Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
hAZNADAR

#176 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by hAZNADAR »

Najsmjesnije je sto se na demokratiju pozivaju oni koji bi je sa merakom serijatski ukinuli prvom prilikom.

Svaki musliman koji je predan vjeri po defaultu shvata idelano drustvo i zakonodavstvo uredjeno po serijatu. Koji q ce ti onda demokratija - osim ako ne mislis da se drustvo treba prilagoditi tebi i da tu demokratiju polako malo po malo zakidas.

Vjera je privatna stvar i svaki musliman se lako snadje u demokratskom drustvu jer ima pravo vjeroispovjedanja.
Ali moras imati posao i sam se snalaziti za primanja. A u firmama nema vremena za klanjanje, maksuz nabavki halal mesa u menzama gdje 99% ostalih to ne zahtijeva, nema kupanja u odjeci na bazenima zbog higijenskih razloga, nema voznje autom pokrivenog lica, nema ulaska u banke, poste, mjenjacnice, policiju,... sakrivenog lica iz mase prakticnih i bezbjedonosnih razloga. Itd.

Svi ti koji misle da se drustvo treba prilagoditi njima, koji ti podastiru masu svojih nekih pravila koja bi trebala kao biti iznad opcih - su samo egzibicionisti, kompleksasi, i ljudi sa potrebom da se dokazuju. A takvi neka se ne pozivaju na demokratiju jer se bore protiv demokratije, sanjaju prestanak demokratije,... i neka se radije sele tamo gdje nema demokratije. Koje licemjerje kada vidim Ko se to poziva na demokratiju.
Tito_i_Partija

#177 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Tito_i_Partija »

hAZNADAR wrote:Najsmjesnije je sto se na demokratiju pozivaju oni koji bi je sa merakom serijatski ukinuli prvom prilikom.
:thumbup:
insomnia78

#178 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

Pa to je obicno tako
Pa isti ovi arapi koji su najglasniji kada laprdaju kako su im kao francuskim gradjanima ugrozena prava samo u takvim situacijama sebe priznaju francuskim gradjanima. Inace su oni Alzirci, Marokanci ili iz koje vec vukojebine dolaze
Drvosjeca iz Dejcica

#179 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:Kome se ne svidja ima Bliski Istok pa bujrum.
Pa kreni ti prvi za Rusiju. :mrgreen: Ili bolje rečeno kako jedan Zeničanin zamišlja demokratiju. :lol:
zeina

#180 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

tututuuuu wrote:
zeina wrote: Plaza je javni a ne privatni prostor, nametanje bilo kojeg nacina oblacenja na javnom mjestu je protivno bilo kojim demokratskim nacelima, nema se tu sta tumaciti
A je li? Nisi cula za pojam remecenje javnog reda i mira. Javni prostor je i recimo opcina pa ne mozes uci u sorcu. Ne mogu ni gol izaci na ulicu sigurno. Pisati na javnom mjestu kao moja ljudska potreba? Sex na javnom mjestu, dvije osobe dobrovoljno to cine, kog se to jos tice? Mislim da bi tebe prvu smetalo itd. itd... Koja selektivna primjena i razbacivanje pojmovima o ljudskim pravima, i jos bez obraza naziva Europljane licemjerima. A opet svi samo kod licemjera idu a onda bi da im naturaju svoje stavove zbog kojih su i pobjegli. Naopako.
A na koji to nacin zena u burkiniju remeti javni red i mir? Kome smeta zena koja ne zeli da joj svi gledaju u grudi i zadnjicu pa se iz tog razloga obukla, a ne namece to nikome?
zeina

#181 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zeina »

insomnia78 wrote:Pa to je obicno tako
Pa isti ovi arapi koji su najglasniji kada laprdaju kako su im kao francuskim gradjanima ugrozena prava samo u takvim situacijama sebe priznaju francuskim gradjanima. Inace su oni Alzirci, Marokanci ili iz koje vec vukojebine dolaze
Ti ljudi su vecinom rodjeni u Francuskoj, rade u Francuskoj i placaju porez Francuskoj koja im uskracuje prava na slobodu oblacenja na javnom mjestu...i to je tebi uredu, bez obzira sto u njihovom ustavu pise da su vjerske slobode zagarantovane
Drvosjeca iz Dejcica

#182 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Koliko ja znam u liberalnim demokratijama kulturna i subjetkivna prava pojedinca se štite od glasa većine i samovolje države. Burkini svakako spada u tu kategoriju. To što neki laprdaju o demokratiji je niđe veze. Ali evo vidimo da upravo ova zabrana izaziva bunt te narudžbe burkinija rapidno raste. Bogati muslimani već plaćaju koliko je potrebno za te kazne a sila sigurno neće ništa dobro donijeti.
insomnia78

