Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jack Be Nimble

#176 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Jack Be Nimble »

pukepuke wrote:Najbolji travnički, s natopljenom lepinjom/piticom, mmmm :-D.
Kad sam davno nekad išla u školu, za užinu se kupovala "polivena" - pola natopljene lepinje ili "đačka" - 5 ćevapa u pola lepinje, natopljene, naravno.
U BL se zvala sindikalna. Mala porcija u punoj lepinji.
MyTao

#177 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by MyTao »

Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probati :sad: Istina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm :)

Kada je kvalitet u pitanju bar za mene, najvaznija je dobra lepina ili somun... i cevap koji nije previse ispecen pa je ko drvo :)

Ne sjecam se tacno gdje, mislim da je Chicago... u jednoj "nasoj" cevabdzinici jeo cevape sa ovim

Image

:D Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
belfy

#178 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by belfy »

MyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probati :sad: Istina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm :)

Kada je kvalitet u pitanju bar za mene, najvaznija je dobra lepina ili somun... i cevap koji nije previse ispecen pa je ko drvo :)

Ne sjecam se tacno gdje, mislim da je Chicago... u jednoj "nasoj" cevabdzinici jeo cevape sa ovim

Image

zato sto je ovo vise nalik palacinkama pravljenim kao przene jufke. :D

banjalucki cevap je vise nalik Grckom, mada je Grcki spoj dva veca cevapa. sarajevski napravljen za podrigivanje, kao da je Sodaso u Sarajevu, a ne u Tuzli. travnicki - lutrija. na istom mjestu mozes pojesti vise vrsta dobrog i loseg. od Plavih voda, preko Harija, pa do stare carsije... steta sto i zenicki nisu dio teme...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#179 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
Prvi put cujem da postoje mostarski cevapcici, a familija mi je u Mostaru od 1764.
Jack Be Nimble

#180 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Jack Be Nimble »

Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
caseytron

#181 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by caseytron »

Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
Somun jaro, somun.
Jack Be Nimble

#182 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Jack Be Nimble »

caseytron wrote:
Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
Somun jaro, somun.
Ok.

Somun bude suh ko papir.
spreca

#183 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by spreca »

MyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probati :sad: Istina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm :)

Image

gledo sam u Baghdadu kad ovo arapi peku...pece se u pekari isto hljeb...a kad ih povadi sa pecenja ovo je napuhano ko lopta :mrgreen: ....a kako se hladi tako i ispuse...zaboravio sam kako ovo zovu
Toto

#184 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

MyTao wrote: :D Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
To je amerikanizirana verzija arapskog somuna kojeg ovdje zovy Pita Bread. Inace je to industrijski proizvod koji je samo djelimicno ispecen. Da mu ukus problizis somunu trebas uraditi sljedece:
-rernu ugrijati na najjace;
-pita pread ubaciti na 10 -15 sekiundi i pita bread carolijom visoke temerature postaje vrlo slican somunu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#185 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Toto wrote:
Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
Prvi put cujem da postoje mostarski cevapcici, a familija mi je u Mostaru od 1764.
Ne znam ciji su, u Mostaru sam ih jeo i nisu bili dobri.
Ko mi je kriv :D
insomnia78

#186 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by insomnia78 »

Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
spreca

#187 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by spreca »

Toto wrote:
To je amerikanizirana verzija arapskog somuna kojeg ovdje zovy Pita Bread. Inace je to industrijski proizvod koji je samo djelimicno ispecen. Da mu ukus problizis somunu trebas uraditi sljedece:
-pita pread ubaciti na 10 -15 sekiundi i pita bread carolijom visoke temerature postaje vrlo slican somunu.
u Mostaru su Kalifornijski cevapi :D
spreca

#188 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by spreca »

insomnia78 wrote:Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
kad janjetina bude gotova pitu bacis cukama i kokosima :lol:
Toto

#189 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

spreca wrote:
Toto wrote:
u Mostaru su Kalifornijski cevapi :D
jes, jes .. :lol: prave ih od bizonova mesa
insomnia78

#190 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by insomnia78 »

Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka. :D
Donese treba sarmu, 'ladna ko led. Ka'e 'ladno predjelo. De ti reko šćeri ovo malo podgrij hljeba t'
jeza u ledja

#191 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka. :D
Donese treba sarmu, 'ladna ko led. Ka'e 'ladno predjelo. De ti reko šćeri ovo malo podgrij hljeba t'
Ako mislis na njihovu dolmu, ona se obicno servira hladna.
Last edited by jeza u ledja on 17/02/2017 22:09, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#192 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by _BataZiv_0809 »

spreca wrote:kod mene su cevapi najbolji u Bingu :-D ....ali necu vam reci odakle sam :lol:
evo ima icevapa i u rusiji ali polufabrikat....nisam jos probo...moram jednom uzeti i u stanu zadimiti :lol:
Nek kakva Dasha ili Svetlana zadimi cevape poslije akcije :evil:
insomnia78

