BMW Blog BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#176 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
jefferson wrote:
ado-šampion wrote:...
Koji Audi je imao zadnju vucu? Audi je uvijek bio derivativ VW. Medjutim na kraju se svodi da je auto napravljeno na platformi prednje vuce, i koliko god to oni sakrivali, stimali Torsen itd, to se osjeti.
X1 je lazni BMW. Poprecan motor, a ocito kako god vozis da je Aisin mjenjac a ne ZF. Ja sam taj X1 vozio nekoliko dana dok je auto jednom bilo na servisu sa 2.0 turbo motorom i 228ks. Mislim da bi ga 528 sa 245ks i jedno 300kg vise otpuhala ko nista
Mislio sam na prodavanje presvucenog Golfa za 25% vise para. Pa sad Q2 skuplji od Atece a ispod lima gori od Atece, i manji. Vani ko Kia. Sta je to nego finansiranje vecih modela. Nisam ulazio u njihovu filozofiju i tehniku.

Elem da ne kvarimo temu vise, vidim vec se zale :D , ja sam bio protiv X1, i pisao sam na nekoj temi dobro se sjecam tipa "ko hoce sturu sigurnost uzme Tiguain i zdravo". Medjutim, kad malo bolje razmislim, za nesto vise para se itekako isplati, pa nije jedini plus BMWa u odnosu na recimo VW zadnji pogon i balans. A za neznatno vise para mjesecno. Isti recept s manjim modelima koristi i Audi, plus osim sminke ispod lima je sve isto.

Hajmo to gledati ovako: Da je po fanovima BMW bi danas cucno ko sto je cucnula Alfa. Ne da ne bi mogao kupiti ove nakarade, nego ne bi mogao kupiti ni prave BMWe, imali bi 2 modela u ponudi. Proizvodnja skupih auta (i sve sto ide uz to) nije jeftina i mora se naci nacin da se zarade pare. BMW se tome najduze odupirao, ali jbg ne moze vise.
lavic wrote:Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Auto je jako ugodno za vozit, tih, udoban, siguran sa X pogonom a u krajnjem vecina kupaca je i navikla na prednji pogon.
To je tajna uspjeha. Iskren da budem ja cisto sumnjam da iko moze sjesti i reci koji automatski mjenjac je u kojem modelu Aisin ili ZF?????
Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.
Porodice i X1? Ja u X1 morao ZA RAZLIKU od Tiguana, pomjeriti sjediste suvozaca pola duzine naprijed da bi uvalio sjedalicu za novorodjence.
X1 nije nista drugo engo dosjetka ljudi u BMW koji su napravili lazni BMW za kineze koji samo hoce znacku, i skontali da bi mozda mogli zaraditi negdje drugo.
Sada na adinu opasku da su se pitali entuzijasti BMW bi bio Alfa.
To je apsolutno najveca ubleha koju neko moze da izvali. BMW je prodaja opala strasno odkako su F15 i F30 uhvatili trakcije i ljudi skontali da su previse mekani za pravi BMW. Zato je F22 kasnio jer su morali naci zamjenu za tricu koja je sada velicine E39. BMW je uvijek bio u dusi kompanija koja pravi najbolje manja auta, tipa trica, do petice. Sedmica je za BMW uvijek bila cisti marketing, ali pare dolaze od 3 i 5, i to tako sto ljudi kupe tricu pa nabacaju jos 20,000km dodataka na nju. Tu je caka, a ovo X1 i slicni derivativi, to je samo da se jos malo usicari sa strane, motori prodaju i eto.
Zato F30 LCI je daleko bolje auto nego prije, zato novi G30 ima EPS iz F22, smanjena je tezina za 100kg itd. F15 uospte nece ici na redizajn nego se u potpunosti mjenja sa G05. To je zato sto je BMW krenuo da udovoljava svima, onima sto misle da je prednja vuca a ne zadnja.
basicm

#177 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

Zar se letva volana nije mogla rijesiti bez promjene na sasiji? Pa mozda cak i softwerski.
Vise modela je pozeljno zbog prodaje, pojeftinjuje razvoj, i prilagodjava se potrebama trzista. Dok god ima top modela koji su original bmw ili bilo koja druga marka, nije problem. Isto radi i mercedes.

