Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post Reply
Novak20

#176 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Novak20 »

wmosi wrote:U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period.
U kontekstu povelje, pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao.

Ě banь bosьnьski Kulinь prisezaju tebě kneže Krьvašu i vьsěmь građamь Dubrovьčamь pravy priětelь byti vamь odь sele i dověka i pravь goi drьžati sь vami i pravu věru dokolě sьmь živь.
Vьsi Dubrovьčane kire hode po moemu vladaniju trьgujuke gьdě si kto hoke krěvati gьdě si kto mine pravovь věrovь i pravymь srьdьcemь drьžati e bezь vьsakoe zledi razvě što mi kto da svoevь volovь poklonь; i da imь ne bude odь moihь čьstьnikovь sile i dokolě u mne budu dati imь sьvětь i pomokь kakore i sebě kolikore moge bezь vьsega zьloga primysla.
Tako mi Bože pomagai i sie sveto evanьgelie.
Ě Radoe dijakь banь pisahь siju knigu povelovь banovь odь rožьstva Hristova tisuka i sьto osmьdesetь i devetь lětь měseca avьgusta u dьvadeseti i devety dьnь usěčenie glave Ivana Krьstitela.

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Nacionalniid_BOSANCI

#177 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Better Man wrote:Pitaš me što bi ih vješao. zato što pod imenom Bošnjak smatrali samo ljude islamske vjeroispovjesti. Nisu se uopšte potrudili da urade na na način da bošnjaci ne budu samo ljudi islamske vjeroispovjesti, već da mogu biti svi bez obzira na religijsku pripadnost. To je samo donijelo još veće podjele i u onako podjeljenoj zemlji.
Pricas gluposti, narod Bosnjaci su ostavili nacionalnodrzavni identitet Bosanci i Hercegovci otvoren za sve druge narode i vjere koji zele da imaju tu nacionalnostdrzavnost. Naravno vecina Srba i Hrvata ne zeli da uzme tu nacionalnost/drzavnost nego su uzeli narodnonacionalnidrzavni identitet Srbi i Hrvati.
hAZNADAR

#178 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote:
hAZNADAR wrote:[
Jezik je evoluorao za par vjekova - od silnih vladara eto desilo se da se sufiks ak desio za vrijeme osmanlija.
Bosnjanin- ti si Banjalucanin, neko je Biscanin , kako i zasto doticni pojmovi nisu evoluirali sa sufiksom -ak :)
Ili Slovenac, Danac, Spanac,...nisu postali Slovenjanin, Dancanin, Spanjanin,. - i Poljak i Slovak nisu postali Poljanin ili Slovanjin,... to pitaj lingviste - ja prihvatam samo prostu faktu da se jezik razvijao bas tako.

Isticanje na arhaicnom nazivu za Bosnjaka - Bosnjanin - po istoj logici povlaci i mnostvo drugih izraza koji su se drugacije izgovarali u rasponu od par vjekova. Postoji velika razlika u pisanoj rijeci i govoru stanovnika Bosne i Hercegovine za vrijeme kraljeva i poslije.
Primjerice Bneci su postali Mleci - zasto i njih ne preimenovati po izvornom starom govoru, srbski postade srpski, Dubrovcani su se cesto nazivali Vlasima, dalmatinski Hrvati Latininima, ...

No, jos mi ne odgovori zasto mislis da si pametnija od 450 vodecih intelektualaca na Saboru 93-ce.
hAZNADAR

#179 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

wmosi wrote:U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period.
Mleci su bili Bneci, Srbi Srblji, Hrvati Horvati, Danci Tani,... ako cemo po izgovoru tog vremena. Bosnjanin i Bosnjak su termini za isti narod - jedno slovo je samo rezultat evolucije jezika. Bosnjak ne samo da je duze trajao - vec je bio prisutan ne tako davno i sacuvao se u dijaspori i najvecem dijelu pisanih spomena.

A pridjev bosanski bilo za drzavu ili titulu vladara i naziv Bosnjani/Bosnjaci za narod je skroz logicno i ne vidim tu nista neobicno. Takodjer je ime jezika postalo u narodu i oficijelnoj terminologiji bosanski jezik. A narod Bosnjani/Bosnjaci.
Sve su to gramaticke forme na osnovu iste imenice Bosna.

