Mit o "umerenim" muslimanima

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sanjarko

#176 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

zagortenej wrote:
jahh wrote:'Umjeren musliman' je onaj koji ne zeli serijat, vec demokratiju. Taj i nije musliman, vec demokrata.
:thumbup:
Pa po tome i krscani, hindusi, budisti, taoisti itd. isto tako. Pa sto onda te silne demokrate napadose tolike drzave, narode itd. i pobise ih, opljackase itd.

I vlastite su pljackali, ubijali itd. Evo u Americi Baroni pljackasi, Amerika bila demokratija, po Britaniji, Francuskoj itd. isto tako. Zlato po Americi silom otimala vlada Americka i demokrate Americke od naroda, opljackale narod, otele mu i opljackale zlato. Sta sve jos ne.

Ko je odbijao hapsen i ubijan. Ubili se od demokratije. I Rimsko carstvo je bilo demokratsko, Grcka drevna isto tako. Ne uvijek. I sve te silne demokrate pljackale narod i drzave, i tudze i vlastite.

Znaci upitno je ko je demokrata kao i ko je musliman, krscanin itd. Ko je vjernik pa i demokrata, komunista itd.

Ljude treba gledati, promatrati i sta oni cine a ne demokrata, ovaj, onaj.
Sanjarko

#177 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

derion wrote:

Code: Select all

Ako se striktno držimo postavljenog video snimka i Pew istraživanja i ne ulazimo u političke, geostrateške i ideološke strategije i agende, duboko sam uvjeren da islam kao religija i dogma, i muslimani kao vjernici imaju ogroman problem, a to je neusklađenost sa modernim shvatanjem svijeta i djelovanjem u njemu. A to je posljedica stroge rigidnosti unutar same osnove islama, što je do sada onemogućavalo da dođe do reformacije i preporoda. Zato je islamski svijet po svemu desetljećima, ako ne i stoljećima, iza ostatka svijeta u gotovo svim sferama ekonomije, nauke, društva, ljudskim pravima, položaja žene...

Ne vidim kako islamski svijet može napredovati u svim ovim sferama dok ne napravi istinsku reformu, a to znači promjena Kurana i hadisa. Uostalom, ako može biti Novi zavjet, zašto ne može Novi Kuran? Ovo je, naravno, retoričko pitanje, jer znamo šta o tome misli svaki musliman: "Neupitno je svako slovo u Kuranu" i sl. Dodatni problem je što islam nema neke vhovne istance (kao npr. Vatikan), koji bi imali autoritet da mijenjaju/dopunjuju, nego je sve rečeno u Kuranu i "nema dalje".   

A Pew istraživanje pokazuje da većina muslimana u svijetu želi šerijat. To je vrlo poražavajuće, s obzirom da najveće pristalice šerijata žive upravo u najmnogoljudnijim muslimanskim zemljama. Tamo gdje je islam bio striktno kontroliran (npr. bivše sovjetske države, Balkan), istraživanje pokazuje da su tamo ljudi i najtolerantniji, najsekularniji, u većem skladu sa modernim svijetom. U biti to je upravo ono što islamu i treba, ta neka vrsta reforme i prilagođavanja modernom življenju, koju je islam (tačnije je reći muslimani) ne svojevoljno i doživio na području Balkana, Azerbejdžana, Kazahstana, Kavkaza itd. Ovo nam pokazuje da su muslimani primarno mijenjali (i modernizirali) svoj svjetonazor i način življenja kada bi bili u dodiru sa nemuslimanskim svijetom. Ali danas imamo na stotine hiljada (možda i milione) muslimana, koji žive u zapadnoevropskim državama i imaju srednjevjekovna stajališta po pitanju ljudskih prava, položaju žene itd. Zato imamo, između ostalog, i narodnu i nacionalističku protureakciju u mnogim evropskim državama, koja je često, nažalost, antimuslimanska.  

