Da istresem dusu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#176 Re: Da istresem dusu

Post by jeza u ledja »

@ Korisnicki, ja u Americi nisam nikad vidio to misteriozno overtime placeno. Siguran sam da ima, ali nigdje gdje sam ja radio, a negdje se znalo redovno ostajat do kasno. Niko te ne pita, a najcesce niko od tebe ni ne trazi. Jednostavno ako imas posla ostanes i zavrsis.

Znam neke koji u nekim firmama rade preko praznika i dobiju nesto ekstra.

Mislim, mozda, negdje gdje te placaju na sat, sto obicno nije stalan posao, mozda na takvim mjestima, ali ovako inace, barem sto se tice kancelarijskog posla - a-a. Ne znam kako je u Danskoj, Zviz ce ti vec to objasniti. :D
Connaisseur Karlin

#177 Re: Da istresem dusu

Post by Connaisseur Karlin »

Njanjavi wrote:Slusaj druze jednu stvar, katolik u bosni mi moze srat o majorizaciji tek kad osvane bosanska skola, il muslimanska, kako god oces nazovi je u sred sirokog brjega, citluka, duvna, livna, viteza, kao sto imas katolicke skolske centre sirom normalnih multikulturalnih gradova u Bosni ukljucujuci i moj grad.
Prema tome, bosanski katolik ima vise prava jbenog u Bosni od mene koji je spletom okolnosti dobio muslimansko ime po rodjenju.
I btw, namjerno vas nazvah Bosanskim katolicima, jer hrvati niste nit cete ikad bit.
Bon voyage :)
provjeri BiH konstitutuvne narode u ustavu
provjeri statiticke odatke SFRJ naroda i narodne pripadnosti

oduvjek je bilo Hrvata sirom SFRJ :D

u BiH niko nije zadovljan sa pravima njegovog naroda, jer se drzava odrekla brige o njenim gradjanima.
paladinka

