Rus porijeklom bolan, rodjen u Estoniji, estonski drzavljanin, nemam namjeru ulaziti u detalje na forumu.beobasket wrote:
Kakvi bolan Rusi u Estonij i azil. Od cega je trazio zastitu? Jedino da ide kod Putina traziti azil. U Danskoj nece doci do suda nikako niko. Odbijenica znaci mrs kuci bukvalno receno. Kakv sud. Mozda ovdje krse neka pravila u sta cisto sumnjam. U Danskoj, samo primjer, neko iz Somalije nije pogodan za azila. Sigurna drzava kao i Irak, Afghanistan. Ko vise nudi azil kome? Svi iz Sirije nisu u stanju da ispune uslov za azil. Puna kapa ljudima trpiti izbjeglice. I sam sam bio i bolje da nikad nisam. Jos smo mi eto iz Europe dosli pa opet je pola bila stoka u ponasanju. Ovi iz Sirije, to je 80 % stoka po pitanju ponasanja. Dosli ovdje i jos kukaju sto im ne nadju stan u centru grada od 150m2. Sjedili pred opcinom i gladovali dok ne dobiju najnovije stanove i najvece. Jos isli traziti auta da kupi opcina, hoce Audije, Mercedese... Dok im neko nije dojavio da nemaju pravo na azil. Ja koliko znam Danska ga je ukinula na jedan malo cudan nacin ali ovdje da ti je rat razlog nije moguce doci do azila. Samo privremeni krov nad glavom nude u ekstremnom slucaju inace moras biti izbjeglica u najblizoj bezbjednoj drzavi do tvoje i tu ce Danska slati dzeparac toj drzavi koja sama odlucuje hoce li dati tebi pare ili ne. Kanada bira koga da pusti u drzavu. Norveska koliko sam cuo isto je zatvorila vrata za azil. Jedino Svedjani nesto igraju mada imaju punu granicu, sa carinom i svime. Kopaju, gledaju, moras pokazati dokument i tako dalje. Zapad polako okrece skroz na skroz ledja trecim zemljama. Upamti sta sam ti rekao doce doba granica, viza. Doce doba kada ce meni trebati viza za Bosnu a tebi isto gdje god htjeo putovati. Ide sat unazad. Prije dva dana pravili anketu u Danskoj vezano za EU, da ili protiv. Malo jace od 63 % ljudi zeli da napusti EU. Kakva EU, pa prva Danska i Njemacka nemaju nista zajednicko. Tesko ces naci Danca koji ima koliko je crno za noktom simpatije prema Njemackoj. Da ne pricam o pogrdnim nazivima. Evo samo primjer; kurva se moze u Danskoj reci Njemica. Kad neko kaze za neku djevojku ona je Njemica, znaci da je kurva.
Okani se vise Danske, nebitna i mala zemlja, pokorena za sest sati u Drugom Svjetskom Ratu. Daleko su oni od postovanja prava pojedinaca, zato im i nije mjesto u EU. Bio sam Danskoj na konferenciji, i za ono sto su tamo poticari pricali u Engleskoj bi sljedeci dan morali podnijeti ostavku zbog sirenja vjerske i nacionalne mrznje i bili bi krivicno gonjeni. To ti samo govori o danskom pravosudnom sistemu. Granice i vize nemaju ama bas nikakve veze da pojedinac trazi azil po zenevskoj konvenciji. Bile su valjda granice i u Hitlerovo doba, pa je Engleska primila ogroman broj jevrejskih izbjeglica ukljucujuci i brojne maloljetnike.
Ti si cini se, pod utjecajem ekstremne danske desnice, sto je zaista tuzno, jer cini se zaboravljas koliko je nasih ljudi trazilo utociste, i to ne tako davno. Kud vam ne dadose privremeni status, pa vas fino vratiti u BiH, a primiti nove kojima treba pomoc.
Naravno da svi Sirijci ne mogu dobiti azil, nego privremeno utociste. Svaki zahtjev za azil se razmatra individuano, a oni su tu dosli zbog rata, a ne zbog zato sto im je zivot ugrozen zbog politickih aktivnosti ili Krsenja konvencija o ljudskim pravima.