FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post Reply
hizo ramidovic

#176 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by hizo ramidovic »

Из добро обавештених извора у ЕП сазнајемо да су хрватски европарламентарци, под притиском својих колега и европских дипломата, одлучили да приме Ангелу Меркел на разговор (на њену молбу). Том приликом, Меркелова је обећала сву политичку, материјалну и војну помоћ угроженом и обесправљеним српском и хрватском народу у тзв. Бих, око поделе и распада ове назовидржаве и тамног вилајета за све немуслимане.
Ово је још једна велика победа и успех хрватских европарламентараца чији је утицај и моћ у ЕП већ сада толики да се, без њиховог пристанка, не могу донети никакве одлуке у ЕП.
Стоп турском зулуму!!!
Alfons Kauders

#177 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Alfons Kauders »

Nego... Ima li dje Bakira i Reisa da predloze neki novi historijskopovijesni deal sa Srbima? :D Ima li Bake jos Kenjaca da kukaju, jer on nema muda? :D

Hvala EP i zastupnicima RH u istom. Cini mi se da ce nam konacno, za sva vremena, izbaciti SDA i hodzice iz politike.

Taj vakum ce popuniti mladje i sposobnije generacije, generacije stasale u ratu, a ne u babinom trezoru. Generacije koje su znanje stekle vani ili u BiH, mukotrprnim radom, a ne na DIFu i minderu. Ukratko, ljudi koji za razliku od SDA imaju muda i mozga, i takodjer za razliku od SDA, vole svoju domovinu.

Slabost i nesnalazenje SDA postaju ocitiji sa svakom novom krizom, i polako poprimaju obim veleizdaje u rangu Fikreta Abdica. SDAovci koji na vrijeme napuste brod koji tone ce ostati zapamceni kao neki novi Abdici... S tim da ce nesto krace robijati (jer KZ RBiH poznaje smrtnu kaznu :D)
dogtag

#178 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by dogtag »

Hvala hrvatskim parlamentarcima što nam konačno otvaraju oči!!!
Ide totalni bojkot svih proizvoda koji dolaze iz HR.... odsada, pa nadalje i ubuduće samo +387!!! :thumbup: :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#179 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Tomahawk11 »

Ma ide klinac bojkot....ne ide to bas tako....
A ne znam ni kakvo je otvaranje ociju u pitanju...sjetimo se politike '90-tih....nista novo....prica o vukovima i jagnjecim kozama....
A ti se, narode, kupaj :roll:
dogtag

#180 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by dogtag »

Tomahawk11 wrote:Ma ide klinac bojkot....ne ide to bas tako....
A ne znam ni kakvo je otvaranje ociju u pitanju...sjetimo se politike '90-tih....nista novo....prica o vukovima i jagnjecim kozama....
To svako sa sobom treba raščistiti, ja govorim u svoje ime!
Jok, trebao bih ih podržavati ekonomski kupujući njihove proizvode!
Henry Chinaski

#181 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Henry Chinaski »

Jbt, kako izabraše Trumpa, svima pjena na usta.
I to su skontali da ovaj neće dugo pa su počeli ofanzivu odmah po inauguraciji. Sve su manje šanse da rata neće biti...
choxnox

#182 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by choxnox »

dogtag wrote:To svako sa sobom treba raščistiti, ja govorim u svoje ime!
Blago tebi ako si sad tek skontao da proizvode susjeda i komsija treba zaobilaziti u sirokom luku...
Tomahawk11
Globalni moderator

#183 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Tomahawk11 »

dogtag wrote:
Nista ti ja ne branim, naravno, u svoje ime.
sumirprimus

#184 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by sumirprimus »

federalizacija da.
po uzoru na njemacku. :shock: :lol:
InvalidUsername

#185 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by InvalidUsername »

dogtag wrote:
Kao pojedinac si valjda i do sada kupovao 387. 8-)
Helem, bez globalne akcije, poziva na kupovinu isključivo domaćih proizvoda i poboljšanja kvaliteta istih vremenom može se postići, u suprotnom se komšije neće ni počešati i samo će rasti ekonomski (a i vojno).
O'zone
Globalni moderator

#186 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by O'zone »

Alfons Kauders wrote:Nego... Ima li dje Bakira i Reisa da predloze neki novi historijskopovijesni deal sa Srbima? :D Ima li Bake jos Kenjaca da kukaju, jer on nema muda? :D

Hvala EP i zastupnicima RH u istom. Cini mi se da ce nam konacno, za sva vremena, izbaciti SDA i hodzice iz politike.