Ban bos'nski, kraljevstvo bosansko, jezik bosanski,Crkva bosanska, Bosanci, Bosnjani, Bosnjaci,.. je sve od istog korijena. Zasto se onda toliko insistira na jednom slovu ili jednom sufiksu i da toliko znaci?
Kako god okrenes - ispada da je u pitanju stereotip da je Bosnjak turski, da je rezervisan za turkofile, da je SDA tapija,... i da je to jedini uzrok tolike averzije. A stereotipi su u vecini slucajeva netacni.

Kada vec spominjes povelje iz doba srednjovjekovne Bosne evo ti par interesantnih koje sam ranije postirao.

Uchinih s gospodinom hercegom i po svitu s vlasteli bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome:
Tko godi je Boshnjanin ali Kraljstva bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovchaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a mozhe Dubrovhcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovchaninu vratiti i platiti.
I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju bosanscimi ljudmi i dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo
I takozi pravimo i povelivamo:
Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrime - dokoli stoji svit
Tko li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi neviran, i da se raspe.

A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Boshnjanin, ljubo Kraljstva bosanskoga, komu godi Dubrovchaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi bosanski, koga sh njim kraljevstvu mi poshlje.

Petar, istije Ohmuchevicha, po starini Boshnjanin, a radi nepovoljnog razumirja i pogube bosanske, prishashchah njegovijeh starijeh - sad je Dubrovchanin, koji za milost njegove stare gospode slozhi i postavi ovo rodoslovlje, za slavu bosansku i svakoga vridnoga Boshnjanina, dokole Bog dopusti i njegova sveta volja izvrshi
Pisano lita Hristova na 1482.

1334 papa Ivan XXII pise kako mu je stalo da vuci vise ne razdiru ovce u stadu Gospodnjem i zeli iskorijeniti hereticku zlocu te nalaze provincialu dominikanaca u Ugarskoj, da posalje svu svoju bracu protiv svih onih Transilvanaca, Bosnjana i Slavena koji su heretici.

I zato... dajemo na vidjenje vsakomu chlovjeku komu se podoba i pred koga lice ov list nash otvoren dojde, a ili bi pred gopsodina cara turskoga, a ili pred gospodina kralja ugarskoga, a ili pred gospodina krlaj Tvrtka bosanskoga, ILI INOGA BOSNJANINA, A ILI GOSPODINA SRBSKOGA A ILI LATININA, a ili ine vrste chlovjeka:
Uchinih dobri i pochteni mir i pravo, milostivo i ljubovno bractvo i srdchane prijateljstvo s knezom i vlasteli i sa vsom opchinom grada Dubrovnika, onakoj na vse - kakoto je bilo medju nami i prvo rati... takoj da je i sada, i bolje, u vijeki vjekoma, amin

........da im se toj ne ima poreci ni potvoriti ni na manje donesti, ni za jednu neviru ni zgrihu kraljevstvu nasemu, sto ne bi ogledano gospodinom didom i Crkvom bosanskom i dobrimi Bosnjani.

Pa prijatan i ugodan dan zelim i analiziranje ovih starih spisa. Tu jasno mozes vidjeti da nije postojalo pravilo da svaki bosanski prefiks mora imati istu tvorbu. Tu isto jasno mozes razluciti na sta se koji boldiran izraz odnosi.
hAZNADAR

#180 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
U kontekstu povelje, pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao.

Ě banь bosьnьski Kulinь prisezaju tebě kneže Krьvašu i vьsěmь građamь Dubrovьčamь pravy priětelь byti vamь odь sele i dověka i pravь goi drьžati sь vami i pravu věru dokolě sьmь živь.
Vьsi Dubrovьčane kire hode po moemu vladaniju trьgujuke gьdě si kto hoke krěvati gьdě si kto mine pravovь věrovь i pravymь srьdьcemь drьžati e bezь vьsakoe zledi razvě što mi kto da svoevь volovь poklonь; i da imь ne bude odь moihь čьstьnikovь sile i dokolě u mne budu dati imь sьvětь i pomokь kakore i sebě kolikore moge bezь vьsega zьloga primysla.
Tako mi Bože pomagai i sie sveto evanьgelie.
Ě Radoe dijakь banь pisahь siju knigu povelovь banovь odь rožьstva Hristova tisuka i sьto osmьdesetь i devetь lětь měseca avьgusta u dьvadeseti i devety dьnь usěčenie glave Ivana Krьstitela.