#178 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
Korisničkoime wrote:Tipična priča priglupog dijasporca. Da budemo jasni masa dijasporaca niti je priglupo niti bilo šta slično tako da se ovo odnosi samo na tebe lično. Možeš prijaviti post zbog uvrede ok je zaslužio sam i ban u ovom slučaju.
Tvoj zaključak o omladini u Bosni iz jebene Danske, ne znam molim te pojasni mi kako ti iz Danske znaš koji se kurac ovdje događa.
U BiH proiblem zaposlenja je slojevit.
Samo vrijedjaj.
Korisničkoime wrote:Prvo nađeš posao radiš preko 8 sati dnevno i nikad nikome ni ne pada na pamet da ti plati prekovremeno. Ok je i to da se desi koji put, po potrebi. Međutim imaš firmi kojima je radno vrijeme od 8-17 ili od 8-18 sasvim regularno ono to je normalno nema tu niakvo prekovremenog rada. Prednost inostrantva je što će ti prekovremeno platiti i što nemaš firmi koje sasvim otvoreno krše Zakon o radu i furaju dnevno radno vrijeme veće od propisanog maksimuma.
U toj istoj kako sam kazes jebenoj Danskoj prekoradno vrijeme je samo placeno u pojedinim slucajima. Vecina nema nista od rada prekovremena vec radi da zardi posao.
Korisničkoime wrote:Drugo nađeš posao nema plate, ili plata kasni, pa ti plati jednom 100 KM, pa drugi put 200 KM, pa treći put 50 KM, i to sve nakon što si ga 10 puta pitao gazda kad će plata, imal kakvih para danas. JBg radiš ko crnac i opet moliš i prosiš za svoje zarađene pare ne jednom ili dva puta več svaki jebeni mjesec isti i ako ne pitaš lik ti mrtav hladan neće nikada ni platiti. Predsnost inostranstva što je to izniman slučaj.
U Danskoj ako imas para tuzakaj se, jer obicno ljudi sa niskim primanjima (poslom) nemaju bas prara na bacanje da pokraj radnicke kase jos odvajaju gotovo istu sumu za sindikat koji ce ih zastupati na sudu u slucaju slicnih zenancija.
Korisničkoime wrote:Treće radiš ali nisi osiguran, ok je hajd mlad si početak 20-tih da stekneš radnog iskustva, jbg realno to te i prodaje na tržištu rada, pare dobro dođu da starci ne moraju sve sami da snose ali kako prolazi godina za godinom svako normalan se počne da pita kuda ovo vodi, promjenio si ti i dva tri posla ali od ukupno 6-7 godina rada imaš par mjeseci u kojim si bio prijavljen tada vidiš da je vrag odnio šalu i da ako nastaviš tako nikad penzije nećeš vidjeti a da kao starac nećeš moći raditi. Ili osiguran si kao sve regularno ne moj da se brineš kad ono kurko lik ne plaća doprinose ni za tebe ni za kolege pa ni za sebe samog već 2-3 godine ti skontaš kad mu uleti inspekcija, na sve to njegov komentar, jbg nije se moglo šta ću. Koliko takvih slučajeva iz Danske poznaješ iskreno to je u inostranstvu rijetkost.
U Danskoj je dobra volja poslodavca odnosno kakav dogovor ima njegov sindikat i sindikat radnika koje zaposljava. Vecina ne uplaciva penziono. Obicno firme koje jako dobro stoje cine, ostali nista ili tako malo da bi morao raditi 100 godina kako bo prikupio nesto solidno. Imas pravo na drzavnu penziju koja je simbolicna kad usporedis cijene u drzavi, a ista ne raste u porastu sa inflacijom. Da bi imao pravo na puni iznos koji je vec tako minimalan i smjesan moras ako si rodjen ili dosao u Dansku prije 2011 godine imati najmanje 40 godina boravka od svoje 15 godine ili poslje 2011 je 47 godina od 15 godine starosti. Ako imas srecu naci poslodavca koji nudi penziju (uplatu, on placa 2/3 a ti od plate 1/3) onda ces na kraju opet kad dodjes u penzione dane morati drzavi vratit cca. 45 % u smislu poreza.
Korisničkoime wrote:Četvrto u svemu još dobar ishod radiš, radiš i prekovremeno ali hajd ok je to nije često, gazda jest malo hajvan ali hajd nije ni to toliko strašno, plata je onako prosjek ali si osiguran na minimalac a ostatak dobiješ u koverti, kontaš nije strašno makar ne spadam u ova prethodno navedena tri slučaja ili ne daj Bože da nikako nemam posla međutim kako godine motaju skontaš da ćeš na kraju imati neku crkavicu od penzije da ti neće moći ni za režija biti a kamoli šta drugo i počneš da se pitaš.
Dijelis sudbinu dobrog broja danskih penzionera :wink: Jel ti sad lakse?
Korisničkoime wrote:Da ne govorim o tome da je čista glupost reći da su plate spram standarda to samo može izvaliti neko ko nije ovdje, ne pričam ti ni o kakvom luksuzu, restoranima, kino, pozorište nego o redovnim troškovima života znači, kirija, režije, jelo, piće, zdravstvo, školstvo, ono osnovno što ti treba. Prosječna plata FBiH je iznad prosječne plate FBiH u realnom sektrou, tih oko 800,00 KM prosječne plate u FBIH čine i plate budžetlija kada bi se gledala prosječna plata u realnom sektoru - privreda ne znam da li bi prelazila 600,00 KM.
U Danskoj sa platom od 3.000 maraka mozes samo plakati. Dok poplacas sve ostane ti da jedes sto nadjes po popustu i eventualno sto tako skupljas i mrznes. O odmorima, autu i ostalim zajebancijama zaboravi. Primjerice jedan od tako lose placenih poslova su vozaci kamiona, ugostiteljstvo, ciscenje, cak i medicinske sestre (novo skolovane) imaju tako losu platu da je to bogu plakati. Grabe se za ekstra smjene u dugim opcinama preko zamjenickog biroa kako bi imali 'normalan' zivot.
Korisničkoime wrote:Ima ne kažem da nema i omladine koja sere pogotovo sa VSS, upiše defektologiju a 300 defektologa na birou i konta što nema posla, diplomira pravo i ne pada mu napamet da ide u privatni sektor da radi kako vele za "seljačinu" a on visokoobrazovan. Međutim takvi su manjina jer da nisu nebi nam stopa nezapolsenosti bila takva kava jeste.

Ja sa navedenim nemam problema, samozaposlen sam, imam primanja znatno iznad prosjeka, imam rješenu stambenu situaciju, imamo koliko toliko djelatnost koja je sigurna od raznoraznih kriza. Ja lično ne bi išao u inostranstvo ali da mnogi mladi nemaju druge e to vidim svaki dan i zaista mi je pun kurac likova koji vide Bosnu na TV da nam govore kako nam je ovdje.
Bujrum kod mene pa cuj sta misle nasi ovdje u Danskoj o lijenosti u Bosni. Svak ima rodbine i skoro svak je pokusao pomoci kako moze i umije ali niko nije dole htjeo osim, imamo paypal, westernunion pa ti samo salji. Na to se sve svodi. Tetke ulijenile omladinu.