Taj vakum ce popuniti mladje i sposobnije generacije, generacije stasale u ratu, a ne u babinom trezoru. Generacije koje su znanje stekle vani ili u BiH, mukotrprnim radom, a ne na DIFu i minderu. Ukratko, ljudi koji za razliku od SDA imaju muda i mozga, i takodjer za razliku od SDA, vole svoju domovinu.

Slabost i nesnalazenje SDA postaju ocitiji sa svakom novom krizom, i polako poprimaju obim veleizdaje u rangu Fikreta Abdica. SDAovci koji na vrijeme napuste brod koji tone ce ostati zapamceni kao neki novi Abdici... S tim da ce nesto krace robijati (jer KZ RBiH poznaje smrtnu kaznu :D)
Tomahawk11
Globalni moderator

#187 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Tomahawk11 »

Naravno da treba kupovati domace proizvode, ali iskljucivo....nismo Sjeverna Koreja.
Kao pojedinac, ako cu dobiti nesto kvalitetnije, odnosno ako me ne zadovoljava kvalitet neceg domaceg, naravno da cu uzeti proizvod iz Njemacke, Japana, Hrvatske, Srbije, Italije.....i to ne gledam kao na jacanje necije privrede niti razmisljam o tome nego kao na zadovoljenje svojih potreba.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#188 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by JoseMujica »

majkemi ovi Krvati koda nam pichke daju, pa stalno zanovjetaju da im se kupuju cviječe i parfemi :shock:
stakasa

#189 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by stakasa »

pemanapemani

#190 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pemanapemani »

Alfons Kauders wrote:
Tomahawk11 wrote:Ko cew biti na celu te nove bosnjacke desnice?
Madner i moja malenkost.

EP ce nas indirektno dovesti na vlast.

Zapravo, nece nas dovesti, vec ce sahraniti SDA, a dalje cemo lako.

Hvala im na tome. Vrijeme je da se SDA i IZ BiH permanentno uklone iz politickog zivota. Doduse, pitam se koliko ce im se dopasti ono sto dodje poslije SDA.

Nacionalsocijalisti, kako ih opisuju Hrvati ovih dana. Siguran sam da ce nova post-SDA realnost biti po volji Hrvata i EU. :D
Zar niste bosanska stranka?
Zar nije prvi član budućeg Ustava, Bosna nacionalna država Bosanaca i ostalih građana?

Eto Vas ko SDA - malo probosanski orjentisani, malo probošnjački, malo su Turci...
Jebi ga, prilično razočaravajuće.

Na temu - lupati ih po glavi sa federalizacijom po modelu Biskupske konferencije ili EU modelom.
sumirprimus

#191 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote:majkemi ovi Krvati koda nam pichke daju, pa stalno zanovjetaju da im se kupuju cviječe i parfemi :shock:
:lol: :pisnuo: :ekser: :cuga:
O'zone
Globalni moderator

#192 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by O'zone »

Alfons Kauders

#193 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Alfons Kauders »

pemanapemani wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tomahawk11 wrote:Ko cew biti na celu te nove bosnjacke desnice?
Madner i moja malenkost.

EP ce nas indirektno dovesti na vlast.

Zapravo, nece nas dovesti, vec ce sahraniti SDA, a dalje cemo lako.

Hvala im na tome. Vrijeme je da se SDA i IZ BiH permanentno uklone iz politickog zivota. Doduse, pitam se koliko ce im se dopasti ono sto dodje poslije SDA.

Nacionalsocijalisti, kako ih opisuju Hrvati ovih dana. Siguran sam da ce nova post-SDA realnost biti po volji Hrvata i EU. :D
Zar niste bosanska stranka?
Zar nije prvi član budućeg Ustava, Bosna nacionalna država Bosanaca i ostalih građana?

Eto Vas ko SDA - malo probosanski orjentisani, malo probošnjački, malo su Turci...
Jebi ga, prilično razočaravajuće.

