Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
- Ludzak
#176 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Niti su Bošnjaci, niti su Srbi pobijedili. Pobijedili su SDA, SDS i HDZ.
-
Denijaz1254
#177 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Rat se odvija ekonomskim putem kolko ja vidim. Strana koja je u stanju da privuce velike strane investicije, turiste i da konglomerise kapital, znanje i da slovi uslove za privlacenje prijateljsko nastrojenog "ljudstva" pa cak i povratak dijaspore; ta strana je pobijedila rat. Kako stvari sada stoje; sve strane su u jako losoj poziciji. Ipak velika (ogromna) pokretanja se mogu primjetiti. Ali ovo je samo iz moje perspektive.
Recimo za nas iz dijaspore; koji smo isli u BiH prije 20 godina (odmah posle rata) i danas; za nas je promjena ocigleda. 1998. Godine Sarajevo je izgedalo jadno i bijedno bez pomaka. Cisti Mrak. Jadno i bijedno je izgledala i cijela BiH. Prosao sam je prvi put autom od Bihaca preko Jajce do Sarajeva. Jajce je tada vrijedilo manje vise kao "Hrvatki grad". Tada sam bio jos relativno mlad; dijete i prvi put sam se vracao u BiH. Roditelji su mi tada govorili sta je cija teritorija. Svaka od tih teritorija je bila jadna iz moje perspektive.
Tamo oko 2002 je Hercegovina bila naprednija. Kada bi isli na more mogli smo vidijeti fabrike u hercegovini i vidljivo je bilo da se oni oslanjaju na Hrvatsku i da zbog toga jesu bogatiji od ostatka.
Medjutim; prvo smo vidijeli polako ali sigurno skromni razvitak Sarajeva. To je pocelo sa Turskim inekcijama u srednja produzeca; investicije u skolstvo od strane Turske. Tada je se vec osjetilo da se odnos snaga polako mijenja. Rekao bih da je to pocelo od neke 2009. godine. Od neke 2011. godine su bile primjetljive arapske investicije; tada jos skromne. I od prije par godina arapske investicije su explodirale. Ako recimo prosetamo Ilidzom onda vidimo cijela naselja arapska. Sarajevski aerodrom je vec odavno premal i kapacitet ce se protroduplati zbog arapa. Sarajevo je puno puncati Turista.
Prije 2 sedmice sam sa djevojkom bio u Sarajevu. Nisam bio dvije godine (iako sve pratim iz dana u dan). Izasli smo kod vijecnice. Prvi smo sreli grupu od 20 madjara sa vodicem. Iza njih ide grupa kineza sa zasebnim vodicem (grupa od oko 50 ljudi) i onda grupa Malezijaca (ili Indonezana). To nikada nisam vidio u Sarajevu do sada. Mislim bilo je turista ali ne tako masovno. Na Ilidzi su sve arapska naselja; hoteli arapski sa 5 zvijezdica sve puno, cijeli neboderi i zgrade koje su zavrsene, cijela luksuzna naselja se grade. Vidi se ogroman napredak u sektoru turizma.
Ulica u kojoj moji roditelji imaju kucu. Prije su tu zivijeli Bosnjaci a sada je 50% Turaka sto studenata sto profesora. Kafic u mojoj ulici drzi arap iz Kuwajta. Dosao iz Italji u Bosnu da otvori biznis. Kaze majka mu je italijanka a otac arap on voli Bosnu. Onda malo svratismo do vrelo Bosne. Tamo smo vidijeli 3 autobusa sa Njemackim registracijama. Autobusi su bili Turska "otokar" marka a ljudi u autobusima su bili Turci iz Njemacke. Dakle dosli su iz Njemacke u Bosnu kao turisti! Spustio sam se prije dolaska na aerodrom Tuzla i taksista mi je rekao da se taj aerodrom rusi i da se pravi mnogo veci jer wizzair je otvorio jos 5 extra linija a ocekuje se jos mnogo vise letova iz arapskih zemalja i Turske za Tuzlu.
Sve u svemu; sto se tice Turizma i arapsko-Turskih investicija u turzimu mogu samo zakljuciti da je to explozija nevidjena. Ako samo pogledamo projekte koji se sada prave (Sarajevo Waves, Sarajevo Tower,Ilidza Pearl Resort itd.); mozemo samo naslutiti sta ce tu biti za 15 godina. U BiH gradjevinski sektor i infrastrukturu investiraju Qatar, Emirati, Bahrein, Saudijska Arabija, Kuwait i Turska
Ako arapi izgrade Novu Ilidzu, Buroj Ozone i Poljine; samo to bi bilo dovoljno da digne BiH na noge ali totalno. No posto su neki ljudi skeptici oko toga nebi previse ulazio u ove giga projekte. Cak i ovi manji projekti su za malu BiH ogromni.
Recimo za nas iz dijaspore; koji smo isli u BiH prije 20 godina (odmah posle rata) i danas; za nas je promjena ocigleda. 1998. Godine Sarajevo je izgedalo jadno i bijedno bez pomaka. Cisti Mrak. Jadno i bijedno je izgledala i cijela BiH. Prosao sam je prvi put autom od Bihaca preko Jajce do Sarajeva. Jajce je tada vrijedilo manje vise kao "Hrvatki grad". Tada sam bio jos relativno mlad; dijete i prvi put sam se vracao u BiH. Roditelji su mi tada govorili sta je cija teritorija. Svaka od tih teritorija je bila jadna iz moje perspektive.
