Nacionalizam

Post Reply
Sanjarko

#176 Re: Nacionalizam

Post by Sanjarko »

beni-bu-man wrote:
zg1911 wrote:
beni-bu-man wrote:
fazon kod nas npr. rodjeni katolik u mostaru smatra se hrvatom itd. itd. zar ne bi svi koji smo rodjeni u BiH biti bosnanci (vjeru na stranu)
Pa i jeste, ako nikako državljanstvom.

A gle sad obrnutu logiku. Dva sela, jedno u npr dalmaciji, drugo u hercegovini, oba uz granicu, u oba žive katolici, pričaju istim jezikom, imaju iste običaje. Jedni hrvati, a drugi? Jer i granice se mijenjaju. Možda nekoć izmedju tih sela nije bilo granice itd

Jednostavno pustit ljude da se deklariraju kako žele i poštivat njihov izbor.
Pa nekom logikom bi trebali biti Bosanci i Hercegovci.
Naravno treba postovati svaciji izbor, bitno je da su medjuljudski odnosi na nivou a ne pun nacionalizma kao sto ga imamo u nasoj drzavi.
Meni je davno rekao drug iz Banja Luke kad sam ga upitao cime se on smatra i rece mi da se smatra Bosancem jer je rodjen u BiH.
Mogu bit i jedno i drugo. Zar je to zabranjeno da budu i jedno i drugo. Evo kod mene primjer u poznanika, prijatelja, komsija itd. I jedno i drugo. Sto da ne.
beni-bu-man

#177 Re: Nacionalizam

Post by beni-bu-man »

Vizionar 1985 wrote:Mogu bit i jedno i drugo. Zar je to zabranjeno da budu i jedno i drugo. Evo kod mene primjer u poznanika, prijatelja, komsija itd. I jedno i drugo. Sto da ne.
Naravno sto da ne
Murat Sabanovic

#178 Re: Nacionalizam

Post by Murat Sabanovic »

nacionalizam je nesto neprirodno,nesto sto ne postoji, isto kao i novac. (novac ima vrijednost samo sto narodne mase misle da ima vrijednost). izmisljen je od svjetske vladajuce elite da bi se lakse manipuilisalo narodnim masama.u vremenu kada je izmisljen,mozda je bio potreban da bi se ostvario zeljeni cilj(tih istih elita),dok danas njegov znacaj nije toliki pa se narodi "denacionaliziraju".

jbg,ispran nam je mozak,pa nas obrnu vise puta prije nego nas povale.
Kejn

#179 Re: Nacionalizam

Post by Kejn »

zg1911 wrote:
koje su ovo gluposti, ajme... pa veći dio hrvatskih štokavskih regija je bio pod turskom okupacijom - lika, dalmatinska zagora, slavonija.
Slavonija ti bila 500 godina pod Turcima? Lika i Dalmacija??? Imate li vi predmet Povjest u školama?
zg1911

#180 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Krivi
Last edited by zg1911 on 03/05/2017 17:40, edited 1 time in total.
zg1911

#181 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Kejn wrote:
zg1911 wrote:
koje su ovo gluposti, ajme... pa veći dio hrvatskih štokavskih regija je bio pod turskom okupacijom - lika, dalmatinska zagora, slavonija.
Slavonija ti bila 500 godina pod Turcima? Lika i Dalmacija??? Imate li vi predmet Povjest u školama?
Imamo povijest, povjest nemamo.

A vidim da ti nisi imao čitanje s razumijevanjem jer kad napišeš:

"Hrvati npr. su standardizirali 8000 turcizama koje su uzeli iz Bosanskog i Srpskog jezika. Ti ljudi nikada nisu ni bili pod Osmanskom vladavinom, a pričaju isti broj Turcizama kao i Bošnjaci i Srbi koji su bili 500 godina pod Osmanlijama. Kuhinja također. I Hrvati i Srbi jedu pite, ćevape, sarme"

A ja te ispravim, riječima:
"veći dio hrvatskih štokavskih regija je bio pod turskom okupacijom - lika, dalmatinska zagora, slavonija."

