Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#176 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: laz, pisani su dokumenti samo sa hadisima poslanika za vrijeme Muhammeda ako nisi znao

a to sto se sakupilo u vece zbirke te njihove hadise sto su zapisivali i prenosili to se desilo kasnije.

Hadith Compilation by the Companions of the Prophet
http://www.letmeturnthetables.com/2011/ ... ns-of.html

Nezavisni historijski spisi ne postoje.
laz

evo na ovom dokumentarcu nemusliman cita nemuslimansku knjigu od nemuslimana armenijca Sibiusa ,odmah napisana nakon smrti poslanika , gdje govori o poslaniku i njegovu ucenju.
Jedino sto mozemo zakljuciti iz Sibiusovih spisa, koji su "by the way" zapisani tek desetljece nakon Muhamedove smrti je to da je postojao neki Muhamed koji je predvodio arapsku vojsku.

O detaljima "spustanja" objave ne postoje nikakvi nezavisni spisi.
Last edited by Optimus Prime on 04/06/2017 17:52, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#177 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
kad je davne 1990 godine americki embriolog nemusliman drzao predavanje na univerzitetu o embriologiji , koliko si tad imao godina pitam se :-)
http://www.youtube.com/watch?v=upa4BSH7ua4&t=2136s

i jos kazes da se uradi istrazivanje i prezentira naucnicima, a naucnic vec istrazivanje uradili i napisali knjuige i drzali predavanja na fakultetima o tome. e moj optimalni , nisi u korak sa vremenom, zaostaje u vremenu
:D
Jeli to ti tvrdis da su nebuloze koje je Keith Moore iznosio opceprihvacena naucna cinjenica?
znaci po tebi su nebuloze kad naucnik nemusliman iznosi svoje rezultate istrazivanja Kur'anskih ajeta o embriologiji :-) kakav bezobrazluk nazivati njegova istrazivanja nebulozama bez da ponudi, zasto je nebuloza , da nam dostavis bilo kakve krnjave dokaze, al isamo nesto da dostavis da se vodi da iznosis bilo kakve dokaze, ali nista, mrka kapa, nego samo ma to su nebuloze od covjeka koji ovo u opisu

Keith Leon Moore(born 5 October 1925 in Brantford, Ontario) is a professor emeritus in the division of anatomy, in the Faculty of Surgery, at the University of Toronto, Ontario, Canada. Moore is associate dean for Basic Medical Sciences in the university's Faculty of Medicine, and was Chair of Anatomy from 1976 to 1984. He is a founding member of the American Association of Clinical Anatomists (AACA),[1][2][3] and was President of the AACA between 1989 and 1991.[4]

znaci Optimalni zna bolje od profesora koji predaje na univerzitetu i koji pise knjige :lol:

i to zna ali bez dokaza, Optimalni samo kaze nebuloza, (nema tu dokaza , dokazi nisu potrebni jer eto kad Optimalni to kaze to ima tezinu, njemu dokazi nisu potrebni, jer sama pojava Optimalnog i ono sto on izusti je dokaz samo po sebi) :lol:
Nebuloza je iskljucivo iz razloga, zato sto nikada nije napisao naucni rad na tu temu i zato sto se hiljade drugih embrijologa ne slazu s njim. Ili bolje receno svi ostali.
Smrcak15

#178 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote: laz, pisani su dokumenti samo sa hadisima poslanika za vrijeme Muhammeda ako nisi znao

a to sto se sakupilo u vece zbirke te njihove hadise sto su zapisivali i prenosili to se desilo kasnije.

Hadith Compilation by the Companions of the Prophet
http://www.letmeturnthetables.com/2011/ ... ns-of.html
Nezavisni historijski spisi ne postoje.
laz

evo na ovom dokumentarcu nemusliman cita nemuslimansku knjigu od nemuslimana armenijca Sibiusa ,odmah napisana nakon smrti poslanika , gdje govori o poslaniku i njegovu ucenju.
Jedino sto mozemo zakljuciti iz Sibiusovih spisa, koji su "by the way" zapisani tek desetljece nakon Muhamedove smrti je to da je postojao neki Muhamed koji je predvodio arapsku vojsku.

