U BL se zvala sindikalna. Mala porcija u punoj lepinji.pukepuke wrote:Najbolji travnički, s natopljenom lepinjom/piticom, mmmm.
Kad sam davno nekad išla u školu, za užinu se kupovala "polivena" - pola natopljene lepinje ili "đačka" - 5 ćevapa u pola lepinje, natopljene, naravno.
Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- Jack Be Nimble
#176 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
- MyTao
#177 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probati
Istina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm
Kada je kvalitet u pitanju bar za mene, najvaznija je dobra lepina ili somun... i cevap koji nije previse ispecen pa je ko drvo
Ne sjecam se tacno gdje, mislim da je Chicago... u jednoj "nasoj" cevabdzinici jeo cevape sa ovim

Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
Kada je kvalitet u pitanju bar za mene, najvaznija je dobra lepina ili somun... i cevap koji nije previse ispecen pa je ko drvo
Ne sjecam se tacno gdje, mislim da je Chicago... u jednoj "nasoj" cevabdzinici jeo cevape sa ovim

-
belfy
#178 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
zato sto je ovo vise nalik palacinkama pravljenim kao przene jufke.MyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probatiIstina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm
![]()
banjalucki cevap je vise nalik Grckom, mada je Grcki spoj dva veca cevapa. sarajevski napravljen za podrigivanje, kao da je Sodaso u Sarajevu, a ne u Tuzli. travnicki - lutrija. na istom mjestu mozes pojesti vise vrsta dobrog i loseg. od Plavih voda, preko Harija, pa do stare carsije... steta sto i zenicki nisu dio teme...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#179 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Prvi put cujem da postoje mostarski cevapcici, a familija mi je u Mostaru od 1764.Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
- Jack Be Nimble
#180 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
-
caseytron
#181 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Somun jaro, somun.Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
- Jack Be Nimble
#182 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ok.caseytron wrote:Somun jaro, somun.Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
Somun bude suh ko papir.
- spreca
#183 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
gledo sam u Baghdadu kad ovo arapi peku...pece se u pekari isto hljeb...a kad ih povadi sa pecenja ovo je napuhano ko loptaMyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probatiIstina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm
![]()
- Toto
#184 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
To je amerikanizirana verzija arapskog somuna kojeg ovdje zovy Pita Bread. Inace je to industrijski proizvod koji je samo djelimicno ispecen. Da mu ukus problizis somunu trebas uraditi sljedece:MyTao wrote:Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
-rernu ugrijati na najjace;
-pita pread ubaciti na 10 -15 sekiundi i pita bread carolijom visoke temerature postaje vrlo slican somunu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#185 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ne znam ciji su, u Mostaru sam ih jeo i nisu bili dobri.Toto wrote:Prvi put cujem da postoje mostarski cevapcici, a familija mi je u Mostaru od 1764.Tomahawk11 wrote:Ja sam probao mostarske, uzas.
U Zenici je isto bila neka blaga kopija, pokusaj cevapa. Ne znam, mozda sam naletio.
U Tuzli nisam, ne znam kakvi su.
O banjaluckim nemam neku predstavu. Nako.
Travnicki mi se definitivno razlikuju od sarajevskih.
I sastavom i somunom.
Ko mi je kriv
- insomnia78
#186 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
- spreca
#187 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
u Mostaru su Kalifornijski cevapiToto wrote:To je amerikanizirana verzija arapskog somuna kojeg ovdje zovy Pita Bread. Inace je to industrijski proizvod koji je samo djelimicno ispecen. Da mu ukus problizis somunu trebas uraditi sljedece:MyTao wrote:Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
-pita pread ubaciti na 10 -15 sekiundi i pita bread carolijom visoke temerature postaje vrlo slican somunu.
- spreca
#188 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
kad janjetina bude gotova pitu bacis cukama i kokosimainsomnia78 wrote:Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
- Toto
#189 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
jes, jes ..spreca wrote:u Mostaru su Kalifornijski cevapiToto wrote:To je amerikanizirana verzija arapskog somuna kojeg ovdje zovy Pita Bread. Inace je to industrijski proizvod koji je samo djelimicno ispecen. Da mu ukus problizis somunu trebas uraditi sljedece:MyTao wrote:Ovo je neka arpaska pita. Okus je ni blizu nase lepine.
- insomnia78
#190 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka.
Donese treba sarmu, 'ladna ko led. Ka'e 'ladno predjelo. De ti reko šćeri ovo malo podgrij hljeba t'
Donese treba sarmu, 'ladna ko led. Ka'e 'ladno predjelo. De ti reko šćeri ovo malo podgrij hljeba t'
- jeza u ledja
#191 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Ako mislis na njihovu dolmu, ona se obicno servira hladna.insomnia78 wrote:Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka.![]()
Last edited by jeza u ledja on 17/02/2017 22:09, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#192 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Nek kakva Dasha ili Svetlana zadimi cevape poslije akcijespreca wrote:kod mene su cevapi najbolji u Bingu....ali necu vam reci odakle sam
evo ima icevapa i u rusiji ali polufabrikat....nisam jos probo...moram jednom uzeti i u stanu zadimiti
- insomnia78
#193 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
A znam. Al ja samo janjetine mogu ladnejeza u ledja wrote:Ako mislis na njihovu dolmu, ona se obicno servira hladna.insomnia78 wrote:Ima ovdje jedan turski restoran. Original lik ima lepine ko kod nas. Ima i sarme, dolme, japraka.![]()
- insomnia78
#194 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Hahah. Ja baspreca wrote:kad janjetina bude gotova pitu bacis cukama i kokosima [emoji38]insomnia78 wrote:Pravio sam ja ovo. Brasno so, jogurAt. Razvaljas ubacis u dobro zagrijanu pec i bog te veselio. Vamo u kesu za pecenje nakrkas janjetine...