A ti vidiš nekakvih 500 godina da sam izjavio onda nešto ne štima s tvojim poimanjem pročitanoga.
Kejn

#182 Re: Nacionalizam

Post by Kejn »

zg1911 wrote:
Kejn wrote:
zg1911 wrote:

"Hrvati npr. su standardizirali 8000 turcizama koje su uzeli iz Bosanskog i Srpskog jezika. Ti ljudi nikada nisu ni bili pod Osmanskom vladavinom, a pričaju isti broj Turcizama kao i Bošnjaci i Srbi koji su bili 500 godina pod Osmanlijama. Kuhinja također. I Hrvati i Srbi jedu pite, ćevape, sarme"

"veći dio hrvatskih štokavskih regija je bio pod turskom okupacijom - lika, dalmatinska zagora, slavonija."

A ti vidiš nekakvih 500 godina da sam izjavio onda nešto ne štima s tvojim poimanjem pročitanoga.
Pa te regije koje si naveo su bile maksimalno 150 godina pod Turskom upravom, a kada su Turci protjerani zatrt je svaki trag Islamskoj kulturi. Pitanje se postavlja zašto su Hrvati standardizirali isti broj Turcizma kao što su to učinili narodi koji su pod Turcima proveli pola milenija.
sinuhe

#183 Re: Nacionalizam

Post by sinuhe »

Nacionalizam je nekad bio problem dok se danas BiH suocava sa nizom drugih problema. Najmladji Bosanci i Hercegovci koji su se jos poznavali i zivjeli zajedno su danas cetrdesetogodisnjaci a neki imaju i unucad. Svako danas na svojoj teritoriji moze voditi politiku kakvu hoce pa su i Bosnjaci prodisali.
zg1911

#184 Re: Nacionalizam

Post by zg1911 »

Kejn wrote:
zg1911 wrote:
Kejn wrote:

Pa te regije koje si naveo su bile maksimalno 150 godina pod Turskom upravom, a kada su Turci protjerani zatrt je svaki trag Islamskoj kulturi. Pitanje se postavlja zašto su Hrvati standardizirali isti broj Turcizma kao što su to učinili narodi koji su pod Turcima proveli pola milenija.
Dakle, bio si u krivu kad si pisao kako "...ti ljudi nikad nisu bili pod osmanskom vladavinom...".

Odakle ti da u hrvatskom ima isti broj standardiziranih turcizama kao u bih/srbiji? U govornom jeziku sigurno nema. Zašto je uopće bitan broj turcizama u hrvatskom na ovoj temi?
Sara03

#185 Re: Nacionalizam

Post by Sara03 »

Kažu nije više čarapa, nego stopalica. lol :D
Bodkin

#186 Re: Nacionalizam

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
MyTao wrote:Nikada mi nece biti jasno osjecaj ponosa na osnovu nacionalnosti.

Kad mi neko kaze ponosim se sto sam Bosnjak/Srbin/Hrvat :roll:

Razumijem da je neko sretan sto je jedno od navedenih... ali ponos je nesto sto treba biti rezervirano za neko dostignuce a ne sansu sto si se rodio na jednom, a ne na drugom mjestu.

Nacionalizam kao i religija je samo srestvo da se neukim i nesamostalnim ljudima ispere mozak jos vise.
Ko god ne ostvari dovoljno sa se ponosi individualnim, sakrije se iza kolektivnog
Problem je sto mnogi ne mogu spojiti to dvoje. Sto im jedno drugo iskljucuje.
Zar je stvarno problem biti i individualac a i pripadnik necega(sto usput receno nije svakodnevica)?

Ili ona nasa prica iz vremena kraja YU "ma bitno je ba da si covjek"- Pa naravno da je to prvenstveno bitno - ali mozes biti i covjek a usput opet dio zajednice.

Kako god okrenes - ja vidim nastavak one nase glupe price iz vremena kraja osamdesetih kada je bilo izvjesno da YU nece opstati i kada smo jedini mi na planeti a kamoli na nasim prostorima propagirali antinacionalost. Dok su se drugi pripremali na naizbjezno, dok je ostatak svijeta kontinuirano i tradicionalno postovao svoj identitet - u nasim urbanim krugovima je pocela ta filozofija i prica kako ba nije to vazno, nije to ba bitno, nije to ba moderno, ne zivi se ba od toga,...

