EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#176 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by jefferson »

Bullet Tooth Tony wrote:Sta toyota ima od elektrickih automobila .... ne pricamo o hibridima... znaci full EV
To je uopste nebitno. Da bi razvio EV trebas imati tehnologiju punjenja i baterija. Toyota to razvija vec 20 godina.
EV vozila su razvijena iz hibridnih vozila s tim sto omogucavaju vecu autonomiju jer nema motora sa unutrasnjim sagorjevanjem, i time se povecava prostor za baterije. Medjutim, sve ostalo je isto.
To je tipicno za Toyotu. Oni nikad ne lete da budu prvi koji ce predstaviti tehnologiju, nego ti koji ce ponuditi najpouzdaniju tehnologiju koja je pristupacna obicnom smrtniku.
Tesla mora da pocne da stanca auta da bi opravdali ulaganja. Berza nece vjecno cekati da Tesla postane profitabilna.Ovo sada je cisto kladjenje da ce Tesla biti ta koja ce imati monopol. Licno, ja bi prije svoj novac ulozio u Toyotu nego Teslu.
Haris.ba

#177 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

Zar se Toyota Iq nije prestao proivoditi?
jefferson wrote:Tesla sve vise postaje sinonim za lose sklopljen auto. Imas brdo clanaka o tome, i mislim uopste ocekivati od firme koja sklapa auta 5 godina da ponudi nesto bolje je masta, ali eto, oni koji imaju pare mogu da se pokazu.
Proizvodnja auta je vrhunsko znanje.

A Tesla samo treba da napravi tehnologiju baterija, i što lakše motore i komponente. Ostale sitnice će doći sa vremenom. Pa firme koje rade 100 godina znaju izbaciti katastrofalne modele.

Ekonomija skale će svoje odraditi sa vremenom, sve više primjeraka, manja cijena, masovnija prodaja...

Neko da 10 milja za 8K televizor, a neko sačeka nekoliko godina. Tako je i sa Teslom. Nadaju se stare automobilske kompanije da će Tesla propasti. Recimo šef Fiata odbacuje električna auta kao uopće ekonomična. Ali, strah od zaostataka će učiniti svoje. Nije stvar da drugi nemaju para ili tehnologije. Stvar je što drugi ne znaju šta uraditi sa brukom tehnologije i radnika koji više neće trebati. A, i kako Japancu prodati priču da napusti sus motor za bateriju gdje za pravljenje te baterija zavisi od Kineza.
amar1994

#178 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

jefferson wrote: To je uopste nebitno. Da bi razvio EV trebas imati tehnologiju punjenja i baterija. Toyota to razvija vec 20 godina.
EV vozila su razvijena iz hibridnih vozila s tim sto omogucavaju vecu autonomiju jer nema motora sa unutrasnjim sagorjevanjem, i time se povecava prostor za baterije. Medjutim, sve ostalo je isto.
To je tipicno za Toyotu. Oni nikad ne lete da budu prvi koji ce predstaviti tehnologiju, nego ti koji ce ponuditi najpouzdaniju tehnologiju koja je pristupacna obicnom smrtniku.
Tesla mora da pocne da stanca auta da bi opravdali ulaganja. Berza nece vjecno cekati da Tesla postane profitabilna.Ovo sada je cisto kladjenje da ce Tesla biti ta koja ce imati monopol. Licno, ja bi prije svoj novac ulozio u Toyotu nego Teslu.
nema toyota pojma jaro moj :oops: :run:

trenutno je EV full sranje tesko(osim za po gradu) , toyota sto ti Jeff kazes radi dobar posao vec dobrih 20god , mozda nisu na nivou evropskih poduhvata(najboljih) ali tu su :-) :skoljka:

gorivne celije su nekako najbolje ali trebace jos dosta vremena da se razvije kako treba :)
bushido