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.
Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.
Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
Bosna se u titulaciji ponekad navodi kao teritorijalna i politicka jedinica uporedo sa Soli, Humom, Donjim Krajima, Usorom,... ali iste zemlje cesto kao bosanske zemlje. Zakljucak - Bosna od male kulinove drzavice na prostoru sredisnje Bosne se sirila vremenom i asimilirala te oblasti.

Medjutim - ti si postavio prijevod kulinove povelje ali u izvornoj formi na latinici ona zvuci doslovno ovako:

U ime Oca i S(i)na i s(ve)toga D(u)ha.
Ja ban bos'nski Kulin prisezaju tebЪ kneže Krvašu i vsЪm građam Dubrovčam pravi prijatelj biti vam od selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm živ.
Vsi Dubrovčane kire hode po mojemu vladanju trgujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov vЪrov i pravim sr(d)cem držati je bez vsakoje zledi razvЪ što mi kto da svojov voljov poklon. I da im ne bude od moih čestnikov sile I do kolЪ u mene budu dati im svЪt i pomoć jajire i sebЪ kolikore moge bez vsega zloga i primisla.
Tako mi b(og) pomagaj i sie s(ve)t(o) evanđelje.
Ja Radoje dijak ban pisah'siju knjigu poveljov banov od roždstva K(risto)va tisuća i sto i os'mdeset i devet IЪt, mЪseca avgusta u d'vedesete i deveti d'n', usЪčenje glave Ivana Kr'stitelja.

To je bio govor kraja 12-og vijeka koji je teze razumljiv.

Stjepan Tomashevich sredinom 15-og vijeka pise ovako papi.

Dojde glas kraljevstvu mi kako car turski Muhamed namjerava dojduceg ljeta udariti s vojskom na mene i da je zato sve potrebito prigotovio. Tolkoj sili turackoj ja sam ne mogu odoljeti. Umiljeno sam molio ugarsku i bnetachku gospodu i Jurija Kastriota jeda bi mi u ovoj nevolji pohitali u pomoch, shto molim i tebe, svepochtenog, uzmozhnog i presvijetlog gospodina i oca. Ja ne ishtem zlatnih brda, ali bih bio rad da moji neprijatelji kao i ljudi u mojoj zemlji uznaju kako mi tvoja pomoch neche uzmanjkati. Jere, ako Boshnjani budu vidjeli da u ovoj rati neche biti sami i da che im mnogi ini pomiochi - hrabrije che u rat iti i vojevati, a tagdi i turachka vojska neche bez straha u moje vladanje naprasno ulisti. Prilazi u moju zemlju su veoma teshki, a tvrde na mnogim mjestima nedobitne, tere ne dopushtaju da se prodre u moje kraljevstvo.
sto je vec dosta razaumljivije.

Sto znaci da je jezik za par vjekova evoluirao i u samoj srednjovjekovnoj Bosni prije dolaska Osmanlija.
Kejn

#181 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

Tri teme o Bošnjacima :-) Ofanziva združenih snaga. Samo ste se malo zajebali jer je 2013-ta davno prošla :D Zakasnili ste malo :izet:
hAZNADAR

#182 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Svaka stranka koja je za gradjansku BiH i protiv kolektivnih prava je za ideju Bosanstva, tako da postoji cijeli niz stranki koje su u parlamentu i bore se za normalno uredjenje protiv seperatisa. Dio seperatista je toliko glup da i ne zna za sta se zalaze.
Koje napr. stranke i kada su ikada imale u svom statutu da se zalazu za novo nacionalno ime - bas Bosanstvo? Bez hercegovackog prefiksa naravno.
To je potpuno nebitno pitanje, jer kao sto rekoh BiH nije federacija Bosne i Hercegovine. Samo bi glupan tu vidio problem.
Budi posten koliko si pametan pa odgovori na pitanje. Dakle jos jednom - koje se to stranke u BiH zalazu za bosansku naciju i da Bosanstvo zamijeni Bosnjastvo? Rekao si da postoji niz stranaka koje u statutu imaju ideju Bosanstva. Koje i predoci kada su to propagirale nacionalno ime.
Edin H.