Tamo oko 2002 je Hercegovina bila naprednija. Kada bi isli na more mogli smo vidijeti fabrike u hercegovini i vidljivo je bilo da se oni oslanjaju na Hrvatsku i da zbog toga jesu bogatiji od ostatka.
Medjutim; prvo smo vidijeli polako ali sigurno skromni razvitak Sarajeva. To je pocelo sa Turskim inekcijama u srednja produzeca; investicije u skolstvo od strane Turske. Tada je se vec osjetilo da se odnos snaga polako mijenja. Rekao bih da je to pocelo od neke 2009. godine. Od neke 2011. godine su bile primjetljive arapske investicije; tada jos skromne. I od prije par godina arapske investicije su explodirale. Ako recimo prosetamo Ilidzom onda vidimo cijela naselja arapska. Sarajevski aerodrom je vec odavno premal i kapacitet ce se protroduplati zbog arapa. Sarajevo je puno puncati Turista.
Prije 2 sedmice sam sa djevojkom bio u Sarajevu. Nisam bio dvije godine (iako sve pratim iz dana u dan). Izasli smo kod vijecnice. Prvi smo sreli grupu od 20 madjara sa vodicem. Iza njih ide grupa kineza sa zasebnim vodicem (grupa od oko 50 ljudi) i onda grupa Malezijaca (ili Indonezana). To nikada nisam vidio u Sarajevu do sada. Mislim bilo je turista ali ne tako masovno. Na Ilidzi su sve arapska naselja; hoteli arapski sa 5 zvijezdica sve puno, cijeli neboderi i zgrade koje su zavrsene, cijela luksuzna naselja se grade. Vidi se ogroman napredak u sektoru turizma.
Ulica u kojoj moji roditelji imaju kucu. Prije su tu zivijeli Bosnjaci a sada je 50% Turaka sto studenata sto profesora. Kafic u mojoj ulici drzi arap iz Kuwajta. Dosao iz Italji u Bosnu da otvori biznis. Kaze majka mu je italijanka a otac arap on voli Bosnu. Onda malo svratismo do vrelo Bosne. Tamo smo vidijeli 3 autobusa sa Njemackim registracijama. Autobusi su bili Turska "otokar" marka a ljudi u autobusima su bili Turci iz Njemacke. Dakle dosli su iz Njemacke u Bosnu kao turisti! Spustio sam se prije dolaska na aerodrom Tuzla i taksista mi je rekao da se taj aerodrom rusi i da se pravi mnogo veci jer wizzair je otvorio jos 5 extra linija a ocekuje se jos mnogo vise letova iz arapskih zemalja i Turske za Tuzlu.
Sve u svemu; sto se tice Turizma i arapsko-Turskih investicija u turzimu mogu samo zakljuciti da je to explozija nevidjena. Ako samo pogledamo projekte koji se sada prave (Sarajevo Waves, Sarajevo Tower,Ilidza Pearl Resort itd.); mozemo samo naslutiti sta ce tu biti za 15 godina. U BiH gradjevinski sektor i infrastrukturu investiraju Qatar, Emirati, Bahrein, Saudijska Arabija, Kuwait i Turska
Ako arapi izgrade Novu Ilidzu, Buroj Ozone i Poljine; samo to bi bilo dovoljno da digne BiH na noge ali totalno. No posto su neki ljudi skeptici oko toga nebi previse ulazio u ove giga projekte. Cak i ovi manji projekti su za malu BiH ogromni.
-
Denijaz1254
#178 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Sa ovim je se nemoguce sloziti ako se razmisli malo. Svaki rat koji se ne vodi oko vode se vodi oko teritorija. Nas rat je se vodio oko teritorija. Kada se misli na teritorij onda se misli na naseljeni teritorij (gradove) jer oko planina i suma se niti jedan rat nije vodio u skorije vrijeme. Mada; mozda za 200 godina ce se ratovi voditi za vodu.sarlo wrote:Mozemo razgovarati o demografiji ali u zadnjem ratu (za mene jedinom) Bosnjaci su pobjedjeni. Nisu vojno porazeni vec formalno-pravno pobjedjeni.
Ono sto je za Palestince Nagba, Jevreje Šoa za nas je bio ovaj rat, tacnije agresija Srbije i (dijelom, u jednom duzem periodu) Hrvatske.
Bosna i Hercegovina je specificna. To je jedna ogromna zemlja (skoro 50% veca od jedne Nizozemske) u kojoj zivi jedva 3,5 miliona ljudi. Znaci 5 puta manje nego u Nizozmeskoj. BiH se sastoji za oko 80% teritorija koji je bezvrijedan. To su ili visoke planine i neprodorne sume ili je to kamenjar na brdima sa visokim nagibom ili su to teritoriji gdje niko nikada nije zivio.
