živio, kaže nije vidio grada da se ljudi manje smiju i osmjehuju. To mu vjerujem.
- stakasa
#192 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ma nije to toliko ni rad koliko nedostatak zadovoljstava. Zato je na mjestu ova prica sa guzovima, rostiljem itd
- stakasa
#193 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Kapa dole forumasima koja djele vlastita iskustva. Ne moze ni to svakFudo387 wrote:Jebo te zivot, sudeci kako vi poznajete materiju i tablete, pa pola foruma se drogira.
- HAVANA
#194 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Samoincijativno lijecenje i uzimanje tableta na svoju ruku ne vodi nicem dobrom.Zatvaranje u svoj svijet i 4 zida isto tako,kao i manjak fizickih aktivnosti...Ja samo o tome pisem.Sta mi predavanja drzite.
Imam dobrog druga u zatvoru,fantasticnog momka,panju kojem je glava od najboljeg druga u ratu doletila u krilo...izmedju svega ostalog.Nikako nije mogao da se izbori sa ratnim sjecanjima.I radili smo zajedno i sve ali on nikako da se povrati.Stvarno divan momak,25 godina zatvora,nije ovde,vani...Zaklo zenu pred djetetom.Dugo se lijecio samoincijativno uzimajuci svasta.Trpila ga i pomagala i na kraju ga ostavila.Po njegovom prevarila.Rezultat je katastrofalan.Divan momak i ovo sto se desilo.Jel vam spojivo to? A stvarno je super decko.Spojivo je kad sam bez nadzora uzimas nesto za sta je obavezan ljekarski nadzor.
-
Fudo387
#195 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ma ok je to, samo da jos ima kakav doktor koji se bavi ovim stvarima pa da se procita nesta korisno.stakasa wrote:Kapa dole forumasima koja djele vlastita iskustva. Ne moze ni to svakFudo387 wrote:Jebo te zivot, sudeci kako vi poznajete materiju i tablete, pa pola foruma se drogira.
Ovako, kad citaju Havanu i njegove savjete, mogu ljudi, gluho bilo, jos vise zglajzat'
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#196 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Nece. Ja razumijem sta Havana hoce reci. Polahko, sta ste odmah drvlje i kamenje.
Sto je nemoguce da covjek sam izadje iz necega, bez lijekova, bez strucne pomoci?
Moguce je.
Al tamo gdje je tezak slucaj, bolje da ima strucno lice. Jer evo ko sto rece, na svoju ruku, pa onda jos veci belaj.
Nije dzabe ona....lijepa pameti, nisi niposto skupa....a kad ode pamet, e onda to vise nije to....
Sto je nemoguce da covjek sam izadje iz necega, bez lijekova, bez strucne pomoci?
Moguce je.
Al tamo gdje je tezak slucaj, bolje da ima strucno lice. Jer evo ko sto rece, na svoju ruku, pa onda jos veci belaj.
Nije dzabe ona....lijepa pameti, nisi niposto skupa....a kad ode pamet, e onda to vise nije to....
- Ljakan
#197 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ne znam onda ako je ovako kao sto kazes drugacija prica sasvim od nasih ljudi koji su vani.Nema tog kad dodje vamo da ne kuka kako je u kreditima,zdravstvo skuplje nego vamo,vamo dolaze vade zube i popravljaju itd itd.Dodje mi da im ja udjelim i kazem nemojte nazad ici imat ce te kod mene svaki dan pojest i popit.tranquil wrote: Ne znam zašto moram crtati, mislio sam da je ovo jasno ali pokušaću.
Čovjek u BiH i čovjek u Njemačkoj dignu kredit. Naravno da je stvar za dugogodišnju brigu. Ali postoji razlika između tržišta. Zbog stabilnosti tržišta, ovaj u Njemačkoj se manje brine hoće li dobiti otkaz, hoće li firma propasti, a ako se nešto od toga i desi, veliko je tržište i mogućnost pronalaska posla bez štele, samo zahvaljujući svojim sposobnostima je mnogo veća nego u BiH. Sigurnost za penziju u državi gdje si uvijek prijavljen na pun iznos je veća nego u BiH. O zdravstvu da ne pričamo, posebno ako je u porodici dugogodišnji bolesnik...
Da, ima kompanija i struka u kojima ni u BiH nikada nećeš ostati nezaposlen, i gdje si prijavljen na punu platu (npr. IT) ali većina ljudi ne radi na takvim mjestima, a čak i tamo sigurnost je manja nego u Švedskoj ili Njemačkoj.
Svaka od tih razlika, a priznaćeš da ih ima, utiče na stres. Ne Trump i terorizam, ne Bakir i nacionalizam, ne te "krupne" očigledne stvari, nego te stvari koje su na makroplanu sitnice, ali pojedincu su veliki teret, i direktno utiču na kvalitet života njega i njegove porodice.
Ljudi kažu "meni dobro, ja izgradio svoj mikrosvijet", ali taj mikrosvijet se završava na prvom šalteru zavoda za zdravstveno osiguranje ili doma zdravlja, i prvi put kad šef kaže "znaš, dobar si ti, al' teška je situacija, moramo stezati kaiševe".
- HAVANA
#198 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Ja ba,utopice se u bazenu pa belaj.Fudo387 wrote:Ma ok je to, samo da jos ima kakav doktor koji se bavi ovim stvarima pa da se procita nesta korisno.stakasa wrote:Kapa dole forumasima koja djele vlastita iskustva. Ne moze ni to svakFudo387 wrote:Jebo te zivot, sudeci kako vi poznajete materiju i tablete, pa pola foruma se drogira.
Ovako, kad citaju Havanu i njegove savjete, mogu ljudi, gluho bilo, jos vise zglajzat'
-
Fudo387
#199 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Zezam se bolan...HAVANA wrote:Ja ba,utopice se u bazenu pa belaj. Jebo te ko da sam reko idi ubij covjeka.Napiso plivaj,treniraj,fizicka aktivnost...i ono sta meni pomaze.Kolo price i sto jezika.
Salu na stranu, kako rece da se zove ono cudo sto velis kad ga popijes da te boli qrac za sve?
- ultima_palabra
#200 Re: Mrak, strah i nervoza na licima Sarajlija - država kao psihijatrija otvorenog tipa
Preseravanje... normalno da mora biti takvih slucajeva, ali ne vise od 10%. Ovo ostalo vidjelo da se konji potkivaju, pa i oni digli nogu.stakasa wrote:@512MB, dobro si proso. Sreca pa nisi pravio famu od toga, sakrivo, negiro, dobro je sto i sada pises o tome. Sve najbolje!