#183 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koliko ja znam u liberalnim demokratijama kulturna i subjetkivna prava pojedinca se štite od glasa većine i samovolje države. Burkini svakako spada u tu kategoriju. To što neki laprdaju o demokratiji je niđe veze. Ali evo vidimo da upravo ova zabrana izaziva bunt te narudžbe burkinija rapidno raste. Bogati muslimani već plaćaju koliko je potrebno za te kazne a sila sigurno neće ništa dobro donijeti.
Ma placaju kurac. Tako se isto pricalo i za burku pa sad ne mozes vidjeti da je neko nosi
Drvosjeca iz Dejcica

#184 Re: Burkini, Evropa i demokratija

zeina wrote:
insomnia78 wrote:Pa to je obicno tako
Ti ljudi su vecinom rodjeni u Francuskoj, rade u Francuskoj i placaju porez Francuskoj koja im uskracuje prava na slobodu oblacenja na javnom mjestu...i to je tebi uredu, bez obzira sto u njihovom ustavu pise da su vjerske slobode zagarantovane
Šta se čudiš, dobar dio ovih forumaša koji su ovdje su prikriveni islamofobi, neki slijedi lik i djelo optuženika za ratne zločine. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#185 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

insomnia78 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koliko ja znam u liberalnim demokratijama kulturna i subjetkivna prava pojedinca se štite od glasa većine i samovolje države. Burkini svakako spada u tu kategoriju. To što neki laprdaju o demokratiji je niđe veze. Ali evo vidimo da upravo ova zabrana izaziva bunt te narudžbe burkinija rapidno raste. Bogati muslimani već plaćaju koliko je potrebno za te kazne a sila sigurno neće ništa dobro donijeti.
Ma placaju kurac. Tako se isto pricalo i za burku pa sad ne mozes vidjeti da je neko nosi
Burka se može smatrati sigurnosnim rizikom ali burkini ne pokriva lice tako da svako onaj ko se odluči na tužbu sudu za ljudska prava mislim da će glat dobiti spor.
insomnia78

#186 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by insomnia78 »

'oće, 'oće
Drvosjeca iz Dejcica

#187 Re: Burkini, Evropa i demokratija

insomnia78 wrote:'oće, 'oće
Ukoliko se držimo principa od 1945 na kojima je izgrađena moderna Evropa onda sigrno hoće. Ako budemo išli principima od 1939 onda sam siguran da je to put bez presedana. Na Evropi je da izabere. Problem je što ta batina ima dva kraja.
512MB

#188 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by 512MB »

Sa kojim hargumentima zabranjuju ovi evropljani burkini? :)
Drvosjeca iz Dejcica

#189 Re: Burkini, Evropa i demokratija

512MB wrote:Sa kojim hargumentima zabranjuju ovi evropljani burkini? :)
Argumenti su tu davno prestali da postoje, ovo se sada ide otvoreno na sve što ima veze sa islamom. Iduće će vjerovatno biti zabrana davanja muslimanskih imena. Kako vrli kolega Bato reće ako tako država kaže onda se to mora poštovati. :shock: I Hitler je donosio zakone, radio sve po zakonu, pa su mnogi samo revnosno poštovali ono što država propiše. :oops: Nema ništa "loše" u tome. :-?
uglavnomja

#190 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by uglavnomja »

prvo nauciti sta znace rijeci kojima se gadja kao argumentima :D :izet:

Pojam demokratija označava oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili neizravno većina njenih građana kroz poštene izbore.

vlast koja je donijela tu odluku je demokratska, izabrana vecinom gøasova.
opozicija ( :D ) moze mahati usima i cekati sljedece izbore.

inace u dubrovniku, veneciji, qrcu palcu stoji da je zabranjeno ici nekim dijelovima grada u BIKINIJU, odnosno obicnom kupacem i gacama, i to godinama, :zzzz: nesto se ne sjecam da se iko ikada bunio

i da, burkini je cirkus, komedija, ismijavanje vjere
dalje plivanje ili plutanje u vodi je opasno po zivot u odjeci, cak i osobama koje odlicno plivaju
i jos, koji ce qrac na plazi kad se ne moze ni kupati ni suncati? eno joj fino kada, ili zatvoreni bazen pa neka se brckaju u haljinama

i trebaju poslusati onog sa jutjuba, neki bradonja kaze: na more zene mogu da idu u februaru, evt. u martu ...
Drvosjeca iz Dejcica

#191 Re: Burkini, Evropa i demokratija

uglavnomja wrote:prvo nauciti sta znace rijeci kojima se gadja kao argumentima :D :izet:

Pojam demokratija označava oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili neizravno većina njenih građana kroz poštene izbore.

