Krah AGROKORA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stakasa

#176 Re: Krah AGROKORA

Post by stakasa »

JThomas wrote:nisam stručan da kažem šta bi trebalo. ali osnovano pretpostavljam šta hoće biti... :mrgreen:
Pa pretpostavljam i ja i mislim da je to velika greska. Ista fora kao sa Mamicem, kada je imao dugove grad mu ih popuse a milione od prodaje igraca samo on trosi. I sto je najgore, salje se poruka svima kako treba
animals

#177 Re: Krah AGROKORA

Post by animals »

Drzava ne treba da se uplice...
ako Agrokor ne moze sam naci svjez novac,
onda treba i da nestane..takvi su zakoni trzista...
tako je i u Austriji nestao Zilepunkt...
njegovo mjesto zauzele zdrave firme...
stakasa

#178 Re: Krah AGROKORA

Post by stakasa »

animals wrote:Drzava ne treba da se uplice...
I, pretpostavlja, sve bilo kao i dotad. Maslac nije poskupio, ti samostalni poljoprivrednici i dalje nastavili prodavati krompir, PDV-a se namaknulo kao i dotad. Ne razumijem zasto obicnog kupca boli kurac je li Zilepunkt ili Agrokor ili zasto mu je draze da se u helikopteru voza Todoric a ne tamo neki Alejnikov
Ecci
Vozim: Biciklam

#179 Re: Krah AGROKORA

Post by Ecci »

animals wrote:Drzava ne treba da se uplice...
Žilepunkt? Domaća firma? Ne čudi me da je propao.

Propio vjerovatno.
sinuhe

#180 Re: Krah AGROKORA

Post by sinuhe »

Rusima to ide a da je sta drugo moguce jos bi za dobra vremena Todoric to prodao.
animals

#181 Re: Krah AGROKORA

Post by animals »

sinuhe wrote:Rusima to ide a da je sta drugo moguce jos bi za dobra vremena Todoric to prodao.
Ne znam samo sto Rusi..
oni nisu nikako sinonim da nesto poprave..
Rusi samo znaju prodavati, kao i Arapi, prirodna bogastva sto
im je igrom slucaja zapalo po teritorijalnoj pripadnosti...
neki

#182 Re: Krah AGROKORA

Post by neki »

Još od preuzimanja Merkatora u BiH Konzum ima jako loše rukovođenje, kao da namjerno povećavaju rashode..
Na vojničkom polju već dvije godine u 200 metara životare 4 konzuma, na međusobnom razmaku od po 50-80m.
Čim su preuzeli Merkator očekivalo se da će bar dva zatvoriti..
dječak sa šibicama

#183 Re: Krah AGROKORA

Post by dječak sa šibicama »

neki wrote:Još od preuzimanja Merkatora u BiH Konzum ima jako loše rukovođenje, kao da namjerno povećavaju rashode..
Na vojničkom polju već dvije godine u 200 metara životare 4 konzuma, na međusobnom razmaku od po 50-80m.
To rade zato sto kupnjom firme kupe i objekte, a ne zeleci ih dati konkurenciji, zapravo tim poslovnim vratolomijama cuvaju monopol.

Bilo je pitanje vremena kad ce im se obiti o glavu. I kod mene u komsiluku tri Konzuma u krugu 300 metara. Dva su u njihovom vlasnistvu, pretpostavljam da ce treci na bubanj jer je iznajmljen prostor, ali problem je sto im je taj treci na najboljem mjestu.
strong69

#184 Re: Krah AGROKORA

Post by strong69 »

dječak sa šibicama wrote:
neki wrote:Još od preuzimanja Merkatora u BiH Konzum ima jako loše rukovođenje, kao da namjerno povećavaju rashode..
To rade zato sto kupnjom firme kupe i objekte, a ne zeleci ih dati konkurenciji, zapravo tim poslovnim vratolomijama cuvaju monopol.

Bilo je pitanje vremena kad ce im se obiti o glavu. I kod mene u komsiluku tri Konzuma u krugu 300 metara. Dva su u njihovom vlasnistvu, pretpostavljam da ce treci na bubanj jer je iznajmljen prostor, ali problem je sto im je taj treci na najboljem mjestu.
Njima se isplati da zatvore objekte koji nisu njihove vlasnistvo i da nastave placati kiriju uredno. Konzum je kupovinom Mercatora u BiH napravio sebi medvjedju uslugu jer je sa Mercatorom kupio i DP a samim tim doveo sebe u poziciju da 1+1 nisu dva nego mozda cak i 1. S druge strane, Bingo je kupovinom Interexa dobio najvise u Sarajevu i napravio da su 1+1=2.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#185 Re: Krah AGROKORA

Post by Leon16v »

Image

Index.hr
dječak sa šibicama

#186 Re: Krah AGROKORA

Index po obicaju u nista..

Plenkoviceva vlada odlucila da dcrzava preuzme dugovanja na sebe, postavice prinudnu upravu 15 mjeseci koja bi trebala privuci ulagace, Rusi izbaceni iz igre.

Po meni, ovo je na mig iz Brisela, ali to je samo moje misljenje. Drzava da spasava tajkuna Todorica, previse je da bi bilo slucajno. Pod parolom spasavanja radnih mjesta.
dalmatinka

#187 Re: Krah AGROKORA

Post by dalmatinka »

dječak sa šibicama wrote:Index po obicaju u nista..

Plenkoviceva vlada odlucila da dcrzava preuzme dugovanja na sebe, postavice prinudnu upravu 15 mjeseci koja bi trebala privuci ulagace, Rusi izbaceni iz igre.