Svijet je kakav jeste, ustrojen je kako jeste, ide kuda ide,... ko se ne prilagodi tome onda i neka ne kuka kako smo crna rupa gdje nikakva unutrasnja organizacija ne moze proci. Svi smo mi individualci i ljudi,.. ali za bolji zivot moras imati organizaciju i kolektiv. Ako odbijate naciju koja se pokazala kao jedini model homogenizacije u savremenim drustvima - sta ostaje onda. Vjera?
Nije to poenta. Ljudi se kriju iza raznih kolektiva. Nacija, vjera, navijaci, rasa, vrsta muzike...ako se ne mogu ostvariti individualno, nadju se u grupi. Pa se prica svede na mi umjesto ja. Pa se onda uvrijedis kad se kolektiv uvrijedi.

I nije poenta biti anacionalan. Poenta je voliti svoju drzavu i raditi na tome da je unaprijedis. Da unaprijedis drustvo. Da se pohvalis pozitivnim stvarima tipa olimpijadom ili zlatom u kosarci.Nije poenta biti ponosan na to sto si rodjen na ovom komadu zemlje. A jos vise nije poenta graditi svoj identitet kontra nekog drugog
dalmatinka

#187 Re: Nacionalizam

Post by dalmatinka »

Sara03 wrote:Kažu nije više čarapa, nego stopalica. lol :D
A tko to kaže? Čarapa je malo širi pojam. Stopalica je vrsta čarape. Ne vidim nikakav LOL u tome.
Connaisseur Karlin

#188 Re: Nacionalizam

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:Malo skrecemo sa teme.
Tema je nacionalizam a ne lokalni folklor, obicaji i sl.
Ta nematerijalna kulturna bastina ipak ne zasluzuje da bude dio nacionalnog ponosa i identiteta buduci da se radi o cisto ogranicenim lokalnim obicajima. A pogotovo zato sto se i tu vodi rat nacionalista sta je cije pa se pozuruje da se mnoge zajednicke stvari prisvoje pa ispadnu samo srpske, hrvatske, bosnjacke,..

Mislim da je Hrvatska malo pretjerala sa svojom UNESCO listom. Jer sa svojim cipkama, procesijama, i lokalnim svetkovinama u godini jednom danu ispade jedna od najduzih lista na UNESCO listi. A Amerika, Svedska,.. nemaju niti jednu stvar na listi nematerijalne bastine a znamo da ih imaju mnogo. Ne pate ljudi od tih kompleksa niti svoj identiet grade na originalnostima, folkloru i prisvajanju.

Tako se moze graditi etnicki identitet ali nacionalni.
:D :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#189 Re: Nacionalizam

MyTao wrote:Pa ja sam sretan sto imam ovakve roditelje, familiju itd... a oni mogu biti ponosni na sebe jer su svoje dijete ucinili sretnim.

Biti ponosan na svoju drzavu i nekako mogu razumjeti, jer svaki pojedinac je dio kolektiva a kolektiv moze drzavu uciniti boljom ili losom... tako da na neki nacin uspjeh pojedinaca znaci i uspjeh za zajednicu/grad/drzavu u kojoj zivi. Ali, ponos na boju koze, boju ociju, visinu, nacionalnost, etnicku pripadnost ne kontam.
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#190 Re: Nacionalizam

hAZNADAR wrote:
MyTao wrote:Pa ja sam sretan sto imam ovakve roditelje, familiju itd... a oni mogu biti ponosni na sebe jer su svoje dijete ucinili sretnim.

