Zgoljo wrote:Dakle lekcija za islamofobe,ksenofobe,fasiste,rasiste,cetnike,ustase...pocetnike :
-Teroristicki napad,krivicno djelo,krsenje zakona bilo koje vrste ima pocinioca koji ima svoje ime i prezime,eventualno ima i saucesnike i nalogodavce.SVI OSTALI LJUDI koji dijele,ili ne dijele, sa njim(a)neki kolektivitet(religija,etnicka pripadnost,nacionalnost,ideoloska ili politicka pripadnost,seksualna orjentacija itd.itd) NEMAJU NIKAKVE VEZE SA POCINITELJ(EM)-IMA,SA NJIHOVIM AKTOM NITI SE NA BILO KOJI NACIN MOGU I SMIJU OPTUZIVATI ZA NESTO SA CIME NEMAJU NIKAKVE VEZE.
Problemi su poceli onda kad se pogazio ovaj osnovni princip i kad je umjesto imena i prezimena odlucujuce postalo koje je zlikovac religijske pripadnosti.To je kreirao meistrim za potrebe nekih mocnika i sve ja to razumijem ali mene jednostavno boli ku...i za meinstrim i za mocnike,ja nisam ovca i mene niko nece levatiti.
Dakle,sve sto izlazi iz gore napisanog okvira smatram ksenofobijom,islamofobijom,fasizmom,rasizmom,kao sto takvo sto svakako i jeste,sa razlicitim spektrom i motivima njihovih protagonista i reagovat cu na to u svakoj prilici i na svakom mjestu.
Trenutno nema imena počinitelja jer valjda skupljaju dokaze da je to taj lik koji je u pritvoru (izbjeglica iz Pakistana koji je došao u Berlin). Negiranje uloge Islama u Islamskom terorizmu bi bilo jednako negiranju uloge kršćanstva u križarskim ratovima.
Pa zato što je taj svaki napad religijski motivisan. Već sam dao prije par stranica primjer za napad u Orlandu i Charlie Hebdo ako ti nije mrsko potraži. Možda oni jesu nešto pogrešno shvatili iz svoje religije ali je opet religija kriva jer ostavlja prostor za interpretaciju.
Pa vidim koliko znaš o ksenofobiji, islamofobiji, fašizmu čim to izjednačavaš to sa kritikom određene ideologije
I nemoj uvlačit muslimane iz BiH u ovo jer oni sa ovim nemaju veze. Kad si zadnji put čuo da je neki musliman iz BiH počinio ovakav napad u EU ? Zadnji put onaj lik u Austriji ali koliko se sjećam tu nije bilo religijskog motiva.