Nurudin wrote:Teorija evolucije je vjerovatno ispravna i ne znam zašto je ljudi konfrontiraju sa Bogom .
Možda zato što su sebi smislili jednu jednostavnu i naizgled smislenu i logičnu pričicu u kojoj im je Bog
poslužio kao odgovor na njihova pitanja, otkud oni i šta rade uopće ovdje?
Međutim, kad se dublje uđe u "materiju" , toliko da čak materije i nestane, i postavimo pitanja tipa zašto
je to sve uopće "savršenom bogu" trebalo ako je savršen , onda u stvari vidimo da sva ta priča kojom se tješe
vjernici i nije baš smislena...Tako da radi takve priče negirati jednu teoriju koja izgleda puno smislenije od
te priče ( koja ne daje nikakve odgovore) , je nepotrebno.
Osim toga, niti teorija evolucije a niti priča o savršenom bogu koji ima eto potrebu da stvara nesavršene ljude
(ovdje se može i problematizirati pitanje savršenstva i šta je to uopće) , ne daju onaj najbitniji odgovor
šta ljudi rade uopće ovdje ?
Sama TE ne daje uopće odgovore na ona filozofska i suštinska pitanja koja nisu uopće tako daleko od "običnog" čovjeka
jer se u ključnim momentima svoga života , svako to zapita , a TE će ga nijemo posmatrati jedanko kao i
teološki bog.
ako je vjerovatno, de nam reci kako je doslo do toga da nanomolekularni Kinsein proteinski robot hoda na dvije noge i obavlja zadatke u celiji i samim tim celije se razmnozavaju, da ne obavlja zadatke mi nebi mogli stici ni do embrija faze jer se nebi uopste razvijali. Pa kako iz nistavila da dodje do ovakvih kompleksnih bica bez inteligente ruke u pozadini koja ce to dirigovat i programirati u samom pocetku?Teorija evolucije je vjerovatno ispravna i ne znam zašto je ljudi konfrontiraju sa Bogom .
pa ako namjerno ih stvori nesavrsene to je radi testa na zemlji, ako su savrseni, kako ces ih onda testirati kad je takvom grijeh abstraktan pojam, uopste nije u stanju da pocini grijeh ako je savrsen. pa gdje tu onda test?Osim toga, niti teorija evolucije a niti priča o savršenom bogu koji ima eto potrebu da stvara nesavršene ljude
(ovdje se može i problematizirati pitanje savršenstva i šta je to uopće) , ne daju onaj najbitniji odgovor
a sto se tice savrsenosti to tek mozes ocekivati uRaju, tamo su ljudi i sve ostalo savrseno, a ovdje ne.