Biti ponosan na svoju drzavu i nekako mogu razumjeti, jer svaki pojedinac je dio kolektiva a kolektiv moze drzavu uciniti boljom ili losom... tako da na neki nacin uspjeh pojedinaca znaci i uspjeh za zajednicu/grad/drzavu u kojoj zivi. Ali, ponos na boju koze, boju ociju, visinu, nacionalnost, etnicku pripadnost ne kontam.
Pogresno je sto mijesas boju koze sa nacijom. Naciju si dobio rodjenjem ali imas slobodan izbor da promijenis to u nesto drugo. Pa ako nisi promijenio naciju - to je nesto sto ide uz tebe - kao i prezime.
Gdje god da si u svijetu - ljudi te kroz nacionalnu pripadnost gledaju i oslovljavaju. osim ako te neko licno ne upozna i pocne te dozivljavati kao osobu sa svojim karakteristikama.
A posto tvoj karakter, licnost,.. ti ne pise na celu - za sve koji te ne poznaju si i dalje pripadnik necega volio to ili ne.
Isto kao sto bi ti na moru bucnog susjeda opisao drugima kao pijanog Ceha. A ne pijanu osebujnu licnost liberalnih stavova, dobrog srca, srednjeg obrazovanja, slabe kotrole u picu, ...

I opet - ako ti se stvarno ponos na to sta si svodi na sovinizam, superiornost, aroganciju prema drugima, prepotentnost,... onda imas problem. Meni nije nikakav problem ponositi se i sto sam to prezime, i sto sam banjalucanin, i sto sam Bosnjak i bosanskohercegovacke nacije,... to mi nije ni svakodnevica, ni ego trip, ni utjeha, ni svetinja, niti se budim svakog jutra sa mislju hvala ti Boze sto sam ........ Jednostavno postoji neki default da trebas postovati svoju pripadnost prvo zbog svoje psihe i samopouzdanja a i zato jer ce te onda i drugi postovati.
nema vise jugoslovena, ili SSSR , ili DDR , vidis da mogu pojedini nacionalni identieti nestati ;-)
madner

#191 Re: Nacionalizam

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Lupas gluposti, uvijek isti tekst.

Nisi ni skontao sta sam napisao, niti poznajes elementarne osnove da razgovaras.
Tekst koji te uvijek poklopi i gdje uvijek pobjegnes na isti nacin. Samozvani najveci IQ foruma uvijek na isti nacin razguli tako sto zakljuci da nije shvacen i da ga napadnu primitivne zle sile mraka :lol:

Sretno sa promoviranjem plemenitih ideja u BiH - znamo kod Koga i kod Koga ne.
Ne poklopi on nista, samo svaki put uvidim da stvarno pojma nemas. Umjesto da vodimo dialog, da nekad neku svoju ideju izneses, ili bar naznaku orginalne misli ponavljas tudje gluposti ili citiras pogresne cinjenice.

Da pokazem kako to izgleda na kratkom pasusu:
megaGlupost wrote:Britanija napr. Velika Britanija. Lijepo dogovoreno i podijeljeno, svako ima prostor za sebe a zajednicki interes. Zna se sta je zajednicko i to prihvaceno. Lokalne autonomije i parlamenti, vlade,.. svi masu svojim zastavama i nastupaju na sportskim takmicenjima svako za sebe. U Britaniji svako moze izabrati po volji hoce li biti britanski nacionalista ili skotski, engleski,.. Zato sto jedno i drugo nisu u sukobu i mozes imati i jedno i drugo. E hajd sad njima objasni da je britanski identitet plemenitiji i dokazuje veci IQ a engleski identitet za skart. :lol:
Da se slucajno u Britaniji namece britanski identitet a guse, kritikuju,... engleski, skotski, velski - Britanija bi bila druga prica.
Britanija nije uvijek ovako izgledala, niti je bilo sta dogovoreno i podjeljeno. Britanci su oko 1980 dosli na ideju kako da uguse etnicke pokrete. Ideja je bila dati svakom djelu svoju vlast, kako se ne bi moglo huskati protiv Londona. Ideja je propala, nikad se referendum ne bi trebao desiti da se tako moze rjesiti etnicka podjela.
Dakle Britanija je primjer da treci entitet ne bi doveo do rjesenja BH problema, nego bi samo produbio podjele.

Citat o skartu i plemenitom britanskom identitetu i jeste od jednog od predlagaca novog ustava. :roll:

Tako da zapravo jesu pokusali nametnuti britanski identitet, ali bezuspjesno.