#183 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Edin H. »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Better Man wrote:Pitaš me što bi ih vješao. zato što pod imenom Bošnjak smatrali samo ljude islamske vjeroispovjesti. Nisu se uopšte potrudili da urade na na način da bošnjaci ne budu samo ljudi islamske vjeroispovjesti, već da mogu biti svi bez obzira na religijsku pripadnost. To je samo donijelo još veće podjele i u onako podjeljenoj zemlji.
Pricas gluposti, narod Bosnjaci su ostavili nacionalnodrzavni identitet Bosanci i Hercegovci otvoren za sve druge narode i vjere koji zele da imaju tu nacionalnostdrzavnost. Naravno vecina Srba i Hrvata ne zeli da uzme tu nacionalnost/drzavnost nego su uzeli narodnonacionalnidrzavni identitet Srbi i Hrvati.
Ne bas, problem je sto su muslimani u BiH pored priznatog vjerskog, nisu imali i nacionalni identitet.
Kada se ukazala prilika prihvatili su bosnjastvo, premda su i katolici i pravoslavci takodje Bosnjaci. E posto je kod nas vjerska podjela jaca od nacionalnog identiteta, ovi su mahom prihvatili hrvatski i srpski nacionalni identitet, jer ne zele u isti kos.
Problem je sto prije je rata samo u Sarajevu bio veliki procenat mijesanih brakova, a i mnogi Muslimani nisu bili religiozni. Umjesto da lideri odvoje nacionalni od vjerskog identiteta poistovjecivanjem Bosnjaka sa muslimanima i Islamom, onemugucili su ostale da se osjecaju Bosnjacima, te su ostali bez nacionalnog identiteta koji mogu samo traziti u bosanstvu. To se naravno odnosi i na nereligiozne porijeklom katolike i pravoslavce koji ne zele da si izjasnjavaju Srbima ili Hrvatima.
madner

#184 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

Rekao sam da svaka stranka koja zeli gradjanski model BiH zastupa ideju Bosanstva.

Naspram stranki koje uvazavaju etnicke razlike te zelje dati prava kolektivima.

Ideja nacije -> Bosanske -> gradjanska drzava odnosno prava pojedinaca naspram kolektiva.

Ideja etnija -> BHS -> Konstuitivni narodi odnosno prava kolektiva naspram pojedinca.

Gradjanska drzava ne znaci da se ukida Bosnjastvo, samo je pitanje primarnog identiteta i politickih stavova koji se zastupaju.
Kejn

#185 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Kejn »

Bošnjaci nisu imali nacionalni identitet :-) a muslimani bili jedini u Bosni koji su imali pravo na etnonacionalni identitet. Milet znači nacija na turskom:-) Bošnjaci (Bosnak millet) Bošnjačka etnonacija ili ti narod :-) Upravo kršćani su imali samo religiozni identiet jer nisu imali nikakva prava da se nazovu drugačije nego li Latini ili Rumi (Vlasi). Kakvo izvrtanje teza.

Pročitate li što god prije nego što se uhvatite problematike? Nažalost, osuđeni smo čitati mentalne akrobacije na ovim temama.
hAZNADAR

#186 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:

Rekoh da se osjecam malo neugodno, ovo svaki student sociologije zna, no publika je takva da to ispadne kao nadmocno hvaljenje. Osjecam se kao da se hvalim sto znam mnoziti.
Mislim nije da nisam genije, no ovo nije pravi nacin da se to demonstrira.

Dio Bosnjaka tezi, dio ne tezi seperatizmu. Jedan dio svjesno ne zeli imati nikakve veze sa drugim etnijama i prihvatio bi komadanje BiH ukoliko bi bili ispunjeni X uslovi. Obicno pod X je bolja povezanost djelova.

Dakle da li si za podjelu i pod kojim uslovima? Ako ne, zasto ne priznajes nauku i da li imas problem sa naukom i na drugim poljima?

Ovo je anketno pitanje, objaviti cu publikaciju uskoro sa presjekom odgovora.
Da li sam za podjelu, to pitas. OK, bicu posten i odgovoricu - ne, nisam za podjelu. Posteno?

Nevjerujem u integraciju zemlje dobrom voljom svih etnija - cinjenice od rata pa do danas pokazuju da oni nece nikavu integraciju i da su tu samo silom prilika jer nemaju snage za odcjepljenje.

