Treći entitet?
-
prog321
#176 Re: Treći entitet?
konstitutivnost kao sto je danas je rezultat rata.
nije to niko dao dobrovoljno.
nije to niko dao dobrovoljno.
-
pemanapemani
#177 Re: Treći entitet?
Ukratko, BiH je dobila samostalnost jer je Badinterova komisija išla po načelu da u BiH živi jedna nacija, koju tvore tri naroda i ostali građani.
Na popisu stanovništva 2013., je (namjerno) izjednačena nacija i narod.
Izrodi Bosanci su izabrali da im je važnija država od etnije/naroda.
Kada sutra nekoj novoj Badinterovoj komisiji velikosrpska ili velikohrvatska politika pod nos stavi rezultate popisa i kaže kako je apsolutnoj većini stanovništva BiH važniji narod/etnija nego država i da je onda ta država na neki način besmislena, onda će biti kuku majko i opet će biti krivi izrodi i ubačeni elementi Bosanci koji razjedinjuju Bošnjake.
Možda ne bi bilo loše organizovati i nekakvu kristalnu noć i sl., pa to preventivno riješiti.
Na popisu stanovništva 2013., je (namjerno) izjednačena nacija i narod.
Izrodi Bosanci su izabrali da im je važnija država od etnije/naroda.
Kada sutra nekoj novoj Badinterovoj komisiji velikosrpska ili velikohrvatska politika pod nos stavi rezultate popisa i kaže kako je apsolutnoj većini stanovništva BiH važniji narod/etnija nego država i da je onda ta država na neki način besmislena, onda će biti kuku majko i opet će biti krivi izrodi i ubačeni elementi Bosanci koji razjedinjuju Bošnjake.
Možda ne bi bilo loše organizovati i nekakvu kristalnu noć i sl., pa to preventivno riješiti.
- stakasa
#178 Re: Treći entitet?
E pa grijesis tu, frekventnost upucuje na strah od njega. Prije se je i mogao provuci ispod radara, vise neLincoln-Burrows wrote:Sama frekventnost tema o Trećem govori o tome da postaje sveprisutniji,
kada se sjetim prije deset godina to se jedva spominjalo, a teme se brisale.
Ne znači da neće i ova ali to ne mijenja na stvari u stvarnosti.
-
prog321
#179 Re: Treći entitet?
Da razlucimo razliku izmedju ugovora i dogovora.
Badinterova komisija je prije Dejtonskog ugovora.
A Dayton nije dogovor, nego iznudjen ratom i ubistvima.
U tom zadnjem ugovoru koji je zaustavio rat, nema jedne nacije koja pokriva ostale tri etnicnosti. Ta jedna nacija je bacena u rang 'ostalih' i nema bukvalno nikakvih prava.
To je realnost.
U tom zadnjem ugovoru koji je zaustavio rat, nema jedne nacije koja pokriva ostale tri etnicnosti. Ta jedna nacija je bacena u rang 'ostalih' i nema bukvalno nikakvih prava.
To je realnost.
-
aratet
#180 Re: Treći entitet?
Opet pogresno, rijec Bosnjak kao turcizam predstavlja islamizirane potomke bivsih Bosnjana, ne Bosnjane.Point. wrote: U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana.
-
aratet
#181 Re: Treći entitet?
Polako se radi na trecem, evo konkretno rukometni savez Herceg-Bosne je postao ravnopravan clan rukometnog saveza BiH, neki dan.wonkaw wrote:problem je da treci NIKAD nece dobiti, nikad pa ni tad!General War wrote:Tako je...i dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svaki racqu...onda sta je problem sa ovom temom? ne mozemo izmisljati da smo sami u bosni.Point. wrote:Vidis ja nemam problem za sebe reci da sam i bosanac al ti imas velikih problema reci da si i Bosnjak, sto i jesi u stvari. U BiH, ustav poznaje 3 naroda, necemo sad izmisljati nesto sto ne postoji.
A zasto bih ja trebao biti bosnjak?
oko zele silom nema problema, nek izvole
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#182 Re: Treći entitet?