Međutim, da se vratim na temu. Dok ne dođe do reforme islama, ne vidim nekog velikog napretka niti svijetlu budućnost za muslimanski svijet. Naravno, budućnost u kojem muslimanski čovjek i žena misle svojevoljno, bez straha od božje (ili društvene) kazne za svaki svoj pokret i misao. Budućnost u kojoj se nauka slavi i čiji rezultati imaju direktan i indirektan utjecaj na funkcionisanje društva i ljudske zajednice. Budućnost u kojoj nema mjesta indoktriniranju djece i mladih ljudi, koje ih navodi u suludi radikalizam i primitivizam. Budućnost u kojem se svaki pojedinac gleda kao ravnopravan član društvene zajednice, bez obzira na spol, doba, vjersku i seksualnu pripadnost i dr. Budućnost u kojem se apostazija (napuštanje religije) ne osuđuje prijetnjom smrtnom kaznom itd.
Jarane do skoro, do oko 4 deset godina nije ni bilo po svijetu muslimana u smislu religije. Skoro sve bilo sekularno, agnostici, tradicionalisti, laici itd.

Sve od Afganistana do Maroka, dok se drugi nisu poceli petljati u te drzave i narode sa pucevima, prevratima, agentima itd.

Bili muslimani na putu u nestanak u svijetu kao sto je nama ovdje Karadzic prijetio upravo ovako.
Sanjarko

#178 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Jarane do skoro, do oko 4 deset godina nije ni bilo po svijetu muslimana u smislu religije. Skoro sve bilo sekularno, agnostici, tradicionalisti, laici itd.

Sve od Afganistana do Maroka, dok se drugi nisu poceli petljati u te drzave i narode sa pucevima, prevratima, agentima itd.

Bili muslimani na putu u nestanak u svijetu kao sto je nama ovdje Karadzic prijetio upravo ovako.
U smislu da postanu nereligiozni. Da ne budu muslimani. Evo Fredi Merkjuri ti je bio muslimanskog porijekla. Ne znam jel bio musliman, po vama mnogima jest, i sto mu je c_na bila osunecena, obrezana po vama mnogima po tome jest i mnogi bi ga koknuli radi toga.

Covjek bio i homoseksualac kako znam. Pun k_ran homoseksualaca koji su muslimani porijeklom po Turskoj itd. Ima i promjena spola itd. Svega jbt. U Iranu cak kako znam drzava finansira promjenu spola, nisam siguran valjda djeteta ako je interseks itd.

Jos Iran teokratija itd.
mousstapha

#179 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by mousstapha »

Covjece jel ti sam sebe citiras? :D

Merkuri je bio Zoroastrijanac i napustio je Iran prije revolucije.
Sanjarko

#180 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

dadinjo33 wrote:glupi da su mogli povjerovati da je "milost svjetovima" ljudima vadio oči, silovao žene dok se tijela njihovih muževa nisu ni ohladila, slao ubice na one koji su ga verbalno vrijeđali, te da je nešto tako nezamislivo i nečija podvala "u putu". Tad će se možda otvoriti i prostor za Karlinkine "univezalne poruke islamske religije". Svijet je oduvijek isti.
A ti to sve vidio, i imas dokaz za to. Jelda. Sve si vidio i snimio. Jbt i snimak se da lazirat tako dobro da ne moze ni strucnjak skontat da je laziran.

Za covjeka nema ni dokaza po mnogima da je postojao uopste i mnogi osporavaju njegovo postojanje a ovaj valja i valja. Jedno te isto.

Sve vidio itd. Savremenik Muhamedov.

Znaci ja sad nesto napisem i mora bit to istina sto sam ja napisao, o necemu, o bilo kome itd.

Ne kazem da ne pise ovoga dosta ali je li to znaci da je istina ako pise i ako je neko to napisao da je to sve istina. Ono ljudi ne lazu, nema agenata koji se ubacuju itd.
Sanjarko

#181 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

mousstapha wrote:Covjece jel ti sam sebe citiras? :D

:lol:

Nego sta, Imas neki problem s tim. Sta ti ja mogu kad nisi kreativan, i sta se ja imam tebi uopste pravdat. I ja ti argumenta sam sebe citira pa sta pise je odmah neistina. Ad hominem napad ako spada u njega jer ne znam i ne razumijem ja te napade dobro.

Evo Merkuri nije bio iz Irana bio nego iz Zanzibara ako se ne varam. Faruk mu ime bilo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury

Evo Zanzibar, Faruk Bulsara. Jest Zoroastrijanac. I zamisli bilo Zoroastrijanaca prije 5 deset i vise godina u Sultanatu Zanzibar.