#179 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by bushido »

supercali wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:Sta toyota ima od elektrickih automobila .... ne pricamo o hibridima... znaci full EV
imaju iq
Nemaju IQ, IQ se ne proizvodi vec par godina. Postojao je u el.verziji samo kao prototip i nije bio na trzistu (bar ne na EU trzistu).Vozio sam ga 4 godine u benzinskoj verziji.
Problem sa EL.vozilima i hibridima je neinformiranost,strah od nepoznatog,predrasude na racun lose ili nedovoljne informacije.
Vozim hibrida (4godine) 1800cc ,136konja sa potrosnjom 5-5,5litara(benzin).Kada sam ga kupio,nije bilo puno hibrida, sada ih ima more .Ista stvar je i sa el.vozilima samo sto ide puuuno brze,u zadnjoj godini,imam osjecaj da se broj el. auta udesetostrucio, Tesla, BMW sa svoja dva modela,specijalno manji model,Nisan i jos poneki.Slusam na radiju,vec od sljedece godine zabrane za starije dizele,iskljucivanje iz saobracaja a to je vec najavnjeno za sve vece EU.gradove. Svasta sam nesta nadrobio ali ono sto hocu da kazem,htjeli mi to ili ne,elektrifikacija se desava vrlo,vrlo brzo ;-) .
amar1994

#180 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

Ne valja ti to :oops: , gdje ti je turbo mlin :mrgreen:

Vjerujem da imas i olaksice neke ako si van BiH , pardon Balkana :thumbup:

Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#181 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

Rekao sam ranije,elektricni auto nece biti dostupan obicnom smrtniku dok ga Toyota ne pocne praviti u ozbiljnim kolicinama.
Ovo je sada Qrcenje i privilegija gornjeg sloja drustva,koji kao sto rece Jeff pored Tesle za foliranje imaju i 2-3 obicna automobila.
Drvosjeca iz Dejcica

#182 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja Tesli kapu skidam, prvi su probili led, pionir na tom polju, jednostavno uradili su nešto što su drugi smatrali da je propast i da je suludo. Danas svi ti koji su to govorili i smijali se kaskaju za Teslom. Elon Musk po prirodi nije pravi investitor niti biznismen pa mu sirovi profit kao kod drugih nije na prvom mjestu što mu je olakšavajuća okolnost. Tesla je vjerovatno 10 godina ispred svog vremena i ispred konkurencije sigurno za čitavu dužinu auta.

Toyota? Šta je to Toyota napravila spektakularno i inovatrivno u zadnjih recimo 10 godina? OK, prave oni dobra auta da se razumijemo ali to je sve rang stroge, stroge komercijale. Više je Volvo napravio inovacija nego Toyota. :oops:

Još 2001. godine na aerodromu u Minchenu sam se vozio autobusom na gorive ćelije. Bio je to neki projekat testiranja u realnim okolnostima BMW i neka kompanija. Zaista mi nije jasno da gorive ćelije nisu danas gotovo 17 godina iza uzele primat na tom polju. :cry:
mali_milojica wrote:Rekao sam ranije,elektricni auto nece biti dostupan obicnom smrtniku dok ga Toyota ne pocne praviti u ozbiljnim kolicinama.
Ovo je sada Qrcenje i privilegija gornjeg sloja drustva,koji kao sto rece Jeff pored Tesle za foliranje imaju i 2-3 obicna automobila.
Opet Toyota...šta je to Toyota, sveta krava, fakat ne kontam? :-?
amar1994

#183 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

Nista , smece i govno najvece :thumbup:

Kad ostali naprave pouzdan auto za iste pare poput corolle nek se jave , potrazit cu maksuz izjavu VW direktora o toyoti.

Prvi hibrid za mase su izbacili , evo mirai je prvi masovni na gorivne celije , sta trebaju.jos.

Evo za OI Tokyo ce prezentovat lebdece vozilo
mali_milojica

#184 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mali_milojica wrote:Rekao sam ranije,elektricni auto nece biti dostupan obicnom smrtniku dok ga Toyota ne pocne praviti u ozbiljnim kolicinama.
Niko na svijetu ne moze napraviti auto po cijeni po kojoj ga Toyota pravi.
Drvosjeca iz Dejcica

#185 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

amar1994 wrote:Nista , smece i govno najvece :thumbup:

Kad ostali naprave pouzdan auto za iste pare poput corolle nek se jave , potrazit cu maksuz izjavu VW direktora o toyoti.

Prvi hibrid za mase su izbacili , evo mirai je prvi masovni na gorivne celije , sta trebaju.jos.