Biti neko i nesta u opcini, kantonu ili drzavi u Bosni vs. Danska = prednost Bosna.
Biti visoko obrazovan imati super poziciju u Bosni vs Danska = prednost Danska
Biti obicni radnik ili tkz. neka sredina u Bosni vs. Danska = isto ti se pise, gledas gdje trosis, kako ces platit racune, razmisljas sigurno kako kad ostaris. Imas nasih napustaju djecu i unucar u Danskoj, jer im je jeftinije sa 500 maraka ziviti u Bosni nego sa penzionim primanjima u Danskoj.
Ne znam kako je u Danskoj , ali po Njemackoj , CH , Austriji se moze placati mjesecno za pravnu zastitu , to izadje mjesecno vrlo malo , u sustini kao dvije-tri kafe , nesto vrlo malo , to si svako moze priustiti , tako da advokati uopste nije neki problem.
Toffee karamela

#179 Re: Da istresem dusu

Post by Toffee karamela »

Je li ovo tema o Danskoj? :shock:

Čitajući upise o toj zemlji ovog fantomskog naturalizovanog Danca pomislila bih da Danci samo što nisu spalili svoju kraljicu u njenom Zimskom dvorcu i onda izvršili kolektivni suicid u Sjevernom moru.

Bog te mazo šta je moć negativne vibre i vlastitih suludih projekcija i misaonih obrata!
beobasket

#180 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote: Ne znam kako je u Danskoj , ali po Njemackoj , CH , Austriji se moze placati mjesecno za pravnu zastitu , to izadje mjesecno vrlo malo , u sustini kao dvije-tri kafe , nesto vrlo malo , to si svako moze priustiti , tako da advokati uopste nije neki problem.
Ovdje je radnicko osiguranje (koje trebas placati ako hoces radnicku zastitu u smislu ekonomske pomoci ako ostanes bez posla) u prosjeku, mjesecno 140 eura. Nato imas sindikat koji kosta u prosjeku mjesecno 70 eura.
paladinka

#181 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:
Ne znam kako je u Danskoj , ali po Njemackoj , CH , Austriji se moze placati mjesecno za pravnu zastitu , to izadje mjesecno vrlo malo , u sustini kao dvije-tri kafe , nesto vrlo malo , to si svako moze priustiti , tako da advokati uopste nije neki problem.
Ovdje je radnicko osiguranje (koji trebas placati ako hoces radnicku zastitu u smislu ekonomske pomoci ako ostanes bez posla) u prosjeku, mjesecno 140 eura. Nato imas sindikat koji kosta u prosjeku mjesecno 70 eura.[/quote] Ma dobro ne pricam o tome , radi se o osiguranju , recimo kod osiguravajucih firma god placas osiguranje za stan , ima uvjek opcija gdje mozes i to uplatiti .
beobasket

#182 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote: Ma dobro ne pricam o tome , radi se o osiguranju , recimo kod osiguravajucih firma god placas osiguranje za stan , ima uvjek opcija gdje mozes i to uplatiti .
Sva duga osiguranja koja zelis to je vlastiti izbor, primjerice povreda na radu ono ovo. To ces mimo placati kod osiguranja koje sam sebi izaberes ako hoces. Tesko je dati neku cijenu, jer zavisi sta kako hoces, paket i tako dalje.

Ovdje u principu 50 eura (i ako nemamo euro) nema neku vrijednost.

Evo ti moje:
- A-Kasse 800 kruna mjesecno (imam nesto jeftinije nego vecina)
- Sindikat 500 kruna mjesecno
- Osiguranje: odgovornost, stvari u stanu, putovanje i povrede ranavanje (posao / slobodno vrijeme) 480 kruna mjesecno
- Osiguranje auto 250 kruna mjesecno

Sve skupa oko 275 eura mjesecno.

Inace osiguranje na auto, zavisi koje imas, moze uzasno skupo biti.
Janjicar

#183 Re: Da istresem dusu

Post by Janjicar »

beobasket wrote:
paladinka wrote: Ma dobro ne pricam o tome , radi se o osiguranju , recimo kod osiguravajucih firma god placas osiguranje za stan , ima uvjek opcija gdje mozes i to uplatiti .
Sva duga osiguranja koja zelis to je vlastiti izbor, primjerice povreda na radu ono ovo. To ces mimo placati kod osiguranja koje sam sebi izaberes ako hoces. Tesko je dati neku cijenu, jer zavisi sta kako hoces, paket i tako dalje.

