Nadreality - utisci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#176 Re: Nadreality - utisci

Post by Chmoljo »

corsa wrote:Pa pitanje je bilo ko je bolji od Emira od glumaca u posljednjih 15 godina. A ako cemo o starijim glumcima mislim da je jedan od najvecih nasih glumaca Josip Pejakovic, a naravno i Miralem Zupcevic, Admir Glamocak itd. Ali ja sam samo rekao od ovih u zadnjih 15 godina koji su mi bolji.
Miralem ima i kratku ali upecatljivu ulogu u Rimejku. A osim toga, Josip Pejakovic je i dalje prisutan u pozoristu.
karanana

#177 Re: Nadreality - utisci

Post by karanana »

Ima i emir kratku i upecatljivu ulogu u remakeu.
Ok miralem stariji i iskusniji. Ima dosta prepoznatljivih stvari od prije 90ih.
Vjerovatno najveci zivuci bh glumac danas je ustvari mustafa.
Ali glumac sa najvise upecatljivih i dobrih uloga u zadnjih 20 godina je po meni definitivno emir.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#178 Re: Nadreality - utisci

Post by _BataZiv_0809 »

Po cemu si to upamtio njegove uloge? Na koju god pomislim, vazda isto, namrstena faca, cinican pogled, isti naglasak, isto sve....
cyprus

#179 Re: Nadreality - utisci

Post by cyprus »

karanana wrote:Ima i emir kratku i upecatljivu ulogu u remakeu.
Ma qrac, ono mu je najgora, tj. najslabije odrađena uloga...

Ovo je po meni najupečatljivi uradak kako za Emira, kao i za Bešlagića, Sašu i Miraja... Nisam siguran da li je to isključivo zbog tematike ili...

cyprus

#180 Re: Nadreality - utisci

Post by cyprus »

PS Zašto mi uopšte o ovome pričamo na ovoj temi?
stakasa

#181 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

Prije rata je bio dobar. Onaj film kad ga optuze za silovanje, je li Zivot radnika ili ovako nesto, tu je dobar bio. Otac na sluzbenom putu fenomenalan. I dan dans jedem kisele paprike s pitom zbog njega.
- Zijo sredio?
Prije rata je bio i raja. Dolazio u Mostar na Velezove utakmice, stalni gost onog kafica u Santicevoj evo da me sad ubijes ne mogu se sjetit
stakasa

#182 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

Chmoljo wrote:kad već spominjemo legende bh glumišta, ne mogu ne spomenuti Miralema Zupčevića kojeg sam uživao gledati u "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce"...

a ovo čudo iz naslova nemam namjeru gledati...
A kada smo vec kod beha glumista i gledanja uzivo onda bih na prvo mjesto stavio Zijaha Sokolovica i Glumac... je Glumac ili kako mu se vec predstava zove. Kako frajer odglumi, mene je izbio iz cipela
cyprus

#183 Re: Nadreality - utisci

Post by cyprus »

Za Zijaha svi kažu da je glumčina, ali ja nisam oduševljen... Jednostavno mi je previše teatralan i ne izgleda prirodno u ulogama...

Doduše, on mi je jedan od simbola djetinjstva :-D Iz dječje perspektive je vrh :-D
karanana

#184 Re: Nadreality - utisci

Post by karanana »

Osim remakea da me ubijes ne znam ni jedan film u kojem je zijah glumio. Nedeljni zabavnik se ne pika. Vjerovatno je u pozoristu jak
Point.

#185 Re: Nadreality - utisci

Post by Point. »

cyprus wrote:Za Zijaha svi kažu da je glumčina, ali ja nisam oduševljen... Jednostavno mi je previše teatralan i ne izgleda prirodno u ulogama...

Doduše, on mi je jedan od simbola djetinjstva :-D Iz dječje perspektive je vrh :-D
Kako se zvala ona serija sto je glumio prije rata sto je isla na TVSA?
stakasa

#186 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

cyprus wrote:Za Zijaha svi kažu da je glumčina, ali ja nisam oduševljen... Jednostavno mi je previše teatralan i ne izgleda prirodno u ulogama...