66.000Eura plus porez :roll: , mreža pumpi za vozila na gorive ćelije isto tako vrlo oskudna, oskudnija nego za el- vozila. Mislim ok, razumijem da je neko ljubitelj Toyote ali Tesla je sa svojim modelom pokazala i primjer inovativnosti za sve ostale mnogo starije brandove. Toyota jeste izbacila 1997. godine i praktično na tome stali. Sada kao nešto čekate da se Toyota pokrene pa da napravi električno auto za jeftine pare. Mislim koje su to jeftine pare, evo vidimo Mirai 66.000Eura...o čemu mi razgovaramao?

Lebdeće (leteće) vozilo je utopija jer nikada se neće komercijalizovati ta ideja i ono više služi za pokazati da je nešto moguće. Opet ponavljam Volvo je uradio mnogo više po pitanju inovativnosti u segmentu sigurnosti nego jedna Toyota.
Drvosjeca iz Dejcica

#186 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

amar1994 wrote:Nista , smece i govno najvece :thumbup:

66.000Eura plus porez :roll: , mreža pumpi za vozila na gorive ćelije isto tako vrlo oskudna, oskudnija nego za el- vozila. Mislim ok, razumijem da je neko ljubitelj Toyote ali Tesla je sa svojim modelom pokazala i primjer inovativnosti za sve ostale mnogo starije brandove. Toyota jeste izbacila 1997. godine i praktično na tome stali. Sada kao nešto čekate da se Toyota pokrene pa da napravi električno auto za jeftine pare. Mislim koje su to jeftine pare, evo vidimo Mirai 66.000Eura...o čemu mi razgovaramao?

Lebdeće (leteće) vozilo je utopija jer nikada se neće komercijalizovati ta ideja i ono više služi za pokazati da je nešto moguće. Opet ponavljam Volvo je uradio mnogo više po pitanju inovativnosti u segmentu sigurnosti nego jedna Toyota.
mali_milojica wrote:
Niko na svijetu ne moze napraviti auto po cijeni po kojoj ga Toyota pravi.
:lol: Može Dacia jeftinije, Škoda, Fiat...može Indijska Tata daleko ispod cijena Toyote...itd. :mrgreen: Izjava ti baš i nema nekog smisla.
nino90

#187 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by nino90 »

corolla02 wrote:
nino90 wrote:
Kakva vrsta pogona? Elektricni motor, nesto najjednostavije ( kad poredis sa sus) ne razvijaju oni to sami nego kupe od nekih proizvodjaca sto vec prave elektricne motore.
Brzina/mogucnost , opet vezano za e motor, sto ima dobru Moment/brzina okretaja karakteristiku. To ima svaki elektricni automobil, i sam da skines na autu sus motor ugradis elektricni sa nekim komercijalnim Kontrolerom imaces zvijer u tom pogledu.
Autopilot? Mislis autopilot s kojim je bio onaj smrtni slucaj ( ne znam kad tacno, jr li pocetkom godine). To je jos uvijek u fazi razvijanja i testiranja i nazalost testiranje na kupcima.

Jedno je kad Aplle izbaci telefon koji nije jos na svr ispitan i ima bugova, pa nesto ne radi pa hajde update, a drugo je kad u filozofiju u proizvodnji automobila koristis i ugrozavas sigurnost ljudi ( mislim na taj autopilot)
OK, znaci po tebi ovdje nema nista novo, nije vrijedno pogleda, istrazivanja il sl. u ovom autu?! hajd daj nam alternativu; dizel, zaprezna kola, jel to vrhunac po tebi i novitet, nesto cemu treba teziti?

inace svakom pametnom je dosta kad se kaze, auto koje ubrzaje <3 sec, nema goriva, ne zagadjuje gradske cetvrti, jest i elektromotor, nema odrzavanja one vrste ko na regularnim autima, 5 ljudi u komforu se vozi i sl... to da radi o vanserijskom vozilu ali ne i savrsenom!
Elektricni pogon kao takav nije nista novo, elektricna auta su postojala i prije ovih danasnjih, pa su ih oni sa dometom sa trzista zbrisali. Sama cinjenica da auto kupuju uglavnom veliki zaljubljenici u Teslu ( tip ljudi kao ovi sto cekaju u red da kupe novi Iphone) a ne ljudi kojima trrba taj automobil u zivotu kao prevozno sredstvo govori, i gubici koji ostvaruju govori sve o kvaliteti i inovaciji automobila. Za razliku of npr reno Zoe koji je znacajno jeftiniji ( ne prodaju ga kao luksuzni model) a za gradske voznje savim dovoljan ( poso kuca sto vecina vozi), zato ih sve vise ima pp evropskim gradovima ( Zoe kao i drugi elektricni ove klase).
Druga stvar, ne moze niko u 10 godina postojanja ili manje stici iskustvo koje imaju veliki Proizvodjaci stvaranjem stotinama godina, elektricni pogon za seve nije nikakva inovacija. Jedino sto je inovativno kod tesle je to Autonomno upravljanje koje zapravo razvijaju i drugi samo ga jos ne prodaju jer nece da se igraju pokusnih kunica sa kupcima, sto tesla radi.