Na temu - lupati ih po glavi sa federalizacijom po modelu Biskupske konferencije ili EU modelom.
Pazi... Nismo mi krivi sto se bosanski i bosnjacki nacionalizam poklapaju na nekim pitanjima :)

Ja predlazem federalizaciju kantona. Posto problem ocito nije na drzavnom nivou, ni u RS, vec iskljucivo na federalnom.

U cilju osiguravanja jednakopravnosti, smatram da bi idealan prijedlog bio da postojece kantone podijelimo na dva ili tri.

Dakle, da ciljamo na 20 do 30 kantona u FBiH, kako bi najbolje predstavili sve narode i regije. Zasto da npr. Neum bude u HNK, ili Olovo u ZDK. Nelogicnost - trebali bi biti zasebni kantoni. :)
Alfons Kauders

#194 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/patriot ... /170215030

Uuuuuuuuuuuu rezolucijaaaa
Ah sto volim kad potrefim na sabahu.

EP nam je svjesno ili nesvjesno pomogao iskopati mezar za SDA.

SDP namirisao krv i sprema lopate. I nece biti jedini. DF, GS i masa drugih stranaka ce ih slijediti.

Ne bih bio u kozi SDAovaca narednih mjeseci, i ne znam kako ce se snalaziti u novonastaloj situaciji (kao sto se nije snasao ni SDS kada ga je SNSD satrao s desne pozicije, pa ni nakon 10 godina nisu dosli sebi).

Kako bilo, HDZ ce od 2018 po svemu sudeci ostati bez dva suigraca, a ne samo jednog.

Jos jednom hvala EP-u na nemjerljivom doprinosu stvaranju sekularne pro-bosanske desnice, iliti nacista kako to za nas vole reci Hrvati.:)
pemanapemani

#195 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by pemanapemani »

Alfons Kauders wrote:

Pazi... Nismo mi krivi sto se bosanski i bosnjacki nacionalizam poklapaju na nekim pitanjima :)

Ja predlazem federalizaciju kantona. Posto problem ocito nije na drzavnom nivou, ni u RS, vec iskljucivo na federalnom.

U cilju osiguravanja jednakopravnosti, smatram da bi idealan prijedlog bio da postojece kantone podijelimo na dva ili tri.

Dakle, da ciljamo na 20 do 30 kantona u FBiH, kako bi najbolje predstavili sve narode i regije. Zasto da npr. Neum bude u HNK, ili Olovo u ZDK. Nelogicnost - trebali bi biti zasebni kantoni. :)
Poklapaju se u više pitanja.

Zašto je onda problem reći i djelovati bosanski, jer je to sinonim za državu, umjesto bošnjački, što je termin koji označava narod?

Mislim da je to problem etničkog modela koji potenciraju velikosrpska i velikohrvatska politika, a očito ga i Bošnjaci sve više prihvaćaju.
Ako je nekome uopće stalo, protiv etničkog modela se može boriti forsiranjem građanskog modela, a ne ko fol urušavanjem etničkog političkog modela iznutra.
To ti je isto kao da igraš u timu koji se takmiči u 1. ligi FBiH u košarci, a cilj kluba je ući u Premier ligu BiH u fudbalu. Koliko god se ti busao u prsa, svima je jasno da na takav način nikad nećeš ući u Premier ligu.
palermo

#196 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by palermo »

hizo ramidovic wrote:Коначно је дошло време да се изврши подела тзв. БиХ онако како то желе Срби и Хрвати. Исламски радикали, и на овом форуму, не разумеју да федерализација значи подела ове квазидржаве на три дела, по националном принципу. То је већ готова ствар, остало је још само да Срби и Хрвати договоре разграничење, тј. да нацртају карте колико ће ко територије узети. По свим катастрима и историјским документима, Србима припада око 60% територије, Хрватима око 30% док осталим националним мањинама припада преостали део од око 10%. Српски и хрватски део могли би се прикључити матицама док би овај део од 10% био проглашен протекторатом под надзором Србије и Хрватске, као гаранта спровођења споразума те мира и стабилности
Оваква територијална подела била би најправедније решење којим би се укинуо турски зулум над српским и хрватским народом на овом простору и које би донело дугорочну стабилност регије, јер Срби и Хрвати би се договорили око поделе тзв. БиХ и потписали споразум, те би тако нестало разлога за било какве конфликте.
10% :? pa gospodine Hizo, mislim zaista da moramo pričati u nekim realnim okvirima. Tih 10 % bi značilo da bi muslimanskoj državi pripalo područje čitave Zenice, a predmijevam i dijelovi općina Kakanj i Ilijaš. Ne vjerujem da postoji srpski i hrvatski političar koji bi pristao na takav deal. A takođe, to se svakako protivi i načelima europske uljudbe.