Ako ukljucimo recimo google maps i pogledamo kartu BiH i krenemo:
- Od Bihacke krajine prem Istocnoj Hercegovini. Prvo vidimo da na tom cijelom potezu imamo samo 3 tacke koje mozemo nazvati naseljenim mjestima. To je regija Bihac i oko Bihaca (Cazin, Sanski Most, Kljuc itd) onda dolazimo do Livna i Mostar. Ostatak cine bukvalno sume i planine. Livno je grad za 10.000 stanovnika? Znaci na tom potezu je vec vidljivo da veliki dio teritorija kontrolisu vukovi i medvjedi a ne Srbi ili Hrvati ili Bosnjaci.
- Kada krenemo od Bileca prema Bijeljine onda vrijedi slicna stvar. To su sume, planine i tu i tamo neko selo ili gradic. Ako malo pogledamo strukturu tih sela u Istocnoj Bosni mozemo cesto vidijeti da ima i tu dosta Bosnjaka. Ali cijeli taj potez je zapravo pust.
Znaci sto se tice teritorije; Bosnjaci apsolutno drze krucijalnu teritoriju u BiH a ostatak je pust ili se sastoji iz Banja Luke, Bijeljine ili Zapadnog Mostara.
-
ernestalic
#179 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Ti si priličan optimist. Bošnjaci su koncentrirani u tri, četiri veća grada koja su nekad bila industrijska središta. Sarajevo, Zenica i Tuzla su sa enormno zagađenim zrakom, lošim saobraćajnicama i sa nizom drugih problema. RS raspolaže teritorijima koje su pogodne za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i turizma. Pola Bosne čini RS, a priča o otcjepljenju će uvijek biti aktualna. O čemu ti pričaš?
- animals
#180 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Zakljucak..Arapi naseljavaju dio Bosne pod kontrolom Bosnjaka. nema to veze sa turizmom.Denijaz1254 wrote:Rat se odvija ekonomskim putem kolko ja vidim. Strana koja je u stanju da privuce velike strane investicije, turiste i da konglomerise kapital, znanje i da slovi uslove za privlacenje prijateljsko nastrojenog "ljudstva" pa cak i povratak dijaspore; ta strana je pobijedila rat. Kako stvari sada stoje; sve strane su u jako losoj poziciji. Ipak velika (ogromna) pokretanja se mogu primjetiti. Ali ovo je samo iz moje perspektive.
-
STUDENAC
#181 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Pa dokle ove nebuloze!
Nevjerovatno kakve se teme sve otvaraju! Cuj, da li su bosnjaci pobijedili u ratu? Jesu...sigurno su pobijedili, jer nisu dozvolili da budu u krnjoj YU, nisu dozvolili da ih ustaska Hrvatska asimilira.
Rezultati rata se ogledaju kroz teritoriju...a hvala dragom Allahu da i ono sto smo dobili u nakaradnom Daytonu je privatizirano od Islamske Zajednice koja je u uskoj sprezi sa klanom Izetbegovic! Bojim se da ce u narednom periodu, sto blize EU, to se jasnije i manifestovati. Tako da ce clanstvom u EU postojati samo dzemat Sarajevo.I u razmisljanju EU, pogotovo nakon ulaska Hrvatske, a sigurno i Srbije u neko dogledno vrijeme , mi bosnjaci cemo u toj zajednici biti isto kao da smo 1992 prihvatili ostanak u krnjoj Jugoslaviji !Prvi put pisem na ovom forumu nakon deset godina i dovoljno je i laiku da shvati da je dogorilo !
Nevjerovatno kakve se teme sve otvaraju! Cuj, da li su bosnjaci pobijedili u ratu? Jesu...sigurno su pobijedili, jer nisu dozvolili da budu u krnjoj YU, nisu dozvolili da ih ustaska Hrvatska asimilira.
Rezultati rata se ogledaju kroz teritoriju...a hvala dragom Allahu da i ono sto smo dobili u nakaradnom Daytonu je privatizirano od Islamske Zajednice koja je u uskoj sprezi sa klanom Izetbegovic! Bojim se da ce u narednom periodu, sto blize EU, to se jasnije i manifestovati. Tako da ce clanstvom u EU postojati samo dzemat Sarajevo.I u razmisljanju EU, pogotovo nakon ulaska Hrvatske, a sigurno i Srbije u neko dogledno vrijeme , mi bosnjaci cemo u toj zajednici biti isto kao da smo 1992 prihvatili ostanak u krnjoj Jugoslaviji !Prvi put pisem na ovom forumu nakon deset godina i dovoljno je i laiku da shvati da je dogorilo !
-
Denijaz1254
#182 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Zagadjenost zraka je u BiH irrelevantan problem. Sarajlija moze za 15 minuta voznje doci na Igman ili Bjelasnicu. Zenicanin na Vlasic itd. BiH je ogromna zemlja sa jako malo stanovnika. Velika vecina BiH cine planine i sume. Zagadjenost zraka je prouzrokovan iskljucivo zbbog lozenja ugla jer je plin jos uvijek preskup za jedan dio gradjana.ernestalic wrote:Ti si priličan optimist. Bošnjaci su koncentrirani u tri, četiri veća grada koja su nekad bila industrijska središta. Sarajevo, Zenica i Tuzla su sa enormno zagađenim zrakom, lošim saobraćajnicama i sa nizom drugih problema. RS raspolaže teritorijima koje su pogodne za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i turizma. Pola Bosne čini RS, a priča o otcjepljenju će uvijek biti aktualna. O čemu ti pričaš?