Jel to sultanat bio Zoroastrijanski sultanat.

Eto samo sam za religiju pogrijesio. Ali pun k_ran ljudi muslimanskog porijekla koji su homoseksualci, ateisti itd.

Bilo skupova homoseksualaca po Turskoj koliko hoces do nedavno ne znam ima li ih i sad. Protesta ne bas skupova.

Evo Zidan ti je bio musliman porijeklom sad je krscanin kako znam. I sta sad. Ono nema ljudi muslimanskog porijekla raznih ubjedzenja itd. Da ne kazem muslimana.
Sanjarko

#182 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Jb ovo sve izgleda treba da zavrsi u 3 svjetskom ratu izgleda. Da bude 3 po zna se kako.
Connaisseur Karlin

#183 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Connaisseur Karlin »

dadinjo33 wrote: Pa već sam to napisao na mnogo mjesta, pa i na ovoj temi. Današnji mejnstrim islam je hadiski, jer u praksi hadis ima prima nad Kur'anom. Taj hadiski islam, kao ideologija, je barbarski. Praktična, minuciozna, primjena tog islama je danas na sceni od strane ISIL-a. Sami muslimani su već sad na istorijskom raskšću u kojem će morati dati odgovor na pitanje je li islam-hadiski islam, koji je ideološki zločinački i hegemonistički ili je pravi islam kur'anski ili neki treći. Da, taj hadiski islam uči da se mora osvajati tuđe, da se mora zauzeti Rim, da muslimani, ako su dovoljno brojni, imaju obavezu potčinjavanja drugih i nametanja njima šerijata.

Muslimani su u shizofenoj situaciji da trebaju barbarsku ideologiju tretirati kao svoju, a njenu primjenu kroz postupke ISIL-a, osuđivati. Reforma o kakvoj si pisala da se desila kršćanstvu bi podrazumijevala analognu izmjenu ideologije, tj. prestanak dominacije hadiskog islama nad Kur'anom, zdravom pameti, ljudskosti, Bogom.
Hadiski Islam nije Islam!
Towelie

#184 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Towelie »

Ja kad sam pokrenuo temu, ucinio sam to sa pretpostavkom da ce ucesnici u njoj poznavati neke osnovne termine, izmedju ostalih i serijat. Tu sam se prevario, a eklatantan primer pricanja o necemu sto se ne poznaje dovoljno je ne bas fina Sara. :-D Posto je jos ucesnika pitalo sta je to serijat, evo i definicije:
Sharia, Sharia law, or Islamic law (Arabic: شريعة‎‎ (IPA: [ʃaˈriːʕa])) is the religious law forming part of the Islamic tradition.[1] It is derived from the religious precepts of Islam, particularly the Quran and the Hadith. In Arabic, the term sharīʿah refers to God's divine law and is contrasted with fiqh, which refers to its scholarly interpretations.[2][3][4] The manner of its application in modern times has been a subject of dispute between Muslim traditionalists and reformists.[1]
Iz definicije se vidi da su primarni izvor Kur'an i hadisi, a tek nakon njih u hijerarhiji slede konsenzus i analogija kao pomocni izvori. Dakle, kada je hadis verodostojan, njegov propis postaje izvor za serijatsko pravo. To je prosto tako i svi mezhebi se u tome slazu.

U raznim ajetima i hadisima se nalaze stavke serijata kao sto su: ubistvo otpadnika od Islama, seks sa maloletnim devojcicama, uzimanje robinja u ratu, kamenovanje za blud, bicevanje za blud, otsecanje ruke, primoravanje nemuslimana da placaju poseban porez dzizju, bacanje homoseksualaca sa zgrada, spaljivanje zivih ljudi vatrom, mutilacija zenskih genitalija i generalno tretiranje zena kao osoba drugog reda u odnosu na muskarce..i jos puno stavki. Tesko je sve i pobrojati.