Sent from my iPhone using Tapatalk
lavic

#178 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

jefferson wrote:
lavic wrote:Ja moram priznati da vecini ljudi odgovara nacin na koji se ponasa novi X1 i zato se kupuje.
Auto je jako ugodno za vozit, tih, udoban, siguran sa X pogonom a u krajnjem vecina kupaca je i navikla na prednji pogon.
To je tajna uspjeha. Iskren da budem ja cisto sumnjam da iko moze sjesti i reci koji automatski mjenjac je u kojem modelu Aisin ili ZF?????
Mozes reci kako ne mozes reci koji je mjenjac Aisin a koji ZF. To je upravo poenta, da ljudi kupuju znacku a ne auto. Cuj ne mozes reci, jbt...
Mogu ti odgovoriti lijepo i argumentovano a mogu kao i ti, cuj mozes reci koji je mjenjac na osnovu rucice u kabini????????????
A ha sta ima, koja to zena/muskarac koja zeli da kupi X1, ili X3 zna koliko ima brzina i koji je mjenac ugradjen, tim se bave samo entuziasti, ostali kupe jer im se svidja i moze im biti.
lavic

#179 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

Mislio sam na prodavanje presvucenog Golfa za 25% vise para. Pa sad Q2 skuplji od Atece a ispod lima gori od Atece, i manji. Vani ko Kia. Sta je to nego finansiranje vecih modela. Nisam ulazio u njihovu filozofiju i tehniku.

Elem da ne kvarimo temu vise, vidim vec se zale :D , ja sam bio protiv X1, i pisao sam na nekoj temi dobro se sjecam tipa "ko hoce sturu sigurnost uzme Tiguain i zdravo". Medjutim, kad malo bolje razmislim, za nesto vise para se itekako isplati, pa nije jedini plus BMWa u odnosu na recimo VW zadnji pogon i balans. A za neznatno vise para mjesecno. Isti recept s manjim modelima koristi i Audi, plus osim sminke ispod lima je sve isto.

Hajmo to gledati ovako: Da je po fanovima BMW bi danas cucno ko sto je cucnula Alfa. Ne da ne bi mogao kupiti ove nakarade, nego ne bi mogao kupiti ni prave BMWe, imali bi 2 modela u ponudi. Proizvodnja skupih auta (i sve sto ide uz to) nije jeftina i mora se naci nacin da se zarade pare. BMW se tome najduze odupirao, ali jbg ne moze vise.
Upravo to. Negdje sam citao da 70% kupaca Serije 1 u nekoj anketi misli da auto ima prednji pogon. Evo ja imam Seriju 1, mislim da taj osjecaj kad te pogon gura nista ne moze zamijeniti, ali realno objektivno takvo auto bi jako malo izgubilo da ima prednji pogon. Ako ima neko kome je ta subjektivnost bitna (a meni iskreno jeste), ima da bira modela od Serije 3 prema gore.
Realno mladim porodicama jos nestalasalim za nesto skuplje i vece X1 ce biti pun pogodak.[/quote]
Porodice i X1? Ja u X1 morao ZA RAZLIKU od Tiguana, pomjeriti sjediste suvozaca pola duzine naprijed da bi uvalio sjedalicu za novorodjence.
X1 nije nista drugo engo dosjetka ljudi u BMW koji su napravili lazni BMW za kineze koji samo hoce znacku, i skontali da bi mozda mogli zaraditi negdje drugo.
To je apsolutno najveca ubleha koju neko moze da izvali. BMW je prodaja opala strasno odkako su F15 i F30 uhvatili trakcije i ljudi skontali da su previse mekani za pravi BMW. Zato je F22 kasnio jer su morali naci zamjenu za tricu koja je sada velicine E39. BMW je uvijek bio u dusi kompanija koja pravi najbolje manja auta, tipa trica, do petice. Sedmica je za BMW uvijek bila cisti marketing, ali pare dolaze od 3 i 5, i to tako sto ljudi kupe tricu pa nabacaju jos 20,000km dodataka na nju. Tu je caka, a ovo X1 i slicni derivativi, to je samo da se jos malo usicari sa strane, motori prodaju i eto.
Zato F30 LCI je daleko bolje auto nego prije, zato novi G30 ima EPS iz F22, smanjena je tezina za 100kg itd. F15 uospte nece ici na redizajn nego se u potpunosti mjenja sa G05. To je zato sto je BMW krenuo da udovoljava svima, onima sto misle da je prednja vuca a ne zadnja.[/quote]

Jeff, tebe kad covjek cita rekao bi da si bar direktor razvoja ili marketinga u centrali BMW-a.
Aktuelni X1 je sasvim dovoljne velicine za EU trziste dgje i mi spadamo, a ti pricas o mjestu u autu kao da ti je dedo '68 vozio Suburban-a, pa ti je sve malo?
Ljudi su skontali da mogu i znaju napraviti auto za nove trzisne nise na trzistu automobila i ide im jako dobro, pa prema tome i plasiraju modele.

