Vizionar 1985 wrote:Smrcak15 wrote:...
pa ko je rekao da cemo biti rodjeni ponovo na ovom svijetu
NIkad vise necemo zivjeti na zemlji, Raj nije zemlja, raj je prostranstvo veliko koliko je i Univerzum, kada bi se cijelo covjecanstvo skupilo u jedan njegov predio nebi ga popunili ali u Raju ima 100 nivoa ili predjela.
Pa neko kaze da hocemo, reinkarnacija i to. Ne kazem ja da hocemo. Malo samo filozofiram. Sto raj ne bi bio veci od univerzuma. Ali kazem recimo da bi kazna umjesto recimo pakla mogla biti da se rodimo u ovom svijetu ili da se rodimo u ovom svijetu i dodatno iskupimo da raj zasluzimo umjesto u pakao da odemo. Na to sam mislio kada kazem da se opet rodimo u ovome svijetu i da se ne rodimo da bi to bila nagrada. Naravno najveca bi bila nagrada u raju da se nakon smrti ili rodimo ili nadzemo. Sad kao sta sam pisao stvar je samo u sta ko vjeruje.
Andjeli nemaju slobodnu volju nit strasti, nit jedu nit piju, oni su poput robota koji su programirani da sluze i obavljaju zadatke koje im je Bog zadao.
Dali roboti uzivaju na ovom svijetu? ne
tako isto i Andjeli vjerovatno u Raju.
Pa znam, nesto tako i mislim o andzelima, ali opet ko zna. Mozda i nisu u raju ni oni ko ni mi. Mozda su u ovom svijetu, realnosti sa nama zajedno, samo sto ih mi ne vidimo, iako je mnogo ljudi trdilo da jeste.
Opet ponavljam samo malo filozofiram.
Napisao sam vec od Arze se ova tema za filozofiranja ubila.
I ova rijec 'ubila' bas nije prikladna.

Pa neko kaze da hocemo, reinkarnacija i to. Ne kazem ja da hocemo. Malo samo filozofiram. Sto raj ne bi bio veci od univerzuma. Ali kazem recimo da bi kazna umjesto recimo pakla mogla biti da se rodimo u ovom svijetu ili da se rodimo u ovom svijetu i dodatno iskupimo da raj zasluzimo umjesto u pakao da odemo. Na to sam mislio kada kazem da se opet rodimo u ovome svijetu i da se ne rodimo da bi to bila nagrada. Naravno najveca bi bila nagrada u raju da se nakon smrti ili rodimo ili nadzemo. Sad kao sta sam pisao stvar je samo u sta ko vjeruje.
reinkarnacija ne postoji u najsvetijoj knjizi HIndusa Vedi, tamo postyoji fraza "Punar Dzanam" sto znaci Sledeci zivot, posto ljudi nisu znali kako definisati to, pa su na osnovu te fraze zakljucili da zivot ide ciklicki, sa reinkarnaciju, dok vjerska knjiga to ne tvrdi, nego samo sledeci zivot, sto i islam zagovara sledeci zivot, i nema vracanja na zemlju
li kazem recimo da bi kazna umjesto recimo pakla mogla biti da se rodimo u ovom svijetu ili da se rodimo u ovom svijetu i dodatno iskupimo da raj zasluzimo umjesto u pakao da odemo
nemoze se davati sansa jos jedna zlikovcu koji je nanio zlo, zato i postoji pakao
a i kad bi bili vraceni na zemlju sta bi bilo Allah na i to kaze:
27. A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: "Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!’
28. Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili da rade ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci,
29. i rekli bi: "Nema života osim na ovom svijetu i mi nećemo biti oživljeni!’
30. A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: "Zar ovo nije istina?" – odgovoriti: "Jeste, tako nam Gospodara našeg!" – a i kako će On reći: "E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!’
zasto bi nastavili, pa zato sto kad se vrati na zemlju, moralo bi se izbrisati iz sjecanja njihov sastanak sa Allahom, da pocnu opet od nule sa testom, i opet bi nevjerovali u Allaha i radili sto su prije radili.
ljudi procijate Kur'an samo jednom dobit ce te odgovore na masa vasih pitanja sto vas interesuje.