Francuski recept sa druge strane je provjereno uspjesan ali za buduce casove moras prvo pokazati da si ovo dosad uspjesno savladao.
Skijaš

#192 Re: Nacionalizam

Post by Skijaš »

Vipsilon wrote:Idi Hrvatima objašnjavaj na poskok ili hercegbosna forum. Ja se ne bojim Bošnjačkog nacionalizma
Svaki je nacionalizam smeće, alat kojim te se drži zauzdanog dok ideolozi i agitatori pljačkaju što opljačkati mogu. Zdrava jedinka treba da stremi ka brisanju granica među ljudima i promovisanju onog što nam je zajedničko.
paladinka

#193 Re: Nacionalizam

Post by paladinka »

Skijaš wrote:
Vipsilon wrote:Idi Hrvatima objašnjavaj na poskok ili hercegbosna forum. Ja se ne bojim Bošnjačkog nacionalizma
Svaki je nacionalizam smeće, alat kojim te se drži zauzdanog dok ideolozi i agitatori pljačkaju što opljačkati mogu. Zdrava jedinka treba da stremi ka brisanju granica među ljudima i promovisanju onog što nam je zajedničko.
Nacionalizam kod nas se mora jedno 10-20 godina zabraniti , pa tek onda se o tome pricati .
sinuhe

#194 Re: Nacionalizam

Post by sinuhe »

Skijaš wrote:
Dobrodosao ratnice nazad. Voljno. Bas sam htio pitati gdje si.
cyprus

#195 Re: Nacionalizam

Post by cyprus »

Blago meni... Repliciraju mi insomnija koji obično baci po desetak riječi (doduše, ovdje me u tri posta počastio sa čak ukupno sedam redova :shock: ), te haznadar koji svaki put odvali poveći tekst, ali uvijek manje-više istog sadržaja... I ja se sad nešto trebam trudit ko da uspostavim neku konverzaciju :-D A i treba mi tako kad se bavim ovom tematikom :oops:
insomnia78 wrote:Srpski nacionalizam je los sto znaci da ne valja ni jedan
SPC je blagosiljala zlocince pa ako ides u dzamiju ti u stvari podrzavas cetnike
Dobro, ako uklonimo standardnu trol-ironiju iz tvog posta, njegova bi poenta trebala biti ova - ako ideš u pravoslavnu crkvu, ti ustvari podržavaš četnike? Jesam li dobro shvatio?
insomnia78 wrote:Bgm si u pravu. Evo Francuzi bacaju okove francustva i izjasnjavaju se gradjanima EU. Ipak se danas ide na Mars. Ja cu evo od danas da budem Musliman. Posto vidim da je Bosanac, Bosnjak il sta god preekstremno. Kad me pitaju sta sam, ko sam ja vicem Musliman. Znate, iako nisam vjernik ja sam Musliman. Brisi oto Bosniaq i pisi Musliman. Sa velkom bezbeli
Skroz deplasiran post... O čemu ti? Ironija ima smisla samo onda kada ima smisla :)
insomnia78 wrote:Znas, u Fr postoji krilatica kojom svaki predsjednik, premijer, ministar, svaki politicar bez obzira na partiju kojoj pripada i stavove koje zastupa koristi na kraju govora prilikom obracanja javnosti. Živjela Francuska i živjela Republika
A da li kažu 'Živjeli Francuzi'? Ako ne, zašto ne?
hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:Naravno da ne može... Nacionalizam je pokret koji je u XIX stoljeću bio progresivan... Danas je progresivan isto ko i parna mašina... Danas predstavlja uteg globalnog društvenog razvoja, što se posebno očituje u multietničkim društvima... Njime se danas vodi moralni i intelektualni talog društva... Kojeg istina nije malo...

