NATO...DA ili NE

Locked

Jeste li za ulazak BiH u NATO?

Da
285
81%
Ne
55
16%
Samo četvrtkom (Ne želim odgovoriti, ne znam ili treba ostati amoniman)
10
3%

Total votes: 350

Horcrux

#176 Re: NATO...DA ili NE

Post by Horcrux »

ze kalanga wrote:NATO je bombardovao DVA PUTA srpski narod u poslednjih 25 godina.
Horcrux wrote:
ze kalanga wrote:Možda će ponovo.
Ali pristanak srpskog naroda nikada neće dobiti.
Princip je princip, ili ga imaš ili ideš kako vjetar duva. Ova druga kategorija se može podvesti u bezličnost, licemjernost ili put u šupak, kako kome politički korektnije.
De ti nama reci, sto je NATO bombardovao srpski narod, kako ti kazes? Imas li tu informaciju?
Izvini, jel mogu mozda dobiti odgovor. Ne znam, a fakt me zanima, sto je NATO bombardovao srpski narod?
spreca

#177 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

ze kalanga wrote:Bakirova opozicija klix forumaši. :lol:
jel to u UZP nema interneta :lol: :lol:.....Dodogovi bojovnici na klixu jurisaju :lol:
ze kalanga

#178 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

@haznadar (ne zamjeri što dijelove citiram, neke nema potrebe ni uzimati u razmatranje)
svi listom sebe dozivljavaju kao naciju u rangu sa ostalima. Neces naci nijednog Bosnjaka koji svoj narod opisuje kako to radi zvanicna srpska historiografija i nacionalizam.
Primjetio sam, veliki Meša Selimović je imao jednu veoma konkretnu kategorizaciju. Ali i još neki intelektualci tog vremena.
Kažem ti, previše ste vi kao narod opterećeni time kako vas ko doživljava. Maloprije rekoh, neke stvari koje bih možda naveo, da približim sopstveni stav, bi mogle biti pogrešno protumačene, pa zbog toga neću uopšte da se upuštam u to. Opustite se, sami ste sebi "zakuvali čorbu" nekim stvarima iz želje da ste što dalje od svega što ima veze sa Srbima i Hrvatima. Zar ne?! To je jednostavno tako. Da li je opravdano ili nije.... zaista nisam ni istoričar, ni novinar, ni analitičar da bih se time bavio.
Srbi se nadaju novom svjetskom poretku koji ce muslimane generalno u svijetu opaliti jos vise po usima - pa da se kao vjerni saveznici tu okoriste.
Vođeni ovim velikim zaključcima i nadanjima, možemo na trenutak stati i reći koliko su se do sada snovi ispunili, jednih, drugih trećih?! Msm, toliko smo mali da uistinu moramo lobirati za svaku sitnicu. I naravno potpuno je legitimno očekivati neki poen iz te globalne utakmice. Vraćam se da stav kako Srbi i Hrvati žele rat protiv pripadnika islamske vjere u BiH je produkt isključivih predrasuda. Ne znam i ne bih se bavio time (niti Bošnjake poistovjećivao sa radikalizmom Cerića, a sad i Kavazovića) kako je kod vas, da li vas i koliko tokom vjeronauke uče da je hrišćanstvo loše i da su hrišćani hulje, znam kako je kod nas... apsolutno se ne pominje Islam, ustvari pominje se negdje tamo pred kraj osnovne jedna lekcija je posvećena ostalim religijama, sa osnovnim karakteristikama istih, kao što su porijeklo, trajanje, populacija. Dakle djeci se ne puni glava o lošem Islamu (što bi bila patologija ili o tome da su muslimani ljudi drugog reda ili ljudi koje treba likvidirati)... Stoga, te priče o ratu Hrišćana protiv Muslimana s ciljem istrebljenja istih su ipak science fiction.
mi se oslanjamo na cijeli svijet jer je cijeli svijet jasno okarakterisao prosli rat i srpsku politiku
Uvijek se nanovo oduševim ovom floskulom "cijeli svijet"... Rusija, Kina, Brazil, Indija.... su na Marsu.