O detaljima objave ne postoje nikakvi nezavisni spisi.
kao tebi bi znacilo da imaju nekakvi nezavisni spisi, koji su bili pisani od nezavisnih pratioca Muhammeda i zabiljezavali sta se sve desavalo?? ma malo morgen da bi, ama bas nista to tebi nebi znacilo. a ja cu tebi samo reci ovo. meni nije potreban ni jedan jedini hadis da bi mogao uociti da Kur'an dolazi od Boga jer sma knjiga je neovisna o drugim informacijama da bi ponudila dokaze da dolazi od Boga.

jer dovoljno je uzeti samo Kur'an i istrazivati ga na detaljnom nivou, i onda stvari se same pokazivaju iz Kurana, dokaz za dokazom. a to sto ti to je zato sto ne gledas naocalama istine nego su ti naocale pomucene pa vidis fetus nakon 50 dana kao pijavicu , pa kako onda da vidis cuda Kurana??
Optimus Prime

#179 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
jer dovoljno je uzeti samo Kur'an i istrazivati ga na detaljnom nivou, i onda stvari se same pokazivaju iz Kurana, dokaz za dokazom. a to sto ti to je zato sto ne gledas naocalama istine nego su ti naocale pomucene pa vidis fetus nakon 50 dana kao pijavicu , pa kako onda da vidis cuda Kurana??
Tu se varas. Jer ako malo bolje razmislis, doci ces do zakljucka da to i nije bas ocito.

Jer da je ocito, onda bi nam bilo ocito svima, pogotovo ljudima koji su inteligentniji i od mene i od tebe.
U 99.9% posto slucajeva, islam se kao i ostale religije prenosi indoktrinacijom, s koljena na koljeno, a ne procesom izucavanja i razmisljanja.
HardcoreMX

#180 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote: Nebuloza je iskljucivo iz razloga, zato sto nikada nije napisao naucni rad na tu temu i zato sto se hiljade drugih embrijologa ne slazu s njim. Ili bolje receno svi ostali.
Kad ti već prije upozna tolike ili bolje rečeno 'sve ostale embriologe'?! :lol: Nego, ako sam te dobro razumio, ti još samo čekaš neki naučni rad i..?!
Optimus Prime

#181 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote: Nebuloza je iskljucivo iz razloga, zato sto nikada nije napisao naucni rad na tu temu i zato sto se hiljade drugih embrijologa ne slazu s njim. Ili bolje receno svi ostali.
Kad ti već prije upozna tolike ili bolje rečeno 'sve ostale embriologe'?! :lol: Nego, ako sam te dobro skotno ti još samo čekaš neki naučni rad i..?!
E bas si bukvalac. :D

Nema uopce potrebe da ih poznajem.
Ako neko uspije da dokaze da u kuranu ili u bilo kojoj staroj knjizi postoji neko tajno znanje, siguran sam da ce to biti vijest dana na CNN-u.
Sa obzirom da takvu vijest jos nisam cuo, mogu pretpostaviti da se ostali embrijolozi ne slazu sa Moorom.
pussysmoke

#182 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:52, edited 2 times in total.
HardcoreMX

#183 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote: E bas si bukvalac. :D
Ako neko uspije da dokaze da u kuranu ili u bilo kojoj staroj knjizi postoji neko tajno znanje, siguran sam da ce to biti vijest dana na CNN-u.
Sa obzirom da takvu vijest jos nisam cuo, mogu pretpostaviti da se ostali embrijolozi ne slazu sa Moorom.
Pa bukvalno se postavljaš..
Eto..Ne poznaješ ih, ali ih spominješ..to su tisuće embriologa.. :lol:
Haha, kakva logika :-)..Pa bliže je, da ja kažem eto nisu se tisuće embriologa pojavili na CNN da negiraju Moora, ćute znači slažu se i nemaju kontra dokaza, što bi rekli u narodu 'ćutanje je znak slaganja' ne?....
Gledaš CNN, čuveni znanstveni kanal i još drugima govoriš da su indoktrinisani :-) ...
Ili što bi rekli u narodu 'možeš slagati druge, ali kako ćeš sebe'....
Optimus Prime

