Porodice i X1? Ja u X1 morao ZA RAZLIKU od Tiguana, pomjeriti sjediste suvozaca pola duzine naprijed da bi uvalio sjedalicu za novorodjence.ado-šampion wrote:Mislio sam na prodavanje presvucenog Golfa za 25% vise para. Pa sad Q2 skuplji od Atece a ispod lima gori od Atece, i manji. Vani ko Kia. Sta je to nego finansiranje vecih modela. Nisam ulazio u njihovu filozofiju i tehniku.jefferson wrote:Koji Audi je imao zadnju vucu? Audi je uvijek bio derivativ VW. Medjutim na kraju se svodi da je auto napravljeno na platformi prednje vuce, i koliko god to oni sakrivali, stimali Torsen itd, to se osjeti.ado-šampion wrote:...
X1 je lazni BMW. Poprecan motor, a ocito kako god vozis da je Aisin mjenjac a ne ZF. Ja sam taj X1 vozio nekoliko dana dok je auto jednom bilo na servisu sa 2.0 turbo motorom i 228ks. Mislim da bi ga 528 sa 245ks i jedno 300kg vise otpuhala ko nista
Elem da ne kvarimo temu vise, vidim vec se zale, ja sam bio protiv X1, i pisao sam na nekoj temi dobro se sjecam tipa "ko hoce sturu sigurnost uzme Tiguain i zdravo". Medjutim, kad malo bolje razmislim, za nesto vise para se itekako isplati, pa nije jedini plus BMWa u odnosu na recimo VW zadnji pogon i balans. A za neznatno vise para mjesecno. Isti recept s manjim modelima koristi i Audi, plus osim sminke ispod lima je sve isto.
Hajmo to gledati ovako: Da je po fanovima BMW bi danas cucno ko sto je cucnula Alfa. Ne da ne bi mogao kupiti ove nakarade, nego ne bi mogao kupiti ni prave BMWe, imali bi 2 modela u ponudi. Proizvodnja skupih auta (i sve sto ide uz to) nije jeftina i mora se naci nacin da se zarade pare. BMW se tome najduze odupirao, ali jbg ne moze vise.
Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.lavic wrote:Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Auto je jako ugodno za vozit, tih, udoban, siguran sa X pogonom a u krajnjem vecina kupaca je i navikla na prednji pogon.
To je tajna uspjeha. Iskren da budem ja cisto sumnjam da iko moze sjesti i reci koji automatski mjenjac je u kojem modelu Aisin ili ZF?????
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.
X1 nije nista drugo engo dosjetka ljudi u BMW koji su napravili lazni BMW za kineze koji samo hoce znacku, i skontali da bi mozda mogli zaraditi negdje drugo.
Sada na adinu opasku da su se pitali entuzijasti BMW bi bio Alfa.
To je apsolutno najveca ubleha koju neko moze da izvali. BMW je prodaja opala strasno odkako su F15 i F30 uhvatili trakcije i ljudi skontali da su previse mekani za pravi BMW. Zato je F22 kasnio jer su morali naci zamjenu za tricu koja je sada velicine E39. BMW je uvijek bio u dusi kompanija koja pravi najbolje manja auta, tipa trica, do petice. Sedmica je za BMW uvijek bila cisti marketing, ali pare dolaze od 3 i 5, i to tako sto ljudi kupe tricu pa nabacaju jos 20,000km dodataka na nju. Tu je caka, a ovo X1 i slicni derivativi, to je samo da se jos malo usicari sa strane, motori prodaju i eto.
Zato F30 LCI je daleko bolje auto nego prije, zato novi G30 ima EPS iz F22, smanjena je tezina za 100kg itd. F15 uospte nece ici na redizajn nego se u potpunosti mjenja sa G05. To je zato sto je BMW krenuo da udovoljava svima, onima sto misle da je prednja vuca a ne zadnja.