Kome treba auto samo po gradu ima dosta alternativa SUS motoru. Za sve ostalo treba cekati dok baterije / ili neki drugi vid skladistenja energije ne dostigne domete slicne ovim konvencionalnim i budu se toliko masovno proizvodili da budu jeftiniji.
amar1994

#188 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

:lol: Može Dacia jeftinije, Škoda, Fiat...može Indijska Tata daleko ispod cijena Toyote...itd. :mrgreen: Izjava ti baš i nema nekog smisla.
Tacno moze ali kakve kvalitete , bolan nema do toyote nista , jest da cecinom izgledaju ko mikrovalne i frizideri al te nece izdat , pogotovo corolla :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#189 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

nino90 wrote:
corolla02 wrote:
nino90 wrote:
Kakva vrsta pogona? Elektricni motor, nesto najjednostavije ( kad poredis sa sus) ne razvijaju oni to sami nego kupe od nekih proizvodjaca sto vec prave elektricne motore.
Brzina/mogucnost , opet vezano za e motor, sto ima dobru Moment/brzina okretaja karakteristiku. To ima svaki elektricni automobil, i sam da skines na autu sus motor ugradis elektricni sa nekim komercijalnim Kontrolerom imaces zvijer u tom pogledu.
Autopilot? Mislis autopilot s kojim je bio onaj smrtni slucaj ( ne znam kad tacno, jr li pocetkom godine). To je jos uvijek u fazi razvijanja i testiranja i nazalost testiranje na kupcima.

Jedno je kad Aplle izbaci telefon koji nije jos na svr ispitan i ima bugova, pa nesto ne radi pa hajde update, a drugo je kad u filozofiju u proizvodnji automobila koristis i ugrozavas sigurnost ljudi ( mislim na taj autopilot)
OK, znaci po tebi ovdje nema nista novo, nije vrijedno pogleda, istrazivanja il sl. u ovom autu?! hajd daj nam alternativu; dizel, zaprezna kola, jel to vrhunac po tebi i novitet, nesto cemu treba teziti?

inace svakom pametnom je dosta kad se kaze, auto koje ubrzaje <3 sec, nema goriva, ne zagadjuje gradske cetvrti, jest i elektromotor, nema odrzavanja one vrste ko na regularnim autima, 5 ljudi u komforu se vozi i sl... to da radi o vanserijskom vozilu ali ne i savrsenom!
Elektricni pogon kao takav nije nista novo, elektricna auta su postojala i prije ovih danasnjih, pa su ih oni sa dometom sa trzista zbrisali. Sama cinjenica da auto kupuju uglavnom veliki zaljubljenici u Teslu ( tip ljudi kao ovi sto cekaju u red da kupe novi Iphone) a ne ljudi kojima trrba taj automobil u zivotu kao prevozno sredstvo govori, i gubici koji ostvaruju govori sve o kvaliteti i inovaciji automobila. Za razliku of npr reno Zoe koji je znacajno jeftiniji ( ne prodaju ga kao luksuzni model) a za gradske voznje savim dovoljan ( poso kuca sto vecina vozi), zato ih sve vise ima pp evropskim gradovima ( Zoe kao i drugi elektricni ove klase).
Druga stvar, ne moze niko u 10 godina postojanja ili manje stici iskustvo koje imaju veliki Proizvodjaci stvaranjem stotinama godina, elektricni pogon za seve nije nikakva inovacija. Jedino sto je inovativno kod tesle je to Autonomno upravljanje koje zapravo razvijaju i drugi samo ga jos ne prodaju jer nece da se igraju pokusnih kunica sa kupcima, sto tesla radi.