I kada neko iz Bosne i Hercegovine staje u odbranu nacionalizma kao koncepta, to je vrhunac odsustva inteligencije i(li) morala... Jebote, nacionalizam ti uništi državu i ti veliš: dobar je nacionalizam :-) :-) :-)

Btw, svako ko tvrdi da je nacionalizam dobar, isto mora tvrditi i npr. za srpski nacionalizam... U suprotnom je dobrano licemjeran... Doduše, budale mene, licemjerje je prateći fenomen nacionalizma... Bez licemjerja, nacionalizam nije moguć... Ne postoji...
Stavljati nacionalizam samo u vrijeme romantizma je kao i kapitalizam tumaciti samo kao zavrsenu prevazidjenu pricu jerbo je imao zalet u 19 vijeku. Eto super - stavimo tacku na kapitalizam jer je parna masina i budimo socijalisti. Cek, cek,.. i socijalizam je nastao nekada davno. :lol:

Pricu kako je nacionalizam nekada bio progresivan a vise nije uglavnom pricaju balkanski mlatimudani koji svijeta nisu vidjeli. Svi najrazvijeniji narodi svijeta i danas i jucer i sutra - imaju nacionalni identitet i nacionalni ponos, to je alfa i omega, default, osnova, baza svakog covjeka koji sebe vidi kao dio zajednice. A ta zajednica gradi drzavu, sistem, vrijednosti,..
Eto ne moramo to nzvati nacionalizmom - nadji drugi termin za ideju, svjetonazor koji danasnje nacije okuplja, skoluje, odgaja, uci, organizuje. Sta je to sto mladog Svedjanina, Amerikanca, Nijemca, Japanca, Kanadjanina,... od malih nogu uci i skoluje o naciji, kako se pazi i voli, kako se pazi i cuva zajednicka svojina, okolis, sta to sugerise da se zastava stavlja na rodjendanski kolac, jarbol ispred istitucije, da se time obiljezava proslava, sta to odrasle ljude homogenizuje i ubjedjuje da su zajednica koja treba mnogo toga da pazi i cuva,. i sta to ljudima daje ponos i identitet? Eto necemo upotrijebiti rijec nacionalizam posto ti je ocigledno to isto kao sovinizam, radikalizam,.. A sila najvecih intelektualaca u razvijenim drustvima koji su stvarali i oblikovali nacionalizam, cije biste krase trgove i cije knjige su neizbjezno gradivo i sveto slovo - su po tebi talog drustva. :lol:

A nacionalizmi nisu uvijek ista konstanta, i to se u politici mijenja odnosno politika taj identiet ponekad zna usmjeriti na drugu stranu i zloupotrijebiti.
Njemacki nacionalizam je imao period kada je bio destruktivan i negativan. Japanski takodjer. Ali danas nisu - danas su i Nijemci i Japanci daleko pozitivniji, progresivniji,.. od nas.
Tako da srpki nacionalizam neces moci opravdati i uzalud ti trud svirac.
Srpski nacionalizam nije dozivio svoju katarzu kao neki drugi, nije se promijenila politika koja zloupotrebljava i pogresno usmjerava taj srpski nacionalizam i prema tome neces moci ni u snu taj nacionalziam staviti u istu ravan sa ostalim i opravdati. I tu se upravo i ogleda tvoja licemjernost. Jer kroz tobozu borbu protiv svih nacionalizama i ti i slicni usvari samo fokusirate bosnjacki koji vam ocigledno jedino smeta.

Multietnicka drustva danasnjice opstaju samo pod necijim patronatom. Odnosno u onoj mjeri koliko ponosni nacionalisti to dopuste u svojoj kuci. Ili bolje receno - sto im ne smeta. Bolja i kvalitetnija multietnicnost, vise tolerancije,... je bilo uvijek u nacionalnim drzavama - negoli u drzavama koje su se busale multikulturom.
Uzalud mi trud? :lol: Kakva luda zamjena teza, kakvu samo fanovi nacionalizma mogu bacit na sto :D Pa jadan ne bio, ti se slomi da opravdaš i uveličaš nacionalizme :lol: Ti si taj koji (in)direktno na taj način pereš i srpski nacionalizam... Ne poturaj svoju sramotu meni...