- spreca
#195 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
moRe komotno..a mogu i obje iDasha i Svetlana_BataZiv_0809 wrote:Nek kakva Dasha ili Svetlana zadimi cevape poslije akcijespreca wrote:kod mene su cevapi najbolji u Bingu....ali necu vam reci odakle sam
evo ima icevapa i u rusiji ali polufabrikat....nisam jos probo...moram jednom uzeti i u stanu zadimiti
- sunceKOtepsija
#196 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
neki u sarajvu kazu sAmun, valjda je seljacki rec somuncaseytron wrote:Somun jaro, somun.Jack Be Nimble wrote:Jedini problem kod sarajevskog je lepinja. Bude suha ko papir. A meso ko meso, svugdje isto.
- Connaisseur Karlin
#197 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
cavapcici sa kajmakomMyTao wrote:Ako su travnicki toliko natopljeni to ne zelim ni probatiIstina ni suhi nisu najbolji ali mast sa cevapa je dovoljna, plus kajmak mmm
![]()
- pustopoljina
#198 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
u bihacu je lepinja taj ascijski somun, tj, deblja...ima sredinu.SHTEVELEC wrote:Za ovo boldirano - imas u Novom Sadu nekoliko cevabdzinica koje prodaju sarajevske cepave, u Beogradu ima par komada, u Zemunu, u Zagrebu par, u Bijeljini otvorena (neki dan bio text na klixu) i kod svih je reklama "sarajevski cevap", "originalna sarajevska receptura"...mobsterc wrote:Ne jedu ih jer su sarajevski nego jer su bolj od vecine (od par) turstickih gradova. Drugim rijecima, relativno ukusna hrana koja je dostupna u par gradova, s tim da Sa vidi 10-100x vise turista. Vrlo jednostavno, nigdje drugo u drzavi, niti u drugim drzavama imas cevabdzinicu koja prodaje sarajevske cevape. Nisi imao ni ovdje, ali je zadnjih godina bilo pokusaja reklamiranja 'sarajevskog cevapa'.
Nigdje u meniju ne pise sarajevski cevap niti je to cevap specifican kao banjalucki. Mozes prije da ih zoves siptarski cevap. Pa zeljo je veci brend od 'sarajevskog zevapa'.
Evo ti na temi bar 5 postova sto sam vidio da ljudi pisu da odu samo radi cevapa u Travnik. A ja ti garantujem da niko iz Tr, Ze i okoline ne ide radi cevapa u Sa. U svom drustvu imam isto 5-6 ljudi koji se spreme i na cevape u Tr.
A sto se tice somuna imaju ascijski i cevabdzijski somuni, ascijski imaju i sredinu, cevabdzijski samo kore (bila emisija na tv-u, snimali po pekarama u starom gradu i ljudi objasnili sta je sta)
tog tankog, cevabdzijskog i nema, a meni se bas svidja.
a somun...je samo druga rijec za kruh, hljeb...domaci.
ta lepinja, taj ascijski somun, je svuda uz cevape, osim u sarajevu (barem koliko sam imala priliku probati) i zato mi nigdje nisu dobri kao u sa. cak i bez poljeva, koji je brrr, lepinja je jednostavno predebela za porciju cevapa.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#199 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
na Slatini, preko puta zgrade kantona sto je zapaljenastrong69 wrote:Cesto ja dolazim u TZ. Samo reci gdje je Zlaja
- mad_max_ba
#200 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi
Šiš cevap, slatki cevap, hadzijski cevap, sitni cevap...na mobitelu sam, pa nemam zivaca da ti mecem slike. A ucevapiti meso ne znaci dobit od fasiranog cevapcice, vec od krtine (biftek, ruza, zarebnica.....) isjecene na zalogaj ukuhati i dobiti jelo sa saftom.Oxygenn wrote:Mozes li mi objasniti razliku izmedju ćevapa i tvojih pravilnih ćevapčića ?!mad_max_ba wrote: Jbga, ja ga lično uvijek natopim stvar navike i tražim natopljen, ako ništa drugo stavim somune prilikom pečenja preko ćevapčića (ovo je ispravno jer čevap je nešto 10-to)
Opet kažem do pripreme je i serviranja a i u recepturi je razlika između sarajevskih i banjalučkih.
npr u banjalučke ide daleko više prezle i zato su suhlji........
A sad natopljeni ili ne to je već razlika od ćevabdžinice do aščince.......
I niđe veze šiptarski..
U Sarajevu su oduvijek bili ćevapi e onda se negdje nakon rata sa pojavom svakojakih prevodilaca za strance pojavio izraz ćevapčići sto je za mene licno neka vrsta imaginarnih minijaturnih ćevapa
Uvijek tako bilo. Sad sto si ti za ovo cuo dolaskom prevodilaca i inih strucnjaka to je tvoj problem. Kod mojih nana se tacno znala razlika........