I meni je previse teatralan, takav je, to je ono sto ga karakterise. Ja ovde samo o navedenoj monodrami pricam, tu Sokolovic nudi nesto sto nema pandana kod nas. Bukvalno lije znoj s njega. Ocigledno mu pozoriste lezi bolje od filmske kamere
P.S.
Ja Sokolovica kao Sokolovica uopste ne mirisem, lik je bio u Grudama 92-e. Ali krivo sjesti pravo reci...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#187 Re: Nadreality - utisci

Post by Chmoljo »

Point. wrote:

Memoari porodice Milić...
stakasa

#188 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

Da su uspjeli nagovoriti Djuru da se ukljuci od ovoga bi i bilo nesto. Djuro je fantastican glumac ali je toliko smijesan da mu se prelako prelazi preko glumackih kvaliteta. Steta sto vremenom sve vise gubi vezu sa Bosnom, to je siguran put ka eroziji kreativnosti (vidjeti pod Kusturica und Jankovic). Autostrada pakla sto bi doktor rekao.
Zasto nema Sase Petrovica?
tranquil

#189 Re: Nadreality - utisci

Post by tranquil »

stakasa wrote:Da su uspjeli nagovoriti Djuru da se ukljuci od ovoga bi i bilo nesto. Djuro je fantastican glumac ali je toliko smijesan da mu se prelako prelazi preko glumackih kvaliteta. Steta sto vremenom sve vise gubi vezu sa Bosnom, to je siguran put ka eroziji kreativnosti (vidjeti pod Kusturica und Jankovic). Autostrada pakla sto bi doktor rekao.
Ne mogu se složiti da je za svo ovo vrijeme odvojenosti od Bosne Đurina kreativnost stradala, naprotiv, sada je bolji nego ikada. Kusturica je tu negdje blizu gdje je i bio, možda nije na vrhuncu, ali nije puno potonuo. To što je šupak prve klase je druga priča. Janković je potonuo i jedina stvar vrijedna spomena koju je uradio je njegova knjiga u kojoj piše o vremenu kada je značio nešto.

Pa nije Bosna neko magično tle pa da ljudi ovdje napajaju svoju kreativnost sa neke česme na Baščaršiji. Svako svoju kreativnost nosi sa sobom, svako ima svoje padove i uspone.
Haris033

#190 Re: Nadreality - utisci

Post by Haris033 »

Ermin Bravo i Aleksandar Seksan :thumbup:
stakasa

#191 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

tranquil wrote:
stakasa wrote:Da su uspjeli nagovoriti Djuru da se ukljuci od ovoga bi i bilo nesto. Djuro je fantastican glumac ali je toliko smijesan da mu se prelako prelazi preko glumackih kvaliteta. Steta sto vremenom sve vise gubi vezu sa Bosnom, to je siguran put ka eroziji kreativnosti (vidjeti pod Kusturica und Jankovic). Autostrada pakla sto bi doktor rekao.
Ne mogu se složiti da je za svo ovo vrijeme odvojenosti od Bosne Đurina kreativnost stradala, naprotiv, sada je bolji nego ikada. Kusturica je tu negdje blizu gdje je i bio, možda nije na vrhuncu, ali nije puno potonuo. To što je šupak prve klase je druga priča. Janković je potonuo i jedina stvar vrijedna spomena koju je uradio je njegova knjiga u kojoj piše o vremenu kada je značio nešto.