#184 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote: E bas si bukvalac. :D
Pa bukvalno se postavljaš..
Eto..Ne poznaješ ih, ali ih spominješ..to su tisuće embriologa.. :lol:
Haha, kakva logika :-)..Pa bliže je, da ja kažem eto nisu se tisuće embriologa pojavili na CNN da negiraju Moora, ćute znači slažu se i nemaju kontra dokaza, što bi rekli u narodu 'ćutanje je znak slaganja' ne?....
Gledaš CNN, čuveni znanstveni kanal i još drugima govoriš da su indoktrinisani :-) ...
Ili što bi rekli u narodu 'možeš slagati druge, ali kako ćeš sebe'....
Tako je logicar.

Duznost svakog naucnika je da automatski reaguje kada neka budala iznese svoje misljenje o nekoj temi.
Ukoliko niko ne reaguje, mozemo zakljuciti da se radi o nepobitnoj naucnoj cinjenici. :D
pussysmoke

#185 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:51, edited 1 time in total.
pussysmoke

#186 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
HardcoreMX

#187 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote: Tako je logicar.
Duznost svakog naucnika je da automatski reaguje kada neka budala iznese svoje misljenje o nekoj temi.
Ukoliko niko ne reaguje, mozemo zakljuciti da se radi o nepobitnoj naucnoj cinjenici. :D
Bolje logičar, nego bukvalista k'o ti. :D
Ma jok.Logičnije je da traži znanje na cnn gdje će naći na tisuće embriologa i pri tome misli kako je pametan.'ta će Moore tebi pričati o embrionu.. :lol:
pussysmoke

#188 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
Dope_Man

#189 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Dope_Man »

pussysmoke wrote:
Optimus Prime wrote:...islam se kao i ostale religije prenosi indoktrinacijom, s koljena na koljeno, a ne procesom izucavanja i razmisljanja.
Zamisli kada bi se 01.01.2018. svaki vjernik na svijetu zapitao da li bi bio vjernik da nije bilo mame i tate. Koliko njih bi se 02.01.probudilo kao vjernici?
Vecina.. jer mali broj ljudi je spreman tako lako napustiti ono su sta su prethodno vjerovali. A to je u religiji dodatno pojacano time sto te uce da je sama sumnja u religiju grijeh i da ce te robovlasnik kazniti ako posumnjas, a kamoli ako ga napustis..

Ali kontam sta hoces reci, i naravno kada bi ljudi zaista razmisljali svojom glavom, onda bi mali broj njih ostao uz zadatu vjeru, mada bi veci broj otisao u neke druge spiritualne stvari jer ipak je vecina ljudi takva da im treba neka grupa i neki vanjski izvor zastite kada nemaju kontrolu nad stvarima u svom zivotu. Nazalost, mozak homosapiensa je prilicno falican u nekim stvarima a nesigurnost mu je jedna od tezih gresaka koje su ostale.
Smrcak15

#190 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote:----
Možda je do mene, ali ja stvarno ne vidim te naučne činjenice o kojima se govori u Kur'anu, a koje je nauka otkrila prije pola sata. Emrbij, pijavica, armirani beton u New Yorku, i... Šta još? To je to? To je dokaz? To je dovoljno da natjera čovjeka da se klanja nečemu? Interesantno!
nije samo to ima toga masa

evo recimo ovo naprimjer

Valovi u dubinama mora gdje se prst pred okom nevidim, pronadjeni valovi 2013 koji su veliki kao zgrade a Kur'an govorio o tim valovima prije 1400 godina
Image

Sad postavljam tebi pitanje, kako je neko mogao znati ovo u 7 stoljecu u pustinji, ako nemas instrumenata da istrazivas dubine okeana??

sledeci primjer

nebo koje nas stiti, ima odbrabene karakteristike

Sad se postavlja pitanje, ako si pod vedrim nebom i gledas gore, dali ima ista sto bi ukazivalo da te nebo stiti??? absolutno nista nema
nikakve sanse nema da se mogu uociti Van Allenovi pojasevi i Ozonski omotac golim okom koji nas stite od stetne radijacije sa sunca.

to je samo djelic od naucnih stvari u moru Kuranski cuda.

evo ti se Allah obraca iz Kur'ana:

36. Većina njih(nevjernika) slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.
..
38. A oni govore: "On(Muhammed) ga izmišlja!" Reci(im muhammede): "Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako istinu govorite."
39. Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo; tako su isto oni prije njih poricali, pa pogledaj kako su nasilnici završili!

pazi ovo
Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo

ti si se naporicao podosta tokom naseg govora a nisi ni procitao Kur'an, kao da se ovaj ajet odnosi upravo na Tebe i tvoju situaciju.
Nego šta mu je potrebno?
da ga detaljno prostudiras i razmisljas o njegovim znakovima
Šta je u njemu nadnaravno?
masa stvari, a eno ti gore dva pitanja na tu temu nadnaravnosti, pitanja u vezi valova u dubinama mora i odbrabene karakteristike neba.
Nije to prijatelju na slijepo. To je ono kada koristiš mozak ne vodeći se tuđim pravilima i šablonima.
uopste ne smatram da ga bas koristis sad kad su u pitanju ovi prilozeni dokazi, recimo kad je pijavica u pitanju da lici na embrio

ja cu te sad pitati, dali tebi embrio u ovoj fazi lici na pijavicu? da ili ne
Image

glava embrija i glava pijavice
Image

ako ne , zasto ne, obrazlozi?
ako da, zasto onda osporavas ajet da nije naucno cudo ako se forma nemoze vidjeti golim okom jer to kazu embriolozi a ne ja.
Misliš da je 23 godine dovoljno istraživanja za jednu knjigu kao što je Kur'an? Brzo si se poistovjetio sa Svemogućim.
jeste i vise nego dovljno jer je dosta toga vec otkriveno pa je dovoljno samo da prostudiras nalaze drugih, nemoras ti sam istrazivati po Kurnau ako si pocetnik.
Smrcak15

#191 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote: Uvijek su u pitanju mučenici. To je očekivano. Pa kako bi bilo glupo da su napisali kako je Muhammed a.s. za vrijeme propagande (nazovimo stvari onim što i jesu), pio Kristal šampanjac i jeo kavijar sa bedara arapskih ljepotica. Ko bi se od sirotinje poistovjetio sa njim? Niko! Da bi "kupio" sirotinju, koja je i najbrojnija publika i najkvalitetnija, dovoljno je da se predstaviš kao žrtva, mučenik. Ostalo dolazi samo po sebi.

Nego, Smrčak, odgovori ti meni na par pitanja, konkretno. Da znamo na čemu smo.
1. Da li misliš da svaki hodža/imam na kugli zemaljskoj vjeruje da je Allah dž.š. jedini Bog i da je Muhammed a.s. njegov poslanik?
2. Da li misliš da je svaki "musliman" pročitao Kur'an?
3. Da li misliš da je svaki musliman, koji je pročitao Kur'an, shvatio ono što je u njemu zapisano?
4. Da li znaš šta se nalazi u unutrašnjosti Kabe?
5. Kako se islam širio po svijetu nakon objave Muhammeda a.s.?
6. Da li misliš da bi bio musliman da si se rodio u društvu koje ne poznaje tu vjeru, ili da roditelji nisu to prenijeli na tebe?
7. Da li si ikada pomislio da možda griješiš i da islam nije ispravan?
8. Da li se slažeš sa svim što piše u Kur'anu? Da li je sve to ispravno?
9. Da li živiš po pravilima Islama? Koja pravila kršiš redovno i zašto?
10. Da li klanjaš, postiš, daješ zekat, volontiraš u nekoj ustanovi za stare i nemoćne ljude?