Mnogo realnije bi bilo krenuti sa pretpostavkom da muslimankoj državi pripadne područje oko Bilinog Polja i Džananovića centra (povezanih uskim koridorom) a da ostatak ide svojim prirodnim maticama. Kao znak dobre volje, mislim da bi i srpski i hrvatski političari pristali da šire područje Čevljanovića (cirka kilometar, kilometar i po) se proglasi Distriktom, nekom vrstom, srpskohrvatskomuslimanske Andore.

Na ovaj način bi se postiglo više ciljeva, prije svega pravednost, a takođe ne treba zanemariti da bi muslimanska država dobila značajne resurse za svoju samodrživost. Tek onda bi istinski mogli pričati o uklanjanju razloga za bilokakve konflikte. A konflikti zaista nikome nisu u interesu.
Alfons Kauders

#197 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Alfons Kauders »

pemanapemani wrote:
Alfons Kauders wrote:

Zašto je onda problem reći i djelovati bosanski, jer je to sinonim za državu, umjesto bošnjački, što je termin koji označava narod?

Mislim da je to problem etničkog modela koji potenciraju velikosrpska i velikohrvatska politika, a očito ga i Bošnjaci sve više prihvaćaju.
Ako je nekome uopće stalo, protiv etničkog modela se može boriti forsiranjem građanskog modela, a ne ko fol urušavanjem etničkog političkog modela iznutra.
To ti je isto kao da igraš u timu koji se takmiči u 1. ligi FBiH u košarci, a cilj kluba je ući u Premier ligu BiH u fudbalu. Koliko god se ti busao u prsa, svima je jasno da na takav način nikad nećeš ući u Premier ligu.
Ja nigdje nisam ni govorio o bosnjackoj desnici, vec probosanskoj desnici. Doduse, ovdje se preklapa 100% i ne vidim nikakav razlog da se sporimo oko forme. Sustina je ista.

A potrebna su oba modela, naravno.... Radikalna bosanska gradjanska desnica i radikalna sekularna bosnjacka desnica.
BHCluster

#198 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by BHCluster »

"Izvještaj potvrđuje napredak u smislu reformi koje je provela BiH, kao i primjenu reformske agende i opredjeljenje da se provode dalje reforme. Pred BiH su dalji izazovi s kojim se mora baviti. Vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam pokušaje jačanja pravne države, kao i potrebu za reformom pravosuđa", istakao je Hahn.

Dodao je da EU nema nadležnost za internu organizaciju zemlje, s obzirom da je tema "federalizacije" bila sve češća.

"Ponovio bih poziciju Komisije poznatu od ranije: EU nema nadležnost propisivati internu organizaciju zemlje, sve dok ta zemlja zadovoljava propise EU-a. Diskriminacija zbog etniciteta nije dopuštena", dodao je Hahn, prenosi N1.
:izet:
prog321

#199 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by prog321 »

pemanapemani wrote:
Alfons Kauders wrote:

zato sto sa Bosancima ne možeš dobiti nijedne izbore, niti bi imao politicku moć da bilo sta ucinis u drzavi.
Bosanci su u rangu ostalih. Znaci i da dobiju izbore ( sto je nemoguce) ne bi imali pravnu osnovu da učestvuju u vlasti. :-D
Hafis

#200 Re: FEDERALIZACIJA BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:[

Ja nigdje nisam ni govorio o bosnjackoj desnici, vec probosanskoj desnici. Doduse, ovdje se preklapa 100% i ne vidim nikakav razlog da se sporimo oko forme. Sustina je ista.

A potrebna su oba modela, naravno.... Radikalna bosanska gradjanska desnica i radikalna sekularna bosnjacka desnica.
Lijevo, desno, radikalno, sekularno..nama ti je to sve da prostiš isti qurac.
Dr Božo je to lijepo objasnio :zzzz:
Post Reply