hebo te gradjanski rat. :) Licno sam u Banjaluci vidio regularnu vojsku YU, niske specijalce,.. Ne dobrovoljce u redovima VRS - vec regualarnu vojsku druge drzave - te meni nemoj tu pricu o gradjanskom ratu.
Ja nisam vidio, pričaju ljudi da se nije ratovalo na prostoru Srbije i BiH, već samo BiH. Pri tome, uz poštovanje mišljenja da je bilo boraca iz Srbije, Grčke i Rusije, pričaju ljudi da je bilo 10-ak hiljada boraca iz Azije i arapskog svijeta na drugoj strani. A opet, ne gubi se na suštini, ratovali su građani BiH za sopstvene interese. Da se bitka prenijela u Loznicu ili ako ćemo toliko daleko u Nikšić, sam sukob bi mogao imati drugačiju oznaku. Ovako ga možemo podijeliti ili na građanski rat ili na svjetski rat. Kako kome drago.
Srbi nekoc slobodarski narod koji je imao muda se suprotstaviti najvecim silama po cijenu genocida - danas vise od dvije decenije se ne usudjuje izaci iz drzavice BiH gdje bi cijena avanture sigurno bila manja nego nekada.
Srbi u dejtonskoj BiH prihvatise prenos masu nadleznosti na drzavu gdje se tresla gora a rodio mis.
Zanimljiv je taj glagol smjeti... I sad bi moj odgovor trebao biti, Bošnjaci nemaju muda da ukinu RS.
Što se nadležnosti tiče, super da si ih pomenuo, one su pokazatelj kršenja Dejtona, jelte, to je bila ustaljena floskula prilikom Referenduma u RS. Ali se po potrebi koristi. Imaš pravo apropo ovog, principa se srpski politički predstavnici ne držaše, jednim dijelom im nametnuše, drugim dijelom sami prodadoše...
spreca

#179 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

ze kalanga wrote:
GeeTnT wrote:
ze kalanga wrote:Bakirova opozicija klix forumaši. :lol:
...sta ima u tome smijesno.....ovde se mnogo toga pametnog moze procitati sve dok ne ulete takvi kao sto si ti...
Pa ono što kažu i nije da nije. :D
Međutim, govorimo o političkim tokovima, ne o stavu pojedinca. 8-)
a ko cini te politicke tokove?.....
155_mm

#180 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

nikako mi nisu jasne ove nebuloze kako je NATO bombardovao srpski narod. za ovo nikad nisam cuo.

ne mogu da vjerujem da je neko toliko zloban da izjednacava, naoruzane krvolocne grupe koji su skoro 4 godine terorizirali civile cineci gnusne zlocine po BiH, sa citavim srpskim narodom. i jedini nacin da ih se zaustavi u tome su bili ta nekolicina napada iz zraka.
sa tim sto kolicina ekspolizva bacena na njih iz zraka predstavlja nekih 1% od kolicine ekspoloziva koju su oni ispalili na druge, sto na civile sto na vojne polozaje.

:-)
155_mm

#181 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

pričaju ljudi da je bilo 10-ak hiljada boraca iz Azije i arapskog svijeta na drugoj strani

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
155_mm

#182 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

Uvijek se nanovo oduševim ovom floskulom "cijeli svijet"... Rusija, Kina, Brazil, Indija.... su na Marsu.
imas li podatke koliki su redovi pred ambasadama u beogradu gore navedenih zemalja za imigraciju u iste?
kad uporedis sa redovima pred ambasadama EU i SAD i kanade bit ce ti jasno da kad bi EU, SAD i kanada otvorile svoje granice u potpunosti ove tvoje navedene zemlje ostale bez 90% stanovnistva. valjda sad shvatas sta znaci "cijeli svjet".
155_mm

#183 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

Srbi nekoc slobodarski narod koji je imao muda se suprotstaviti najvecim silama po cijenu genocida
kolega haznadar mozes navesti istorijski nprimjer za ovo?
ze kalanga