Postavljam pitanje da li se smatra umerenim muslimanom onaj ko podrzava zakonik u kome se nalaze sve ove prakse?
Sanjarko

#185 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

dadinjo33 wrote:
:D

I Bagdadi i Bugari i Karadavi i Bilal Bosnić i reis i Zijad Ljakić i Muhamed Velić...sve je to samo islam i sve su to braća. Kakav umjereni, kakav neumjereni, to dušmani nazor dijele muslimane i lijepi din-islam. :thumbup:
Pa i Kacavenda i svi ostali popovi i pape koji su i sada i koji su bili, koji su takvi. Citave narode zatirali i zvali ih sotonskim sjemenom. Ovo su za Indijance [Nativne Amerikance] govorili itd. i istrijebili njih, Aboridzine itd. skoro skroz.
Connaisseur Karlin

#186 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:Ja kad sam pokrenuo temu, ucinio sam to sa pretpostavkom da ce ucesnici u njoj poznavati neke osnovne termine, izmedju ostalih i serijat. Tu sam se prevario, a eklatantan primer pricanja o necemu sto se ne poznaje dovoljno je ne bas fina Sara. :-D Posto je jos ucesnika pitalo sta je to serijat, evo i definicije:
Sharia, Sharia law, or Islamic law (Arabic: شريعة‎‎ (IPA: [ʃaˈriːʕa])) is the religious law forming part of the Islamic tradition.[1] It is derived from the religious precepts of Islam, particularly the Quran and the Hadith. In Arabic, the term sharīʿah refers to God's divine law and is contrasted with fiqh, which refers to its scholarly interpretations.[2][3][4] The manner of its application in modern times has been a subject of dispute between Muslim traditionalists and reformists.[1]
Iz definicije se vidi da su primarni izvor Kur'an i hadisi, a tek nakon njih u hijerarhiji slede konsenzus i analogija kao pomocni izvori. Dakle, kada je hadis verodostojan, njegov propis postaje izvor za serijatsko pravo. To je prosto tako i svi mezhebi se u tome slazu.

U raznim ajetima i hadisima se nalaze stavke serijata kao sto su: ubistvo otpadnika od Islama, seks sa maloletnim devojcicama, uzimanje robinja u ratu, kamenovanje za blud, bicevanje za blud, otsecanje ruke, primoravanje nemuslimana da placaju poseban porez dzizju, bacanje homoseksualaca sa zgrada, spaljivanje zivih ljudi vatrom, mutilacija zenskih genitalija i generalno tretiranje zena kao osoba drugog reda u odnosu na muskarce..i jos puno stavki. Tesko je sve i pobrojati.

Postavljam pitanje da li se smatra umerenim muslimanom onaj ko podrzava zakonik u kome se nalaze sve ove prakse?
Definiraj "Islamic tradition" :D Sarija je znaci, djelomicno dio Islamske tradicije. :)

Judaizam i hriscanstvo su takodjer patrijarhalno orijtnetirane relgije ka zenama. :D

Drzave u kojim zene danas imaju izjednacena leglna prava se nisu oslanjale na dogmatske zakone, vec na univerzlane vrijednosti humanizma :)

treba OBAVEZNO odvojiti znacneje relgijskog humanizma od razlika izmejdu humanizma i religijskog tradicionalizma. :)
saibaba

#187 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by saibaba »

dadinjo33 wrote:Pa i na ovom forumu se "bijeli", "umjereni", evropski, obrazovani, načitani muslimani slomiše pravdajući kao Bogom naređena, opravdana i bogougodna kasapljenja ljudi, vađenja očiju, mučenja umirućih ljudi žeđu, uz izraženu nadu da će zbog odbrane tog pravovjernog stava imati nagradu od svog gospodara na sudnjem danu.

Naravno, u paketu sa odbranom tih pravovjernih i vjerodostojnih hadisa i praksi je i odsijecanje glava zarobljenicima, silovanje zarobljenih žena, paljenje živih ljudi, seks sa djecom, svođenje nemuslimana na ponižene građane drugog reda, ubijanje apostata itd...

Misle da je to normalno i da je problem u nekom drugom, a ne u muslimanima i njihovim često barbarskim dogmama.

Veličaju se neke stvari iz islamske istorije i hadisa koje su analogne veličanju zločina koji su nad muslimanima u BiH počinjeni u periodu 92-95, od genocida, preko kasapljenja, silovanja, "brakova" zločinaca sa ženama kojima su prethodno ubili muževe i djecu.