Eto, za početak. Pomogao bi mi da shvatim neke stvari ukoliko bi uredno i koncizno odgovorio na ova pitanja. Hvala unaprijed! :thumbup:
Uvijek su u pitanju mučenici. To je očekivano. Pa kako bi bilo glupo da su napisali kako je Muhammed a.s. za vrijeme propagande (nazovimo stvari onim što i jesu), pio Kristal šampanjac i jeo kavijar sa bedara arapskih ljepotica. Ko bi se od sirotinje poistovjetio sa njim? Niko! Da bi "kupio" sirotinju, koja je i najbrojnija publika i najkvalitetnija, dovoljno je da se predstaviš kao žrtva, mučenik. Ostalo dolazi samo po sebi.
jasno se vidi da nisi citao Kuran, jer da jesi znao bi neke stvari

pazi sad ovo

Allah ukorava Muhammeda u Kur'anu zato sto hoce da predstavi islam uglednim ljudima neobaziruci se na slijepog covjeka koji je dosao muhamedu da ga poduci islamu

1. On(Muhammed) se namrštio i okrenuo
2. zato što je slijepac njemu prišao
3. A šta ti(Muhammede) znaš - možda on želi da se očisti
4. ili pouči pa da mu pouka bude od koristi
5. Onoga koji je bogat
6. ti njega savjetuješ
7. a ti nisi kriv ako on neće da vjeruje
8. a onoga koji ti žureći prilazi
9. i strah osjeća
10. ti se na njega ne osvrćeš
11. Ne čini tako!Oni su pouka
12. pa ko hoće, poučiće se
Kur'an

znaci jasno ovaj tekst ide suprotno od onoga sto si ti napisao.
Nego, Smrčak, odgovori ti meni na par pitanja, konkretno. Da znamo na čemu smo.
uh kako volim kad neko Ovako jasno pitanja postavi i to ih pobroji :thumbup:
1. Da li misliš da svaki hodža/imam na kugli zemaljskoj vjeruje da je Allah dž.š. jedini Bog i da je Muhammed a.s. njegov poslanik?
Da
2. Da li misliš da je svaki "musliman" pročitao Kur'an?
3. Da li misliš da je svaki musliman, koji je pročitao Kur'an, shvatio ono što je u njemu zapisano?
Ne
4. Da li znaš šta se nalazi u unutrašnjosti Kabe?
evo
Image
5. Kako se islam širio po svijetu nakon objave Muhammeda a.s.?
misionarstvom Muhammedovih prijatelja
6. Da li misliš da bi bio musliman da si se rodio u društvu koje ne poznaje tu vjeru, ili da roditelji nisu to prenijeli na tebe?
da, ja kad se poceo sa islamom oko 10 godine mene roditelji nisu ucili, nego sam ja citajuci knjige, ilmihal itd

pa sam ja morao misionariti roditelju da ga ucim vjeri i ostalim clanovima, a ne kako ti mislis da su mene roditelji navvukli na islam, a ja sam morao da poduzavam roditelja a ne obratno.
Smrcak15

#192 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote: 7. Da li si ikada pomislio da možda griješiš i da islam nije ispravan?
10. Da li klanjaš, postiš, daješ zekat, volontiraš u nekoj ustanovi za stare i nemoćne ljude?

Eto, za početak. Pomogao bi mi da shvatim neke stvari ukoliko bi uredno i koncizno odgovorio na ova pitanja. Hvala unaprijed! :thumbup:
7. Da li si ikada pomislio da možda griješiš i da islam nije ispravan?
jesam, morao sam se hipoteticki boriti i sa tim pitanjima, a sta ako ovo a sta ako ono...morao sam da anazliriam sve situacije da bi dosao do ovoga sto sam dosao.
da
koliko god je u mojoj moci

krsenje pravila islama se svakome desava, nekome nenamjerno nekome namjerno i to Bogu nije nesto neoprostivo ukoliko covjek se iskreno pokaje, i konstatno kaje, Allah oprasta.

dovoljno je da malo duze zadrzis oci na nekoj bombasticnoj curi , da ti ovaj ajet prozvoni kroz glavu

Allah kaze:
19.On(Allah) zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju

ali to te nece izbacit iz islama , samo moze da ostavi grijeh na srcu
10. Da li klanjaš, postiš, daješ zekat,
da
volontiraš u nekoj ustanovi za stare i nemoćne ljude?
ne
11. Koja je kazna za muslimana koji napusti vjeru?
na ovome svijetu ako napusti

1. nista, u koliko se mirno razidje sa islamom

2. ukoliko okrene ledja islamu i pocne ga napadati poslije , onda u islamskoj drzavi je kazna smrt, jer radi protiv ustava drzave

A Allah kaze:

144.Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.