Imaju auto za svakoga, od samca trkaca do vlasnika fabrike u silikonskoj dolini, preko porodica sa prohtjevnom djecom.
amar1994

#180 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

Avdi bolji od bmw-a , ma hajte molim vas [emoji23] [emoji23]
condy

#181 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Ovaj je za @ade

http://www.turbo-trade.com/4739/bmw-320-d-luxury

To je prava trica!
ado-šampion

#182 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
Zato F30 LCI je daleko bolje auto nego prije, zato novi G30 ima EPS iz F22, smanjena je tezina za 100kg itd. F15 uospte nece ici na redizajn nego se u potpunosti mjenja sa G05. To je zato sto je BMW krenuo da udovoljava svima, onima sto misle da je prednja vuca a ne zadnja.
Pazi BMW je u odnosu na konfekciju bio uvijek nesto manji. Nisam mjerio u cm, ali djeluje mi kao da X1 ima mjesta kao i trica, ako ne i vise, prema tome kome je X1 malen malena mu je i trica. Isto tako bi i u trici da uguras tu sjedalicu morao pomjeriti sjediste naprijed. A ne znam odakle ti to da je X1 za kineze.

Sto se tice drugog pasusa, ja razumijem sto ti pricas, i slazem se, BMW je uvijek bio brend za laksa i nesto manja, okretnija auta. Ja sam to cesto pisao ovdje.
Nisi me skontao za entuzijaste. Pricam o entuzijastima kojima je BMW samo 3, 5, 6 i 7, nista X modeli, nista trece. Da je BMW ostao samo na tim modelima dozivio bi sudbinu Alfe. Pa samo X modeli su u Evropi prosle godine prodani u preko 200 k primjeraka. 2 Active/Grand Tourer i X1 (tri modela s prednjim pogonom) prosle godine su donijeli isto oko 200 k kupaca ukupno, dosta njih koji prije nisu imali BMW. Serija 1 130 hiljada, najbolji rezultat od svih modela nakon Serije 3. Itd. X1 se kako vec napisah prodaje puno bolje nego prethodnik.

Naravno da je gro kupaca BMWa tradicionalni kupci koji vrijednuju vrijednosti kao sto su zadnji pogon, balans, manja tezina/velicina - okretnije auto, dobro upravljanje, itd. Ali treba dopustiti da se brend siri i prilagodjava vremenu i trzistu, jer oni koji to ne radi propadaju. Mogu oni odrzati modele 3 i 5 (cak i 1) onakvim kakvi treba da budu, ali u isto vrijeme prodavati druge/drugacije modele.
ado-šampion

#183 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

condy wrote:Ovaj je za @ade

To je prava trica!
Dobar. :) Ali nema ti ova trica nista posebno u odnosu na ostale sto je cini pravom. Ovo sve unutra je manje-vise bazno.

O tom - po tom, ali kad dodje red da se mijenja ima izbora, to su slatke muke. Trica, trica karavan, 4 Gran Coupe, mozda bih dao sansu i X1, pa ako tad bude prikladan zasto ne i aktuelna Serija 1, mozda i novo, o tom po tom. :)
Bullet Tooth Tony

#184 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

ado-šampion wrote:

To je prava trica!
Dobar. :) Ali nema ti ova trica nista posebno u odnosu na ostale sto je cini pravom. Ovo sve unutra je manje-vise bazno.

O tom - po tom, ali kad dodje red da se mijenja ima izbora, to su slatke muke. Trica, trica karavan, 4 Gran Coupe, mozda bih dao sansu i X1, pa ako tad bude prikladan zasto ne i aktuelna Serija 1, mozda i novo, o tom po tom. :)

Nije bazno ali nema navigaciju ... dobro je sto je automatik :D i puno je para :D
junior3

#185 Re: BMW Blog BiH

Post by junior3 »

amar1994 wrote:Avdi bolji od bmw-a , ma hajte molim vas [emoji23] [emoji23]
Koliko provokatora na temi. :D
amar1994

#186 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

junior3 wrote:
amar1994 wrote:Avdi bolji od bmw-a , ma hajte molim vas [emoji23] [emoji23]
Koliko provokatora na temi. :D
e cuj audi , vidi ga unutra a i vani :zzzz: :cry: :run:

:mrgreen:
amar1994

#187 Re: BMW Blog BiH

Post by amar1994 »

8)
basicm

#188 BMW Blog BiH

Post by basicm »

Image

Image

:)

Sent from my iPhone using Tapatalk
530i

#189 Re: BMW Blog BiH

Post by 530i »

X1 je možda i najbolje auto u svojoj klasi, ali svakako se ne može porediti sa limuzinskim varijantama, što je i logično.
condy

#190 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

ado-šampion wrote:

To je prava trica!