Čudno je kako se lako ista stvar nekad vidi kao zločin, a nekad kao "Bogom nadahnuta ispravna praksa Božijeg poslanika".
halo ba jesi ti dobar ? Jel znas i jednog muslimana iz svog okruzenja koji vadi oči i muci ljude zedju ?
Turska je vecinski muslimanaska pa jel jel vade oči ne muslimanima kad dodju u Antaliju na more? Jel zaveden serijat u Maleziji, Indoneziji, i dalje da ne nabrajam ..
To sta ti pricas se moze primjeniti za svaku religiju na svijetu u svakoj je bilo onih koji su vadili oci i klali i silovali .. Ako cemo gledati nase okruzenje pogotovo na pravoslavlje .. Popovi su regularno 92 osvjestavali arkanovce, skorpione i slicne kriminalce .. znaci ne neki divlji samouki svestenici nego popovi koji primaju platu od srpske pravoslavne crkve ..
Sanjarko

#188 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

dadinjo33 wrote: Ne slažem se s tobom, jer onih par stotina Bosanaca koji su otišli u Siriju i Irak i onaj iz Bugojna koji je ubio policajca i onaj iz Rajlovca koji je ubio dvojicu vojnika su, kad su učili o vjeri, iz istih knjiga koje islamska zajednica u BIH smatra vjerodostojnih izvorom islama i pravovjerne prakse, naučili da je sve ono što rade ISIL i NUSRA-radio i Muhamed i da je to islam. Niko im nije rekao da to nije islam. Evo, i arzuhal iz teme u temu, pa i na ovoj, ako si čitala od početka, govori da to jeste islam, brani vađenje očiju, odsijecanje svih ruku nogu, nemilosrdnost prema neprijateljima do mjere da ih se ostavlja da umru od žeđi i sav paket drugih zločina koji dolazi u zbirkama vjerodostojnih hadisa, za koje je fetvai-emin Islamske zajednice rekao da je zvaničan stav da su oni svi vjerodostojni. On će to pravdati nekim pravnim zavrzlamama, bacati prašinu u oči, da ISIL nije pravi šerijat, da nemaju podršku čitavog ummeta itd., ali ostaje suština da on vjeruje da će, kada dođe ta "prava" islamska država, raditi iste stvari kao i ISIL, jer je "pravi" šerijat vrlo detaljno zadokumentovan u zbirkama hadisa. Problem je što nema nikog da tim ljudima kaže "otimati tuđe, silovati, vaditi oči, vršiti etničko čišćenje NIJE ISLAM i TO MUHAMED NIJE RADIO". A to hodže ne mogu reći, jer je i njihov nauk da to jeste Muhamed radio i da to jeste islam. Zato problem ostaje, jer se tretiraju simptomi, kroz lagodna ograđivanja od ISIL-a, ali izvor bolesti, vrelo sa kojeg se ISIL napaja, ostaje netaknuto. Zato ti "radikalni muslimani" vrlo brzo pomisle "pa ovi naši hodže znaju šta je islam, a podilaze nevjernicima i neće da ga praktikuju. Oni su licemjeri, pravi islam je tamo gdje muslimani žive ono što govore i u šta vjeruju. Odoh ja u Sveti Šam, da se pridružim pravim muslimanima". Dakle, "trkeljanje" ne mora biti uprazno, nije ono odmaknuto od stvarnosti i stvarne situacije.
Pa i hiljadu Rusa je ovdje isto u ratu proslom doslo to raditi i to je sve radilo, po istom izvoru svih krscana pravoslavaca pa inace po istom izvoru krscana opcenito.

Jel ko njima reko da to nije krscanstvo, jel ko ista uradio da ih sprijeci u tome, da im kaze da to nije krscanstvo itd. [Lazem jest kasnije kad nisu vise mogli trpit to svo sranje, zlocine itd.]

Jos ih ko heroje velicaju. Onog velicaju pisca sto je po Sarajevu puco iz sijaca smrti i druge. Onog s_pka na 'H' slovo sto mu je ime iz Rusije i mnoge druge.

Jel ko pisno ista Karadzicu, Mladicu, Biljani, Kordicu, Bushu itd. U ratu itd. [Lazem i o ovome jest manjina, a vecina to udri dahije itd.]