Treci entitet su samo vlazni snovi i seksulane fantazije Kolinde, Covica i onog smrada Ljubica.
-
pemanapemani
#183 Re: Treći entitet?
Realnost je da po Daytonu ne postoje tri nacije, nego tri naroda. S druge strane, prema popisu stanovništva su uvedene tri nacije, odnosno, narodi su izjednačeni sa nacijama.prog321 wrote:Da razlucimo razliku izmedju ugovora i dogovora.![]()
To je realnost.
Opet ponavljam, nemojmo se čuditi kada za deset godina neka nova Badinterova komisija utvrdi da se 2013. godine većina stanovništva BiH opredjelila za etniju na uštrb države.
Ključno je ponavljati da niko ne tjera Bošnjake da biraju jesu li Bošnjaci ili Bosanci, nego je problem u izjednačavanju pojmova narod i nacija. Nacija bi se trebala vezati za državu.
Znači, da smo normalna država imali bi Srbe, Bošnjake, Hrvate, ostale etnije i ljude koji se ne izjašnjavaju etnički, ali svi bi, bar na papiru, bili bosanskohercegovačke nacionalnosti.
Džaba sve pisati kada su jebenim glupim reklamama uplašili ljude i uvjerili ih da je bosanstvo nekakvo kukavičije jaje Bošnjacima, koje će im doći glave ako ga prihvate. Najžalosnija je činjenica da Bošnjaci nisu imali šta prihvatati bosanstvo, jer je već bilo prihvaćeno između ostalog. Političke elite kod Bošnjaka su praktički natjerale narod da se odrekne te ideje.
Dok su rijetki proBiH intelektualci isticali pogubnost popisa u kojem će biti izjednačeni narod i nacija, digla se kuka i motika da narod, pardon, bošnjačku naciju utjeraju u suru i pokažu kako je bosanstvo velikosrpska podvala.
Onda dolazimo do današnjeg trenutka gdje ti kao patriota Bošnjak daješ Hrvatskoj zapadnu Hercegovinu kao da ti je babovina, a ja Bosanac sam neprijatelj Bošnjaka, jer se ne slažem da i milimetar BiH pripadne susjedima.
Znači, totalno ludilo i izvrtanje teza.
-
prog321
#184 Re: Treći entitet?
Tvoji zahtjevi imaju sasvim malo dodira sa realnoscu.
Po Daytonu Bosanci nemaju nikakvih prava. Izbaceni su u rang ostalih . Zasto bi se Bosnjaci odrekli terminologije koja im daje nekakvu pravnu zastitu na ustrb pojma koji ne daje ??
Volio bih da mi to pojasnis ?
Bosanac je pravni outcast. Bolje bi bilo 3% Bosanaca i ostalih da ostvare svoja prava kroz Bosnjastvo. Kao Bosnjaci ateisti ili Bosnjaci razlicite vjere od muslimanske. Time bi pravno imali vecu ulogu u odlucivanju u ovoj zemlji. Barem dok se Daytonski ugovor ne koriguje ili dok konstutivnost naroda koja ja pravni blok etnologije ne bude izbrisana.
Po Daytonu Bosanci nemaju nikakvih prava. Izbaceni su u rang ostalih . Zasto bi se Bosnjaci odrekli terminologije koja im daje nekakvu pravnu zastitu na ustrb pojma koji ne daje ??
Bosanac je pravni outcast. Bolje bi bilo 3% Bosanaca i ostalih da ostvare svoja prava kroz Bosnjastvo. Kao Bosnjaci ateisti ili Bosnjaci razlicite vjere od muslimanske. Time bi pravno imali vecu ulogu u odlucivanju u ovoj zemlji. Barem dok se Daytonski ugovor ne koriguje ili dok konstutivnost naroda koja ja pravni blok etnologije ne bude izbrisana.
-
Obi Wan Bosnian
#185 Re: Treći entitet?