#193 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
insomnia78 wrote:Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka. :D
Ako mislis na njihovu dolmu, ona se obicno servira hladna.
A znam. Al ja samo janjetine mogu ladne :D
insomnia78

#194 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by insomnia78 »

spreca wrote:
insomnia78 wrote:Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
kad janjetina bude gotova pitu bacis cukama i kokosima [emoji38]
Hahah. Ja ba
spreca

#195 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by spreca »

_BataZiv_0809 wrote:
spreca wrote:kod mene su cevapi najbolji u Bingu :-D ....ali necu vam reci odakle sam :lol:
evo ima icevapa i u rusiji ali polufabrikat....nisam jos probo...moram jednom uzeti i u stanu zadimiti :lol:
Nek kakva Dasha ili Svetlana zadimi cevape poslije akcije :evil:
moRe komotno..a mogu i obje iDasha i Svetlana :lol:
sunceKOtepsija

#196 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sunceKOtepsija »

caseytron wrote:
Somun jaro, somun.
neki u sarajvu kazu sAmun, valjda je seljacki rec somun
Connaisseur Karlin

#197 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Connaisseur Karlin »

cavapcici sa kajmakom :shock: to vise nisu cevapi,to su cufte sa kajmakom :D dodaj sos :D
pustopoljina

#198 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by pustopoljina »

SHTEVELEC wrote:
mobsterc wrote:Ne jedu ih jer su sarajevski nego jer su bolj od vecine (od par) turstickih gradova. Drugim rijecima, relativno ukusna hrana koja je dostupna u par gradova, s tim da Sa vidi 10-100x vise turista. Vrlo jednostavno, nigdje drugo u drzavi, niti u drugim drzavama imas cevabdzinicu koja prodaje sarajevske cevape. Nisi imao ni ovdje, ali je zadnjih godina bilo pokusaja reklamiranja 'sarajevskog cevapa'.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
Za ovo boldirano - imas u Novom Sadu nekoliko cevabdzinica koje prodaju sarajevske cepave, u Beogradu ima par komada, u Zemunu, u Zagrebu par, u Bijeljini otvorena (neki dan bio text na klixu) i kod svih je reklama "sarajevski cevap", "originalna sarajevska receptura"...

A sto se tice somuna imaju ascijski i cevabdzijski somuni, ascijski imaju i sredinu, cevabdzijski samo kore (bila emisija na tv-u, snimali po pekarama u starom gradu i ljudi objasnili sta je sta)
u bihacu je lepinja taj ascijski somun, tj, deblja...ima sredinu.
tog tankog, cevabdzijskog i nema, a meni se bas svidja.
a somun...je samo druga rijec za kruh, hljeb...domaci.
ta lepinja, taj ascijski somun, je svuda uz cevape, osim u sarajevu (barem koliko sam imala priliku probati) i zato mi nigdje nisu dobri kao u sa. cak i bez poljeva, koji je brrr, lepinja je jednostavno predebela za porciju cevapa.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#199 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by plain vanilla »

strong69 wrote:Cesto ja dolazim u TZ. Samo reci gdje je Zlaja :)
na Slatini, preko puta zgrade kantona sto je zapaljena
mad_max_ba

#200 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mad_max_ba »

Oxygenn wrote:
mad_max_ba wrote: Jbga, ja ga lično uvijek natopim stvar navike i tražim natopljen, ako ništa drugo stavim somune prilikom pečenja preko ćevapčića (ovo je ispravno jer čevap je nešto 10-to)
Opet kažem do pripreme je i serviranja a i u recepturi je razlika između sarajevskih i banjalučkih.
npr u banjalučke ide daleko više prezle i zato su suhlji........
A sad natopljeni ili ne to je već razlika od ćevabdžinice do aščince.......
I niđe veze šiptarski..
Mozes li mi objasniti razliku izmedju ćevapa i tvojih pravilnih ćevapčića ?!

U Sarajevu su oduvijek bili ćevapi e onda se negdje nakon rata sa pojavom svakojakih prevodilaca za strance pojavio izraz ćevapčići sto je za mene licno neka vrsta imaginarnih minijaturnih ćevapa :D
Šiš cevap, slatki cevap, hadzijski cevap, sitni cevap...na mobitelu sam, pa nemam zivaca da ti mecem slike. A ucevapiti meso ne znaci dobit od fasiranog cevapcice, vec od krtine (biftek, ruza, zarebnica.....) isjecene na zalogaj ukuhati i dobiti jelo sa saftom.
Uvijek tako bilo. Sad sto si ti za ovo cuo dolaskom prevodilaca i inih strucnjaka to je tvoj problem. Kod mojih nana se tacno znala razlika........
Post Reply