Evo ti moje:
- Osiguranje: odgovornost, stvari u stanu, putovanje i povrede ranavanje (posao / slobodno vrijeme) 480 kruna mjesecno

De nam broj računa da ti uplatimo koju marku mi iz Bosne, pa se ispali gdje na more a i nama ne trollaj temu više ?
paladinka

#184 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:

Evo ti moje:

a znaci ne placas sebi tako neko osiguranje za pravnu zastitu, jer ja sam sad gledala ima ta mogucnost i u Danskoj . Mislim sto ne , uvjek se moze desiti da ti je potreban advokat . a to osiguranje stvarno kosta stvarno nesto malo.
beobasket

#185 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:a znaci ne placas sebi tako neko osiguranje za pravnu zastitu, jer ja sam sad gledala ima ta mogucnost i u Danskoj . Mislim sto ne , uvjek se moze desiti da ti je potreban advokat . a to osiguranje stvarno kosta stvarno nesto malo.
Ne, pravnu zastitu imas u sklopu tarife za sindikat. Ako placas sindikat imas i pravnu pomoc.

Inace Danska je skupa. Cijene za vrtic i ostale institucije za djecu, kao primjer su papreno skupe. Imas dvoje djece recimo 1,5 godinu i 4 godine.
To je mjesecni trosak za vrtice cca. 6.000 kruna (800 eura).
Last edited by beobasket on 22/03/2017 00:18, edited 1 time in total.
paladinka

#186 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:a znaci ne placas sebi tako neko osiguranje za pravnu zastitu, jer ja sam sad gledala ima ta mogucnost i u Danskoj . Mislim sto ne , uvjek se moze desiti da ti je potreban advokat . a to osiguranje stvarno kosta stvarno nesto malo.
Ne, pravnu zastitu imas u sklopu tarife za sindikat. Ako placas sindikat imas i pravnu pomoc.
Pa znaci ne treba se bojati sto se tice pravne pomoci.
beobasket

#187 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:
Pa znaci ne treba se bojati sto se tice pravne pomoci.
Ne ako placas ali uzmi u obzir neko ko ima platu 15.000 kruna netto da odvoji primjerice 1.500 za radnicku kasu i sindikat je 10% plate a gdje su ostali troskovi. I zato dosta ne placa sindikat.
paladinka

#188 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

Koliko radno sposobnih zaradjue 15 k . MIslim ako si ne moze to odvojiti , mozda se moze privatno pravno zastiti , Da li postoji ta mogucnost ?
beobasket

#189 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:Koliko radno sposobnih zaradjue 15 k .
Prema statistici 54 % toliko ili manje.
paladinka

#190 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

Da , ako si to ne mogu priusti , mogu li se privatno osigurati ?
paladinka

#191 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
Koliko tih osoba ima da su recimo u braku pa oboje rade pa imaju dvije plate u kucanstvu?
beobasket

#192 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:Da , ako si to ne mogu priusti , mogu li se privatno osigurati ?
Privatna osiguranja obicno idu u paketu. Znaci tesko je uzeti pojedinacno neke stvari a da imas cara kad je rijec o cijeni. Ako ciljas na neka osiguranja u cijeni tri kafe takvih ovdje nema. Na kraju te isto dodje, koja kruna gore dole. Da budemo na cisto Danska nikako nije jeftina drzava za ljude sa najobicnijim poslovima uklj. i one prosjecno obicne. Ovdje ako hoces komotan i super zivot vec moras imati magisterij iza sebe, ili biti neka zvijer. Imas par sektora gdje mozes sa drugim skolama zbog mogucnosti rada dodatno i bonusa nategnuti super platu, i to pravo dobu ostalo slomi se radeci a nista puno.
beobasket

#193 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:
Koliko tih osoba ima da su recimo u braku pa oboje rade pa imaju dvije plate u kucanstvu?
38 % odrasle populacije zivi samski zivot (rijec je o odraslima u razodblju 30te do 65 godine).
paladinka