Nastavlja se propagando djelovanje JoseMujice. Da ti nisi Senad Hadžifejzović glavom i bradom? I on ima tu mantru kako Čović i Dodik siluju Bakira a on jadan ne zna gdje udara. To je priča i na poskok forumu i na srpskim forumima. Alal vam veraJoseMujica wrote:nisu KRADEZEovci glupi...vazda kad im nešto treba napuckaju Lasičeve škriparske štence da seru o pederalizaciji, majorizaciji, konsocijaciji itd. i onda u pozadini odrade par finih finansijskih aranžmana, ala kao ovaj zakon o osiguranjima, povlačenju zakona o kladionicama, koji im #akobogda Prošnjaci vrlo rado izglasaju samo da ih ušutkaju...i tako več decenijama u krug ih žedne preko vode vodaju
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#186 Re: Treći entitet?
koga će čović silovati ako ne izmjeni izborni zakon?Obi Wan Bosnian wrote:
Nastavlja se propagando djelovanje JoseMujice. Da ti nisi Senad Hadžifejzović glavom i bradom? I on ima tu mantru kako Čović i Dodik siluju Bakira a on jadan ne zna gdje udara. To je priča i na poskok forumu i na srpskim forumima. Alal vam vera
ili će on biti silovan i to od onoga što ga je silovao 8 godina
-
Obi Wan Bosnian
#187 Re: Treći entitet?
Pukli su SDP-ovci skroz u svojoj nemoći.Ripicipi wrote:Autoput crta granice![]()
klasicno ludilo
-
pemanapemani
#188 Re: Treći entitet?
Volio bih da mi pojasniš, ili nađeš bilo koji moj post u kojem sam napisao da se Bošnjaci trebaju odreći terminologije koja im daje prava?prog321 wrote:Tvoji zahtjevi imaju sasvim malo dodira sa realnoscu.
Ko jebeni papagaj ponavljam da je greška u popisu u kojem su izjednačeni narod i nacija. Da se poštivala terminologija u popisnom pitanju bi samo stajao narod, a nacija bi se podrazumijevala.
Po "mojoj" naučnofantastičnoj terminologiji ti bi bio Bošnjak, neki Mitar bi bio Srbin, Jozo Hrvat, a ja bih bio narodno/etnički neopredjeljen. Za sve nas bi se podrazumijevalo da smo nacionalni Bosanci i Hercegovci. Dakle, čak se nije trebalo ni izjašnjavati o naciji, nego bi se ona podrazumijevala.
Ovako kako je danas, moja malenkost se izjasnila kao Bosanac i svjesno sam upisan pod ostale. Znači, potpuno sam svjestan da nemam određena prava, ali to sam uradio zato jer mi je BiH domovina i neću da učestvujem u nekom budućem razvaljivanju iste.
-
Obi Wan Bosnian
#189 Re: Treći entitet?
Da smo se izjasnili kao Bosanci odrekli bi se dobrog dijela svog naroda koji živi u Sandžaku a koji nikako ne mogu biti Bosanci kao i dijela svog naroda koji živi u Hercegovini a koji isto tako nikako ne mogu biti Bosanci.pemanapemani wrote: Dok su rijetki proBiH intelektualci isticali pogubnost popisa u kojem će biti izjednačeni narod i nacija, digla se kuka i motika da narod, pardon, bošnjačku naciju utjeraju u suru i pokažu kako je bosanstvo velikosrpska podvala.![]()
Straha od izjednačavanja naroda i nacije nema jer je na popisnici pisalo "etničko/nacionalno izjašnjavanje" tako da je sve jasno: nacionalnost u smislu etničke pripadnosti.
-
prog321
#190 Re: Treći entitet?
Popis je uneo ono sto je ugovoreno u Daytonu,pemanapemani wrote:Volio bih da mi pojasniš, ili nađeš bilo koji moj post u kojem sam napisao da se Bošnjaci trebaju odreći terminologije koja im daje prava?prog321 wrote:Tvoji zahtjevi imaju sasvim malo dodira sa realnoscu.
Ko jebeni papagaj ponavljam da je greška u popisu u kojem su izjednačeni narod i nacija. Da se poštivala terminologija u popisnom pitanju bi samo stajao narod, a nacija bi se podrazumijevala.
