Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

John Cleese

#176 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Inace, mene si, nakon visegodisnjeg truda, konacno, evo, ubijedio - upravo sam glasao ZA.

Zapravo bih "izbacio" beletristiku - potpuno.
Uz takvu percepciju i razumijevanje stiva, zaista, zaista vam kazem - bolje je ne opterecivati se time.

I jos da je kako onim govedima iz PC zabraniti da Andricevo djelo (kakav god je da je covjek bio ili nije bio) ikad vise vuku po blatu vec i samim spominjanjem, izgovaranjem njegovog imena... a o zluradom debilnom odobravanju, o slavljenju nadahnutom percepcijom istovjetnom gore pomenutoj samo drugacije (suprotno) emotivno obojenom da i ne govorim.

Pa da cita kome je do citanja, a ne do dnevnopolitickog bluda i samobluda.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#177 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

John Cleese wrote:Inace, mene si, nakon visegodisnjeg truda, konacno, evo, ubijedio - upravo sam glasao ZA.

Uz takvu percepciju i razumijevanje stiva, zaista, zaista vam kazem - bolje je ne opterecivati se time.

I jos da je kako onim govedima iz PC zabraniti da Andricevo djelo (kakav god je da je covjek bio ili nije bio) ikad vise vuku po blatu vec i samim spominjanjem, izgovaranjem njegovog imena... a o zluradom debilnom odobravanju, o slavljenju nadahnutom percepcijom istovjetnom gore pomenutoj samo drugacije (suprotno) emotivno obojenoj da i ne govorim.

Pa da cita kome je do citanja, a ne do dnevnopolitickog bluda i samobluda.
Pa ako si razuman i stavljaš razum ispred nekog ideološkog (ako ga imaš) ubjeđenja , to je sasvim logično.
Ja Andrića jako volim čitati (a nisam mazohista kako reče Muhić) i čitam ga isključivo jer volim njegov stil ali
njegova djela su jednostavno opasna.
U pravu si da je veća težina i opasnost čitanja Andrića u Srbiji ili rs-u , jer oni njega čitaju kao de facto istoriju
uobličenu u književna djela . Međutim, sve je to pitanje identiteta i on je jedna nužnost i datost , pa zašto da se
Bošnjacima kao jednom narodu koji kroz istoriju nema nikakve krvave tragove iza sebe, niti je udarao na tuđe
identitete, čak naprotiv , zašto da se tom narodu truje i ponižava njegov?
Čak i da su svi naši preci, sv odreda bili hrišćani pravoslavci , pa šta onda??
To samo govori da su bili pragmatični i da nisu bili baš neki hrišćani, već ih je više zanimao ovozemaljski život.
John Cleese

#178 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Nurudin wrote:U čemu je razlika i zašto je to uopće bitno?
Reda radi... Dijagnoza bi se morala temeljiti na egzaktnim podacima, da ne bi zazvucala kao nagadjanje.

A zapravo zaista nije bitno ni to, bas kao sto nije bitna ni prica o tome ko je od pomenute dvojice kome sta rekao ili sta je tada mislio ili sta danas misli.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#179 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

John Cleese wrote:
Reda radi... Dijagnoza bi se morala temeljiti na egzaktnim podacima, da ne bi zazvucala kao nagadjanje.

A zapravo zaista nije bitno ni to, bas kao sto nije bitna ni prica o tome ko je od pomenute dvojice kome sta rekao ili sta je tada mislio ili sta danas misli.
Čovjek se rodio u vremenu kad je društvo imalo veliki otklon spram vanbračne djece i sigurno je to bitan dio
njegove ličnosti . To je ono što se zna zasigurno, da se ne zna tko mu je babo, a to je tad bilo dovoljno da
budeš kopile u bilo kojoj sredini, a sticajem okolnosti on se nalazio u većinski bošnjačkoj sredini.
Da li mu je stvarno otac neki beg, mi to ne možemo znati, niti čak imamo pravo da kopamo po tome ali
činjenica je da u njegovom pisanju postoji sve to...i kopiladi i gruba sredina, pa elementi Hrvata kojima je
uvijek blago naklonjen zbog majke ali koji su uvijek baš takvi, podvornički i trpnički, dok se Srbi uvijek pojave
kao nekakvi ludo hrabri heroji koji preziru sve to tursko i submisivno katoličko.
Iako to nema neke pretjerane veze sa realnošću (jer on nije ni živio u turski vakat) on je tako jak narator da
on stvara jednu kompletnu "realnost" , koja je u stvari samo njegov lični doživljaj iste.
ernestalic