inace u dubrovniku, veneciji, qrcu palcu stoji da je zabranjeno ici nekim dijelovima grada u BIKINIJU, odnosno obicnom kupacem i gacama, i to godinama, :zzzz: nesto se ne sjecam da se iko ikada bunio

dalje plivanje ili plutanje u vodi je opasno po zivot u odjeci, cak i osobama koje odlicno plivaju
i jos, koji ce qrac na plazi kad se ne moze ni kupati ni suncati? eno joj fino kada, ili zatvoreni bazen pa neka se brckaju u haljinama

i trebaju poslusati onog sa jutjuba, neki bradonja kaze: na more zene mogu da idu u februaru, evt. u martu ...
U kojoj se to državi donose zakoni izravnom voljom građana? Možda je tako bilo u Atini...nekada...ali ni tada robovi i žene nisu imali pravo glasa. :oops: Bikini i burkini nisu ni ublizu po poređenju. Demokratija liberalna je i to da te kao pojedinca ustav štiti od volje većine i nametanja od strane države. :wink:
animals

#192 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ukoliko se držimo principa od 1945 na kojima je izgrađena moderna Evropa onda sigrno hoće. Ako budemo išli principima od 1939 onda sam siguran da je to put bez presedana. Na Evropi je da izabere. Problem je što ta batina ima dva kraja.
A jesu li Arapske drzave izgradjene na tom principu..
da jesu, onda se imas pravo pozivati na te zakone..
uglavnomja

#193 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by uglavnomja »

uglavnomja wrote:prvo nauciti sta znace rijeci kojima se gadja kao argumentima :D :izet:

U kojoj se to državi donose zakoni izravnom voljom građana? Možda je tako bilo u Atini...nekada...ali ni tada robovi i žene nisu imali pravo glasa. :oops: Bikini i burkini nisu ni ublizu po poređenju. Demokratija liberalna je i to da te kao pojedinca ustav štiti od volje većine i nametanja od strane države. :wink:

o cemu to ti?

fino pise da je vlast, izabrana vecinom naroda odlucila da se zabrani taj cirkus.

kakav narod i donesenje zakona?
Drvosjeca iz Dejcica

#194 Re: Burkini, Evropa i demokratija

animals wrote:
A jesu li Arapske drzave izgradjene na tom principu..
da jesu, onda se imas pravo pozivati na te zakone..
Nisu jer faktički neke koje danas postoje tada nisu ni postojale ili su bile kolonije pa nisu mogle same odlučivati. Sa druge strane Arapi nisu ni započeli taj rat, ni onaj Prvi svjetski, tako da ta opaska baš i nema nekog smisla. Metode koje su se primjenjivale od 1939 imaju više dodirnih tačaka sa ISIL-om protiv kojeg se taj zapad bori tako da bi bilo suludo da se napuste sve tekovine te borbe od 1945 i prigrle neke koje su bliže kozojebima ISIL-a. :-?
uglavnomja

#195 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by uglavnomja »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koliko ja znam u liberalnim demokratijama kulturna i subjetkivna prava pojedinca se štite od glasa većine i samovolje države..
vec 2 puta si napisao istu nebullozu :roll:

znaci prava pojedinca su jaca od ustava?
demokratija, ako se zove liberalna :-) , znaci da se zakoni doneseni voljom vecine NE moraju postovati?

cuj samovolja drzave i diktatura demokratske vecine :lol: :lol: :lol: :lol:

haj probaj u engleskoj traziti da vozis desnom stranom, imas pravo na to :zzzz:
ili ono u kanadi, da se ukine svinjetina u skolskim kantinama (premijer vlade im je rekao da su dobrodolsi dok se pridrzavaju zakona kanadskih, ako im smeta svinjetima, neka se vrate odakle su dosli. a svinjetina nece nigdje iz skola)
HAVANA

#196 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

hAZNADAR wrote:Najsmjesnije je sto se na demokratiju pozivaju oni koji bi je sa merakom serijatski ukinuli prvom prilikom.
:kakoste:
Drvosjeca iz Dejcica

#197 Re: Burkini, Evropa i demokratija

uglavnomja wrote:

o cemu to ti?

fino pise da je vlast, izabrana vecinom naroda odlucila da se zabrani taj cirkus.

kakav narod i donesenje zakona?
Ma ti ne kontaš jer si kopirao sa Wikipedije. Pitao sam u kojoj to državi se odluke donose izravno? Pomenuo sam Atinu jer je to uslovno rečeno prvi oblik izravne demokratije gdje su se "građani" skupljali na glavnom trgu i glasali. Danas bi to bilo malo nezgodno da svi izlaze na trgove...zamisli koliki bi recimo Muenchen morao imati trg da primi sve svoje građane... :lol: Ma svakako ne kontaš pa zaboravi da sam išta pisao.
summerwine

#198 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by summerwine »

insomnia78 wrote:
summerwine wrote:Dakle, način oblačenja u kupalištima je definitivno i "žensko" pitanje. Da žene umjesto burkinija nose duge, bijele majice u kojima se, kad su mokre, ocrtavaju grudi i bradavice, sigurna sam da nikada Francuzima ne bi palo na pamet da donose zakon u kojemu propisuju način oblačenja na plaži.