znaci na onom svijetu takvog ceka Dzehennem pa razisao se mirno ili ne , dzehennem slijedi kako god.
12. Da li podržavaš uvođenje šerijatskog zakona u BiH?
ovo pitanje je isto kao kad bi ja pitao one siromasne afrikance koji zive u kolibama da li su za ili protiv da im se uvede porez na nuklearno energiju?

dali ovo ima smisla, nema smisla, jer ljudi uopste nemaju osnovnih zivotnih potrebstina a kamoli nuklearne elektrane, i jos da postavljam ne adekvatna pitanja.

znaci na tom je nivou to, zasto? pa zato sto vecina stanovnistva nisu muslimani, pa makar oni bili i bosnjaci, nemozes serijat uvoditi u drzavu gdje vecina naroda nema veze sa vjerom islamom. a evo i da je vecina i da cak hoce serijat, opet se nebi moglo to sprovesti jer evropa to nebi dozvolila, i kakvu bi izolaciju Bosna usla a mozda cak nebi me cudilo da bi nahuskali i hrvatsku i srbiju da urade invaziju.

znaci u bosni serijat nemoze ni u masti doci zbog raznih razloga, mada misljenja sam da bi Bosnu jedino serijat spasio znaci serijat bi spasio i srbe i hrvate i bosnjake, jer bi se iskorjenila korupcija, kriminalitet bi opao skroz, jednostavno misljanj sam da bi serijatski pravila u bosni profitirali svi, jer nebi mogli vise politicari da kradu i iskoristavaju narod.
13. Šta su za tebe ljudi koji ne vjeruju u Allaha dž.š.?
ljudi koji nevjeruju, ja i nevjernik mozemo se dobro sloziti u zivotinim stvarima, biznis, pa cak i zabava recimo igranje fudbala, vjerovai ili nevjerovao u BOga svejedno mi kad igramo fudbala, a Allah ce se pozabaviti sa nevjernovanjem takvim osoba i nek Allahu polaze racune za to a meni netreba, sta mene briga hoce li ili nece vjerovati.
14. Da li je u islamu dozvoljeno laganje i pod kojim uslovima? (U pitanju se krije odgovor)
1. kad si primoran , recimo ako ti se radi o zivotu, pa da sacuvas zivot onda mozes
2. radi Popravljanja odnosa među ljudima ,
3. u ratu izmedju neprijateljske vojske
4. i u familiji ,recimo zena skuha nesto, mozda se tebi to nesvidi nikako, pitate valjali ovo sto sam napravila, a ti ko iz topa ma super, bas si pravo uradila, iako mozda ti se nesvidja ali neces da uvirijedis

znaci ovakve lazi mogu da prodju bez da se pisu kao grijeh.
15. Šta ako ti tvoj sin/kćerka kada napuni 18 godina, dođe i kaže da je homosexualac?
razocarnje, ali treba popricati sa njim jer biti homosexualac, imati strast prema istom spolu neznaci da si osudjen na dzehennem, jer covjek netreba za strastima, nego treba da on vodi strasti. recimo ako neko ima cude nastranosti, recimo napaljuje pedofilija, sa zivtopinjama i sta ja znam sve kakve gadosti, ako takav se susdrzi jer zna da je to neka vrsta nastranosti koju treba ukrotiti, i ako se covjek strpi i neslijedi te strasti u ime Boga, takav moze da ocekuje Raj, jer je pod teskim iskusenjima.

evo recimo ja sad da vidim, presexi izazovnu zenu , pa ostane sami na poslu, ja radim kad ona dodje i pocne se nabacivati, recimo minisuknja, dekolte na nivou, smjeska ti se i svasta nesta , znaci da nisi ozenjen, seks bi pao ko kruska u jesen, ali kontas, pa ja sam ozenjen, moje tijelo iako osjeca strast prema toj izazovnoj zeni, ti kazes stop, jer to nije uredu.

eh upravo tako isto treba kad neko ima homosexualne strasti, da kaze stop, jer kad kazes stop u tim situacijama kad je strast na vrhuncu, ti si haman pa fakticki kupio kartu za Raj na buducem svijetu.

ali sad upraznjavati homosexualne radnje, je poput onoga koji vara svoju zenu, grijh i ovo i ono, znaci slijedjen takvih strasti vodi u dzehennem,.
Optimus Prime

#193 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

@Smrcak
Ponavljanje da kuran sadrzi neko tajno znanje, ne cini tu izjavu istinitom.
Nauka na koju se pozivas se u tom pogledu sa tobom jednostavno ne slaze, jer naucni konsenszus je taj da ne postoji knjiga koju ljudi nisi mogli napisati, izmedju ostalog dakle i kuran.