Ima motor i mjenjač :P

Sve je tu više manje okey samo što nema navigacije :wink:

Sviđa mi se boja, i felge. Vani izgleda sa ovim ksenonima daleko atraktivnije i moćnije od onih običnih svjetiljki

Otiđi pogledaj je blizu ti je :D
condy

#191 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Bullet Tooth Tony wrote:
ado-šampion wrote:

To je prava trica!

Nije bazno ali nema navigaciju ... dobro je sto je automatik :D i puno je para :D
Škrtico teška na pari :D
ado-šampion

#192 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:

To je prava trica!

Ima motor i mjenjač :P

Sve je tu više manje okey samo što nema navigacije :wink:

Sviđa mi se boja, i felge. Vani izgleda sa ovim ksenonima daleko atraktivnije i moćnije od onih običnih svjetiljki

Otiđi pogledaj je blizu ti je :D
Ma meni je ok, mislio sam da pod prava mislis na opremu, ali nema je nesto posebno. Sad ovaj ekran i iDrive ima svaki. Jeste, s xenonima su puno atraktivniji nego inace, posebno dnevna svjetla (prstenovi).

Ma kako blizu, trenutno mi je daleko jedno 1000 km. :D Gledo sam ja ove nove, s kozom, s gepekom na dugme, itd. :-)
Bullet Tooth Tony

#193 Re: BMW Blog BiH

condy wrote: Škrtico teška na pari :D
:lol: :lol: :lol:
condy

#194 Re: BMW Blog BiH

Post by condy »

Bullet Tooth Tony wrote:
condy wrote: Škrtico teška na pari :D
:lol: :lol: :lol:
Inače ima jedan visočak na forumu koji misli samo da hercegovci dižu cijene u nebesa :D
a vidi ovog poštenjačine iz turbo trade kako zacijeni auto 5-7 milja viša, al auto valja, tu nema dileme, auto je okey sad pregovori tamo vamo još ak si škrt

Valjal ovaj http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

Pošto si @ado podaleko oko milju km zapadno pretpostavljam, taman je ovaj kod tebe negdje u sto dvijesto kilometara, pogledaj bolan ovog :lol:
Ma mora da ima sve još jeftiniji :)
ado-šampion

#195 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Uh daleko, haman mi pola udaljenosti do Bosne. :D Ovaj je strasan, samo mi malo prejeftin za ovu opremu. :-) Ali haj ga znaj. Uglavnom za ovakvo auto ne gine jedno 20 milja eura, jedino ako se u medjuvremenu pojavi nasljednik. :-)

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... &fnai=next

Ovakvo nesto mene privlaci, samo posto nema starije od sredine 2014. vrlo su skupi.
Bullet Tooth Tony

#196 Re: BMW Blog BiH

ado-šampion wrote:Uh daleko, haman mi pola udaljenosti do Bosne. :D Ovaj je strasan, samo mi malo prejeftin za ovu opremu. :-) Ali haj ga znaj. Uglavnom za ovakvo auto ne gine jedno 20 milja eura, jedino ako se u medjuvremenu pojavi nasljednik. :-)

Ovakvo nesto mene privlaci, samo posto nema starije od sredine 2014. vrlo su skupi.
Sjedista su losa :sad: :sad:
ado-šampion

#197 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-šampion »

Bullet Tooth Tony wrote:
ado-šampion wrote:Uh daleko, haman mi pola udaljenosti do Bosne. :D Ovaj je strasan, samo mi malo prejeftin za ovu opremu. :-) Ali haj ga znaj. Uglavnom za ovakvo auto ne gine jedno 20 milja eura, jedino ako se u medjuvremenu pojavi nasljednik. :-)

Sjedista su losa :sad: :sad:
Ma nisam ja to trazio idealan model, probrao prvi koji sam nasao.

Inace meni su ta obicna sjedista OK. Sport su bolja ali ne bi me odbilo od auta to sto ima obicna.