Bosnjaci su bili fleksibilniji od ostalih i prihvatili ZavnoBiH umjesto novijeg datuma, intermeci himnu, vartinu zastavu i da u institucijama sjede zlocinci. Jeli to smanjilo separatizam kod drugih - nije. Da li bi novo ime Bosanci smanjilo separatizam - nebi. Pa brisali su bosanski prefiks iz imena gradova a da ne spominjem ostalo.

Moje misljenje je na osnovu fakti. Imamo demokratiju i slobodan izbor, popis je pokazao svjestan i slobodan izbor, Bosnjaci generalno u svim svojim politickim opcijama intelektualnim tijelima, sferama,.. nikada nisu zagovarali cijepanje zemlje. I to je fakta - tvoja logika se svodi na fikciju i stereotipe. Takodjer tvrdim da od Sabora do danas u objasnjavanju i promoviranju bosnjastva ucestvuju svi slojevi drustva, sve sfere, skoro svi visoko obrazovani i doktori nauka.
Ti naravno ne mozes dokazati svoju logiku da su obrazovaniji Bosanci a Bosnjaci skart.
Buduci da neprestano spominjes IQ i nazivas glupanima sve koji ne misle kao ti da te pitam.

Na ljestvici inteligencije IQ - do kojeg broja su Bosnjaci a od kojeg broja pocinju Bosanci? 100, 90?
hAZNADAR

#187 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Rekao sam da svaka stranka koja zeli gradjanski model BiH zastupa ideju Bosanstva.

Naspram stranki koje uvazavaju etnicke razlike te zelje dati prava kolektivima.

Ideja nacije -> Bosanske -> gradjanska drzava odnosno prava pojedinaca naspram kolektiva.

Ideja etnija -> BHS -> Konstuitivni narodi odnosno prava kolektiva naspram pojedinca.

Gradjanska drzava ne znaci da se ukida Bosnjastvo, samo je pitanje primarnog identiteta i politickih stavova koji se zastupaju.
I koja je to stranka zastupala ideju Bosanstva? Pusti tvoju logiku da je to gradjanska opcija automatski znaci to - imas li dokaze da je iko ikada promovirao Bosanstvo za sve ove godine?

Bosnjaci su bili ostali za gradjansku opciju - sve i jedna stranka gdje su Bosnjaci u vecini je uvijek bila za gradjansku opciju, unitarizam,... i izricito protiv separatizma.

I to je fakta. Ti naravno ne mozes dokazati da Bosnjaci svojim licnim samoopredjeljenjem cijepaju zemlju i da nisu za gradjansku opciju.
madner

#188 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

Dakle nisi za podjelu no ignorises logicnu posljedicu tog stava u vezi izjasnjavanja.

To me dovodi do gore navedenog zakljucka a ujedno znaci da nema neke fajde diskutovati.

Trumpovstina, gdje ljudi brkaju pravo na misljenje sa negiranjem cinjenica.
Tesla10

#189 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Tesla10 »

Ovima što govore kako je Bošnjak pogrešan termin i da bi najbolje bilo da se korisiti termin "Bošnjanin" ili "Bosanac"evo jedno pitanje.

Zašto Srbi ne bi prestali koristiti ovo "Srbi" i umjesto njega počeli koristiti termin "Srbijanac"?

Jer država se zove Republika Srbija a ne "Republika Srbina".
hAZNADAR

#190 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Prvi spomeni Bosnjaka su se desili prije osmanlija. Ili bolje receno prije uspostave osmanske uprave.
Kralj Tvrtko II je poslao delegaciju na krunisanje poljskog kralja Vladislava 1440 i poruku
gdje izmedju ostalog stoji "Bosnjakom isti pradjedovi kao Poljakom".

The biographer of king Vladislav Philipp Calimah wrote this about the Bosnian delegation: “The Bosnian king also sent a delegation composed of great husbands. With stories about the origins of their tribe, they stressed that the Bosniaks had the same ancestors as Poles (Bosnjakom su isti pradjedovi bili kao i Poljakom) and that they have the same speaking language."
“Dzieje Rzeczypospolitej Polskiej” by Jędrzej Moraczewski and "porijeklo bosanskih muslimana" by Bosnian historian Muhamed Hadzijahic,

Marko Marulic: Molitva Suprotiva Turkom poema napisana 1493: "..Inako t' ne ostaju gradi tere mista, kano opušćaju, plinujuć sva lita. Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci, Grci ter Latini, Srblji ter Poljaci...