Kome treba auto samo po gradu ima dosta alternativa SUS motoru. Za sve ostalo treba cekati dok baterije / ili neki drugi vid skladistenja energije ne dostigne domete slicne ovim konvencionalnim i budu se toliko masovno proizvodili da budu jeftiniji.
Nravno da električni pogon sam po sebi nije revolucionaran ni inovativan jer primjenjuje se dosta dugo od željeznice do viljuškara, to niko ne spori.
Dok Musk nije napravio Teslu niko od ozbiljnih proizvođača automobila nije ni pomišljao da napravi komercijalno električno vozilo. Kada je čovjek krenuo sa proizvodnjom smijali su mu se svi odreda ali kasnije vrlo brzo su prestali sa smijehom i latili se posla. Tesla je kao finalan proizvod u tom smislu neosporan pionir, inovativan, napravili su proboj i razbiili predrasude da el. vozilo nije prihvatljivo zbog baterija, a Musku profit nije ni bio u prvom planu kao ni sa Space X. Teslu kao i Prius u početku kupuju entuzijasti i ekološki osvješteni ljudi koji imaju novac ili bogataši koji eto kupe onako za zajebancije i za pokazati se. Obični ljudi nemaju para za Teslu osim da se zaduže pa možda eto ima i takvih.

Renault Zoe kao i Nisan Leaf su sigurno dobro pozicionirani na tržištu el. vozila danas ali za razliku od Tesle nisu ni blizu isti proizvod, namjena niti koncepcija. Recimo za novi e-Golf 7 kažu da je trenutno najbolji električni auto. Fabrički podaci govore da sa punom baterijom u idealnim uslovima možeš preći i 400km, stvarnost je nekih 280-300km sa klimom/grijanjem...itd. što je više nego dovoljno ne samo za vožnju po gradu već i za putovanja izvan sa jednim punjenjem baterije. Tu je isto tako Hyundai IONIQ sigurno vrijedan pomena i sigurno da će takva vozila pronaći put do kupaca.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 04/11/2017 16:29, edited 2 times in total.
ElRe

#190 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Image

Zasto je propao Fisker?
Drvosjeca iz Dejcica

#191 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

amar1994 wrote:

Tacno moze ali kakve kvalitete , bolan nema do toyote nista , jest da cecinom izgledaju ko mikrovalne i frizideri al te nece izdat , pogotovo corolla :thumbup:
Pa izjavio si da Toyota pravi najjeftinije automobile što samo po sebi nije istina. Eto sada si krenuo k'o oni gastarbajteri iz sedamdesetih godina...ništa do Mercedesa. :lol: Mislim prošla su ta vremena robovanja jednom brendu i predrasudama i to što ti voziš Corollu ne znači da je to najbolje. Ja svakako poštujem tvoju ljubav prema Toyoti ali to što govoriš nije baš tačno. Dok se Toyota smiluje da izbaci svoj električni automobil ostali već uveliko uzimaju dio kolača na tržištu el. vozila. Jedan podatak govori da će samo u Beču ako se varam do 2022. izgraditi novih 1000 stanica za punjenje el. vozila. Toyota, bar što se tiče segmenta el. vozila, je već fulila metu dobro.
ElRe

#192 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

I Hyundai se u svojoj novoj Smart Stream strategiji pogonskih jedinica okrece fuel cell tehnologiji.
U narednih 10ak godina treba ocekivati dostupne FC modele na trzistu. Ostaje otvoreno pitanje punionica vodikom.
amar1994

#193 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

Nisam ljubitelj , ruzne su mi , al to su cinjenice i nemojmo se zavaravati , ljudi ubise na globalnom nivou , gigant ko VW :thumbup:

Zasto bi izbacivali recimo el. Aurisa , pa da kosta ko e-golf 95000KM :run:

Trenutno kao sto rekose , el vozila su za bogate kapitaliste :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#194 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

ElRe wrote:I Hyundai se u svojoj novoj Smart Stream strategiji pogonskih jedinica okrece fuel cell tehnologiji.
U narednih 10ak godina treba ocekivati dostupne FC modele na trzistu. Ostaje otvoreno pitanje punionica vodikom.
Ne znam, moguće, ali Hyundai IONIQ je po meni vrlo dobar proizvod, vrlo, vlro dobar.