Po "mojoj" naučnofantastičnoj terminologiji ti bi bio Bošnjak, neki Mitar bi bio Srbin, Jozo Hrvat, a ja bih bio narodno/etnički neopredjeljen. Za sve nas bi se podrazumijevalo da smo nacionalni Bosanci i Hercegovci. Dakle, čak se nije trebalo ni izjašnjavati o naciji, nego bi se ona podrazumijevala.
Ovako kako je danas, moja malenkost se izjasnila kao Bosanac i svjesno sam upisan pod ostale. Znači, potpuno sam svjestan da nemam određena prava, ali to sam uradio zato jer mi je BiH domovina i neću da učestvujem u nekom budućem razvaljivanju iste.
Greska ja u Daytonskom ugovoru.
Sam si odlucio da budes preglasan, izbacen, obespravljen. I to je tvoj izbor. Nemoj biti kivan na Bosnjake ako to ne zele.
Ja sam rekao da Bosanci mogu pokusati ostvariti svoja prava kroz Bosnjastvo. Niko im ne brani. Ako sami biraju da budu outcast, onda neka aktivno ruse ovakvo uredjenje, to jest neka aktivno rade na unistenju konstutivnosti naroda, ili neka se usute. Prema postojecem ustavu , masovan prelazak Bosnjaka u Bosanstvo samo bi dalo Hr i Sr nacionalistima ekstra municije u razagradnji i ove veoma labave drzave .
-
pemanapemani
#191 Re: Treći entitet?
Dzaba pisati, ono i dalje o nekom prlasku Bosnjaka u Bosance. 
- Point.
#192 Re: Treći entitet?
U Bosni su prije svi bilo Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je govorio i Ilija Garasanin. Rijec Bosnjak je turcizm od Bosnjanin.aratet wrote:Opet pogresno, rijec Bosnjak kao turcizam predstavlja islamizirane potomke bivsih Bosnjana, ne Bosnjane.Point. wrote: U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana.
- BHCluster
#193 Re: Treći entitet?
Za kamenjar uskoro stize ALTERNATIVNA verzija...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#194 Re: Treći entitet?
naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH"
- Lincoln-Burrows
#195 Re: Treći entitet?
Dobro ajde Hrvati su čobani.JoseMujica wrote:naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja ćobanijade jebote
Tko su nositelji europskih vrijednosti u BiH?
-
Ripicipi
#196 Re: Treći entitet?
Samo pojedinci.Lincoln-Burrows wrote:Dobro ajde Hrvati su čobani.JoseMujica wrote:naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja ćobanijade jebote
-
zenit dozic
#197 Re: Treći entitet?
Pitaj KrlezuLincoln-Burrows wrote:Dobro ajde Hrvati su čobani.JoseMujica wrote:naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja ćobanijade jebote
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#198 Re: Treći entitet?
Lincoln-Burrows wrote:Dobro ajde Hrvati su čobani.JoseMujica wrote:naučnu konferenciju "Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja ćobanijade jebote
evo reko ti je ripicipi
na čitavom Balkanu nositelja evropskih vrijednosti taman toliko ima da bi onaj Vučićev voz ostao poluprazan...ma kakav voz...ne bi ni autobus napunili i što je najtužnije te pojedince kolektivno svi mrze i redovno ih pljuju
- arzuhal
#199 Re: Treći entitet?
Što je najstrašnije, čini mi se da ti to ovo ozbiljno pitaš, kao ima neki narod, neka etnička skupina koja je...Lincoln-Burrows wrote:
Dobro ajde Hrvati su čobani.
O, Gospode!
- Lincoln-Burrows
#200 Re: Treći entitet?
Ne znam po čemu si to zaključio.arzuhal wrote:Što je najstrašnije, čini mi se da ti to ovo ozbiljno pitaš, kao ima neki narod, neka etnička skupina koja je...Lincoln-Burrows wrote:
Dobro ajde Hrvati su čobani.
Tko su nositelji europskih vrijednosti u BiH?![]()
O, Gospode!
Ovo Hrvati čobani je reakcija na Jose Mujica upis.
A moje pitanje je savim na mjestu.