Elżbieta Bośniaczka

Elżbieta Bośniaczka (ur. ok. 1340, zm. w styczniu 1387 w Nowym Grodzie) – żona Ludwika Węgierskiego, królowa węgierska i niekoronowana królowa polska.
Elżbieta była jedyną córką Stefana II Kotromanicia, bana Bośni i Elżbiety kujawskiej, córki Kazimierza III.
https://pl.wikipedia.org/wiki/El%C5%BCb ... %9Bniaczka

Elizabeta Kotromanić (1340 - 1387) je bila kcerka bosanskog bana Stjepana II Kotromanica, te brakom sa kraljem Ludovikom i ugarsko-hrvatska i poljska kraljica. U skoro svim poljskim dokumentima i knjigama se navodi kao Elizabeta Bosnjacka.

Ocekujem naravno ovdje da se izjasne sve sto izraz Bosnjak tumace turcizmom.
Last edited by hAZNADAR on 02/04/2017 15:41, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#191 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

madner wrote:Dakle nisi za podjelu no ignorises logicnu posljedicu tog stava u vezi izjasnjavanja.

To me dovodi do gore navedenog zakljucka a ujedno znaci da nema neke fajde diskutovati.

Trumpovstina, gdje ljudi brkaju pravo na misljenje sa negiranjem cinjenica.
Samo u tvojoj glavi je podjela zamlje logicna posljedica bosnjastva.
Sto naravno ne mozes dokazati i zato ti i nema fajde.
A i Bosnjake kao skart nisi nikada objasnio ni takvo sto dokazao.

Koji li je tebi ustvari motiv za ucestvovanje na ovoj tematici - da mi je samo znati? :roll:
Nacionalniid_BOSANCI

#192 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:
madner wrote:Bosna i Hercegovina nije federacija Bosne i Hercegovine, tako da postoji prihvacena skracenica za naciju i pripadnika nacije.

No djaba govoriti, nizak IQ se ne moze ljeciti.
Probaj to proturiti Hercegovcima.

Bosna i Hercegovina se sastoji od dvije imenice i nema skracenice osim BiH.
Lako je za Veliku Britaniju reci samo Britanija jer je samo jedna imenica.
BiH nije federacija ali u imenu drzave stoje dvije teritorijalne jedinice koje obje imaju svoje kulturoloske, tradicionalne posebnosti i historiju.

Necemo se lagati - nije u pitanju samo skracenica za BiH - pod bosanstvom u klix tumacenju se misli na mini jugoslovenstvo. Samo nada da ce jednog lijepog dana Srbi i Hrvati postati isto Bosanci - pa da Bosnjaci prvi krenu.
Mislim da je za narod Bosnjake iz Bosne i Hercegovine mnogo opasna varijanta da i narod i naciju proglase kao Bosnjaci. Jer onda ostavljaju prazan prostor neprijateljima BiH da oni uzmu nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci i razvale Bosnu i Hercevinu upravo na taj nacin. Sto se tice ostalih Bosnjaka iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Turske itd oni mogu da uzmu narodni i nacionalni identitet Bosnjaci jer to nije onda opasno po Bosnu i Hercegovinu i Bosnjake u njoj.
Tesla10

#193 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Tesla10 »

Još jedna stvar.

Svaki narod sebe naziva svojim jezikom.

Mi stanovnike Albanije (albanski Shqipërisë) zovemo "Albancima", ali oni sebe zovu "Shqiptarët" jer ovo "Shqiptarët" i znači "Albanci" ali na njihovom jeziku.

Sličnu stvar imamo u Finskoj, Njemačkoj, Holandiji, Kini i mnogim drugim zemljama širom svijeta.
hAZNADAR

#194 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Mislim da je za narod Bosnjake iz Bosne i Hercegovine mnogo opasna varijanta da i narod i naciju proglase kao Bosnjaci. Jer onda ostavljaju prazan prostor neprijateljima BiH da oni uzmu nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci i razvale Bosnu i Hercevinu upravo na taj nacin. Sto se tice ostalih Bosnjaka iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Turske itd oni mogu da uzmu narodni i nacionalni identitet Bosnjaci jer to nije onda opasno po Bosnu i Hercegovinu i Bosnjake u njoj.
Koja akrobacija majko mila. :-? :lol:
Znak jednakosti izmedju etnije i nacije se vec desio. Sto je skroz normalno svugdje u svijetu.

Nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci ili bosanskohercegovacka nacija je default svima koji su drzavljani BiH. To smo vec svi po defaultu - sa razlikom sto to neko voli ili ne. Kod nas je skroz normalno da si pripadnik i bosanskohercegovacke i bosnjacke nacije. Jer oba izraza imaju isti korijen.
Kod Srba i Hrvata u BiH je to malo komplikovanije i da nema konstitutivnosti - tehnicki bi ispali manjine.

Kako nas zahebati i jamiti nacionalni identitet BiH kada to vec imamo?
hAZNADAR

#195 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Tesla10 wrote:Još jedna stvar.

Svaki narod sebe naziva svojim jezikom.

Mi stanovnike Albanije (albanski Shqipërisë) zovemo "Albancima", ali oni sebe zovu "Shqiptarët" jer ovo "Shqiptarët" i znači "Albanci" ali na njihovom jeziku.

Sličnu stvar imamo u Finskoj, Njemačkoj, Holandiji, Kini i mnogim drugim zemljama širom svijeta.
Koji narodi pricaju Urdu, Hindu, Mandarin, Kanton, Swahili,,... ?

Eto izostavicemo englesko, spansko i porugalsko govorno podrucje.
hAZNADAR

#196 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:

Ne bas, problem je sto su muslimani u BiH pored priznatog vjerskog, nisu imali i nacionalni identitet.
Kada se ukazala prilika prihvatili su bosnjastvo, premda su i katolici i pravoslavci takodje Bosnjaci. E posto je kod nas vjerska podjela jaca od nacionalnog identiteta, ovi su mahom prihvatili hrvatski i srpski nacionalni identitet, jer ne zele u isti kos.
Problem je sto prije je rata samo u Sarajevu bio veliki procenat mijesanih brakova, a i mnogi Muslimani nisu bili religiozni. Umjesto da lideri odvoje nacionalni od vjerskog identiteta poistovjecivanjem Bosnjaka sa muslimanima i Islamom, onemugucili su ostale da se osjecaju Bosnjacima, te su ostali bez nacionalnog identiteta koji mogu samo traziti u bosanstvu. To se naravno odnosi i na nereligiozne porijeklom katolike i pravoslavce koji ne zele da si izjasnjavaju Srbima ili Hrvatima.
Zato sto su bivsi Muslimani postali Bosnjaci - pa time i asocijacija samo na islam.
Medjutim - nigdje ne stoji da je bosnjastvo samo i eksplicitno rezervisano samo za muslimane, i da drugi nemogu taj izraz koristiti. I dok je tako i dok samo bosnjacko ime ne asocira na vjeru vec na Bosnu - svaka poveznica bosnjastva samo sa islamom je samo obicaj i nista drugo.
U nasim uslovima se stvorio pogresan stereotip da je bosnjastvo ne samo islam vec i SDA, mahalski primitivizam,...

Prostor ipak jeste ostavljen jer bosanskohercegovacka nacija nam je svima default.
Svi koji se ne nalaze ni u bosnjastvu ni u srpstvu ni hrvatstvu imaju opciju da budu pripadnici bosanskohercegovcke nacije. Kracenica bosanstvo nazalost ne moze proci jer u imenu drzave stoje dvije ravnopravne imenice.

Skot u Velikoj Britaniji moze izabrati da je primarno ili jedino Britanac.
Vipsilon

#197 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Vipsilon »

Bošnjaci su davno etablirana nacija i meni je opasnije što ovi dušebriznici svode Bošnjake na samo jedan od naroda u BiH, samo što ne kažu da smo manjina ili neko vanzemaljsko pleme, a ne autohtoni narod koji je najviše ispatio, krvi dao i koji najviše prava polaže na ovu zemlju. A to rade pod nekim čudnim prigovorom da su Bošnjak i Bosanac i Hercegovac međusobno isključivi, i da ne možeš biti jedno, a da se ne odrekneš drugog, i ako si Bošnjak, odmah dijeliš Bosnu i Hercegovinu.
madner

#198 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

Trumpinjo bi da kaze sta moze proci.
Connaisseur Karlin

#199 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:Prvi spomeni Bosnjaka su se desili prije osmanlija. Ili bolje receno prije uspostave osmanske uprave.
Kralj Tvrtko II je poslao delegaciju na krunisanje poljskog kralja Vladislava 1440 i poruku
gdje izmedju ostalog stoji "Bosnjakom isti pradjedovi kao Poljakom".