Kao sto sam rekao; 80% BiH je neupotrebiv za bilo sta. To su planine gdje se nemoze nista graditi. Recimo Prenj, Vlasic, Bjelasnica, Igman, Sutjeska, Kozara ili su to sume koje su neprodorne na visokim brdima ili na polu planinskom terenu.
Da se BiH sastoji iz ravnice kao recimo Nizozemska tada bi bilo relevantno ko kolko teritorija kontrolie. BiH ima samo nekoliko bazena gdje je razvoj ekonomije moguc. To je sarajevski bazen, Tuzlanski bazen, Mostarski bazen, Bijelina, Banja Luka, Zenicko- Visocki bazen i Bihacki bazen. Ostatak su sve bukvalno ili planine ili brda ili sume.
-
Novak20
#183 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Pa valjda si čuo da kao privredne grane egzistiraju turizam, šumarstvo, stočarstvo.... Mi imamo suho zlato od resursa i sve se da iskoristiti ali odbijamo da radimo planski i kako treba. Lakše pljahat' i baviti se politikom.Denijaz1254 wrote:Zagadjenost zraka je u BiH irrelevantan problem. Sarajlija moze za 15 minuta voznje doci na Igman ili Bjelasnicu. Zenicanin na Vlasic itd. BiH je ogromna zemlja sa jako malo stanovnika. Velika vecina BiH cine planine i sume. Zagadjenost zraka je prouzrokovan iskljucivo zbbog lozenja ugla jer je plin jos uvijek preskup za jedan dio gradjana.ernestalic wrote:Ti si priličan optimist. Bošnjaci su koncentrirani u tri, četiri veća grada koja su nekad bila industrijska središta. Sarajevo, Zenica i Tuzla su sa enormno zagađenim zrakom, lošim saobraćajnicama i sa nizom drugih problema. RS raspolaže teritorijima koje su pogodne za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i turizma. Pola Bosne čini RS, a priča o otcjepljenju će uvijek biti aktualna. O čemu ti pričaš?
Kao sto sam rekao; 80% BiH je neupotrebiv za bilo sta. To su planine gdje se nemoze nista graditi. Recimo Prenj, Vlasic, Bjelasnica, Igman, Sutjeska, Kozara ili su to sume koje su neprodorne na visokim brdima ili na polu planinskom terenu.
Da se BiH sastoji iz ravnice kao recimo Nizozemska tada bi bilo relevantno ko kolko teritorija kontrolie. BiH ima samo nekoliko bazena gdje je razvoj ekonomije moguc. To je sarajevski bazen, Tuzlanski bazen, Mostarski bazen, Bijelina, Banja Luka, Zenicko- Visocki bazen i Bihacki bazen. Ostatak su sve bukvalno ili planine ili brda ili sume.
- muha_sa
#184 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Bosna a boMMe i Hercegovina ostala i preživjela iako su se sjatili sa svih strana da je dokusure--a to joj i danas cine, što domaci hoštapleri i lopine što dušmani koji joj žele nestanak
nadživjet ce ona sve i preživjet ce kao što je preživjela i do sad
mi stariji se sjecamo dolaska balkanskog kasapina na politicku scenu Srbije a boMMe i Jugoslavije
sjecamo se i zadanih ciljeva i parola........................................
da ne duljim, mrsko mi
skontajte ko je gubitnik
sama tema žešca glupost
Bosna a boMMe i Hercegovina ostala i preživjela iako su se sjatili sa svih strana da je dokusure--a to joj i danas cine, što domaci hoštapleri i lopine što dušmani koji joj žele nestanak
mi stariji se sjecamo dolaska balkanskog kasapina na politicku scenu Srbije a boMMe i Jugoslavije
da ne duljim, mrsko mi
sama tema žešca glupost
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#185 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bur ... k+status#6Denijaz1254 wrote:Rat se odvija ekonomskim putem kolko ja vidim. Strana koja je u stanju da privuce velike strane investicije, turiste i da konglomerise kapital, znanje i da slovi uslove za privlacenje prijateljsko nastrojenog "ljudstva" pa cak i povratak dijaspore; ta strana je pobijedila rat. Kako stvari sada stoje; sve strane su u jako losoj poziciji. Ipak velika (ogromna) pokretanja se mogu primjetiti. Ali ovo je samo iz moje perspektive.
Momak vidi se da si ti zaluto ovdje
-
BAK-eV
#186 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
RS je i naš entitet. Ako se ima dovoljno novca, poljoprivredu će tu razvijati i Bosnjaci.ernestalic wrote:Ti si priličan optimist. Bošnjaci su koncentrirani u tri, četiri veća grada koja su nekad bila industrijska središta. Sarajevo, Zenica i Tuzla su sa enormno zagađenim zrakom, lošim saobraćajnicama i sa nizom drugih problema. RS raspolaže teritorijima koje su pogodne za razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i turizma. Pola Bosne čini RS, a priča o otcjepljenju će uvijek biti aktualna. O čemu ti pričaš?