#184 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

155_mm wrote:
imas li podatke koliki su redovi pred ambasadama u beogradu gore navedenih zemalja za imigraciju u iste?
kad uporedis sa redovima pred ambasadama EU i SAD i kanade bit ce ti jasno da kad bi EU, SAD i kanada otvorile svoje granice u potpunosti ove tvoje navedene zemlje ostale bez 90% stanovnistva. valjda sad shvatas sta znaci "cijeli svjet".
Cijeli svijet je manje od pola Evrope, šestina Azije.... i SAD. Svaka čast. Valjda kvalitet. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#185 Re: NATO...DA ili NE

Post by Truba »

155_mm wrote:
ustvrdili smo kako to nije mjerilo
nego samo pokazatelj boljih startnih uvjeta za doseljenike

moja koleghica zivi u pekingu eto
druga u londonu
obje su foeumasice
155_mm

#186 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

Upravo. Srbi čekaju da vide šta će odlučiti zvanični Beograd. Pa će onda sami odlučiti kojim će putem.
:lol:
pa zvanicni BG je ves odlucio zeki bre. sta vi sad cekate sa svojom odlukom?

Može SFOR biti koliko hoće u RS, lijepiti bilborde i guziti domaće kuravele, ali sve dok Republika Srpska ne pristane da BiH postane članica, to se neće desiti. Napominjem ČLANICA, ne zemlja koja je zainteresovana za pristup.
kolega zeki, a u kojoj formi bi trebalo da bude to pritajananje? na koji nacin da pristane tj. da ne pristane? :lol:

ti stvarno mislis da je NATO pijacni prodavac povrca pa da ga zamajavas kao kupio bi nesto i na kraju kao ma necu nista?
155_mm

#187 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

mozda nisam bio dovoljno jasan. pa da popjasnim: razlog sto 90% stanovnistva ove planete ne zivi u SAD, EU i kanadi nije zasigurno to sto ne zele da napuste blagodati indije, rusije i slicnih.
ze kalanga

#188 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

Znatiželja je ubila mačku.
Ne širite defetizam. Ja sam uvijek za konsenzus. A on je, isključivi element opstanka države BiH.
155_mm

#189 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

ze kalanga wrote:Znatiželja je ubila mačku.
Ne širite defetizam. Ja sam uvijek za konsenzus. A on je, isključivi element opstanka države BiH.
ko siri defitizam?

mozes objasniti taj tvoj koncenzus u slucaju ulaska BiH u NATO? kako izgleda tvoj koncenzus u ovom slucaju?
ze kalanga

#190 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

Poprilično jasno. Bih neće u NATO. Vojna neutralnost ostaje opredjeljenje. Kraj priče. Ko voli NATO, preseli u Hrvatsku i osjeti tu čaroliju.
155_mm

#191 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

ze kalanga wrote:Poprilično jasno. Bih neće u NATO. Vojna neutralnost ostaje opredjeljenje. Kraj priče. Ko voli NATO, preseli u Hrvatsku i osjeti tu čaroliju.
znaci to ja taj tvoj koncenzus?
ze kalanga

#192 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

Apsolutno.
dobojlija81

#193 Re: NATO...DA ili NE

Post by dobojlija81 »

155_mm

#194 Re: NATO...DA ili NE

Post by 155_mm »

ze kalanga wrote:Apsolutno.
zeki bre, mnogo ti je trebalo da smislis ovaj odgovor. vec sam pomislio da si otisao da tetki odneses lek.
posto ocigledno pojma nemas sta znaci koncenzus mozemo prestati o njemu.

nego samo da se vratim na ono tvoje cesto pnavljano ko voli NATO nek se preseli u HR. na osnovu onog sta se moglo cuti od strane novog presjednika USA ispada da on ima iste poglede kao i ti. samo sto on tvrdi da onaj ko nije za NATO moze se preseliti u SRB i tamo uzivati u carima neutralnosti.

vjerovatno ste obojica ucili iz isti izvora sta znaci koncenzus.