Ti jednostavno ne razumijes sto znaci logicko rezonovanje i naucna metoda.
To je vjerovatno razlog zasto ti se ovi tvoji primjeri cine logicnim.

Da bi tvrdio da u u kuranu postoji neko tajno znanje morao bi naci detaljan i precizan opis nekog prirodnog fenomena, a takva pasaza jednostavno ne postoji.

Postoje samo gomile banalnih izjava,iscupanih iz konteksta koje po svojoj volji interpretiras i nadogradjujes dodatnim informacijama koje se logicki gledano ne mogu deducirati iz originalne izjave. Iz generalnih izjava, sam izmisljas specijalizirane izjave, i iz njih izvlacis zakljucke onako kako tebi odgovara.
Radi se o tipicnoj logickoj pogresci.

Ne znam hoces li intelektualno, moci svariti ono sto sam gore napisao, pa da pojednostavim:
Svaki ajet koji se naveo (sa obzirom da se radi o sasvim banalnim izjavama) ne sadrzi ni blizu dovoljno informacija da bi sa sigurnoscu moglo zakljuciti da se radi o naucnom cudu iz pocetne postavke.
Tako na primjer izjava :"On je poznati portugalski fudbalerr" ne sadrzi dovoljno informacija da zakljucimo o kojem se fudbaleru ustvari radi.
Ako bi koristio tvoju logiku, ja bih onda mogao "zakljuciti", da se sigurnoscu radi o Ronaldu jer meni tako odgovara, sto je naravno sa logickog aspekta totalna nebuloza. Svi primjeri koje si naveo koriste upravo ovaj kalup i zato u najboljem slucaju mogu sluziti kao neka vrsta naivne spekulacije, a nikako kao naucni dokaz. To je razlog zasto niko ozbiljan iz naucne zajednice ova naucna cuda ne hebe ni 2 posto.

Upravo zato sto ti fenomeni ustvari NISU opisani u kuranu, je razlog zasto su ih kjafiri prvi otkrili, a ne muslimani citajuci kuran.
Last edited by Optimus Prime on 05/06/2017 21:44, edited 10 times in total.
Optimus Prime

#194 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

Dope_Man wrote:
Optimus Prime wrote: Prorocanstvo u pravom smislu rijeci mora biti precizno, netrivijalno te ne smije biti samoispunjavajuce (tipa: 29. Marta 2026 godine ce sarajevsku regiju pogoditi zemljotres, jacine 5 rihterove skale, sa epicentrom u Kiseljaku).
Sa obzirom da takva prorocanstva ne postoje nigdje, pa ni u kuranu, a ni u hadisima ne postoje naznake da je iko ikada uspio predvidjeti buducnost.

I da ne duzim puno, ako si ti drugacijeg misljenja, zamolio bih te da sa svojim saradnicima na osnovu kuranskog teksta ili hadisa, pokusas precizno predvidjeti neke dogadjaje u sljedecih par godina. Napravi listu od par njih i postiraj je na ovoj temi.

Ako pogodis samo jedan jedini netrivijalni i nesamoispunjavajuci dogadjaj, ja isti dan prelazim na islam :D
Ovo je kljucno, ali naravno svi religijski (ili bilo koji drugi fanovi, isto slijedi i za razne druge ideologije) zanemaruju to da je svako ''prorocanstvo'' precizno ko Shaq sa linije za slobodna bacanja. Nikada nisu uspjeli niti jedno prorocanstvo otkriti u knjizi prije nego se dogadjaj desio, ali zato redovno uspiju naci djelice koji se uklapaju i od toga sastaviti za sebe zadovoljavajuci rezultat. Naravno, sad ce ignorisati ovaj prijedlog da napise bar jedno prorocanstvo koje je precizno, ili ce naci izgovor da samo bog zna buducnost il sta vec.
Odlucio se za opciju totalnog ignorisanja :D
Dope_Man