Pa nije Bosna neko magično tle pa da ljudi ovdje napajaju svoju kreativnost sa neke česme na Baščaršiji. Svako svoju kreativnost nosi sa sobom, svako ima svoje padove i uspone.
De ne provaljuj se tj smogni snage i odmakni se od dnevne politike. Ne volim ni ja Zijaha Sokolovica i smeta mi sto je davao legitimnost Mati Bobanu (pricalo se je o nekoj umjetnickoj ceti - on, Vajta ali ja to nikad nisam vidio) ali mu je ostvarenje u monodrami Glumac vrh vrhova.
Kusturica je struho ko trulex (ako laze koza ne laze opus) a Neletova knjiga je... :D . Ne znam, nemam rijeci, na momente mi ga je bivalo zao na sta se spusta i za tolisnu se lovu jebe. Nije vise ni do jebanja, eto i preko toga cemo prec, nego do tarife.
tranquil

#192 Re: Nadreality - utisci

Post by tranquil »

stakasa wrote:
tranquil wrote:

De ne provaljuj se tj smogni snage i odmakni se od dnevne politike. Ne volim ni ja Zijaha Sokolovica i smeta mi sto je davao legitimnost Mati Bobanu (pricalo se je o nekoj umjetnickoj ceti - on, Vajta ali ja to nikad nisam vidio) ali mu je ostvarenje u monodrami Glumac vrh vrhova.
Kusturica je struho ko trulex (ako laze koza ne laze opus) a Neletova knjiga je... :D . Ne znam, nemam rijeci, na momente mi ga je bivalo zao na sta se spusta i za tolisnu se lovu jebe. Nije vise ni do jebanja, eto i preko toga cemo prec, nego do tarife.
Kao što sam rekao, Jankovićev post-sarajevski opus je jako tanak i tu se slažemo, nema potrebe da reaguješ. Knjiga se tebi možda nije svidjela ali je relevantna i čitana.

Za Kusturicu se ne slažemo, on je i te kako relevantan, nije na vrhuncu ali to što ga ne voliš ne znači da je "struho ko trulex", i u post-sarajevskom periodu je imao zapaženih i kvalitetnih ostvarenja.

Mislim da upravo ti miješaš dnevnu politiku sa ovim, jer ni ja ne volim ni Jankovića ni Kusturicu (tj. ono što su postali) ali to ne miješam sa njihovim radom.

I sve da si 100% u pravu, to ne mijenja činjenicu da mjesto gdje žive nema veze sa kreativnošću, što je glavna stvar na koju sam skrenuo pažnju a ne "koliko je ko uspio a ko propao".
Last edited by tranquil on 16/06/2017 11:36, edited 1 time in total.
stakasa

#193 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

Ingmar Bergman je svedski reziser, Pablo Almodovar spanski. Nisam sada neki zagrizeni sineasta niti mislim guglat da mi teze budu sto posto potvrdene ali se ne sjecam njihovih holivudskih ostvarenja. Ono po cemu ih se sjecam su djela iz njihovih prirodnih sredina. Isto kao i Kusturica i Nadrealisti. Tako da ima veze gdje stvaraju, uvjek ima "nesto" sto tu kreativnost aktivira. Ili ne aktivira. Kao i bolest na primjer.
tranquil

#194 Re: Nadreality - utisci

Post by tranquil »

stakasa wrote:Ingmar Bergman je svedski reziser, Pablo Almodovar spanski. Nisam sada neki zagrizeni sineasta niti mislim guglat da mi teze budu sto posto potvrdene ali se ne sjecam njihovih holivudskih ostvarenja. Ono po cemu ih se sjecam su djela iz njihovih prirodnih sredina. Isto kao i Kusturica i Nadrealisti. Tako da ima veze gdje stvaraju, uvjek ima "nesto" sto tu kreativnost aktivira. Ili ne aktivira. Kao i bolest na primjer.
A Đuro je, opet, najkreativniji u Sloveniji.

Možda sam se pogrešno izrazio. Priznajem da ima veze gdje stvaraju, "nešto" što tu kreativnost aktivira može biti u okolini, ali to "nešto" ne mora nužno biti samo u mjestu rođenja.
stakasa

#195 Re: Nadreality - utisci

Post by stakasa »

tranquil wrote:
stakasa wrote:Ingmar Bergman je svedski reziser, Pablo Almodovar spanski. Nisam sada neki zagrizeni sineasta niti mislim guglat da mi teze budu sto posto potvrdene ali se ne sjecam njihovih holivudskih ostvarenja. Ono po cemu ih se sjecam su djela iz njihovih prirodnih sredina. Isto kao i Kusturica i Nadrealisti. Tako da ima veze gdje stvaraju, uvjek ima "nesto" sto tu kreativnost aktivira. Ili ne aktivira. Kao i bolest na primjer.
A Đuro je, opet, najkreativniji u Sloveniji.