Stvar je što nas nema dovoljno recimo u Mostaru i USK.
Demografski a ne politički problem.
-
Seyfo
#187 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Viđeno očima dijasporaca, u Bosni je sve uvijek drukčije nego kako mi, što smo tu, vidimo.
Toliko su različiti pogledi da dijasporci misle da bolje znaju od nas kako nam je. Ja ih ne krivim, i ja bih vjerovatno tako razmišljao da sam vani. Zato ovaj denijaz ovako optimistično misli i shvata, što je simpatično.
Nadasve.
Toliko su različiti pogledi da dijasporci misle da bolje znaju od nas kako nam je. Ja ih ne krivim, i ja bih vjerovatno tako razmišljao da sam vani. Zato ovaj denijaz ovako optimistično misli i shvata, što je simpatično.
Nadasve.
-
Denijaz1254
#188 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Nisam ja zalutao. Birokratija je velika. A taj lik iz linka zeli da koristi tudju zemlju za svoju firmu.Slo Burner wrote:
Momak vidi se da si ti zaluto ovdje, ovako kod nas investicije zavrsavaju
Ako samo pogledamo stambene zgrade na Ilidzi kao arapske investicije. Recimo kod stare opstine 3 zgrade sa po 14 spratova. Prekoputa ove zgrade kod rijeke imamo jos 3 stambene zgrade na 8 spratova. Kod magistrale imamo 2 Turska projekta koja se grade (magistrala Ilidza Hadizici). Onda preko puta toga imamo nekih 5 ili 7 zgrada Sarajevo Waves, onda malo dalje dolazi luksuzno naselje od nekih 30 stambenih zgrada Sarajevo Pearl resort. Znaci to je u krugu od nekih 500 metara radijusa.
Ako krenemo prema sokolovic koloniji imamo Turske univerziteta, studentske domove i cuda. Onda kod vrela Bosne se grade naselja za arape u Hadzicima imamo 2 takva naselja u izgradnji jos. Imamo malo prema Tarcinu Sarajevo Resort koji je zavrsen itd.
U gradu Sarajevo Tower se gradi i jos mnogo toga. Sve u svemu realnost je to sve.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#189 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Ej izvini ima toga, ali nekako samo sto sam procitao ovaj tvoj post, vidim ovu vijest na klixu. Ja radim u regiji u BiH gdje se zaista puno radi i buducnost ne izgleda tako beznadeznaDenijaz1254 wrote:Nisam ja zalutao. Birokratija je velika. A taj lik iz linka zeli da koristi tudju zemlju za svoju firmu.Slo Burner wrote:
Momak vidi se da si ti zaluto ovdje, ovako kod nas investicije zavrsavaju
Ako samo pogledamo stambene zgrade na Ilidzi kao arapske investicije. Recimo kod stare opstine 3 zgrade sa po 14 spratova. Prekoputa ove zgrade kod rijeke imamo jos 3 stambene zgrade na 8 spratova. Kod magistrale imamo 2 Turska projekta koja se grade (magistrala Ilidza Hadizici). Onda preko puta toga imamo nekih 5 ili 7 zgrada Sarajevo Waves, onda malo dalje dolazi luksuzno naselje od nekih 30 stambenih zgrada Sarajevo Pearl resort. Znaci to je u krugu od nekih 500 metara radijusa.
Ako krenemo prema sokolovic koloniji imamo Turske univerziteta, studentske domove i cuda. Onda kod vrela Bosne se grade naselja za arape u Hadzicima imamo 2 takva naselja u izgradnji jos. Imamo malo prema Tarcinu Sarajevo Resort koji je zavrsen itd.
U gradu Sarajevo Tower se gradi i jos mnogo toga. Sve u svemu realnost je to sve.
-
Seyfo
#190 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Izgleda, izgleda.
Bar upućenima.
Proći cestom i čuditi se objektima i investicijama je vidljivo, ali odlazak mladih, krah obrazovanja i zdravstva, prezaduženost države i opći sve brži put u ponor je nešto što se ne vidi golim okom.
Bar upućenima.
Proći cestom i čuditi se objektima i investicijama je vidljivo, ali odlazak mladih, krah obrazovanja i zdravstva, prezaduženost države i opći sve brži put u ponor je nešto što se ne vidi golim okom.
-
Denijaz1254
#191 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
To je tacno. Ali pitanje ove teme je da li su Bosnjaci pobjedili u proslom ratu. Pobijedili valjda Srbe i Hrvate? Da nisu pobjedili Njemce i Swedjane to je jasno. Zbog toga se i ne treba porediti sa uredjenim drzavama.Seyfo wrote:Izgleda, izgleda.
Bar upućenima.
Bosnjaci imaju par velikih prednosti nad ostala dva naroda. Imaju set od arapskih zemalja i Tursku koja investira u njih i time jaca njihovu poziciju. To naravno ne znaci da ce BiH preko noci postati uredjena drzava. To samo znaci da ce recimo Hercegovina zaostati iza Bosnjackog teritorija BiH.
Sve se treba gledati u perspektivi inacer se pogresni zakljuci donose. Za BiH je investicija od 50 miliona KM ogromna investicija. Ako imas stotinjak takvih investicija onda je to vec cudo. Da ne govorim sta bi znacilo da se samo 1 od ovih 3 giga projekta ostvare (Buroj, Nova Ilidza, Poljine, Kongresni Centar Sarajevo).