A sad - zajednički odgovor za obojicu... Po vašem nekom viđenju, postoje dobri i loši nacionalizmi... Obzirom da ste vi Bošnjaci, za vas su loši nacionalizmi srpski i hrvatski... Da ste kojim slučajem Makedonci, za vas bi bili loši još i albanski, grčki i bugarski nacionalizam... Da ste Mađari, lošim biste smatrali rumunski i slovački nacionalizam... Da ste Armenci, ne bi vam valjao turski i azerbejdžanski nacionalizam... Da ste Azeri, armenski nacionalizam bi vam bio fuj fujeva... Da ste Španci katalonskog nacionalizma biste se ježili, a da ste Katalonci mrzak bi vam bio španski nacionalizam... Da ste irski katolici, engleski nacionalizam vam ne bi pasao... Isto i da ste Britanci, irski nacionalizam biste vezali uz terorizam... Šta li tek mislite o izraelskom nacionalizmu (cionizmu)? Ili šta biste tek misliti o arapskom da ste Jevreji? Da ste Rusi, šta bi mislili o gruzijskom nacionalizmu? A šta tek o ruskom da ste ponosni Gruzijci ili Ukrajinci? A da ste gluho bilo, Hrvati ili Srbi (pu pu pu), šta mislite čiji vam se nacionalizam ne bi sviđao?

Probajte sebi iskreno odgovoriti (ne morate meni), pa onda vidite šta iz toga možemo zaključiti?

Suštinski, srpski nacionalizam ima različite svoje varijante, isto kao i svi ostali nacionalizmi... Svaka nacija ima svoje nacionaliste - od tipa Vučića i Dačića, preko tipa Dodika i Koštunice, do tipa Šešelja i Dveri... Razlike se javljaju u tome koja od frakcija više dolazi do izražaja... U normalnim okolnostima najčešće su dominantnije neke umjerenije forme nacionalizma, koje su kao i podnošljive, pa vam se zato može učiniti da nacionalizam nije nikakav bauk... Međutim, u uslovima gdje se ekonomska, politička ili opštedruštvena situacija malo zagužva, odmah radikalniji vidovi nacionalizma postaju vidljiviji... Pogotovo ako imaju veliki manevarski prostor, kako se učinilo srpskim nacionalistima početkom 90-tih da ga imaju... Nije to crnilo koje je imanentno samo Srbima... To crnilo ima svaki nacionalizam u sebi, pitanje je samo koliko će poticaja i prilike imati da se razbukta...
Last edited by cyprus on 04/05/2017 03:21, edited 1 time in total.
cyprus

#196 Re: Nacionalizam

Post by cyprus »

Da dodam i ovo:

Mislim da bi ipak danas valjalo razdvajati pojam patriotizma od pojma nacionalizma. U XIX stoljeću je to možda bilo isto, ali danas nije ni blizu. Po meni, ovo je ključna razlika - patriotizam nije agresivan, integrirajući je, ne isključuje nikoga, ne progoni nikoga, ne vidi različitost kao prijetnju, nego kao bogatstvo, ne počiva na mitomaniji, ni na apstraktnim izmišljenim vrijednostima...

Nacionalizam sve obrnuto... Za održavanje nacionalizma je neophodan kako vanjski, tako i unutrašnji neprijatelj... Nacionalizam traži uniformnost svih članova nacije - svako značajnije odstupanje i različitost se smatra prijetnjom po naciju... Nacionalizam mora biti licemjeran, i mora biti zasnovan na nekoj mitomaniji...

Za patriotu je dobro ako su mu sve krave na broju, a za nacionalistu ako je komšiji crklo više krava...
exliberal-ex

#197 Re: Nacionalizam

Post by exliberal-ex »

cyprus wrote:
Za patriotu je dobro ako su mu sve krave na broju, a za nacionalistu ako je komšiji crklo više krava...

Ovo je u najkracem najbolje objasnjenje :thumbup:
arzuhal

#198 Re: Nacionalizam

Post by arzuhal »

exliberal-ex wrote:
cyprus wrote:

Ovo je u najkracem najbolje objasnjenje :thumbup:
Nije...Jer patriotizam se i izjednačava s nacionalizmom, u mnogim slučajevima (u teoriji). I patriotizam i nacionalizam brinu o svojim kravama, a šovinizam, kao degenerativni oblik nacionalizma, priželjkuje smrt komšijskih krava. Fašizam i/ili nacizam (i slične varijacije na temu) - kao napredniji, zreliji, zaokruženiji, sistematičniji, metodičniji, itd. oblici šovinizma - ne priželjkuju da komšiji crkne krava nego sami dignu guzicu da to i provedu u djelo, ne prepuštajući ništa slučaju i Višoj Sili....

