arzuhal wrote:Ideja jugoslavenstva, iz slobodarskih i plemenitih poriva i težnji, začinje se kod Hrvata, u Hrvatskoj, od Štrosmajera i Račkog (za razliku od Starčevića i Kvaternika), JAZU (Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti) nastala je dok se Srbija još nije ni oslobodila Osmanske carevine, Hrvati daju najjači zamah, od Meštrovića, Tita, Krleže, ali zagovaraju jugoslavenski federalizam (istaknut Ustavom iz 1974.),SaraFina wrote: Srbi pod jugoslovenstvom prodali velikosrpstvo naivnim budalama. Uspavali ih i hendikepirali.
I hajde taj hendikep devedesetih i onoliko žrtava. .. No što je sad? Glupi Mujo iz vica još nije skontao balkanske ublehe i s kim dijeli životni prostor?
dok Srbi objeručke prihvataju hrvatsku ideju jugoslavenstva (kažem objeručke samo kako bih naglasio sladostrasno prihvatanje te jugoslavenske odore u koju će obući svoju političku velikosrpsku ideju, od Načertanija i Vuka Karadžića do danas i za ubuduće, ali ispravno bi bilo reći: jednom rukom prihvataju ideju a drugom skidaju gaće, uz oblizivanje i pripremajući se...) i siluju tu ideju u dva navrata: rojalistički pa socijalistički, i to silovanje do smrti jugoslavenstva...Integracionističkom jugoslavenstvu Tito je suprotstavio federalističko jugoslavenstvo i pravo naljutio Ivu Andrića. Pardon, ne znam otkud mi Ivo Andrić u priči...
Oni koji su začeli ideju su među prvim vidjeli da je Katarina četnika Draškovića mrtva odavno pa su joj okrenuli leđa s pravom, a muhamedanci, poturice, balije, turad i ostali pripadnici te nedefinisane gomile upojedinačenih organizama u jugoslavenstvu ponajviše vidješe, vazda zadnji kapirajući, dugo očekivani a davno zaboravljeni i izgubljeni zavičaj, gotovo lirski izražavajući svoju zanesenost u toj nekrofiliji...
Zato ja dumam o ideji mediteranoslavenstva (ili nečemu sličnom), nečemu sasvim novom, i koga bi se sve moglo navući, osim Bošnjaka iz torova i Bosanaca kosmopolita, još na tu rudu...
Ti često imaš pravo. Neću reći uvijek. Uobrazićeš se