-
Seyfo
#192 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Denijaze, tvoja pozitiva i optimizam su skroz ok
Kad neko npr.uđe u SCC, na prvu bi rekao da smo najuređenija zemlja
Izađe van, vidi Alta preko puta,Unitic, urađena fasada od zgrade Skupštine, i potvrdi tu tezu.
Međutim, ako zagledaš ispod površine,...hmmmm
Koliku će korist imati bošnjačko stanovništvo od svih tih arapskih investicija? Arapi prave svoja naselja, dolaze preko svojih agencija, tegle za sobom svoje sluge,...naravno, korist će imati oni koji uspiju uzeti koji dinar, ali to ne može drastično promijeniti stanje u državi (možda samo golim okom). Isto tako, u Africi su mnoge multinacionalne korporacije uzeli koncesije i napravile naftna polja, brane za proizvodnju struje,....i od svega toga lokalna plemena nemaju nikakve koristi, samo štetu. Korist je imao samo onaj državni zvaničnik koji je uzeo pare.
I pored toga, pitanje je hoće li i kad Arapi početi određivati pravila ovdje. To ne mogu u zapadnoj Evropi, koliko god investirali.
Pobjednika u prošlom ratu u BiH nema; za usporedbu može jedino da se koristi Hrvatska, koja je dobila svoju državu, sada maltene etnički čistu, znači startna pozicija u odnosu na BiH bi bila da su oni zaista pobijedili u ratu. Međutim sada je atmosfera skroz drukčija, svi redom se iseljavaju...Neki dan pročitah njihov komentar "ispočetka mi je bilo žao što Srbe otjerasmo na traktorima, ali kad vidim kako je u BiH, sad mi nije žao", aludirajući na SAO Krajinu, koja je postojala u ratu i koja bi bila, da je opstala, kao današnji RS u BiH.
Kad neko npr.uđe u SCC, na prvu bi rekao da smo najuređenija zemlja
Koliku će korist imati bošnjačko stanovništvo od svih tih arapskih investicija? Arapi prave svoja naselja, dolaze preko svojih agencija, tegle za sobom svoje sluge,...naravno, korist će imati oni koji uspiju uzeti koji dinar, ali to ne može drastično promijeniti stanje u državi (možda samo golim okom). Isto tako, u Africi su mnoge multinacionalne korporacije uzeli koncesije i napravile naftna polja, brane za proizvodnju struje,....i od svega toga lokalna plemena nemaju nikakve koristi, samo štetu. Korist je imao samo onaj državni zvaničnik koji je uzeo pare.
I pored toga, pitanje je hoće li i kad Arapi početi određivati pravila ovdje. To ne mogu u zapadnoj Evropi, koliko god investirali.
Pobjednika u prošlom ratu u BiH nema; za usporedbu može jedino da se koristi Hrvatska, koja je dobila svoju državu, sada maltene etnički čistu, znači startna pozicija u odnosu na BiH bi bila da su oni zaista pobijedili u ratu. Međutim sada je atmosfera skroz drukčija, svi redom se iseljavaju...Neki dan pročitah njihov komentar "ispočetka mi je bilo žao što Srbe otjerasmo na traktorima, ali kad vidim kako je u BiH, sad mi nije žao", aludirajući na SAO Krajinu, koja je postojala u ratu i koja bi bila, da je opstala, kao današnji RS u BiH.
-
Denijaz1254
#193 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Ne razumijem sta zelis reci. Recimo kada masa tih arapa dodje u sarajevo ili Tuzlu vec na aerodromu plate dio novca. Onda idu u taxi ili rentaju auto i tu opet upumpaju pare. Svaki izlet, vodic, vecera, kupovina u sopingu donosi novac NEKOME pojedincu u BiH. Znaci ti ljudi pumpaju ogromne pare u BiH.Seyfo wrote:Denijaze, tvoja pozitiva i optimizam su skroz ok![]()
Kad neko npr.uđe u SCC, na prvu bi rekao da smo najuređenija zemljaIzađe van, vidi Alta preko puta,Unitic, urađena fasada od zgrade Skupštine, i potvrdi tu tezu.
Pravilo u BiH je: Svako zivi samo kuka a svi imaju. Recimo moja familija u BiH je kukala 20 godina. Nema se pa nema se. ALI svi imaju kuce svoje (ko to na zapadu ima odplacenu svoju kucu?) i svi su kupili djeci stanove u gradu plus jedna tetka je napravila jos jednu kucu koju ce izdavati. A kada bi ih slusao rekao bi da niko zivi nem. Pricali su nam 20 godina kako nemaju; kako svako sjedi u kafanama po cijeli dan za marku ali u realnosti svako je pun ko brod. Bar sve ljude koje ja znam u Bosni su puni.
Jednostavno mentalitet je takav da se kuka.