E sad...Često ljudima mrsko ulaziti u sitna crevca pa svakog nacionalistu odmah proglase i fašistom, odmah. Ako se neko pobuni protiv EU (ne ideje ujedinjenja nego ideje Brisela i Evropske komisije kao birokratskog pakla koji bi da vlada) odmah je negativac i sl.
Što neko reče (vezano je na neki način za temu): kod nas, na prostorima ex-Yu, najveći doprinos borbi protiv fašizma je dala ljevica, pa se otuda kod nas nekako (po difoltu, ali potpuno neopravdano) vezuje ideja fašizma s političkom desnicom, jer kod nas nije bilo desnih, konzervativnih snaga koje su se suprotstavile fašizmu i nacizmu.
Ali ako nije kod nas jest na drugim mjestima u Evropi, Čerčil i de Gol nisu bili ljevičari nego konzervativci, a itekakvi antifašisti.

I tako dalje...
madner

#199 Re: Nacionalizam

Post by madner »

Na ovim prostorima nije bilo progresivne ili barem pozitivne desnice od 1918 godine. Ideja nacionalizma je u sustini gradjanska, dok je ljevica vise za klase.

Kod nas nema gradjanske desne stranke, jer pokret nacionalizma nije nikad zavrsen.
I tacno nema patriotizma bez nacionalizma.
Kikibombona

#200 Re: Nacionalizam

Post by Kikibombona »

Kejn wrote:
GeeTnT wrote:
Kejn wrote:A šta je problem u nacionalizmu? Sve zemlje Zapadne Evrope u koju Bošnjo trči da radi su nastale na evropskim nacionalnim pokretima.
Nije problem u nacionalizmu, nego u shvatanju (sprovodjenju) istog...Na drugi dio posta bi se trebao osvrnuti prvo o nestajanju cijelih naselja, razreda i zatvaranja skola, i taj trend se desava bas kod onih koji sebe zovu "lider" na Balkanu, daleko je to u znacajnijem broju od "trcanja" Bosnja..
I ja sam prvo Bošnjak i to Bošnjak nacionalista. Kada sam rekao da "Bošnjo trči na zapad" nisam mislio ništa podrugljivo (jer se evo i ja spremam da to isto uradim ove godine), samo sam aludirao na prostu činjenicu da su sve razvijene zemlje na planeti, koje danas predstavljaju pojam u svakoj sferi života , nastale na nacionalnim pokretima i da svi ama baš svi idu tamo da rade i zasnuju porodice. Slažem se da provođenje nacionalizma može biti sa umjesama šovinizma i fašizma nešto što je karakteristično za Hrvatski i Srpski nacionalizam npr., međutim to ne znači da to Bošnjaci moraju oponašati.
Ne vidim ništa loše u benignom nacionalizmu, okupljanju naroda na osnovu zajednički elemanata u jednu grupu i borbu za svoja prava, a da se pri tome ne gaze prava drugih i drugačijih.
Ne postoji nacionalizam koji ne gazi prava drugih i drugacijih, na ovaj ili onaj nacin. Svaki nacionalizam, ali SVAKI, bez izuzetka, koji je ikada postojao, je umanjivao prava manjinskih naroda. Nacionalizam je po svojoj prirodi takav, istice posebnost jedne skupine i tezi njenom kontinuiranom jacanju. Nacionalizam je nezasit. Nacionalisti zele da njihova skupina bude sto jaca. Nacionalisti ne moraju nuzno mrziti druge skupine, ali da bi jacali, od nekoga moc moraju uzimati. I tu dolazi do konflikta.

Izmedju nacionalizma i sovinizma je veoma tanka nit. Nacionalizam je po prirodi agresivan i neminovno vodi do sukoba. To se pokazalo svugdje gdje je nacionalizam egzistirao.

Jos kada se nacionalizam umiksa sa vjerom... dobijemo... da ne lajem... Na Balkanu se nacionalizam temelji na vjeri. Nekakav etno-religijski nacionalizam.
Post Reply