Sta oni nisu krscani. I nisu iz istog izvora krsanstva.
Sanjarko

#189 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

broj dva wrote:Poznajem par stotina muslimana i vidi cuda, ni jedan ekstreman. Mozda smrcak ali ni on nije za bombe nego vise nako, naporan :D
Znam da postoje ali naspram 1 500 000 000 muslimana koliki procenat su ekstremisti ?
Gdje su bili prije 40 godina ?
Otislo 2 stotinjak u terorizam i Siriju itd. za sta znam desetak godina na oko 1,5-1,6 ljudi u Bosni koji su muslimanskog porijekla ili muslimani. Ima mozda vehabija oko 3 hiljade i za njih sve govore kako su teroristi itd. iako kod mene vehabije komsije pomagale i hranile komsiju Hrvata itd. Da ne pisem sve o o tome.

E sad promil je hiljaditi dio necega ili 0,1%. Znaci terorista itd. eto recimo nek je i 300-400 bilo za desetak godina to je oko 0,2 promila ili oko 0,02%.

Znaci 99,98% nije.

I ovdje 99,98% ljudi izjednacavaju sa 0,02%.
Sanjarko

#190 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Connaisseur Karlin wrote:
Vizionar 1985 wrote:
sadie_forever wrote: 1:umjerenog islama nema
Ko si ti.
ja stvarno ne razumijem , kad osobe kazu, da nema umjerenog islama,uf.pa ako nema umjernog islama, tad nema ni umjerneog hriscanstva ili judaizma :D
Ma jednostavno ima ljudi svakakvih pa i svega svakakvog. Sude necemu po pojedincima. Ono ne sude pojedincu. Ima ekstrema u svemu i sam znam nekad bit takav ali znam i stat, i promjenit itd. sve, i ne tvrdim uporno da sam upravu, da je nseto ovako, onako itd.

Jednostavno taki smo svi ljudi. Ekstremni nekada itd.

Trebamo se truditi da budemo bolji, znam da nismo mnogi dobri itd. ali nismo ni zli. Nadam se da nismo, i trudimo se da budemo bolji itd. Al jbg nekada pokleknemo, sta cemo, smrtnici smo.
Sanjarko

#191 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Towelie wrote:Ja kad sam pokrenuo temu, ucinio sam to sa pretpostavkom da ce ucesnici u njoj poznavati neke osnovne termine, izmedju ostalih i serijat. Tu sam se prevario, a eklatantan primer pricanja o necemu sto se ne poznaje dovoljno je ne bas fina Sara. :-D Posto je jos ucesnika pitalo sta je to serijat, evo i definicije:

Evo u Bosni imas sherijat u nekom obliku i nekakav, i gdje je to sve u Bosni kod muslimana u Bosni, dze u Turskoj itd. Bas takav kakav pises.
Sanjarko

#192 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:

Code: Select all

[quote="Towelie"]Ja kad sam pokrenuo temu, ucinio sam to sa pretpostavkom da ce ucesnici u njoj poznavati neke osnovne termine, izmedju ostalih i serijat. Tu sam se prevario, a eklatantan primer pricanja o necemu sto se ne poznaje dovoljno je ne bas fina Sara.  :-D Posto je jos ucesnika pitalo sta je to serijat, evo i definicije:

[quote]Sharia, Sharia law, or Islamic law (Arabic: شريعة‎‎ (IPA: [ʃaˈriːʕa])) is the religious law forming part of the Islamic tradition.[1] It is derived from the religious precepts of Islam, particularly the Quran and the Hadith. In Arabic, the term sharīʿah refers to God's divine law and is contrasted with fiqh, which refers to its scholarly interpretations.[2][3][4] The manner of its application in modern times has been a subject of dispute between Muslim traditionalists and reformists.[1][/quote]

Postavljam pitanje da li se smatra umerenim muslimanom onaj ko podrzava zakonik u kome se nalaze sve ove prakse?[/quote]
Evo u Bosni imas sherijat u nekom obliku i nekakav, i gdje je to sve u Bosni kod muslimana u Bosni, dze u Turskoj itd. Bas takav kakav pises.
I zar su prije sta ja zna 14 stoljeca imali zgrade da bacaju ljude sa njih. Imali su kule, zidine i slicno ali ja kako znam nisu imali zgrade, pogotovo ne u pustinji gdje su imali satore itd.
Sanjarko