Po meni, ovo je na mig iz Brisela, ali to je samo moje misljenje. Drzava da spasava tajkuna Todorica, previse je da bi bilo slucajno. Pod parolom spasavanja radnih mjesta.
Krivo si zaključio. To što je vlada odlučila mora najprije biti izglasano u saboru. Do tada - čitaj u ponedjeljak su već promijenjeni čelni ljudi u Agrokoru, a dobavljači i banke potpisali sporazum. Možda nekom drugom prilikom :D
dječak sa šibicama

#188 Re: Krah AGROKORA

Ne, znam da mora biti izglasano u Saboru, a kako javljaju mediji Plenkovic je vec danas odrzao sastanke sa oporbenim strankama.

Most ce kupiti tako sto ce na celo prinudne uoprave smjestiti tetku od strica Boze Petrova.

I tako to ide.
ElRe

#189 Re: Krah AGROKORA

Post by ElRe »

stakasa

#190 Re: Krah AGROKORA

Post by stakasa »

S Briselom se sve zivo pravda
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#191 Re: Krah AGROKORA

Post by _BataZiv_0809 »

Cim im se spomene glavni grad, odmah se upale :D
pinkman

#192 Re: Krah AGROKORA

Post by pinkman »

Todoric je zalozio svoje dionice kao koleteral za kredit koji je iskoristen za kupovinu Mercatora. Ukoliko kredit ne bude vracen, a uskoro dolazi na naplatu, jasno je sta slijedi.

Ne moze ovdje Ruse niko izbaciti jer je takva situacija. Licno mislim da ce uci u koncern, malo popraviti stanje i poceti sa rasprodajom. Najveci je problem je sto je npr. Jamnica izuzeto profitabilna (oko 300 miliona kn) a ne moze se tek tako prodati jer je i ona posluzila kao kolateral, itd.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#193 Re: Krah AGROKORA

Post by plain vanilla »

Image
bach

#194 Re: Krah AGROKORA

Post by bach »

Zanimljiv komentar sa Index.hr
Riko Jefferson Dorkson
Ma dobro, sirio se po Hrvatskoj uz politicku podrsku i monopol, onda se malo zeznuo misleci da ce isto odraditi u regiji. Medjutim tamo nije bio privilegovan, osim toga i Hrvatska je pustila Lidlove i Kauflande bez limit procenta strane robe, u Bosni ga je izdraufao pametniji Bingo, u Srbiji su ga vjerovatno malo i bojkotirali, da bi slag na tortu bio kupovina propalog Merkatora sa izrazito losim ugovorima. Naravno tu je vjerovatno i rezervna kompanija, mozda u Meksiku ili tako nesto, kao i uzimanje kredita prvo od zapadnih sakala tipa Goldman Sachs, pa onda od Rusa, kojima je to sve bila vise politika nego ekonomija. Ispade Bosna najpametnija na kraju.
Like · Reply · 2 · 1 hr
Tako ti je mala moja kada trguje Bosanac...
belfy

#195 Re: Krah AGROKORA

Post by belfy »

zanimljiv kometar sa klix.ba/forum
bach wrote:Zanimljiv komentar sa Index.hr
Riko Jefferson Dorkson
Ma dobro, sirio se po Hrvatskoj uz politicku podrsku i monopol, onda se malo zeznuo misleci da ce isto odraditi u regiji. Medjutim tamo nije bio privilegovan, osim toga i Hrvatska je pustila Lidlove i Kauflande bez limit procenta strane robe, u Bosni ga je izdraufao pametniji Bingo, u Srbiji su ga vjerovatno malo i bojkotirali, da bi slag na tortu bio kupovina propalog Merkatora sa izrazito losim ugovorima. Naravno tu je vjerovatno i rezervna kompanija, mozda u Meksiku ili tako nesto, kao i uzimanje kredita prvo od zapadnih sakala tipa Goldman Sachs, pa onda od Rusa, kojima je to sve bila vise politika nego ekonomija. Ispade Bosna najpametnija na kraju.
Like · Reply · 2 · 1 hr
tako ti je mala moja kad foruma bach...

P.S. mnogi ce me ovdje pogresno shvatiti, ali prvi bach... :)
mayab

#196 Re: Krah AGROKORA

Post by mayab »

Ne znam kakvi su to "zajebani" ekonomisti u Konzumu, koji su jedini vidjeli da će nakon preuzimanja Mercatora odlicno raditi četiri pet Konzum prodavnica, sto malih , sto velikih u krugu 500 metra :shock: :shock: :shock: i nisu sami , jer su tu ipak i neke druge sto male sto malo vece prodavnice!!!!(primjer u Sa, trougao Korea, Ložionička, Šipad, i svi mali Konzumi između njih!)
Hebote, da ucenika 8. razreda pitaš, rekao bi ti da to baš i ne može da funkcionira.... a oni mislili da može, izgleda pohlepa i bahtost pomračili pamet!
I uz to još bili de fakto najskuplji!
Image
dječak sa šibicama

#197 Re: Krah AGROKORA

Ono kad bosanci komentiraju na indexu :-)
bach

#198 Re: Krah AGROKORA

Post by bach »

dječak sa šibicama wrote:Ono kad bosanci komentiraju na indexu :-)
Bosanac Ivica Todorić namjerno shebao cijelo hrvatsko gospodarsto...Samo da im napakosti...
ultima_palabra

#199 Re: Krah AGROKORA

Post by ultima_palabra »

dječak sa šibicama wrote:Ono kad bosanci komentiraju na indexu :-)
Ono kad je Bosanac veci Hrvat od onoga iz Hrvatske...
dalmatinka

#200 Re: Krah AGROKORA

Post by dalmatinka »

bach wrote:Zanimljiv komentar sa Index.hr
Riko Jefferson Dorkson
Like · Reply · 2 · 1 hr
I kad foruma Bosanac. :-)
Post Reply