#180 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by ernestalic »

wewa wrote:http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/su ... elite-2630

odlican clanak koji, istina, nije iskljucivo vezan za pisce iz naziva teme (mada se itekako bavi odnosom prema Andricu), ali prica o knjizi koja opisuje cenzuru kao dominantni naucni pristup u danasnjih bosnjaka...
Sve je Tarik Haverić rekao, nema se šta dodati. Dakle, nije problem u Andriću nego u Bošnjacima, odnosno u političkoj i kulturnoj kvazi eliti Bošnjaka.
Niemand

#181 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Ja se nesto ne sjecam da sam citala njegosa u skoli, postoji mogucnost da se citalo a ja preskocila il sta vec, al se fakat ne sjecam. Ne sjeca se ni djakma da je cito al i kod njega je moguce da se samo nije procitalo. A nije bas da smo davno isli u skolu.

Al nesto mi vala suhveli da bas ni naslov nisam zapamtila, jestel vi sigurni da se njegos cita uopce u skolama?

:-?
seln

#182 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

Njegos se moze spomenuti samo u istoriji knjizevnosti i ima samo jednu znacajku: to je prvo crnogorsko knjizevno djelo. Trebalo je da prodje stotinjak godina do sljedeceg crnogorskog pisca vrijednog spomena.
Inace, djelo treba posmatrati u kontekstu vremena, bilo je to vrijeme crnogorske borbe protiv turske okupacije. A djelo JESTE teska mitomanija, to je cinjenica.
A glede Andrica: kao sto neko rece, najbolje je Bosnjacima generalno zabraniti beletristiku, jer ocigledno ne znaju razlikovati imaginaciju od istorijskih cinjenica. Isto vazi i za ostale juznoskavenske hajvane.
Niemand

#183 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Nurudin wrote: Ovih skoro 70 % ljudi koji su glasali da Andrić treba da ostane u školskom sitemu, također imaju isti problem sa
identitetom.
Izvoli objasniti.

70% ljudi koji se ne slazu s tobom imaju problem sa identitetom? Really?
Nurudin

#184 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Niemand wrote:
Nurudin wrote: Ovih skoro 70 % ljudi koji su glasali da Andrić treba da ostane u školskom sitemu, također imaju isti problem sa
identitetom.
Izvoli objasniti.

Pa evo na primjer , kladim se da svih tih 70 % (sad nešto manje ) , doživljavaju sebe više geografski kao Bosancima
a nikako Bošnjacima, i misle da je Bošnjak = sufara, hatma i reis (Cerić hižaslav ponajviše ).
Istina je da je bošnjački identitet duboko povezan sa islamom, odnosno tursko-otomanskom tradicionalnom
isprepletenošću islama , kao vezivnog elementa i mnoštva naroda koji su bili u sastavu te imperije
ali to nije ništa posebno drugačije od recimo Srba i Spc-a ili Italijanskog identiteta i katoličanstva.
Međutim, hajmo konkretan primjer krize identiteta.
Ti isti naši glasači su se zgražali nad Busuladžićevih par rečenica u kojima je usputno spomenuo Jevreje u Sarajevu
pod Ndh i tu rekao par stereotipa o njima. Svi su zagrajili "fašizam, fuj !".
S druge strane isti ti će Andrićeve sterotipe o bos.muslimanima relativizirati do besvijesti.
Niemand

#185 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Nurudin wrote:
Niemand wrote:
identitetom.
Izvoli objasniti.

Pa evo na primjer , kladim se da svih tih 70 % (sad nešto manje ) , doživljavaju sebe više geografski kao Bosancima
a nikako Bošnjacima, i misle da je Bošnjak = sufara, hatma i reis (Cerić hižaslav ponajviše ).
Istina je da je bošnjački identitet duboko povezan sa islamom, odnosno tursko-otomanskom tradicionalnom
isprepletenošću islama , kao vezivnog elementa i mnoštva naroda koji su bili u sastavu te imperije
ali to nije ništa posebno drugačije od recimo Srba i Spc-a ili Italijanskog identiteta i katoličanstva.
Ti isti naši glasači su se zgražali nad Busuladžićevih par rečenica u kojima je usputno spomenuo Jevreje u Sarajevu
S druge strane isti ti će Andrićeve sterotipe o bos.muslimanima relativizirati do besvijesti.