The biographer of king Vladislav Philipp Calimah wrote this about the Bosnian delegation: “The Bosnian king also sent a delegation composed of great husbands. With stories about the origins of their tribe, they stressed that the Bosniaks had the same ancestors as Poles (Bosnjakom su isti pradjedovi bili kao i Poljakom) and that they have the same speaking language."
“Dzieje Rzeczypospolitej Polskiej” by Jędrzej Moraczewski and "porijeklo bosanskih muslimana" by Bosnian historian Muhamed Hadzijahic,

Marko Marulic: Molitva Suprotiva Turkom poema napisana 1493: "..Inako t' ne ostaju gradi tere mista, kano opušćaju, plinujuć sva lita. Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci, Grci ter Latini, Srblji ter Poljaci...

Elżbieta Bośniaczka

Elżbieta Bośniaczka (ur. ok. 1340, zm. w styczniu 1387 w Nowym Grodzie) – żona Ludwika Węgierskiego, królowa węgierska i niekoronowana królowa polska.
Elżbieta była jedyną córką Stefana II Kotromanicia, bana Bośni i Elżbiety kujawskiej, córki Kazimierza III.
https://pl.wikipedia.org/wiki/El%C5%BCb ... %9Bniaczka

Elizabeta Kotromanić (1340 - 1387) je bila kcerka bosanskog bana Stjepana II Kotromanica, te brakom sa kraljem Ludovikom i ugarsko-hrvatska i poljska kraljica. U skoro svim poljskim dokumentima i knjigama se navodi kao Elizabeta Bosnjacka.

Ocekujem naravno ovdje da se izjasne sve sto izraz Bosnjak tumace turcizmom.
Ko je reako da je turcizam :?

poljska rijce, Bośniaczka znaci Bosanska (zenski rod, Bosanka), a ne Bosnjacka

na engl. Elisabeth of Bosnia

tvoj izvor je iz prvog sarajvskog publiciranog izadanja iz 1974 godine od strane Muhameda Hadzijahica , no ne znam ko mu je prevo povelju, s obziom da je Philip Calimmah poljak ,a taj Jerdej je istoricar iz 19 stoljeca, tad je pisao prevod, sto god,ali u 19 stoljecu rijec Bosnjak je vec bila poznata na Balkanu, zato je prevod iste rijeci pogresno preveen ( kao i njeno znacenje)!

Bosna na poljskom se pise Bośnia , a to zznaci da u Povelji je rijec Bosna i bosanski napisana na poljskom jeziku , a ocigledno je fazon u prevodu rijeci,a ne o pocecima koristenja rijeci Bosnjak u Bosni , jer

na majdarskom. bosnyák ban je bosnaski ban

rijec bosnyak prevedes sa madjarskog na poljski je bosniacki

Ne razumijem, kako mislis da je ista rijec prva koja spominje Bosnjake u nekom sluzbenom dokumentu , jer su na posljkom i madjraskom bosanci ,a rijec Bosnjak tad nije bila uobicajena govorna rijec kod Kotromanica i Tvrtka :?
Nacionalniid_BOSANCI

#200 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:
Koja akrobacija majko mila. :-? :lol:
Znak jednakosti izmedju etnije i nacije se vec desio. Sto je skroz normalno svugdje u svijetu.

Nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci ili bosanskohercegovacka nacija je default svima koji su drzavljani BiH. To smo vec svi po defaultu - sa razlikom sto to neko voli ili ne. Kod nas je skroz normalno da si pripadnik i bosanskohercegovacke i bosnjacke nacije. Jer oba izraza imaju isti korijen.
Kod Srba i Hrvata u BiH je to malo komplikovanije i da nema konstitutivnosti - tehnicki bi ispali manjine.

Kako nas zahebati i jamiti nacionalni identitet BiH kada to vec imamo?
Koliko ja znam Ustav BiH kaze da je BiH drzava naroda a ne nacija? drugo kako mislis onda da Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine imaju dvije Nacije kako ti kazes Bosnjaci i po defaultu Bosanci i Hercgovci?
Post Reply