Punionice za hydrogen su po broju daleko iza el. stanica za punjenje...ne znam ko će pobijediti u toj "borbi" ali po meni je to nebitno toliko koliko je bitno da se konačno ima barem ozbiljnija laternativa fosilnom gorivu. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#195 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

amar1994 wrote:Nisam ljubitelj , ruzne su mi , al to su cinjenice i nemojmo se zavaravati , ljudi ubise na globalnom nivou , gigant ko VW :thumbup:
Pa kako onda znaš da je Corolla jedinica mjere za kvalitet ako nemaš vlastito iskustvo? Ma nebitno na kraju, tebi je Toyota zakletva meni nije ali sasvim mi je OK kompanija.

amar1994 wrote:Zasto bi izbacivali recimo el. Aurisa , pa da kosta ko e-golf 95000KM :run:

Trenutno kao sto rekose , el vozila su za bogate kapitaliste :-D

Imaš pravo, zašto da Toyota izbaci Auris električni koji će koštati 50.000KM, jer je to za trule bogataše, ali zato izbaci hydrogen vozilo od 66.000Eura+porez koliko ono danas košta u Nejmačkoj i to eto nije za trule bogate kapitaliste. :lol: :lol: :lol:
amar1994

#196 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by amar1994 »

Pa i ona je za njih :mrgreen: :mrgreen:

Za nas smrtnike dizel i benzin , zato ostajem na mazdi , kokuz stas :mrgreen: :skoljka:
Drvosjeca iz Dejcica

#197 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

amar1994 wrote:Pa i ona je za njih :mrgreen: :mrgreen:

Za nas smrtnike dizel i benzin , zato ostajem na mazdi , kokuz stas :mrgreen: :skoljka:
Toyota je sve samo ne jeftina, to je cijela poenta. I pada u vodu ta priča da Toyota eto neće da pravi električne jer su skupi ali zato izbaci hydrogen vozilo skuplje od električnog, priznaćeš da ta priča baš i nema smisla. :mrgreen:

P.S e-Golf 7 u Njemačkoj startna cijena za novo vozilo sa beterijom je 34,900 Eura sa porezom što je naravno za naš BH standard mnogo ali u Njemačkoj dobiješ poreske povlastice i poticaj od države pa se takva kupovina i isplati. I imaš pravo u ovakvom sistemu u BiH ne ispalti se ništa bolje kupovati do G2D. :roll:
supercali

#198 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by supercali »

Dok Musk nije napravio Teslu niko od ozbiljnih proizvođača automobila nije ni pomišljao da napravi komercijalno električno vozilo.
ovdje nisi u pravu
gm je imao komercijalno el vozilo jos 90-ih
cini mi se da se zvao ev1 ili slicno
Haris.ba

#199 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

ElRe wrote:
Zasto je propao Fisker?
Iz niza razloga. Možda je najveći što su imali problema sa baterijom. Zato Mask zaokružuje čitav sistem.

Baterija im je bila slaba, malo je prelazila. Imali su i nekih problema sa zapaljivanjem. I još bruku nekih čuda kao da su naograisali.

Ima teorija i da su pogrešno ciljali tržište. Da su išli na luksuziju samo, a ne na marketinški zaštitu okoliša.
mali_milojica

#200 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mali_milojica »

mali_milojica wrote: Niko na svijetu ne moze napraviti auto po cijeni po kojoj ga Toyota pravi.
Vidim nisi shvatio sta sam htio reci.
Toyota moze napraviti najeftiniji auto i opet da zaradi na njemu. Drugi ne mogu osim da idu u minus. Toliko im je proizvodni ciklus doveden do savrsenstva.
Dacia koristi staru tehnologiju i ima velikog brata u Renault-Nissan.
Fiat se bori da posluje u plusu. Pa Marchione je rekao da svi mogu napraviti auto kao Toyota,ali ne mogu po cijeni kao Toyota.
Toyota kad bude pravila elektricni auto ona ce na njemu zaradjivati i ponuditi ga po cijenu da ga svako moze kupiti,nece kao Tesla praviti milijarde gubitaka koje ce drzava finansirati.
Post Reply