#193 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote: I zar su prije sta ja zna 14 stoljeca imali zgrade da bacaju ljude sa njih. Imali su kule, zidine i slicno ali ja kako znam nisu imali zgrade, pogotovo ne u pustinji gdje su imali satore itd.
Kako onda bacanje sa zgrada moze biti sta ja znam zakon star 14 stoljeca itd. kada nisu imali zgrade, kada su imali satore, stracare od blata i sl.
Sanjarko

#194 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote: I zar su prije sta ja zna 14 stoljeca imali zgrade da bacaju ljude sa njih. Imali su kule, zidine i slicno ali ja kako znam nisu imali zgrade, pogotovo ne u pustinji gdje su imali satore itd.
Kako onda bacanje sa zgrada moze biti sta ja znam zakon star 14 stoljeca itd. kada nisu imali zgrade, kada su imali satore, stracare od blata i sl.
Evo imo 4 vehabije komsije ni jedan me nije pokusao zaklati, izvaditi mi oci itd. Jest jedan govorio i bio ekstremniji sto se pred zgradom zv_lje itd.

I od 4 sva 3 pomagala komsiju Hrvata. Kako znam.
insomnia78

#195 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by insomnia78 »

mousstapha

#196 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by mousstapha »

Vizionar 1985 wrote:
mousstapha wrote:Covjece jel ti sam sebe citiras? :D

Nego sta, Imas neki problem s tim. Sta ti ja mogu kad nisi kreativan, i sta se ja imam tebi uopste pravdat. I ja ti argumenta sam sebe citira pa sta pise je odmah neistina. Ad hominem napad ako spada u njega jer ne znam i ne razumijem ja te napade dobro.

Evo Merkuri nije bio iz Irana bio nego iz Zanzibara ako se ne varam. Faruk mu ime bilo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury

Evo Zanzibar, Faruk Bulsara. Jest Zoroastrijanac. I zamisli bilo Zoroastrijanaca prije 5 deset i vise godina u Sultanatu Zanzibar.

Jel to sultanat bio Zoroastrijanski sultanat.

Eto samo sam za religiju pogrijesio. Ali pun k_ran ljudi muslimanskog porijekla koji su homoseksualci, ateisti itd.

Bilo skupova homoseksualaca po Turskoj koliko hoces do nedavno ne znam ima li ih i sad. Protesta ne bas skupova.

Evo Zidan ti je bio musliman porijeklom sad je krscanin kako znam. I sta sad. Ono nema ljudi muslimanskog porijekla raznih ubjedzenja itd. Da ne kazem muslimana.

Kralju!
Sanjarko

#197 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote::lol:
Istina ziva. Ne lazem. 1 od 4 bio ekstremniji. Nije bio prije rata vehabija, nije bio ni takav jedno vrijeme, pa drugo opet se promjenio pa manje ekstreman postao opet.

Ovim 3 od 4 zene bile samo maramama pokrivene, ne skroz, ovom jednom da, pa poslije promjenio sve opet itd.

Sto ono kazu sto ljudi sto cudi i sto zena...
aurora313

#198 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by aurora313 »

Ovo postade vizionarska (ne)tema. :-)
¤ jelena ¤

#199 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by ¤ jelena ¤ »

dadinjo33 wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Nije diskusija nemoguća, nego je besmislena.

Zato ja mislim da je najbolje i najkorisnije fino otići u obilazak tamo tih nekih arapskih, muslimanskih zemalja... ili kako li se već zovu te zemlje gdje je šerijat na snazi, pa tamo, s tim ljudima koji žive u tom sistemu i poznaju ga i u teoriji i u praksi ko što mi poznajemo naše zakone i naš ustav, jel... raspravljati o šerijatu i o željenoj reformi.

Ljudi koje ta tema istinski i ozbiljno zanima kontam da će to bez problema uraditi ili bar postaviti sebi to kao nekakav životni cilj...