Dobro. Izvoli mi sad objasniti, zasto ja, koja se ne slazem s tobom, imam krizu identiteta?

Dakle, ti, koji me ne poznajes, mi detaljno obrazlozi sta je to sa mojim identitetom.

Jel to i ja imam "sindrom kopileta" jer se ne slazem s tobom?
Nurudin

#186 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Nije to samo o slaganju ili neslaganju samnom, u stvari nije uopšte o tome.
Mi svi kolektivno kao narod imamo krizu identiteta, ne svojom voljom, već je to posljedica pokušaja
u prošlom vijeku da se reduciramo na vjersku skupinu .
Mi smo sad kao narod u nekoj fazi puberteta i ne volimo "roditelje nacije" i treba nam neko vrijeme još da se
do kraja oformimo i sazrijemo. Ja valjda poznajem narod kome pripadam i poznajem sve (ili bar najizraženije)
ono što je kod njega karakteristično. Pošto ovdje govorimo o kolektivu , ono što je kolektivno je i javno i zajedničko
sa svim mahanama i vrlinama , pa tako je i sa tom krizom identiteta , pri čemu se treba razumjeti razlika
između osobnog i zajedničkog identiteta.
Možeš biti individualista koliko god hoćeš (takav sam i sam ili bar sebe uvjeravam da jesam) ali si uvjek dio
nekog kolektiva i čak i ako ga ne priznaješ ili ne doživljavaš svojim, to je samo nova nijansa u bojanju tog
kolektivnog identiteta ili kolektivnog nesvjesnog.
Tako da u tih 70 % ljudi , kao i tebi, nije teško pronaći 4-5 karakterističnih stavova, a recimo jedan sam već
naveo , o Aliji, pa me čovjek blokirao :lol:
Niemand

#187 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Ja bi rekla da ti imas krizu identiteta, koju neces rijesiti andricem. Ne vidim zasto bi andric ugrozavao moj identitet il nekog djeteta.

Ako je tebi oke nekog nazivati begovskim kopiletom zbog knjizevnosti, ono, razmisli Bgm malo o svojim rijecima generalno.

Nije to fino.
zenit dozic

#188 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by zenit dozic »

Nurudin wrote:

U srz :thumbup:
Nurudin

#189 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Niemand wrote:Ja bi rekla da ti imas krizu identiteta, koju neces rijesiti andricem. Ne vidim zasto bi andric ugrozavao moj identitet il nekog djeteta.

Ako je tebi oke nekog nazivati begovskim kopiletom zbog knjizevnosti, ono, razmisli Bgm malo o svojim rijecima generalno.

Nije to fino.
kolektivni identitet

begovsko kopile u prenešenom značenju, Turci nas "napravili" , poturčili i ostavili .
Niemand

#190 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Nurudin wrote: kolektivni identitet

begovsko kopile u prenešenom značenju, Turci nas "napravili" , poturčili i ostavili .
Dobro nurudine, u nas kolektivni identitet, dakle jedno od obiljezja jednog kolektiva, izmedju ostalog postaje i poprilicna sklonst ka korupciji. Da li to znaci da i ti krades? Da li to znaci da i ti lazes?

Ne znaci.

To sto ti imas krizu identiteta, ne znaci da i mi svi ostali imamo krizu identiteta. Meni andric recimo ne smeta. Vise bi mi smetalo da zivim u bajkama stvorenim cenzurom jer ne bi zivjela u realnosti. Meni ne smetaju uvrede za koje znam npr, jer postajem svjesna da su one tu i ne idem dalje u zabludu o istim.

A sta je tvoj problem sa andricem, ne znam. U svakom slucaju, nije fer da ti svoje misljenje o necemu prikacis citavoj skupini ljudi a ako se ne sloze s tobom, well.. do njih je sigurno.
Nurudin

#191 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Niemand wrote:
Nurudin wrote: kolektivni identitet

Dobro nurudine, u nas kolektivni identitet, dakle jedno od obiljezja jednog kolektiva, izmedju ostalog postaje i poprilicna sklonst ka korupciji. Da li to znaci da i ti krades? Da li to znaci da i ti lazes?

Ne znaci.