Imamo par pojedinaca u familiji koji su nezaposleni. I jedna tetka posalje 200 eura svakog mjeseca i druga 200. To je vec 800 kM. Taj pojedinac dobije jos 350 penzije i zivi ko lord u BiH jer troskovi su mu nula. A kada bi gledao u nezaposlenost rekao bi da je to teska bijeda. Ali kuraC; kolko dijaspora upumpa milijardi tamo a zemlja od 1,8 miliona ljudi (Bosnjaci samo)? Sama dijaspora i ovi arapi su jedna cijela industrija od koje pola drzave moze zivijeti solidno.
-
Seyfo
#194 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Joj opet dijasporska klasična priča.
To kakvi smo kao narod nema veze s ovim-a slažem se s ovim što si napisao; ja govorim baš zato što mi dolazi mnogo dijasporaca(mahom rodbine) i govore kako je ovdje sve super jer vide golim okom da se gradi i ulaže,svake godine kad dođu nešto novo, ceste se sređuju, izgrađuju isl. To je naravno pozitivno, ali činjenice su da je svega toga najčešće vlasnik neko drugi ili je izgrađeno kreditom koji neko mora da otplati; narod će imati korist na kratak rok dok se ne izgradi ili tu radi za minimalac i to je to.
Neka Arapa i ostalih, nek troše ali to nije sjajno i bajno kako izgleda; grade sebi i za sebe.
Kultura kukanja je naravno na nivou, a to je u genima i u nastojanju da im se pošalje i izazove sažaljenje.
A poenta iz mog prethodnog posta u vezi sa Hrvatskom je da mi nismo pobijedili u ratu, za razliku od Hrvata u Hrvatskoj; međutim i da jesmo, perspektiva nam je ista...

To kakvi smo kao narod nema veze s ovim-a slažem se s ovim što si napisao; ja govorim baš zato što mi dolazi mnogo dijasporaca(mahom rodbine) i govore kako je ovdje sve super jer vide golim okom da se gradi i ulaže,svake godine kad dođu nešto novo, ceste se sređuju, izgrađuju isl. To je naravno pozitivno, ali činjenice su da je svega toga najčešće vlasnik neko drugi ili je izgrađeno kreditom koji neko mora da otplati; narod će imati korist na kratak rok dok se ne izgradi ili tu radi za minimalac i to je to.
Neka Arapa i ostalih, nek troše ali to nije sjajno i bajno kako izgleda; grade sebi i za sebe.
Kultura kukanja je naravno na nivou, a to je u genima i u nastojanju da im se pošalje i izazove sažaljenje.
A poenta iz mog prethodnog posta u vezi sa Hrvatskom je da mi nismo pobijedili u ratu, za razliku od Hrvata u Hrvatskoj; međutim i da jesmo, perspektiva nam je ista...
-
Denijaz1254
#195 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Bosnjaka ima 50% u BiH. Sa Bosancima i drugim patriotima mogu na jedve jedvite jade dogurati 60% BiH. Ako uzmemo polaznu tacku 1992. godinu kada je 95% naroda bilo asimilirano ili na putu da to postane i ovu danas onda ja mogu samo zakljuciti da su Bosnjaci na putu da budu apsolutni pobjednik u BiH. Iz perspektive 1992. godine 2017. godina je za Bosnjake totalno druga prica.Seyfo wrote:Joj opet dijasporska klasična priča.
Jednostavno; Hrvatska je slabasna i mala drzava i nemoze pomoci Hrvatima u BiH u smislu da budu i pribblizno ekonomski ravnopravni sa Bosnjacima a Islamski svijet je nasao svoj interes na balkanu i vec godinama uporno radi na svojem profiliranju. Koja od islamskih zemalja to upravlja je tesko reci ali kada vidimo da bas gdje je najvise potrebno za Bosnjake cak i jedan mali Azerbejdzan ulaze u fabrike recimo (Doboj, Srebrenica) onda je tesko pomisliti da je to sve slucajnost. Oni su prisutni na balkanu i kroz medije i kroz poljoprivredu i stocarstvo. Srbija se zaduzuje kod Emirata za par miljardi a to samo znaci jacanje uticaja Emirata nad balkanom.
Recimo cinjenica da jedna mala drzava poput Azerbejdzana otvori fabriku u Srebrenici i zaposli 40 ljudi a druga drzava Kuwajt otvori svoje trziste za tu robu. Takvih primjera je mali milion ali treba malo citati da bi se vidijeli.
Islamski svijet je u ekonomskom smislu prisutan u svim segmentima ekonomije od vojne industrije preko turizma do gradjevine i poljoprivrede. A po meni je to samo pocetak.
-
Novak20
#196 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Ako, ako i samo ako.... Halo ba, prošle su 22 godine od rata. Sve se moglo uraditi ali nije. I neće sa ovom političkom garniturom.Denijaz1254 wrote:Bosnjaka ima 50% u BiH. Sa Bosancima i drugim patriotima mogu na jedve jedvite jade dogurati 60% BiH. Ako uzmemo polaznu tacku 1992. godinu kada je 95% naroda bilo asimilirano ili na putu da to postane i ovu danas onda ja mogu samo zakljuciti da su Bosnjaci na putu da budu apsolutni pobjednik u BiH. Iz perspektive 1992. godine 2017. godina je za Bosnjake totalno druga prica.Seyfo wrote:Joj opet dijasporska klasična priča.