:lol:
hAZNADAR

#195 Re: NATO...DA ili NE

Post by hAZNADAR »

ze kalanga wrote:

Primjetio sam, veliki Meša Selimović je imao jednu veoma konkretnu kategorizaciju. Ali i još neki intelektualci tog vremena.
Kažem ti, previše ste vi kao narod opterećeni time kako vas ko doživljava. Maloprije rekoh, neke stvari koje bih možda naveo, da približim sopstveni stav, bi mogle biti pogrešno protumačene, pa zbog toga neću uopšte da se upuštam u to. Opustite se, sami ste sebi "zakuvali čorbu" nekim stvarima iz želje da ste što dalje od svega što ima veze sa Srbima i Hrvatima. Zar ne?! To je jednostavno tako. Da li je opravdano ili nije.... zaista nisam ni istoričar, ni novinar, ni analitičar da bih se time bavio.
Znao sam. :lol: mitomana samo malcice trebas zagrebati. Ma ti si bre psiholog, to vam je urodjeno. :lol: Fakat mi nije jasno zasto vjerujete u tu teoriju da su Bosnjaci optereceni porijeklom, da bjeze od istine, ..... toliko ste zadojeni tim lazima da mislite da ih svi znaju pa neki nece da priznaju.
Jarane, Mesa je jedan i par likova njegovog misljenja. A Bosnjaka kroz historiju par miliona koji tako nisu mislili. A Mesa je pisao mnogo vise od par recenica na koje svrsavate. Hebe se Bosnjacima za historijom i porijeklom ali posto su gubili glave zbog osvete dahijama - nije to zlo samo "srpska posla". To je fenomen koji se ne smije zanemariti. A spomenuo sam ti to samo kao opasku da ne pije vode tvoja prica da se radi o sukobu nacija. Srbi moraju prvo priznati bosnjacku naciju pa da tako bude. A ti si upravo sam sebe opovrgao i skocio u stomak.

Dakle djeci se ne puni glava o lošem Islamu (što bi bila patologija ili o tome da su muslimani ljudi drugog reda ili ljudi koje treba likvidirati)... Stoga, te priče o ratu Hrišćana protiv Muslimana s ciljem istrebljenja istih su ipak science fiction.
Ali se djeci puni glava pricom o genetskom otpadu. Svako ko vjeruje u mitove o bivsim Srbima i
bosnjackoj bjezaniji od istine - nije u stanju gledati na Bosnjake kao normalne ljude. Likvidacija takvih nema tezinu kao kod ljudi. Islam se generalno u Bosni posmatra samo kao produkt okupacije, podsjetnik na okupaciju,.. pa niste dzaba rusili sve dzamije.

Samo Rusija i samo Rusija verbalno - i niko drugi. I to ne uvijek.

Ja nisam vidio, pričaju ljudi da se nije ratovalo na prostoru Srbije i BiH, već samo BiH. Pri tome, uz poštovanje mišljenja da je bilo boraca iz Srbije, Grčke i Rusije, pričaju ljudi da je bilo 10-ak hiljada boraca iz Azije i arapskog svijeta na drugoj strani. A opet, ne gubi se na suštini, ratovali su građani BiH za sopstvene interese. Da se bitka prenijela u Loznicu ili ako ćemo toliko daleko u Nikšić, sam sukob bi mogao imati drugačiju oznaku. Ovako ga možemo podijeliti ili na građanski rat ili na svjetski rat. Kako kome drago.
Ne pricam o dobrovoljcima vec regularnim vojskama jedne drzave u drugoj. Pa nije ni u Srbiji u WWII bio gradjanski rat samo zbog foksdojcera. Morao im je jos neko pomoci.

Zanimljiv je taj glagol smjeti... I sad bi moj odgovor trebao biti, Bošnjaci nemaju muda da ukinu RS.
Što se nadležnosti tiče, super da si ih pomenuo, one su pokazatelj kršenja Dejtona, jelte, to je bila ustaljena floskula prilikom Referenduma u RS. Ali se po potrebi koristi. Imaš pravo apropo ovog, principa se srpski politički predstavnici ne držaše, jednim dijelom im nametnuše, drugim dijelom sami prodadoše...
Mnogo je lakse Srbima u RS i realnije odcijepiti RS negoli Sarajevu da ukine. Na terenu se odlucuje.
Poenta nije na krsenju, tumacenju Dejtona,.. vec na cinjenici da Srbi samo silu postuju. Ispada da samo pod palicom mogu funkcionisati.
A zasto uopce sebe dovode u takvu situaciju? Odcijepe se lijepo kao sto zele i nema vise krsenja Dejtona.