#195 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Dope_Man »

Ugledao se na svemoguceg iz naslova teme, i on tako ignorise molitve :lol:
pussysmoke

#196 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
Smrcak15

#197 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Odlucio se za opciju totalnog ignorisanja :D
nisam, nego nisam vidio post, dobit ces odgovore, kod mene samo moze na ignore osoba koja je operisana od logike, i ko prica o gljivama ludarama

a sa tobom se moze stosta prodiskutovat pa makr se ne slagali ni u cemu.
pussysmoke

#198 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by pussysmoke »

.
Irsar

#199 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Irsar »

Optimus Prime wrote:Nauka na koju se pozivas se u tom pogledu sa tobom jednostavno ne slaze, jer naucni konsenszus je taj da ne postoji knjiga koju ljudi nisi mogli napisati, izmedju ostalog dakle i kuran.
Nauka i "naučni konsenzus" (koga tačno?) nije isto. Ako je Kur'an, ili Bibliju, tako jednostavno napisati, zašto onda već 1400+ godina niko ništa slično nije uradio? A znaš li šta bi bilo slično? To da je efekat sličan, ili isti. A efekat bi bio nova religija, i to religija koja bi imala globalno sljedstvo i uticaj. To što ti kažeš da je Kur'an "samo još jedna knjiga" pada u vodu kada se uzmu u obzir efekti koje ostale knjige imaju pored jednog Kur'ana.
Optimus Prime

#200 Re: Svemoćni Bog (prema Kur'anu, ali i općenito)

Post by Optimus Prime »

Irsar wrote:
Optimus Prime wrote:Nauka na koju se pozivas se u tom pogledu sa tobom jednostavno ne slaze, jer naucni konsenszus je taj da ne postoji knjiga koju ljudi nisi mogli napisati, izmedju ostalog dakle i kuran.
Nauka i "naučni konsenzus" (koga tačno?) nije isto. Ako je Kur'an, ili Bibliju, tako jednostavno napisati, zašto onda već 1400+ godina niko ništa slično nije uradio? A znaš li šta bi bilo slično? To da je efekat sličan, ili isti. A efekat bi bio nova religija, i to religija koja bi imala globalno sljedstvo i uticaj. To što ti kažeš da je Kur'an "samo još jedna knjiga" pada u vodu kada se uzmu u obzir efekti koje ostale knjige imaju pored jednog Kur'ana.
Sad ne znam bas kojem taboru pripadas. Vjerovatno ciljas na to da je jedna od ovih spomenutih knjiga bozanskog porijekla.
Logicki gledano to mogu biti samo jedna od njih ili nijedna, sa obzirom da se teologije medjusobno iskljucuju.

Ako uzmemo u obzir da su rezultati i u slucaju islama, i krscanstva slicni bit ce da se radi o nekim drugim faktorima, nego cisto o bozanskoj prirodí poruke.

U biti, stvar je vrlo jednostavna. Vojna sila i nasilno misionarstvo.

Bez arapskih vojnih uspjeha u 7. i 8. stoljecu, u kojim su pokorili skoro 80% podrucja gdje danas muslimani zive u vecini, danas islam ne bi ni postojao ili bi u najboljem slucaju bio neki lokalni kult poput zoroastrizma.

Krscanstvo je imalo srecu da je Konstantin iz taktickih razloga proglasio tu religiju vodecom religijom rimskog carstva, i da su drzave nasljednice rimskog carstva poput Engleske, Spanije, Portugala i Francuske milenij kasnije kolonijalizirali maltene citav svijet i macem donijeli novu religiju.
Da se nije desilo prvo, krcanstvo bi vjerovatno kao i kult mitre https://bs.wikipedia.org/wiki/Mitraizam u medjuvremenu izumrlo, a bez evropskih osvajanja bi takodjer bilo samo regionalni kult i imalo daleko manji znacaj nego sto je to danas slucaj.
Last edited by Optimus Prime on 05/06/2017 23:15, edited 2 times in total.
Post Reply