Jednostavno; Hrvatska je slabasna i mala drzava i nemoze pomoci Hrvatima u BiH u smislu da budu i pribblizno ekonomski ravnopravni sa Bosnjacima a Islamski svijet je nasao svoj interes na balkanu i vec godinama uporno radi na svojem profiliranju. Koja od islamskih zemalja to upravlja je tesko reci ali kada vidimo da bas gdje je najvise potrebno za Bosnjake cak i jedan mali Azerbejdzan ulaze u fabrike recimo (Doboj, Srebrenica) onda je tesko pomisliti da je to sve slucajnost. Oni su prisutni na balkanu i kroz medije i kroz poljoprivredu i stocarstvo. Srbija se zaduzuje kod Emirata za par miljardi a to samo znaci jacanje uticaja Emirata nad balkanom.
Recimo cinjenica da jedna mala drzava poput Azerbejdzana otvori fabriku u Srebrenici i zaposli 40 ljudi a druga drzava Kuwajt otvori svoje trziste za tu robu. Takvih primjera je mali milion ali treba malo citati da bi se vidijeli.
Islamski svijet je u ekonomskom smislu prisutan u svim segmentima ekonomije od vojne industrije preko turizma do gradjevine i poljoprivrede. A po meni je to samo pocetak.
-
detroit-mercy
#197 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Sta znaci ovo da je 95% naroda bilo asmilirano. Asmilirano od koga i gdje. I kolike su te silne arapske investicije, pogledaj proizvodne investicije i skontati ces da vecina dolazi iz EUa. Pravljenje vikendica za nizi srednji sloj iz zalivskih zemalja i nije neka investicija u usporedbi sa proizvodnim firmama u koje investirau Nijemci, Austrijanci i Italijani. Potanak si u ekonomiji ali nema veze nadoci cesDenijaz1254 wrote:Bosnjaka ima 50% u BiH. Sa Bosancima i drugim patriotima mogu na jedve jedvite jade dogurati 60% BiH. Ako uzmemo polaznu tacku 1992. godinu kada je 95% naroda bilo asimilirano ili na putu da to postane i ovu danas onda ja mogu samo zakljuciti da su Bosnjaci na putu da budu apsolutni pobjednik u BiH. Iz perspektive 1992. godine 2017. godina je za Bosnjake totalno druga prica.Seyfo wrote:Joj opet dijasporska klasična priča.
-
megaman4
#198 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
U ovom ratu najvise je izgubio obican covjek, koji svojim postenim radom zeli prehraniti svoju porodicu i skolovati svoju djecu, kako bi jednog dana ista naslijedila svoje roditelje. Posto ovi to ne dozvoljavaju, na kraju u ovoj drzavi, nece niko ostati sem stranackih uhljupa i penzioneri.
-
iz Mostara
#199 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Penzioneri će poumirat a pošto više nema niko da zaradi penzije ostat će samo ovi prvi.megaman4 wrote:U ovom ratu najvise je izgubio obican covjek, koji svojim postenim radom zeli prehraniti svoju porodicu i skolovati svoju djecu, kako bi jednog dana ista naslijedila svoje roditelje. Posto ovi to ne dozvoljavaju, na kraju u ovoj drzavi, nece niko ostati sem stranackih uhljupa i penzioneri.
-
Denijaz1254
#200 Re: Da li su Bošnjaci pobijedili u zadnjem ratu?
Asmilirano znaci da je postalo vise cool dati svome Bosnjackom djetetu ime Maja, Alma, Ines nego Muhamed recimo. Bosnjaci su bili Muslimani i ateisti dok su Srbi i Hrvati imali i religiju a i narodnost. Falilo je vrlo malo. Danas ako pogledamo ulice Sarajeva od dobrinje (ulica Bosanskog sabora) do strog grada (Ulica Kulina Bana ili kralja Tvrtka) jasno je da su Bosnjaci danas mnogo mnogo samosvjesniji narod a da pored toga imaju i religiju.detroit-mercy wrote:Sta znaci ovo da je 95% naroda bilo asmilirano. Asmilirano od koga i gdje. I kolike su te silne arapske investicije, pogledaj proizvodne investicije i skontati ces da vecina dolazi iz EUa. Pravljenje vikendica za nizi srednji sloj iz zalivskih zemalja i nije neka investicija u usporedbi sa proizvodnim firmama u koje investirau Nijemci, Austrijanci i Italijani. Potanak si u ekonomiji ali nema veze nadoci ces.
Proizvodnja se kanalise svugdje u svijetu u manje razvijene zemlje. Pola auto industrije republike Njemcke se nalazi u Istambulu. Njemci su ti koji nude usluge visokog kvaliteta a ne proizvodnju. Ni u ludilu proizvodnja nije mjerilo jacine neke ekonomije vec je prije proizvodnja mjerilo zaostalosti jedne drzave.
Srednji sloj Kuwajta, Emirata, Bahreina se moze porediti sa visim slojem EU. Jer u kuwajtu srednji sloj zaradjuje po 4000 eura neto platu u prosjeku a u EU je to oko 1600 eura prosjek. Znaci da jedan arap iz srednjeg sloja kada vidi BH cijene trosi svakako mnogo mnogo vise nego srednji sloj EU-a.