Možda bi se trebali ugledati na kupačice iz Trsta, one biraju šta će i hoće li nositi i to u najkršćanskijoj državi.

http://www.dw.com/bs/navala-kupa%C4%8Da ... v-19475600
Nema to veze sa nacinom oblacenja. Jednostavno se smatraju radikaliziranim a radikalizaciji nema mjesta i to je sva nauka

I da podsjetim jos jednom, za sada je samo 15 gradova donijelo tu odluku i u ostalim mjestima se jos uvijek moze nositi

Radi se, mahom o gradovima na jugu, na celu sa Nicom koji su svakako malo "desno" od ostatka mada su i premijer i sud podrzali njihovu odluku

Kaze da su prvi dan u Nici "uVatili" 6 zena. 4 su se presvukle u kupaci, jedna otisla sa plaze a jedna nesto pametovala i platila kaznu
Naravno da nema veze sa načinom oblačenja, hoću da kažem da se može posmatrati i kao žensko pitanje, pored pitanja izbora, ljudskih prava etc.

Jasno je da bi i ukoliko "radikalizirane" prihvate da obuku kupaće kostime, uljudbenim, demokratski orijentiranim kupačima sigurno zasmetalo nešto drugo što ih identifikuje kao muslimanke.

Ako me sjećanje dobro služi, prije neku godinu su na nekoj plaži dozvolili da se utopi romsko dijete, posmatrajući ga nezainteresovano, pretpostavljam da oni nisu "radikalizirani", samo drugačiji...
Drvosjeca iz Dejcica

#199 Re: Burkini, Evropa i demokratija

uglavnomja wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koliko ja znam u liberalnim demokratijama kulturna i subjetkivna prava pojedinca se štite od glasa većine i samovolje države..
vec 2 puta si napisao istu nebullozu :roll:

znaci prava pojedinca su jaca od ustava?
demokratija, ako se zove liberalna :-) , znaci da se zakoni doneseni voljom vecine NE moraju postovati?

cuj samovolja drzave i diktatura demokratske vecine :lol: :lol: :lol: :lol:

haj probaj u engleskoj traziti da vozis desnom stranom, imas pravo na to :zzzz:
ili ono u kanadi, da se ukine svinjetina u skolskim kantinama (premijer vlade im je rekao da su dobrodolsi dok se pridrzavaju zakona kanadskih, ako im smeta svinjetima, neka se vrate odakle su dosli. a svinjetina nece nigdje iz skola)
Nije to nikakva nebuloza već tvoje nerazumijevanje. Ako ja kao pojedinac volim nositi recimo bundu na +40 ne vidim zašto bi meni kao pojedincu većina to zabranila ili me država tjerala da je skinem? Pravo pojedinca se prostire dok ne ugrožava prava i slobode drugih. Taj primjer vožnje desnom stranom u zemlji u kojoj se već 100 godina vozi lijevom je djetinjast jer je očigledno da bi takav zahtjev ugrožavao mene i ostale učesnike u saobraćaju, zar ne?

Naravno da sa druge strane ima zahtjeva koji su neopravdani ali recimo po meni ako škole imaju određeni broj učenika ili studenata koji ne jedu svinjetinu ili su vegetarijanci ne vidim zašto bi bilo glupo ili neizvodivo za njih praviti jela koja poštuju njihove principe i stavove?
tututuuuu

#200 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by tututuuuu »

Ma ti ne kontaš jer si kopirao sa Wikipedije. Pitao sam u kojoj to državi se odluke donose izravno? Pomenuo sam Atinu jer je to uslovno rečeno prvi oblik izravne demokratije gdje su se "građani" skupljali na glavnom trgu i glasali. Danas bi to bilo malo nezgodno da svi izlaze na trgove...zamisli koliki bi recimo Muenchen morao imati trg da primi sve svoje građane... :lol: Ma svakako ne kontaš pa zaboravi da sam išta pisao.
U demokratskim, osobito u europskim. Ima nesto sto se zove referendum. Svicarci ga recimo vole cesto raspisivati. Bio je prije koju godinu u vezi gradnje dzamija gdje su Svicarci na referendumo to glat odbili. Bio je evo nedavno i u UK oko Brexita, i to jos kao neobvezujuci, ali ce ga ipak postovati itd...
Post Reply