To sto ti imas krizu identiteta, ne znaci da i mi svi ostali imamo krizu identiteta. Meni andric recimo ne smeta. Vise bi mi smetalo da zivim u bajkama stvorenim cenzurom jer ne bi zivjela u realnosti. Meni ne smetaju uvrede za koje znam npr, jer postajem svjesna da su one tu i ne idem dalje u zabludu o istim.

A sta je tvoj problem sa andricem, ne znam. U svakom slucaju, nije fer da ti svoje misljenje o necemu prikacis citavoj skupini ljudi a ako se ne sloze s tobom, well.. do njih je sigurno.
To što ti pokušavaš reći je samo manipulacija riječima.
Svi vrlo dobro znaju o čemu pričam i previše je akademika, pisaca, intelektualaca , običnih čitalaca kao
što sam i sam, iznijelo isti dojam o Andrićevom pisanju.
Normalno je kao, Muhića, Mahmutćehajića , Rizvića , nazivati kvazintelektulacima , a uzrujamo se kad kažem
tim istim forumašima da imaju problem sa identitetom , jer ti ljudi su objavljivani, prevođeni i važe za dostojne
akademske ličnosti , svugdje u regiji , osim ovdje kod nas izgleda.
Niemand

#192 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Nurudin wrote: To što ti pokušavaš reći je samo manipulacija riječima.
Svi vrlo dobro znaju o čemu pričam i previše je akademika, pisaca, intelektualaca , običnih čitalaca kao
što sam i sam, iznijelo isti dojam o Andrićevom pisanju.
Normalno je kao, Muhića, Mahmutćehajića , Rizvića , nazivati kvazintelektulacima , a uzrujamo se kad kažem
tim istim forumašima da imaju problem sa identitetom , jer ti ljudi su objavljivani, prevođeni i važe za dostojne
akademske ličnosti , svugdje u regiji , osim ovdje kod nas izgleda.
Pa dobro nurudine, ti nastavi ubijedjivati ljude u sta vec hoces, al ono realno, ako se neko ne slaze s tobom, to i dalje ne znaci da svi drugi imaju krizu identiteta. Pogotovo ne jer se ne slazu s tobom vizavi knjizevnosti.

Al Boze moj, sta cu ti ja.

Ego/nefs je cesto cudna stvar.
Connaisseur Karlin

#193 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

Poenta je da on očigledno ima problem sa identitetom i da to prenosi u svoje pisanje.
On je porijeklom Hrvat, navodno vanbračno dijete majke koja je bila služavka u kući nekog bega ,
da bi na kraju odlučio da se izjasni kao Srbin.
Taj sukob unutar sebe on prirodno prenosi u svoje pisanje i očigledan prezir prema bos.muslimanima.
Taj prezir, bez obzira što je izrečen kroz jedan književni stil u kojem on uvijek zauzima lažnu ulogu
objektivnog posmatrača svojih likova, i ta mržnja, bez obzira što je pisana rukom jednog intelektualca
nije samim time ništa manje ni prezir ni mržnja.
Glupavo je zastupati tu tezu . Car je go
Glupavo je ne vidjeti opasnost u relativiziranju toga i ne vidjeti problem u zadržavanju toga u obrazovanju.
Neodgovorno je tvrditi da je to "do čitaoca" , kad , ponavljam, imamo živi primjer tog udara na identitet kod
Emira-Nemanje Kusturice, koji je i obrazovan i svjetski čovjek ali ipak ga je Andrićev utjecaj nagovorio da
krene njegovim stopama, da postane Srbin , iako on to nije po rođenju, kao ni Ivo.
Ovih skoro 70 % ljudi koji su glasali da Andrić treba da ostane u školskom sitemu, također imaju isti problem sa
identitetom
.
pa ni meni Andric nije drag, narocito radi posla koji je radio van knjizenvog ssvijeta :) ali, et,vidimo analizu njegovog licnog karktatera, njegovog pogleda na svijet , pa tako i njegova knjizvena djela :) Ti takodjer moras biti upoznat sa vremenskim peridoom u kojem je Andric zivio :)

Kusturica je sposoban odvojiti facts od fictions, ali to nije njegova namjera , jer je fanatik :DNije Kusturica postao Srbin radi Andrica ;-)

za podebljani dio teksta :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#194 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Nurudin wrote:
John Cleese wrote:

Čovjek se rodio u vremenu kad je društvo imalo veliki otklon spram vanbračne djece i sigurno je to bitan dio
njegove ličnosti . To je ono što se zna zasigurno, da se ne zna tko mu je babo, a to je tad bilo dovoljno da
budeš kopile u bilo kojoj sredini, a sticajem okolnosti on se nalazio u većinski bošnjačkoj sredini.
Da li mu je stvarno otac neki beg, mi to ne možemo znati, niti čak imamo pravo da kopamo po tome ali
činjenica je da u njegovom pisanju postoji sve to...i kopiladi i gruba sredina, pa elementi Hrvata kojima je
uvijek blago naklonjen zbog majke ali koji su uvijek baš takvi, podvornički i trpnički, dok se Srbi uvijek pojave
kao nekakvi ludo hrabri heroji koji preziru sve to tursko i submisivno katoličko.
Iako to nema neke pretjerane veze sa realnošću (jer on nije ni živio u turski vakat) on je tako jak narator da
on stvara jednu kompletnu "realnost" , koja je u stvari samo njegov lični doživljaj iste.
svaka osoba koja za drugu osobu kaze da je kopile, mnogo vise "govori" o licnosti i karkateru doticne osobe :) od mene takve osobe imaju ogroman MINUS :)
Connaisseur Karlin

#195 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Nurudin wrote:Nije to samo o slaganju ili neslaganju samnom, u stvari nije uopšte o tome.
Mi svi kolektivno kao narod imamo krizu identiteta, ne svojom voljom, već je to posljedica pokušaja
u prošlom vijeku da se reduciramo na vjersku skupinu .
Mi smo sad kao narod u nekoj fazi puberteta i ne volimo "roditelje nacije" i treba nam neko vrijeme još da se
do kraja oformimo i sazrijemo. Ja valjda poznajem narod kome pripadam i poznajem sve (ili bar najizraženije)
ono što je kod njega karakteristično. Pošto ovdje govorimo o kolektivu , ono što je kolektivno je i javno i zajedničko
sa svim mahanama i vrlinama , pa tako je i sa tom krizom identiteta , pri čemu se treba razumjeti razlika
između osobnog i zajedničkog identiteta.
Možeš biti individualista koliko god hoćeš (takav sam i sam ili bar sebe uvjeravam da jesam) ali si uvjek dio
nekog kolektiva i čak i ako ga ne priznaješ ili ne doživljavaš svojim, to je samo nova nijansa u bojanju tog
kolektivnog identiteta ili kolektivnog nesvjesnog.
Tako da u tih 70 % ljudi , kao i tebi, nije teško pronaći 4-5 karakterističnih stavova, a recimo jedan sam već
naveo , o Aliji, pa me čovjek blokirao :lol:
tvoj kolektivni ideitet su tvoja entietksa licna karta i pasos :D
cyprus

#196 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by cyprus »

Niemand wrote:Ja se nesto ne sjecam da sam citala njegosa u skoli, postoji mogucnost da se citalo a ja preskocila il sta vec, al se fakat ne sjecam. Ne sjeca se ni djakma da je cito al i kod njega je moguce da se samo nije procitalo. A nije bas da smo davno isli u skolu.

Al nesto mi vala suhveli da bas ni naslov nisam zapamtila, jestel vi sigurni da se njegos cita uopce u skolama?

Meni Gorski vijenac jeste bio za lektiru... Prije nekih 11-12 godina... U Sarajevu :)
Connaisseur Karlin

#197 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

zenit dozic wrote:
Nurudin wrote:

Busuladzic je bio licnost i zivota, a ne iz Andricevog romana :D
piupiu

#198 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

John Cleese wrote:Inace, mene si, nakon visegodisnjeg truda, konacno, evo, ubijedio - upravo sam glasao ZA.

Nije bolje ne opterećivati se, nego je bolje ne rizikovati... :izet:
piupiu

#199 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

Nurudin wrote:Nije uopšte bitno da li je to istina ili nije već da te dvije riječi sadrže jednostavno objašnjenje njegove
mržnje spram Bošnjaka ili njegove vješte manipulacije riječima , da se nitko nikada od njih/nas ne smije
ponositi svojim porijeklom, čak šta više, mora vjerovati da su nam preci balije i poturice koji su izdali
vjeru za večeru i da treba to da ispravljamo.
Isto to misli i većina glasača na ovoj temi ili su u najmanju ruku šizofrenog identiteta, jer vjerovatno ne podnose
Nemanju Kusturicu, a on je upravo finalni proizvod andrićevstva, a kao Andrić im je ok.
Čitav jedan hram mu je posvetio na mjestu gdje su Andrićeve laži dostigle kulminaciju, gdje je u vrijeme
pisanja Ćuprije , Drina bila klaonica Bošnjaka i gdje je prije samo dvije decenije zapaljeno 70 živih ljudi, Bošnjaka
Naravno da je bitno. Napisah juče esej i zašteka mi kompjuter - sve izgubih, grrrrr. Sad se više ne sjećam šta sam tamo napisala, a bilo je pravo dobro. :D :lol:

Prvo - kakva je to analiza Andrićevog djela čiji je glavni argument da je Andrić 'begovsko kopile'? Drugo, šta o 'analitičarima' govori optužba na Andrićev račun da je 'begovsko kopile'? Šta uopšte znači biti 'begovsko kopile'? Po kojim i čijim je to naučnim standardima je to ključni argument za Andrićevo 'bošnjakomrštvo"? :roll:

To mi liči na neku tipično srednjovjekovnu kvalifikaciju, podvalu za svjetinu koja glasa na trgu da li da objesi ili spali, onako na riječ, sa lažnom slikom o neupitnom plemićkom moralu; argument nekog magistra spletkarenja i mahalskih 'nauka'... I upravo to i jeste problem - ta degradacija i pretvaranje nauke u mahalanje, mitove, spletke, tračeve o 'begovskoj kopiladi'... nisam ti ja gore slučajno citirala primjer o mitu o vladaru koji je ubio rodjenog sina i kako je nauka na isti reagovala u 21. vijeku, nakon 500 godina 'mitova i legendi'. Nauka je iz raja izašla, jer iz svoje naracije eliminiše proizvoljnost, emocije, podvale, mitove i legende...

Andrić je, dakle, svjetski pisac čija djela ne izučava samo Muhidin Rizvić, izučavaju ga širom svijeta, pa je, velikog li čuda, naš Ivo kao pisac izuzetno dobro primljen i u Turskoj. Nije li čudno s obzirom na to da je glavna optužba protiv Andrića da njegova literatura 'iskrivljuje' istoriju (tj onaj njen dio koji se odnosi na položaj kršćana i uticaj turske vladavine na njihov duhovni razvoj), da Turci ne pišu velike traktate i prosvjede protiv 'begovskog kopileta'?

... ali ih zato pišu srpski nacionalisti, koji (osim instrumentalizacije Andrićevih djela), Andrića optužuju i za 'simpatije' prema islamu, za "anti-srpstvo" koje provejava u njegovoj disertaciji (Andrić, kao bečki djak, baštini pozitivne Zapadne uticaje na Bosnu), optužuju ga i da je "Jezuita" i "Bošnjak", i - kao i hrvatski nacionalisti - kao veliki grijeh navode njegovo jugoslovenstvo... i, tako, ne zna čovjek kome bi ugodio - da li Šukriji Kurtoviću, koji je Andrićevo anti-bošnjaštvo secirao na marksističkim osnovama, citirajući Engelsa, i koji je Andrića čak optužio da Bosance vidi kao 'Turke triju religija', a samog Andrića opisao kao 'ljigavca', 'praneprijatelja' i 'Mefista'... ni po čemu se ne razlikujući od te tvoje priče o 'begovskom kopiletu'... ili srpskoj i hrvatskoj nacionalističkoj struji, kojoj isti jednako ne odgovara.

Čitanje Andrića u svrhu opravdavanja genocide i čitanje Andrića kao velikosrpskog pisca imaju istu podlogu - nečitanje i neliterarnost. I o tome treba govoriti, treba obrazovati, može se i njegov naučeni bečki orijentalizam analizirati, možeš na njegova djela gledati i kao na "partizanski film" u kojem nema dobrog Švabe, možeš kako god. Andrićev doktorat i Ćuprija i Hronika i Prokleta avlija... su na mene uvijek ostavljale tegoban utisak, teške, sive, melanholične, gotovo depresivne ili bar deprimirajuće knjige... ali ja se u njima nikada i na koji način nisam osjetila prozvanom. ;-)

Dakle, sve, ali ama baš sve je isto k'o i lani.... :run:
pustopoljina

#200 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

Connaisseur Karlin wrote:
zenit dozic wrote:
Nurudin wrote:

Busuladzic je bio licnost i zivota, a ne iz Andricevog romana :D
andric je bio nekad licnost iz zivota :-) hbg ti ljubav, ne pratis fabulu radnje :lol:
Post Reply