NATO koji je tema - je jedini realna snaga i nacin da se sukob ne ponovi. Rusija nema moc ni u zemljama sa kojima granici i koje je nekada drzala a kamoli na Balkanu da je faktor. Zapadni kapital dominira i Srbijom i BiH. NATO zemlje okolo nas,..

Citajuci sve gluposti koje si rekao poput da pjevamo pjesme o Bakiru i slavimo ga kao spasitelja, mitomanske psihoanalize o bosnjackim kompleksima, suplju o principima a znamo tonu koji su pogazeni,... a javno po Nezavisnim, Glasu neprestano naslovi o superiornosti ruskog oruzja i ruske politike u svijetu,.. - fakat ste operisani od realnosti i zaglibili u svojoj ideologiji. Podapinjanjem stupica napretku ove drzave - cinite lose i sebi. NATO bi ma koliko paradoksalno zvucalo - vise valjao u buducnosti vama.
ze kalanga

#196 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

Znao sam. :lol: mitomana samo malcice trebas zagrebati. Ma ti si bre psiholog, to vam je urodjeno. :lol:
U nedostatku činjenica, uvreda postaje sastavni dio repertoara. Greška u koracima gosn haznadare.
Jarane, Mesa je jedan i par likova njegovog misljenja. A Bosnjaka kroz historiju par miliona koji tako nisu mislili.
Govorimo o intelektualcima. Ne običnom svijetu.
Islam se generalno u Bosni posmatra samo kao produkt okupacije, podsjetnik na okupaciju,.. pa niste dzaba rusili sve dzamije.
Nije narod rušio džamije, već budale.
Identično kao i crkve. Uostalom barem tri puta više je crkava porušeno na prostoru današnje BiH nego džamija.
Ali, napominjem, nije rušio narod, već pojedine budale.
Ne pricam o dobrovoljcima vec regularnim vojskama jedne drzave u drugoj. Pa nije ni u Srbiji u WWII bio gradjanski rat samo zbog foksdojcera. Morao im je jos neko pomoci.
Tu sam čekao. JNA nije bila vojska druge države, već Jugoslavije čiji je RBiH bila sastavni dio. Jedino ako se par Rusa smatra vojskom Rusije, tu možemo onda reći da je ovo bio svjetski rat. Ali, sajens fikšn i haj definišn nisu prigodne.
Mnogo je lakse Srbima u RS i realnije odcijepiti RS negoli Sarajevu da ukine. Na terenu se odlucuje.
Poenta nije na krsenju, tumacenju Dejtona,.. vec na cinjenici da Srbi samo silu postuju. Ispada da samo pod palicom mogu funkcionisati.
A zasto uopce sebe dovode u takvu situaciju? Odcijepe se lijepo kao sto zele i nema vise krsenja Dejtona.
I tu se opet vraćamo na tu težnju za Osmanskim periodom, koje je unazadilo za vijek i vijekove BiH, a ona priča sa početka da se sprema obračun Hrišćana sa muslimanima je ustvari samo paravan, kako muslimani moraju pod hitno udarati prvo katolike, a potom i pravoslavce, jer se umrežilo to mišljenje da je dobar pravoslavac i katolik samo onaj kog tučemo...
spreca

#197 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

Koliko je to poruseno crkava u BiH pod kontrolom ARBiH?
ze kalanga

#198 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

Pitaj bivše generale.
Ali ako si čitao moj posta, nisam se bazirao na isključivo ARBIH. Već uopšte na porušene pravoslavne crkve i spomenike u poslednjih 5 vijekova.
GeeTnT

#199 Re: NATO...DA ili NE

Post by GeeTnT »

ze kalanga wrote:Pitaj bivše generale.
Ali ako si čitao moj posta, nisam se bazirao na isključivo ARBIH. Već uopšte na porušene pravoslavne crkve i spomenike u poslednjih 5 vijekova.
...5 vekova.....ajde...
spreca

#200 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

ze kalanga wrote:Pitaj bivše generale.
Znaci....SAMO LAZES I TRABUNJAS
Locked