Ne razmisljam jos o tome uglavnom, na dalekom je to stapu. :-) I auto je vrlo skupo. Mene prvenstveno privlaci sto realno izgleda bolje od trice, dobijes sve isto, osim manje prostora za glavu pozadi (ne zanima me) i dosta prakticniji gepek (ako bi uzimao to auto jako bitno). Ali je skuplji cca 5 k eura u prosjeku (nov). Mada to na rate uz malo vise ucesca izadje neznatno vise. O tom po tom. :D Vec previse razmisljam :D

Nego zanima me, moza @Jeff zna, ova cetvorka je dobila iste prituzbe kao trica, cak i gore, na racun mekoce i upravljanja, a nisam vidio da je planiran LCI, nit da bi LCI obuhvatio rad na podvozju/upravljanju (ako ga bude). Zasto ako znamo da je na trici na tom radjeno dosta na faceliftu.
jefferson

#198 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

lavic wrote:
jefferson wrote:
Mozes reci kako ne mozes reci koji je mjenjac Aisin a koji ZF. To je upravo poenta, da ljudi kupuju znacku a ne auto. Cuj ne mozes reci, jbt...
Mogu ti odgovoriti lijepo i argumentovano a mogu kao i ti, cuj mozes reci koji je mjenjac na osnovu rucice u kabini????????????
A ha sta ima, koja to zena/muskarac koja zeli da kupi X1, ili X3 zna koliko ima brzina i koji je mjenac ugradjen, tim se bave samo entuziasti, ostali kupe jer im se svidja i moze im biti.
Ko prica o rucici bolan? Po tvojoj teoriji BMW moze kupiti motor od Hindustana, jer koja zena li muskarac gledaju jel to bas BMW-ov motor?
Ni mnogi kupci F30 nisu gledali rzliku izmedju E90 i F30 ali su vijesti o promjenama itd. stigle i do kupaca. Oni kupuju BMW, i hoce BMW, a ne neki poluproizvod.
jefferson

#199 Re: BMW Blog BiH

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
jefferson wrote:
Pazi BMW je u odnosu na konfekciju bio uvijek nesto manji. Nisam mjerio u cm, ali djeluje mi kao da X1 ima mjesta kao i trica, ako ne i vise, prema tome kome je X1 malen malena mu je i trica. Isto tako bi i u trici da uguras tu sjedalicu morao pomjeriti sjediste naprijed. A ne znam odakle ti to da je X1 za kineze.

Sto se tice drugog pasusa, ja razumijem sto ti pricas, i slazem se, BMW je uvijek bio brend za laksa i nesto manja, okretnija auta. Ja sam to cesto pisao ovdje.
Nisi me skontao za entuzijaste. Pricam o entuzijastima kojima je BMW samo 3, 5, 6 i 7, nista X modeli, nista trece. Da je BMW ostao samo na tim modelima dozivio bi sudbinu Alfe. Pa samo X modeli su u Evropi prosle godine prodani u preko 200 k primjeraka. 2 Active/Grand Tourer i X1 (tri modela s prednjim pogonom) prosle godine su donijeli isto oko 200 k kupaca ukupno, dosta njih koji prije nisu imali BMW. Serija 1 130 hiljada, najbolji rezultat od svih modela nakon Serije 3. Itd. X1 se kako vec napisah prodaje puno bolje nego prethodnik.

Naravno da je gro kupaca BMWa tradicionalni kupci koji vrijednuju vrijednosti kao sto su zadnji pogon, balans, manja tezina/velicina - okretnije auto, dobro upravljanje, itd. Ali treba dopustiti da se brend siri i prilagodjava vremenu i trzistu, jer oni koji to ne radi propadaju. Mogu oni odrzati modele 3 i 5 (cak i 1) onakvim kakvi treba da budu, ali u isto vrijeme prodavati druge/drugacije modele.
X1 je prvenstvno kao ideja bio najmenjen kineskom trzistu, i posto je isao kao halva tamo, neko se sjetio da ga dilaju svugdje.
Ja razumijem sta pricas o x pogonu, i taj pogon je kao AWD pogon ne najlosiji medju luksuznim markama, nego najmanje efikasan da bi se zadrzao onaj osjecaj pravog BMW-a. Ali imati poprecno psotavljen motor i prednju vucu nije isto kao i xDrive.
Bullet Tooth Tony

#200 Re: BMW Blog BiH

Evo kako ce izgledati M5-ca prema CAD skicama koje su procurile .. :izet: :izet: :thumbup: :thumbup:

Image

Image

Image

Image

Iako karavan izvedba jos nije u planu ... ljudi dali masti na volju

Image

Image

CAD skice kao referenca

Image

Image
Post Reply