#194 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:Da , ako si to ne mogu priusti , mogu li se privatno osigurati ?
Privatna osiguranja obicno idu u paketu. Znaci tesko je uzeti pojedinacno neke stvari a da imas cara kad je rijec o cijeni. Ako ciljas na neka osiguranja u cijeni tri kafe takvih ovdje nema. Na kraju te isto dodje, koja kruna gore dole. Da budemo na cisto Danska nikako nije jeftina drzava za ljude sa najobicnijim poslovima uklj. i one prosjecno obicne. Ovdje ako hoces komotan i super zivot vec moras imati magisterij iza sebe, ili biti neka zvijer. Imas par sektora gdje mozes sa drugim skolama zbog mogucnosti rada dodatno i bonusa nategnuti super platu, i to pravo dobu ostalo slomi se radeci a nista puno.
Normalno , to je svugdje tako , nije tako samo u Danskoj . Ne radi se o cijeni , zaboravi pare , covjek se mora osigurati upravo radi toga sto uvjek mozes doci u situaciju da mu se nesto desi . I naravno da ti ne moze osiguranje uvaliti paket kako oni hoce , sta ti je ? Nego si izaberes paket kako tebi pase. Jos uvjek ne zivimo u djungli . nego reci mi , dali se moze privatno uplatiti ta pravna zastita ?
Connaisseur Karlin

#195 Re: Da istresem dusu

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
Njanjavi wrote:Slusaj druze jednu stvar, katolik u bosni mi moze srat o majorizaciji tek kad osvane bosanska skola, il muslimanska, kako god oces nazovi je u sred sirokog brjega, citluka, duvna, livna, viteza, kao sto imas katolicke skolske centre sirom normalnih multikulturalnih gradova u Bosni ukljucujuci i moj grad.
Prema tome, bosanski katolik ima vise prava jbenog u Bosni od mene koji je spletom okolnosti dobio muslimansko ime po rodjenju.
I btw, namjerno vas nazvah Bosanskim katolicima, jer hrvati niste nit cete ikad bit.
Bon voyage :)
Ali imas problem kad te stranci svrstavaju u torove dok nemas problema odredjivati sta i ko su cijeli narodi :thumbup:
Bodkin, stranci ni ne kuze , u veicni slucajeva, da si musliman iz BiH , a veca je dkisrkiminacija muslimana u BiH, tj. njihovoj vlastiotj drzavi :)
paladinka

#196 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

Ok, koliko od tih 15k zivi same , cesto upravo osobe koje dobro zaradjuju zive sami.
beobasket

#197 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:Ok, koliko od tih 15k zivi same , cesto upravo osobe koje dobro zaradjuju zive sami.
Nemam pojma. Nije bas u Danskoj tako, obicno koji slabije zaradjuju ovdje zive sami. Znas ovdje niko ziv nece progovoriti o pari a niti u snu o zaradi a sve se okrece oko pare. Ovdje se tacno moze vidjeti ko ima ko nema. Mozes po odjeci, po autu, cak gdje kupuju take-away hranu. Tacno se po odjeci moze reci kojem sloju pripadaju.
paladinka

#198 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

beobasket wrote:
paladinka wrote:Ok, koliko od tih 15k zivi same , cesto upravo osobe koje dobro zaradjuju zive sami.
Nemam pojma. Nije bas u Danskoj tako, obicno koji slabije zaradjuju ovdje zive sami. Znas ovdje niko ziv nece progovoriti o pari a niti u snu o zaradi a sve se okrece oko pare. Ovdje se tacno moze vidjeti ko ima ko nema. Mozes po odjeci, po autu, cak gdje kupuju take-away hranu. Tacno se po odjeci moze reci kojem sloju pripadaju.
Zasto ? Sta oblace ovi koji manje zaradju a sta ovi dobrostojeci ?
beobasket

#199 Re: Da istresem dusu

Post by beobasket »

paladinka wrote:
beobasket wrote:
Zasto ? Sta oblace ovi koji manje zaradju a sta ovi dobrostojeci ?
Neki cak i trenekre kao da su naviku postigli u Bosni :D

Tipicna jedna porodica djeca iz prvog braka sada svi u novom braku pod istim krovom.
Image

"Pljunuta" slika jedne porodice iz primjerice kvartova gdje obican nema sta da trazi. Obicno dvoje djece, kad idu u prodavnicu skockani su kao da idu na galla vecer. Markirana odjeca obavecno. Obicno trose velike novce na higijenu tj. lice i ide se kozmeticarima svako malo. Svi izgledaju 10 godina mladje.
Image
paladinka

#200 Re: Da istresem dusu

Post by paladinka »

Meni nekako isto izgledaju , da ti pravo kazem . Jesu ove gace nesto puno skupe ?
Post Reply