Možda sam se pogrešno izrazio. Priznajem da ima veze gdje stvaraju, "nešto" što tu kreativnost aktivira može biti u okolini, ali to "nešto" ne mora nužno biti samo u mjestu rođenja.
Ama nije najkreativniji u Sloveniji. Djurina karijera je isla meteorskom brzinom i samo ju je Djurin fizicki nestanak mogao zaustaviti. Prije rata je to prstalo na sve strane, od Bombaj Stampe preko Nadrealista do izvanrednih filmskih uloga. Goro u Kuduzu, Ovo malo duse, Audicija... Djuro je odlican glumac. Hem skolovan hem od sebe genijalac. I to se je u Sloveniji finalizovalo. Ali gubi dah. Djurologija je odlicna predstava. Ali su to stare fore. Predratni Djuro bi kvartalno mjenjao sadrzaj Djurologija. Sada mu fali materijala.
Ja nisam ni spominjao mjesto rodenja. Svi oni su vrsni kreativci, u Bosni su se napajali a to je sada presusilo.
Ovo je najbolje objasnio Sejo Saxon. Jedan od prvih intervjua nakon sto je preselio u Zagreb, pitaju ga kako ti je:
- Kaze sve dobro, snaso se, ali sto su im slabe fore na utakmicama :D
tranquil

#196 Re: Nadreality - utisci

Post by tranquil »

stakasa wrote:...
OK, možda si u pravu jer Đuro u ovom dijelu karijere nije uradio ništa posebno, samo je glumio u oskarom nagrađenim filmu i samo je dobio nagradu za najboljeg europskog glumca od europske filmske akademije, režirao najuspješniji slovenački film, glumio u mnogim filmovima i serijama širom regiona, kreirao uspješan show sa turnejom koja se rasproda čim se objave datumi, kreirao seriju koje su postale međunarodna franšiza (lansira se po jedna haman za svaku zemlju), sa najuspješnijim albumom Bombaj Štampe.

Ali OK, gubi dah, ako tako kažeš. A to mora da je vezano za činjenicu da je odvojen od magične bosanske zemlje, nema drugog razloga.

Slažemo se da se ne slažemo.
Point.

#197 Re: Nadreality - utisci

Post by Point. »

Chmoljo wrote:
Point. wrote:

Memoari porodice Milić...
Joj kad sam vidio da si me quotao hercika kad me ne opali reko put za banovice. :)
Jest ta serija probacu naci negdje ima li
selma 83

#198 Re: Nadreality - utisci

Post by selma 83 »

dobar je i mirsad tuka u Mi smo 2 svijeta različita i neprevaziđeni Rile (naš ministar kulture ) i kako glumi Mariofila u LDZ zakon ,a zbog njega većina raje je i gledala Vizu za Budućnost , imamo Harisa Burinu uvijek zabavan ,i to dobar lik da naas Bosance predstavi, a Saša Petrović od mog djetinjstva legenda Audicija ,Kuduz kako seku Bademu naruži baš kao pravi Bošnjo) .Piše: Emir prijeratna generacija. A Emira ste zaboravili u filmu Lepe Brene .
selma 83

#199 Re: Nadreality - utisci

Post by selma 83 »

ekskluzivno :evo sad uđite na you tube, nijedne epizode nema ovog serijala, sve uklonjeno :-D , htio sam baš da vidim 2 epizode, bez zajeban..ije, ja sam onaj serijal iz 2007 baš gledao, super stvari je bilo, šta je ovo sad :roll: ???
al-em

#200 Re: Nadreality - utisci

Post by al-em »

A kako fikret glumi, jel mu prva uloga ovaj spot za stanove?
Post Reply