A ovo naše trkeljanje ovdje nikakve konstruktivne svrhe nema, a nije nemoguće, taman posla, čak naprotiv....to je vrlo lako i jednostavno.
Ne slažem se s tobom, jer onih par stotina Bosanaca koji su otišli u Siriju i Irak i onaj iz Bugojna koji je ubio policajca i onaj iz Rajlovca koji je ubio dvojicu vojnika su, kad su učili o vjeri, iz istih knjiga koje islamska zajednica u BIH smatra vjerodostojnih izvorom islama i pravovjerne prakse, naučili da je sve ono što rade ISIL i NUSRA-radio i Muhamed i da je to islam. Niko im nije rekao da to nije islam. Evo, i arzuhal iz teme u temu, pa i na ovoj, ako si čitala od početka, govori da to jeste islam, brani vađenje očiju, odsijecanje svih ruku nogu, nemilosrdnost prema neprijateljima do mjere da ih se ostavlja da umru od žeđi i sav paket drugih zločina koji dolazi u zbirkama vjerodostojnih hadisa, za koje je fetvai-emin Islamske zajednice rekao da je zvaničan stav da su oni svi vjerodostojni. On će to pravdati nekim pravnim zavrzlamama, bacati prašinu u oči, da ISIL nije pravi šerijat, da nemaju podršku čitavog ummeta itd., ali ostaje suština da on vjeruje da će, kada dođe ta "prava" islamska država, raditi iste stvari kao i ISIL, jer je "pravi" šerijat vrlo detaljno zadokumentovan u zbirkama hadisa. Problem je što nema nikog da tim ljudima kaže "otimati tuđe, silovati, vaditi oči, vršiti etničko čišćenje NIJE ISLAM i TO MUHAMED NIJE RADIO". A to hodže ne mogu reći, jer je i njihov nauk da to jeste Muhamed radio i da to jeste islam. Zato problem ostaje, jer se tretiraju simptomi, kroz lagodna ograđivanja od ISIL-a, ali izvor bolesti, vrelo sa kojeg se ISIL napaja, ostaje netaknuto. Zato ti "radikalni muslimani" vrlo brzo pomisle "pa ovi naši hodže znaju šta je islam, a podilaze nevjernicima i neće da ga praktikuju. Oni su licemjeri, pravi islam je tamo gdje muslimani žive ono što govore i u šta vjeruju. Odoh ja u Sveti Šam, da se pridružim pravim muslimanima". Dakle, "trkeljanje" ne mora biti uprazno, nije ono odmaknuto od stvarnosti i stvarne situacije.
Izvini, ali...sudeći po tvojim reakcijama i odgovorima na @arzuhalove postove, tebi ne vrijedi racionalno objašnjavati i pisati bilo šta o islamu, jer očito imaš neki jak motiv za isticanjem isključivo onog iz vizure savremenog čovjeka strašnog i neprihvatljivog u toj religiji.

Ali ok, uzrok tome je nešto što se mene lično ne tiče pa ću ti ipak reći da ne možeš, koliko god se uporno trudio, percepciju islama redukovati isključivo na tih nekoliko stotina ekstremnih slučajeva ili na ono isključivo loše, negativno... i nakon toga ''mirno spavati''. To ti elementarna logika neće dozvoliti.

Patoloških slučajeva ima u svim mogućim grupama ljudi, bile one sastavljene od pet, pedeset, petsto, pet hiljada, pet miliona ili pet milijardi pojedinaca, pa nema niti jednog razloga da religijska grupa od milijardu i kusur ljudi bude izuzetak. Iracionalno je uopšte tako nešto očekivati.
aurora313

#200 Re: Mit o "umerenim" muslimanima

Post by aurora313 »

¤ jelena ¤ wrote:Zato ja mislim da je najbolje i najkorisnije fino otići u obilazak tamo tih nekih arapskih, muslimanskih zemalja... ili kako li se već zovu te zemlje gdje je šerijat na snazi, pa tamo, s tim ljudima koji žive u tom sistemu i poznaju ga i u teoriji i u praksi ko što mi poznajemo naše zakone i naš ustav, jel... raspravljati o šerijatu i o željenoj reformi.

Ljudi koje ta tema istinski i ozbiljno zanima kontam da će to bez problema uraditi ili bar postaviti sebi to kao nekakav životni cilj....
Bogati, od kuda ti dolaziš sa ovakvim idejama i pogledima?
Pročitaš li to ono što napišeš prije nego što pošalješ?
Post Reply